Megértéssel kérek mindenkit, hogy tényleg csak üzleti ügyben írjon nekem, mert privát tanácsok és tőzsdei kérdések megválaszolására sajnos nem futja az időmből és energiámból. Mindenkinek sok szerencsét kívánok a tőzsdéhez!

 

2008.09.21. Heti összefoglaló: Mintha mi sem történt volna

 

- Hogy értékelné a tőzsdéző pap a múlt hetet?

- Mintha mise történt volna.

 

Dow Jones heti változás -34 pont.  (A másodvonal azért tovább erodálódott: Dax heti változás -92 pont. Bux heti változás -570 pont.)

 

Mellesleg közben a héten csődveszélybe jutott az összes amerikai befektetési bank, és a világ legnagyobb biztosítója is. A bukásokkal a részvényesek pénze valószínűleg nagy részben vagy egészben mind elúszott. Azon befektetési bankok, amelyek pedig előremenekültek a csőd elől egy nagyobb betétgyűjtő bank szoknyája alá, azon részvényeseknek még van remény, hogy nem nullát ér a részvényük, hanem a realitásnál kedvezőbb csererátán váltják át valójában értéktelen papírfecnieiket. 

 

A világ legnagyobb biztosítóját, az American Insurance Groupot (AIG) a potenciális fizetésképtelensége miatt az amerikai kormányzat 85 milliárd dolláros pénzével és hatalomátvételével kellett megmentenie a csődtől. Ezzel a részvényesek tőkéje valószínűleg elúszott.

 

 

 

 

A 158 éves Lehman Brothers befektetési bankház viszont fizetésképtelenné vált, és csődöt jelentett. A részvényesek nagy valószínűséggel mindent elbuktak, mivel várhatóan nem marad pénz nekik a csődeljárás végén, sőt a kötvénytulajdonosok tőkéje is részbeni veszélyben lehet.

 

 

Csütörtökön már törölte is a Lehman részvényeket a New Yorki Részvénytőzsde, és a patinás bankház részvényei csütörtökön már csak a sorsjegyek börzéjén, a megalázó OTC Pink Sheets-en forogtak 5 centes árfolyamon.

 

 

 

A Morgan Stanley a japán Mitsubishi bank szoknyája alá próbál menekülni a csőd elől. A Merrill Lynch pedig kétségbeesetten a Bank of America szoknyája alá menekült, hogy a bankbetétesek pénzéből finanszírozzák a veszteséget. (Ez utóbbi helyzet okozta az 1929-es totális összeomlást.) (A Bear Stearns befektetési bankház pedig ugye még tavasszal fizetésképtelenné vált, amit a FED példátlan módon saját kockázatára a J.P.Morgan bankház nyakára sózott.)

 

 

 

 

 

A Goldman Sachs - amely még éppen az utolsó pillanatban átlatta, hogy mekkora válság fenyeget – pedig klasszikus kereskedelmi bankká próbál átalakulni, hogy betétgyűjtéssel fedezze cashflow problémáit (és remélhetőleg nem a veszteségeit!!!) Valószínűleg egyedül a Goldmannak van esélye, hogy önállóan talpon maradjon, és megóvja részvényesei tőkéjének legalább egy részét.  A többi befektetési bank valójában teljesen elbukta saját tőkéjét.

 

 

 

 

Mindezek által a Dow Jones index -34 pontos heti "semmittevése" mögött valójában 1000 pontos volatilitás húzódik meg.

 

 

Aki ebbe a hektikus csapkodásba belenyúlkál, az ne csodálkozzon ha a tőzsdemaffia helikopterének rotorja levágja a kezét. Nagy valószínűséggel itt szinte mindenki bukott, aki belepiszkált. Akárcsak a DAX esetében.

 

 

 

A Dow(n) Jones index 4 éves mélységekbe csúszott. (Emlékeztek, egy évvel ezelőtt még micsoda rekord Dow bikafuttatás volt itt?)

 

 

A tőzsdék forgalma mindeközben brutálisra emelkedett. A tőkék forrongó katlanában a forgalom a korábbi ötszörösére emelkedett, de még az eddigi rekordokra is ráduplázott. New York Stock Exchange-en naponta 300 milliard dollárnyi részvény pörgött múlt héten. A már fényesebb időket is megélt Nasdaqon napi 80-100 milliárd dollár. A határidős indexpiacon is rekordforgalom volt a kifutás előtti csütörtöki napon: csak S&P500 indexben egyedül 450 milliárd dollár.

 

 

Ugyanakkor az Amerikai Tőzsdemaffia (rövidített nevén FED) szemrebbenés nélküli gátlástalan tollvonásaival zsigerel ki 300 millió amerikai állampolgárt és 6 milliárd embert saját érdekük és nyerészkedésük céljából.

 

 

 

 

 

2008.09.18.  Villány

 

 

Villányi családból származom, de a nagyszülők halála óta az elmúlt 10-15 évben már nem sokat mentünk haza. Volt szőlő, pince, présház, gyümölcsös, és minden ami egy tiszteletre méltó villányi családban illik. Ez aztán 3 részre öröklődőtt, a nővérek a szőlő nagy részét eladták a Bocknak – úgyhogy a Bock borokat is úgy igyátok, hogy az is valójában Nyilasi bor ám J  - de apu nem adott el semmit, egy fél hektár szőlő még mindig van, ezt adjuk ki bérbe, hogy legalább művelje valaki, cserébe szimbolikus 150 palack borért. Ezért is mentem le, és töltöttem Villányban és környékén a múlt hetet.

 

 

Nagynénénemmel a Nyilasi pince előtt. Aztán lent bele is kóstolunk milyen bort "pancsolt" össze tavaly. 

 

 

 

 

Ilyen aranyérmes oklevélből sok lógott a falon nagypapám íróasztala felett, de egyet talaltam a pincében is.

 

 

Ez pedig a mostani "Nyilasi bor". (Persze nemcsak a miénk, mások szőlője is benne van.) Én nem sokat értek a borhoz, meg nem is nagyon iszom alkoholt, de a 2006-os évjárat(unk) nagyon ott volt a toppon. Nagyon ütős, nagyon ízletes, aromás. A saját készleteimet már elosztogattam (no meg csak lecsurgott valami belém is), ez az utolsó palackom, de állítólag elvétve lehet kapni üzletekben is. A 2006-ost bátran ajánlom, nagyon finom, kóstoljátok meg. A 2007-es viszont nekem csalódás. Az ízvilág halványabb és savasabb.

 

 

 

 

A "kopár" hegyoldali dűlők különösen jók, mert abszolút délre néznek, és a kopár mészkő még jobban magába szívja a nap melegét, amit sugároz a dűlőkre. Apuék gyerekkorában ez a hegyoldal teljesen csupasz, kopár volt, innen ered a neve. Mára viszont már az evolúció kezdi benőni a kopár hegyoldalt.

 

 

 

 

 

Borozók a főutcai pincesoron. Nagyon korrektek az árak. Tulajdonképpen kiskereskedelmi áron lehet borozni, akár decinként kóstolni, és természetesen kis és nagy tételben vásárolni. A villányi árakból is látszik milyen rettenetesen drága lett a budapesti vendéglátás. Budipesten 1 deci kóla 200Ft, Villányban viszont 100Ft 2 deci, vagyis négyszeres az árkülönbség. A budipesti árak botrányosan magasak: balkáni minőség manhattani árakon.

 

 

Egyébként az utóbbi években nagyon felkapták Villányt. Divatos lett a villányi bor, Villányba járni borozni, szőlőt és pincét venni, borászkodni. Most lett divatos, de persze emögött a sváb falu 200 éves verejtékes munkája áll. Rengeteg kemény fáradságos munka van mögötte. Örülök, hogy kimaradtam belőle. Újgazdagék viszont szeretnek Villánnyal villogni. Egészen elképesztő emberek és családok települnek ide és borászkodnak. A klikkesedő Bock, Tiffán, Gere triumvirátusból is csak az egyik igazi tősgyökeres villányi borász. A másodvonalban pedig van egykori szegedi olajszőkítő is, debreceni orvosi-műszergyártó, bankárok és poltikusok. (Az egykori jegybankelnök-pénzügyminiszter állítólag pont annyit ért a borászathoz, mint a pénzügyekhez. A Villányi Borászati Rt pedig hogyhogynem szintén Báró Csányi Sándor karmai közé került). A mi szőlőnkön pedig egy állatorvos borászkodik. J  Az egykori echte sváb vagy magyarosított bortermelő nevek mellett megjelentek a Buga Jakabok és Lópici Gáspárok, sőt, a Wunderlich vagy Teleki borcimkékről legtöbben nem is gondolják hogy nem helyi tősgyökeres sváb, hanem  vidéki zsidó családok nevei. Ahogy nagynéném szavaiból kivettem, a különböző klikkek különösebben nem kedvelik egymást, nincs nagy összefogás, ami érthető is, hiszen nagy a verseny, nagy a nyomulás, és az olcsó és jó mediterrán borokkal is nehéz versenyezni. Nem is értem miért tolonganak annyian, hogy borászkodjanak Villányban. Aki erre adja a fejét, annak nagyon kell szeretnie a borászkodást, máshogy szerintem ezt nem lehet profi szinten művelni. Akárcsak a tőzsde esetében. J

 

 

 

 

2008.09.17.  Szöszipamacs világnap

 

 

Boldog szülinapot Szöszipamacs! J

 

 

 

 

2008.09.07. A nyár legmelegebb napja

 

 

Ki mert volna arra fogadni, hogy szeptemberben lesz az idei nyár legmelegebb napja? Márpedig - akárcsak a tőzsdén - bármi megtörténhet. Az idei nyár kifejezetten meleg, de változékony, szeles, csapadékos volt. Szinte mindennapos volt a 30 fok feletti kánikula, azonban nem sodródtak fölénk tartós strandidőt biztosító anticiklonok, így a gyakori változékonyság miatt nem igazán tudtak  kellemesen langyosra melegedni tavaink. Ráadásul a hektikus "volatilitás" miatt sokszor az ötnapos előrejelzések is elég megbízhatatlanok voltak, és legtöbbször pont hétvégére romlott el a strandidő. Lehetett volna egy kicsit kellemesebb is a nyár, viszont lényegesen rosszabb is, úgyhogy szerintem megelégedhettünk ezzel is. A szerényebb hozamokat is értékelni kell, a tőzsdén is, csakúgy mint az élet minden területén.

 

 

 

 

 

2008.09.04. Pláza a senkiföldjén

 

 

Sivár a sushibár. A kávézókban az egyetlen tálca süteményt fóliába csomagoltan tárolják a cukrászpultban, hogy bírja ki egy hétig, és akkor talán valakire rá lehet majd sózni azt a pár asszott darabot mielőtt megromlik a nihilben. Nemhogy vásárló, de még nézelődő is alig van Budapest legújabb és legnagyobb bevásárlóközpontjában, az Aréna Plázában. Kong az ürességtől. Nem is csoda, hiszen a senkiföldjén építették fel a létező legrosszabb környéken pocsék megközelíthetőséggel. Aki ismeri Budapestet, az tudja, hogy itt halott ötlet plázát nyitni. Szó szerint halott, mert délről a város legnagyobb temetője van a szomszédban. Halottak viszont nem sokat szoktak költeni a plázákban, de a többi szomszéd sem vásárlóerejéről híres. Főleg nem a cigányok a nyóckerből, de jellemzően a VII. kerületi gettó lakói sem Hugo Boss kollekcióra gyűjtik a munkanélküli segélyt, Schwartz mama pedig a nyugdíján inkább lókolbászt vesz a Rothschildban a hétvégi sólethez, mintsem gyűszűnyi sushira költse, ami csak eltűnne szájüregének szuvas foglyukaiban mielőtt lenyelhetné. Akinek itt felesleges pénze marad, az inkább költi a Dob utcai Frőhlich cukrászdában 3 finom, masszív, tradícionális kóser süteményre 860 forintját, mintsem egyetlen gombóc Haagen Dázs fagyira a plázában. Az állandó lakcímmel nem rendelkező játékos szenvedélyű kerületlakók pedig gyorsabban el tudják bukni összekoldult pénzüket ittapiros-holapiroson a Keleti Pu. szélárnyékában mintsem az Aréna Pláza bársonyszőnyeggel kibélelt VIP pókerszalonjában. A plázát északon és keleten átjárhatatlan vasúti sínek veszik körül, de azokon túl amúgyis csak iparterület és a Népstadion hektárjai terülnek el a szinte használhatatlanul göröngyös teniszpályáival. Közlekedésileg Budapest legnehezebben járható útjain lehet ide jutni, az idegborzoló Hungárián, vagy a legtöbbször járhatatlan Kerepesi és Rákóczi utakon. Tömegközlekedésileg pedig Budapest metróhálózatának leghosszabb szakaszának két állomásától egyforma távolságra van a pláza, vagyis baromi sokat kell gyalogolni mindkét irányból. Arról nem is beszélve, hogy ha a metróvonal végén úgyis le kell szállnia az embernek az Örs vezér terén, ahol a Budapest egyik legszínvonalasabb bevásárlóközpontjába botlik, az Árkádba, akkor minek szakítsa meg tök feleslegesen az utazását az Arénában??? Akinek pedig a Keletiben lenne egy órája vonatindulásig, annak az csak arra lenne elég, hogy átgyalogoljon meg vissza, és már el is szaladt az idő, "a vonat azonnal indul, a vágány mellett kérjük vigyázzanak."

 

Egyszóval katasztrófális helyen épült fel ez a pláza, miközben a Mammut, Westend, Árkád triumvirátusától már több régi szereplő is haldoklik (Dunaplaza, Lurdy) vagy már meg is halt (Corvin, Skála Metró, Budai Skála.) De akkor ki és mi a fenének építi fel ide, erre a katasztrófális helyre, Magyarország legnagyobb bevásárlóközpontját???

 

Nos, a választ esetleg most néhányan az egy hónapja írt "REITett átverés" című írásomban vélelmezik megtalálni, amely elméleti okfejtésemben végeredményként megjelennek a felesleges, túlárazott plázák. Hogy ez ebben a konkrét esetben így van-e, nem tudom. Érdektelen kívülállóként én is csupán a saját szememmel látok rá az ingatlanbizniszre és sajtóhíreire, csakúgy mint bárki más. De az tény, hogy az izraeli ingatlanfejlesztők 100 milliárd forintért rápirították a buta britekre még mielőtt egyáltalán elkészült volna az egész kóceráj.

 

 

 

 

2008.09.03. Cold Wars – A birodalom visszavág

 

Ahogy már Iránnal kapcsolatban is írtam korábban, Oroszország esetében is saját öngyilkosságuk lenne elzárni az olaj- és gázcsapokat. Jobban függnek ők a felvevőpiacuktól, mint a felvevőpiacuk tőlük. A Tőzsdefórum ezzel kapcsolatos cikke ITT olvasható, melyből a lényeg az alábbi:

 

A kőolaj globális termék, melynek forrásai, útvonalai és szállítási eszközei is diverzifikáltak, tehát ezen a piacon egyáltalán nem beszélhetünk függőségről. Más a helyzet a földgáz tekintetében, melyből az EU-nak 90 napos tartalékai vannak, s mint ismeretes jelenleg az orosz földgáz-export 100 százaléka az Unióba és Törökországba irányul. Az úgynevezett "gázfegyver" használhatósága ennek ellenére meglehetősen kétes, ugyanis az orosz fél - stratégiai gáztárolók híján - legfeljebb 5 napig tudja visszatartani a szállításokat, s ezt követően technológiai értelemben legfeljebb a kutak elfojtása jöhet szóba. Ráadásul rövid távon sehol másutt nem tud gázt értékesíteni, miután a Kínába irányuló, tervezett vezeték építését még meg sem kezdték, cseppfolyósító kapacitása pedig gyakorlatilag nincs az orosz iparnak.

 

Vagyis a beszaratós játékban Európa 90 napig bírja, Oroszország viszont csak 5 napig. Valójában pedig egymásra van utalva a két fél, és mindkettőnek az a jó, ha folyik az olaj és a gáz. Sőt, az oroszok röpködhetnek örömükben, hogy van kinek eladni ilyen méreg drága áron a cuccot. Gondoljunk csak bele, hogy mitől is megy ilyen brutál jól a 10 évvel ezelőtt még államcsődbe jutó és gazdaságilag összeomló Oroszországnak? Hát pont attól, hogy a bólogató balek európaiak szó nélkül kifizetik a 100-150 dollárt a 15-20 dolláron kitermelt orosz olajért meg az ehhez kapcsolt gázért. Ilyen aranykorban fenyegetőznek az oroszok, hogy eldugaszolják az aranytojást tojó tyúkuk seggét??? Ugyanmár! Napi 1 milliárd dollár kiesés lenne.

 

 

Ezt már így is jól elkúrta a nyugat. Nem kicsit. Nagyon. 50 év keserves hidegháborúba és fegyverkezési versenybe tellett mire térdre kényszerítették a zsarnok ruszkikat, és nagy nehezen felbomlott a Szovjetunió. Most 10 év alatt a nyugati spekulánsok egymás közti olajpiramisjátéka 10 dollárról 150-re repítette a tőzsdeolaj árát, amelynek mellékes következményeként az oroszok már évente félezer milliárd dollárt zsebelnek be az önként, örömmel fizető szabad országoktól, amelyhez még elnyomó gyarmati rendszer és behajtó Vörös Hadsereg sem kell. 

 

 

Orosz adóbevételek (pirossal a jobb oldali skálán milliárd dollárban)

Elsősorban az olajcégek exportadója és nyereségadója adja az orosz adóbevételeket. 1998-ban 10 dollár volt az olaj világpiaci ára, 2005-ben már 50-70 dollár. 2008-ban pedig még ennek is a duplája, már 100-150 dollár az olaj, de az utóbbi három év még nincs is rajta a fenti grafikonon. Mostmár ott tartunk, hogy ilyen olaj- és gázárak mellett nagyságrendileg ezer milliárd dollár lehet Oroszország adóbevétele.

 

 

 

 

 

2008.09.01. India

 

 

Azért sose feledjük, hogy egyébként milyen piszok jó dolga van a magyarnak. Ahogy mondani szoktam, a világ leggazdagabb 1 milliárd embere között vagyunk mi magyarok, és 5 milliárd ember sokkal rosszabb körülmények között él mint mi. Sőt, akinek annyi ideje és pénze van, hogy ezeket a sorokat olvassa, az minden bizonnyal az emberiség 10%-os krémjéhez tartozik. Örülhetünk, hogy ilyen szerencsés helyre és korba születtünk. Laci haverom pédául most Indiában, Delhiben él és dolgozik, levélváltásunkból idézek néhány elgondolkodtató dolgot tőle:

 

 

Ujdelhit tobbe-kevesbe a britek epitettek es azsiai viszonylatban rendezett (legalabbis a gazdag reszei, a tobbit hagyjuk), Odelhi pedig klasszikus indiai nagyvaros. Az egesz egybeolvadt, 16 millios varos akkora teruleten, mint Budapest. … Meleg Indiaban? Ugyan mar! A 45 fok eleg brutalis, foleg amikor meg ejszaka is 35 van. De sokkal inkabb itt vagyok, mint Moszkvaban! … Az indiai kaja nagyon jo, bar azert szerencsere a szakacsunk mast is tud fozni … Itt nincs semmifele fertotlenitesi para. Hasmenes az elejen van, de csak amig nem szokik hozza a szervezeted. Na ja, aki csapvizet iszik es utcai kajat eszik, az ne szamitson semmi jora. Azt hozza kell tenni, hogy foleg otthon eszem, ahol (elvileg) csak biztonsagos kajakat hasznalnak fel. Persze annak nem ajanlott ez az orszag, akinek a VIII. kerulet a nyomor netovabbjat jelenti. Mi itt az egyik leggazdagabb kornyeken lakunk, de nehany perc setara europai szemnek ismeretlen nyomornegyed fogad. Nehez volt hozzaszokni, de most mar teljesen hidegen hagy. Na meg panaszkodak az emberek Magyarorszagon, hogy milyen rosszul elnek? Itt az emberek 3%-anak van barmilyen egeszsegbiztositasa, az aram es a vezetekes viz pedig sokszor nem elerheto, mi is csak ilyen-olyan trukokkel tudjuk biztositani ezeket a dolgkat (generator, sajat viztartaly, stb.). Otthon meg ivovizzel huzzuk le a szarunkat, eleg abszurd. Szoval olyan szempontbol is jo ez a kiruccanas, hogy megtanultam ertekelni az otthoni joletet.

 

Delhi utcáin "europai szemnek ismeretlen nyomornegyed fogad"

 

 

 

PS: Sokszor szembe fúj a szél, és égnek áll tőle az ember haja, de azért piszok jó dolga van a magyarnak.

 

 

 

 

 

 

2008.08.31.  Bürokrácia

 

 

Nem akarok én ezen a témán lovagolni, de mikor az ember 1-2 nap után végre lehiggadna, akkor valahogy újra és újra az ember pofájába csapódik ez a dolog. Mindenesetre a hirtelen felindulásból csoportosan elkövetett azonnali defenesztráció helyett  - egyelőre - maradjunk közgazdasági síkon. Úgy látom, másokat is nagyon idegesít ez a dolog.

 

Csaba László közgazdász szerint… a magyar kis- és középvállalkozásokat leginkább a bürokrácia sújtja. Nem csupán túl sok adónem között kell eligazodniuk, hanem rengeteg a szükségtelen előírás is. Ezeket csökkenteni nem kerülne pénzbe. Persze hatalmat venne el mindazoktól, akik ebből élnek, hiszen aki engedélyez, annak hatalma van.

 

Én a cseh példát tartom iránymutatónak J, Csaba László pedig inkább a szlovákot:

 

Nem lehet véletlennek tekinteni, hogy Szlovákia, Románia, Szlovénia és Csehország gazdasága is gyorsabban növekszik, mint a magyar. A közgazdász szerint a szlovákok nagyjából mindent jobban csinálnak. Volt hosszú távú gazdaságpolitikájuk, megvalósították az elképzeléseiket, növelték a kormányzati hitelességet, fönntartják az árstabilitást, kiszámíthatóvá tették a viszonyokat, visszaszorították az államot, beengedték a külföldi tőkét, és sok lépést tettek a versenyképesség érdekében is. Távlatos gazdaságpolitikájuk van, kihasználják az esélyeiket.  Mi viszont - főleg az elmúlt hat évben - inkább elpuskáztuk az esélyeinket - vélekedett Csaba László. (Portólió - Info Rádió cikk itt)

 

PS: Az alábbi hivatalban még a heti 12 órát sem dolgozzák le. Heti 10 óra munka. 

 

 

Előre szólok azoknak, akik jövő augusztus közepére kaptak időpontot, hogy augusztus 20. jövőre csütörtökre esik.

 

 

 

 

2008.08.28. Jól megfizetik a kemény munkát

 

 

A hivatalok nyitva tartási idejéről egy hete írt bicskanyitogató szösszenetemhez egy kis adalék. De akinek gyenge a szíve, az előbb inkább vegye be a szívgyógyszerét mielőtt tovább olvasna!

 

A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a pénzügyesek viszik haza a legtöbbet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése szerint. 2008. I. félévében átlagkeresetük közel duplája volt a nemzetgazdasági átlagnak. De januárban köztisztviselőnek volt a legjobb lenni, egyébként is a közigazgatásban dolgozók keresik a legtöbbet a burzsuj bankárok után.  Az idei év első felében a főállásban foglalkoztatott alkalmazottak átlagos havi átlagkeresete nettó 121 ezer forint volt, ami 7,2 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtt mértnél. Ezen belül a költségvetési szerveknél dolgozók jövedelme (131 ezer forint) átlagosan bő 10 százalékkal haladta meg a versenyszférában dolgozókét (117 ezer forint). (Index.hu cikke)

 

Tehát a heti 12 órás közigazgatási "munka" a második legjobban fizető szféra Mogyoróországon.

 

 

Mit szólhat ehhez egy bányász, aki a föld alatt, rettenetes körülmények között, piszkosan, zajosan, sötétben, nyomasztó körülmények között tízszer annyi munkát végez kevesebb pénzért mint a főállásban lébecoló élősködő parazita hivatalnokok. Az éhbérért robotoló mezőgazdasági napszámos rabszolgákról nem is beszélve. Nem is csodálom, hogy a történelem folyamán, amikor betelt a pohár a népsanyargató hatalom ellen, kaszával, kapával felkoncoltak mindenkit válogatás nélkül, aki az útjukba került az elnyomó hatalom emberei közül. 

 

Prágában se sokat vacakoltak. Nagy hagyománya volt a defenesztrációnak. A feldühödött tömeg egyszerűen kidobta a hivatalnokokat az ablakon. Szerintem "közigazgatási reformként" hatékony módszer lenne ez nálunk is.

 

Aki túlélte a defenesztrációt, azt utána felkoncolták. ITT megtekinthető hogyan is zajlott egy ilyen "közigazgatási reform" a középkori Prágában.

 

 

PS: A cikk egyébként a Pénzügyminisztériumban "dolgozó" haverom által került figyelmembe [aki 2 hónapot "dolgozik" egy évben 13. 14. és 0. havi fizetéssel, plusz 3-6 havi éves jutalommal, százezres ruhapénzzel, aki a 2 hónap "munkán" és 2 hónap szabadságon kívüli maradék 8 hónapban csak regényeket olvas és internetezik munkaidőben, mert egyszerűen nincs is mit csinálni]  a mentalitásukat jellemző tipikus kommentárával: "Fizzessétek az adót, mert nem tetszik nekem ez a második hely, jövőre meg szeretném előzni a bankárokat is!!"

 

 

 

 

 

2008.08.26. Nobel díj esélyes csodarecept: "A munkanélküliség majd megoldja az inflációt."

 

 

Ezt hallgassátok meg! Háromszor kellett elolvasnom, hogy elhiggyem, jól olvasom.

 

Lassítja a gazdaságot, ám ennél is jelentősebben mérsékli az inflációt a tartósan erős forint - áll a jegybank szakértői stábja által készített inflációs jelentésben. A közgazdászok egy modell segítségével számszerűsítették a várható hatásokat. "Mivel a bérek alakulása az adatok szerint rugalmatlan, az infláció csökkenése átmenetileg reálbér-növekedést okoz. A lassuló konjunktúra és az emelkedő reálbér együttesen csökkenti a vállalatok munkakeresletét, ami a foglalkoztatás visszaesését okozza. A csökkenő foglalkoztatás viszont túlkínálatot okoz a munkapiacon, ami hosszabb távon béralkalmazkodást kényszerít ki. Az alkalmazkodási folyamat végével a nominális bérek is annyival alacsonyabbak lesznek, mint az árak, azaz a reálbérek nem változnak. " (Portolio.hu hírei között  ITT olvasható az MNB jelentése)

 

Vagyis azt magyarázzák, hogy mivel az erős forint kinyírja a magyar gazdaságot, ezért majd a munkanélküliség csökkenteni fogja az inflációt. Hurrá! Ez aztán a jó hír!!!

 

Ebben fenti gondolatmenetben annyi feltételezés-láncolat és butaság van, hogy már a második lépésben összeomlik az egész gondolatmenet. Sőt, már az első feltételezés sem állja meg a helyét, hogy az erős forint közvetlenül csökkenti az inflációt. Ugye érzitek ti is mennyivel csökkent (???) az infláció, mióta 10%-kal erősítette az MNB a forintot? Az importtermékek ára nemhogy 10%-kal csökkent volna, ahogy a "modell" szerint várná az ember, hanem jellemzően inkább emelkedett!!! Csak 2 importtermék példa a saját fogyasztói kosaramból, amin én is meglepődtem: Pont mióta 10%-ot erősödött a forint, San Pellegrino olasz ásványvíz 200Ft-ról 220-ra emelkedett, ahelyett, hogy a "modell" szerint 180Ft-ra csökkent volna. Asian Home Gourmet fűszerpaszta [isteni ázsiai kaják készíthető belőlük, mindenképp próbáljátok ki, Tescoban kapható] 249Ft-ról 269Ft-ra emelkedett annak ellenére, hogy a forint 10%-kal erősödött. Ez utóbbi ráadásul brit, a forint meg 400-ról erősödött 300 alá a fonttal szemben az utóbbi években, mégsem 30%-kal csökkent az ára, hanem emelkedett. A Levi's farmer is ugye mennyivel is lett olcsóbb mialatt 300 forintról 150-re esett a dollár, azaz 100%-kal erősödött a forint? Nemhogy fele annyiba kerül a 501-es farmer, hanem dupla annyiba, és így már négyszer annyiba mint Amerikában!!! Vagyis a valóság nemhogy nem követi az elméleti utat, de totálisan ellentmond az erős forint inflációcsökkentő feltételezésének.

 

 

A forinterősödés nem csökkentette az import termékek fogyasztói árát. Viszont jól kinyírta a magyar exportőröket. Az export jellemzően átlag 10%-os nettó haszonkulcsot (sem) tud kitermelni, vagyis ha 10%-kal erősödik a forint, akkor eltűnik a nyereség vagy akár veszteségessé válik az export. (Ha 1 eurós exportárbevétellel szemben 230 forint költség van, akkor 250-es árfolyamnál 20 forint nyereséget termel az export. 230-as árfolyamnál viszont eltűnik a nyereség, mert az 1 eurós árbevételt teljesen felemészti a hazai 230Ft-os termelési költség.)

 

Alábbi ábrán a Richter gyógyszergyár második negyedéves eredménye látható. A forinterősödés hatására tizedére esett a nettó eredmény.

"A 90%-os nettó eredmény visszaesést szinte teljes egészében a forint erősödése miatt elszenvedett pénzügyi veszteségre kenhetjük, az üzemi eredmény és marginok nem változtak a tavalyihoz képest. Mindazonáltal a jelenlegihez hasonló profitzuhanást csak az 1998-as rubelválságkor láthattunk." (Tőzsdefórum - Concorde - klikk)

Na most ennek fényében képzelhetitek, hogy ha a világ legjövedelmezőbb, legnagyobb haszonkulccsú iparágában, a gyógyszergyártásban Magyarország egyik legnagyobb exportőrének a nyeresége így eltűnt az erős forint "áldásos" hatására, akkor mit tett a többi jóval alacsonyabb haszonkulccsú iparág exportjával. Mondjuk egy csirkéssel, vagy egy ablakgyártóval, meg a többi Nyugat-Európába exportáló és ott keményen versenyző vállalattal. Kinyírta őket! Veszteséget eredményez a legtöbb exportőr számára az erős forint. Akkor meg mi francnak exportáljanak, termeljenek, és vigyék a hátukon az egész ország gazdaságát, és tartsák el a 10 millió termelni már nem képes, de fogyasztani akaró lakosságot???

 

 

Végezetül ehhez a Marxi gondolatokat borzoló "a munkanélküliség majd megoljda az inflációt" vadkapitalista agyrémhez csak annyit, hogy az aztán végképp elképzelhetetlen Magyarországon, hogy a nominál bérek csökkenjenek. Ezt senki nem is fogadná el, hogy kevesebb legyen a fizetése mint tavaly, de a gazdaság rendszeréből eleve következik egy folytonos ár-bér spirál, ami minden körülmények között megmarad, csak néha lecsillapodik, néha felerősödik. Az infláció és a bérnövekedés természetes vele járó folyamata a gazdaságnak.

 

 

PS: Azt hiszem itt lenne már az ideje bezáratni a Marx Károly Közbutasági Egyetemet, és nyitni a helyén egy szakmunkásképzőt. Annak sokkal sokkal nagyobb közgazdasági haszna lenne.

 

 

 

 

2008.08.25. Az Európai Unió lényege dióhéjban

 

Az Európai Unió legfőbb célja és elsőszámú alapelve az áruk, szolgáltatások, a tőke és a személyek szabad áramlása.

 

Hogy egy egyszerű konkrét példát említsünk, ennek megfelelően például egy napfényimádó finn személy szabadon kimehet Portugáliába, szabadon kiviheti a pénzét, ott vásárolhat rajta egy nyaralót vagy egy autót, majd azzal az autóval oda mehet az EU-ban, ahova csak akar.  És ugyanezt megteheti egy magyar személy is Szlovákiában. Vagy ahol csak akarja. És oda megy az autóval, ahová csak akar. Akár Magyarországra is. Ez lenne az Európai Unió lényege.

 

 

 

 

2008.08.23. Ez a kőkemény recesszió – Bezárja gyárait a világ legnagyobb téglagyártója

Az év első felében 30%-kal, 98.6 millió euróra csökkent a világ legnagyobb téglagyártója, a Magyarországon is több gyártóbázissal rendelkező osztrák Wienerberger AG nettó nyeresége. A vállalat közlése szerint 2008-2009-re tervezett beruházásainak jelentős részét visszafogja, és Nyugat-Európában 25 gyárát leállítja, illetve bezárja. A 25 gyárból 17 Németországban található - írja a Napi Gazdaság.  … A nyereség visszaesését a vállalat elsősorban az amerikai és a nyugat-európai építőipar összeomlásával indokolta. A cég eközben figyelmeztet, hogy a brit és amerikai építőipari piac lassulásának hatásai némileg késleltetve érkeznek, a vállalat EBITDA-eredménye az év egészében 15%-kal csökkenhet. (Portfolio.hu)

 

Itt már nem tupírozott, manipulált, ellenőrizhetetlen kormányzati statisztikákról, vagy rég elavult módszertani metódusokról van szó, hanem ez a kőkemény valóság.

 

 

 

2008.08.22. Recesszióba csúszott Európa 

 

 

Az Eurostat előzetes adatai szerint az eurozóna gazdasági növekedése 0,2%-kal csökkent a második negyedévben, előző negyedévhez képest, amely megfelelt a várakozásoknak. Negatív negyedéves GDP-adatot 1995 óta először számoltak. A nagy tagállamok közül a német gazdaság 0,5%-kal esett vissza negyedéves viszonylatban a második negyedévben, a francia és az olasz gazdaság pedig 0,3%-kal csökkent. (Tőzsdefórum)  A friss adatok talán azért nem okoztak nagyobb meglepetést, mert korábban az EKB döntéshozói közül többen is arra hívták fel a figyelmet, hogy az első negyedévben a gazdaság jó teljesítményének hátterében csupán egyszeri tényezők álltak. (Portolio.hu)

 

 

 

2008.08.21.  Recesszióba bicskázott Japán

 

 

A japán GDP 2.4%-kal zsugorodott (évesítve) a második negyedévben, ami jelentős lassulás az első negyedéves 3.2%-os bővüléshez képest. A második negyedéves GDP-adat alapján a japán gazdaság a recesszió szélén áll, amelyre legutóbb a 2001-2002-es időszakban volt példa. A második negyedéves gazdasági visszaesés mögött az export 2.3%-os csökkenése áll, de a GDP felét kitevő fogyasztási kiadások is mérséklődtek (az előző negyedévhez képest 0.5%-kal csökkentek). (Portfolio.hu)

 

 

 

 

2008.08.20.  Polgármesteri Hivatal "nyitva" tartása

 

Hétfő   8.00-12.00

Kedd   8.00-12.00

Szerda  ünnep miatt szünnap

Csütörtök szünnap

Péntek  8.00-12.00

 

Azaz egész héten csak 12 órát "dolgoznak". Annyit, amennyit egy átlagos ember egyetlen nap alatt. El tudtok képzelni egy Tescot a fenti nyitva tartással??? A bürokrácia monopóliuma felháborító. Ennek is csak a verseny vetne véget. Ha lenne mondjuk fél tucat versenyző hivatal, mert bárki nyithatna, magántulajdonban, profitorientáltan, akkor negyed annyi költséggel éjjel-nappal lehetne intézni azokat a baromságokat, amiket egyébként is csak a hivatali gépezet sóz a nyakunkba azért, hogy eltartassák magukat a mi pénzünkön.

 

Szerintem még Romániában is olajozottabban mehetnek a dolgok. Aradi városháza.

 

 

 

 

 

2008.08.15. Levi's index – Négyszeresen túlértékelt a forint a dollárhoz képest

 

Levi's 501

 

 

A globális girosz-indexemmel még mindig adós vagyok. Ennek az az oka, hogy izé… bigyó… na szóval tudjátok mi.  Helyette kárpótlás képpen, most egy Levi Strauss farmer indexszel állok elő. Ugyanis szép lassan a Levi's gatyáim is amortizálódnak, annak ellenére, hogy van olyan, amelyet 1995-ben vettem a kiskunhalasi Levi's gyárban, és még mindig frankó. Azért szeretem a Levi'st, mert tényleg nagyon jó, tartós, és mert legfőképp nem kell keresgélni, próbálgatni, hanem csak bemegyek az első üzletbe, ami az utamba kerül, mondom a méretet, amit 20 éve hordok, és fizetek. Ezeket a nadrágokat Amerikában jellemzően 40 dollár körül adják, de vettem már 32 dollárért is. Itthon utoljára azt hiszem 8000 forintért vettem jó pár évvel ezelőtt. No be is mentem a legközelebbi Levi's boltba, hogy vegyek párat. Megállt bennem az ütő, amikor megláttam, hogy 20000 forintba kerül egy mezei 501es gatya. Na neeeeee! 20 ezer forint egy nadrágért??? Nevetséges. Most nem arról a 20 ezer forintról van szó, ami nem elég egy hétvégi kirándulásra, vagy elmegy egy színházi estére a Madach Színhzában és utána a Mozart Caféban, no de azért 40 dolláros gatyát ne akarjanak már 140 dollárért rám sózni. Gondoltam magamban, akkor előbb már megnézem, hogy mennyiért úsztatnak át nekem párat Amerikából az Atlanti óceánon.  Már az első találat kapásból 34 dolláros áron, azaz a magyar ár negyedéért, pontosan 5000 forintért dobta utánam a farmerokat. Öreg rozmár nem szaroz már. Rendeltem kapásból kettőt, és a fél világon való athurcolásukkal együtt is csak 106 dollárba került, azaz darabja még így is csak 8000 a 20000 helyett. Két hét alatt meg is jött. Azonnal rendeltem még egy újabb fajtát is 46 dollárért, meg 3 pöpec Levi's övet, 20 dollárért darabját, azaz szintén bagatel 3000 forintos áron. 

 

Elképesztő, hogy ha Levi's farmerban mérjük a pénz értékét, akkor a forint négyszeresen túlértékelt a dollárhoz képest, hiszen az 5000 forintnak megfelelő 34 dolláros nadrág Magyarországon 20000 forintba, azaz négyszer annyiba kerül. 

 

Arbitráljatok! Arbitráljatok! Arbitráljatok! Vettem pár könyvet is a "legendás" Amazon.com-tól. Dobálták utánam a legkomolyabb tőzsdei szakkönyveket 10 dolláros, azaz 1500 forintos áron. Soros György sem a belőlem "kisarcolt" 1 dollárból fog tovább gazdagodni. Könyvek is megjöttek 2 hét alatt, de amúgy az Amazon tényleg egy szánalmas vállalkozás. Arról már írtam korábban, hogy egyszerűen elfogadhatatlan, hogy 10 év alatt sem voltak képesek életképes üzleti modelt kialakítani, amely a minimálisan elvárt tőkearányos hasznot legalább kitermelné. De most már értem, miért ilyen rettenetesen lúzer ez a társaság. Ezek zsigerből balfaszok. Rendeltem 8 könyvet, az egész elférne egy kis DM-es nylonzacskóban. Már a rendelés után szóltak, hogy "optimalizálták" a csomagot, ezért két részletben küldik 6+2, de természetesen nem kell többet fizetni a két külön szállításért. Nekem nyolc, felőlem akár egyenként is küldhetik. Megjött az első adag 6 könyv, egy MIKULÁSPUTTONY méretű csomagban.

 

  

 

El nem bírtam képzelni, hogy mi a rákot pakoltak bele ebbe csomagba, de reméltem, hogy csak nem egy illegális mexikói bevándorló bújik elő belőle, akit téves címre kézbesítettek.  Az egészről az a burlexkomikum villant az eszembe, amikor a bazi nagy csomgban egy némileg kisebb csomag van, aztán egy még kisebb, aztán egy annál is kisebb, és végül egy gyűrűsdobozban van az ajándék. Végülis majdnem így lett.

 

 

Egy bazinagy dobozba egyszerűen behányták a 6 könyvet.

 

Mostmár csak arra lénnék kiváncsi, hogy a másik 2 könyv akkor miért is nem fért ebbe bele??? J  Amazon.com. Made in America. A világ legnagyobb csomagküldő vállalata.

 

 

 

 

 

2008.08.12.  Ehhez képest Princz Gábor piti zsebtolvaj

 

 

Az OMV visszavonta a 2007. szeptember 25-én közzétett szándéknyilatkozatát, amely szerint az OMV szándékában állt 32,000,-Ft részvényenkénti áron vételi ajánlatot tenni a MOL részvényeseinek.

 

Az ÖMV 32000 forintos ajánlata egy lottófőnyeremény lett volna a MOL részvénytulajdonosoknak. Egy ajándék exit busás extraprofittal. Ilyen gáláns ajánlatot nem lehet visszautasítani, a MOL tulajdonosai ezzel az ajánlattal jóllakott napközisként könyvelhették volna el beérett befektetésük gyümölcsét. A MOL igazgatósága – akiket a részvényesek választottak meg azzal az egyetlen feladattal, hogy a részvényesek érdekében hozzanak döntéseket – ennek ellénére mindent bevetett, hogy az ÖMV ajánlatát aláássa, ellehetetlenítse, és saját pozíciót és hatalmát megtartsa. 100% etikátlan és jogszabályokba, törvényekbe, magyar alkotmányba is ütköző szabotázsával cserbenhagyta részvényeseit. Szándékosan kárt okozott a részvényeseknek saját pozíciójuk, hatalmuk és milliárdos hasznot garantáló részvényopcióik védelmében. Az elszabotált 32000 forintos ajánlat helyett a MOL részvények már 18000 forintot sem érnek, azaz a MOL igazgatóságának köszönhetően már 14000 forinttal érnek kevesebbet az ajánlatnál, amit a napokban az ellehetetlenített ÖMV végül feladni kényszerült. Ezzel a részvények elvesztették felkínált értékük harmadát, 1500 milliárd forint kárt okozva a tulajdonosoknak.  Mekkora kárt is okozott Princz Gábor uralkodása? Maximum 100 milliárd forintot. Ezek viszont kitesznek 15 Princzet is, azaz a MOL menedzsment 15 Postabanknyi pénzzel károsította meg saját részvényeseit 1500 milliárd forintos károkozással. Az 1500 milliárdhoz képest Princz Gábor szinte csak piti zsebtolvaj.

 

 

  A MOL részvények másél évtizedes tőzsdei szereplése

10 éven keresztül 3000 és 7000 forint között sodródott a részvény. Ennek az árfolyamnak sokszorosa volt az ÖMV 32000 forintos gáláns ajánlata. A MOL igazgatósága által elszabotált ajánlat meghiúsulása miatt azonban ma már 18000 forintot sem ér a részvény, mellyel 3 éves mélységben tartózkodik.

 

 

PS: És ez az 1500 milliárd még mindig eltörpül a Fidesz és MSZP ga(rá)zdálkodásaihoz képest, akik minden évben legalább ekkora kárt okoztak…. okoznak…és fognak okozni… forever and ever again…

 

 

 

 

2008.08.08. 8óra 8perc 8mp – 888 millió 888 ezer 888 babonás kínai birka*

 

[ * a kínai kultúrában a birkának különleges jelentéstartalma van]

 

 

2008. 8. hó 8. napján 8 óra 8 perc 8 másodperckor elkezdődőtt az Olimpia. Annak ellenére ilyenkor, hogy augusztusban elviselhetetlenül füllesztő az időjárás Pekingben, hiszen a kontinensek keleti felén ilyenkor borzalmas szubtrópusi monszun hatás van. Azaz rettenetes 30-35 fokos hőség döglesztően elviselhetetlen 70-80%-os fullasztó páratartalommal, és szinte mindennapos trópusi jellegű felhőszakadással.

 

A szombati országúti kerékpárverseny résztvevőinek harmada kénytelen volt feladni a versenyt, mivel a hőmérséklet 35 fok fölé emelkedett, fullasztó volt a páratartalom, és borongós köd telepedett a városra és környékére. Több sportág versenyzői azt mondták, soha nem szembesültek ilyen nehéz időjárási körülményekkel. „Olyan volt, mint egy szauna” – jellemezte az időt Raivis Belohvosciks litván kerékpáros, egyike az elsőknek, aki feladták a 245 kilométeres futamot. Több nagy név is úgy döntött, kiáll a táv befejezése előtt, így például a Giro d’Italia idei és a Tour de France tavalyi győztese, a spanyol Alberto Contador. A német Stefan Schumacher, aki az idei Tour de France két szakaszgyőzelmét is megszerezte, azzal indokolta a versenyzés megszakítását, hogy egyszerűen nem tudott levegőt venni, emellett fejfájásra is panaszkodott. „Olyan érzés volt, mintha 3000 méter magas hegyen tekertem volna” – mondta. A 143 versenyző közül 90 ért be a célba. (index.hu)

 

Ám az Olimpiát mégis szándékosan erre a dátumra időzítették, mert Kínában a 8 a szerencseszám, és minél több nyolcas van valamiben -  dátumokban , címekben, rendszámban, telefonszámban, vagy például egy részvény nevében - annál szerencsésebb a dolog. A kínaiaknál babonásabb népség ugyanis aligha akad. Betegesen babonásak. Az alábbi írásban példaul ízelítőt kapunk a kínai holdújév babonás szokásaiból.

 

Az ünnepre való készülődés már hetekkel a nagy nap előtt elkezdődik. A legfontosabb – a szokásos előkészületeken, ajándékvásárláson, sütés-főzésen kívül – az, hogy a házat megtisztítsák az elmúlt év ártalmas hatásaitól. A házat kisöprik, s ha van rá mód, kimeszelik, az ajtókat-ablakokat újramázolják. A takarítással azonban vigyázni kell: hogy a jó szerencsét ne kergessék ki az otthonokból, a szemetet mindig befelé, a szoba közepére kell söpörni, s onnan óvatosan kivinni, lehetőleg a hátsó ajtón. Ennek a szabálynak a megsértése az egész családra nézve súlyos következményekkel járhat. A háznak Újév előestéjén tisztán kell ragyognia, s ekkor az összes söprűt és egyéb takarítóeszközt el kell rejteni. Ha ugyanis valaki Újév napján is söpörne, azzal biztos, hogy kikergetné a szerencsét a házból. Mivel az Újév napja meghatározó az egész évre nézve, nagyon fontos, hogy ilyenkor minden jól alakuljon. Mindenki igyekszik vadonatúj ruhát viselni s megszabadulni régi rongyaitól, és még a betegek is kikelnek ágyukból, nehogy egész évben betegek maradjanak. Az emberek az ünnep előtt megpróbálják behajtani adósságaikat is, ha ugyanis Újév napján valaki az adósuk, akkor, úgy vélik, egész évben tartozni fognak nekik. Újév előestéje – amely egyszerre emlékeztet a mi Szentesténkre és Szilveszterünkre – az ünnepsorozat legfontosabb eleme. A családok összegyűlnek, s együtt ünneplik az óév végét. Hagyományos játékokat – kártyát, madzsongot – játszanak, beszélgetnek, illetve az utóbbi években leggyakrabban tévét néznek. Az ünnephez hozzátartozik a petárdadurrogtatás – ez nem egyszerű zajkeltés, hanem a rossz szellemek elijesztésére is szolgál. Éjfélkor a ház minden ajtaját és ablakát kinyitják, hogy a búcsúzó év távozni tudjon. Az ételekből igyekeznek annyit készíteni, hogy bőven maradjon másnapra is; az ugyanis, hogy az óévből bőségesen maradt ennivaló az új évre, kedvező előjel. Az Újév napjára különleges szabályok vonatkoznak. Nem szabad negatív jelentésű szavakat kiejteni, halált, kísérteteket emlegetni – még a „négy” szám kimondása is tilos, mert hasonlóan hangzik, mint a „halál” (si). Az elmúlt évet sem ajánlatos emlegetni, hiszen a nap célja az, hogy bőséget hozzon az új évben. A sírás sem megengedett: ha ugyanis valaki sír az év első napján, akkor egész évben sírni fog. Ezért aztán ezen a napon, bármilyen rosszak legyenek is, a gyerekeket sem szabad megverni. Az újévi szokásokhoz tartozik a „piros tasak” (hong bao) ajándékozása is: egy piros ünnepi borítékba papírpénzt csomagolnak, s ezt adják a gyerekeknek, illetve a nőtlen fiatalembereknek. A borítékba rejtett pénzzel azonban vigyázni kell: az összegnek páros számnak kell lennie, a páratlan számok ugyanis bajt hoznak mind az ajándékozónak, mind a megajándékozottnak. A piros tasak felbontása az ajándékozó előtt, ha szerencsétlenséget nem is hoz, de nagy udvariatlanságnak számít. A piros a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, ezért is piros az alapszíne minden újévi dekorációnak – a Holdújév a kínaiak számára valóban „piros betűs ünnep”. Piros zászlókat, falragaszokat, képeket, lampionokat helyeznek el mindenütt, hogy biztosítsák a család yarapodását. A piros díszek mellett az Újév elengedhetetlen kelléke a narancs. Ennek az az oka, hogy a kantoni nyelvjárásban a „narancs”, az „arany” és az „édes” ugyanúgy hangzik (yam). Hasonló okból, mivel a „mandarin” és a „szerencse” kiejtése is megegyezik (kat), a mandarin is fontos szerepet játszik a kölcsönös megajándékozásban. Itt is ügyelni kell, hogy páros számban ajándékozzuk őket, egyébként nem hoznak szerencsét. Mivel az egészséget és a hosszú életet jelképezi, földimogyoróval is gyakran találkozunk az újévi asztalokon. Fontos újévi kellék a nyolcszögletű tálca, amelyről nyolcféle rágcsálnivalóval kínálják a vendéget. Ezek mindegyike szerencsét hoz: a rizslisztből készült sütemény (gao) például ugyanúgy hangzik, mint a „magas”, így azt jelképezi, hogy fogyasztója az új évben magasabbra fog jutni a társadalmi ranglétrán. Hasonló okokból a tengeri moszat a meggazdagodást, a lótuszmag a bőséges fiúgyermekáldást, a szárított tofu (szójababsajt) pedig a gazdagságot és a boldogságot szimbolizálja. Friss tofut felkínálni azonban tilos: a fehér a gyász színe! Az újévi ünnepkör hagyományosan tizenöt napig tartott, manapság azonban némileg lerövidült, Kínában az emberek általában nem egészen egy hét szünetet kapnak. A jeles napokat az év 15. napján a lampionünnep zárja. Ezután Kínában visszatérnek a hétköznapok, s gyakorlatilag a következő újévig – az állami ünnepeket kivéve – nincsenek szabadnappal járó hagyományos ünnepnapok, csak kisebb jelentőségű ünnepi alkalmak. (wikipedia.hu)

 

 

Az ORIGÓ ÉRDEKES CIKKÉBEN ITT pedig a magyarországi kínaiak életébe kapunk betekintést.

 

 

Talán ezek alapján legalább egy halvány képet kaptunk, hogyan is gondolkodhatnak a kínaiak. Ilyen babonás népség tartósan aligha lesz képes a világ vezető hatalmává válni. (Akárcsak a franciák a befeléfordulásukkal). Mindenesetre milliárdos népességük folyamatos bekapcsolódása a globális gazdaságba és társadalomba névre szóló helyet biztosít a globális díszpáholyban. Ugyanakkor Kína világkereskedelmi mérlege ma még gátlástalanul önkényes és egyoldalú. Semmilyen szellemi termékért nem fizetnek, hanem csak ellopják és ingyenesen felhasználva nyereségorientáltan továbbadják beépítve saját termékeibe.  Klasszikus vadkapitalizmust idézően a szociális háló zéró, az életszínvonal pedig a tömegek számára még nagyon alacsony. Környezetszennyezés pedig katasztrófális. Minden melléktermék tisztítatlanul ömlik a folyókba, talajba, levegőbe. Jelenleg Kína világkereskedelmi előnye tolvajkodásából és önpusztító vadkapitalizmusából ered, amely fenntarthatatlan. (Ha rendesen fizetne Kína a szellemi termékekért, kiépülne a szociális háló, és kiépülnének a környezetvédelmi beruházások és korlátozások, akkor azzal Kína el is vesztené jelenlegi önpusztításából és tolvajkodásából eredő versenyelőnyét.) A másik időzített bomba pedig a diktatórikus politikai berendezkedés. Jellemzően a gazdasági jólét térnyerése előbb utóbb a demokrácia iránti igényt is kiköveteli magának. Ez azonban zavaros időket idézhet elő még a birkatürelmű Kínában is.

 

 

PS: Egy babonás és büszke kínai autó tulajdonos.

 

 

 

 

 

 

2008.08.06.  REITett átverés – Méghogy jó üzlet az ingatlanalap???

 

REIT, azaz Real Estate Investment Trust. Ingatlan és részvény egyben. Ez egy zseniális ötlet a belekok bepalizására és pénzük szisztematikus elszedésére, hiszen magában hordozza a dupla piramisjáték és a dupla átverés perverzióját. A befektetőket szinte garantáltan megkopasztják! Elmondom, hogyan működik a REIT maffia.

 

1.Előszőr csak lássuk hogyan működik egy klasszikus ingatlan-befektetési alap!

 

A haverom cége épít valami kereskedelmi ingatlant, mondjuk egy ultamodern irodaházat, vagy egy csili-vili plázát valójában mondjuk 100 millio eurós költségen. Eközben létrehozunk egy ingatlan-befektetési alapot, ahol a befektetőink pénzén megvesszük a haverunk által 100 millió euróért felépített plázát 200 millió euróért, mintha az tényleg érne is annyit. (A haverral persze felezünk a 100 milliós extraprofiton.) Tehát más pénzén létrehoztunk egy ingatlan befektetési alapot, amelyik papíron 200 millio eurós ingatlanvagyonnal rendelkezik, és amin 100 milliót máris kerestünk mi alapító bennfentesek. Ezekután, mivel mi magunk értékeljük be a saját alapunk ingatlanjait, ezért egyre magasabb és magasabb áron mutatjuk ki az ingatlanok értékét, mondván emelkednek az ingatlanárak. 1-2 évvel később a nemrég papíron 200 millió eurót érő plázát már 300 millió eurósnak mutatja ki a menedzsement, mondván impozáns mértékben emelkedett az alap ingatlanjainak értéke. És mivel a legtöbb balek el is hiszi, hogy az ingatlan (és különösen a pláza és irodaház) a legjobb üzlet a világon, és az ingatlanárak tényleg csakis markánsan emelkedhetnek, ezért az alap befektetési jegyeinek impozáns [ám valójában virtuális] nyereségét látva öntik bele a pénzüket az ingatlanalapba. Az alapba beáramló pénzért "cserébe" az ingatlanalap új befektetési-jegyet bocsát ki a már manipulált, virtuális árfolyamnyereségen felpumpált mesterségesen magas eszközértéken, azaz papír szerinti 150%-os, valójában 300%-os árfolyamon. A balek befektetők beleöntenek mondjuk újabb 300 millió eurót az ingatlan alapba. Így lesz 300 millió friss tőkéje az alapnak. No de mit is csinaljon az alap ezzel a rengeteg új pénzzel??? Hát vegyen rajta a haverunk által épített újabb plázát! A haver felépít 100 millio euróért egy másik plázát, és eladja az ingatlan alapunknak mostmár nemhogy dupla áron 200 millióért, hanem már 300 millióért, hiszen mi magunk értkeltük ennyire az első pláza jelenlegi piaci értékét is. Vagyis van egy ingatlan alap, amely ingatlanjainak (és ezáltal befektetési jegyeinek) virtuális értéke 2x300 azaz 600 millió euró. Miközben az ingatlanok valódi értéke csupán a harmada, hiszen a felépítési költség csupán 200 millió volt. Mindeközben a bennfentesek az ingatlanpanamákkal zsebre tettek 100+200= 300 millió euró tiszta hasznot a befektetőik pénzéből. És aztán lehet megint újra felértékelni az ingatlanokat, a [virtuális] árfolyamnyereséget látva újabb befektetőket bepalizni, és a belekok pénzén újabb ingatlanokat vásárolni méreg drágán a haverunktól, és lenyúlni a palimadarak pénzét. És újra és újra és újra fejni a belekokat, amíg össze nem omlik a gépezet.

 

 

2. A REIT, azaz az ingatlan-befektetési részvény konstrukció erre a kopasztó mechanizmusra még egy trükkel rádupláz.

 

REIT esetlében ugyanis nem klasszikus ingatlan befektetési alapról van szó, amely alap az ingatlanjainak értékelésével és cashflowja alapján határozza meg a JELEN BELI eszközértéket azaz az alap árfolyamát, hanem a REIT egy ingatlanokat vásárló, eladó, fejlesztő [építő], üzemeltető kvázi INGATLANVÁLLALAT RÉSZVÉNYE. Vagyis a hagymányos ingatlanalaphoz képest, itt a befektetők befektetésének instrumentuma nem az alapkezelő által jegyzett befektetési jegyben, hanem egy tőzsdén jegyzett részvényben testesül meg. És a részvény árfolyama - mint azt már a tőzsdéről jól tudjuk – jellemzően többszörösére emelkedik a valódi értéknek, hiszen a részvénypiacok jellemzően pilótajáték elven működnek.

 

Tehát az előző példánál maradva az első kör ugyanaz. 200 milliós tőkét összegyűjtő REIT megveszi a havertól a 100 millióért felépített plázát 200-ért. Aztán 1-2 év alatt felértékeli 300-ra az ingatlant. A REIT menedzsmentje által kimutatott virtuálisan manipulált eszközérték ezáltal már 300 millió. A REIT részvények árfolyamát azonban nem az eszközérték határozza meg mint egy a kibocsátó által forgalmazott hagyományos ingatlan-befektetési alap esetében, hanem mivel egy tőzsdei részvényről van szó, ezért a REIT tőzsdei árfolyamát a tőzsdei kereslet és kínálat határozza meg. Vagyis például attól még, hogy a REIT ingatlan-eszközértékét 300 millió euróra értékelte a menedzsment, attól még a REIT árfolyama, tőzsdei értéke akár duplája is lehet, azaz 600 millió. (Egyébként közgazdaságilag indokolható az eszközérték és az árfolyam eltérése, hiszen ahogy már írtam, a hagyomanyos ingatlan-alapok esetében JELEN BELI értéken kell kimutatni a eszközértéket, míg egy részvény esetében a JÖVŐT IS árazza a részvény. És ha valóban jók a perspektívák, akkor indokolt, hogy az árfolyam magasabb legyen, mint az eszközérték. Ha rosszak a kilátások, akkor viszont indokolt lehet az eszközértéknél alacsonyabb árfolyam.) Ha pedig a REIT tőzsdei értéke duplája a kimutatott eszközértéknek, akkor  valójában a haverunk cége által felépített 100 millió eurós pláza 600 milliós virtuális értékű részvényesi értéket testesít meg. És ha ezekután új befektetőktől akarunk új tőkét gyűjteni, akkor az új kibocsátás ezen a hatszoros árfolyamon valósulhat meg, hiszen ez a tőzsdei árfolyam. Vagyis nem csupán 300%-os árfolyamon tud a REIT addícionális tőkét gyűjteni, hanem 600%-os árfolyamon, azaz hatszoros áron tudja bepalizni a balekokat [konkrét példánkban]. Tehát ugyanakkora névértékű tőkeemeléssel a REIT nem 300 millió friss tőkét gyűjthet össze, hanem dupla annyit, 600 millió eurót. Ez pedig rengeteg pénz, amin akár két új plázát is vehetünk a haverunktól. Ezekután a REIT tőzsdei értéke már 1200 millió euró, miközben a plázák valójában csak 300 milliót érnek, (és megeshet, hogy ilyen sok pláza már nem is életkepes egymás hegyén hátán), a bennfentes menedzsment pedig lenyúlt 100+200+200= 500 millió eurót.

 

És jöhet a következő kör… aztán a következő kör… mindaddig, míg össze nem omlik a "gépezet". Lássunk egy-egy konkrét hazai példát is!

 

A Budapesti Tőzsdén is jegyzik az ORCO részvényeit. Alig több mint egy éve 30000 forint felett bevezetett részvények már csak alig érnek többet 5000 forintnál, vagyis az ingatlanrészvénybe fektetett pénz már csak ötödét éri.

Méghogy jó üzlet az ingatlan-részvény??? 5 millió forint 1 millióra morzsolódott le 1 év alatt az Orcoban. Vajon 1 év elteltével miért éri ötödét az Orco mögötti ingatlanvagyon??? Valószínűleg azért, mert 1 évvel ezelőtt ötszörösen túlértékelt volt.

 

 

És lássunk egy külföldi REIT részvényekbe fektető magyar REIT alapot!

 

K&H Ingatlan Piaci Alap eddigi 6 éves teljesítménye

Amíg ment a REIT pilótajáték, és az eszközértékek virtuális manipulációja - Nem a K&H részéről, hanem a REIT-ek részéről. A K&H [letétkezelője] objektíven értékelt a tőzsdei árfolyamok alapján - addig remekül hozott az alap. Aztán persze jött az összeomlás, és az alap árfolyama ezideáig lefeleződött. (Könnyen lehet, hogy még a mostani érték felét sem éri valójában.)

 

 

Persze ahogy a jóhiszemű emberek mondani szokták, valószínűleg nem minden ingatlan alap és REIT kopasztó maffia, de az tény, hogy a konstrukcióban többszörösen benne van a bepalizás és kopasztás intézményes lehetősége. Az ingatlan alapok és REITek a legnagyobb átverés lehetőségét hordozzák. Szinte olyan virtuális értékeket mutat ki számunkra a menedzsment ingatlanértékként, amilyet ő akar. Még ha nem is szervezett maffiáról van szó minden ingatlan alap esetében, azonban minden esetben érdeke az alapkezelőnek/menedzsmentnek, hogy minél magasabb legyen a kimutatott eszközérték, és ezáltal az alap vagy REIT árfolyama. Hiszen ha nagy a nyereség, akkor jó vastag lesz a menedzsment jutalma, jutalékéka, sikerdíja, részvényopciója. Virtuális árfolyamnyereségből igy sarcolják le a nagyon is valós díjakat és sikerdíjat. Ha viszont egy alap nem manipulálja felfelé az eszközértékeit, akkor az alap árfolyama sem fog úgy emelkedni, mint a többi manipulált alap árfolyama. Egy olyan ingatlan alapba viszont, amelynek árfolyama alulteljesít, senki nem fogja belerakni a pénzét. Szóval maradjunk annyiban, hogy befektetésként inkább messziről kerülendők a fiktív értékelésű ingatlanalapok és főleg a REIT részvények.

 

 

 

 

 

2008.08.01. Linkek a Unit Linkek

 

És ha már megint szóba került a Brókernet kopogtató ügynökség és társaik, lássuk mit produkáltak a hírhedt "unit linked" befektetési alapjaik indulásuk óta, legtöbb esetben több éves, 2-5-8, sőt néhány esetben már nagyon hosszú 10 éves távokon.  (Az alábbiakon kívül még szélesebb a paletta - "kedvencem" pl a biztonságos befektetésnek hirdetett "Kredit" fantázianéven futó alap, mely subprime és egyéb ABS szemetekbe fektette bele szerencsétlen magyar áldozatok és hozzátartozóik pénzét - de elég lesz, ha megnézzük csak az alábbi legnépszerűbb alapokat.)

 

 

Megnevezés

Napi árfolyam

Nettó eszközérték

 

Teljesítmény indulás óta

Magyar Kötvényportfolió
Az alap indulása: 1998.04.09.
Indulási érték: 1.18968

2.50621 HUF

3.886.134.091 HUF

 

10 év alatt éves +7.7%

Pénzpiaci portfolió
Az alap indulása: 2000.03.23.
Indulási érték: 1.00172

1.70376 HUF

4.738.702.748 HUF

 

8 év alatt éves +6.8%

Európai Ingatlanportfolió
Az alap indulása: 2005.06.06.
Indulási érték: 0.98995

0.68337 HUF

1.194.008.885 HUF

 

3 év alatt mínusz 32%

Euromix portfolió
Az alap indulása: 2003.02.06.
Indulási érték: 1.00276

1.34594 HUF

2.008.600.522 HUF

 

5 év alatt éves +6%

Globális Részvényportfolió
Az alap indulása: 1998.10.03.
Indulási érték: 0.99995

0.63852 HUF

2.186.860.002 HUF

 

10 év alatt mínusz 36%

Magyar Részvényportfolió
Az alap indulása: 1998.04.09.
Indulási érték: 1.80019

4.39262 HUF

3.498.224.473 HUF

 

10 év alatt éves +9%

Shanghai Express
Kínai Részvényportfolió
Az alap indulása: 2005.06.06.
Indulási érték: 0.99374

1.66020 HU

29.928.116.166 HUF

 

3 év alatt +66% (éves 18%)

Maharadzsa
Indiai Részvényportfolió
Az alap indulása: 2005.10.03.
Indulási érték: 1.00325

0.97625 HUF

7.557.100.293 HUF

 

3 év alatt enyhe mínusz

Luxus részvényportfolió
Az alap indulása: 2007.03.14.
Indulási érték: 0.99995

0.63886 HUF

600.726.332 HUF

 

Másfél év alatt mínusz 36%

Ázsiai Ingatlanportfolió
Az alap indulása: 2007.08.01.
Indulási érték: 1.00000

0.66644 HUF

1.973.594.461 HUF

 

1 év alatt mínusz 33%

 

 

 

 

 

Generation Gold portfolió
Az alap indulása: 2006.01.16.
Indulási érték: 0.99995

0.73786 EUR

2.635.057 EUR

 

2.5 év alatt mínusz 26%

Giants Európai portfolió
Az alap indulása: 2006.01.16.
Indulási érték: 0.99995

0.80802 EUR

3.908.583 EUR

 

2.5 év alatt mínusz 20%

Holland Részvényportfolió
Az alap indulása: 2006.09.01.
Indulási érték: 0.99995

0.82073 EUR

3.374.416 EUR

 

2 év alatt mínusz 18%

Ázsiai Részvényportfolió
Az alap indulása: 2006.09.01.
Indulási érték: 0.99995

0.89928 EUR

9.632.676 EUR

 

2 év alatt mínusz 10%

Euró Alapú Ingatlanportfolió
Az alap indulása: 2006.09.01.
Indulási érték: 0.99995

0.60613 EUR

1.539.633 EUR

 

2 év alatt mínusz 40%
(forintban több mint -50%)

Szputnyik kelet-európai részvényportfolió
Az alap indulása: 2008.05.01.
Indulási érték: 0.99995

0.87254 EUR

3.354.325 EUR

 

3 hónap alatt mínusz 13%

Salsa - latin amerikai részvényportfolió
Az alap indulása: 2008.05.01.
Indulási érték: 0.99995

0.83911 EUR

2.691.828 EUR

 

3 hónap alatt mínusz 16%

 

 

Mint látható a legtöbb unit linked alap súlyos veszteségben van több éves befektetési időtávokon. 2-3-5-8-10 év alatt a legtöbb csak veszteséget ért el. Jónéhány alapjuk egyúttal abszolút mélyponton is van, vagyis mindenki aki az elmúlt 2-3-5-8-10 év alatt belerakta a pénzét, csak bukott vele.

 

Egyedül a Shanghai Expressz fantázianévvel magyarosított kínai alap tűnik úgy, hogy impozáns hozamot ért el 3 éves pályafutása alatt. Az igazság azonban az, hogy ez az alap valójában az ABN AMRO bank réges régi kínai alapja, amelynek 8-9 évbe tellett ledolgoznia a korábbi brutális veszteséget, a magyarosított alapot (amely mögött 100%-ban ez az ABN AMRO China Equity alap áll) azonban csak 3 éve forgalmazzák Magyarországon Shanghai Expressz fantázianévvel.

 

A Shanghai Expressz néven magyarosított és forgalmazott ABN AMRO CHINA EQUITY befektetési alap árfolyama (dollárban). Az indulás óta eltelt 12 évben 12% átlagos hozamot produkált, 30-50%-os esésekkel, és 8-9 éves semmit sem hozó periódusokkal tarkítva. 

(Ráadásul ha forintban számoljuk, akkor az alap utóbbi éveinek markáns árfolyamnyereségének kisebbik felét elvitte a dollár drasztikus értékvesztése.)

 

 

Ugyanakkor remekül látható, hogy a unit linked palettából hosszabb távon szinte kizárólag a pénzpiaci és kötvényalapjaik voltak képesek némileg értékelhető hozamot termelni, azonban [természetesen] ezek sem érték el a magyar állampapírok vagy prémium bankbetétek hozamát.  Aki viszont valamilyen hazai unit linked részvényalapba rakta a pénzét, az szinte még a legszerencsésebb esetben sem tudta megverni a magyar állampapírok és bankbetétek 9%-os átlaghozamait, miközben a legtöbb részvényalap brutális veszteséget termelt. 10 év alatt mínusz 36% tőkeveszteség a beígért éves +26% nettó hozammal szemben??? Vajon mit szólnának ehhez a heves vérmérsékeletű pakisztáni befektetők???

 

 

PS: És akkor még a vérlázítóan magas sarcoló költségekről [=ügynöki jutalékokról] nem is beszeltünk. Brrrrrr…

 

 

 

 

2008.08.01.  Infláciooóó000%

 

Soha nem volt még ilyen magas az euró pénzromlási üteme. 

 

 

 

 

 

 

 

 

2008.07.31.  A Kárpátok csúcsai

 

 

 

 

 

 

2008.07.18.  Lincshangulat

 

A Pakisztán gazdasági központjának számító Karacsiban feldühödött befektetők betörték a tőzsde épületének ablakait és autógumikat égettek az utcán, miután a parketten immár 15. napja estek egyhuzamban a papírok. A helyi részvényindex az április 18-án elért maximumához képest 35%-kal került lejjebb. A külföldi befektetők részvénybefektetéseinek volumene drámaian, az előző évinek kevesebb mint 4%-ára esett vissza a jegybank számításai szerint, ahogy az ország politikai kockázatai jelentősen növekedtek az év első felében. Ezen kívül a mostani lejtmenethez a helyi tőzsdefelügyelet elhibázott lépései is hozzájárultak elemzők véleménye szerint. A pakisztáni tőzsdefelügyelet ugyanis július 14-ei kezdettel 1%-os napi árfolyamcsökkenési limitet vezetett be, valamint betiltotta a short pozíciók felvételét. A felügyelet célként tűzte ji, hogy megállítsa a tőke kivonását a parkettről, az addigi 30 milliárd dolláros kapitalizáció csökkenés után. A szabályozás szigorítását a befektetők pozitívan értékelték, aznap az index 9%-kal került feljebb. A lépések valóban visszaszorították a leértékelődést, azonban az intézkedések a forgalom azonnali jelentős visszaeséséhez vezettek, így a felügyelet múlthét pénteken visszavonta azokat, amire a részvények újra meredek esésbe kezdtek. A nyereségekhez szokott helyi kisbefektetők a sorozatos eséseket megelégelve tegnap a tőzsde elé vonultak, hogy a kereskedés felfüggesztését követeljék. A feldühödött tömeg betörte az épület ablakait és gumikat gyújtott fel az utcán.  (Portfolio.hu)

 

BBC VIDEORIPORTJA ITT LÁTHATÓ

 

ATV HÍREKBEN ITT LÁTHATÓ

 

 

A "nyereséghez szokott helyi kisbefektetők" fel vannak háborodva, hogy veszíteni is lehet a tőzsdén. Bezzeg amíg ment a piramisjáték, a virtuális árfolyamok emelkedésétől meg örömükben lövöldöztek. Ennél már csak az szánalmasabb, hogy tiltsák meg az esést, meg zárják be a tőzsdét, hogy ne bukjanak tovább a "befektetők" (szerencselovagok).

 

Pedig azzal, hogy van részvényük, és annak felmegy vagy lemegy az árfolyama, attól nem lesz se több se kevesebb pénzük a zsebükben. Sőt, akinek részvénye van, annak valójában nincs is pénze, csak mindig ugyanaz a darab papírja, amire az van írva, hogy részvény. Volt pénzük, de már nincs, hiszen a pénzükért megvették a részvényt, és a pénzt odaadták az eladónak. Vagyis azt a nyílvánvaló dolgot kellene megérteni  nekik (is), hogy ha valaki a pénzén vesz egy részvényt, akkor azzal kiadta a kezéből a pénzt, nincs többé pénze, a pénz valaki másé lett, azé akivel elcserélte a pénzét arra a darab papírra, amira az van írva, hogy részvény. Tehát amint valaki a pénzén vesz egy részvényt, azzal a pénzét valójában azonnal "elbukta", hiszen volt pénz, nincs pénz, lett helyette részvény. A részvényvétel 100% kiadás, azaz 100% mínusz, a pénzt a részvényvétellel azonnal kiadtuk, elbuktuk. A részvényeladás pedig 100% bevétel, hiszen akkor valaki a kezünkbe adja a pénzét a mi részvényünkért cserébe. (Ami viszont közte történik a számunkra virtuális árfolyamokkal, az valójában minket és a pénztárcánkat nem is érinti.) Vagyis ezek a pakisztáni szerencselovagok valójában akkor bukták el a pénzüket, amikor megvették a részvényeket, mostmeg azért lázonganak, hogy zárják be a tőzsdét, vagyis el se tudják adni, vissza se lehessen cserélni pénzre a nyomorult papírdarabjaikat. Saját maguk érdeke ellen lázonganak. J

 

PS: Erről a "nyereséghez szokott pakisztáni kisbefektetőkről" egyébként hazai viszonylatban az jut eszembe, hogy vajon a Brókernet által 20 évre beígért 26%-os éves átlagos hozammal kábított és 20 évre röghözkötött szerencsétlen bepalizott áldozatok körében milyen lincshangulat alakul ki, amikor a 20 éves időtáv első 1-2 évében azt látják, hogy az éves tuti biztos 26% helyett a pénzük 30-40-50-60%-át elbukták a BNET rendszámú Jaguárokkal és luxusautókkal furikázó "független pénzügyi tanácsalók". 

 

Érdemes ITT újra egy pillantást vetni a legendás 26%-os átlagos hozamot produkáló varázstáblázatra.

 

 

 

 

2008.07.11. Lefejezés

 

Én különösebben nem fektetek nagy súlyt a technikai analízisre - különösen pont a hosszú távú fej-váll formációt tartom nagyon megbízhatatlannak - de 30% esést már magunk mögött hagyva most tökeletes fej-váll formációk törtek le a CAC40 francia blue chip indexben, valamint az FTSE250 indexben is, mely a legnagyobb brit részvénytársaságok listájának 101-350 helyezettjeit tömöríti.

 

 

 

 

 

Arról nem is beszélve, hogy Dow Jones indexben is letört egy szinte tökéletes fej-váll formáció.

 

 

 

A tankönyv szerint ebből a fej-váll formációból EZ LESZ A FOLYTATÁS. Klikk!

 

 

 

 

 

2008.07.10. Hyperinfláció

 

 

Klikk a képre, ha hallani akarjátok mekkora az infláció!

 

Pont egy hónapja írtam, hogy az vicc, hogy 7% az állítólagos infláció Magyarországon. Legalább a duplája, de egészen pontosan is megmondom én nektek: STABILAN ÉVI 20% A VALÓDI  INFLÁCIÓ. És ezt onnan tudom ilyen pontosan, hogy összességében pontosan dupla annyi pénz megy el ugyanarra, mint 4 évvel ezelőtt.

 

 

Az elmúlt 2 év sokkoló áremelkedései.

 

 

PS: És mégegyszer! Télen a fűtés majd dupla annyiba fog kerülni mint legutóbb, mert a szerződés szerinti 9 hónapos csúszás miatt mostmár nem 60-70 dolláros olajáron fogják kiszámlázni a ruszkik mint legutóbb, hanem a mostani időszak 130-140 dollláros olajára lesz a következő téli gázár alapja. 

 

Épp ma hozott le egy cikket az Index is, az orosz állami gázmaffiáról. ITT olvasható.

 

 

 

 

 

2008. július 4.   Függetlenség Fejetlenség napja

 

Klikk IDE az amerikai kutyakomédiához méltó ünnepléshez!

 

 

 

 

2008.07.02.  …mint halottnak a csók (3)   

 

 

 

A FED első kamatvágása 2007. szeptemberében eufórikus rallyt okozott. A Dow Jones index 378 pontot emelkedett, mely 2002. óta legnagyobb napi emelkedés volt

A piac által eufórikusan fogadott FED kamatvágás után 3 nappal (2007.09.24-i írásomban) már úgy értékeltem az akciót, hogy ez annyit ér, mint halottnak a csók.

 

 

3 hónappal és 3 kamatvágással később (2007.12.18-i írásomban) továbbra is úgy értékeltem az immár kamatcsökkentési sorozatot, hogy "nagyrészt annyit ért a tőzsdének a messiásként várt kamatvágások, mint halottnak a csók. Arra jó, hogy a remény haljon meg utoljára"

 

 

 

Most itt vagyunk 9 hónappal a kamatcsökkentési ciklus kezdete után. A ciklus lényegében lezárult, a FED levitte az irányadó dollárkamatot 5.25%-ról 2%-ra. Brutális és elfogadhatatlan negatív reálkamat van, legalább -5%, ha nem még durvább.  A FED szándékosan elértéktelenítette a dollárt, inflációs spirált gerjesztett, CSAKIS AZÉRT, HOGY MEGPORÓBÁLJÁK MEGMENTENI A TŐZSDÉT, az elnökválasztás és wall streeti haverjaik érdekében. A jegybankok 1500 milliárd dollárnyi pénzt nyomtattak ki, és adtak oda a haverjaik által effektíve csődbe juttatott pénzintézeteknek, mely által felhígították a pénzmennyiséget, és elértéktelenítették 6 milliárd ember pénzét, jövedelmét és életfeltételeit. Az olaj [energia] és gabona ára duplájára emelkedett. Milliók fognak éhen halni. És ezen emberiség elleni bűntettek által mit ért el a FED a tőzsdén??? A Dow Jones tőzsdeindex 2000 ponttal lejjebb van, mint a kamatvágási ciklus előtt.

 

 

 

A Dow Jones tőzsdeindex az elmúlt 12 hónapban. Már 2000 ponttal lejjebb van, mint a kamatcsökkentési ciklus kezdete előtt.

 

 

 

 

Lássuk, a kulcsfontosságú szektorok főszereplői mit produkáltak a messiásként várt 9 hónapos kamatcsökkentési ciklus alatt!

 

 

Nagy integrált bankok végül 9 hónap alatt mind 30-50-70% zuhánással reagáltak a kezdetben eufórikus kamatcsökkentésekre.

           (Cicibank, Bank of America, JP Morgan, WellsFargo, Wachovia)

 

 

 

Befektetési bankok 30-50-70% veszteség. Bear Stearns pedig csődbe ment, mely részvényeket végül huszad áron vette meg a JP Morgan.

(Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Lehman Brothers, Bear Stearns)

 

 

 

Jelzálogbankoknál 70-90%-os az összeomlás. Ezek a pénzintézetek effektíve már réges rég potenciális csődhelyzetben vannak, a részvények valójában semmit sem érnek, csak a tőzsdei társasjáték megy bennük.

               (Fannie Mae, Freddie Mac, Washington Mutual, Countrywide)

 

 

 

Házépítő cégek részvényei már csak tizedét érik 3 évvel ezelőtti csúcsuknak. Mindig van lejjebb, amíg csődbe nem jutnak.

               (KB Home, Pulte Homes, Lennar, Centex, Hovnanian)

 

 

 

Olajszektorban vegyes a kép. Integrált mamutok szerényen, a kiszolgáló cégek markánsabban is tudtak emelkedni. Finomítóknál viszont teljes az összeomlás, felére, harmadukra estek a nullára csökkenő finomítói marzsok miatt.

           (Oil Service ETF, Chevron, Conoco, Exxon, Valero, Tesoro)

 

 

 

Nasdaq bikáinak viszont kitűnő alibit jelentett a kamatvágási láz. Már majdnem belefulladtak a saját vérükbe, de a RIM és az Apple csak meg tudta tartani csúcsait. Amazon és Google sem omlott össze egyelőre a korábbi többszörözés után.

 

 

 

 

Divatrészvények viszont változnak. A GPS navigátor Garmin harmadolódott, a Crox Papucs Gmk. pedig letizedelődött. Helyettük a napenergia (First Solar Napszélmalom Kft) és az agrárium lett a sztár (Monsanto Vetőmag és Gyomírtó MGTSZ)

 

 

 

 

Gabona- és energiaárak duplázódtak a FED kamatcsökkentési ciklus táptalaján elburjánzott féktelenül mohó spekuláció hatására.

                    kukorica  rizs  olaj  földgáz  búza 

 

 

 

Dollár tovább csúszott a lejtőn, hiszen a FED mindent megtett elértéktelenítése érdekében. Jellemzően 10-15%-kal értékelődőtt le, példaul az euro, jen, forint vagy a kínai jüan, brazil reállal szemben is.

 

 

 

 

 

2008.06.25. Gyalog galopp

 

Hát ez a mai FED kommüniké már saját maguk szánalmas paródiája.  Az egészről a Monty Python Gyalog galopp abszurd vígjátékának fekete lovagja jut eszembe, akinek vegül már se keze se lába, de még mindig nem ismeri el a vereséget, hanem főlényeskedve tovább akar harcolni.

 

KLIKK IDE A FILMRÉSZLETHEZ! 

 

A politikai-gazdasági maffia tőzsdemanipulátor szerve, rövidebb nevén a FED, miután az elmúlt száz (80) év legnagyobb hitelválságába lavírozta bele Amerikát…aztán sokáig eltusolta, elhallgatta, elhessegette az ügyet, mintha misem történt volna… majd miután 1500 milliárd dollárnyi pénzt nyomtattak ki és ajándékozták oda a wall srtreeti haverjaik által effektíve csődbe juttatott pénzintézeknek… inflációs spirált gerjesztve elértéktelenítették 6 milliárd ember pénzét és jövedelmét… elkúrták az egészet – nem kicsit, nagyon – és már csak tehetetlenül sodródnak a saját maguk által okozott és még tovább gerjesztett válsággal… ezekután továbbra is jönnek ezzel a Gyalog galoppos fölényeskedő maszlaggal, hogy a "gazdasági aktivitás továbbra is remekül növekszik, az infláció pedig csökken". Egyszerűen nem hiszek a fülemnek, hogy a világ jegybankja saját magát a végletekig lejáratva ezzel a már teljesen átlátszó 100% hazugságmaszlaggal áll elő újra és újra és újra, amit már másfél éve hajtogatnak, mintha misem történt volna ezalatt. 

 

Ez a mai FED statement egy önmagának is ellentmondó abszurd viccnek is rossz maszlag. Röviden összefoglalom újmagyarul: "[Nagyjából minden rendben van], mert a gazdasági aktivitás továbbra is növekedni fog. Bár a munkaerőpiac egyre gyengébb és gyengébb, a pénzügyi piacok pedig továbbra is krízis alatt maradnak. A hitellehetőségek beszűkültek, az ingatlanpiac folyamatosan esik [mint disznó a jégen], az energiaárak pedig fojtogatják a gazdaságot. Az infláció csökkenni fog [ezt a maszlagot már évek óta regélik, és minden alkalommal elmondják, miközben évek óta emelkedik], bár a folyamatosan emelkedő energia- és nyersanyagárak fényében elég nagy a bizonytalanság.  A pénzjegynyomdánk remélhetőleg majd segit [a haverjaink által csődbe juttatott bankoknak], és bár a negatív gazdasági kockázatok itt repkednek felettünk [mint a dögkeselyűk], mintha azért valamelyest javult volna a helyzet. Az inflációs kockázatok viszont növekedtek. A FED majd továbbra is úgy cselekszik, ahogy szükséges [az elnökválasztás és wall streeti haverjaink érdekében, titeket 6 milliárdotokat pedig leszarunk.]

 

Ekkora zagyvaságot már rég olvastam. Totális ellentmondás van a zölddel és pirossal kiemelt részekben. Aki azt hiszi, hogy most vicceltem, annak ide másolom az eredeti kommüniké szövegét, amiben tulajdonképpen pontosan ez a saját magának ellentmondó abszurd zagyvaság van angolul.

 

Recent information indicates that overall economic activity continues to expand, partly reflecting some firming in household spending.  However, labor markets have softened further and financial markets remain under considerable stress.  Tight credit conditions, the ongoing housing contraction, and the rise in energy prices are likely to weigh on economic growth over the next few quarters. The Committee expects inflation to moderate later this year and next year.  However, in light of the continued increases in the prices of energy and some other commodities and the elevated state of some indicators of inflation expectations, uncertainty about the inflation outlook remains high. The substantial easing of monetary policy to date, combined with ongoing measures to foster market liquidity, should help to promote moderate growth over time.  Although downside risks to growth remain, they appear to have diminished somewhat, and the upside risks to inflation and inflation expectations have increased.  The Committee will continue to monitor economic and financial developments and will act as needed to promote sustainable economic growth and price stability.

 

A FED-nek már se keze se lába, mindenét elvesztette a harcban, se emelni nem tud, se csökkenteni, brutális mennyiségű pénzt nyomtattak és ajándékoztak oda a haverjaik által csődbe juttatott bankoknak, mellyel felhígították a pénz értékét… a több száz milliárd dollárnyi ABS szeméttel kitömött FED mérleg már lassan olyan pocsékul néz ki, mint egy befektetési banké… a FED-nek már se keze se lába csak egy béna nyomorék, aki még minidg hajtogatja a fölényeskedő abszurd maszlagát, hogy valójában nincs semmi komoly gond, nincs és nem is lesz recesszió, az infláció pedig csökkeni fog.

 

PS: Egyezzünk ki döntetlenben, mi? Jó vicc.

 

Nyilasi Attila    http://nyilasi.tozsdeforum.hu

Korábbi cikkek olvasása