Megértéssel kérek mindenkit, hogy tényleg csak üzleti ügyben írjon nekem, mert privát tanácsok és tőzsdei kérdések megválaszolására sajnos nem futja az időmből és energiámból. Mindenkinek sok szerencsét kívánok a tőzsdéhez!

 

Ebben a dossziéban a Válság kibontakozásával kapcsolatos írásaimat összegyűjtve egy tömény összefoglalóval jelentkezem azok számára, akik átaludták az elmúlt 3 évet, és most riadtak fel rózsaszín álmukból. Kommentárjaim és elemzéseim során három szakaszra oszthatjuk a Válság "élő közvetítését":

 

2005.06.05-i Conundrum cikkemben a válság előszeleként arra hívom fel a figyelmet, hogy komoly gazdasági problémákhoz vezethet a kötvénypiaci helyzet.

 

2006.07.28-tól az USA GDP: Megörült vagy megőrült a piac??? című cikkem óta az amerikai gazdaság hanyatlását és eközben a tőzsde ellentmondásos szárnyalását kommentálom.

 

2007.03.12-i Game Over – Eldőlt az első dominó: New Century című cikkemben pedig arról írok, hogy ezekután az összeomlás már elkerülhetetlen.

 

Minden kedves olvasónak tartalmas alámerülést kívánok!

 

 

 

 

 

2005.06.10.  A válság előszele: Conundrum

 

 

Az eredeti cikk ITT olvasható a Tőzsdefórum elemzések között, melynek konklúziója az alábbi volt:

 

Mindenesetre egy biztos, hogy valami miatt (akár ésszerüen akár ésszerütlenül) a hosszú lejáratu kötvényekre sokkal nagyobb a kereslet mint a kínálat, és ezt a túlkeresletet az államkötvénykínálat hiánya miatt a jelzálogkötvények kínálata kénytelen kielégíteni, amely viszont így hihetetlen alacsony kamatozása által rendkívül ösztönzi a jelzáloghitel-felvételeket és ezáltal (a FED kamatemelési célzata ellenére mégis) hevesen füti, esetlegesen túlfütheti az ingatlanpiaci gazdaságot (ingatlanbefektetéseket, építkezéseket, építőipart, ingatlanfinanszírozásokat, lakberendezési ágakat, stb... stb... vagyis a gazdaság egy jelentős szegmensét), amely később egyensúlytalansághoz, így gazdasági problémákhoz vezethet.

 

 

 

 

2006.07.28.USA GDP: Megörült vagy megőrült a piac???

 

 

 

GYENGÉBB NÖVEKEDÉS

MAGASABB INFLÁCIÓVAL

 

Reál GDP növekedés = 2.5%

 

 

 

 

INFLÁCIÓS MUTATÓK:

 

GDP deflátor = 3.3%

(átfogó áremelkedés üteme)

 

PCE árindex = 4.1%

(lakossági kiadások áremelkedése)

 

PCE magindex = 2.9%

(lakossági kiadások áremelkedése

energiát és élelmiszert kiszűrve)

 

 

 

Hogy a piac hogyan reagál, annak sok oka lehet. Előzetesek az adatok is, amelyek akár jócskán módosulhatnak kedvezőbbre is. De az tény, hogy jóval gyengébb GDP adat jött ki, jóval magasabb inflációval. Lassulás magas infláció mellett. Ez bizony elég negativ hir. Kevesebb érték teremtődik nagyobb elértéktelenődés mellett. Ez aztán az igazi pocsék hir a részvényeknek. Erre mit magyaráznak bele? Hogy ez egy baromi jó hir, mert véget vethet a kamatemeléseknek. Na ja... ez kb annyira jó hir, mint amikor közlik a beteggel, hogy le kell vágni a lábát, de ez végülis jó hir, mert igy többet nem lesz gombás a lába. Hurrrá!!! Hurrrá! Hurrázik a beteg. Hurrázik a piac. De azért az 8 általánossal is belátható, hogy a kamatszint másodlagos a vállalati profitokhoz képest (amely a GDP legérzékenyebb komponense)

 

 

A globális szaksajtó magyarázkodása pedig már egyszerűen szánalmas. (Mivel emelkedett a piac, ezért pozitivan értékeli a GDP riportot. De ha esett volna, akkor tuti negativan. Utólag keresnek ráfogható alibi hireket a túlspekulált piac mozgásaihoz.)

 

 

 

 

Tőzsdezárás utáni komment:

 

 

Ennél "jobb" hir talán már csak a recesszió lehetne, mert akkor akár csökkenthetne is a FED, nem? Ezen az állandó túlmisztifikált kamattalálgatáson kivül úgyse számit semmi ezeknek a birkáknak.  Az lesz majd nekik a jó, ha magas inflációnal leredukálódnak a vállalati profitok???

 

Ráadásul a legdurvább ebben a GDP riportban, hogy a pakliban benne van, hogy a lassulást esetlegesen pont a magas infláció okozta, (az emelkedő árak miatt kevesebbet tudnak költeni), igy potenciális veszéllyé válhat a stagfláció (=stagnálás magas infláció mellett), és akkor a FED első számú ellensége az infláció lesz, és akkor aztán még további kamatemelések is jöhetnek. Azt még nem látni első olvasatban, hogy ez lesz-e, de ezzel a riporttal ez egy potenciális veszéllyé lépett elő, úgyhogy erre a GDP riportra hurrázni semmiképpen nem lehetne.

 

 

 

 

2006.11.02.  Lassulás – Tessék kapaszkodni!

 

Már előző negyedévi cikkemben 2006.07.28.  USA GDP: Megörült vagy megőrült a piac??? is kritikusan fogadtam a piac, az elemzők és a szaksajtó reakcióját a kedvezőtlen gazdasági adatokra. Hurráztak a pocsék hírekre, és azóta 10%-kal szárnyalt ez a "megörült" piac, és most már még rosszabbak a hírek, miközben újabb és újabb csúcsokat döntögetnek az amerikai részvényindexek. (Mellesleg köszönöm hogy benne lehettem az emelkedésben, de a nyerőt én vissza már nem adom, úgyhogy részemről kiszálltam.) A részvények egyébként még mindig alulértékeltek, nem is az abszolút értékekkel vannak gondok, hanem inkább ez a felelőtlen hurráoptimizmus hangulat ad okot aggodalomra. Folyamatosan kedvezőtlen hírek érkeznek, melyre minden alkalommal pezsgőt bontanak, és csak mulatnak tovább, a hangulat fergeteges, szuper a bulli. Ez viszont nem túl jó fundamentális táptalaja a részvénybefektetéseknek. Erre a negatív hírözönre ha nem ilyen hurráoptimista hanem pesszimista lenne az alaphangulat, akkor nem 10%-ot emelkedtek volna, hanem 10%-ot esnek. De nem a piacról akarok most beszélni, lássuk inkább mi megy a gazdaságban:

 

 

 

Tovább lassult a gazdaság az előzetes GDP becslések szerint. (De legalább a 3-4%-os korábbi aggasztó infláció mérséklődött.)

 

 

MÉG GYENGÉBB NÖVEKEDÉS

  mérsékelten magas inflációval:

 

 

Reál GDP növekedés = 1.6%

 

 

 

INFLÁCIÓS MUTATÓK:

 

GDP deflátor = 1.8%

(átfogó áremelkedés üteme)

 

PCE árindex = 2.5%

(lakossági kiadások áremelkedése)

 

PCE magárindex = 2.3%

(lakossági kiadások áremelkedése

energiát és élelmiszert kiszűrve)

 

 

 

 

 

 

Aggasztó, hogy a termelés hatékonyságjavulása [produktivitási ráta = egységnyi erőforrásra vetítve mennyivel nőtt a termelés] nullára csökkent a negyedévben, éves összehasonlításban pedig réges rég nem látott 1%-os mélypontra, holott ez lenne a gazdaság motorja. (A munkaerőköltségek viszont meglódultak = újabb táptalaj az inflációnak.)

 

Negyedéves produktivitási ráták

Produktivitási ráta és munkaerőköltség éves alapon

 

 

 

 

 

A gazdaságot leginkább a lakóingatlan-építések hanyatlása húzza vissza.

  Az új építésű lakóingatlanok medián ára pár hónap alatt 15%-ot esett.

           Éves szinten 10%-os zuhanásra már 35 éve nem volt példa.

 

              

 

 

 

 

De jónéhány B kategóriás (fontos, de nem kizárólagos fontosságú) gazdasági indikátor is nagyon gyenge képet mutat.  (C kategóriás bizalmi indexeket és társait, a babkonzerv eladási statisztikákat hagyjuk meg Bud Spencernek. Ő biztos élvezettel elcsámcsog rajta, de makro szempontból ezek főleg információs szemetek.)

 

 

A gyáripar folyamatait előrevetítő indexek közelítenek az 50 ponthoz. (50 alatt már a termelés csökkenése van kilátásban.)

 

 

 

 

 

A negatív hírözönben két reménysugár van. Az egyik a FED STATEMENT (az amerikai központi bank döntéshozó bizottságának közleménye), mely szerint a gazdaság előreláthatóan  mérsékelt ütemben növekszik: "Going forward, the economy seems likely to expand at a moderate pace." A másik, hogy a tőzsdei cégek gyorsjelentéseiben egyelőre nem igazán tükröződik profitdinamika csökkenése. Nagyon jók a gyorsjelentések. A vártnál (szokásosan) jobbak is az eredmények, jóval 10% feletti az átlagos profitnövekedés, bár a jövőre nézve azért volt néhány nem túl kedvező kilátás is. (Például az általam is kommentált Caterpillar, SanDisk.)

 

 

Szóval nem túl rózsás a kép, de már 3 hónappal ezelőtt sem volt az, a piacot viszont ezek a rossz hírek eddig egyáltlán nem érdekelték. (Sőt, még örültek is neki ezek a barmok.)

 

 

 

 

2006.11.29.  Bernanke eloszlatja a felhőket – Tisztább látótávolság

 

Klikk a képre - Bernanke helyzetértékelése

 

 

 

 

2007.01.04. Mit mond a Tihanyi Visszhang? J

 

 

 

 

 

2007.02.17.  Ennél rózsásabb képet nem is festhetett volna a FED elnök

 

Jelenlegi helyzetben ennél rózsásabb képet nem is festhetett volna az amerikai gazdaság kilátásairól a jegybank elnöke. (Minthacsak poziból beszélne.) 3% alatti növekedést és 2%-os inflációs magot jósol a FED. A GDP növekedést 2.5-2.75%-ra, a PCE maginflaciót 2-2.25%-ra becsülik 2007-re. 2008-ra viszont tovább mérséklődhet az infláció, és 2% alá kerülhet a PCE (személyes fogyasztási kiadások) magindexe.

 

Klikk a képre Bernanke helyzetértékeléséhez!

 

 

 

 

 

 

 

 

2007.02.28. Egy icipicit azért megijedtek Amerikában is

 

Hinnye! Azért egy icipicit megijedtek Amerikában is. Persze százalékban a 3-4%-os esés bakfitty. Csakhát ugye 3 éve nem volt ilyen. Lefelé. Felfelé persze ész nélkül bírt menni bármiféle reklamáció és korrekció nélkül, de egy ilyen gagyi kis esés miatt most meg rögtön felháborodnak. (Csak azt nem tudom mire, mert továbbra is ugyanúgy csúcsközelben vannak az indexek, és mindenki hatalmas nyerőben ücsörög a részvényein.)

 

Mindenesetre a forgalom az rekordott döntött tegnap:

 

New Yorki Részvénytőzsde: 180 milliárd dollár

NASDAQ: 70 milliárd dollár

S&P500 futures: 300 milliárd dollár

 

A részvények értéke pedig 600 milliárd dollárral olvadt le egyetlen nap alatt. (Érdekesség képpen ez forintba átszámítva 120 000 milliárd forint, a forgalom pedig 1500-szorosa a budapesti tőzsde mai napi igen magas, 70 milliárdos forgalmának.)

 

 

 

 

Mindenféle alibi kifogások és hadoválások ellenére igenis volt ám pánik. Ezt hiába is próbálják szánalmas kifogással a Dow Jones számítógépére kenni. Abban a periódusban minden részvény szabadesésben volt, függetlenül a Dow Jones Indextől. Az irányadó S&P futures pedig szinte végig a spot index alatt zuhant, és húzta magával az egész piacot, míg végül záró szakaszban jóval fair value alatt forrongott.

 

 

PS: Örüljenek, hogy ennyivel megúszták. (Egyelőre.)

 

 

 

 

2007.03.03.  Kicsírázott a félelem

 

 

 

PS: Jó táptalajon akár szép nagy paszuly is lehet még belőle.

 

 

 

 

2007.03.06.  30%

 

 

 

 

 

 

Nap végi headline news: "Bulls make comeback on Wall Street. Dow jumps 157, biggest gain in eight months."

 

 

PS:  Apróbetűs hírek közt reggel, majd később a sűllyesztőben: "Productivity for 2006 as a whole advanced by 1.6 percent, its weakest increase since 1997, the Labor Department said. For the year as a whole, unit labor costs rose 3.2 percent, the largest gain since 2000."

 

 

 

 

2007.03.12.  Game Over – Eldőlt az első dominó: New Century

 

         

 

 

Aki ebből nem szállt ki múlt héten, az már nem is fog. A New Yorki Tőzsde ugyanis határozatlan időre felfüggesztette a részvények kereskedését. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a részvény pályafutása egyik napról a másikra véget ért. Game Over, akin rajta maradt a papír, az kidobhatja a kukába, mert nem ér már semmit. (És egyben egy újabb példa, amikor semmitől sem tud megvédeni a stop loss order, és minden pénz elúszik egyik pillatanról a másikra.)

 

New Century said that all of its own lenders are cutting off financing, that it has been found in default of many of its financial agreements, and that it does not have the funds necessary to meet its obligations, which could reach $8.4 billion. (New Century is the No. 2 subprime mortgage lender with loans of $51.6 billion in 2006 and $52.7 billion in 2005. It had about 8.1 percent of the subprime market in 2006 behind only HSBC.)

 

Mi is ez a részvény? New Century Financial Corp., Amerika második legnagyobb másodlagos jelzáloghitelezője évenkénti 50 milliárd dolláros hitelkihelyezéssel. És most több mint 8 milliárd dollárral vált fizetésképtelenné. Ezzel a cég effektíve tönkrement, a hitelezői pedig már hiába futnak a pénzük után. És ezzel az első dominóval az egész másodlagos jelzálogpiac össze fog omlani, mert a további ezer milliárd dolláros nagyságrendű másodlagos jelzáloghitelek al- és végfinanszírozói kezdenek el majd futni a pénzük után, hogy mentsék azt, ami esetleg még menthető. Vagyis ezzel az első dominóval egy pánikszerű láncreakció fog beindulni, és az egész ezer milliárdos szektor szőröstől bőrőstől, a bóvli jelzálogpapíroktól kezdve, a pénzügyi közvetítőkön keresztül, az ingatlanosokon át, a házépítésekig, a bútorokkal együtt össze fog omlani. És kik is ennek az egésznek a mozgatórugói??? (Szarkeverői???) A J.P.Morgan Stanley-CiciBankOfAmerica-WellsFargoLehman-GoldmanSucks & Co. Vagyis az egész mögött a Wall Street-i befektetési bankok állnak.

 

New Century has financing agreements with many top Wall Street firms, including Morgan Stanley, Citigroup, Barclays Bank, Bank of America, and Credit Suisse First Boston Mortgage Capital,as well as the mortgage arm of Goldman Sachs.

 

És ha komoly válság lesz belőle, akkor ezeknek az árfolyama bizony le fog feleződni, és esni fog a tőzsde mint disznó a jégen. A házépítő szektor pedig évekig nem fog tudni talpra állni. (És akkor még örülhetünk, ha ez az egész nem rántja magával a mélybe a több ezer milliárd dolláros Asset Backed Securities [=Tesco Gazdaságos Szar Szemét] ultragagyi bóvlikötvény szektort is, mert az aztán még nagyobb lavinát indítana és még nagyobb hitelválságot okozna.)

 

Nem volt túl hosszú pályafutása, de azért 10 éves kitartó próbálkozás után végül csak sikerült elbukni a részvényesek pénzét.

 

 

 

 

PS: " I don't wanna be too sophisticated here", de az a helyzet, hogy valójában jó nagy szar van, csak senki nem akarja észrevenni, mert mindenki csak a tőzsdét figyeli, mondván hogy a hatékony piac úgyis mindig mindent hatákonyan beáraz, a tőzsde előre jelez, viszont a tőzsde eddig szinte alig esett, a Dow Jones rekordmagasságban, tehát nagy gond nem lehet, mert a tőzsde úgyis jelezne. Hát egy frászt! Pont ez a baj, hogy mindenki csak a piacot lesi, a piac viszont csak egymást leső játékosokból áll. Így viszont nem is aggódik senki, mert nem esik a piac. Hát majd fog! És akkor majd el lehet kezdeni aggódni is.

 

 

 

 

2007.03.22. "Ha van rajta sapka, akkor azért... Ha nincs rajta sapka, akkor meg azért…"

 

Vagyis tök mindegy mit mond a FED, a piac így is úgy is rallyzni akar. Hipp hopp visszatért az űberoptimista tőzsdei hangulat, melynek mámorában már több mint fél éve lubickolnak: Ha jók a hírek, akkor emelkedik a tőzsde. De ha nem jók a hírek, azért akkor is emelkedik. Vagyis bármilyenek is a hírek, fundamentumok, várakozások, veszélyek, kockázatok, a piac emelkedik, mert emelkedni akar. Itt csak egyetlen egy dologtól félnek: hogy kimaradnak az emelkedésből.

 

Lassan már 8 hónapja tart a pocsék hírözönre épülő rally, 2006.07.28. USA GDP: Megörült vagy megőrült a piac??? cikkemben hívtam fel rá először a figyelmet. Azóta gyakorlatilag 70%-ban kedvezőtlen hírek érkeznek a piacra, ám ennek ellenére (a mostani márciusi bolhafarknyi zizegést leszámítva) 8 hónapja visszahúzás nélkül emelkedik a piac. A jó hír az nagyon jó hír. A rossz hír pedig a legjobb hír, mert az újabb vételi lehetőség, ahol egy gyűszűnyivel olcsóbban lehet vásárolni.

 

És most mit is mond a FED?

 

"The Federal Open Market Committee decided today to keep its target for the federal funds rate at 5-1/4 percent. Recent indicators have been mixed and the adjustment in the housing sector is ongoing. Nevertheless, the economy seems likely to continue to expand at a moderate pace over coming quarters. Recent readings on core inflation have been somewhat elevated. Although inflation pressures seem likely to moderate over time, the high level of resource utilization has the potential to sustain those pressures. In these circumstances, the Committee's predominant policy concern remains the risk that inflation will fail to moderate as expected. Future policy adjustments will depend on the evolution of the outlook for both inflation and economic growth, as implied by incoming information."

 

Ez bizony negatívabb konjunktúrális kilátás mint a legutóbbi januári, ahogy ezt Demo barátom cikkében is kommentálta itt a Tőzsdefórum hírek közt. Hiszen a Jegybank olvasatában is vegyes képet mutatnak a gazdasági indikátorok, bizonytalanságban van a lakóingatlan szektor, az inflációs nyomás pedig némileg erősödött. Tehát konjunktúrális veszélyek magasabb inflációs nyomással. Ez aztán a piszok "jó" hír megint! Hurrá! Mindenközben a piaci értelmezés, mely szerint majd jön a FED és kamatot vág, és ezzel a saját hajánál fogva majd kihúzza a gazdaságot abszolút nem alátámasztható a közlemény alapján sem. Hiszen a FED továbbra is az inflációt tartja nagyobb kockázatnak. A további kamatemelés "réme" csak azért tűnt el a közleményből, mert annyira bizonytalan a helyzet, hogy a FED is csak ködösen lát. (Másrészt pedig korábbi cikkemben is már megpendítettem, hogy stagflációs nyomásnál nem nagyon tud kamatot csökkenteni a FED.)

 

 

PS: Mire úgy 20-30 másodperc alatt elolvastam az immediate release statementet, addigra már +1%-kal lőtt ki a piac. Pedig ezt a nagyon óvatos, nagyon kényes zanzát nem árt többször is precizen elolvasni, hogy fel is fogja az ember a lényeget. Még fel sem fogták mit olvasnak, de már kilőtt a rakéta. A játékosok 90%-a továbbra is a bull oldalon áll, ezért továbbra is tízszer könnyebben emelkedik a piac, mintsem esik. Sőt, újabb megerősítést nyert a "longgal nem lehet veszíteni" hozzáállás. Shorttal továbbra is nagyon nehéznek tűnik nyerni. Longnál viszont benne van a nagy pofáraesés kockázata. Amit persze fel sem mér a piac, csak egyre tovább feszítik a húrt. (Épp azért veszélyes ez, mert elképzelhetetlennek tűnik az esés. És ha mindenkit beszippant a bull, akkor nem lesz majd senki, aki egy igazán nagy esésben majd vegyen, csak millió bentragadt, akiknek pénzük már nincs, viszont teljesen ki vannak tömve részvénnyel. Márpedig mostanra nagyobbra duzzadt a részvények vásárlására fordított lombardhitel állomány az USÁ-ban mint az ezredfordulós Nasdaq mániában.)

 

 

 

 

2007.03.29. Megakadt a lemezjátszó – Mr.President csak a Coco Jambot nyomatja

 

Én nem mondom, remek sláger volt a Coco Jambo, (napsütés, pálmafák, tenger, csupa öröm és boldogság…) de jó lenne már valami frissebbet is hallani Mr.Presidenttől azok után, hogy szemünk előtt omlik össze a subprime lending.

 

 

Úgy látszik csak ezt tudja rappelni a FED elnök: 2% GDP növekedés és 2% infláció várható. A másodlagos jelzálogcsődök pedig szerinte nem jelentenek veszély a gazdaság egészére.

 

Eközben egyes számítások szerint 1 millió család veszíti majd el házát a felelőtlenül felvett [= rájuk tukmált, beléjük loholt ] lakáshitelek miatt. Az ingatlanmánia tetején felvett és pár évig rendkívül kedvezményes "beetető" törlesztőrészletek után, sokak számára most kezdődik majd csak a valódi normál összegű törlesztés, ami jóval nagyobb terhet fog róni rájuk, mint amivel eddig szembesültek. Lesznek akik a kedvezmények lejárta utáni normál törlesztéseket sem fogják tudni fizetni, de a legnagyobb katasztrófa az lenne számukra, ha az ingatlanárak esni kezdenének, mert akkor fedezeti szint alá csökkenhet a jelzáloghitelük, és pótlólagos fedezet hiányában kénytelenek lesznek elárverezni a házukat a fejük fölül. Összességében 1 millió ingatlanra és családra várhat ez a sors többek közt ezen cikkben szereplő becslés szerint is.

 

 

Amerikai lakóingatlanok eladási árai sokéves száguldás után megtorpantak (átlagár – medián ár)

Az ingatlan- és hitelügynökök sokszor felelőtlenül loholták bele hitelből történő ingatlanvásárlásokba a nem igazán elsőrangú/prime ügyfeleket azzal a koncepcióval, hogy az emelkedő ingatlanárak még tovább és tovább fognak emelkedni, és aki még most éppen megteheti, hogy ingatlant vásároljon most rendkívül alacsony kamatozású hitellehetőség mellett, az most tegye meg, mert később még drágábbak lesznek majd a lakások és magasabbak a kamatlábak, tehát ennél kedvezőbb lehetőség már nem lesz, és aki most még éppen megteheti, az később financiálisan már nem lesz rá képes. Tehát most vagy soha. És hogy még több és több ügyfelet beszéljenek rá, ezért 2-3 évig kedvezményes "beetető" törlesztő részletet biztosítottak számukra.

 

 

Közben az utóbbi másfél évben már egyre kevesebb és kevesebb új házat tudnak eladni, a házépítő szektor recesszióba került.

Csökkenő trendben az új lakások értékesítése (ezer db x bal oldali skála)  És enyhén emelkedő trendben a jelzálogkamatlábak (jobb oldali skála). (Vagyis növekvő kamatterhek, növekvő törtlesztőrészletek.)

 

 

 

 

Évenként felvett másodlagos [=nem elsőrangú, azaz sub-prime] minősítésű ingatlanhitelek (milliárd dollár).

2006-ra is behúzhatunk egy legalább akkora oszlopot mint a 2005-ös.

 

 

 

Teljes amerikai hitelállomány a GDP-hez viszonyítva közben soha nem látott szintre duzzadt fel.

 

 

Ebben a hitelállományban több ezer milliárd dollárnyira duzzadt Asset Backed Security [=Tesco Gazdaságos Szar Szemét] ultragagyi minőségű bóvlikötvényállomány halmozódott fel, subprime lakáshitelek, hitelkártya adósságok, fogyasztási hitelek és autófinanszírozási konstrukciókban megtestesülve. Vagyis ultragagyi bóvlikötvények, amelyek mögött sokszor csupán puszi fedezet van, aztán az adós vagy fizet vagy nem.

 

Annyiban nem katasztrófális a helyzet, hogy ezek a több ezer milliárdosra duzzad ultragagyi bóvlikötvények nem a bankrendszerben (a gazdaság életfontosságú vérkeringésében) duzzadtak fel, hanem leginkább hedge fundokban, akik bírják a brutális veszteséget is. Ők fogják elvinni a balhé nagy részét és elszenvedni a közvetlen veszteséget, és hálistennek a bankrendszer leginkább csak közvetítő intézmény szerepét játszotta. Viszont azt állítani, hogy ha ez a szektor borul, akkor az nem fog kihatni a gazdaség egészére, finoman szólva is űberoptimista forgatókönyv. A pénzügyi szektor igenis nagyon meg fogja szenvedni az eddigi közvetítői díjak és extraprofitok kiesését, de a hitelek beszűkülésével a mögöttes reálgazdasági folyamatok is beszűkülnek. Ez pedig mindenképp további gazdasági lassulást fog eredményezni, mely jelen alig 2%-os növekedésről jó esetben nullára esést, stagnálást jelent, rosszabb esetben pedig recessziót.

 

PS: Két éve Conundrum, avagy Greenspan és a Nagy Kérdés című elemzésem utolsó bekezdésében konklúzióként pont arra hívtam fel a figyelmet, hogy ez a "Conundrum" jelenség még komoly egyensúlytalansági problémákat is okozhat majd. Hát tessék:

 

2005. június 10. "Mindenesetre egy biztos, hogy valami miatt (akár ésszerüen akár ésszerütlenül) a hosszú lejáratu kötvényekre sokkal nagyobb a kereslet mint a kínálat, és ezt a túlkeresletet az államkötvénykínálat hiánya miatt a jelzálogkötvények kínálata kénytelen kielégíteni, amely viszont így hihetetlen alacsony kamatozása által rendkívül ösztönzi a jelzáloghitel-felvételeket és ezáltal (a FED kamatemelési célzata ellenére mégis) hevesen fűti, esetlegesen túlfűtheti az ingatlanpiaci gazdaságot (ingatlanbefektetéseket, építkezéseket, építőipart, ingatlanfinanszírozásokat, lakberendezési ágakat, stb... stb... vagyis a gazdaság egy jelentős szegmensét), amely később egyensúlytalansághoz, így gazdasági problémákhoz vezethet."

 

 

 

 

2007.04.10.  "2007 is going to suck" – and has been doing so in deed

 

Március elején az egyik legnagyobb amerikai házépítő cég vezetője úgy nyilatkozott, hogy felesleges finomkodni, 2007 nagy szopás lesz a házépítésben, mind a 12 hónap. "I don’t want to be too sophisticated here, but ’07 is going to suck, all 12 months of the calendar year,” Tomnitz said.

 

És tényleg! A mai "remek" hír szerint, 40%-kal kevesebb házat tudtak csak értékesíteni az első negyedévben. Legdurvább a helyzet Kaliforniában, ahol 60%-os a visszaesés. (Pedig ugye ott sosincs tél, így idén sem volt brutál havazás, mint most a keleti parton.)

 

D.R. Horton the nation's No. 2 home builder, reported that the number of new homes it sold in its fiscal second quarter fell nearly 37 percent. The value of those homes fell about 40 percent to $2.6 billion in the period, which ended March 31. …D.R. Horton said the declines in volume and sales value were widespread across all the regions where the company operates. … The worst declines were in California, where volume was down 59 percent, and value of the homes sold fell 56.8 percent.

 

Masszivan veszteségesek is a házépítő cégek: No. 3 builder Pulte Homes reported a loss in its most recent period, as did No. 4 Centex and New Jersey-based Hovnanian Enterprises. Lennar and No. 5 KB Home both reported losses in their quarters ending in November, although both returned to an operating profit in their most recent period.

 

 

Erre a "remek" hírre természetesen szerény emelkedéssel reagált a tőzsde, hiszen a rossz hír is jó hír, és ezzel immáron nyolcadik napja emelkedik a Dow Jones index, melyre 2003. óta,  tehát szinte az egész bull ciklus alatt nem volt példa, és újabb bizonyítéka a megrendíthetetlenül pozitív tőzsdei hangulnak.

 

 

Képtelen csökkenni a Dow. "A subprime és a rossz hírek uncsi, inkább keressünk jobb híreket és új alibit az emelkedéshez!"  Így a február végi nagy esőnap óta alig volt egy valamire való fekete gyertya. A market pattern az utóbbi egy hónapban leginkább azt a mintát követi, hogy rossz hírre stagnálás vagy enyhe emelkedés van, a nem kifejezetten rossz hírekre pedig masszív emelkedés. Vagyis esni képtelen a piac, a tűrhető hírekre pedig mászik felfelé a lépcsőn. Így tulajdonképpen Amerika és a nemzetközi indexek fele már szinte teljesen ledolgozták a márciusi esést, akarom mondani zizegést, mert esésnek ez azért harmat gyenge volt. Az indexek másik fele pedig már kint is van új csúcson, jöhet a szokásos pezsgőbontós úri muri. 

 

Másik "nagyon jó" hír mostanában, hogy egyes elemzések már 2.4 millió otthon elvesztésével kalkulálnak a korábbi laza 1 millió helyett a subprime jelzáloghitelezés összeomlásával. Demo barátom úgy szokta kommentálni ezeket a negatív ingatlanpiaci híreket tőzsdei megvilágításban, hogy ezek azért nagyon jó hírek, mert lakás helyett majd akkor részvényt vesznek az emberek. J

 

 

És végül desszertnek egy "remek" hír múlt hétről is: a gyáripar vegetációjá után már a szolgáltató szektor is kezd beállni. 4 éve nem voltak ilyen gyengék a vezetői előrejelzések.

 

Egyre jobban közelít az 50 pontos szinthez a szolgáltató szektor folyamatait előrevetítő ISM index. (Az 50 pontos kulcsszint feletti érték növekedést, az alatti szűkülést vetít előre.)

 

A szenvedő amerikai autógyártás vezetésével a gyáripar már egy ideje stagnál. A házépítő szektor súlyos visszaesésben, "2007 egésze szopás lesz". A pénzügyi szektor perspektíváit a jelzáloghitelek bedőlésének láncreakciója veszélyezteti. Ez már elég nagy visszahúzó erőt képvisel, de ha még a szolgáltató szektor is beáll, amely az amerikai gazdaság legnagyobb szelete, akkor borítékolható a recesszió. Nem tudom mi a fene tudná még hajtani a gazdaságot, ha minden csökken??? Energiamánia kevés lesz hozzá. Egyedül az export a hajtóerő, az ultra olcsó dollár miatt olcsó minden amerikai portéka.

 

 

 

 

 

2007.04.16. Eredményszezon

 

Várhatóan jelentősen lassul az amerikai vállalatok eddigi 15-20%-os profitnövekedési dinamikája. Az elmúlt 14 negyedév mindegyikében 10% feletti volt az aggregált vállalati profitnövekedés,  2007. első negyedévére azonban csak 3%-os profitnövekedést várnak az S&P500 index komponenseitől. Persze a végleges eredményszámok a becsléseknél általában jobbak, tipikusan 3%-kal, hiszen a becslésekkel mindig óvatos az ember. 6%-os eredménybővülés önmagában már nem is lenne rossz, de még ez is alatta marad a jelenlegi bull market konjunktúrájának bármelyik negyedévének. Jelenlegi überoptimista hangulatot azonban valószínűleg csak profitrecesszió [profitcsökkenés] tudná letörni. Mivel azonban az utólagos vállalati jelentések majd fél évet (egy kis kreatív könyveléssel pedig akár további negyedéveket is) késnek az előremutató indikátorokhoz képest, ezért az első negyedéves számokban erre nincs túl sok esély, de a tendenciáknak jelezhet iránymutatást, hogy az elmúlt 9 hónap negatív hírözönéből mi fog realizálódni a vállalati profitszámokban. A profitnövekedés lassuló dinamikája az már biztos, de ez még önmagában nem lenne katasztrófa. Sokkal kérdésesebb, hogy tovább tart-e a lassulás és stagnálás lesz belőle, vagy esetleg visszaesnek a profitok, és hogy időben meddig lesz tartós ez a lassulási tendencia. 

 

A vállalati profitok tetőzését jelezheti az is, hogy 50 éve nem látott szintre emelkedett a vállalati profitok nagysága a GDP-hez viszonyítva. A 9%-os historikus átlaghoz képest a GDP (vagyis tulajdonképpen a nemzeti jövedelem) 12%-át zsebelték be a vállalatok. (Érdekes, hogy hasonlóan nagy arányú vállalati profitok a nagy gazdasági válság és tőzsdei összeomlás előtt, 1929-ben voltak.)

 

Másrészről viszont az egyre globálisabbá váló világpiacnak köszönhetően, az S&P 500 vállalatainak profittömege már 40%-ban származik külföldről. Márpedig a világgazdaságra rendkívül prosperáló várakozások vannak 2007-re, így az amerikai exportpiacok masszív eredményeket hozhatnak. Különösen, hogy az agyonshortolt, ultra alacsony dollárnak köszönhetően Amerikából importálni rendkívül olcsóvá vált [tehát az olcsó ár miatt volumennövekedési hatás], ráadásul a külfoldi pénzek és profitok dollárban még többet érnek [vagyis az árfolyamnyereség értéknövelő hatással is van az exporteredményekre]. Tehát kétszeresen kedvező tendencia a dollár gyengülése az amerikai exporteredményekre, vállalati profitokra.

 

 

 

Alul az S&P500 index az elmúlt 10 évben, felül az index pontértékéhez viszonyított aggregált profittartalom.

        

 

Az ábrán mellesleg szemléletesen lehet látni, hogy miért félelmetes dolog a recesszió a vállalatokra nézve. Ugyanis a vállalati profitok a legérzékenyebbek a konjunktúra változásokra. A 2001-es röpke kis recessziócskában felére estek a vállalati profitok, és onnan kellett újra kinőniük magukat, és így összességében a 10 éves periódusra jutó átlagos profittömeg a ciklus elejére jellemző szintet jelentette csak. Szemben az optimista piaci várakozásokkal, amely ha bekövetkezett volna, akkor a 10 év alatt kb dupla akkora vállalati profittömeget jelentett volna, mint ami valójában végül bekövetkezett. Mindeközben 2000-ben valójában 50-es forward PE felé sodrodott a piac, szemben az elemzők által vélt 25-össel szemben. (Amely 25 is már borzalmasan drága értékelési szintet jelent.) Így nem is csoda, hogy az optimizmusra rácáfoló recesszióban tulajdonképpen lefeleződött a tőzsdeindex, és 7 év után még máig sem sikerült elérnie korábbi magasságait.

 

 

 

 

ÉRTÉKELÉSI SZINTEK – OLCSÓ VAGY DRÁGA?

 

Az S&P500 index P/E mutatója jelenleg 18, vagyis átlagosan a 2006-os vállalati eredmények 18-szorosát érik a részvények. Ez teljesen normálisnak mondható, kicsit a 17-es historikus átlag felett van. Az átlagos osztalékhozam viszont csak 1.74%, mely ultra alacsony, durván fele a historikus átlagnak. Pedig ugye lenne miből, de a vállalatok nem nagyon akarnak osztalékot fizetni. Sokkal inkább saját részvényük vásárlására költik a pénzt, hogy a piacon a vételi oldalt erősítsék. (És ha sikerül feljebb pumpálni ez által az árfolyamot, akkor "mellesleg" a vezetői részvényopciós programokkal a górék brutál nagy pénzeket tudnak kiszedni a vállalatokból [a többi részvényes rovására]. Pláne ha simlisen kedvező bázis időpontra dátumozzák vissza a szerződéseket utólag. Ahogy ez sok esetben ki is derült.)

 

 

 

 

2007.04.17.  Of course Jim Rogers

 

Sok érdekes dologról lehetne írni, csemegézni, mazsolázni… ha lenne erre valakinek ideje és energiája. Így legtöbbször neki sem kezdek, aztán amikor van egy kis ideje és ereje az embernek, akkorra aktualitását veszti a téma.

 

Soros György egykori partnerére, Jim Rogersre érdemes figyelni. Bár elég szkeptikus vagyok azzal szemben, hogy mennyire gondolja komolyan amit mond. Egyrészt azért, mert minden mondatát azzal kezdi, hogy "of course". Márpedig a tőzsde világában ilyen aztán pláne nincs hogy "of course" mert a tőzsde világában semmi sem értődik "természetesen". Senki nem tudja előre megmondani, hogy hogyan fog viselkedni a birkacsorda, vagyis a piac. Még Jim Rogers sem. Másrészt 80 dollárnál is azt mondta, hogy "Persze hogy 100 dollár lesz az olaj!", aztán pár hónappal később 50 dollárnál is ugyanezt mondta. 700 dollár feletti aranyárnál is azt mondta, hogy "Persze hogy 1000 dollár lesz az arany", aztán pár hónappal később 550 dollárnál is ugyanezt mondta. Persze már régóta mondja, időben szólt még az elején, és lehet hogy 1000 dollár is lesz az arany, meg 100 dollár az olaj, de ezt így "of course" természetes egyszerűséggel nem lehet letrédelni ekkora visszaesésekben és volatilitásban. Vagy akkor olyan kicsi pozíciót lehet csak bevállalni, hogy azon meg orbitálisat biztosan nem lehet majd keresni. (Of course not. Persze hogy nem. J )

 

De azért érdekes és elgondolkodtató dolgokat mond a világutazó spekuláns, meghallgatni mindig érdemes. Február végén az alábbiakat mondta az esésről, akarom mondani zizegésről. (Egyébként ő már jóval Greenspan beszólása előtt borítékolta a recessziót 2007. végére. Tutira. Of course.)

 

 

 

video 1: 2007. februári esés

 

video 2: 2007. január

 

 

 

 

2007.04.25.  Dow 13000 – Meddig szárnyal még a tőzsde???

 

Válaszol a legbefolyásosabb ember. Klikk ide!

 

 

 

 

 

2007.04.29. USA GDP – Tovább a lejtőn

 

Mint ahogy várható volt, folytatódott a negatív tendencia, és tovább romlott az amerikai gazdasági konjunktúra: még lassabb növekedés, még nagyobb inflációval.

 

Reál GDP növekedés üteme = 1.3%

 

GDP árindex [legszélesebb inflációs mutató, az áremelkedés átfogó üteme] = 4.0%

 

PCE árindex [lakossági fogyasztási kiadások inflációja] = 3.4%

 

PCE magárindex [lakossági kiadások inflációja élelmiszert és energiát kiszűrve] = 2.2%
Egyre lassuló gazdaság, az utóbbi évek legkisebb növekedése.

 

 

 

Az évezred legnagyobb inflációja: 4%-os ütemben emelkedtek az árak 2007 elején.

 

 

Ráadásul a legdurvább, hogy a lakossági fogyasztás lendülete még nem is esett különösebben vissza 2007. első negyedévében, masszív 3.8%-kal nőtt, és egyéb más romló tényezők eredője eredményezte a gyenge GDP-t. Még egy utolsót pumpáltak a lakossági hitellufiba mielőtt negyedév végén aztán kidurrant a subprime lending. Úgyhogy az első negyedéves számokban ezek a durvaságok még nem is tükröződnek igazán, hanem csak az alapjárati lassulás köszön még csak vissza. A fekete leves még majd csak ezután jön, és majd csak a következő negyedévekben fog igazán begyűrűzni, és nem lepődnék meg, ha egyszercsak bekopogtatna a recesszió.

 

9 hónapja tart a negatív hírözön, 9 hónapja romlik az amerikai konjunktúra, 9 hónapja hónapról hónapra bárki láthatja hogy baj van, és egyre nagyobb baj lesz, ennek ellenére 9 hónapja szárnyal a tőzsde, és nem akar tudomást venni róla. 9 hónap alatt eközben 2000 pontot emelkedett a Dow Jones index. 9 hónapja 2006.07.28. USA GDP: Megörült vagy megőrült a piac??? cikkem óta kommentálom a romló amerikai konjunktúrát, és az ezzel párhuzamos irracionális tőzsdei reakciókat. Ehhez már semmi újat nem tudok mondani, mert csak magamat ismételném. (Semmi többet nem tudok mondani. Kérem kapcsolja ki!)

 

 

 

 

2007.05.05.  80 éve nem menetelt így a bika

 

80 éve, 1927. óta nem volt ilyen nyerő széria a Dow Jones rulettasztalnál. 26 napból 23 alkalommal emelkedett az index, és mindössze csak 3 nap csökkent. És ezalatt az 5 hét alatt 1000 ponttal szárnyalt az index. 

 

 

 

Érdekes, hogy az 1929-es összeomlás előtti eufórikus meneteléshez hasonló ismétlődik meg. Az 1929-es összeomlás feltételei természetesen most nem állnak fent. Ehhez hasonló eufória majd pénzügyi és gazdasági válság csak a Nikkei 1990-es összeomlása, illetve a Nasdaq 2000-es összeomlása volt. A jelenlegi helyzet inkább az 1987-eshez KICSIT hasonló krach felé sodródik, amelyet aztán pár év alatt ledolgozott a piac.

 

 

 

 

 

Pár év alatt ledolgozta az 1987-es krachot a piac.

 

 

1987-ben 20 fölötti PE-ről esett alsó tizes tartományba az értékeltség. Most jelenleg 2007-ben pedig 19-es PE-nél tartunk.

 

 

 

Az osztalékhozamok viszont jelenleg még az 1987-es minimum felét is alig érik el. Jelenleg vészesen alacsonyak az osztalékhozamok. (A vállalati profitok nem a részvényesekhez kerülnek, hanem saját részvényük árfolyamának mesterséges pumpálására fordítják a cégek.)

 

 

 

 

 

 

 

2007.05.08. Soha nem volt még hosszabb bikafuttatás

 

A tegnapi nappal a Dow Jones index megismételte 80 évvel ezelőtti páratlan nyerőszériáját. 27 kereskedési nap alatt 24-szer emelkedett az index, és mindössze csak 3-szor csökkent.

 

 

 

 

A mostani 2007-eshez hasonló 1927-es menetelés volt az eszement eufória előszele. Tulajdonképpen egészen az 1927-es menetelésig maga tőzsde viszonylag kordában tartott emelkedést produkált. Igazából semmi extrém tőzsdei mozgás nem volt 1921. és 1927. között, (hiszen ilyen hozamokat produkált most is szinte minden emerging market az utóbbi években, pl a BUX is), csupán egyre jobban bullozódott a hangulat: egyre kitartóbb bikafuttatásokat egyre rövidebb tökölődések [konszolidációs időszakok oldalazó mozgásai] követték. Igazi eufórikus szárnyalás azonban az 1927-es menetelést követő egyéves erőgyűjtés után alakult ki. (Talán nem is véletlen, hiszen ez a menetelés volt a bizonyítéka, hogy a "tőzsdével nem lehet veszíteni", és könnyen lehet, hogy ez az esemény volt a kiváltója, hogy szinte mindenkit beszippantott a tőzsdemámor.)

 

 

 

 

A 8 évnyi (csupán évi 20%-os átlagos) emelkedést követő összeomlás 40 éves mélypontra küldte a tőzseindexet. Arról nem is beszélve hogy a vállalatok nagy része (pl a bankok 40%-a) tönkrement.

 

 

 

 

 

És ezután 25 év kellett mire újra el tudta érni 1929-es csúcsát a Dow Jones index.

 

 

 

 

 

 

2007.05.15. Mintha fogyna kicsit a hélium

 

Az elmúlt másfél hónap töretlen menetelésében elképzelhetetlen volt az esés. Bármilyen rossz hírek is jöttek, az index legrosszabb esetben stagnált. Egy kevésbé rossz hír pedig mindig relief rallyt hozott a piacra: "Nincs nagy baj, emelkedhetünk." Ezért úgy emelkedett felfelé a tőzsde, mint egy héliummal teli luftballon, amelyet a rossz hírek mint nehézékek fékeztek, a kevésbé rossz hírek pedig mindig elvágták néhány nehezék madzagját. A héliummal teli lufi így egyre magasabbra került, miközben süllyedés ugye fizikailag nem lehetséges. Mivel a piaci szereplők állandóan ezt tapasztalták, ezért ez aztán egy önmagát erősítő folyamattá vált, amiben elképzelhetetlenné vált az esés, és minden idők leghosszabb bikafuttatását eredményezte.

 

Talán talán, egy icipicit mintha fogyna a lufiból a hélium, a piacból a kakaó. Korábban minden icipici csökkenésbe azonnal belevettek, amely lendület aztán újabb csúcsokra vitte az indexet, az utóbbi napokban viszont már nem az első intraday kitörés halt be. Sőt, két hónap után a semmiből egyszercsak előkerült egy csúnyácska fekete gyertya is, a tegnapi dojiból pedig mára hullócsillag szerű képződmény lett. Ilyen market pattern eddig nem volt jellemző.

 

 

 

 

 

Jóideje elképzelhetetlennek tűnő 20 pontos esés jött az S&P-be, és egyre gyakoribbak a korábban szintén abszolut nem jellemző behalt napon belüli kitörések.

 

 

 

 

A Dow ma még ki bírt menni új csúcsra is, a Russell és Nasdaq viszont még az S&P-nél is csúnyácskább. A semmiből egyre több markáns fekete gyertya kerül elő, miközben Dow rekordmenetelés asszisztálása mellett ugyanoda jutottunk, ahol már 3 hónapja is voltunk.

 

 

 

Ebből a legfontosabb következtetés az, hogy valószínűleg változás alatt van az utóbbi idők market patternje, a piac (rövid távú) mintázata, a piacon uralkodó jellemző hozzáállás, mentalitás. Vagyis ami eddig jóideje nyerő stratégiának bizonyult, nem biztos hogy továbbiakban is az marad. Ez pedig váratlan hidegzuhanyt is hozhat jónéhány elkényelmesedett, megszokásból cselekvő piaci szereplőre.

 

 

 

 

 

2007.05.31.  Végre csúcson az S&P500    7 év alatt 0% emelkedés

 

-Mi újság Sajókám?

-Képzelje Hacsek, csúcson a tőzsde.

-No ne mondja Sajókám…

-"Eszem ¶"-t 1530-ért adják most.

-1530??? Húúú micsoda infláció?? Iskolás koromban még csak 3.14 volt. És mondja Sajókám, legalább jó az íze? Én még soha nem ettem. 

 

 

 

 

7 évbe telt mire új csúcsra bírta magát küzdeni a Szent Tehén "Eszempí", a Standard and Poor's 500 index. Azaz 7 év alatt nulla árfolyamnyereséget eredményezett a részvényportfólió. Dollárban. Forintban számolva még katasztrófálisabb a helyzet, ugyanis 2000-ben 300Ft volt a dollár, most meg 200 sincs. Eközben ultranyugis magyar állampapírban duplájára nőtt a pénz. Tehát míg egy 3 millió forintos kezdeti befektetés magyar állampapírban 6 milliósra duzzadt, addig S&P portfólióban 2 millió forintra olvadt. Vagyis 3x több pénze lett annak aki állampapírba fektetett, mint annak aki amerikai részvényportfólióba. (Ez emberi léptékkel megint egy szinte behozhatatlan relatív hátrány. Várhatóan több mint 20 évig fog tartani mire ledolgozza a háromszoros lemaradást.)

 

"Még hogy jó üzlet a részvény hosszú távon??? Magyarázhatok én magának Hacsek mint egy vak majomnak..." J

 

 

 

 

Eközben 7 év alatt a piac belsejében egyszerű rotáció ment végbe: a felfújt információ-technológia és telekommunikáció lefeleződött, energia és pénzügyi szektor súlya megduplázódott. 

 

 

 

2007.05.31.  USA GDP – A gyengébbnél is gyengébb

 

Szokásos felülvizsgálat során az első nekifutásnál is gyengébb lett az amerikai GDP mutató: mindössze 0.6%-os éves növekedési ütemben vánszorgott az amerikai gazdaság az első negyedévben.

 

 

 

Az adat belső pikantériája, hogy eközben a lakossági fogyasztás töretlen, 4.4%-os ütemben bővült. Mindent megvesznek. (Hitelre.)

 

 

"A tőzsde a gazdaság tükre" – tanítják a közgazdsági könyvek. Csak kicsit torzít ez a tőzsdei tükör. Az izmos gazdaság illúziója mögött már csak hitelekből hízlalt túlfeszített zabálás folyik. (A jövedelmek negyede már hitelkamatokra megy el. )

 

 

 

 

PS: A "remek" hírre természetesen újabb csúcsra ment a tőzsde.

 

Egyébként mint tartani lehetett tőle, mindenkit beszippant(ott) a bull.  A katasztrófális GDP hírre meg sem rezdült az egyébként izgága és mindenek felett irányadó volumenű S&P futures. Egy deka eladási order sem jött. Shortolni már senki nem mer, (minek ha csakis bukni lehet vele?), longot zárni meg senki nem akar, (minek, ha úgyse bír esni és úgyis újabb és újabb csúcsra megy a piac és minden másnap dől a lé magától a margin számlára?) Mindenki bebullozódott. Bloombergen, CNBC-n csak űberbull csókák csicseregnek. A korai bearregők már mind kipusztultak, újak meg már nem nagyon mernek előállni. 20-ból 1 aki károgni mer, a többi 19 meg 100% eltökéltséggel és hittel űberelő versenyt játszik, hogy ki tud nagyobb Dow Jones célárat mondani. (Most már 15000-es Dowt várnak év végére, és 2000 pontos S&P-t 2008-ra.) Olyannyira bebullozódott mindenki, hogy egyre olcsóbbnak és olcsóbbnak véli mindenki a részvényeket, és egyre jobbnak és jobbnak tartják [az egyébként katasztrófálisan szar] makró és [a végletekig életben tartott reménnyel és hittel átitatott] vállalati híreket. Csak a mai adag: a 0.6%-os csiga GDP adatba belemagyarázzák, hogy az milyen jó. Az S&P 7 év utáni keserves rekordját pedig úgy kommentálják, hogy most 45%-kal alulértékeltek a részvények, hiszen már 7 éve is ennyi volt az index, és azóta ugye jobbak a vállalati mutatók. Ehhez képest mit összeparáztak tavaly nyáron 1200-as S&P-nél sokkal jobb fundamentumokkal??!! Hát igen… de végülis a tőzsdén minél többe kerül egy részvény, annál olcsóbb, nem? ;-)

 

Mai CNBC gyöngyszemek:

Video 1: Osztja az észt, csak nincs miből. (Trend Macrós fazon minden színvonal alatti.)

Video 2: Belemagyarázós erőlködés

 

 

 

2007.06.07.  Három fekete katona

 

Ha már múltkor felhoztam, hogy a mostani szitu esetleg az 1987-eshez hasonló véget érhet…

 

Krach tábornok ismét ultimátumot adott előre küldött követeivel, a három fekete katonával. J

 

1987. október (Dow Jones Index)

 

 

 

MOST (S&P500)

 

 

 

 

 

2007.06.14. "Nyugodjanak meg, nincs itt semmi gond!"  (mondta a Titanic kapitánya)

 

A hedge fund managed by Bear Stearns Cos. Inc. is trying to sell large amounts of mortgage-backed bonds in a potentially troubling sign for the broader mortgage-backed bond market, The Wall Street Journal reported in its online edition. Bear Stearns' High-Grade Structured Credit Strategies Enhanced Leverage Fund is facing losses and, together with a sister fund, is trying to sell about $4 billion in bonds to raise cash for redemptions and to prepare for likely margin calls, according to the report, which cited people close to the fund. Bids for the bonds, many of which are backed by risky subprime mortgages, are due Thursday, shortly after Bear reports quarterly results. The fund could be shut down if the sale is not a success, the Journal reported.

 

Bear Stearns was not immediately available for comment.  Na ja, a rossz hírekről síri csend és no comment, miközben 3 hónapja egyfolytában azt hajtogatja éjjel-nappal az egész szarkeverő banda, hogy felesleges aggódni, hiszen abszolut semmi hatása nem lesz a subprime lending válságnak. Na persze... majd a Télapó rendezi a fizetetlen számlákat.

 

 

 

 

2007.06.15. Színház az egész tőzsde

 

0.14978 < 0.15000  Hurrrráááá! Komolyan mondom lassan már annyi komolyság sincs a tőzsdei gépezetben, elemzőkben, médiában, "szakértőkben" mint a Jerry Springer Showban. Színház az egész, egy banális vígjáték, ahol azt játsszák a színészek (szakértők, elemzők, média), amit a közönség hallani akar. (És ha jól mulat a közönség, akkor jó lesz a jegybevétel is.)

 

Ma a "szuper" amerikai inflációs adatnak örültek, mely szerint 1 hónap alatt 0.7%-kal emelkedtek a fogyasztói árak. Borzalmas havi adat. És semmilyen éves inflációs adat nincs a 2%-os tűréshatár alatt. Vállalati és átfogó gazdasági szinten pedig 4% az infláció. És ezt nevezik a "szakértők" goldilocksnak, vagyis arany középútnak. (No meg a 0.6%-os GDP-t.)

 

De legjobban a magindex értelmezésén lehet látni, mennyire színház az egész. A legnagyobb lelkesedést a "várt alatti" magindex okozta: a maginfláció csak fele a vártnak. Harsognak az elemzők, lelkesedik a média, hogy ez milyen szuper jó dolog, hogy csak fele a vártnak, és ezzel hipp-hopp elillant az inflációs félelem. De mi is valójában az adat? Unrounded, the core CPI rose 0.14978 percent in May. Vagyis annak örülnek, hogy a 0.14978 az kisebb mint a 0.15000, és így nem 0.2-re kell kerekíteni, hanem csak 0.1-re. 0.00022% miatt lett fele akkora a plebsz elé dobott kerekített adat. Ez vicc!!!! Havi 3000 dollár/fő (core) kiadással számolva is ez a 0.00022% kevesebb mint 1 cent. Annak örülnek, hogy 1 centtel kevesebbet emelkedett egy átlagos amerikai havi 3000 dolláros kiadása, mint az elemzői várakozás. Ez már a közgazdaságtan halála.

 

Ez meg nonszensz, hogy vegyük ki az inflációból a kaját, és az üzemanyagot. Pont ez a két dolog emelkedik a legdurvábban Amerikában, és ráadásul egymást fogják húzni a bioetanol miatt is. Az üzemanyagárak háromszorosára emelkedtek 10 év alatt. Ha az energia nem megy vissza, akkor az élelmiszer árak is minimum duplázódni fognak. Szerintem vegyük ki a kaján és üzemanyagon kívűl a csillagászati pénzekbe kerülő egészségügyi költségeket, a duplázódó lakásárak miatti lakbéreket, a brutálisan emelkedő egyetemi tandíjakat, és végülis elég ha bent tartjuk a fogyasztói kosárban a plazma TV-ket,  és a digitális kamerákat, és akkor tényleg rózsás képet mutatna az inflációs mutató.

 

Teljesen értelmetlenné vált a közgazdaságtan, a tőzsdék már a valóságtól teljesen elrugaszkodva csakis önálló pilótajátékként funkcionálnak, aminek életben tartásához banális színházi műsort csinálnak a wall streeti ripacsok a jegybevétel megőrzésének érdekében. Pontosan úgy, mint legutóbb 2000-ben.

 

 

PS: Jerry Springer – Mindent a nézettségért. Klikk ide! J 

 

 

 

 

2007.06.19. UPDATE: 2007.06.14. "Nyugodjanak meg, nincs itt semmi gond!"  (mondta a Titanic kapitánya)

 

Na már CNBC is foglalkozik a témával: Ezt hallgassátok meg! "Option three: there will be no margin calls." Hát én még ilyet az elmúlt 10 évben nem sokat hallottam. Azt fontolgatják a hitelezők [wall streeti szarkeverők], hogy hadd menjen csak negatívba a hedge fund, nem probléma. Úgy látszik a Télapó tényleg jó mentő ötletnek tűnik, és utólag remélhetőleg majdcsak rendezi a számlát, ha más nem lesz rá képes. (Ilyesmik miatt omlott össze az egész amerikai gazdaság az 1929-es krachban, és hozott 20 év depressziót.)

 

 

 

 

 

 

2007.07.11. Fortune Global 500 (árbevétel, nyereség)

 

Top 500 lista

 

 

PS:  Hát nekem ez eléggé aberráltnak tűnik, hogy a 100 legnagyobb vállalat között szinte semmi más nincs, csak olaj, pénzügy és autó. Nem akarok összeesküvés-elméletet gyártani, de mintha a New York-London-Tel Aviv-Kuvait-Tokió tengely arra szövetkezett volna, hogy mindenkinek adnak olcsón autót drága hitelre, aztán az irreálisan drága benzint majd úgyis mindenki kénytelen lesz beletölteni. Mindeközben a zsidók és mohamedánok csak látszatbalhéznak a Közel-Keleten, hogy felverjék a 15 dolláros olaj árát. A világ kormányai pedig csendben hallgatnak, mert a legtöbb adóbevételt a benzin adótartama adja, ami nekik is jó.  Az egészet pedig Kennedy, Elvis és Komeini ajatollah koordinálja, akik valójában nem is haltak meg, hanem pont ezért tűntek el a nyílvánosság elől, hogy a háttérből irányítsák a titkos szabadkőműves szövetséget.  J

 

 

 

2007.07.12. Kaszálni a jéghegyen – 9 hónap alatt 110% profit

 

Ha ez az írtóra idegesítően interjúvoló izgága irritáló liba hagyná, akkor az írtóra izgulós ideges igazgató is ki tudná nyögni, hogy hogyan ért el 9 hónap alatt 110% profitot a hedge fundja:

 

Klikk ide a riporthoz!

 

 

És egyúttal izgulós intelligens igazgatónk is ismételten irányítaná rá a figyelmet, (ha hagynák), hogy ránézésre csak a jéghegy csúcsa látszik ki a vízből, amitől nem hajlandó senki megijedni, (még a patinás hitelminősítő intézetek sem, mert ezzel ők is maguk alatt vágnák a fát), pedig az igazi nagy veszély a vízfelszín alatt van, és a hajó már nem tud kitérni. Valójában száz milliárd dolláros nagyságrendű veszteséget szenvednek el a fizetésképtelenné váló jelzáloghitelekből (is) álló asset backed security értékpapírkonstrukciók tulajdonosai (hedge fundok, befektetési alapok, alapítványok, biztosítók és természetesen a mögöttük álló befektetők, magánszemélyek.)  Akik még mindig abban a tudatban vannak, hogy ez a pénz továbbra is a zsebükben van, és semmi veszteség nem érte őket, pedig ezen (olykor magas tőkeáttétellel működő) konstrukciók mögötti hitelek egy részét nem fogja senki kifizetni, (még a Télapó sem), vagyis ezen gagyi bóvlikötvények lényegesen kevesebbet, illetve már semmit sem érnek, miközben idealista könyvértéken vannak még mindig kimutatva és a befektetők felé virtuálisan prezentálva.

 

 

 

 

 

2007.07.14. Hét év után végre új csúcsot ütött a DAX

 

Pénteki napon több mint 7 év hosszú év után végre túl tudta haladni több mint 7 évvel ezelőtti abszolút csúcsát az ameriai S&P500 és a német DAX részvényindex. Az S&P 500 záróárfolyam csúcsát már május 31-én kommentáltam, és már akkoris csupán pár tucat pont hiányzott a két indexnek, hogy eddigi legmagasabb abszolút csúcsukat is megüssék. A pénteki nap most sikerült. A DAX és a német részvények számára azonban ez az utóbbi hét év még keservesebb volt mint amerikai társuké.

 

A DAX index 8136 pontos millenniumi csúcsmagasságból 2188 pontig morzsolódott le, majd évekig tartott mire mostanra végre visszamászott oda, ahol már a hét éve is volt.

 

Egyedi részvényeket tekintve persze még szánalmasabb a kép. Az egykori szupersztár Deutsche Telekom az összeomlást követően azota sem bírt talpra állni, és töredékét éri csak 7 évvel ezelőtti 100 eurót meghaladó értékének.

 

 

Még hogy jó üzlet a részvény hosszú távon??? Ezt ugyan várhatják szegény bentragadt tulajdonosok az idők végezetéig, hogy valaha is visszamásszon 100 euró fölé. Pedig 2000-ben mindenki ezt akart venni 100 euróért is, merthogy úgyis legalább 200 euró lesz. Hát nem lett. Ma meg már 20-at sem ér.

 

 

Node azért nehogy úgy tűnjön a fiatalabb olvasóknak, hogy én mindig csak a részvények ellen beszélek, (az utóbbi időkben több ilyen "panaszkodó" kritikát is kaptam), ezért a mostani indexcsúcsok megütésével egyben pozitív mérleget is vonhatok. Egészen az utóbbi évig sokáig kifejezetten vételre ajánlottam a fejlett részvénypiacokat, és a mostani csúcsokkal beteljesültek a 8000-es DAX és 1550 feletti S&P célárfolyamaim. Beidézek egy-egy idevágó írást, amit sebtében találtam a Tőzsdefórum archivumában, hogy nehogymár az ragadjon rajtam, hogy én mindig csak a részvények ellen beszélek. J

 

Szerző: Nyilasi Attila


2005. június 10. 20 óra 32 perc

Cím: DAX

Hozzászólás

Kedves DAX Shortoló Mester! Nem vagyok a német részvények szakértője, nekem a DAX és esetleg egy-két Aktiengesellschaft csak egy részpiac, amit csak úgy nagyjából követek. Biztos vannak, akik nálam alaposabban ismerik és jobban tudnak nyilatkozni a témáról, de szerintem a fejlett részvénypiacok alapvetően olcsók, különösen az irdatlan drága kötvényekhez képest. 1998 és 2000-es csúcsokon borzalmasan túlértékelt volt a DAX. 30-as átlagos P/E mutatóik voltak akkor a részvényeknek. Aztán persze a pilótajáték 8000-ről 2000 pontig omlott össze. Most még mindig csak az abszolut csúcs felénél járunk, és 2006-os eredményvárakozásokkal a német piac átlagos P/E mutatója csupán 12-es. Az amerikai részvényeké meg 15-ös. Olcsó a részvény mindenhol, a kötvények meg méreg drágák. Ezért előbb utóbb át fog áramolni a borzalmas mennyiségű tőke kötvényekből részvényekbe. Pár éven belül a DAX akár 7-8 ezer pont is lehet.

 

Ezidőtájt a DAX 4500 pont körül állt, és azóta 75%-ot száguldott az index két év alatt. Piszok jó üzlet volt a német részvénypiac ezalatt a két év alatt!!! (És szóltam is, úgyhogy egyáltalán nem igaz, hogy mindig a részvények ellen beszélek.)

 

Amerikai részvényeket és az S&P 500 indexet is évekig ajánlottam vételre. Még a Hedge Fund Trading Blogban is többször írtam a vételekről, az alábbi kommentárban még egy kis elemzésben indokoltam is:

 

Szerző: nyilasi attila

2005. október 20. 0 óra 23 perc

 

 

Az S&P 500 index és ami mögötte van

Érdekes a héten nyitott pozíciónk, az 500 legnagyobb amerikai tőzsdei vállalatot reprezentáló Standard and Poor's 500 index mozgatórugója. 2005-ben döntően az energia részvények szárnyalásának volt köszönhető a részvénypiaci indexek langyos emelkedése, miközben a piac szélesebb része, a részvények többsége jellemzően inkább lemorzsolódott. Vagyis az S&P 500 index is a kb 20%-os energia komponensek súlya miatt emelkedett, mikozben a piac egésze egyre olcsóbbá és olcsóbbá vált. Az utóbbi hetekben azonban a túlfűtött eufórikus szárnyalás után az olajrészvények árfolyama közel 15-20%-kal esett, mely magával húzta az S&P 500 indexet is éves mélypontja közelébe.

Jelenleg két erőviszony sodrásában van az index: egyrészt a domináns részpiaci trend, az energia szektor SPEKULATÍV sodrásában, másrészt a szélesebb átfogó részvénypiac invesztorainak BEFEKTETÉSI étvágyának sodrásában. Így jelenleg az energia részvények esése húzza le magával az indexet eladói nyomást gerjesztve, másrészről az index alacsony értéke egyre jobban csábítja vételre a részvénypiac szélesebb szegmensére/átfogó egészére fókuszáló értékszemléletű portfólió befektetőket, akik a részvénypiac egészébe, így döntően a 11000 milliárd dollárnyi értéket megtestesítő S&P index 500 vállalatába fektetnek.

A helyzet paradoxona, hogy az energia részvények esetleges további esése (hiszen duplázások/triplázások után bőven lenne hova visszaesni) tovább húzhatná lefelé az indexet, de az INDEX EGÉSZE (az 500 vállalatból álló portfólió) az esés miatt fundamentálisan egyre csábítóbb ÁTFOGÓ PORTFÓLIÓT jelent. Tehát míg azon lehet vitatkozni, hogy olcsók vagy drágák az energia részvények, illetve hogy az egyedi részvények jól vannak-e árazva, a PORTFÓLIÓ EGÉSZE attraktív árazási szinten van, amely fundamentumát egyébként nagyrészt pont a borzalmas nagy nyereséget termelő energiacégek fejelik meg az extraporfitjukkal. Vagyis az energiaspekulációt akár teljesen figyelmen kivül hagyva, az index egészét tekintve az energia részvények húzhatják lefelé / sodorhatják felfelé az index ÁRFOLYAMÁT, azonban az index (vagyis a portfólió) FUNDAMENTUMÁT, az 500 vállalat aggregált nyereségét erőteljesen növelik.

Az S&P 500 index vállalatinak 2005. június 30-ig terjedő időszak jelentései alapján megtermelt nettó 12 havi profitja 63.36 pont. Ez az 1170-es spot belépési szintünknél 18-as elmúlt 12 havi P/E mutatót jelent. A 2005-ös év becsült nyeresége 70 pont (16-os PE), a 2006-os év becsült 80 pontos nyereségtartama pedig 15-ösnél alacsonyabb PE mutatót hordoz 1170 pontos belépési szintünkre vetítve. A kamatok és kötvények implicit PE mutatója 25 körül van, ráadásul az S&P 500 index vállalatainak aggregált profitnövekedési üteme 10-15% körül várható, így összességében az 1170-es belépési szintünkön mérsékelt kockázatu vonzó befektetési lehetőségnek tűnik az S&P 500-as portfólió (amelynek teljesítménye egy szép bikapiaci szárnyalásban 1-2 éven belül akár új történelmi csúcsra is érhet az 1500-as tartományban.)

 

 

Másfél év alatt meg is ütötte az index az új csúcsot, és másfél év alatt több mint 30%-ot emelkedett. Erre az időtávra megintcsak remek üzlet volt a részvény és a részvényindex!!!

 

 

 

Mint látható a cikk első és második feléből, nem az a legfontosabb, hogy milyen részvényt veszünk és milyen hosszú távra. Ennél sokkal fontosabb, hogy MIKOR veszünk. És az is, hogy mikor adunk el. Ha jól időzítjük a vételeket és az eladásokat, akkor tényleg időarányos extraprofit érhető el a tőzsdén. De a hosszú táv önmagában semmit nem garantál, akár évek, sőt évtizedek után is veszteségben ücsöröghet a részvénytulajdonos. Szerencsésebb esetben viszont a hosszú (sok éves) táv csak átlagos hozamokat fog produkálni, hiszen minél hosszabb az időtáv annál inkabb simul az átlagos értékre a hozam, ami viszont nem túl nagy, hiszen csak átlag körüli.

 

 

 

 

2007.07.27. Rekordözön – Dow 14K, Magyarország 42C

 

Az elmúlt két hétben aki tehette elmenekült a hőhullám elől. Egyébként sem történt semmi érdekes, csak a szokásos: szinte minden tőzsde és tőzsdei termék újabb és újabb csúcsokra tört, minden fronton épül tovább a piramisjáték. Bux, Mol, OTP, és persze az összes agyonmanipulált kispapír, Varsó, Prága,  Moszkva, Bovespa, Korea, Kína, India, Hong Kong, Ausztrália, Új-Zéland, Isztambul, és szinte minden de minden létező dolog árfolyama újabb és újabb rekordon. Virtuális olajpiramisjáték effektíve abszolút csúcson, miközben senkinek nem kell a fizikai olaj, a készletek 8 éve nem voltak ilyen magasak. Ennél nagyobb piramisjáték talán már csak a kiépült dollár és jen shortok gigantikus állománya. A búza tőzsdei ára soha nem volt még ilyen drága, de még a tőzsdetej ára is kétszer annyi mint tavaly. Na a tej aztán a tuti befektetés, mi? Egyszerűen annyi a felesleges pénz, hogy bőven van mit a tejbe aprítani. Kiváncsi lennék mit kezdene vele a sok hedge fund, ha fizikailag leszállítanák nekik, aztán 3 nap alatt rájuk savanyodna. J 

 

A Dow Jones index átlépte a 14000-es határt. Apple, Google, Amazon, RIMM tisztára mint a 2000-es Nasdaq agyeldobásnál. De nincs is ebben már semmi érdekes, mindennapos dolgok. Ami igazán érdekes és brutális csúcs, hogy két tized fokkal megdőlt a magyarországi melegrekord. Július 20-án a hivatalosan mért legmagasabb levegőhőmérséklet Kiskunhalason 41.9C fok volt. De az egész országban 40 fokos volt a levegő hőmérséklete, még az északi zugokban is.

 

 

 

 

 

PS: Május közepi írásomban borítékoltam a 42 fokos új csúcsot. Bárcsak a tőzsdén is ilyen menetrendszerűen teljesülnének a várakozásaim.

 

 

 

 

2007.07.28. Zizegés

 

Az utóbbbi két napban már megint zizeg egy kicsit a piac, mint márciusban. New Yorki Tőzsdén a szokásos forgalom dupláját öntötték a piacra, de még a korábbi 4 milliárdos rekordvolumen is bőven megdőlt a csütörtöki 6 és a pénteki 5 milliárd részvénnyel. Napi 400 milliárd dollárnyi részvényt öntöttek a piacra az amerikai tőzsdéken. S&P futures forgalma is megfejelte a márciusi zizegésben felállított rekordot, 300-300 milliárd dollárnyi zsetont tettek fel csütörtökön a rulettasztal piros és fekete mezőire, a pénteki zárószakasz pedig még a spot index alá is esett, és fél százalékkal a fair value alatt forrongott.

 

De még mindig csak zizegésről beszélhetünk, hiszen a márciusi mélypontokról való markáns elrúgaszkodás felét  adta csak vissza a teljes részvénypiac, hét elején pedig még rekordon volt a Dow 14K felett. 

 

 

         A teljes amerikai részvénypiacot reprezentáló Wilshire index

 

 

 

 

Hogy mennyire csak zizegés mértékű még az egész, jól mutatja hogy a 4 éves bull ciklus duplázásának effektíve a tetején vagyunk a zizegés ellenére is.

 

 

 

Lassan 1 éve romlanak a fundamentumok, amit a piac végig ignorált, teljesen figyelmen kívül hagyott. Ugyanakkor az utóbbi pár hónapban a Dow Jones index folyamatos rekorddöntögetése közben már elkezdett rothadni a piac belseje. Két "egészségtelen" folyamat zajlódik párhuzamosan a tőzsde két kulcsfontosságú húzóágazatában: az egyik, hogy (egyébként teljesen irracionálisan) megint brutálisan emelekedik az olaj és az olajrészvények. A másik, hogy a pénzügyi szektor részvényei jellemzően már a márciusi mélypont alá estek.

 

 

A Dow Jones index, az olajóriás ExxonMobil, és a befektetési bank Lehman Brothers féléves teljesítménye.

 

Olajrészvények a márciusi mélypont óta 20-30-50%-ot jöttek feljebb, a bankszektor viszont már jellemzően lejjebb van mint a márciusi mélypontok. (Direkt nem a hedge fundokkal befuccsolt  Bear Stearnst választottam, hanem a jobb reprezentáns Lehmant.)

 

 

Na itt a Bear Stearns bankház és másik véglet, a legnagyobb amerikai olajfinomító, a Valero, mely 50%-ot emelkedett fél év alatt. Mindeközben az 500 legnagyobb vállalatot reprezentáló S&P index szinte alig jutott valahova fél éves távon.

 

 

Micsoda divergencia és pánikszagú rotáció zajlik közvetlenül a felszín alatt, miközben a média csak az újabb és újabb Dow csúcsokat szajkózza, a szakértők, elemzők és nagy bankházak pedig mind mind csak vásárlásra buzdítanak: VENNI VENNI VENNI!!!! Holott a pénzügyi részvények lufiját már (végre) elkezdte darálni a piac. Azok már nem fognak feltámadni. Ha az eddigi jolly joker olajpapírok elesnek, akkor nem lesz hova menekülni, nincs másik bika, amire át lehetne ülni, nem lehet tovább részvényben megúszni a piac romlását, és akkor vége a bullnak. (Persze ezt legtöbben csak akkor lesznek hajlandók beismerni, ha az indexek is a márciusi mélypontok alá esnek. Ha ez megtörténik, akkor viszont megerősítést nyert, és be is kracholhat a piac.) Még a technológiai bikát próbálják hergelni végső próbálkozásként, de az nem lesz elég, mert kicsi súlya miatt egyedül nem bírja megtartani az indexeket. Egyébkéntis borzalmas legvárpiramis az összes tech sztárpapír: Apple, Google, a parasztvakítás Blackberry, és az ultrabéna Amazon, amely 10 év alatt sem bírt életképes üzleti modelt összehozni, ami hatékony nyereséget tudna termelni. Ám 100-as PE-n nagyon olcsó volt még tegnapelőtt, mert kilőtt újabb 20%-ot, hiszen az éves nyereségének 120 szorosán és a könyvérték 60 szorosán is megérte venni egyeseknek (arra a pár évre amíg csődbe nem megy végleg.)

 

 

A másik kiemelendő tényező, hogy újra tovább romlott a korábbi űberbull hozzáállás. 2007.05.15-i cikkemben már írtam, hogy Mintha fogyna kicsit a hélium, változás alatt van a piaci hangulat, hozzáállás: "Ebből a legfontosabb következtetés az, hogy valószínűleg változás alatt van az utóbbi idők market patternje, a piac (rövid távú) mintázata, a piacon uralkodó jellemző hozzáállás, mentalitás. Vagyis ami eddig jóideje nyerő stratégiának bizonyult, nem biztos hogy továbbiakban is az marad. Ez pedig váratlan hidegzuhanyt is hozhat jónéhány elkényelmesedett, megszokásból cselekvő piaci szereplőre. " Ez a figyelmeztetés be is jött, hiszen míg korábban jellemzően minden icipici csökkenésbe azonnal belevettek, mely lendület aztán újabb csúcsokra vitte az indexet, ezzel szemben az utóbbi két hónapban egyre több a gödröcske, és egyre nehezebben és nehezebben akar a gödröcskékből kijönni a szekér, mígnem jött is egy bazinagy  3-400 pontos napi gödör a Dowba, amiből nem bírt kikapaszkodni, hanem egész nap csak esett tovább. Aztán másnap sem bírt kikapaszkodni, hanem esett tovább. Ez megint a market pattern, a piac mintázatának, a piaci hangulatnak a változását jelzi. Tovább romlik a piaci optimizmus, rothad a bull market.

 

Szintén nagy hangulatváltozást mutat és a korábbi űberoptimizmus sorvadását jelzi a hírekre adott piaci reakció változása. Az elmúlt egy évre jellemző negatív hírözönben minden rossz hírt figyelmen kívül hagytak kivéltel nélkül. Elképzelhetetlen volt az esés, rossz hírekre sem bírt esni a piac, csak stagnált vagy néha még emelkedett is. Ha nem kifejezetten rossz hír jött ki, akkor pedig törvényszerű volt az emelkedés vagy a rakéta, vitte fel a lufit a hélium. Ezzel szemben pénteken olyan reakciót adott a piac, mint az elmúlt egy évben soha: a jó headline news GDP hírek ellenére is zuhant tovább mint a kő.

 

 

 

 

 

2007.08.01. Csapkodás

 

Látszólag csapkodás és vagdalkozás jellemezte a mai kereskedést. Nem sokan kerestek a mai napon, az biztos. A vagdalkozás valójában két nagy erő összecsapása volt: egyedi részvények öntése által gerjesztett (a nap egészét tekintve jellemzően inkább) eladási orderek, valamint az S&P 500 index 200 napos mozgóátlag elérése/alábukása által gerjesztett masszív program trading vételek. A bull trend legnagyobb vudu mágiája, a 200 napos mozgóátlag elérése/alábukása masszív vételi impulzusordereket gerjesztett: program trading portfólió vételeket, és index-futures és -derivatív vételi ordereket (már a nyitás előtti pre-marketben is többször). Ezeken a szinteken aktivizálódó masszív program trading order mennyiségnek köszönhetően több intraday rally indult. A program trading vételi ordereinek teljesülése után azonban magasabb szinteken egyedi részvényekben egyre több eladó aktivizálódott, amely újra eladói fölényt eredményezett, amitől megint csökkenni kezdtek az egyedi részvényárfolyamok, és ez húzta vissza az indexet is. Ezen két erőhatás között passzírozódott az index. (Minél mélyebbre ment az index, annál több progran trading order jött, és annál magasabbra csapott vissza, egyre nagyobb amplitúdókat generálva.)

 

 

 

 

 

A bull trend legerősebb vudu mágiája a 200 napos mozgóátlag. A 4 éves bull ciklus elejét kitűnően jelezte, és ezt követően sem bukott sokáig illetve mélyen a 200 napos mozgóátlag alá az S&P 500 index, így mindig jó vételnek bizonyult a 200 naposon illetve az alatt venni. Ez az reakció aztán egy önmagát erősítő vudu mágiává vált: minél többször ismétlődött, annál inkább kezdtek hinni benne az emberek, hogy "működik."

 

 

 

Látható azonban, hogy nem jelent mindig az érintés automatikus támaszt és visszapattanást. Néhány hónapot is elodázhat körülőtte, vagy akár 50 ponttal is aláeshet. (Természetesen valójában semmi jelentősége nincs a kerek 200 napnak, lehetne 189  vagy 257 is. Valami hosszabb távú indikátor kellett, ami nagyjából a részvények jellemző teljes rotációjához igazodik, és gyanítom csak azért vált ez a gyakorlattá, mert 200-zal nagyon könnyen lehetett osztani a régi időkben is.)

 

Mindenestre a 200 napos mozgoátlag vuduja miatt rengeteg "hívő" próbálkozik vételekkel, hatalmas mennyiségű program tradinget generálva. Ugyanakkor hosszú távon nem lehet megtartani a piacot program tradinggel. A program-kereskedés impulzusszerűen zúdít egyszerre akár 500 részvényre is market ordereket, piaci áras megbízásokat, amelyek viszonylag rövid ideig okoznak masszív vételi nyomást. Ezek az impulzusok ismétlődhetnek sokszor, de ha a részvények egyenként romlanak sorról sorra tömegesen, az előbb utóbb az indexet is le fogja húzni.

 

 

PS: A különböző kapitalizációjú / tagszámű főbb indexek jól mutatják, hogy mennyire szétzilált volt a mai piac. Azok az indexek zártak jól leginkább, ahol végre lehetett hajtani a program tradinget: Dow 30, S&P 500, Nasdaq 100. A program tradingre alkalmatlan illikvid smallcap és a kompozit indexek alig bírtak emelkedni. Ennyire eltérő mértékű mozgásokat ritkán látni:

 

Dow Jones 30 Industrial (megakapitalizáció) +1.14%

S&P 500 (nagy kapitalizáció) +0.72%

Nasdaq 100 (legnagyobb 100 Nasdaq részvény) +0.67%

Nasdaq Composite (összes Nasdaq részvény) +0.30%

Russel 2000 (kispapírok) +0.23%

NYSE Composite (összes NYSE részvény) +0.19%

 

És mindezen emelkedések ellenére jóval több részvény esett mint amennyi emelkedett.

 

 

 

2007.08.09. "Napi egyenlege lemerült. Kérjük dobjon be 100 milliárd eurónyi zsetont!"

 

 

"Három újabb alap értékelését és forgalmazását függesztették fel az amerikai jelzáloghitelezési piac válsága miatt. Az érintett alapok ezúttal már nem tengerentúli, hanem európai befektetési alapok. … A három alap a Parvest Dynamic ABS, BNP Paribas ABS Euribor és a BNP Paribas ABS Eonia egyaránt úgynevezett eszközfedezetű értékpapírokba (asset-backed securities, ABS), azaz strukturált termékekbe fekteti tőkéjét.

 

Példátlan módon reagált az Európai Központi Bank (EKB) arra a piaci helyzetre, hogy közel 6 éves csúcsra emelkedtek ma reggel az egynapos bankközi kamatok az eurózónában. Utóbbi oka az, hogy az amerikai másodlagos jelzáloghitelezési válság európai bankszektorba való begyűrűzése egyre inkább látszik … Ennek nyomán rendkívül óvatossá váltak a bankközi piaci szereplők az egymásnak nyújtandó hitelezésben, így az egynapos (O/N) bankközi hitelkamat közel 6 éves csúcsra, 4.7% körülig ugrott ma délelőtt, holott az irányadó ráta (a refinanszírozási műveletek minimális ajánlati kamatlába) 4.00%-on van. A dolláralapú londoni bankközi kamatláb (dollár Libor) is közel 50 bp-tal bő 6 éves csúcsra, 5.85%-ig ugrott 5.25%-os amerikai irányadó kamatláb mellett.  Az EKB délelőtt azt jelezte: kiemelt figyelemmel követi az eseményeket, majd kora délután közölte: hajlandó korlátlan mennyiségben kielégíteni 4.00%-os kamat mellett a bankok likviditási igényét…. 49 hitelintézet összesen 94.8 milliárd eurónyi rövid lejáratú hitelt "kért" tőle. Az EKB hasonló lépést, a piaci likviditás jelentős bővítését utoljára a 2001-es amerikai terrortámadások kapcsán hajtott végre." (Portfólió)

 

Miről is van itt szó? Arról, hogy az európai bankoknak nehézségekbe ütközik teljesíteni a megnövekedett kifizetési igényeket, és mai nap folyamán 100 milliárd euró hiányzott a pénzügyi rendszerből, amit utolsó mentsvárként az Európai Központi Banknak kellett kölcsönöznie. És miért is hiányzott ez a 100 milliárd euró tegnap? Mert csurig vannak a bankok és befektetési alapjaik a Tesco Gazdaságos Szar Szemét  = Asset Backed Security ultragagyi bóvlikötvényekkel, amelyek piaca befagyott: értékesíthetetlenek a papírok, senkinek nem kellenek. Arról nem is beszélve, hogy ezeken száz milliárd dolláros nagyságrendű a veszteség, amelyek nagy része még ki sincs mutatva a befektetők felé, akik még nem is tudnak róla, hogy eltűnt a pénzük. (Majd akkor fognak csak igazán pánikolni, ha majd megtudják.)

 

Pontosan az zajlik, amit már a New Century csődjénél aznap borítékolni lehetett, és 5 hónappal ezelőtti 2007.03.12. Game Over – Eldőlt az első dominó: New Century cimű cikkemben leírtam: "És ezzel az első dominóval az egész másodlagos jelzálogpiac össze fog omlani, mert a további ezer milliárd dolláros nagyságrendű másodlagos jelzáloghitelek al- és végfinanszírozói kezdenek el majd futni a pénzük után, hogy mentsék azt, ami esetleg még menthető. Vagyis ezzel az első dominóval egy pánikszerű láncreakció fog beindulni, és az egész ezer milliárdos szektor szőröstől bőrőstől, a bóvli jelzálogpapíroktól kezdve, a pénzügyi közvetítőkön keresztül, az ingatlanosokon át, a házépítésekig, a bútorokkal együtt össze fog omlani. És kik is ennek az egésznek a mozgatórugói??? (Szarkeverői???) A J.P.Morgan Stanley-CiciBankOfAmerica-WellsFargoLehman-GoldmanSucks & Co. Vagyis az egész mögött a Wall Street-i befektetési bankok állnak.  És ha komoly válság lesz belőle, akkor ezeknek az árfolyama bizony le fog feleződni, és esni fog a tőzsde mint disznó a jégen. A házépítő szektor pedig évekig nem fog tudni talpra állni. (És akkor még örülhetünk, ha ez az egész nem rántja magával a mélybe a több ezer milliárd dolláros Asset Backed Securities [=Tesco Gazdaságos Szar Szemét] ultragagyi bóvlikötvény szektort is, mert az aztán még nagyobb lavinát indítana és még nagyobb hitelválságot okozna.)"

 

Ehhez képest 5 hónapja hadoválnak, hessegetnek, legyintgetnek a wall streeti szarkeverők, az egészért felelős nagy bankházak, az elemzők, közgazdászok, a FED, a szaksajtó, a média, hogy nincs itt semmi gond, sőt, minden a legeslegnagyobb rendben van, és egyszerűen szuper jó a helyzet, és nagyon olcsó minden, úgyhogy most kell csak igazán venni, venni, venni… Mindenkit beszippantott a bull, és minden idők leghosszabb bikafuttatásával gerjesztették magukat, minthacsak a kánaán beköszöntése jönne el. Miközben az is csoda, hogy márciusban nem kracholt már be a piac.

2007.08.20. Válság a köbön

 

A 13 hetes amerikai kincstárjegy hozama [hordozott kamata] az elmúlt 5 napban. Innen is látszik, milyen brutálissá gerjedt a hitelválság.

 

 

 

Miközben a bankok egymásnak már nem is mernek hitelezni, és a jegybankoknak kell biztosítani napi (száz)milliárd dollárokkal és eurókkal a pénzügy rendszer likviditását, és hogy a bankközi kamatok nehogy elszabaduljanak az egekbe, ezalatt egyetlenegy adós maradt csak a piacon, akiben biztonsággal meg lehet bízni: az (amerikai) állam. A 3 hónapos amerikai kincstárjegy befektetői múlt héten még 4.5% feletti hozamot vártak el az államtól, ma meg már majdnem fele annyival is megelégedtek. Tulajdonképpen annyira brutális a helyzet valójában, hogy "Mindegy mennyi kamat, csak biztonságban legyen a pénzünk, és majd kapjuk is vissza."  Senki másban nem bízik senki, csak az államban. Nem szívesen adnak kölcsön pénzt senki másnak, most csak egyetlenegy dolog garantáltan biztonságos: az állampapír. Minden másban ott a bizonytalanság, hogy nem-e gond van azzal is: Biztos hogy vissza fogom kapni a pénzem?

 

 

Válság ez már a köbön.

 

Hitelválság, ami már februárban borítékolható volt. 

 

Likviditási (fizetőképességi) válság.  (Egy hete már defibrillátorral tartják életben a globális bankrendszert a jegybankok.

 

És brutális bizalmi válság. És ez utóbbira bizony nincs azonnal ható pirula. (A FED potenciális kamatvágásai sem oldanak meg semmit. Az csak fájdalomcsillapító.)

 

 

 

 

És ez a "válság a köbön" piszkosul megszorongatja a bankok tökeit… akarom mondani tőkéit. Hiszen a bankolás prioritási aranyszabálya a következő:

 

1. Biztonság

2. Likviditás

3. Jövedelmezőség

 

Úgyhogy ne is álmodjon senki jövedelmezőségről, ha nemhogy a likviditással is gond van, de már az elsődleges prioritású biztonsággal szemben is komoly aggályok feszülnek a bankrendszerben. Miközben ugye február óta folyamatosan, (ma is), egymást minősítgetik fel és ajánlgatják vételre a bankházak, hogy milyen olcsók a pénzügyi részvények (vagyis saját maguk), és szajkózzák milyen alacsonyak a 10-es P/E mutatóik. Szerintem meg jövőre lesz az mínusz 10 is, és az még alacsonyabb.

 

 

 

 

2007.08.26.  Válság a köbön (2.)

 

The Aug. 20 letters from the Fed to Citigroup and Bank of America state that the Fed, which regulates large parts of the U.S. financial system, has agreed to exempt both banks from rules that effectively limit the amount of lending that their federally-insured banks can do with their brokerage affiliates. The exemption, which is temporary, means, for example, that Citigroup's Citibank entity can substantially increase funding to Citigroup Global Markets, its brokerage subsidiary. Citigroup and Bank of America requested the exemptions, according to the letters, to provide liquidity to those holding mortgage loans, mortgage-backed securities, and other securities. This unusual move by the Fed shows that the largest Wall Street firms are continuing to have problems funding operations during the current market difficulties, according to banking industry skeptics. The Fed's move appears to support the view that even the biggest brokerages have been caught off guard by the credit crunch and don't have financing to deal with the resulting dislocation in the markets. … The regulations in question effectively limit a bank's funding exposure to an affiliate to 10% of the bank's capital. But the Fed has allowed Citibank and Bank of America to blow through that level. Citigroup and Bank of America are able to lend up to $25 billion apiece under this exemption, according to the Fed. If Citibank used the full amount, "that represents about 30% of Citibank's total regulatory capital. … So, how serious is this rule-bending? Very. One of the central tenets of banking regulation is that banks with federally insured deposits should never be over-exposed to brokerage subsidiaries; indeed, for decades financial institutions were legally required to keep the two units completely separate. This move by the Fed eats away at the principle. (Fortune - Fed bends rules to help two big banks.)

 

 

Ejjjjj, de durva ez is!!! Az 1929-es gazdasági összeomlást (és azt követő évtizedes depressziót) pont az okozta, hogy az össznépi tőzsdei piramisjátékhoz felelőtlenül nyújtották a bankok a hiteleket, így aztán a tőzsde összeomlásával az egész bankrendszer is összeomlott. A bankok fele tönkrement, és még azoknak a pénze is megsemmisült, akiknek közük sem volt a tőzsdéhez: betétesek, vállalatok, biztosítások. Épp ezért, hogy ez még egyszer meg ne ismétlődhessen, komoly törvényi szabályozást vezettek be szövetségi szinten. Ennek az elsőszámú alappillére az volt, hogy a bankok, biztosítók és brókercégek csak saját szegregált piacukon működhetnek, és nem végezhetik a másik két tevékenységet. [Leegyszerűsítve a bankoknak és biztosítóknak elvi lehetősége se legyen a betétesek és biztosítottak pénzével tőzsdei szerencsejátékot játszani vagy finanszírozni.] Ez a szabály vagy 60 évig volt érvényben, amikoris (sajnálatos módon) pár éve felpuhult: szígorú szabályok betartásával beléphettek a pénzintézetek a másik két piacra is. Ezen szigorú szabályok alól pedig most a FED mentességet adott a legnagyobb bankoknak. És ez a nagyon durva, hogy épp amikor komoly válságban van a bankrendszer, akkor engedik kikapcsolni az automatikus védelmet: újra a betétesek pénzéből akarják finanszírozni az összeomlás előtt álló piramisjátékot.

 

 

 

PS: Néhány érdekesség a '29-es összeomlás és depresszió kapcsán:

 

Bankok száma az USÁ-ban (ezer). (Akkoriban jellemzően rengeteg kis bank volt, amelyeknek majdnem fele tönkrement. Ez eleve nagyon rossz bankszerkezet volt, de ha az 1990-es Japán összeomlást és azt követő szinte máig tartó depressziót nézzük, ott sem élte túl a bankok fele: jellemzően két fél lábbal a sírban lévő bank egyesült egy már menthetetlen harmadikkal.)

 

 

Munkanélküliségi ráta. (Nulláról 25%-ra. Az aranykor pillanatok alatt nyomorrá vált.)

 

 

Dow Jones tőzsdeindex. (90%-os esés után 1954-ben tudott csak újra csúcsra érni. Persze már nem ugyanazokkal a részvénykomponensekkel. És gyanítom, az eredeti Dow 30-as portfólió értéke soha nem érte már el újra a korábbi szintet.)

 

 

 

 

 

 

2007.08.30.  A nagy tőzsdei átverőshow

 

 

Mivel a professzionális tőzsdei szereplők 99%-a sem tud hosszú távon magas hozamot elérni a tőzsdén, (hiszen nekik is egymástól kellene elnyerniük a pénzt a játékban), ezért sokkal inkább fókuszálnak a nagy bankházak is a kétszáz éve bevált fejőstehén koncepciókhoz: nyerészkedni a manipuláláson, illetve a valójában nem is létező virtuális árfolyamnyereségek alapján valós pénzek leakasztása díjak formájában. A lényeg, hogy menjen minél tovább a színház és ezáltal legyen jegybevétel. Ha pedig sikerül valakit beszopatni, az már extraprofit.

 

Lássuk ennek az örök igazságnak megfelelő mai hírt a Tőzsdefórumon:

 

Csődben a Basis Yield Alpha (2007. augusztus 30. 11 óra 10 perc)  (Klikk, ha érdekel az eredti hír!)

 

A témánkba vágó részt ide is kiemelem: Basis Capital Fund Management Ltd. ausztrál alapkezelő, mely korábban bejelentette: Basis Yield Alpha alapjának vesztesége elérheti a 80%-ot a másodlagos hitelezési piac összeroppanása után most csődvédelmi eljárást kért maga ellen az extrém piaci körülményekre hivatkozva. … Az 1999-ben Steve Howell és Stuart Fowler által alapított Basis Capital májusban még több, mint 1 milliárd dollár értékű eszközökkel rendelkezett, azután jelentős összegeket vesztett, miután a kockázatosabb kölcsönök csődhulláma elérte a hitelezési piac szélesebb körét is.… Korábban még az Alpha alap a legmagasabb "ötcsillagos" értékelést kapta a Standard & Poors befektetési szolgálatától, 2005-ben pedig elnyerte az "év alapja" címet.


Mekkora szopatás volt ez is már!!! A világ elsőszámú, legpatinásabb hitelminősítő intézete - aki abból él, hogy a szava és hitele alapján több ezer milliárd dolláros értékben bíznak meg benne az emberek - a legmagasabb "5 csillagos" parasztvakítással fémjelzi ezt az alapot. Képzelem milyen fejet vághatnak szerencsétlen beszopatott befektetők, akik májusban betették a pénzüket az "év alapjába", aztán most 3 hónappal később eltűnt minden az utolsó fillérig.

 

És a Strandard and Poor's on kívül megint kik állnak a háttérben? A Basis hitelezői közt szerepel a JP Morgan Chase Bank NA, a Goldman Sachs International, a Citigroup Global Markets Ltd., a Morgan Stanley, a Lehman Brothers International (Europe) és a Merrill Lynch International, mely mind fizetési meghagyásokat igényelt a júniusi zuhanás után. Vagyis megint a wall streeti szarkeverők, akik jót kerestek azon, hogy eladták 5 csillagos áron ezeket a szar szemét hiteleket ennek az alapnak tesco gazdaságos értékpapírokba csomagolva. Sőt még hitelt is nyújtottak az alapnak, hogy minél több ilyen bóvli kacatot vehessen meg tőlük, és most hogy kiborult a bili, és folyik a szar mindenfelé, mossák kezeiket és kérik vissza a pénzüket az utolsó centig, a beszopatott befektetőknek pedig megint nem marad semmi. A befektetők mindent elbuktak, a pénz a wall streeti szarkeverők zsebébe került.

 

Sok alap fog még bedőlni, és nagy perek is lesznek még ebből. Sok-sok milliárdosak, ami lehet hogy elsöpör majd néhány bankházat vagy hitelminősítőt, mint ahogy elsöpörte a könyvvizsgáló Arthur Andersent is az Enron manipuláció bukása.

 

 

 

PS: Ez persze Mutyisztán országban is ugyanígy megy ám, csak kicsiben. Ugye nem gondolja senki komolyan, hogy az állandóan szászmilliós és milliárdos veszteségeket termelő tőzsdei cégek esetében megalapozott az árfolyamok sorozatos évenkénti duplázása? Ezek a nyereséget termelni képtelen veszteséggyárak valójában egy fillért sem érnek. Kivétel nélkül mind manipuláció. Jellemzően a bennfentesek a felmanipulált árfolyamú vagy új részvénykibocsátás által hígított részvényeket megpróbálják a piaccal felszívatni, vagyis a virtuális árfolyamnyereséget külső szereplők valós pénzére váltani.

 

Néhány esetben pedig összeesküvés-elméleteket idéző manipuláció zajlik az alábbi menetrend szerint. (Hamár épp a napokban az összesküvés-elméletek valóságalapjának tényére hívta fel figyelmem egy IEB-es kolléga, rajtam ne múljon: Konspiráljunk!  ;-)

 

1. Befektetői csoportok kiszemelnek egy alkalmas illikvid részvényt, és bevásárolnak a sok éves, sokszor 80-90%-os esés alján. Olyan értéken, amikor legrosszabb esetben talán már kiszedhető annyi pénz a cégből, mint amennyibe a részvény kerül. Az irányító szavazatok bírtokában átveszik az irányítást a cég felett, és magukat vagy strómanjaikat helyezik az igazgatóságba.

 

2. Ezekután részvényopciós programmal elkezdik a cég pénzén venni a cég saját részvényeit, mely vételi erőtől markánsan emelkedik tovább a részvények árfolyama.

 

3. Az opciós részvényeket jól megérdemelten ingyen megkapja a menedzsment, hiszen jól dolgoztak, mert emelkedett a részvények árfolyama. (Naná hogy emelkedett, hiszen a cég pénzén manipulálták fel azáltal, hogy az opciós részvényeket megvették.)

 

4. Miután a bennfentesek már csurig vannak részvénnyel és már a cégnek is elfogyott a pénze hogy újabbakat vegyen és aztán odaajándékozza menedzsementnek, és már duplázás után triplázáson is túl van az árfolyam, akkor találni kell egy aranybohócot, egy vevőt, akire rá lehet pirítani a méreg drágára felpumpált részvényeket, vagyis a virtuális profitot valós pénzre kell váltani. Ekkor jön a képbe egy befektetési alap vagy vagyonkezelő akivel szövetkeznek, és a befektetők pénzén az alap is elkezdi venni a tőzsdén a részvényeket egyre magasabb és magasabb áron, miközben a másik oldalon a bennfentesek adnak el és szállnak ki. Ráadásul ez duplán, (sőt triplán) jó az alapkezelőnek is, hiszen az egyre nagyobb pakkot egyre magasabb árfolyamon tudja kimutatni, egyre magasabb a kezelt portfólió értéke, a befektetési alap árfolyama, és ezáltal csábító múltbeli (virtuális) hozamokat tud felmutatni az alap árfolyamában, melyre felizgulnak a befektetőik és még több pénzt öntenek be az alapba, még több pénzt bíznak a vagyonkezelőre. Másrészről a magas virtuális árfolyamnyereségek alapján szépen lehet leszedni a vastag alapkezelési/vagyonkezelési díjakat/sikerdíjakat. (Meg persze biztos tesz majd a Télapó pár Milkát a karácsonyfa alá. Finom csoki az, mindenki szereti.) Így lehet a valójában nem is létező, hanem csak felmanipulált virtuális árfolyamnyereségből valódi pénzeket leszakítani.

 

Tehát tömören összefoglalva a bennfentesek a cég pénzén saját zsebre felhalmozva a részvényeket felmanipulálják az árfolyamot, majd a csúcson eladják egy alapnak, aki más pénzén [a befektetőikén] megveszi a pénzügyileg kizsigerelt méreg drága szemetet. Ezen a körön nem lehet veszíteni annak aki benne van. Sőt, ha szerencséjük van, eddigre már a múltbeli folyamatos árfolyamnyereségeket látva már beindul egy jó kis pilótajáték, ahol a tőzsdei kisbüfögtetők már tényleg elhiszik, hogy ezen egyszerűen nem lehet veszíteni, csak nyerni, így rájuk is lehet szépen pirítani a papírokat. Aztán hogy mi lesz a beszopatott mutyisztáni befektetési alap tulajdonosokkal, amikor majd valamikor összeomlik a szarkupac, az már egy másik történet lesz. Mindenesetre jó, hogy mi nem Mutyisztánban, hanem Magyarországon élünk, ahol ilyenek nem fordulnak elő.

 

 

 

 

2007.09.06. Akcióművészet

 

A Lángoló Ember fesztivál utolsó napjai sem teltek botrány nélkül múlt hétvégén, egy férfi felakasztotta magát a sátrában, ráadásul az arra tévedő több ezer járókelő két órán keresztül hitte azt, hogy amit lát, az dekoráció. … az öngyilkos férfi két órán keresztül lógott a sátrában, ám ez mégsem tűnt fel az arra elhaladó 36 ezer embernek, többek között a barátainak sem, mindenki azt hitte ugyanis, hogy amit lát, az csupán akcióművészet. (Index cikkéhez klikk ide!)

 

 

Na a tőzsde is pont ilyen "akcióművészet."  Több mint 10 évnyi tőzsdei akcióművészetet látva én már nem lepődőm meg semmin. Sőt, ha ilyeneken meglepődnék, akkor valószínűleg már rég tönkrementem volna.

 

És ezért nincs mit csodálkozni a tőzsdei manipulációk áldozatain sem. Ők az értéket látják benne, miközben valójában elszedik a pénzüket: Ez az igazi akcióművészet!

 

 

 

 

 

 

 

2007.09.09. Arcukba köpött a recesszió, de még mindig vigyorognak

 

4 év után újra negatív tartományba esett a havi munkahelyteremtés:

 

 

 

A 4 éve tartó foglalkoztatás-bővülés 4 éve táplálja a gazdasági konjunktúrát és a tőzsdei bullt. Az augusztusi negatív adat azért is durva, mert a markánsan bővülő amerikai demográfiához viszonyítva nagyságrendileg kb havi 100 ezer plusz munkahely teremtése szükséges a munkaerőpiac szinten tartásához. A hullámzó kurzus már közel egy éve romló, (egyre kevesebb lett a 200 feletti adat, és egyre több a 100 közeli), az utóbbi hónapokban pedig már ezzel a százezres szinttel flörtölgetett az adatsor, ami ugye nemzetgazdasági szinten csak stagnálást jelent. Ennek megfelelően a munkanélküliségi ráta nem is csökkent tovább az elmúlt egy évben az egyébként rendkívül alacsony 4.5%-os szintről:

 

 

 

 

A tőzsde a rendkívül rossz adatra már szokás szerint csak minimálisan mozdult, gagyi 1-2%-ot mérséklődtek csak a részvényárak. Pedig összesen 200 ezerrel kevesebb munkahely jött létre, mint amennyit átlagosan vártak, a júniusi és júliusi adatokat is masszívan lefelé módosították, vagyis katasztrófálisan szar adat jött ki pénteken, és ezzel effektíve le lett fejezve a konjunktúrális ciklus. A már 12 hónapja vaksi közgazdászoknak most az arcába köpött a recesszió, de még mindig vigyorognak, és még mindig mindenki a végletekig ragaszkodik a bullhoz és a részvényeihez, és várja, hogy új csúcsra menjen a Dow Jones… és aztán onnan is tovább.

 

Erre viszont már semmi remény. A recesszió itt van az ajtóban, és már nincs lehetőség elkeregetni. Az eszetlen hitelexpanziónak vége. A lakásáremelkedéseknek vége. Az 1000 milliárd dollárnyi home equity withdrawalnak [lakásárnövekedésre mint újabb fedezetre felvett újabb és újabb fogyasztási hiteleknek] vége. A tőzsdei árfolyamemelkedésnek vége. Nincs több virtuális vagyonnövekedés, aminek "fedezetéből" tovább lehetne nyújtózkodni, mint ameddig a takaró ér, és tovább fűteni a túlfeszített fogyasztási lázat. (Sőt, több száz milliárdos veszteségek vannak a gazdaságban és a pénzügyi rendszerben.) És mostmár nincs több új munkahely sem. Nincs több levegő, amivel a túlfeszített fogyasztási lufit tovább lehetne pumpálni: a consumer spending "össze fog omlani", és piszok szar fogyasztási adatok fognak jönni.

 

A pénteki katasztrófális adat azonban ezúttal is alig szült félelmet. (A tőzsdei forgalom jóideje gyenge. Nem nagyon akar eladni senki.) Sokkal inkább szült újabb és újabb mohóságot, újabb és újabb vételeket spekulatív pozíciókban: kötvény, arany és a megatonna dollárshortok mind kint vannak mohóbbnál mohóbb új csúcsokon. De a legnagyobb nonszensz, hogy a konjunktúraciklusokra különösen érzékeny olaj is. Vagyis szinte az összes befektetési eszköz piaca ellentmond egymásnak, és csak egy közös van bennük: hogy mindegyik árfolyama emelkedik. Az olaj tulajdonképpen minden hírre, illetve annak ellenkezőjére is emelkedik. Ezekből is látszik, hogy totális sötétség van a fejekben, és már csak nyereményjáték-mánia zajlik. Félelem nulla, mohóság dupla. A kirakatban meg egy hulla. (Hogy az előző cikkre utaljak.)

 

 

PS: Ugyanerről itt meghallgathatjuk a munkaügyi miniszter véleményét, aki el'Gitározza, hogy szerinte minden szuper és fantasztikusan teljesít a gazdaság.

 

 

 

 

2007.09.24.  …mint halottnak a csók.

 

Minden csoda három napig tart. A szeptember 18-i keddi FED kamatcsökkentés után a helyzet a következő: Azok a szektorok, amik igen nagy szarban vannak, pénzügy, házépítők, azokban a FED kamatcsökkentés okozta eufórikus rally behalt. Legtöbb ilyen papper a kamatdöntés előtti szintre, illetve alá esett. Ezeknek a kamatcsökkentés annyit ért, mint halottnak a csók. Ezeken kívül minden másban egyelőre tartja magát a FED rally, mert azt hiszik, hogy majd ezeket nem fogja lemorzsolni a szerintük nem fenyegető recesszió. A globális piramisjátékoknak viszont nagyon jót tett az amerikai jegybank kamatcsökkentése, hiszen újabb és újabb túlfeszített csúcsokra hajszolta a féktelen mohóság: olaj, arany, dollárshort, Apple, Google, Rim, Amazon… Brazília, Ruszkik, India, Kína… (és persze járási szinten említsük meg a magyar BÓVLIMIX, akarom mondani BUMIX index veszteséggyárait is.)

 

Integrált nagy bankok: vissza oda, ahonnan indultak kedden.

 

 

 

 

Befektetési bankok: elbukott a FED rally, a kamatdöntés előtti szint alá estek.

 

 

 

 

 

Jelzálog bank: Behalás után irány a pince! Nulláig még sokat lehet esni.

 

 

 

 

Házépítők: Már 10%-kal lejjebb, mint ahonnét a 10-20-30%-os keddi shortcovering rally indult. (Méghogy vége a válságnak??? Hát ne vicceljenek már!!! Még csak most kezdődik igazán! Eddig még nem is estek az ingatlanárak. Hovnanian viszont már 20%-kal leértékelve akciózgatja a vadi új, kulcsra kész házait az egész országban. Kalifornia, Florida, Nagy Tavak vidéke 20-30% áresés elé néz. Évekig nem lesz itt talpra állás. Csak rosszabb és rosszabb!)

 

 

 

 

Minden ami a házhoz kell, az amerikai "Praktiker". Behalás után tovább a lejtőn. Hajszálra a 4 éves mélyponttól.

 

 

 

 

Apple és a többi piramisjáték viszont mind szárnyal tovább. (Ha eddig sem volt semmi kapcsolata a részvény árfolyamának a fundamentumokkal, akkor ezután sem kell, hogy legyen. Ha divatos a termék, divatos a részvény.)

 

 

 

Egyelőre az olajszektorban sem halt be a FED rally. Bár ez a pár százalék halványka rally, de arra elég volt, hogy a szektor nagy részét kivigye új csúcsra.

 

 

 

 

BRIC mánia is új csúcsokon: Brazil-Ruszki-India-Kína 1 éves távon

 

 

 

 

Tehát összegezve: jelen állás szerint a FED kamatcsökkentés nem segített azokon a szektorokon, amik tényleg nagy bajban vannak, viszont tovább pumpálta a már egyébként is aberáltan túlfújt tőzsdei piramisjátékokat.

 

Hogy meddig marad még életben a bull, továbbra is a 2007.07.28. Zizegés című cikkem konklúzióját tartom meghatározónak: "a  pénzügyi részvények lufiját már (végre) elkezdte darálni a piac. Azok már nem fognak feltámadni. Ha az eddigi jolly joker olajpapírok elesnek, akkor nem lesz hova menekülni, nincs másik bika, amire át lehetne ülni, nem lehet tovább részvényben megúszni a piac romlását, és akkor vége a bullnak. Még a technológiai bikát próbálják hergelni végső próbálkozásként, de az nem lesz elég, mert kicsi súlya miatt egyedül nem bírja megtartani az indexeket."

 

Az elmúlt 6 hónap tőzsdei szektorrotációja: a korábbi nagy kedvenc Russel 2000 kispapírok fél év alatt sehova nem jutottak. Technológiailag túlsúlyban lévő Nasdaq részvények 10%-ot emelkedtek. ExxonMobil és olajszektor 20-30%-ot emelkedtek, a pénzügyi szektor (Lehman Brothers) pedig 20%-kal morzsoldódott le

 

 

 

 

PS: A FED és a piac reakciója nevetséges. A FED 6 hónapja hajtogatta, hogy jelentéktelen a subprime hitelek hatása, és minden rendben van a gazdasággal. Fél évig ennek örült a piac, hogy ha a FED mondja, akkor biztos így is van, és nem lesz baj. Most fél év után nagy nehezen a FED észreveszi és elismeri, hogy baj van. Tehát most akkor annak örül a piac, hogy mégis baj van. Hurrrá, ez aztán a jó hír! Ha baj van, az szuper, és tényleg jogos hogy a több mint 4 éves bull ciklus legnagyobb napi emelkedését produkálja a Dow Jones index. J

 

 

The Dow Jones industrial average jumped roughly 336 points, the biggest one-day point gain since Oct. 15, 2002, when the Dow added 378.28 points. On a percentage basis, the Dow added 2.5 percent, its best one-day gain since April 2, 2003, when it gained 2.67 percent.

 

 

Emlékezzünk csak, márciustól augusztusig mást sem hallottunk az amerikai jegybankároktól, minthogy minden a legnagyobb rendben van! Pl. 2007.03.29. Megakadt a lemezjátszó – Mr.President csak a Coco Jambot nyomatja

 

 

 

 

 

 

2007.09.30.  Welcome to Miami – Már csak féláron lehet eladni a lakásokat

 

 

Mivel az amerikai ingatlanlufi továbbfújódására már semmi remény, ezért aki csak teheti, próbálna szabadulni a befektetési céllal vásárolt/épített házától, lakásától. De valódi otthont kereső vevő ilyen árakon már nincs, a spekulánsok nyakán maradtak az ingatlanok. A hatalmas ingatlanspekuláció milliós nagyságrendben gerjesztett házépítéseket, azonban ez a többletkínálat a spekulációs kereslet kifulladásával ilyen magas árakon már nem talál fizetőképes valós otthonkereső vásárlókat. Ilyen magas árakon eladhatatlanok a lakások. Aki viszont el akarja adni, vagy kénytelen eladni, annak a drága árakból jócskán engedni kell.

 

Miami központjában most vadi új part menti luxuslakásokat próbáltak árverésen értékesíteni, azonban az eredeti ár feléért tudták csak eladni azokat. 

 

Miami ingatlankrach videohoz klikk ide!  

 

 

És hogy mennyire irreális szinte minden árazása ma a világban, érdekes, hogy az ingatlanlufi irreálisan magas árainál talán még nagyobb irrealitás a dollár alulértékeltsége. Úgyhogy a 180 forintos dollár ajándék. Legrosszabb esetben budipesti árakon lehet lakást venni belőle az összeomló Miami ingatlanpiacon. Félmillió forintos négyzetméterárakért tengerparti luxusapartman Miamiban??? A budai szutykos földutas periférikus kerületek kerülnek ennyibe a Római parton, Máriaremetén meg a (Pali)Madárhegyen, stb…

 

Nem volt semmi a Las Vegas-i ingatlanriport sem a CNBC-n. A kaszinókban dolgozó helyiek is spekulatív lakásvásárlásba fektették a pénzüket. Egy kártyadealernek már 9 háza volt, egyszerre 4-5 is, és valami 6-800 ezer dolláros hitelt halmozott fel, és most hogy lehetetlen eladni a lakásokat és nem bír kiszállni belőlük, a havi törlesztőrészletek elviszik az összes pénzét.

 

Az egyik legnagyobb amerikai házépítő részvényeinek 5 éves pályafutása. Négyszerezés után hetedelés. Kevesebbet ér mint 5 éve.

 

 

 

PS: Itt pedig J ügynök rappel: Welcome to Miami

 

 

 

2007.10.22. Magyar subprime lending – "500% hozam.  Az árak növekedése nem lehet kérdés."

 

 

 

Először nem akartam hinni a szememnek, amikor megláttam az alábbi cikket a Portfólión:

 

Ingatlanbefektetés hitelből - nem úri passzió  2007.10.19 16:27

 

2007. végén, amikor az egész világgazdaság a felelőtlen subprime hitelezésbe látszik belerokkanni, akkor ezek a magyar csávók előállnak tök ugyanezzel, mint valami új, innovatív befektetési csodafegyverrel, amivel szerintük bárki könnyedén 500% hozamot fog tudni elérni.

 

Hát hol élnek ezek??? Átaludták az elmúlt 5 évet???

Hahóóóó! Ébresztő! 2007-et írunk! Nem hallják percenként a tőzsdei, gazdasági és ingatlanpiaci hírekben, sőt a RTL Klub híradóban, hogy pont emiatt mekkora pénzügyi és ingatlanpiaci válság van??? Ez a "bomba üzlet" subprime hitelezési koncepció a 30 éves hitelezési ciklusnak már az első éveiben összeomlott [omlik össze a szemünk láttára] életképtelensége miatt. (És még 20-25 évnyi szenvedés van még hátra a futamidőkből.) Ezekután most ezek a magyar csávók újra előállnak ugyanezzel???

 

 

NÉHÁNY IDÉZET A PORTFÓLIÓS  CIKKBŐL: Csak idő kérdése, hogy az újépítésű lakások alsó ára Budapesten is áttörje a négyzetméterenkénti ötszázezer forintos szintet - mondják az Elephant Holdingnál. … Mivel jelenleg még háromszázezer forintért - vagy az építkezés kezdeti szakaszában akár ennél olcsóbban is - lehet lekötni lakást, egyre időszerűbb ingatlanbefektetésben gondolkozni, akár hitelből is. … Négy évvel ezelőtt a bankok csak annak adtak jelzáloghitelt, aki 40-50% önerőt le tudott tenni az asztalra. 2005-ben már elég volt 20%, ma már több bank jelzáloghitel portfoliójában megtalálható a 0%-os konstrukció. "És ez közel sem minden" - emelte ki a Zaragoza Kert és a Vigo Ház pénzügyeit igazgató, Csikós Balázs - "még a közelmúltban megjelent legújabb finanszírozási megoldások (pl. 5 éves türelmi idő, 40 év futamidejű jelzáloghitel) is csupán előjelei a hitelpiac átalakulásának. Nemsokára akár 100 évre vehetünk fel jelzálog hitelt, de az is elképzelhető, hogy azt mondjuk a bankunknak: egyáltalán nem szeretnénk tőkét törleszteni." … Pálinszki Iván, a Portfolio Money hiteltanácsadó cég vezetője szerint éppen a hitelfelvétel ténye teszi az újépítésű ingatlanbefektetést vonzóvá. A banki finanszírozás nyújtotta tőkeáttéttel miatt ugyanis az elérhető hozam sokszorosa lehet az ingatlan valódi érték növekedésnek 10 éves hozam 500%Az árak megkétszereződését körülbelül nyolc-tíz évre teszi Zelei Zoltán, az Elephant Holding értékesítési vezetője, aki szerint a drágulás mértékével ugyan lehet vitatkozni, de az árak növekedése nem lehet kérdés. … Zelei szerint elképzelhetetlen, hogy a hazai árak tartósan a régiós piac alatt maradjanak és hosszabb távon megvan az esély a felzárkózásra a jóval magasabb árakat diktáló Nyugat Európai szinthez.

 

 

Dettó ugyanaz a bepalizós szöveg, mint amivel a vérszívó subprime ügynökök loholták bele a buta amerikaiakat ugyanilyen konstrukciókba. Elképesztő kijelentések 100% garantáltnak beállítva. 10% önrésszel kalkulálva 500% hozamokat vízionálnak. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy ilyen feltételek esetén, ha netán mégsem emelkedik az ingatlan ára az első évben, akkor a kamatok kb már le is darálnak a 10% saját tőkének megfelelő összeget, tehát az eddig befektetett pénzünk felét már el is buktuk. Ha meg 10 év alatt fognak duplázni az árak, ahogy a cikkben jósolja az egyik ficek, akkor az csak évi 7% növekedésnek felel meg, amennyibe legalább kerül a kamatköltség is, tehát nulla nyereséggel járna a konstrukció. Nyereség csakis akkor képződik ilyen konstrukciókon, ha a kamatköltségnél jobban emelkedik az ingatlan ára. Tehát magyar viszonylatok között legalább évi 10% lakásáremelkedés szükséges. (Mondjuk ha kiadjuk a lakást, akkor a befolyó nettó bérleti hozamot is hozzáadhatjuk, ami Mogyoróországon viszont elég alacsony.) Ha viszont a hitelköltségnél alacsonyabb a lakásáremelkedés (plusz az esetleges bérleti hozam), akkor a tőkeáttétel miatt piszok gyorsan darálja le a kamatköltség a tőkénket. És miért "elképzelhetetlen", hogy  a magyar árak a régiós átlag alatt maradnak? Ha egyszer ÁTLAGról van szó, akkor vannak az átlagnál magasabb és alacsonyabb árú részpiacok is, nem? Miért ne lehetnének pont a magyar árak alacsonyabbak a nulla GDP növekedésünkkel, 10%-os költségvetési hiányunkkal, adóemelésekkel, megszorításokkal, APEH ÁVH-val? Az exponenciálisan növekvő rezsiköltségekről nem is beszélve. És egyébkéntis miért kellene mindenképpen emelkedni az ingatlanáraknak? Japánban 15 évig egyfolytában csökkentek az árak míg végül ötödére estek. Budán meg már most is félmillióért akarja  mindenki eladni a 160 ezerért felépített lakásokat.

 

De amúgymeg tök felesleges ezen morfondírozni, hiszen ilyen subprime válság után egyetlen bank sem lesz, amely ilyen feltételekkel (0-10% önrész + 5 év teaser rate) nyújtana hitelt magyar ingatlanspekulánsoknak. Az egyik ilyen hazárdőr bank, a brit Northern Rocknál az ingatlan értékének 125%-ára is lehetett hitelt felvenni, vagyis az ingatlant önerő nélkül ingyen lehetett vinni, ráadásul az ingatlan értékének 25%-ának megfelelő plusz készpénzzel is megdobták az embert, hadd költsön a brit barom, mondván pár éven belül úgyis több mint 25%-kal emelkednek az ingatlanárak, tehát úgysem bukhat rajta a bank. Aztán az ilyen puszi fedezetű hitelek miatt végül effektíve csak csődbe ment a Northern Rock.

 

 

 

 

 

 

2007.10.28. Marc Faber

 

 

KLIKK IDE A VIDEÓHOZ, MELYBEN ELŐÁLL FABER A FARBÁVAL!

 

A nagy tőzsdei színjátékban nagyon kevés emberre érdemes figyelni. A nagy bankházak hangadóira például szinte semennyire, hiszen azok mind abban érdekeltek, hogy minél tovább menjen az intézményesített színjáték, minél jobban pörögjön a jutalékgyár, minél tovább manipulálhassák a plebszet, amelyek előtt ők maguk futnak és aratják le elsőként a termést. Aki viszont nem tartozik a nagy bankházak holdudvarába, az nehezen kerül médiafókuszba. Ezeknek az igazi guruknak saját maguknak kell kiharcolni státuszukat a tőzsde hektikus hullámai által korbácsolt vizeken.

 

Alapjában véve is, de a 2007-es évben különösen, leginkább Marc Faber nézeteivel értek egyet. Ezúttal szinte majdnem mindenben. Az általa említett dolgok egy részéről én magam is írtam már, de a többi téma is jóideje várakozik már a tarsolyomban, amelyekről érdemes (és talán érdekes) lenne írnom. Ebbe a félórás beszélgetésbe a Bloomberg egyetlen igazán értelmes műsorvezetője, Pimm Fox próbálja beletömöríteni Marc Faber mondanivalóit.

 

Pár hónapja egy másik gururól, Jim Rogersről is esett szó nálam. A napokban az ő rövid helyzetértékelését is hallhattuk, melyben persze semmi újdonság nincs a részéről. (Bár az már inkább abszurd humor kategória, hogy annyira temeti a dollárt, hogy hamarosan eladja a házát és a bútorait is, és a pénzt átváltja dollárból más valutába. Egy érdekes riportban pár éve szerényen de elégedetten mutatta be 1000 m2-es manhattani luxuslakását, melynek 17 szobájának mindegyikében van kandalló, és mindegyik tele van műkincsgyűjteményével. Ha ennyire nem bízik a dollárban, ahhoz azért nem kell eladni a házát és bútorait. Elég egy klikkelés, és a derivatív forex piacon azonnal bármit lefedezhet vagy spekulálhat. :-)

 

JIM ROGERS VIDEÓHOZ KLIKK IDE!

 

Marc Faber és Jim Rogers

 

 

 

 

 

2007.10.29. Kenjük rá a szart a négerre!

 

Stanley O'Neal, a Merrill Lynch vezetője eltapsolt 8 milliárd dollárt. "Egymaga."

 

Fél éve, március óta mást se hallunk a nagy bankházaktól, minthogy semmi komoly hatása nem lesz a subprime hitelválságnak. Aztán mostmár ott tartunk, hogy ez a semmi ideáig már 30 milliárd dolláros veszteség beismerésére késztette őket. (És ez természetesen még mindig csak a jéghegy csúcsa, az a veszteség, amit már nem tudnak tovább rejtegetni, titkolni, halasztgatni.)

 

"A múlt heti bejelentés szerint a Merrill 8,4 milliárd dolláros harmadik negyedéves leírása a mindenkori legnagyobb pénzügyi veszteségnek számít, amelyből 7,9 milliárd dollár jelzáloggal kapcsolatos eszközök újraértékeléséből ered. A Merrill Lynch & Co veszteségessége után nem csak a jövedelmezőségtől, de ügyvezető igazgatójától is megválik a negyedévben, hiszen a jelenlegi igazgató, Stan O'Neal várhatóan ma adja be lemondását. … A világméretű hitelválság, amelyet a másodlagos jelzálogok értékzuhanása és a hitel-visszafizetési megbízhatóság csökkenése váltott ki, immáron 27 milliárd dolláros károkat okozott a pénzügyi szektorban, köztük az UBS AG svájci banknak is. A 3,4 milliárd dollár veszteség miatt a befektetési részleg vezetője múlt hónapban lépett ki. A Citigroup Inc ügyvezetője is a jelzálogveszteségek miatt mondott le." (Tőzsdefórum)  "A Merrill Lynch & Co. októberben közzétett profit warningjában még 5 milliárd dolláros veszteségleírást jósolt, amelyet a befektetők meglehetősen pozitívan fogadtak akkor, hiszen úgy vélték, hogy végre tisztában lehetnek azzal, hogy mekkora vesztesége származott a cégnek subprime kitettségéből." (Portfólió) Méghogy tisztában lehetnek, hogy mekkorák a veszteségek??? Japánban 17 éve szenvednek a bankok a befagyott hitelek veszteségeitől. Majd ha az utolsó 30 éves jelzálogszerződés is lejár 2037-ben, akkor majd mérleget vonhatunk, hogy mekkora is a veszteség. Addigis óvatos becslések szerint maradjunk annyiban, hogy több száz milliárd dollár. "O'Neal took center stage last week when Merrill announced that it took a $7.9 billion writedown on the value of its investments, due primarily to problems in subprime mortgage holdings.That announcement came only three weeks after the company had estimated that the hit would be about $4.5 billion. What on earth happened that caused the brokerage to suddenly find another $3.4 billion of losses? … Including salary and annual bonuses, O'Neal took home a total of $46 million in compensation in 2006. … O'Neal was born into poverty in Wedowee, Ala. He worked as a young boy picking cotton on a family farm, while his mother worked as a cleaning lady.  " (CNN)

 

 

Visszaesett a részvény oda, ahol már 4 éve is volt.

 

 

Az egész Wall Street akkora szarkupacot gyűjtött össze, hogy majd bele fulladnak. A pénzügyi szféra összes szereplője tele van a több ezer milliárdnyi irreális könyvértéken nyílvántartott bóvli hitelderivatívokkal, melyek piaca befagyott, az instrumentumok értékesíthetetlenek és értékelhetetlenek, cashflowjuk többszörösen bizonytalan, bonyolultságuk átláthatatlan, fizetési garanciájuk behajthatatlan. Nyílvánvalóan hatalmas gebasz van, ha 30 milliárd dollárnyi veszteséget már kénytelenek voltak elismerni a wall streeti szarkeverők, miközben fél éve azt szajkózzák, hogy semmi hatása nem lesz a subprime válságnak. De a Merrill Lynch már meg is adta a magyarázatot, hogy ki is ezért a felelős: Stanley O'Neal, a Merrill Lynch vezetője, aki eltapsolt 8 milliárd dollárt. Egyedül. És ebben sem az igazgatóság, sem a félszáz vice president, sem a sztárelemzőik, sem neves közgazdászaik, sem a könyvvizsgálók, sem a többi 53600 Merrill Lynch dolgozó nem tudta megakadályozni. J

 

Már eleve abszurd, hogy egy fekete fickót tesznek a legnagyobb befektetési bank élére, és majd egy néger fog dirigálni a többi zsidónak. Olyan mintha a 100 Tagú Cigányzenekarnak kínai prímása lenne. Nyílván egy báb, akire most természetes egyszerűséggel rá lehet kenni a szart.

 

 

PS: Az egészről a Halálos fegyver jelenete jut eszembe, amikor úgy verik ki a balhét a dél-afrikai követségen, hogy a néger nyomozó ki akar emigrálni az apartheid Dél-Afrikába. A jelenethez klikk ide! J

 

 

 

 

 

 

2007.11.05. Újabb szarkupac – Ezúttal a Citibank vezetője fulladt bele

 

 

Alig telt el pár nap előző cikkem óta, és máris előbukkant egy újabb 11 milliárd dollárnyi veszteséget tartalmazó szarkupac. Hol is tartunk most szumma? Az állítólagos semmiből már 40-45 milliárd dollár veszteség lett.

 

Portfólió és CNN híreiből a lényeg dőlt kékkel:

 

"Az elmúlt egy hétben már a második vezérigazgató kényszerült távozásra az amerikai másodlagos jelzáloghitelpiac összeomlása következményeként. A Merrill Lynch után most a Citigroup elnök-vezérigazgatója is távozik, mintegy négy éves szolgálatot követően. Ugyanakkor a társaság bejelentette, hogy további 8-11 milliárd dollár közötti veszteségleírásra kerülhet sor a folyó negyedévben annak ellenére, hogy három héttel ezelőtt még a menedzsment azt nyilatkozta, hogy a negyedik negyedévben már nem jelentkeznek a hitelválság hatásai."

 

Tehát ami józan paraszti ésszel teljesen nyílvánvaló volt 2007. március 12-én a New Century csődjével, vagyishogy az egész subprime hitelezés szőröstől bőröstől össze fog omlani, azt 6 hónapon keresztül a Citibank teljesen figyelmen kívül hagyta, szőnyeg alá söpörte, elhallgatta, eltitkolta, elsikkasztotta. Fél évig azt állították, hogy nincs semmi gond, minden rendben, és semmi hatása nem lesz a subprime hitelválságnak. 327000 ember dolgozik a Citibanknál. Fél évig ezek közül nem volt egyetlen egy sem, aki előállt volna azzal, hogy "Hé górékáim, nincs esetleg valami gond ezzel a subprime lendinggel itt a házunk táján???"  A világ legnagyobb bankjánál nem volt senki, aki észrevette volna ezt a triviális és brutális 17 milliárdos veszteséget, és közölte volna a részvényesekkel, hogy azért van itt egy "kis" bibi, miközben év eleje óta percenként hangzik el a hírekben hogy "subprime hitelválság" ??? Hát akkor a Citibanknál vagy mindenki hülye, vagy mindenki konspirációs sikkasztás bűncselekményét követette el.

 

Egy hónapja aztán elismerték, hogy a semmi helyett azért lesz némi veszteség a subprime miatt. A két hete közzétett gyorsjelentésben pedig beismertek 3 milliárd dollár subprime veszteséget, és másik 3 milliárd bukót:

 

"Citi announced $3 billion in writedowns because of bad subprime bets and tighter credit market conditions.  Citi has revealed losses totaling just under $6 billion, including $3 billion for defaulted loan provisions…. "I would say this quarter's performance was well below our expectations and frankly surprising," Prince [the CEO] said during a conference call following the release of the results.

 

Meglepődött a menedzsment??? Hát ha erre nem számítottatok faszikáim, akkor hülyék vagytok mind a 327 ezren. És még csak ezután robbant fel a bomba: Most két héttel a gyorsjelentés után kiderül, hogy mégsem 3+3 milliárd a bukó, hanem valószínűleg kb 10-zel több, azaz 14-17 milliárd dollár a veszteség.

 

"Két hete a gyorsjelentésben is azt közölték, hogy minimális hatása van a subprime-nak, és a következő negyedévre már újra vissza is zökkennek a normál kerékvágásba. … A Citigroup vezetősége szerint a negyedik negyedév eredményeire már nem lesz hatással a hitelpiaci válság. Az elemzői konszenzus szerint a folyó negyedévben 1.09 dollár körül alakul az egy részvényre jutó nyereség 25.8 milliárd dolláros bevétel mellett, míg a teljes 2007-es üzleti évben 3.8 dollárra rúghat az egy részvényre jutó nyereség 97.7 milliárd dolláros bevétel mellett."

 

Ez a nyílvánvaló gátlástalan hazugság nemhogy a 3 hónap múlva esedékes következő gyorsjelentésig, de 3 hétig sem bírta ki. És ezzel a 2007-es évre várt 20 milliárdos nyereséget és EPS-t kapásból le is felezhetjük. A "olcsó" 10-es PE-ből pedig egycsapásra máris drága 20-as lett. Jó esetben. Hiszen ki tudja mennyi szar van még raktáron a világ legnagyobb bankjában.  

 

És ugyanazzal a szánalamas mentegetőzéssel próbálkoznak, mint a Merrill Lynch, vagyishogy az egészről csakis a főnök, Chuck Prince tehet, és hogy most őt kirúgták, majd minden baj távozik vele együtt.  "Prince, 57, was paid just under $26 million in salary, bonus, stock and other benefits, according to Citi's filings."  Ennyi pénzért, vagy O'Neal 8 milliárd forintnyi éves fizetéséért én is szívesen befogtam volna a pofámat, és nyugodtan rám is kenhették volna a szart. Mást nem is kellett nekik csinálni. Csak kussolni. És valószínűleg a börtönt is megússzák.

 

 

 

PS: Kíváncsi lennék mit mond most a szaudi herceg, aki a Citibank legnagyobb tulajdonosa. Pár éve azt mondta, hogy "Vi vill nevör szell it! Vi vill nevör szell it!", azaz SOHA nem adja el a Citibankot. Oké, rendben, megértettük, hogy soha nem adja el. De venni se sok értelme volt az elmúlt 10 évben.

 

 

 

 

 

 

 

2007.11.09. Újabb szarkupac – Ezúttal a Citibank vezetője fulladt bele (2)

 

Na megszólalt a szaudi herceg a 3.6%-os pakkjával:

 

"Let me tell you the facts. Basically when Citigroup pre-announced the $6 billion writeoff, Chuck Prince called me within five minutes of the announcement and informed me of that loss and I told him bluntly and openly, "Is this the end of the story? Did you think of everything?" His answer was "yes" and he expected normalization in the fourth quarter. So obviously, this gave me comfort that this was a onetime event and only an aberration and I backed off. But what happened two or three weeks later, another $8 to $11 billion additional write-off, the situation changed completely.  You cannot come to the public and say that this normalization is expected in the fourth quarter and then three weeks later, not three months later, you come and say there is an $11 billion writeoff. This is unacceptable. I am extremely disappointed with Chuck Prince and I believe that Chuck Prince let down the shareholders completely. Citibank did not conduct itself in the right way. The risk-management situation was very wrong at Citibank."

 

 

PS:  Q: You once said that you would hold your Citi shares forever. You still stand by that?

        A: I will sell nothing. We are selling nothing.

 

 

 

 

2007.11.12.  A subprime mindenhol ott van – Az ingatlan-hitelválság globális hatásai

 

Az elmúlt 8 hónapban szinte a subprime hitelválság magyar tudósítójává váltam. Főleg azért erőltettem ezt a témát, mert fél évig szinte senki nem vette ezt elég komolyan, a jéghegy csúcsa miatt senki nem aggódott, pedig a válság még sokkal tovább fog mélyülni, a világgazdaság pedig évekig fog még emiatt szenvedni. A subprime elől nem lehet elbújni. Mindenhol ott van, mindenre kihat. A pénzügyi szféra egyetlen szereplője sem immunis. Ugyanúgy fertőzöttek az európai bankok, biztosítók, nyugdíjalapok, de még a kínaiak is. Sőt, a magyar bankok és pénzpiaci alapjaik sem mentesek ezektől. A közvetett hatás pedig mindenhová elér.

 

Lássunk is erre egy tipikus példát! 2007. március 12-i cikkemben írtam először a subprime hitelválságról, a New Century Financial csődjéről, és hogy ez komoly válságot fog eredményezni. A New Century fizetésképtelensége miatt minden létező eszközét kénytelen értékesíteni a csődeljárás folyamata során. Egész véletlenül láttam meg az alábbi hírt a Portfólión:

 

2007.11.05 08:18 Amerikai kiárusítás Romániában: Újabb bukaresti ingatlanját értékesítette a New Century Holdings (NCH) amerikai ingatlanalap. A Ziarul Financiar értesülései szerint a Cotroceni Park 50%-áért 78.8 millió eurót fizetett az Africa Israel. Az NCH az elmúlt 10 év egyik legaktívabb ingatlanalapja volt Romániában, ebben az évben azonban jelentős értékesítésekbe kezdtek. A portfóliójukból eddig kb. 67 millió euró értékben adtak el ingatlant 2007-ben. Cotroceni Park egy multifunkcionális fejlesztés, melyben a tervek szerint helyet kap majd egy bevásárlóközpont, négy irodaépület és egy szálloda. Az egész projekt 200 ezer négyzetméteres beépítést jelent.

 

Miről is van itt szó? Arról, hogy az amerikai ingatlanhitelezési-lufi expanzió egy idő után globálisan is terjeszkedni kezdett. Az üzleti modellt és a könnyen jövő forrásokat és a profitokat pedig kiterjesztették külföldi projektekre is. Ezek az eröltetett projektek pedig ingatlan-beruházási hullámot okoztak Amerikán kívül is, például Romániában is. [Természetesen nem biztos, hogy ezek mind rossz projektek. Elképzelhető, hogy az eröltetett menet épp egy kedvező konjunktúrával párosult. Ez most a cikk szempontjából mindegy.] Most viszont az amerikai anyacégek összeomlásával ezektől az ingatlanoktól és beruházásoktól kénytelenek megválni és értékesíteni, hogy az amerikai hitelezők legalább részben a pénzükhöz juthassanak a csődeljárásban.

 

(Természetesen a New Century csak egyike a sok bedőlt jelzáloghitelezőnek, nem egymaga okozza a hitelválságot. Csak azért vált legendássá, mert ő volt az első nagy szereplő, aki fizetésképtelenné vált, és mint első bedőlt dominó indította be a láncreakciót.)

 

 

Némileg hasonló globális gyarmatosítás zajlik nálunk is. A brutális spanyol ingatlanláz [lakásártöbbszörözés] után a spanyol ingatlanfejlesztők Budapesten és Magyarországon is megjelentek forrásaikkal, tőkéikkel, kapacitásaikkal, építészeti tapasztalatukkal, és szintén eröltetett menetben végeznek beruházásokat. Ha a spanyol ingatlanlufi kidurran, és a spanyol anyacégek is gondba kerülnek, akkor valószínűleg a spanyolok magyarországi gyarmatosítása is kényszerű véget ér.

 

 

                                                                              (Grafikon: Portfólió)

 

 

 

2007.11.13.  Következő áldozat – Műkincspiac

 

Van Gogh, de nincs üzlet. $28-35 millióért próbálták eladni, de nem ment el.

 

30%-ot estek a világ legnagyobb aukciós házának részvényei, miután múlt heti impresszionista árverése csalódást keltett. Ez volt a Sotheby's történetének harmadik legnagyobb aukciója, az optimista várakozásokhoz képest azonban csak fele akkora összeget sikerült összekalapálni. A kikáltásra kerülő műtárgyak negyede nem kelt el. 

 

A key Sotheby's auction Wednesday evening netted $269.7 million, below an estimated range of $355.6 million to $494.2 million, which could suggest a slowdown in the market. … According to JMP Securities analyst Kristine Koerber, approximately 22% of the lots sold below the expected range, 32% sold in-line, and 20% sold above the range. Some 26% failed to sell.Sotheby's took a serious hit on the night. It had to pay the owners a fixed price on 27 lots, even if the works did not sell. One expert put the value of guarantees at up to Ł120 million.

 

 

 

Másfél évi árfolyamemelkedés egyetlen pillanat alatt összeomlott már a nyitásban.

 

 

 

Sok jóval nem kecsegtet a hosszú távú kurzus. Ekkora zakózás jellemzően sok éves visszaesés kezdetét jelentette a műkincspiacon. 1990-ig a japán piramisjáték, 2000 körül pedig a Nasdaq lufi virtuális milliárdjaiból realizált pénzek áramlottak a műkincspiacra. Érdekes chart és összefüggés. Könnyen lehet, hogy a Sotheby's részvénye már jó előre jelzi a tőzsei bull végét, és a medve piac kezdetét?

 

 

PS: A világméretű műkincsárverési maffiáról csak annyit, hogy év(tized)eken keresztül összejátszott a két monopolisztikus szereplő, a Christie's és a Sotheby's. A Sotheby's vezetőjét és legnagyobb tulajdonosát Alfred Taubmant börtönbe is csukták. A Christie's vezetőjét csak azért nem kasznizták be, mert brit, és a tárgyalási idézés után már nem tette be a lábát Amerikába. Aztán a két aukciós ház végül inkább fizetett a károsultaknak és együttműködtek az ügyészséggel. 

 

 

 

 

2007.11.14.  E-Trade krach és a sztárelemzők

 

Csődpletykák miatt bekracholt az E-Trade, a legnagyobb online brókercég részvénye.

 

Nyitásban kapásból -36%, aztán nap végére -58%. Szinte minden tulajdonos el akart adni, hogy valami pénzt még kiszedjen a részvényből, és csak az vett, aki abban bízik, hogy mégsem megy tönkre.

 

 

 

Nem csak hogy a teljes bull market 5 éves nyereségét visszadta már a papper, de kvázi totális mélypontra is esett a részvény.

 

 

 

Lássuk hogyan vélekedtek a wall streeti bankházak sztárelemzői az E-Trade részvényekről 2007. során, miközben az árfolyam néhány hónap alatt 26 dollárról 4 dollár alá porlott, azaz kb 85%-os veszteséget szenvedett el. Mellékésen megjegyzem, hogy a tegnapelőtti krach csak kegyelemdöfés volt, a részvény nyár óta folyamatosan morzsolódott le 26-ról 8-ig, azaz a veszteség döntó részét (a mínusz 85%-ból 70-et) nem a tegnapelőtti krach okozta, hanem az elmúlt hónapok drasztikus lemorzsolódása.

 

Csak STRONG BUY, BUY és HOLD ajánlások, vagyis ERŐS VÉTEL, VÉTEL és TARTÁS 85%-os esésen keresztül végig 26-ról 3 és félig. Egyetlen komoly elemző, szakértő, bankház sem volt, aki eladást javasolt volna. Hát mireföl kapják ezek a kétszázezer dolláros fizetésüket??? Azért, hogy a szerencsétlen megvezetett befektetőknek 85%-os veszteséget okoztak??? Botrányos és felháborító!!! Ennyit érnek a nagy bankházak és sztárelemzőik ajánlásai. Nem hogy semmit se, de MÍNUSZ 85%-ot! Tízmillióból másfél lett.

 

 

PS: És az is elképesztő, hogy miközben a legnagyobb online brókercég részvénye csődpletykák miatt bekrachol, ezalatt a tőzsdeindexek rekordközelben virgonckodnak, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.

 

 

 

 

 

2007.11.17.  A subprime mindenhol ott van – Az ingatlan-hitelválság globális hatásai (2)

 

November 12-i cikkemben a subprime hitelválság globális hatásairól írtam egy konkrét példát kiemelve. A Portfólión most egy ingatlanmájer is erről nyilatkozik ITT "Nagyon megváltozott az ingatlanpiac" címmel. Pár mondatban kiemelem a lényeget:

 

"A másodlagos hitelpiaci válság drasztikusan változásokat hozott a kereskedelmi ingatlanpiacon, a likviditás szűkülése mellett újraárazást és több meghiúsult tranzakciót erdményezett - véli John Verpeleti, az AXA REIM Közép- és Kelet Európáért felelős vezetője. A másodlagos hitelpiaci krízis nagyon megváltoztatta a piacot, nagyságrendileg nehezebb most finanszírozást szerezni mint a válság előtt. A másik következmény véleményem szerint az újraárazás jelensége, a harmadik pedig a piacra "visszatérő" ingatlanok. Sok olyan ingatlan van ugyanis, amit már a piac eladottnak hitt vagy nagyon előrehaladott tárgyalások folytak, azonban a tranzakciók nem valósultak meg, s az eszközök így most visszakerültek a piacra. Úgy gondolom, hogy a piaci körülmények valóban drasztikusan megváltoztak. Még mindig hihetetlenül sok tőke van a piacon, ami keresi magának az új otthonát, azonban a következő hónapok legfontosabb kérdése a kockázat árazása lesz, a válság előtti időszakban ugyanis nem megfelelően árazott a piac. A befektetők éppen ezért most kezdik újragondolni az árazást és azt, hogy ezt hogyan tegyék a jövőben." (Portfólió)

 

A subprime válság nem fog egyik napról a másikra megoldódni. Évekig fog tőle szenvedni a világgazdaság. És az eszetlen hitelexpanziónak, vagyis a rendkívül olcsó kiapadhatatlan pénzforrások és felelőtlen felhasználásuk korszakának jóidőre befellegzett.

 

 

 

 

 

2007.11.17.  Medvébe fordult a Goldman Sachs

 

Úgy látszik az egyik legnagyobb (és legagyafúrtabb) wall streeti szarkeverő banda, a Goldman Sachs feladta az "űberbull űber alles" propagandahadjáratát. Nyílván belátta, hogy a lufiparádét már nem nagyon lehet tovább pumpálni, fordulni kell időben, és miután felvették a pozícióikat, most megpróbálják átmanipulálni a piacot a saját oldalukra, ezúttal beparáztatni a népet, hogy ismét lefölözhessék róluk a hasznot lépéselőnyük és propagandahadjáratuk által. Ennek most az első lépéseként előretolták a közgazdászukat, aki "hirtelen" előállt a valóságos helyzet értékelésével. (Na ja, 8 hónappal a hitelválság kirobbanása után nagy nehezen leesett a tantusz. A reakcióidő világrekordja nem volt veszélyben.) És ugye mit is tudtunk meg az utóbbi időkben több belső forrásból a Goldmanról? Azt, hogy nincs várható vesztesége a hitelválság miatt, sőt már nettó shortban vannak ABS derivatívokban, vagyis még nyernek is a válságon. Tehát amíg longban voltak, addig "űberbull űber alles" minden fronton, de most hogy, hogy már medvébe és shortokba fordultak, el is kezdték gyártani a gyászjelentéseket. Nem lepődnék meg, ha mostantól beindulna a Goldman Bear-Marketing gépezet.

 

Amúgy amit a fickó mond, az most kb valós helyzetértékelés. Szerintem is ez várható optimista forgatókönyv szerint.

 

GOLDMAN SACHS HELYZETÉRTÉKELÉSHEZ KLIKK IDE!

 

 

PS: Joseph Stiglitz-cel is volt egy jó kis riport globális témákban. Ő is csak az igazat mondja. Klikk ide a Stiglitz videohoz! 

 

 

 

 

 

 

 

2007.11.29.  A vállalat-felvásárlásoknak befellegzett – Az ingatlan-hitelválság globális hatásai (3)

 

 

A sokszor idézett március 12-i cikkemben írtam, hogy "És akkor még örülhetünk, ha ez az egész nem rántja magával a mélybe a több ezer milliárd dolláros Asset Backed Securities [=Tesco Gazdaságos Szar Szemét] ultragagyi bóvlikötvény szektort is, mert az aztán még nagyobb lavinát indítana és még nagyobb hitelválságot okozna"

 

Hát az ABS piac felét bizony magával rántotta a subprime. Ezek az Asset Backed Securityk azok a refinanszírozás jellegű értékpapírok, amelyek mögött nincs konkrétan hozzárendelt fedezet, hanem csak a kibocsátó mérlegében található eszközök jelentenek bizonyos szintű fedezetet, vagyis legtöbbször követelések jövőbeli cashflowja az ABS értékpapírok "fedezete". Egy leegyszerűsített szemléltető példa mondjuk az, hogy én mint Agárdi Béla Sándor (ABS) kibocsátok 1000 db 10000 forintos ABS váltót, amelyeknek az a "fedezete", hogy nekem is tartoznak páran összesen 10 millióval. Valójában lehet ez a mögöttes jövőbeli pénzáram jelzáloghitelekből való követelelés [például egy OTP jelzáloghitel kötvény is egy ABS értékpapír; de lehetnek pl kevesbé jó besorolású amerikai subprime jelzáloghitelekből eredő követelések is ABS fedezetek; vagy akár kiváló adósok jelzáloghiteleiből eredő pénzáram is lehet ABS fedezete], vagy autófinanszírozási törlesztőrészletek, lízingek, áruhitelek, személyi kölcsönök, diákhitelek, hitelkartya adósságok, vagy akár vállakozások működési cashflowja. De nincs mögöttük konkrétan, egyértelműen és kizárólagosan hozzárendelhető, biztosítékba adható fix értékkel rendelkező dolog, hanem csak közvetett, áttétel(ek)en keresztüli cashflow, vagyis valójában csak puszi fedezet van az ABS értékpapírok mögött. Ha nem fizet a kibocsátó, akkor lehet menni a bíróságra, hogy talán a pénzünk egy részét még visszakaphassuk. Ideális esetben azonban magasabb hozamokkal hálálják meg a befektetők bizalmat az Asset Backed Securityk.

 

Szép lassan azonban kezdenek rájönni, hogy azért ezek a puszi fedezetű ABS értékpapírok talán mégsem annyira biztonságosak, mint mondjuk az amerikai államkötvények. (Főleg, ha klasszikus pilótajáték elven jellemzően a törlesztéseket csak újabb értékpapírok kibocsátásával tudják biztosítani). De a legdurvább, hogy olyan újabb értékpapírokat (CDO-kat) is konstruáltak, amelyeknek maga a fedezete is ABS értékpapírokból áll. És ezekből aztán olyan újabb CDO-kat konstruáltak, amelyeknek már a fedezete is CDO, tehát egy elvileg értékpapírnak számító valami, ami hitelderivatívák derivatíváinak a derivatívája. És még ezeknek is lett derivatív swap piaca. És ezekből aztán bárki tetszése szerint alakíthat ki portfóliókat, hozzákeverheti például ezt a sok szart apránként államkötvényekhez, és aztán felhígítva eladhatja mint kiváló minőségű biztonságos kötvényportfóliót hedge fundoknak, nyugdíjalapoknak, befektetési alapoknak, de még bankok pénzpiaci alapjainak is. És ezt így is csinálták, a pénzpiaci alapok is tele vannak ezekkel. Így ez az eredetileg pár ezer milliárd dollárnyi kaka (kockázataival és mellékhatásaival együtt) multiplikálódott és összekeveredett több tízezer milliárdnyi minőségi papírral, aminek végül 100 ezer milliárdos swap piaca lett. (Nyílvánvalóan azonban ezzel a multiplikációval a kockázatok és cashflow pénzáramlások bizonytalansága is sokszorozódott a pénzügyi rendszerben.) A pénzpiac minden területére bele lett keverve egy kis szar, ami most érződik mindennek az ízén, és még jópár évig fog is, bármit is szeretnénk enni, venni, tenni. Mostmár minden kihat mindenre, minden összefügg mindennel a pénzpiacon, (és még a hitelderivatívok derivatíváinak derivatíváinak swap piaca is visszahat a reálgazdaságra), ezért írtam anno, hogy "És akkor még örülhetünk, ha ez az egész nem rántja magával a mélybe a több ezer milliárd dolláros Asset Backed Securities [=Tesco Gazdaságos Szar Szemét] ultragagyi bóvlikötvény szektort is, mert az aztán még nagyobb lavinát indítana és még nagyobb hitelválságot okozna"

 

A hitelderivatívák derivatívái, vagyis a komplex CDO-k piaca szinte teljesen befagyott. Értékelhetetlenek és értékesíthetetlenek, átláthatatlanok, cashflowjuk többszörösen bizonytalan, ezért senki nem akar olyasvalami "fekete dobozt" venni, amiről fogalma sincs hogy mi lehet benne, és elképzelhető hogy az ég világon semmit sem ér. A swapok nem fagytak be, de azok ilyen "underlying" eszközökkel kockázatvállalási oldalon totál szerencsejátékok.

 

Ami a reálgazdasághoz elsődlegesen kapcsolodó ABS hitelderivatív értékpapírokat illeti, azok is nagyon megszenvedik a hitelválságot. A pénzpiacokon pedig a felelőtlen, korlátlan és szinte ingyenes hitelezésnek vége. Drasztikusan csökkent a bizalom, jóval keményebbek lettek a hitelfeltételek, szűkebbek a hitelforrások, és magasabbak a hitelkamatok. Eme korábbi pénzbőség szűkűlése közvetve kihat a reálgazdaságra, így a részvénytársaságok eredményeire is, de közvetlenül is kihat a tőzsdére, hiszen a tőzsdére áramló pénzek beszűkülését is okozza. 

 

 

Nézzünk erre egy-egy példát két különböző ABS értékpapírfajtát fókuszba állítva!

 

 

VÁLTÓ PIAC - COMMERCIAL PAPER

 

A klasszikus váltó modern formáját testesíti meg tulajdonképpen a "commercial paper". Nagyvállalatok és bankok rövid lejáratú refinanszírozási eszköze értékpapírban megtestesítve, melyre tényleg csak puszi fedezet van. Finanszírozzák vele a termelést, megfinanszírozzák az értékesítést [majd ráér később fizetni a vevő, csak vigye a terméket], illetve pénzintézetek primitív refinanszírozási forrása, amely mostanára komoly ABS piaccá fejlődött.

 

Emlékszünk a nagy nyári bikafuttatásra, ugye? A pénzszükségletet akkor még remekül lehetett begyűjteni commercial paper, azaz váltók segítségével. Aztán ez a pénzcsap nyár közepén kiapadt, (emlékezzünk csak, hogy ekkor dobtak be több száz milliárd dollár és eurónyi zsetont a jegybankok a pénzügyi rendszerbe), és azóta nagyon nehéz új forrást bevonni illetve a lejáró váltókat újrafinanszírozni új váltók kibocsátásával [ami mellesleg színtiszta pilótajáték], és így a 2200 milliárd dolláros állomány folyamatosan apadva már 1900 alá csökkent. A váltópiacon nyár óta 350 milliárd dolllár száradt ki a pénzügyi rendszerből, (és így közvetve/közvetlenül részben a tőzsdéből/reálgazdaságból is.)

 

A patinás kibocsátói márkanév nélküli "fekete doboz" ABS CP váltók állománya különösen megcsappant, vagyis nagyon nehéz újakat kibocsátani, miközben a folyamatosan lejáró régieket valamiből ki kell fizetni. Nyílván elgondolkodtak a befektetők, vajon biztosan lesz-e miből visszafizetni az utoljára maradó váltókat, ha nincs új beszálló a pilótajátékba. (Mellesleg az ábra 2001-2003. közti szakasza sem érdektelen. Ezen időszak alatt is csökkent a kibocsátott [kibocsátani bírt] váltok állománya. És mi is történt ezen időszak alatt? Recesszió és tőzsdei medve piac.)

 

 

 

VÁLLALAT-FELVÁSÁRLÁSOK ABS FINANSZÍROZÁSA

 

A tőzsdét közvetlenül érintő példa pedig a vállalatfelvásárlások. A már 4 éve tartó tőzsdei bikapiac egyik legjelentősebb táptalaja a vállalatfelvásárlások voltak. És mivel a globális kamatok hihetetlen alacsonyak, és rendkívül egyszerű (volt) nagyon olcsó hitelhez jutni, ezért hitelből is megérte a tőzsdéről kivásárolni a viszonylag olcsó részvénytársaságokat, mert a működési cashflow bőven fedezte az olcsó hiteltörlesztéseket. A hitelből történő felvásárlásokban rejlő extraprofit pedig egyre több tőketársaságot vonzott mágnesként, így 2007-re már valóságos felvásárlási láz alakult ki. Ez duplán, triplán, sőt multiplikálva hatot a részvények árfolyamának emelkedésére. Egyrészt a felvásárlási ajánlatnak érdemileg a tőzsdei árfolyam felett kell történnie, hogy a részvényesek döntő többsége el is fogadja, így a felvásárolni szándékozott részvénytársaságok árfolyama megugrik a markáns ajánlattól. Másodsorban közvetett hatásként a kivásárolt részvények miatt az összrészvénypiac kínálati oldala lecsökken, kevesebb részvény maradt a tőzsdén, miközben a potenciális vételi oldal növekszik, hiszen a készpénzes felvásárlással plusz pénz áramlott a tőzsdén befektető játékosok zsebébe. Kevesebb megmaradt részvényre több pénz jut. Ez a felvásárlási láz aztán olyannyira felhevült, hogy egyre több tőketársaság lendült be, egyre több felvásárlási ajánlat árasztotta el a tőzsdét, (úgy kb ezer milliárd dollár az elmúlt években), már minden héten, majd később szinte minden nap előrukkoltak egy-egy felvásárlási ajánlattal, és már kezdtek egymásra licitálni az ajánlattevők, illetve egyre gálánsabb felárakat fizetni a tőzsdei árfolyamhoz képest. Ezzel aztán multiplikálódott a felvásárlások árfolyamemelő hatása, mert az összes potenciális felvásárlási célpont tőzsdei részvénytársaság árfolyama emelkedni kezdett, mondván nem maradhat olcsó egy részvény, mert akkor mindenképp fel fogják vásárloni a céget. (Különösen az ideális méretű célpontot megtestesítő  kis és közepes kapitalizációjú részvények rallyját fűtötte leginkább ez a jelenség.)

 

    Vállalat-felvásárlási kölcsönök kibocsátása ($milliárd)

 

Ez a felvásárlási láz mindaddig működik, amíg van olcsó hitelforrás a vállalat-felvásárlásokhoz. De mivel nem kis összegekről van szó, egy-egy tranzakció több milliárd, majd egyre nagyobb célpontokkal végül már több tízmilliárd dollárnyira rúgott, ezért a finanszírozásuk még bankkonzorciumoknak is túl nagy egyedi kockázatot jelent. A megoldást és a kifogyhatatlan fűtőanyagot szintén az Asset Backed Security hitelderivatívák jelentették. A vállalat-felvásárláshoz kötvényeket kell kibocsátani. De még így is nagy falat egy-egy kötvénysorozat értékesítése a sok sok  különböző befektető számára, akiknek nagy egyedi kockázatot jelenhet egy-egy ilyen konkrét kötvény, ha netán becsúszik egy banánhéj, és részben vagy egészben, de nem tud törleszteni a kibocsátó. Ekkor jött a hitelderívatívák innovációja, hogy ezeket az elsődleges kötvényeket [illetve cashflowjukat] keverjük bele egy-egy ABS értékpapírportfólióba, ahol sok más dolog mellett tartalmaznak majd ilyet is. Aztán persze ezen ABS papírokból lehet megint újabb hitelderivatívákat (CDO-kat, CLO-kat, swapokat) képezni, és megint ugyanoda jutottunk, hogy multiplikálódnak, sokszorozódnak a rendszerben a rossz hitelek és kockázatuk, minden összekeveredik mindennel, így mindenbe belekeveredett egy kis szar, amitől mindennek szar íze lett. Aminek szar íze van, azt meg nehéz eladni. Ezért az ABS értékpapírok döglődése miatt a a vállalat-felvásárlások finanszírozási forrása is elapadt. A befektetési bankok nem tudnak több pénzt összekalapolni vállalat-felvásárlásokhoz a "fekete doboz" ABS értékpapírok eladásából, mert már így is csurig van mindenki ezekkel a multiplikálódott Tesco Gazdaságos Gagyi Bóvlikkal, amikről azt sem lehet tudni, hogy mennyit érnek valójában, bejönnek-e majd a többszörösen bizonytalan mögöttes pénzáramok.

 

 

Itt egy konkrét részvény, amelynek már sínen lévő felvásárlása a hitelválság miatt elbukott. A United Rentals építkezésekhez nyújt kölcsön nehézgépeket, szerszámokat, felszereléseket. A 3-4 millárdos árbevételből úgy 700 millió üzemi cashflowt képes kitermelni. A nagy felvásárlási láz közepette áprilisban a menedzsment bejelenti, hogy örülnének egy felvásárlási ajánlatnak. A részvények ennek hatására 20-30%-kal emelkednek. Júliusban bejelentik, hogy a menedzsment megállapodott a Cerberus tőketárasasággal, amely $34.50-es áron felvásárlasi ajánlatot tesz a részvényekre. Minden sínen volt. A részvényesek örültek és a közgyűlésen jóváhagyták a felvásárlást. A Cerberusnak az átvállalt tartozásokkal együtt 4 milliárd dollárt kellett volna összekalapolni befektetési bankok segítségével ABS értékpapírokba csomagolva, hogy meglegyen a felvásárláshoz szűkséges készpénz. Novemberben azonban kiderült, hogy nem tudják összeszedni a szükséges tőkét. A hitelből történő vállalat-felvásárlásoknak a hitelválság miatt befellegzett.

 

 

 

 

A felvásárlás elbukásának hírére azonnal összeomlottak a részvények.

 

 

 

A papírok árfolyama 2 éves mélypontra esett vissza. Oda ahol már 4 éve is tartózkodott.

 

 

 

 

 

 

 

2007.12.10.  Újabb szarkupac – Florida a csőd szélén

 

Cikk olvasása a Tőzsdefórumon: Florida a csőd szélén? (2007. december 4. 8 óra 46 perc)

 

A probléma tipikus. A pénzpiaci alapok tele vannak a gagyi bóvli subprime és egyéb értékelhetetlen és értékesíthetetlen ABS értékpapírokkal, amelyeket még mindig irreális [irreálisan magas] értéken prezentálnak a befektetőik felé. Ezt azonban az okosabb befektetők már tudják, és vonják ki pénzüket a pénzpiaci alapokból. Aki minél előbb kiszáll, az jobban jár, mert a valós értéknél sokkal jobb árfolyamon jut a pénzéhez. Aki viszont nem száll ki időben, azok mind rosszul fognak járni, és az utolsók pedig beragadhatnak az alapba, amikor az alap befagy, mert elfogynak a likvid eszközei, és csak az eladhatatlan kaka marad az alap portfóliójában. A dollár pénzpiaci alapok összeomlása elkerülhetetlen. A befektetési jegyek tulajdonosai sorra fogják kivonni pénzüket az alapokból. A Titanic el fog süllyedni.

 

A nem banki hátterű pénzpiaci alapok be fognak fagyni. A bankok saját pénzpiaci alapjainak ügyfeleit azonban végül valamilyen szinten ki kell majd fizetniük, aminek következményeként viszont megincsak a bankoknál fog lecsapódni a zavaros kakazacc, újabb veszteséghullámot okozva. És természetesen jóidőre megbélyegződik a pénzpiaci alapok üzletága is. A piaci kamatok pedig valószínűleg emelkedni fognak, nem pedig csökkenni, mert ahhoz kevés lesz a FED.

 

 

PS: Érik az akciós Miami pecó. J

 

 

 

 

 

 

2007.12.12.  UBS    Újabb Bazinagy Szarkupac

 

Még neki sem fogtam Frédi és Béni, akarom mondani Freddie és Fannie novemberi krachjának kommentálásához, máris itt egy újabb szarkupac. Úgy dobálóznak a pénzintézetek a több milliárd dolláros veszteségekkel, hogy már követni sem bírom hány milliárdnál tartunk. Mire összeadom a veszteségeket, előkerül egy újabb szarkupac. Ime a legújabb, de lefogadom, hogy a héten még hozzácsaphatunk majd pár újabb milliárdot. A subprime mindenhol ott van. Mindenki sorra fog kerülni. Többször is.

 

"Európa legnagyobb bankja, a UBS AG amerikai jelzáloghitel befektetéseiből további 10 milliárd dolláros veszteséget könyvelhet el, részesedések szingapúri és közel-keleti eladásával ugyanakkor 11,5 milliárd dollárra tehetnek szert. A cég veszteséges negyedik negyedévvel számol és a teljes 2007-es évet is negatív mutatókkal zárhatja. A Government of Singapore Investment Corporation Pte. 11 milliárd frankot fordít átalakítható kötvényekre, egy ismeretlen közel-keleti befektető pedig 2 millió frankot fektet be. Biztosítók és bankok együtt összesen 66 milliárd dollár veszteségről számoltak be idén az amerikai jelzálogpiac krízise kapcsán, az UBS öt év után először jelentett deficitet, a harmadik negyedévben a kötvényekből származó veszteségek 4,66 milliárd dollárt tettek ki. Az ABN Amro Holding NV elemzője tartásra ajánlja a bank papírjait, véleménye szerint a leírások jóval a piaci átlag alatt vannak. Az UBS a Citigroup Inc. példáját követi, a New York-i bank a múlt hónapban 7,5 milliárd dolláros tőkeinjekcióról tett bejelentést." (Tőzsdefórum: Hírek a bankszektorból 2007. december 10. 11 óra 33 perc)

 

Ugyanaz a szarkeverés, majd figyelmen kívül hagyás, szőnyeg alá söprés, elhallgatás, eltitkolás, elsikkasztás… fél éven keresztüli hessegetés és hazudozás, hogy nincs semmi gond, minden rendben, és semmi hatása nem lesz a subprime hitelválságnak… majd nagy nehezen közel 5 milliárd dollárnyi veszteség beismerése a harmadik negyedéves jelentésben… aztán pár héttel később újabb 10 milliárd dolláros veszteség bukik ki. Dettó ugyanaz a szitu, mint a Cicibank vagy a Merrill esetében. Ugyanolyan szarkeverő banda a svájci is, mint a wall streeti gengszterek.

 

Sőt, gerinctelenségben szerintem még a wall streeti szarkeverőket is felülmúlják. (No persze erkölcsben sosem voltak erősek a náci aranymosáson, és holokauszt áldozatok rajtuk ragadt pénzén meggazdagodott svájci bankárok. A véres kezű diktátorok több milliárdos titkos bankszámláiról nem is beszélve.) Hiszen miről is van még szó a hírben? Arról, hogy a réges rég tudva levő veszteség nyílvánosságra hozatalát hetekig titkolták és késleltették, mert most a veszteségbeismeréssel párhuzamosan azt is közlik, hogy 13 milliárd frank értékben már befektetőket is találtak a tőkeinjekcióhoz. Tehát már olyan régen tudták és titkolták hogy mekkora nagy a baj és a veszteség, hogy bőven volt idejük új tőkebefektetők után nézni, és alkudozni, megegyezni velük. Márpedig ez nem megy egyik napról a másikra, hiszen hatalmas tőkéről van szó. Jó nagy szarban lehet a UBS is, ha ekkora brutális tőkeinjekció kellett neki is. Már nagyobb pénzekről van szó ezekben a S.O.S. tőkeinjekciókban, mint a világ eddigi legnagyobb részvénykibocsátásai, amiket hónapokon keresztül készítettek elő.

 

 

United Banks of Switzerland, Svájc és Európa legnagyobb bankja. Puritán egyszerűség a zürichi főutcán. (No persze kicsit furcsa is lenne a fényűzés, amikor az utca alatti páncéltermekben egymillió aranyfog van beolvasztva.)

 

 

 

 

2007.12.15. A vállalat-felvásárlásoknak befellegzett (2)

 

November végi cikkemhez íme egy másik példa, hogy a vállalat-felvásárlásoknak befellegzett. Az SLM diákhitel bank 25 milliárd dolláros felvásárlása az egyik legnagyobb tranzakció lett volna. Mindenki örült a 60 dolláros ajánlatnak, aztán végül mégsem jött össze. A részvény még a felvásárlási ajánlat előtti szintnél is jóval mélyebre esett, és 60 helyett már csak 26 dollárt ér a papír.

 

 

 

Több mint 5 éves mélységbe esett a részvény.

 

 

 

 

 

PS: Erről az egész 2007-es felvásárlási lázról az alábbi történet jut eszembe, amit pár hete küldött nekem a Tőzsdefórum tulajdonosa.

 

Valamikor réges-régen egy messzi indián faluban megjelent egy ember, s bejelentette, hogy szeretne 10 dollárért majmokat vásárolni. Mivel a falusiak látták, hogy a környéken hemzsegnek a majmok, elkezdték őket begyűjteni az erdőkből, hogy átadhassák őket a kereskedőnek. Az idegen több száz majmot vett meg 10 dolláros értéken, ám amint a "készletek" megfogyatkoztak, a falusiak is felhagytak a majomfogással. Ekkor azonban az ember ismét a közösség elé állt, s kihirdette, hogy immár hajlandó 20 dollárt is adni egy állatért. Több sem kellett hát a falusiaknak, akik újult erővel nekiláttak a majomfogásnak. Nemsoká azonban a majomállomány úgy megcsappant, hogy a helyiek visszakényszerültek ültetvényeikre. Ajánlati ár ekkor 30 dollárra emelkedett, de már alig volt majom az erdőben. A kereskedő azonban ismét árat emelt: immár 50 dollárt szánt egy majomért. Mivel azonban ő ügyeit intézte a városban, egy idő után segédjét hagyta hátra a fizetség rendezésére. Az pedig a következő ajánlatot tette a falu lakóinak: "Nézzétek csak azt a hatalmas ketrecnyi majmot, melyet a főnököm összegyűjtött! Amíg távol van, én eladom nektek az összeset 40 dollárért, és ha visszajön, ti továbbadhatjátok neki 50-ért." A falubeliek erre minden vagyonukat összdobták, s megvették a majmokat 40-ért, hogy 50-ért továbbadhassák a kereskedőnek. Ám, amikorra feleszméltek, a kereskedőt és asszisztensét többé nem találták sehol, hisz majmok mindenhol vannak. Üdvözlünk a tőzsde birodalmában!

 

Nem csodálkoznék, ha egyszercsak kiderülne, hogy az OMV is elpirította már a MOL pakkját. Neadjisten pont a MOL menedzsmentnek 30000-en. J

 

 

 

 

 

2007.12.18.  …mint halottnak a csók (2)

 

 

Minden csoda három napig tart, ahogy szeptember végi cikkemben a FED első kamatcsökkentését kommentáltam: "A szeptember 18-i keddi FED kamatcsökkentés után [pár nappal] a helyzet a következő: Azok a szektorok, amik igen nagy szarban vannak, pénzügy, házépítők, azokban a FED kamatcsökkentés okozta eufórikus rally behalt. Legtöbb ilyen papper a kamatdöntés előtti szintre, illetve alá esett. Ezeknek a kamatcsökkentés annyit ért, mint halottnak a csók. Ezeken kívül minden másban egyelőre tartja magát a FED rally, mert azt hiszik, hogy majd ezeket nem fogja lemorzsolni a szerintük nem fenyegető recesszió. A globális piramisjátékoknak viszont nagyon jót tett az amerikai jegybank kamatcsökkentése, hiszen újabb és újabb túlfeszített csúcsokra hajszolta a féktelen mohóság: olaj, arany, dollárshort, Apple, Google, Rim, Amazon… Brazília, Ruszkik, India, Kína…"

 

Nos, a FED első kamatcsökkentése után mostmár nem három nap, hanem három hónap telt el, és már háromszor vágott a kamatokon az amerikai jegybank. Az irányadó hitelkamatláb 5.25%-ról 4.25%-ra csökkent. Úgy várták a játékosok a "csodatevő" kamatcsökkentéseket, mint a messiást. A feltámadás azonban nem jött el, az indexek és részvényárfolyamok lejjebb vannak mint az első kamatvágás előtt.

 

 

     Grafikon: Portfólió

 

 

Dow Jones index és a FED három kamatvágása. 3 hónap és 3 kamatvágás után lejjebb van a Dow mint az első kamatvágás előtt.

 

 

 

 

A teljes amerikai részvénypiacot reprezentáló Wilshire index, a technológiával túlsúlyos Nasdaq Kompozit és a 2000 kispapír Russell indexe is 5-10%-ot esett ezalatt a 3 hónap alatt.

 

 

 

 

Nézzük mint produkáltak ezalatt a 3 kamatvágás és 3 hónap alatt a kulcsfontosságú szektorok!

 

 

Legnagyobb integrált bankok vannak a legnagyobb szarban, ezek számára lenne a legfontosabb az enyhítés, hogy saját magukon kívül ne sodorják bajba a gazdaság egészét! J.P.Morgan, Wells Fargo, Bank of America, Citibank részvényein azonban nem segített a kamatcsökkentési hullám.

 

 

 

 

Befektetési bankok (Goldman Sachs, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch, Morgan Stanley). Egy sincs feljebb mint a FED első kamatvágása után, a többség azonban 20%-os veszteséget ért el azóta.

 

 

 

 

Jelzálogbankoknak (Fannie Mae, Fraddie Mac, Countrywide, Washington Mutual) annyit ért a kamatcsökkentés, mint halottnak a csók. Itt már az is kérdés, hogy túlélik-e egyáltalán a totális összeomlást.

 

 

 

 

Házépítők bár totálisan agyon voltak már shortolva, azért a pár év alatti harmadolás, negyedelés, ötödölés, hatodolás és hetedelés után is képesek voltak esni további 10,20,30, 40%-ot az elmúlt 3 hónapban. Ezeknek is annyit ért a kamatcsökkentés, mint halottnak a csók.

 

 

 

 

Olajszektor, mely a bika piac életben maradásának legfontosabb tényezője, az elmúlt 3 hónapban nem bírt emelkedni. Egyelőre még tartja magát, és ezzel az indexeket és a teljes globális részvénypiacot. Mint már többször hangsúlyoztam, ha az olajszektor elesik, akkor valószínűlg vége a bull marketnek.

 

 

 

 

Túlhevült piramisjátékok viszont nagyrészt még tovább pumpálódtak a FED első kamatcsökkentése után, azonban a második kamatcsökkentés után már elkezdtek kicsit ereszteni lufik. Az Apple, Google, RIM tech-trió még meg bírta tartani a nyeresége nagyját, a GPS gyártó Garmin, és a webshop Amazon azonban már csak végigvergődte a 3 hónapot. A Crox Papucs Gmk viszont összeomlott. (Helyette most a napelem lett a divat, amelyeknek a grafikonját nem raktam ki, mert kilógna fent a képernyőből.)

 

 

 

 

BRIC légvártőzsdék (a globális tőkeáramlás elsődleges célpontjaivá vált emerging piacok) azonban még nagyrészt tovább tudtak szárnyalni, (Brazilia, Ruszkik, India), de Kínában már lefele döcögött a szekér az elmúlt 3 hónapban.

 

 

 

Szóval nagyrészt annyit ért a tőzsdének a messiásként várt kamatvágások, mint halottnak a csók. Arra jó, hogy a remény haljon meg utoljára.

 

 

 

 

2008.01.02.  BUEK 2007!!! BUEK 2008!!!  (Részletek az eredeti cikkből)

 

 

 

Bonds

USD

Equity

Kommodity

2008 (pont)

Kötvénypiac kerülendő! Nulla reálkamatszint mellett magas árfolyamkockázat. Teljesen kiszámíthatatlan.

Dollár: vétel! Jelenleg a világ legértékesebb pénze, melyért megkaphatjuk a legjobbat legolcsóbban.

Részvények: esés minden fronton.

Nyersanyagok: esés minden fronton.

= kínai tőzsdeindex célárfolyam

 

Immáron negyedik éve, hogy év elején "jóslásokba" bocsátkozom.  Ezeket a "jóslatokat" persze nem kell véresen komolyan venni, sokkal inkább elképzelésekről és várakozásokról van szó, amire az év folyamán esetleg kereskedési stratégiát lehet építeni. (Vagy nem.) Lássuk tavalyi évre vonatkozó elképzeléseim hogyan teljesítettek, és mit várok 2008-tól!

 

KÖTVÉNYPIAC 2008: A kötvények továbbra is nagyon drágák, a kötvényhozamok rendkívül alacsonyak, nulla reálkamatot fizetnek, miközben kifejezetten magas a globális árfolyamkockázat. A kötvényárfolyamok két tűz közé szorultak, és mind short mind long irányban magas potenciális árfolyamkockázattal fenyegetnek. Az amerikai recessziós félelmek pánikreakciót okozhatnak a pénzügyi piacokon, hiszen egy recesszió szinte minden befektetési-eszközosztály árfolyamát megviseli, és mivel ezáltal nincs semmilyen pozitív hozamperspektíva a piacokon, így a mínuszok helyett még a rendkívül alacsony (de legalább pozitív) kötvényhozamokkal is megelégednek a befektetők. Így recessziós félelmek esetén a várható veszteségek helyett (jó minőségű/állam-) kötvényekbe próbál menekülni a tőke, ami kötvényárfolyam-emelkedést és ezzel hozamcsökkenést eredményez. Ugyanakkor a kettős front másik oldalán a gerjedő infláció és a kötvények nulla reálkamata veszélyeztetik a kötvénypiacot. A kötvények méreg drágák, befektetésként valójában semmit sem hoznak, így ha meglódul az infláció, a negatív reálkamatokat hordozó kötvénypiac összeomolhat. Azok a befektetők, akiknek netán még van kötvénybefektetésük, adják el még most méregdrágán, és aztán egy darabig felejtsék is el a kötvényeket! A kötvényspekuláció viszont mind short mind long oldalon egyaránt túl kockázatos. Röviden összefoglalva: a kötvénypiac kerülendő.

 

DEVIZAPIAC 2008: Azon kívül, hogy mostmár az általam csak "antigyarmatosító brit neofeudalizmusnak" hívott gazdasági lufi és a méreg drága font is összeomolhatna, megintcsak a tavalyi rizsával tudok előállni, azaz a dollár és a jen erősödését várom. A dollár rendkívül olcsó és irtózatosan túlshortolt. Jelenleg a világ legértékesebb pénze, amelyért Amerikában megvásárolhatjuk a legjobbat legolcsóbban. (Egyszer majdcsak bejön, és akkor majd "elégedetten" lehet sommázni, hogy "Na ugye! Megmondtam!" J

 

Budapesti Értékzőzsde részvényei: az agyonmanipulált kispapírok árfolyama 2007-ben ismét markánsan emelkedett 20, 30, 50, 100, 150%-kal, annak ellenére, hogy ezen vállalatok szinte mindegyike súlyos veszteséget termel. (Már amelyik termel egyáltalán valamit.)  De ami ennél is súlyosabb, a budapesti tőzsde a világ legmanipuláltabb tőzsdéjévé vált. Az íratlan etikai szabályok és kőkemény jogszabályok sárbatiprása által a részvények nagy része szándékos manipuláció, aminek a vége előbb utóbb az lesz, hogy a rászedett részvényesek hatalmasakat fognak bukni. Már nemcsak haveri körök döglődő cégeit felvásárló mutyizós holdingok, és nem csupán alibi terméket gyártó egyszemélyes "kft"-k árfolyamát manipulálják, hanem már a részvények többségét, immáron élen a MOL-lal, amely vezetése a kapitalizmus helyett a szocializmus útjára lépett, és betonozza be magát a "pártfőtitkári" székekbe. A részvényesek érdekével szemben csakis saját pecsenyéjüket sütögetik a részvényések pénzén, a részvényesek kárára. A vezetés által visszautasított és aláásott 31000 forintos ÖMV ajánlat óta lassan 10000Ft-tal kevesebbet érnek a részvények, azaz 1000 milliárd forinttal károsították meg a MOL részvényeseit a "kommunista" cégvezetők . És előbb utóbb ugyanez vár a többi manipulált részvény tulajdonosaira is: ki fog borulni a bili, és hatalmas bukásokat fognak elszenvedni azok, akiken végül rajta maradnak részvények.

 

RÉSZVÉNYPIAC 2008: Esést várok minden fronton, a globális medve piac eljövetelét. A fejlett tőzsdékre ráférne úgy 20-30% esés, az izgága feltörekvő piacokra pedig akár 30-40-50-60% zuhanás is. (Persze ha nem jönnek össze 12 hónapon belül a felezések és harmadolások, hanem kicsit tovább tart, az még talán belefér a hibahatárba. J) Mindenesetre hogy kapcsolódjon valami a 2008-as évszámhoz is, legyen 2008 pont a kínai tőzsdeindex célárfolyamom, ami (elég merészen) több mint 60%-os zuhanást jelentene. Magyar részvények esetében is átfogó esést várok, főleg a BÓVLIMIX… akarom mondani BUMIX index agyonmanipulált veszteséggyárainak kidurranását.

 

NYERSANYAGPIAC 2008: Esést várok minden fronton.

 

 

 

 

2008.03.01.  Welcome back to the bear market

 

 

Az elmúlt két hónap lényege, hogy irtózatosan nehezen, elképesztően hosszan, de végül csak megdöglött a bika, és végre eljött a medve piaca.

 

A rendkívül keményfejű piaci szereplők azonban még mindig nagyon nehezen akarják ezt belátni, egyelőre még nehezen őrlődnek fel az évek óta minden esésben csak vételi alkalmat kereső űberoptimista játékosok idegei, a tőzsdék még csak a medve piac korai fázisában vannak, vagyis nagyon nehezen bírnak esni, és még nagyon könnyen emelkedni, de összességében szép lassan - nagyon lassan - morzsolódnak lefele. Már a medve az úr a terepen, de az egyes tőzsdék piaci szentimentje még vegyes: Bovespa még teljesen bika módjára viselkedik…DAXban még csak nagyon korai medve hangulat van… Amerikában is még csak kiscserkész a medvebocs… CAC, FTSE és Európában már előrehaladottabb a medvepiac, itt már azért kezdenek őrlődni az idegek….Ázsiában pedig hatalmas amplitúdókkal csapkodnak a piacok, (volt honnan, igy van is hová), véres harcok zajlanak a medvék és bikák között.

 

A medve hatalomátvételével tovább szűkülnek az előremenekülő utak. Az energia- és olajszektor részvényei is elfáradtak, kimerültek. A Nasdaq bikáit egymás után mészárolták le: Apple, Google, Amazon, RIMM, Garmin 40-50-60%-kal lett kivéreztetve, de még a túlsúlyos Cisco és Microsoft is úgy leadott 30%-ot, mintha Norbi update módszerrel fogyasztották volna. A kínai részvénypiramis sem bír már tovább épülni, inkább csak omlik lefele. A részvénypiacokon szinte teljesen beszűkültek az előremenekülés útvonalai, a Bovespa az utolsó vár, aminek még nem omladoznak a falai, és spekulatív tőke már csakis abba áramlik, amiben még sértetlen a bika hit, ez pedig –a dollár shortokon kívül - szinte kizárólag a relatíve pici nyersanyagpiac, amelyet kisebb tőkével is tovább lehet pumpálni, így ott még (egy rövid ideig) tovább fújhatják a lufit a pilótajátékosok. Azonban mivel minden globális spekulatív tőke mostmár csakis ezekre a kicsi és szűk nyersanyagpiacokra áramlik, ezért ez a már exponenciális szárnyalás nagyon rövid időn belül törvényszerűleg be kell hogy haljon, és ezekben is elkerülhetetlen lesz a bukás. Mivel minden létező pénzügyi piacon gigantikus lufi van - amiket már nem nagyon tudnak tovább fújni- ezért nem lehet már sehova előre menekülni, csak hátra. Eljött a globális medve piac ideje, a semmiből képződött virtuális profitokat most vissza is kell adni.

 

A bika piacon nagyon könnyű nyerni, hiszen csak be kell szállni, és jön a profit magától, mindenki nyer. A medve piac ennek minden szempontból a forditottja: nagyon kegyetlen, nagyon durva, nagyon nehéz meglovagolni, szinte mindenki csak veszít. Váratlan szakadások és brutális shortcovering rallyk pofozzák a piacot mindkét irányba, miközben szép lassan morzsolódnak  le az árfolyamok. A medve a longosokat beszopatja, a shortosokat kiszopatja, és a végül szinte mindenkit ledarál. Az erős sodrású folyóban nagyon nehéz az árral szemben felfelé úszni… nem csak kishalaknak, de a nagy halaknak is. Lehet küzdeni, de a halak nagy része egyszercsak a medve szájában találja magát, aki élve megeszi őket vacsorára.

 

 

 

 

2008.03.05. Semmit sem esett még a tőzsde – Csak jót tett az egy éve tartó subprime válság

 

Lassan közeledünk a subprime válság kirobbanásának egy éves évfordulójához, úgyhogy a mostani 1 éves árfolyamgrafikonok megmutatják, hogy hogyan teljesítettek a tőzsdék az egy éve tartó ingatlan-hitel válság alatt.

 

Mint az alabbi Dow Jones index grafikonon látható, a subprime kirobbanása óta a tőzsde szinte végig emelkedett, és sosem volt képes a subprime válság kirobbanása előtti szint alatt zárni. Vagyis az egy éve tartó ingatlan-hitel válság semmit sem tudott ártani, csak jót tett a tőzsdének.

 

 

 

A DAX és BRIC sztártőzsdék is csak legyintettek a subprime-ra. Úgy emelkedtek a katasztrófális hírekre mint a rakéta. 

 

NÉMET BRAZIL OROSZ INDIAI HONG-KONGI tőzsdeindexek 1 éves teljesítménye

 

 

És annak ellenére, hogy a subprime kirobbanásával tulajdonképpen 1 évvel ezelőtt borítékolható volt a gazdasági aktivitás visszaesése, a recesszió, a nyersanyagok is rakéta módjára emelkedtek 20-50-70-150%-kal az ingatlan-hitel válság egy éve alatt. 

 

OLAJ BÚZA ARANY KUKORICA KÁVÉ

 

 

 

Mellesleg a BUX indexnek sem tudott ártani a subprime. Sőt, nagyon jót tett neki is, és 50%-os szárnyalással jutalmazta a válság. A subprime kirobbanása óta nem került mínuszba a BUX index, és most is feljebb van mint egy évvel ezelőtt. 

 

 

 

PS: Mint láthatjuk ezúttal is, a tőzsdének jellemzően semmi köze a gazdasághoz. A tőzsde csupán egy pénzre játszott nyereményjáték.

 

 

 

 

2008.03.06. Rocky Horror Show – Egyetlenegy nap szalagcímei

 

 

Másfél éve kommentálom ahogy az egyre rosszabb híreket teljesen figyelmen kívül hagyva minden körülmények között csak emelkedni akar a tőzsde. Másfél éve már látszott, hogy nem stimmel valami, mert a kedvezőtlen híreket semmibe vették. Aztán egyre rosszabb hírek jöttek, de a tőzsde csak emelkedett. Aztán nagyon rossz hírek jöttek, és a tőzsde még mindig csak emelkedett, minden idők leghosszabb bikafuttatását eredményezve. Most ott tartunk, hogy minden nap horror hírek áradata lepi el a piacot: HORRORÖZÖN!!!! A tőzsde azonban ezekre is csak legyint, és inkább emelkedik. A befektetők és spekulánsok szinte élvezik ahogy az arcukba fröcsög a vér, imádják a vér izét, szagát, és csak vesznek és vesznek és vesznek. Tiszta Rocky Horror Show az egész.

 

Íme egyetlenegy nap, a múlt kedd szalagcímei, amelyeket ki is gyűjtöttem:

 

Stocks closed higher Tuesday, for the third session in a row, as upbeat news from IBM and bond insurer MBIA helped offset a number of discouraging economic reports [showed spiking wholesale inflation, weakening consumer confidence and more problems for the housing market] released earlier in the session. On the New York Stock Exchange, winners beat losers by roughly 2 to 1.

 

– U.S. light crude oil for April delivery rose $1.65 to $100.88 a barrel on the New York Mercantile Exchange, breaking the previous record of $100.74 set last week

– The U.S. dollar sank to a record low against the euro.

– COMEX gold for April delivery rose $8.40 to $948.90 an ounce

– consumer confidence dropped to a five-year low in February, falling to a reading of 75

– Wheat prices surged past $12 a bushel for the first time on supply concerns.

– Inflation at the wholesale level soared in January by the fastest pace in 16 years, wholesale prices have risen over the past 12 months by 7.5%, the fastest increase since the fall of 1981, when the country was in a deep recession.

– January foreclosures up 57%. In Rhode Island filings rose 279%; in Maryland they spiked 430%; and in Virginia they leapt 634%.

– Another report showed that home prices in 20 key markets slumped 9.1% in 2007. The S&P Case/Shiller Home Price index showed the biggest annual drop in its 20-year history. ..Merrill Lynch, for example, is forecasting home prices will fall by 15% in 2008 and another 10% in 2009. That will likely continue to fuel high foreclosure rates.

Home Depot profit falls 27%. HD reported weaker quarterly earnings that missed forecasts and warned that 2008 will continue to be challenging.

– Target (TGT, Fortune 500) reported earnings that fell from a year ago and topped estimates on revenue that rose from a year ago and missed estimates. Shares gained.

– Shares of Internet giant Google fell nearly 5% in afternoon trading following reports that the search engine's "paid clicks," a measure of advertising effectiveness, were flat last year.

CBS profit falls more than 14%

– Office Depot profit slumps 85%

– Federal Reserve Vice Chairman Donald Kohn, signaled that the Fed will "do what is needed" to keep the economy on track. (Miről beszélsz Kohn bácsi??? Már rég kisiklott az egész trágyavonat, és mindent elborít a szar.)

 

A fenti horrorisztikus hírek bármelyikére több százalékkal kellett volna esnie a tőzsdének a félelemtől, de így egyben ez egy HORRORCUNAMI, amire csoda hogy nem kracholt be a világ összes tőzsdéje. De félelemnek szikrája sincs a tőzsdéken. Itt továbbra is csak egyetlenegy dologtól félnek: hogy kimaradnak az emelkedésből. Nemhogy estek az indexek ezekre a horror hírekre, de még emelkedtek is, harmadik napja egyfolytában.

 

 

PS: Az eredeti Rocky Horror Picture Showhoz KLIKK IDE! Még a refrénhez is passzolna a "Let's do buy more again!" Bár én EZT A FELDOLGOZAST jobban szeretem. (Mondjuk a buzicsóka egy hányinger. Jobb, hogy "aurájával" 20 évig megkímélt.)

 

 

 

 

2008.03.09. Breaking news – Kötvénybiztosítók

 

 

Ami a kötvénybiztosítók körül zajlik az utóbbi hetekben, az már tényleg olyan mint Győzike a Blikk címlapján. Minden második-harmadik nap, (amikor zárás előtt másfél órával új mélypontra csúszik a tőzsde), gyorsan breki nyúzként újra és újra és újra legyártásra kerül valami hír, hogy majd jövő héten megmentik (az egyébként teljesen menthetetlen) kötvénybiztosítókat. És ezt a piac mindig, már vagy tizedjére is, hurráoptimizmussal fogadja és kilőnek az indexek. (Persze sokadjára már egyre kisebb és kisebb erővel, de összességében már legalább 1000 pontnyi Dow emelkedés köszönhető ezeknek a zárás előtt szándékosan shortzárási pánikot gerjesztő breaking newsoknak.)

 

A hitelminősítőknek eleve egy szavát sem szabad többet elhinni, hiszen AAA minősítéseket adtak egy csomo subprime tartalmú ABS értékpapírnak. Hogy lehet az amerikai államkötvénnyel megegyező (legbiztonságosabb és leglikvidebb) minősítést adni olyan ABS értékpapíroknak, amelyek illikvidek, cashflowjuk biztonytalan, kibocsátójuk pedig simán csődbe is mehet??? A hitelminősítőknek, Standard and Poor's, Moody's, Fitchnek már maximum a WC papírok puhaságát szabadna minősíteniük, nem pedig továbbra is több tízezer milliárd dollárnyi befektetőt manipulálniuk és átverniük. Hát ki az a barom, aki a tőzsdemaffiával összeesküvő lebukott hazudozókban és minősítéseikben továbbra is megbízik, és fizet nekik a hazugságaikért??? (Ez pont olyan, mintha olyan ügyvédhez mennénk ingatlan adás-vételi szerződést kötni, akiről már kiderült, hogy a lakásmaffiának játszott ki ingatlanokat.)

 

Ez meg eleve nonszensz, hogy a legmagasabb AAA minősítést adjanak a hitelminősítők egy kötvénybiztosítónak, vagy bármilyen pénzügyi cégnek, amelyik ha elvesztené az AAA minősítését, akkor azzal csődbe is menne. Az ilyen cégeket a csődveszély figyelmeztetés lista legelejére kellene rakni, nem pedig az amerikai és német állammal egy kategóriába.

 

Ami pedig a kötvénybiztosítókat illeti, az aztán alapból átverés a köbön. Már az alapkoncepció is botrányos lehúzás. Biztosítás értékpapírra??? Mi ez a hülyeség??? A portfóliószemlélet és az (agyon)diverzifikáció korában, számos derivatív [piaci alapú, vagyis nulla költségű] fedezeti lehetőség áradatában, BIZTOSÍTÁSI DÍJAT FIZETNI EGY AMÚGY FIZETÉSKÉPTELEN ALIBICÉGNEK A SEMMIÉRT??? Ez még nagyobb lehúzás, mint az opciók kiírása. Hiszen ezek a kötvénybiztosítók csak beszedni tudják a pénzt, de ha kicsit is nagyobb baj van, akkor nem tudnak fizetni, mert azonnal csődbe mennek. Nem azért alapították a kötvénybiztosítókat a menedzsmentbe bebástyázott alapító tulajdonosaik, hogy a beszedett milliárdokat netán egyszer vissza kelljen majd adni. (Hanem azért, hogy a pénzt kiszedjék a cégből osztalék, részvényopció, és egyéb privát csatornákon keresztül. Aztán ha baj van, akkor bukhat a cég, ők már kiszedték belőle a pénzüket, vissza nem fogják adni.)

 

Aki a mai pénzügyi világban egy kötvényre biztosítást köt, (amelyben millió költség, díj, adó, haszon és extraprofit benne van), az egy közgazdasági barom. A semmiért fizeti ki / fizettetik ki vele a "biztosítási díjakat". Hát aki fél, hogy majd nem fizet egy kibocsátó kötvénye, az diverzifikáljon… könnyedén kialakíthat egyedi kibocsátói kockázatokat kiküszöbölő kötvény- és értékpapír-portfóliókat… [költségmentes, piaci alapon árazott] fedezeti ügyleteket köthet az ultralikvid credit default swap piacokon… vagy ha nem bízik egy konkrét kötvényben, akkor ne vegyen olyat / adja el. Ezeknek a kötvénybiztosítóknak semmilyen létjogosultságuk nincs. Egy nagy átverés és lehúzás az egész. Épp úgy el kell hogy söpörjék őket az üzleti szférából mint a subprime-osokat, meg a Holdon telkeket árusító ingatlanügynökségeket, vagy hogy friss magyar példát említsünk: a nyílvánvalóan átverés IL Ferro "reklámautófinanszírozási" pilótajátékot. 

 

Teljesen hiteltelenné vált az egész pénzügyi szféra, a befektetési bankok, közgazdászok, elemzők, tanácsadók, hitelminősítők, könyvvizsgálók, a kormányzat, a felügyelet (SEC), a FED, és a szaksajtó is. Szinte mind mind kókler hazudozó harácsolók.

 

 

Íme a két nagy kötvénybiztosító "alibicég" tőzsdei pályafutása. Évtizedekig koppasztották ügyfeleiket, míg végre kiborult a bili.

 

 

 

 

PS: "Dobó Kata újra szerelmes. A színésznő új kapcsolatáról többször írt már a Bors is, de az igazsághoz legközelebb Csisztu Zsuzsa unokatestvérének lapja, a bulváros.hu jutott, amely a párost egy Nyíregyháza melletti tó környékén rajtakapó juhász állítására alapozva tudni vélte, Dobó Kata megtalálta a szerelmet." (Index/Velvet cikke) Na ez is pont annyira komoly hír, mint amikor három naponta breki nyúzként hozza a CNBC, hogy Wall Street Journalhoz közeli források szerint majd jövő héten megmentik a kötvénybiztosítókat. Nem csodálkoznék, ha legközelebb majd a CNBC is Csisztu Zsuzsa unokatestvéréhez közel álló nyíregyházi juhász információira hivatkozna, aki szerint Győzike jövő héten majd megmenti a kötvénybiztosítókat. J

 

 

 

 

 

 

2008.03.12. Méghogy a jövőt árazza a tőzsde??? – Az egyéves múltat sem volt képes még beárazni

 

 

Pontosan egy éve, tavaly március 12-én vált fizetésképtelenné a subprime hitelezés egyik nagyágyúja, mely hírt akkor így kommentáltam 2007.03.12. Game Over – Eldőlt az első dominó: New Century cikkemben.

 

Mi is ez a részvény? New Century Financial Corp., Amerika második legnagyobb másodlagos jelzáloghitelezője évenkénti 50 milliárd dolláros hitelkihelyezéssel. És most több mint 8 milliárd dollárral vált fizetésképtelenné. Ezzel a cég effektíve tönkrement, a hitelezői pedig már hiába futnak a pénzük után. És ezzel az első dominóval az egész másodlagos jelzálogpiac össze fog omlani, mert a további ezer milliárd dolláros nagyságrendű másodlagos jelzáloghitelek al- és végfinanszírozói kezdenek el majd futni a pénzük után, hogy mentsék azt, ami esetleg még menthető. Vagyis ezzel az első dominóval egy pánikszerű láncreakció fog beindulni, és az egész ezer milliárdos szektor szőröstől bőrőstől, a bóvli jelzálogpapíroktól kezdve, a pénzügyi közvetítőkön keresztül, az ingatlanosokon át, a házépítésekig, a bútorokkal együtt össze fog omlani. És kik is ennek az egésznek a mozgatórugói??? (Szarkeverői???) A J.P.Morgan Stanley-CiciBankOfAmerica-WellsFargoLehman-GoldmanSucks & Co. Vagyis az egész mögött a Wall Street-i befektetési bankok állnak. És ha komoly válság lesz belőle, akkor ezeknek az árfolyama bizony le fog feleződni, és esni fog a tőzsde mint disznó a jégen. A házépítő szektor pedig évekig nem fog tudni talpra állni. (És akkor még örülhetünk, ha ez az egész nem rántja magával a mélybe a több ezer milliárd dolláros Asset Backed Securities [=Tesco Gazdaságos Szar Szemét] ultragagyi bóvlikötvény szektort is, mert az aztán még nagyobb lavinát indítana és még nagyobb hitelválságot okozna.)

 

Vagyis már egy évvel ezelőtt teljesen nyílvánvaló volt a subprime szektor teljes összeomlása, és ennek hatása a pénzügyi szférára. Persze a wall streeti bankárok és a FED fél évig csak legyintettek az egészre, elhessegették az ügyet, hogy nem lesz itt semmi gond, a veszteségeket a szőnyeg alá söpörték, elhallgatták, eltitkolták, a beszámolókat manipulálták, meghamisították. Aztán most, egy év után ott tartunk, hogy 200 milliárd dollárnyi veszteség már kibukott. Ez azonban még mindig csak a jéghegy csúcsa, aminek tizszerese van a víz alatt [főleg hedge fundokban és pénzpiaci alapokban], de mivel szabad szemmel nem látható, ezért a piaci szereplők továbbra sem hiszik el, hogy a víz alatt is jéghegy van.

 

A tőzsdei befektetők, spekulánsok, játékosok a nagy nehezen utólag bevallott veszteségeken kívül semmilyen rossz hírt nem áraztak be az elmúlt egy évben. Mintha minden a legnagyobb rendben lenne, a tőzsde az egy éve tartó hitelválság alatt is ugyanolyan rózsaszínben látja a világot mint előtte, minden szuper, csak annyi történt, hogy bankok és értintett cégek helyett inkább más részvények után kapkodtak a félelmet nem ismerő mohó tőzsdei szereplők. Semmit sem esett a tőzsde a subprime kirobbanása óta, sőt, jellemzően végig emelkedett az elmúlt évben, mintha nem is lenne semmilyen ingatlan-hitel válság.

 

 

Várakozásaimnak megfelelően a wall streeti szarkeverők részvényeit azért megviselte a válság, egy részük nemhogy lefeleződött, hanem harmadolódott.

 

 

Integrált nagy bankok árfolyama az 1 éve tartó hitelválságban

Árfolyamveszteségek a csúcstól az aljáig: Citibank -64%, Wachovia -54%, Bank of America -37%, J.P.Morgan Chase -31%, Wells Fargo -36%

 

 

 

 

Befektetési bankok árfolyama az 1 éve tartó hitelválságban

Árfolyamveszteségek a csúcstól az aljáig: Bear Stearns -67%, Merrill Lynch -56%, Morgan Stanley -58%, Lehman Brothers -50%, Goldman Sachs -39%

 

 

 

 

Jelzálogbankok árfolyama az 1 éve tartó hitelválságban

Árfolyamveszteségek a csúcstól az aljáig: Counrtywide -90%, Washington Mutual -77%, Freddie Mac -75%, Fannie Mae -73%.

 

 

Mint az összes fenti grafikonból látható, a piaci szereplők hónapokig, fél évig teljesen figyelmen kívül hagyták a hitelválságot, és hogy annak bármiféle hatása lenne a pénzintézetekre. Fél évig észre sem vették, hogy szakadék felé száguldanak a vonatok. Olyannyira, hogy a szakadék előtt még tovább nyomták a gázpedált, és még gyorsítottak is.

 

Ugyanakkor a tőzsde egészében az 1 éve tartó válságban még mindig semmit sem esett, sőt, a közvetlenül érintett részvényeken kívül szinte minden más emelkedett a válság kirobbanása óta. A tőzsdének olyannyira semmit sem ártott a suprime válság, hogy minden idők leghoszabb bikafuttatását erdeményezte. Szinte kifejezetten jót tett a tőzsdének az ingatlan-hitel válság. (Esés nélkül vígan korcsolyázott a disznó a jégen.)

 

 

Dow Jones tőzsdeindex árfolyama az 1 éve tartó hitelválságban

A válság kirobbanása óta még semmit sem esett. Sőt, az elmúlt 12 hónap nagy részében csak emelkedett, és azóta sem volt képes a subprime válság kirobbanása előtti szint alatt zárni.

 

 

Ha ilyen csigatempóban halad tovább az ingatlan-hitelválság megemésztése, mint az elmúlt 1 évben, akkor 5-10 évbe is bele fog telni, mire elmondhatjuk, hogy a nehezén már túlvagyunk. (Japánban is csak szüttyögtek, húzták, halasztották, aminek az lett az eredménye, hogy már 18 éve tart. És mondjatok egy globális szinten mértékadó japán bankot! Ugye nem tudtok? Nem hát, mert még mindig tele vannak a 20 évvel ezelőtt belükbe ragadt szarral, amitől nyaktól lefele lebénultak. Pedig egykoron mind japán bankok voltak a világ legnagyobbjai.)

 

 

 

PS: Természetesen a házépítók is lefeleződtek, harmadolódtak az 1 éve tartó ingatlan-hitel válságban.

Ezek az elmúlt évek során mind lenegyedelődtek, tizedelődtek. Kiváncsian várom, mikor megy csődbe néhány közülük.

 

 

 

 

2008.03.14.  Strong  Zero dollar policy

 

 

 

Több évtizedes és évszázados mélységben a dollár.

 

 

 

 

PS: Küldjétek az információkat az auto- és giroszindexhez, aztán megpróbálok nekirugaszkodni egy táblázatnak!

 

 

 

 

2008.03.22. Szarkupac szarkupac hátán    Már 200 millárd dollár a "semmi"

 

 

"Semmi hatása nem lesz subprime hitelválságnak"' szajkózták fél évig a bankok, brókercégek, közgazdászok, elemzők, hitelminősítők, az amerikai kormányzat és a FED. Mint pár hónapja 80 milliárdnál írtam, úgy buknak ki egymás után a nagy nehezen bevallott veszteségek, hogy mire összeadja az ember, másnap előkerül egy újabb pár milliárd dolláros szarkupac. Már exceltáblában is nehéz követni hol tartunk, úgy repkednek a millárdok, követhetetlen tempóban buknak ki a veszteségek. Lassan célszerú lenne a makroadatok mellett valami subprime-loss indexet és riportot csinalni, ahol mint az inflációt, munkanélküliséget, a subprime veszteségeket is rendszeresen publikálnák hó végi összesítésben. Bloomberg is megpróbálta összesíteni a február végi állást, azonban mire összeadta és publikálta, még aznap kibukott az AIG újabb 10 milliárd dolláros buktája. Azóta kb 200 milliárdnál tarhatunk... már aki képes követni az állást.

 

Subprime Losses Reach $181 Billion With European Banks: Feb. 29 (Bloomberg) -- The following table shows the $181 billion in asset writedowns and credit losses since the beginning of 2007, including reserves set aside for bad loans, at more than 45 of the world's biggest banks and securities firms. European banks and brokers, many of which reported earnings this week, have racked up losses of $79 billion, compared with $86 billion for U.S.-based institutions. The charges stem from the collapse of the U.S. subprime- mortgage market. The figures, from company statements and filings, also reflect some credit losses or writedowns of mortgage assets that aren't subprime. Charges taken on leveraged- loan commitments are not included. All figures are in billions of U.S. dollars, converted at today's exchange rate if reported in another currency. They are net of financial hedges the firms used to mitigate losses.

 

Firm                    Writedown     Credit Loss(a)   Total
 
Merrill Lynch             24.5                          24.5
Citigroup                 19.9            2.5           22.4
UBS                       18.1                          18.1
HSBC                       0.9            9.8           10.7
Morgan Stanley             9.4                           9.4
IKB Deutsche               8.7                           8.7*
Bank of America            7              0.9            7.9
Washington Mutual          0.3            6.2            6.5
Credit Agricole            5.1                           5.1
Credit Suisse              4.8                           4.8
Wachovia                   2.7            2              4.7
Societe Generale           3.7                           3.7
Barclays                   3.2                           3.2
JPMorgan Chase             1.6            1.6            3.2
Canadian Imperial (CIBC)   4.2                           4.2
Mizuho Financial Group     3.3                           3.3
Bayerische Landesbank      2.9                           2.9
Dresdner                   2.7                           2.7
Bear Stearns               2.6                           2.6
Royal Bank of Scotland     3.1                           3.1
Deutsche Bank              2.4                           2.4
ABN Amro (b)               2.4                           2.4
Natixis                    1.8                           1.8
Fortis                     1.8                           1.8**
Wells Fargo                0.3            1.4            1.7
Lehman Brothers            1.5                           1.5
DZ Bank                    1.5                           1.5
National City              0.4            1              1.4
BNP Paribas                0.9            0.3            1.2
Nomura Holdings            1                             1
Gulf International         1                             1
Asian banks excluding      3.3            0.6            3.9
  Mizuho, Nomura (c)
Canadian banks             2.2            0.1            2.3
  excluding CIBC (d)
European banks not         5.2            0.1            5.3
  listed above (e)
                          ____          _____          _____
 
TOTALS***                154.5           26.4          180.9
 

 

*   IKB parent company KfW Group took over about $7 billion of the writedowns resulting from an off-balance-sheet fund IKB controlled as part of its bailout of the German bank. **  Estimate based on the profit guidance provided by company. *** Totals reflect figures before rounding. (a) The difference between writedown and credit loss: Investment banks, and the investment-banking units of financial conglomerates, mark their assets to market values, whether they're loans, securities or collateralized debt obligations, and label that a ``writedown'' when values decline. Commercial banks take charge-offs on loans that have defaulted and increase reserves for loans they expect to go bad, which they label ``credit losses.'' Commercial banks can have writedowns on holdings of bonds or CDOs as well.

 

(b) ABN Amro Holding NV was acquired by Royal Bank of Scotland Group Plc, Fortis and Banco Santander SA. The assets that were written down were parceled out to the acquiring banks. RBS said it reduced the value of ABN Amro assets it was incorporating into its balance sheet by 978 million pounds ($1.9 billion). This figure isn't included in the RBS writedown number on the table. The other buyers didn't specify their share of the ABN writedown.

 

(c) Asian banks whose losses are smaller than $1 billion are in this group, which includes Bank of China, Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui, Shinsei, Sumitomo Trust, Aozora Bank, DBS

Group, Australia & New Zealand Banking Group, Abu Dhabi Commercial and Arab Banking Corp.

 

(d) Canadian banks included in this group: Bank of Montreal, National Bank of Canada, Bank of Nova Scotia, Royal Bank of Canada.

 

(e) European banks with writedowns below $1 billion each: ING Groep, Allied Irish Banks, Bradford & Bingley, Aareal Bank, Deutsche Postbank, Lloyds TSB Group, Landesbank Sachsen

Girozentrale, Standard Chartered, Northern Rock, HBOS, Dexia, WestLB, Commerzbank.

 

 

Szép nagyra (több ezer milliárd dollárra) híztak a rizikósabb és subprime piteszeletek a jelzálogkötvény tortában

 

(És ezeken kívül még van pár ezer milliárdos hitelállomány értékpapírosítás nélküli natúr hitelként közvetlen pénzintézeti finanszírozásban.)

 

 

 

Subprime hitelezés növekedése évenként (milliárd dollár)

 

 

 

A subprime jelzálogkötvények és egyéb ABS értékpapírok újracsomagolásából újabb hitelderivatív értékpapírok (CDO-k) képződtek, mellyel a kockázatos hitel-értékpapírok állománya megduplázódott.

 

A legsúlyosabb probléma a pénzügyi rendszerben, hogy a hitel-értékpapírok újabb és újabb újracsomagolásával, az ABS derivatívák derivatíváinak derivatíváival, a kockázatos hitelek multiplikálódtak, sokszorozódtak. 100 milliárd dolláros subprime jelzálogkötvény veszteség így akár ezer milliárd dolláros kárt is okozhat a multiplikálódott hitelderivatívákban.  Így a várható néhány száz milliárdos subprime veszteség akár több ezer milliárd dolláros további veszteséget erdeményezhet a pénzügyi rendszer szereplői körében a túlburjánzott hitelderivatívákban. 

 

 

Hitelderivatívák állománya több tízezer milliárd dollárnyira fújódott az utóbbi pár évben

 

(milliárd dollár)

 

 

Közben a fizetésképtelen hitelek miatti ingatlanárverések egy év alatt már duplájára nőttek, mellyel a valószínűsített subprime veszteségek is lassan elkezdenek realizálódni.

 

 

 

 

 

2008.03.25.  Feneketlen kút

 

 

Fed auctions another $50 billion. The eighth sale of short-term loans designed to inject liquidity into the banking system brings the total to $260 billion since December.

 

Vagyis már 260 milliárd dollárt adott a FED a felelőtlen bankoknak, hogy ne omoljon össze az egész bankrendszer.  (És persze hogy -5%os negatív reálkamaton lehessen rajta 30-as PE-vel "olcsó" részvényeket venni… hogy tovább pumpálhassák az olajárakat, aranyat, nyersanyagokat… az állampolgárok pénzén finanszírozhassák a kapzsi spekulánsokat, hogy azok extraprofithoz juthassanak a gabona- és élelmiszerárak gerjesztésével...  hogy lehessen benyitni nagy tőkeáttétellel a dollárshortokat a devizaspekulánsoknak… szándékosan elértékteleníteni a dollárt és gerjeszteni az inflciót, ami ugye egy jegybanknak elsődleges "feladata"… vagyis hogy a lakosság pénzén és a lakosság sokszoros kárára megmentsék a wall streeti haverjaikat, akik az egész szarkeverésért felelősek.) Kb hasonló nagyságrendű pénzt kellhetett bepumpálnia már az EKB-nak is. Jól haladnak a japán úton, akiknek végül több ezer milliárd dollárnyi jent kellett belepumpálni a japán bankrendszerbe, amellyel elérték, hogy a gyors piaci megtisztulás helyett 18 éve tart a depresszió és agónia. A FED és a wall street együtt fújta a gigantikus hitellufit, amit most kétségbeesetten bármi áron megprobálnak fenntartani még több és több pénzt pumpálva a luftballonba. Akkora lyukat akarnak betömni pénzzel, mint ez a 150 méter mély guatemalai gödör, amit évekig mosott ki a víz a felszín alatt, aztán egyszercsak beomlott, akárcsak az amerikai hitelpiramis

 

 

PS: Az előző cikkhez kapcsolódóan tulajdonképpen az egész olyan, mintha a FED kifizetné a bankoknak a subprime veszteségeket. A wall streeti szarkeverők évekig fejték a lakosságot a hitelgépezettel, zsebre rakták a hatalmas extraprofitot, bónuszokat, szárnyaló árfolyamokon adhatták el részvényeiket, aztán amikor összeomlik az egész, akkor a lakosság pénzén a FED kifizeti a veszteséget a wall streeti szarkeverőknek. Tehét az extraprofit a bankoké, a veszteség pedig a lakosságé, méghozzá nem is duplán, hanem triplán, mert a FED szándékosan gerjeszti a dollár elértéktelenedését és az inflációt, vagyis a lakosság pénzét harmadszor is megcsapolja. 

 

 

 

 

2008.03.30.  Következő áldozat: önkormányzatok –  A piaci kamat 20%

 

A január-februári "téli szünet" millió horror hírei közül íme egy, melyben a lényeg, hogy akinek mindenképp kell a pénz a működésre, annak akár 20%-os piaci kamatot kell fizetnie, hogy megkapja. Például a Port Authoritynek, New York City közlekedéséért felelős vállalatának, aki üzemelteti a reptereket, kikötőket, hidakat, alagutakat, buszpályaudvarokat. A hitelválság az önkormányzatokat is elérte, mellyel drasztikusan emelkednek az önkormányzati kötvények kamatköltségei. Ugyanakkor az ingatlanpiac szenvedése és a hanyatló gazdaság miatt csökkennek az adóbevételek is, vagyis duplán romlik a helyzet az önkormányzatoknál.

 

The credit crisis that began in the subprime mortgage market last year has now spread to municipal bonds. Governments and public authorities face steep increases in borrowing costs because investors are losing confidence in the credit markets and the companies that insure the debt. … In recent weeks, many larger governments - and other credit issuers - have faced unexpected interest rate spikes when auctions of their debt drew no bidders. The interest rate on this debt is variable so it soared after the auctions failed. For example, the Port Authority of New York & New Jersey saw its interest rate skyrocket to 20%, up from 4%.

 

One reason these auctions are failing is because much of the debt is backed by struggling bond insurers such as Ambac (ABK) and MBIA Inc. (MBI) About $1.5 trillion of municipal bonds - half of all municipal debt outstanding - is insured, according to the Federal Reserve. But several bond insurers are at risk of losing their AAA-rating - some already have - because of their exposure to securities related to subprime mortgages. Investors now fear that the insurers won't have enough capital to cover potential defaults of these securities so the guarantees are not worth much. Without trustworthy insurance, these governments must pay higher interest rates to lure investors. It could mean the difference between paying 4.5% on a bond backed by a solid insurer and 5.3% on a bond with no insurance

 

This spike in borrowing costs comes at a time when governments can least afford it. Many are already facing a budget squeeze from the national economic downturn. The drop in housing prices and sales and increase in foreclosures mean they are taking in less revenue from transaction fees and property tax revenue. On top of that, the pullback in construction and consumer spending translates into fewer sales tax dollars. The lost revenue could total billions of dollars, according to the United States Conference of Mayors. The group sampled 10 states and estimated the total tax revenue loss at $6.6 billion. The hardest hit:California, which faces a loss of $3 billion in property taxes or nearly $1 billion in sales taxes and $39 million in real estate transfer taxes. [A kieső 6.6 milliárd dollár egyébként nagyjából a magyar költségvetés teljes hiánya.]

 

All the trouble in the bond insurance industry has led some to question whether the guarantee is needed at all. [20 év után kezd leesni nekik a tantusz, hogy valójában a nagy semmiért fizetik a kötvénybiztosításokat. A reakcióidő világrekordja nem volt veszélyben.] The number of municipalities that default on their debt is miniscule - less than half of 1% over the past 100 years, according to Mousseau. But the municipal bond market is not as transparent as other fixed income arenas so the insurance makes it easier to sell. (CNN Money – Credit crisis hits Main Street – 2008/02/20)

 

 

 

 

2008.04.01. Minden nap bolondok napja – Hurrá!

 

 

Nemcsak április elsején, de már másfél éve minden nap bolondok napja van. Több száz milliárdos veszteségek a subprime hiteleken? Hurrá! Befagytak a pénzpiacok? Hurrá! Összeomlott az ingatlanpiac? Hurrrá! Kétmillió ember feje fölül elárverezik a házát? Hurrá! Összeomlott a Bear Stearns bankház? Hurrrá! Százmilliárd dolláros tőkeemelésre és 500 milliárd dolláros kormányzati tőkeinjekcióra szorul a bankrendszer hogy össze ne omoljon? Hurrá! Recesszióban a feldolgozóipar? Hurrá! Recesszióban már a szolgáltató szektor is? Hurrrá! Recesszióban a teljes amerikai gazdaság? Hurrá! Több százezres elbocsátások és növekvő munkanélküliség? Hurrá! 10 dollár helyett 100 dollár az olaj? Hurrá! Triplájára emelkedett a gabona ára? Hurrá! Évtizedes és évszázados mélységekben a dollár? Hurrá! Brutálisan gerjed az infláció? Hurrá! A  cégvezetőknek, a könyvvizsgálóknak, a kormányzatnak, a FED-nek lövésük sincs mi folyik a valóságban, csak bla bla überoptimista hazugságokkal állnak elő, amelyekkel pár hónapon belül mindig leégnek? Hurrá! Hurrá! Hurrá!

 

Mondjatok egyetlenegy jelentősebb jó hírt az elmúlt másfél évből! Adok két perc gondolkodási időt… … … … Nem tudtok, mi? Semmi jó hír az elmúlt egy-másfél évben, csak az egyre brutálisabb HORRORCUNAMI! Mindezek ellenére a tőzsde csak emelkedni hajlandó, esni semmiképpen. A hitelválság kirobbanása óta egy dekát sem esett a tőzsde, hanem csak emelkedett.

 

Lássuk az április elsejei, bolondok napi menüt!

 

19 milliárd dolláros újabb brutális veszteség Európa legnagyobb bankjánál, a UBS-nél. Azaz a korábban hónapokig határozottan állított semmilyen subprime hatással szemben összesen már 37 milliárdos a bank bevallott vesztesége. Eddig. Annyira nagy a baj, annyira nincs tőkéje és hitele a banknak, hogy a veszteségeket, akárcsak a korábbiakat, újabb 15 milliárd dolláros részvénykibocsátással (újabb 20-25%-os hígítással) kell fedeznie, nehogy összeomoljon a likviditása és azzal az egész bankház. Hurrá!

 

Lehman Brothersnek, a világ egyik legnagyobb befektetési bankjának, 4 milliárd dollár értékben új részvényeket kellett kibocsátania tőkeemelésre, nehogy becsődöljenek, mint pár hete a Bear Stearns. Hurrá!

 

REAKCIÓK: Dow Jones +400 pont. Világ tőzsdéin 3-5% emelkedés. UBS 12-14%os szárnyalás a tőzsdéken. A Lehman Bratyók 14%-os részvényhígítására pedig 18%-kal rakétázott az árfolyam.

 

Magyar desszert: a koalíciós kormány bukására BUX emelkedés, forint erősödés, állampapír hozamcsökkenés [=árfolyam emelkedés].

 

 

PS: Dilibogyókból itt van néhány jó összeállítás. Video1Video2

 

 

 

 

2008.04.03.  UBS    Újabb Bazinagy Szarkupac (2)

 

És mégegyszer röviden erről az újabb 19 milliárd dolláros UBS szarkupacról. 2007.12.12-én kommentáltam a legnagyobb európai bank előző bazinagy buktáját. Szánalmas egy banda az egész bankvezetés. BALFÁCÁNOK! HAZUDOZÓK! CSALÓK! BŰNÖZŐK! Fél évig azt szajkózták, hogy semmi hatása nem lesz a subprime válságnak, ment a szőnyeg alá söprés, elhallgatás, eltitkolás, elsikkasztás… fél éven keresztüli hessegetés és hazudozás, hogy nincs semmi gond, minden rendben, és semmi hatása nem lesz a subprime hitelválságnak… majd nagy nehezen közel 5 milliárd dollárnyi veszteség beismerése a harmadik negyedéves jelentésben… aztán pár héttel később újabb 10 milliárd dolláros veszteség bukik ki. Aztán most 3 hónappal később újabb 19 milliárd dollár bukta. Folyamatosan duplázódnak a veszteségek. Eddig összesen már 37 milliárd dollárnyi a bukta. Irdatlan mennyiségű pénz.

 

Képzelem hogy "örülhetnek" a részvényesek, ahogy a világ csúcsbankárai egy éven keresztül vidáman mosolyogva a képükbe hazudtak, és elbukták a pénzüket. Európa legnagyobb bankja elbukta az elmúlt 4 év teljes nyereségét, a bank elvesztette saját tőkéje nagy részét. A részvények elvesztették értékük 70%-át, miután 80 frankról 25-ig estek, a részvényesek kb 100 milliárd dollárnyit buktak.

 

Ezekután pedig a téli 13 milliárd dolláros S.O.S. életmentő új részvénykibocsátás után újabb 15 milliárd dollárnyi részvénnyel hígítják a részvényállományt. Tehát ha netán rendeződnek a dolgok, a régi részvényesek a hatalmas veszteségen felül elvesztették a tulajdoni hányaduk jelentős részét is, mert a bank 30-40%-a már új részvényesek kezébe kerül(t).

 

 

 

UBS részvények árfolyama a zürichi tőzsdén az elmúlt egy évben (svájci frankban)

 

 

 

 

 

   10 éves mélységekben a UBS árfolyama

 

 

 

 

2008.04.07. Soros a soros

 

 

Én már károgtam eleget, most Soros a soros. Szinte mindenhol ugyanazt mondja, talán a Financial Times a legjobb (és a legmacerásabb is), melyben azt is megvilágítja, hogy a J.P.Morgan miért mentette meg a Bear Stearnst a csődtől. (Azért, mert a Bear Stearns csődjével felborulhatott volna a 45000 milliárd dolláros CDS (credit default swap) piac, aminek egyharmadáért a J.P.Morgan bankház a felelős.)

 

Bloomberg video

 

Financial Times video1  video2  video3

 

CNBC video

 

 

PS: Én már azt hittem pár éve, hogy még a végén beleőrül a Bush elleni keresztes hadjáratába, de abszolut kristály tiszta az öreg. Majdnem 80 éves, és még egy hajszála sem hullott ki.

 

 

 

 

2008.04..08.  Feneketlen kút (2)    Már 1000 milliárd dollárt nyelt el

 

150 méter mély guatemalai gödör

 

Fed auctions another $50 billion to banks. The Fed auction marked the ninth in a series that began in December that so far have pumped $310 billion in short-term loans into the nation's banking system.

 

Vagyis már 310 milliárd dollárt öntött a feneketlen kútba az amerikai központi bank. De az Európai Központi Bank sem kispályázik, 425 milliárd eurót öntött bele a feneketlen kútba az ECB. Együttesen már 1000 milliárd dollárnyi pénzt pumpáltak bele a bankrendszerbe, hogy össze ne omoljon. 

 

 

Azaz eddig ÖSSZESEN 425 milliárd eurót öntött az ECB a feneketlen kútba.

 

 

PS: Azt mondja erre Boci haverom: "Olvasom ezt az 1000 mrd-ot. Nem lehetne ott valahogy lecsippenteni 1-2%-ot?" J

 

 

 

 

2008.04.10.  Marc Fabe(a)r

 

MARC FABER VIDEOK

 

Bloomberg március5

 

CNBC  április2A  április2B 

 

CNBC  március18A   március18B

 

CNBC  március3

 

CNBC  január31

 

"...mert csak ez vethet véget a felelőtlenségnek." 10 nappal később fizetésképtelenné vált, és ezzel összeomlott a Bear Stearns bankház.

 

Faber papa a legkorrektebb guru, de ő is egyre jobban bedurvul, pedig csak az igazat mondja: a FED és a kormányzat magatartása felháborító. A gigantikus hitellufit éveken, évtizedeken keresztül együtt fújta a FED és kormányzat a pénzintézetekkel. Az ég vilagon nem tettek ez ellen semmit, tétlenül nézték a hitelexpanzió parazitáinak garázdálkodását, sőt, még olajat is öntöttek a tűzre az évekig mesterségesen negatívban tartott reálkamatokkal. Most meg hogy kidurrant a hitellufi, minden áron görcsösen próbálják a százmilliárdos lyukakat [az állampolgárok pénzén] ingyenesen osztogatott pénzkötegekkel betömni, és BÁRMI ÁRON szembemenni a túlfűtött kapitalizmus természetes korrekciójával, az elkerülhetetlen recesszióval. Amit a FED és a kormányzat az elnökválasztási hatalmi harc miatt csinál [megpróbálják bármi áron kihúzni a novemberi elnökválasztásig a pénzügyi összeomlást], azzal csak brutálisan rontanak a helyzeten.  A recesszió elkerülhetetlen, és már egy évvel ezelőtt is teljesen nyílvánvaló volt, hogy egy ilyen brutális expanzió után nem lehet tenni ellene semmit. A recesszió egy természetes piacgazdasági korrekció. Viszont a minél gyorsabb természetes megtisztulás helyett évekig tartó gazdasági szenvedést, szarban dagonyázást, vagy rosszabb esetben mindenkit kegyetlenül ledaráló gyilkos stagflációt eredményező inflációs spirált okozhat a rendkívül felelőtlen monetáris politika. A FED kizárólag a politikai és gazdasági maffia tőzsdemanipulátorává vált, de mint [a pénz értékállóságáért felelős] jegybank, (a világ jegybankja), megbukott.  

 

 

 

 

2008.04.14. Jim Rogers is begurult

 

 

JIM ROGERS VIDEOK:

 

A FEDet meg kellene szűntetni!

 

A Bear Stearns megmentéséről

 

Kínai rizsa   Rizsa2    Rizsa3

 

 

És szingapuri otthonukban kínaiul is taníttatja lányait Jimmy papa

 

 

 

 

2008.04.26. Amerikai pszichó

 

 

S&P500 3 hónapos csúcsra ment, miközben ezalatt rettenetes hírek horrorcunamija söpört végig az elmúlt 100 napban. Ezzel tulajdonképpen a 20%os esésecskének a felét le is dolgozta az index, és itt van 10%-ra a csúcstól, ugyanott ahol a subprime válság kirobbanásakor. Mindeközben hatalmas a divergencia. Egyedi konkrét részvényeket sorra döngölik az agyagba a konkrét céget érintő katasztrófális hírekre, jelentésekre, miközben szinte minden mást vesznek amiről aznap nincs konkrét hír. A Dow Jones index 30 komponense közül rekord(közeli) magasságban van az IBM, Exxon, Chevron, DuPont, Caterpillar, McDonalds, Johnson & Johnson, és most kapaszkodjunk meg, J.P.Morgan bankház fél éves csúcson, valamint a kiskereskedelmi óriás WalMart 3 éves csúcson.

 

 

 

 

Az esésecskének pont a felét ledolgozta az index. Ez még belefér a kegyetlen medve piac kiszámíthatatlanságába. Eddig sem hitt senki az esésben, csak a fundementális daráló darálja le irtó nehezen az egyedi részvényeket,  de így 1400 körül most újra teljesen bebullozódtak, és azt hiszik, hogy ezekután már bármit megtehetnek büntetlenül, hiszen ha erre a permanens horrorcunamira sem volt képes esni a tőzsde, akkor többet már nem is fog. Soha!

 

 

Azt képzelik, hogy bármit megtehetnek büntetlenül

…folytatás ITT!

 

 

 

 

2008.05.06. Emberiség elleni bűntettek

 

 

Elég egyszerű a képlet. A felelőtlen spekulánsok (élükön a pénzintézetekkel) gigantikus pénzeket buktak el, amely veszteségeket számukra a jegybankok eddig már 1500 milliárd dollárnyi újonnan kinyomtatott pénz odaajándékozásával pótolták. Ez az eddig kinyomtatott plusz 1500 milliárd dollár felhígította a világban lévő pénzmennyiséget. Tehát miközben 1500 milliárd dollárnyi frissen nyomott bankót kaptak ajándékba a felelőtlen spekulánsok, ezáltal a többi 6 milliárd ember pénzét, jövedelmét, vagyonát ezzel arányosan valójában elértéktelenítették a jegybankok. Hiszen változatlan mennyiségű reáljavakra 10-20-30%-kal több pénz került forgalomba a világon. És ha ugyanannyi reál dologra egyre több és több pénz jut, akkor a dolgok pénzben kifejezett ára elmelkedik, hiszen maga a pénz, az csak egy elszámolási pontrendszer. A pénz valódi értékét pár hónap alatt drasztikusan elinflálták a jegybankok.

 

 

Ennek a katasztrófálisan kártékony jegybanki monetáris politikának a következményeként, az olajjal párhuzamosan, szintén duplájára emelkedett a rizs, búza, kukorica, szója, vagyis az emberiség táplálékának felét adó gabonák ára.

 

Az olaj, rizs, búza, kukorica, szója relatív árfolyama az elmúlt 1 évben

 

 

 

PS: És nehogy azt higgyük, hogy majd pár millió afrikai meg ázsiai ember statisztikai adat majd éhenhal, de mi EU-s magyarok szimplán annyival majd megússzuk, hogy kicsit többet fizetünk a kasszánál kajáért és kész. Amellett, hogy a kaja máris hip hop hirtelen duplájába kerül, a fűtésszámla is duplája lesz majd jovőre. Mert a mostani fűtésszámla az az egy évvel ezelőtti 60 dolláros olajárak alapján került elszámolásra az oroszokkal. Jövő télen kétszer nagyobb lesz a fűtésszámla, mert az a mostani 120 dolláros olajárak alapján lesz elszámolva. Kapásból kiszámolható, hogy a havi 60000Ft/fő élelmiszerköltség + a másfélszobás panellakás 60000 forintos fűtésszámlája nem jön ki se az átlagfizetésből, se az átlagnyugdíjból. A cigányok meg már most is veszekedtek/verekedtek az Auchan pékségben Csömörön, hogy kinek jusson kenyér a május elseje előtti napon, mindössze azért, mert egyetlenegy napra bezártak az üzletek. Mit fognak ezek csinálni, ha nem lesz pénzük majd megvenni???

 

 

 

 

2008.05.14.  Infláció – Manipuláció

 

 

A volatilis elemektől megtisztított fogyasztói magárindex és a teljes árindex is a vártnál lassabb ütemű emelkedést jelzett áprilisra az USA-ban. A magárindex 0.2 százalékról 0.1 százalékra, míg a teljes árindex 0.3 százalékról 0.2 százalékra csökkent. Éves szinten mindkét mutató egy százalékponttal csökkent (3.9, iletve 2.3%), ami az inflációs nyomás enyhe mérséklődését jelzi. Az inflációs ráta vártnál lassabb emelkedése azzal indokolható, hogy az előző hónappal ellentétben nem drágult tovább az energia, a benzinárak pedig 2 százalékkal csökkentek. (Forrás: Portfólió vagy akármely más hírügynökség híre az amerikai Munkaügyi Minisztérium statisztikai közleménye alapján.)

 

MICSODA??? ENYHÜLŐ INFLÁCIÓ??? CSÖKKENTEK A BENZINÁRAK??? Miről hazudozik már megint a képünkbe a Bush kormányzat??? Tony Blair abba bukott bele, hogy kiderült, hamisak voltak a indokok és bizonyítékok az Irak elleni háborúhoz. Ha háborúkat robbanthat ki Amerika kamu blöffölés alapján, akkor ehhez képest miből áll manipulálni néhány statisztikai adatot??

 

Nézzük, hogyan is jött ez ki!

 

Surprisingly, the Labor Department reported that seasonally adjusted energy prices did not rise from March's levels. Though unadjusted gasoline prices were up 5.6% in April from a month earlier, seasonal adjustments made to that estimate resulted in gasoline prices being down 2% on that basis. That's despite the fact that gasoline prices posted a string of 16 straight daily record highs in April, according to the motorist group AAA. Other measures of national average gasoline prices, including the U.S. Department of Energy and AAA, showed gasoline prices rose an average of 9% to 10% over the course of the month. Crude oil prices rose 11% in April. (CNN Money)

Eszméletlen pofátlansággal hazudik a képünkbe a Labor Department. Tehát míg valójában az üzemanyagárak 10%-kal emelkedtek Áprilisban, a Munkaügyi Minisztérium szerint a statisztikához használt MÓDOSÍTOTT benzinárak 2%-kal csökkentek. Ilyen virtuális inflációs mutatót köpnek a képünkbe. A benzinkutas kiröhögne, ha fizetéskor a képébe mondanám, hogy a hivatalos statisztika alapján számolt "módosított" benzinárral legyen szíves számolni nekem a benzint 10%-kal olcsóbban. 

 

 

Méghogy csökkentek a benzinárak??? Én akárhogy nézem, azt látom, hogy úgy emelkedett a benzin, mint a rakéta.

 

 

Az egész inflációs jelentés, és szinte az összes kormányzati statisztika, nyílvánvalóan manipulált hazugság, és ennek még örülnek is. Ez már össznépi elmebetegség. Ennyi erővel lőjjék fejbe magukat és nevessenek rajta!

 

 

PS: Nem csodálkoznék ha egy zaklatott közgazdász a Manipulációs Minisztériumban a legendás szópárbajhoz hasonlóan – Klikk ide!!! – reklamálna: Méghogy nincs infláció??? De van! De van! De van…  J

 

Most befejezem, de holnap újra kezdem. J

 

 

 

 

2008.05.16.  Manipuláció (2) – Munkaerőpiac

 

 

Ott fejeztem be legutóbb, hogy szinte már minden fontosabb gazdasági statszitikai mutatót manipulálja az amerikai kormányzat. (Minden bizonnyal a novemberi elnökválasztás miatt, a hatalmon lévő republikánus klikk bármit hajlandó megtenni a hatalom megtartása, és a világ uralása érdekében.) Lássuk a három legfontosabb gazdasági indikátor közül most a munkaerőpiaci adatokat!

 

A foglalkoztatottsági adatokat szintén ugyanaz a Manipulációs Minisztérium, vagyis a Labor Department teszi közzé. A friss havi adatok megbízhatósága eleve borzalmasan pocsék, a rákövetkező hónapban rendszeresen, olykor szinte nagyságrendileg vizsgálják felül és módosítják az adatokat. Ennek a havi indikátornak a megbízhatósága eleve nemhogy már már haszontalan, de szinte károsan megtévesztő. Lássuk legutóbb mit sikerült összemanipulálni a Manipulációs Minisztériumnak!

 

A Munkaügyi Minisztérium adatközlése szerint áprilisban 20 ezerrel csökkent a munkahelyek száma az Egyesült Államokban - ami újabb ötéves negatív csúcsnak számít. A részletes adatok márciushoz hasonlóan továbbra is azt jelzik, hogy négy ágazat kivételével valamennyi szektorban csökkent a foglalkoztatottak száma. Jelentős visszaesést mértek többek között a feldolgozó (-46 ezer) és az építőiparban (-61 ezer) is. A munkanélküliségi ráta is a várt (5.2%) és az előző havi (5.1%) értéknél is alacsonyabb lett, áprilisban újra 5.0 százalékos szintre csökkent a mutató. (Forrás: Portfólió vagy akármely más hírügynökség híre az amerikai Munkaügyi Minisztérium statisztikai közleménye alapján.)

 

MIT KAMUZNAK MÁR MEGINT??? Csökkent a munkahelyek száma, és eközben csökkent a munaknélküliség is??? Első ránézésre ez két egymásnak teljesen ellentmondó statisztika. Sőt, ha a dolgok mélyére nézünk, akkor a valóságban sokkal torzabb és abszurdabb ellentmondás van a két adat között. Ugyanis az USA lakossága a népszámlálási adatok szerint 10 évente 30 millióval, vagyis havonta kb 250 ezer fővel növekszik. Ha ebből csak 100 ezer a munkaképes és 150 ezer az eltartott, akkoris havi plusz 100 ezer fős munkahelyteremtés szükséges a munkanélküliségi ráta szinten tartásához. Vagyis ha kevesebb mint +100 ezer a havi munkahelyteremtés, akkor a munkanélküliségi rátának mindenképp növekednie kell. Ehhez képest állítólag áprilisban 20 ezerrel csökkent a munkahelyek száma, miközben a munkanélküléiségi ráta szintén csökkent. A két adat totálisan ellentmond egymásnak, akárcsak a januári és a februári adatok is.

 

Ha pedig megnézzük az elmúlt 4 havi adatsort, akkor azt látjuk, hogy összesen 300 ezerrel csökkent a munkahelyek száma, miközben a munkanélküliségi ráta ugyanott van 5%-on, ahol decemberben is volt. Hatalmas ellentmondás és matematikai képtelenség. A lakosság impozáns növekedése miatt valójában kb 400-500 ezer új munkahelyteremtés mellett stagnálhatott volna a munkanélküliségi ráta, vagyis hatalmas, 700-800 ezer munkahely differencia van a munkahelyteremtés és a munkanélküliségi ráta statiszikája között.

 

 

Havi munkahelyteremtések száma [szürke oszlopok, bal oldali skálán (ezer fő)]

 

Munkanélküliségi ráta (%)

 

 

Ugyanakkor ha megnezzük a korábbi adatokat, azok legalabb nagyságrendileg konzisztensek. 2004-2006. között 100-300 ezer közötti havi munkahelyteremtések voltak, és a munkanélküliségi ráta csökkent is. 2007-ben már jóval gyengébb adatok jöttek, havi 50-150 ezer között, és közben a munkanélküliség stagnálás után enyhén növekedni is kezdett. 2008. viszont teljes statisztikai ellentmondás. Manipuláció.

 

 

Méghogy nem nő a munkanélküliség??? Az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma is hétről hétre emelkedő trendet mutat.

 

(A 2005-ös kiugrás egyébként a Katrina és Rita hurrikánok miatt volt.)

 

 

 

 

 

2008.05.18.  Manipuláció (3) – Méghogy nincs recesszió??? De van! De van! De van…

 

 

Végezetül lássuk a három legfontosabb gazdasági indikátor közül a gazdaság növekedését egyetlen mutatószámba sűrítő GDP adatokat.

 

A kormányzati statisztika szerint az amerikai gazdaság reálértéken számolva is töretlenül növekszik, nincs visszaesés, csupán a növekedés üteme lassult.

Az amerikai gazdaság negyedéves illetve éves reál növekedési üteme a kormányzat hivatalos statisztikája szerint.

 

 

Ezzel a manipulált aggregált GDP mutatószámmal szemben azonban szinte az összes gazdasági ágazat indikátora súlyos recessziót mutat.

 

 

A recesszió súlyosságát különösen jelzi a gazdaság több mint 70%-át kitevő szolgáltató szektor növekedésének behalása.

Ha a szolgáltató szektor aktivitási indexe nem képes az 50 pont feletti expanziós állapotban maradni, az komoly recessziót jelez. Ez az indikátor ugyanis csak extrém esetben képes 50 pont alá esni.

 

 

Feldolgozóipari indexek mind recessziót tükröznek. ISM index 50 pont alatti értéke az amerikai gyáripar visszaesését tükrözi.

Chicagói régió gyáripari NAPM indexe 50 pont alatt szintén recessziót jelez.

 

 

New York és Philadelphia régióinak feldolgozóipara szintén recesszióban.

 

 

 

Ipari termelés csökken. Recesszió.

 

 

 

Házépítő szektorban 3 éve tart a recesszió.

Egyre kevesebb és kevesebb új házat tudnak csak értékesíteni, lassan már csak harmadát mint 3 évvel ezelőtt.

 

 

 

Kiskereskedelmi értékesítések [nominális mutató!!!] alig tudnak már növekedni.

Már a hivatalos [manipulált] infláció mértékét sem éri el az árbevétel bővülése, mely éves szinten alig 2% nominál értékben, az utóbbi hónapokban pedig már csak stagnált a bevétel, vagyis reálértéken már csökken a volumen, azaz a kiskereskedelem is recesszióba süllyedt.

 

 

Szinte minden indikátor recessziót jelez, egyedül az export tud jól teljesíteni, az agyonshortolt dollár "jóárasító" hatása miatt. Azonban mivel az olajspekuláció az egekbe pumpálta az importált olaj árfolyamát is, ezért a külkereskedelmi mérleg hiánya érdemben nem tud javulni, így a nominál GDP-t a külkereskedelem nem tudja javítani. Reálértéken számolva azonban ez rendkívül megtévesztő képet fest, hiszen pozitív [deficitcsökkentő] irányba torzítja a volumenben kifejezett külkereskedelmet, holott valójában még kedvezőtlenebb a helyzet, hiszen volumenben egyre több exportért egyre kevesebb import olajat adnak cserébe. (Valószínűleg ez az egyik felfelé torzító gubanc a reál GDP adatokban.)

(Az egyre dráguló olajimport már a külkereskedelmi hiány feléért felelős. Az exportdinamika ellenére így nem tud csökkeni deficit.)

 

 

Szinte minden indikátor az ameriai gazdaság visszaesését, azaz recessziót tükröz, miközben rendkívül ellentmondásos módon az aggregált REÁL GDP mutató a gazdaság töretlen növekedését próbálja elhitetni velünk. A manipulációs matematika technikája ugyanaz mint az inflációs mutató esetében volt: KIIGAZÍTOTT, MÓDOSÍTOTT, KORRIGÁLT, FIKTÍV, azaz MANIPULÁLT ÁRINDEXEK használata a reálértékek kiszámításához. Ha az alábbi ábrán megnézzük, hogy a REÁL GDP kiszámításához milyen GDP deflátort használt a kormányzati manipulációs gépezet, az már vicc kategóra. 2%-os átlagos átfogó árnövekedéssel kalkuláltak a nominál GDP reálértékre számításához. Ugye ezt senki nem hiszi el, hogy 2% az átlagos éves árnövekedés, azaz az infláció?? És még folyamatosan csökkenő trendben is van??? Nonszensz.  (Ha a valódi, jóval magasabb árindexekkel számolnák ki a GDP-t, pl mondjuk pl 4-5%-os deflátorral, akkor az ugye kapásból 2-3%-os reál GDP csökkenés lenne. A milliónyi árindexszel azonban úgy manipulálnak, ahogy csak akarnak, lásd pl a cikksorozat első részében a "módosított" és állítólagosan csökkenő benzinárakat.)

 

A kormányzati statisztika szerint 2 éve csökken a GDP deflátor trendje, vagyis egyre csak csökken az átfogó infláció üteme. Éves szinten már csak 2%. Ezt ki hiszi el???

 

 

 

 

2008.05.26.  100 dollárnak 50 a fele    Egye meg a fészkes fekete fene!

 

 

A 2000-ben 320 forintos csúcsot megnyaló dollár 8 év alatt lefeleződött, és most ott áll, ahol 1996-ban: 160 forint alatt.

8 év alatt a magyar infláció kb 100% volt, 12 év alatt 200% volt, és a magyar bérek ezalatt kb triplájára nőttek. Vagyis magyar viszonylatban a dollár csak harmadát-negyedét éri 8-12 évvel ezelőtti reálértékének. Elképesztő egyensúlytalanság. Ebben is, és szinte mindenben. Teljesen feje tetejére állt a világ. Miami olcsóbb mint Budipest??? Ki kell költözni, és ezt le kell arbitrálni. Akciós luxus ajándék az élet Floridában. J

 

 

PS: Épp nemrég járt le a 10 éves vízumom, és már nagyon várom a vízummentességet. 

 

 

 

 

2008.06.04.  Van olyan ország, ahol nem hazudnak    Kanada recesszióban

 

 

A kanadai gazdaság az idei első negyedévben váratlanul 0,3%-os visszaesést mutatott éves szinten, míg előző negyedévhez képest is 0,1%-kal csökkent a bruttó hazai össztermék. Ez volt az első alkalom 2003 óta, hogy csökkent a gazdaság teljesítménye. A várakozások 0,3%-os növekedéssel számoltak.

 

Na most ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy ugye Kanada rendelkezik a vilagon a legnagyobb nyersanyag és ásványkinccsel, amely termékek ára az egekben van. És még így is úgy tűnik, hogy recesszióba csúszott. Amerikában meg úgy tagadják a recessziót, és manipulálják a statisztikát, mint iszlám terroristák a holokausztot. Még hogy nincs recesszió az USÁ-ban??? Ha Kanadában enyhe gazdasági visszaesés van, akkor USÁ-ban már a dögvész pusztít.

 

 

 

2008.06.10.  Csúcson a kanadai tőzsde

 

 

És hogy mennyire forró ez a kanadai pite, a több mint egy éve tartó hitelválság, és fél éve tomboló amerikai horrorcunami hírözön ellenére, a napokban új csúcsot ért el a kanadai tőzsde.

 

 

 

 

PS: Nyugi Wayne! Ha összeomlik, ha nem, a Gretzky szobor állni fog.

 

 

 

Sajnos akkor már nem játszott Gretzky a Los Angeles Kingsben, így élőben nem láthattam, de így is brutális iramot hokiztak. (Viszont a Lakers akkor volt csúcson Kobe Bryanttel és Shaq O'Neillel. Shaqot addig nem sokra tartottam, csak egy óriásbébinek, de eszméletlen miket műveltek ketten. Mintha külön dimenzióban játszottak volna a többiektől. Emlékszem, Kobe az utolsó percben egyedül nyert meg egy meccset. Sokat jártam, mert közel is volt. A TV-ben azóta nem követem a meccseket, nem adja vissza a varázst, és úgy már csalódás. Ahogy pl a Forma 1 is teljesen érdektelen a TV-ben, miközben előben még a falábú magyar válogatott focimeccsei is élvezetesek lennének - ha nem a sok ultratahó proli között kellene nézni, aki belóg a meccsekre és leül az ember tízezer forintos helyére.)

 

 

 

 

 

2008.06.25. Gyalog galopp

 

Hát ez a mai FED kommüniké már saját maguk szánalmas paródiája.  Az egészről a Monty Python Gyalog galopp abszurd vígjátékának fekete lovagja jut eszembe, akinek vegül már se keze se lába, de még mindig nem ismeri el a vereséget, hanem főlényeskedve tovább akar harcolni.

 

KLIKK IDE A FILMRÉSZLETHEZ! 

 

A politikai-gazdasági maffia tőzsdemanipulátor szerve, rövidebb nevén a FED, miután az elmúlt száz (80) év legnagyobb hitelválságába lavírozta bele Amerikát…aztán sokáig eltusolta, elhallgatta, elhessegette az ügyet, mintha misem történt volna… majd miután 1500 milliárd dollárnyi pénzt nyomtattak ki és ajándékozták oda a wall srtreeti haverjaik által effektíve csődbe juttatott pénzintézeknek… inflációs spirált gerjesztve elértéktelenítették 6 milliárd ember pénzét és jövedelmét… elkúrták az egészet – nem kicsit, nagyon – és már csak tehetetlenül sodródnak a saját maguk által okozott és még tovább gerjesztett válsággal… ezekután továbbra is jönnek ezzel a Gyalog galoppos fölényeskedő maszlaggal, hogy a "gazdasági aktivitás továbbra is remekül növekszik, az infláció pedig csökken". Egyszerűen nem hiszek a fülemnek, hogy a világ jegybankja saját magát a végletekig lejáratva ezzel a már teljesen átlátszó 100% hazugságmaszlaggal áll elő újra és újra és újra, amit már másfél éve hajtogatnak, mintha misem történt volna ezalatt. 

 

Ez a mai FED statement egy önmagának is ellentmondó abszurd viccnek is rossz maszlag. Röviden összefoglalom újmagyarul: "[Nagyjából minden rendben van], mert a gazdasági aktivitás továbbra is növekedni fog. Bár a munkaerőpiac egyre gyengébb és gyengébb, a pénzügyi piacok pedig továbbra is krízis alatt maradnak. A hitellehetőségek beszűkültek, az ingatlanpiac folyamatosan esik [mint disznó a jégen], az energiaárak pedig fojtogatják a gazdaságot. Az infláció csökkenni fog [ezt a maszlagot már évek óta regélik, és minden alkalommal elmondják, miközben évek óta emelkedik], bár a folyamatosan emelkedő energia- és nyersanyagárak fényében elég nagy a bizonytalanság.  A pénzjegynyomdánk remélhetőleg majd segit [a haverjaink által csődbe juttatott bankoknak], és bár a negatív gazdasági kockázatok itt repkednek felettünk [mint a dögkeselyűk], mintha azért valamelyest javult volna a helyzet. Az inflációs kockázatok viszont növekedtek. A FED majd továbbra is úgy cselekszik, ahogy szükséges [az elnökválasztás és wall streeti haverjaink érdekében, titeket 6 milliárdotokat pedig leszarunk.]

 

Ekkora zagyvaságot már rég olvastam. Totális ellentmondás van a zölddel és pirossal kiemelt részekben. Aki azt hiszi, hogy most vicceltem, annak ide másolom az eredeti kommüniké szövegét, amiben tulajdonképpen pontosan ez a saját magának ellentmondó abszurd zagyvaság van angolul.

 

Recent information indicates that overall economic activity continues to expand, partly reflecting some firming in household spending.  However, labor markets have softened further and financial markets remain under considerable stress.  Tight credit conditions, the ongoing housing contraction, and the rise in energy prices are likely to weigh on economic growth over the next few quarters. The Committee expects inflation to moderate later this year and next year.  However, in light of the continued increases in the prices of energy and some other commodities and the elevated state of some indicators of inflation expectations, uncertainty about the inflation outlook remains high. The substantial easing of monetary policy to date, combined with ongoing measures to foster market liquidity, should help to promote moderate growth over time.  Although downside risks to growth remain, they appear to have diminished somewhat, and the upside risks to inflation and inflation expectations have increased.  The Committee will continue to monitor economic and financial developments and will act as needed to promote sustainable economic growth and price stability.

 

A FED-nek már se keze se lába, mindenét elvesztette a harcban, se emelni nem tud, se csökkenteni, brutális mennyiségű pénzt nyomtattak és ajándékoztak oda a haverjaik által csődbe juttatott bankoknak, mellyel felhígították a pénz értékét… a több száz milliárd dollárnyi ABS szeméttel kitömött FED mérleg már lassan olyan pocsékul néz ki, mint egy befektetési banké… a FED-nek már se keze se lába csak egy béna nyomorék, aki még minidg hajtogatja a fölényeskedő abszurd maszlagát, hogy valójában nincs semmi komoly gond, nincs és nem is lesz recesszió, az infláció pedig csökkeni fog.

 

PS: Egyezzünk ki döntetlenben, mi? Jó vicc.

 

 

 

 

2008.07.02.  …mint halottnak a csók (3)   

 

 

 

A FED első kamatvágása 2007. szeptemberében eufórikus rallyt okozott. A Dow Jones index 378 pontot emelkedett, mely 2002. óta legnagyobb napi emelkedés volt

A piac által eufórikusan fogadott FED kamatvágás után 3 nappal (2007.09.24-i írásomban) már úgy értékeltem az akciót, hogy ez annyit ér, mint halottnak a csók.

 

 

3 hónappal és 3 kamatvágással később (2007.12.18-i írásomban) továbbra is úgy értékeltem az immár kamatcsökkentési sorozatot, hogy "nagyrészt annyit ért a tőzsdének a messiásként várt kamatvágások, mint halottnak a csók. Arra jó, hogy a remény haljon meg utoljára"

 

 

 

Most itt vagyunk 9 hónappal a kamatcsökkentési ciklus kezdete után. A ciklus lényegében lezárult, a FED levitte az irányadó dollárkamatot 5.25%-ról 2%-ra. Brutális és elfogadhatatlan negatív reálkamat van, legalább -5%, ha nem még durvább.  A FED szándékosan elértéktelenítette a dollárt, inflációs spirált gerjesztett, CSAKIS AZÉRT, HOGY MEGPORÓBÁLJÁK MEGMENTENI A TŐZSDÉT, az elnökválasztás és wall streeti haverjaik érdekében. A jegybankok 1500 milliárd dollárnyi pénzt nyomtattak ki, és adtak oda a haverjaik által effektíve csődbe juttatott pénzintézeteknek, mely által felhígították a pénzmennyiséget, és elértéktelenítették 6 milliárd ember pénzét, jövedelmét és életfeltételeit. Az olaj [energia] és gabona ára duplájára emelkedett. Milliók fognak éhen halni. És ezen emberiség elleni bűntettek által mit ért el a FED a tőzsdén??? A Dow Jones tőzsdeindex 2000 ponttal lejjebb van, mint a kamatvágási ciklus előtt.

 

 

 

A Dow Jones tőzsdeindex az elmúlt 12 hónapban. Már 2000 ponttal lejjebb van, mint a kamatcsökkentési ciklus kezdete előtt.

 

 

 

 

Lássuk, a kulcsfontosságú szektorok főszereplői mit produkáltak a messiásként várt 9 hónapos kamatcsökkentési ciklus alatt!

 

 

Nagy integrált bankok végül 9 hónap alatt mind 30-50-70% zuhánással reagáltak a kezdetben eufórikus kamatcsökkentésekre.

           (Cicibank, Bank of America, JP Morgan, WellsFargo, Wachovia)

 

 

 

Befektetési bankok 30-50-70% veszteség. Bear Stearns pedig csődbe ment, mely részvényeket végül huszad áron vette meg a JP Morgan.

(Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Lehman Brothers, Bear Stearns)

 

 

 

Jelzálogbankoknál 70-90%-os az összeomlás. Ezek a pénzintézetek effektíve már réges rég potenciális csődhelyzetben vannak, a részvények valójában semmit sem érnek, csak a tőzsdei társasjáték megy bennük.

               (Fannie Mae, Freddie Mac, Washington Mutual, Countrywide)

 

 

 

Házépítő cégek részvényei már csak tizedét érik 3 évvel ezelőtti csúcsuknak. Mindig van lejjebb, amíg csődbe nem jutnak.

               (KB Home, Pulte Homes, Lennar, Centex, Hovnanian)

 

 

 

Olajszektorban vegyes a kép. Integrált mamutok szerényen, a kiszolgáló cégek markánsabban is tudtak emelkedni. Finomítóknál viszont teljes az összeomlás, felére, harmadukra estek a nullára csökkenő finomítói marzsok miatt.

           (Oil Service ETF, Chevron, Conoco, Exxon, Valero, Tesoro)

 

 

 

Nasdaq bikáinak viszont kitűnő alibit jelentett a kamatvágási láz. Már majdnem belefulladtak a saját vérükbe, de a RIM és az Apple csak meg tudta tartani csúcsait. Amazon és Google sem omlott össze egyelőre a korábbi többszörözés után.

 

 

 

 

Divatrészvények viszont változnak. A GPS navigátor Garmin harmadolódott, a Crox Papucs Gmk. pedig letizedelődött. Helyettük a napenergia (First Solar Napszélmalom Kft) és az agrárium lett a sztár (Monsanto Vetőmag és Gyomírtó MGTSZ)

 

 

 

 

Gabona- és energiaárak duplázódtak a FED kamatcsökkentési ciklus táptalaján elburjánzott féktelenül mohó spekuláció hatására.

                    kukorica  rizs  olaj  földgáz  búza 

 

 

 

Dollár tovább csúszott a lejtőn, hiszen a FED mindent megtett elértéktelenítése érdekében. Jellemzően 10-15%-kal értékelődőtt le, példaul az euro, jen, forint vagy a kínai jüan, brazil reállal szemben is.

 

 

 

 

 

2008. július 4.   Függetlenség Fejetlenség napja

 

Klikk IDE az amerikai kutyakomédiához méltó ünnepléshez!

 

 

 

 

2008.07.10. Hyperinfláció

 

 

Klikk a képre, ha hallani akarjátok mekkora az infláció!

 

Pont egy hónapja írtam, hogy az vicc, hogy 7% az állítólagos infláció Magyarországon. Legalább a duplája, de egészen pontosan is megmondom én nektek: STABILAN ÉVI 20% A VALÓDI  INFLÁCIÓ. És ezt onnan tudom ilyen pontosan, hogy összességében pontosan dupla annyi pénz megy el ugyanarra, mint 4 évvel ezelőtt.

 

 

Az elmúlt 2 év sokkoló áremelkedései.

 

 

PS: És mégegyszer! Télen a fűtés majd dupla annyiba fog kerülni mint legutóbb, mert a szerződés szerinti 9 hónapos csúszás miatt mostmár nem 60-70 dolláros olajáron fogják kiszámlázni a ruszkik mint legutóbb, hanem a mostani időszak 130-140 dollláros olajára lesz a következő téli gázár alapja. 

 

Épp ma hozott le egy cikket az Index is, az orosz állami gázmaffiáról. ITT olvasható.

 

 

 

 

2008.07.11. Lefejezés

 

Én különösebben nem fektetek nagy súlyt a technikai analízisre - különösen pont a hosszú távú fej-váll formációt tartom nagyon megbízhatatlannak - de 30% esést már magunk mögött hagyva most tökeletes fej-váll formációk törtek le a CAC40 francia blue chip indexben, valamint az FTSE250 indexben is, mely a legnagyobb brit részvénytársaságok listájának 101-350 helyezettjeit tömöríti.

 

 

 

 

 

Arról nem is beszélve, hogy Dow Jones indexben is letört egy szinte tökéletes fej-váll formáció.

 

 

 

A tankönyv szerint ebből a fej-váll formációból EZ LESZ A FOLYTATÁS. Klikk!

 

 

 

 

 

2008.07.18.  Lincshangulat

 

A Pakisztán gazdasági központjának számító Karacsiban feldühödött befektetők betörték a tőzsde épületének ablakait és autógumikat égettek az utcán, miután a parketten immár 15. napja estek egyhuzamban a papírok. A helyi részvényindex az április 18-án elért maximumához képest 35%-kal került lejjebb. A külföldi befektetők részvénybefektetéseinek volumene drámaian, az előző évinek kevesebb mint 4%-ára esett vissza a jegybank számításai szerint, ahogy az ország politikai kockázatai jelentősen növekedtek az év első felében. Ezen kívül a mostani lejtmenethez a helyi tőzsdefelügyelet elhibázott lépései is hozzájárultak elemzők véleménye szerint. A pakisztáni tőzsdefelügyelet ugyanis július 14-ei kezdettel 1%-os napi árfolyamcsökkenési limitet vezetett be, valamint betiltotta a short pozíciók felvételét. A felügyelet célként tűzte ji, hogy megállítsa a tőke kivonását a parkettről, az addigi 30 milliárd dolláros kapitalizáció csökkenés után. A szabályozás szigorítását a befektetők pozitívan értékelték, aznap az index 9%-kal került feljebb. A lépések valóban visszaszorították a leértékelődést, azonban az intézkedések a forgalom azonnali jelentős visszaeséséhez vezettek, így a felügyelet múlthét pénteken visszavonta azokat, amire a részvények újra meredek esésbe kezdtek. A nyereségekhez szokott helyi kisbefektetők a sorozatos eséseket megelégelve tegnap a tőzsde elé vonultak, hogy a kereskedés felfüggesztését követeljék. A feldühödött tömeg betörte az épület ablakait és gumikat gyújtott fel az utcán.  (Portfolio.hu)

 

BBC VIDEORIPORTJA ITT LÁTHATÓ

 

ATV HÍREKBEN ITT LÁTHATÓ

 

 

A "nyereséghez szokott helyi kisbefektetők" fel vannak háborodva, hogy veszíteni is lehet a tőzsdén. Bezzeg amíg ment a piramisjáték, a virtuális árfolyamok emelkedésétől meg örömükben lövöldöztek. Ennél már csak az szánalmasabb, hogy tiltsák meg az esést, meg zárják be a tőzsdét, hogy ne bukjanak tovább a "befektetők" (szerencselovagok).

 

Pedig azzal, hogy van részvényük, és annak felmegy vagy lemegy az árfolyama, attól nem lesz se több se kevesebb pénzük a zsebükben. Sőt, akinek részvénye van, annak valójában nincs is pénze, csak mindig ugyanaz a darab papírja, amire az van írva, hogy részvény. Volt pénzük, de már nincs, hiszen a pénzükért megvették a részvényt, és a pénzt odaadták az eladónak. Vagyis azt a nyílvánvaló dolgot kellene megérteni  nekik (is), hogy ha valaki a pénzén vesz egy részvényt, akkor azzal kiadta a kezéből a pénzt, nincs többé pénze, a pénz valaki másé lett, azé akivel elcserélte a pénzét arra a darab papírra, amira az van írva, hogy részvény. Tehát amint valaki a pénzén vesz egy részvényt, azzal a pénzét valójában azonnal "elbukta", hiszen volt pénz, nincs pénz, lett helyette részvény. A részvényvétel 100% kiadás, azaz 100% mínusz, a pénzt a részvényvétellel azonnal kiadtuk, elbuktuk. A részvényeladás pedig 100% bevétel, hiszen akkor valaki a kezünkbe adja a pénzét a mi részvényünkért cserébe. (Ami viszont közte történik a számunkra virtuális árfolyamokkal, az valójában minket és a pénztárcánkat nem is érinti.) Vagyis ezek a pakisztáni szerencselovagok valójában akkor bukták el a pénzüket, amikor megvették a részvényeket, mostmeg azért lázonganak, hogy zárják be a tőzsdét, vagyis el se tudják adni, vissza se lehessen cserélni pénzre a nyomorult papírdarabjaikat. Saját maguk érdeke ellen lázonganak. J

 

PS: Erről a "nyereséghez szokott pakisztáni kisbefektetőkről" egyébként hazai viszonylatban az jut eszembe, hogy vajon a Brókernet által 20 évre beígért 26%-os éves átlagos hozammal kábított és 20 évre röghözkötött szerencsétlen bepalizott áldozatok körében milyen lincshangulat alakul ki, amikor a 20 éves időtáv első 1-2 évében azt látják, hogy az éves tuti biztos 26% helyett a pénzük 30-40-50-60%-át elbukták a BNET rendszámú Jaguárokkal és luxusautókkal furikázó "független pénzügyi tanácsalók". 

 

Érdemes ITT újra egy pillantást vetni a legendás 26%-os átlagos hozamot produkáló varázstáblázatra.

 

 

 

 

2008.08.01.  Infláciooóó000%

 

Soha nem volt még ilyen magas az euró pénzromlási üteme. 

 

 

 

 

 

2008.08.21.  Recesszióba bicskázott Japán

 

 

A japán GDP 2.4%-kal zsugorodott (évesítve) a második negyedévben, ami jelentős lassulás az első negyedéves 3.2%-os bővüléshez képest. A második negyedéves GDP-adat alapján a japán gazdaság a recesszió szélén áll, amelyre legutóbb a 2001-2002-es időszakban volt példa. A második negyedéves gazdasági visszaesés mögött az export 2.3%-os csökkenése áll, de a GDP felét kitevő fogyasztási kiadások is mérséklődtek (az előző negyedévhez képest 0.5%-kal csökkentek). (Portfolio.hu)

 

 

 

 

2008.08.22. Recesszióba csúszott Európa 

 

 

Az Eurostat előzetes adatai szerint az eurozóna gazdasági növekedése 0,2%-kal csökkent a második negyedévben, előző negyedévhez képest, amely megfelelt a várakozásoknak. Negatív negyedéves GDP-adatot 1995 óta először számoltak. A nagy tagállamok közül a német gazdaság 0,5%-kal esett vissza negyedéves viszonylatban a második negyedévben, a francia és az olasz gazdaság pedig 0,3%-kal csökkent. (Tőzsdefórum)  A friss adatok talán azért nem okoztak nagyobb meglepetést, mert korábban az EKB döntéshozói közül többen is arra hívták fel a figyelmet, hogy az első negyedévben a gazdaság jó teljesítményének hátterében csupán egyszeri tényezők álltak. (Portolio.hu)

 

 

 

 

2008.08.23. Ez a kőkemény recesszió – Bezárja gyárait a világ legnagyobb téglagyártója


Az év első felében 30%-kal, 98.6 millió euróra csökkent a világ legnagyobb téglagyártója, a Magyarországon is több gyártóbázissal rendelkező osztrák Wienerberger AG nettó nyeresége. A vállalat közlése szerint 2008-2009-re tervezett beruházásainak jelentős részét visszafogja, és Nyugat-Európában 25 gyárát leállítja, illetve bezárja. A 25 gyárból 17 Németországban található - írja a Napi Gazdaság.  … A nyereség visszaesését a vállalat elsősorban az amerikai és a nyugat-európai építőipar összeomlásával indokolta. A cég eközben figyelmeztet, hogy a brit és amerikai építőipari piac lassulásának hatásai némileg késleltetve érkeznek, a vállalat EBITDA-eredménye az év egészében 15%-kal csökkenhet. (Portfolio.hu)

 

Itt már nem tupírozott, manipulált, ellenőrizhetetlen kormányzati statisztikákról, vagy rég elavult módszertani metódusokról van szó, hanem ez a kőkemény valóság.

 

 

 

És még majd folyt.köv…

Nyilasi Attila    http://nyilasi.tozsdeforum.hu