Megértéssel kérek mindenkit, hogy tényleg csak üzleti ügyben írjon nekem, mert privát tanácsok és tőzsdei kérdések megválaszolására sajnos nem futja az időmből és energiámból. Mindenkinek sok szerencsét kívánok a tőzsdéhez!

 

 

2007.01.03. Nem sikerült kijózanodniuk – Saját farkukba harapdálnak: Bezúzták az olajszektort, majd azonnal belevettek az index esésbe

 

Három napjuk is volt, mégsem sikerült kijózanodniuk a jenkiknek. Az biztos, hogy ha ennyire felelőtlenül a legkisebb esésekbe is mindig és mindig azonnal belevesznek, akkor előbb utóbb egyszer majd mégsem fog mínusz fél százalékról automatikusan visszapattani az index, hanem majd bezúg tovább vagy 5-öt. Aztán onnan majd újabb 5%-ot. Vagy 10-et. Nagy sírás lesz ennek a vége, mert döbbenetes fokot ért el a felelőtlenség.

 

Gyakorlatilag ott tartunk, hogy a rossz hírek mind nagyonis jó hírekké váltak, hiszen a rossz hír okozta kisebb árfolyamkorrekció azonnal kiváltja az újabb vételi hullámot, hiszen mindenki csak a vételi lehetőséget lesi, és a legkisebb korrekcióba is mindenki azonnal belevesz, nehogy lemaradjon a "garantált" további emelkedésről. Ezáltal viszont minden rossz hír valójában jó hír, hiszen a rossz hír utáni picit alacsonyabb árfolyamok vételi környezetet teremtenek, és aztán jön is a vételi hullám, és aztán a lendülettel az újabb csúcs.

 

Az év első kereskedési napján ismét hihetetlen felelőségtelenséget műveltek az amerikaiak:

 

1. Űberoptimista nyitás a részvénypiacon.

 

2. Olaj közben egyre gyorsabban zuhan a nap során.

 

 

3. Az olaj magával rántja az olajszektor részvényeit, amelyek szintén masszívan morzsolódnak le

 

 

4. Az olajszektor hatalmas súlya miatt az indexek is elkezdenek lemorzsolódni

 

 

5. A kereskedés utolso harmadában aztán napvilágot lát a legutóbbi FED jegyzőkönyv, amiben már a FED is kezd tartani a lassulástól, amire begyorsul a napi lejtő. (Ugye, ugye… pedig eddig a FED szava volt a garanica a mérsékelten stabil növekedésre.)

 

6. Aztán mikor zárás előtt egy órával már napon belül 1-2%-ot estek az indexek, akkor az eddig jól bevált recept szerint újra belevesznek az index esésbe, mint mindannyiszor az utóbbi fél évben, nehogy lemaradjanak a "garantált további rallyról" ….. "hiszen úgysem fog lejjebb esni az index, és úgyis új csúcsra fog menni"… vesznek mindent ami nem esik, és nap végére pluszban zárnak az indexek, annak ellenére hogy az olajszektorban kisebb vérfürdőt rendeztek.

 

Bezúzták az olajrészvényeket,  minek hatására csökkentek az indexek, a FED is aggódni kezdett a lassulás miatt, ezek a barmok pedig belevettek a széles piacba és megvették az esést, merthogy olcsóbban már úgysem lehet majd venni, mert innen úgyis felfelé vezet az út. Egyszóval döbbenet ez a felelőtlenség. Már megint.

 

Dow Jones és Nasdaq végul pluszban zárt

 

 

Csak egy pillantás az általam követett részvények egy részére válogatás nélkül. Miközben az olajszektorban egy laza vérfürdőt rendeztek, minden mást megvettek. És a megkopott, kivénhedt régi sztárpapírokat is zúzták, és öntötték a pénzt minden másba ész nélkül, ami nem esik, nem esett. Mindezt brutális forgalommal. Meglehet, hogy a mai nap volt minden idők legnagyobb forgalmú napja az amerikai részvénytőzsdéken. 

 

 

PS: Nagy sírás lesz ennek a felelőtlenségsorozatnak a vége. Elkelne már egy tisztítótűz a világ tőzsdéin.

 

 

 

 

2006.12.30.  Thai kép csata után

 

Nagyon lazán túllépett a globális kaszinó világa a thaiföldi összeomláson. Minden csoda maximum három napig tart. No de ez még három óráig is alig tartott, nap végén már újabb csúcsra ment a Dow Jones index is, másnap pedig hebegve habogva nyomkodták az UNDO gombot Thaiföldön is. Pedig azért brutális krachot okozott a thai tőkeműveletek adminisztratív szigorítása. A thaiföldi piacnak valószínűleg vége. Game Over. A pilótajáték ezzel alighanem véget ért, innen csak lefele vezethet az út, mert a pénzügyek adminisztrációs kereteibe vetett bizalom hirtelen elvérzett, és ezzel elillant a mohóság, és újra képbe került a rég nem látott félelem. Vagyis igencsak elvették a további potenciális új vevők kedvét, és millió bentragadt kezdett el aggódni. Ezt pedig a látszat ellenére aligha lehet már visszacsinálni.

 

 

Thaiföldi tőzsdeindex az elmúlt 10 napban – 20% krach, majd másnap visszapattanás derékmagasságig

 

 

 

 

  3 éves mélypontig kracholt a thai részvénypiac

 

 

 

 

 

Megrozzant a thaiföldi deviza árfolyama is. (Dollár napi árfolyama thai batban kifejezve)

 

 

 

Az adminisztratív szigorítások kiváltó oka pont a thai baht töretlen és túlságos erősödése.

 

 

Masszív thai bat erősödés 2006-ban. (15-20%-kal kevesebb thai pénzt kell adni 1 dollárért, mint másfél évvel ezelőtt.)

 

 

Az utóbbi időkben ismét nagyon megnőtt a pénzügyi piacok felelőtlensége. Minden rossz hírre legyintenek. Csak jó híreket akarnak hallani. Alibit a további emelkedéshez. Pedig a thaiföldi összeomlás akár egy likviditási válság első dominója is lehet. Nem törvényszerű, hogy ez bekövetkezik, de benne van a pakliban. Ha kritikus tömeg kerül bajba Thaiföldön, akkor ez likvidációs hullámot idézhet elő, mely magával ránthat más piacokat is.

 

 

 

2006.12.30.  Van Gogh – Nincs kéz

 

Egyesek szerint a műkincs, festmény jó befektetés. Azon kívül hogy szépek mint a különleges tulipánok, valójában persze az ég világon semmi valódi érték nincs bennük, ez is csak üres pilótajáték, azaz csak abban lehet bízni, hogy lesz (lenne) valaki, aki még nálunk drágábban is megveszi tőlünk. (Múzeumi portfólió szinten persze már lehet kalkulálni cashflow-t, de egy átlagember számára csakis az jelenti a befektetés lényegét, hogy később másnak talán drágábban adható el = pilótajáték.) Másrészt, rengeteg festő tud szépen festeni, és tudnak olyan profi hamisítványt csinálni, amivel még a legnagyobb aukciósházakat is átverték már. Harmadrészt, sokszor egy egy ismeretlen képről egyszercsak kiderül, hogy valójában egy híres festő festette, és akkor onnantól már ezerszeresét éri. No de akkor mi is az érték benne? Hiszen a festmény ugyanolyan ma is mint tegnap volt ismeretlen korában.

 

Jópár napot töltöttem a Metropolitan Múzeumban. Tényleg hihetetlen kincsek vannak ott felhalmozva, és olyan mennyiségben, hogy képtelenség mindent végignézni. Hihetetlen élmény, mint csemegézni a legjobb cukrászdában. Hatalmas dilemma, hogy egyáltalán mit kóstoljon meg az ember. Vagonszámra tömörülnek a világ leghíresebb festményei is. Rubens szinte már dögunalmas mint egy sablonos fotokiállítás. Picassoból is annyi van, hogy szinte agyonkritizálja az artparaszt: "Ez jópofa. Az érdekes. Az meg hű de gagyi." Számomra egyébként a legérdekesebbek talán pont a Van Gogh képek voltak. Mint egy ovis tündérmesevilág szép színekkel, de a legkülönlegesebb az volt benne, hogy ez a fickó mintha nem is ecsettel festett volna, hanem mintha tubusból nyomkodta volna rá az 1 centi vastag matériát a vászonra. Szóval nekem artparasztnak is volt valami egészen különleges a Van Gogh képekben. És most nem is kell hozzá Jew Yorkba, Párizsiba, Amszteldamba menni, hogy saját szemmel láthassunk ilyet. Házhoz hozták ide Budipestre amit csak lehetett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PS: A négy képből csak kettő Van Gogh. A másik kettőt szájjal és lábbal festették olyan művészek, akiknek nincs kezük. Kyriacou Kyriacos és Toivanen Risto.

 

 

 

Ez meg a Mona Lisa a Louvre-ban mielőtt leakasztom. J

Louvre Múzeum, a másik gigantikus műkincs gyűjtemény, melyet Napoleon rabolt össze.

 

 

 

2006.12.24.  Boldog Karácsonyt! (Wall Street)

 

 

 

 

 

2006.12.23.  Karácsony uzsorára

 

"Vegyen fel Provident gyorshitelt még karácsony előtt, és minden gondja megoldódik az ünnepekre." Nyomatják a TV-ben.

 

Az apróbetűs részt kiemelném a hírdetésből: THM: 242-437% 

 

Vagyis ha ezt valaki most Karácsonyra felveszi, akkor Húsvétig már a tripláját kell visszafizetni. Ezt a THM-et szerintem még a gátlástalan járási uzsorások is irigykedve, szinte nyálcsorgatva nézik. Mi tőzsdei befektetők 10-20%-os hozamért kockáztatjuk pénzünket, törjük magunkat, figyelünk, dolgozunk és idegeskedünk a nap minden percében, és zúzatjuk szét a szemünket a monitor előtt. Ezek meg 242-437%-os uzsorakamattal sarcolják a népet. Teljesen legálisan, a XXI. században, az Európai Unió független, demokratikus, jogállamában.

 

PS: Mivel maximum 200000 forintig mennek ezek a hitelek, szerintem bíróságon nem is nagyon lehetne ezeket behajtani. Valószínűleg nem állna meg a bíróságok / alkotmánybíróság előtt ez a 242-437%-os uzsorakamat. Úgyhogy ha az uzsorásoknak valaki nem fizet, valószínűleg csak azzal kell számolnia, hogy egy tunyafejű járási batman megpróbálja jobb belátásra bírni. Vagy a Bunyós Pityu kiveri a kedves ügyfélből.

 

 

 

2006.12.13.  Jutalmat osztott a Mikulás a Pénzügyminisztériumban

 

Informátoraim széles vigyorral jelentették, hogy a PM-ben járt a Mikulás, és szép jutalmakat osztott. Természetesen jól megérdemelt jutalomról van szó, hiszen a költségvetés évek óta remekül tervezett, különösen igaz ez az idei évre, hiszen az idei 10%-os hiány csak egy hajszállal marad el a maastrichti 3%-os kritériumtól. Egyszóval remek állapotban van a költségvetés. Bravó! Szép munka volt. Vita nincs, jár a jutalom!!!

 

 

No de nézzük csak meg, mennyit is keresnek és mennyit is dolgoznak eme remek pénzügyminisztériumi köztisztviselő szakemberek, akik remekül végezték idén is nehéz munkájukat. Van ugye havi fizetés, ami közgazdász diplomával pár év után azért csak megüti a nettó 200000-et. De nem is ez az érdekes, a lényeg hogy van egy alapfizetés. És ezen kívül van 13. havi, 14.havi, sőt még NULLADIK havi fizetésük is. Ezen felül természetesen jár minden évben jutalom. Ha rosszul végzik a munkájukat, akkor csak 3 havi jutalom, ha jól végzik akkor 6 havi. Ezen felül minden évben 70 ezer ruhapénz, majdnem 100 ezer étkezési utalvány, ingyen BKV (80 ezer) és ingyen MÁV, ami összesen legyen mondjuk egyhavi nettó bér. Tehát egy évben nem 12 havi, hanem 16-19 havi bért keresnek, szerződéses bérük 130-160%-át. A fizetett szabadság pár év alatt felmászik 40 napra, de nézzük csak meg, hogy ezen szabadságot leszámítva mennyit is dolgoznak: Szeptember közepétől december közepéig tart a költségvetés "tervezése". Ennyi a munka. 3, azaz HÁROM HÓNAP. Ez nem vicc. Ez komoly. Decembertől jövő év szeptemberig effektíve semmi munkát nem végeznek. Nem tili-toli megy, mint máshol, hanem semmi. SEMMI. 9 hónapon keresztül nincs munkavégzés. Semmi. Semmi mást nem csinálnak, csak bemennek és könyvet olvasnak és interneteznek a szélessávú munkahelyen. Bejárni azért be kell. Tehát 3 havi munkáért 16-19 havi munkabért kapnak. (Közpénzből. Az adófizetők, és főként a szalag mellett minimálbérért robotolók munkájából.)

 

Nem azt mondom, hogy hű de sok pénzt keresnek a PM-ben. No de azért ilyen eredményekkel és ilyen hatásfokkal 3 havi munkáért ennyi pénzt szétosztani, míg mások minimálbérért robotolnak??? 

 

PS: Akiknek még bírja a szíve, és nem állt még meg benne az ütő, azoknak még elárulom, hogy mindezeken felül, 5 évente kötelező kivenni a 6 hónap FIZETETT rekreácios szabadságot. (Amit akár luxus állami üdülökben is eltölthetnek.)

 

OLVASÓI HELYREIGAZÍTÁS:  "Attillácska ha vetnél 1 fáradt pillantást a kösztisztviselői törvényre akkor nem irnál – többek közt - ilyen kolosszális hülyeségeket  mint pl. a rekreációs szabi. Az ugyanis 10 év ( és nem 5) után vehető ki (és nem kötelező), és végül ilyet még egyetlen köztisztvisleő sem vett ki soha t.i. a törvény életbelépésétől számít a 10 év (az ugye még nem telt el). "  Köszönöm a pontosítást, én tényleg nem a törvényt idéztem, csupán azt írtam, amit a PM-es cimbik mondanak nekem.

 

 

 

2003.12.13.  A Hang

 

Én nagyon ritkán járok moziba, de az már feltűnt, hogy minden eredeti előzetest ugyanaz a hang mond alá. Nem tudom, hogy bulizhatta ki ez a fickó, hogy minden előzetest az ő hangja harangoz be, de már mozi szakértő  Bojtos Gábor barátommal is morfondíroztunk, hogy ez a fickó rengeteg pénzt kereshet ezzel, ha minden az ő hangjával megy.

 

Lehull a lepel. Az ABC csinált egy kis riportot róla. A 60-as évektől több mint 4000 film előzetesét konferálta. Akárhogy számolom, ez évente legalább száz filmet jelent, tehát tényleg szinte az összes filmet ő harangozza be évtizedek óta. Hihetetlen, hogy lehet ilyen személyi monopóliumot kiépíteni Amerikában. Milliókat keres, és ki sem kell mozdulnia a lakásból, egy otthoni ministudióban dolgozik, napi 10 spotot lezavar gyorsan rutinból, aztán relax.

 

A HANG – Klikk ide!!!

 

PS: "It's never too early for a salad." –  Itt meg egy zsidó gyorsbüfét reklámoz mozi hangon. J

 

 

 

 

2006.12.06.  Sánta Kalauz rally

 

 

 

 

 

2006.12.04.  Canon, Fiji, Brigi

 

A Tőzsdefórumon a hírek közt klikkelgetve vettem észre a Canon 400D digitális kamera hirdetest. Hát én nem sokat értek a digitális kamerákhoz, de azt az egyet tudom, hogy konkrétan ez a Canon 400D egy piszok jó gép. Brigitta barátnőm egy jó ideje a világ túloldalán, a Fidzsi Szigeteken tengeti életet, amelyről fotoblogot is vezet. Annyira hihetetlen szép képeket csinál, hogy rákérdeztem mi a fenével készíti ezeket a szuper fotókat. Canon 400D-vel.

 

 

 

 

 

 

 

Brigitta Fiji fotoblogja: http://kataibrigitta.blogspot.com/

 

 

 

2006.12.04.  Pfizer – Ezen már a Viagra sem segít

 

Pénzügyileg a világ legsikeresebb gyógyszere a Lipitor, mely a Pfizer cég bevételének 20%-át adja. Szabadalma 2010-ben lejár, amikorra szerettek volna egy még újabb, még jobb, még hatásosabb, még nagyobb mókushülyítő koleszterin gyógyszerrel előrukkolni. Ez a torcetripib terv azonban csődöt mondott, és úgy néz ki a Lipitort nem tudják felváltani újabb innovatív termékkel, így a szabadalom lejárta után a generikus Lipitor-replika gyógyszerek valószínűleg nagy piacvesztést eredményeznek majd a Pfizernek.

 

 

 

 

És ráadásul milyen genya ez a menedzsement!!! Múlt héten még rózsaszín buborékokat eregettek a levegőbe: just two days earlier CEO Jeff Kindler called torcetripib "one of the important developments in medicine in our generation."  

 

Itt magyarázkodik a góré. Klikk ide!

 

 

PS: Jó koleszterin meg rossz koleszterin??? Menjenek már a francba ezekkel az idióta felesleges gyógyszereikkel! Lassan már minden hülyeségre kitalálnak valami gyógyszert, aztán majd pont a sok felesleges gyógyszertől lesz az ember beteg, amire aztán tuti lesz egy újabb gyógyszer, és sosem ér véget a kör. Annyi bőrt húznak le álbetegségekkel és méreg drága álgyógyszerekkel a tudatlan emberről, amennyit nem szégyelnek. Mozogni kellene, nem pedig segget hízlalni a monitor előtt, és gyógyszereket tömni a buta fejekbe. Én max C vitamint veszek, kilóra lehet kapni 100% tiszta aszkorbinsavport kimérve mint a párizsit. 300Ft 2 évre elég adag. Ugyanazt a mennyiséget majd százszoros áron adják el drazséban. A 99% semmit.

 

 

 

2006.12.03.  A bepalizás mesterei – Brókernet

 

Ha már a froclizásnál tartunk, folytassuk a "leleplező" rovatot. Természetesen ennek a froclizásnak pont az a lényege, hogy eloszlassa a nagy rózsaszín misztikumot a pénzügyi szakmát illetően, és leleplezze hogy mekkora parasztvakítás és mókushülyítés megy, miközben a valóságban mennyire gagyi eredményeket tudnak ezek a műmájerek felmutatni.

 

Riba barátom kért meg, hogy nézzek már meg egy excel táblát amit a Brókernet küldött neki. Brókernet hallatán én látatlanban is megválaszoltam egy mondatban a lényeget: (Beszervezős MLM játék, ahol a bepalizott ügyfél évekig csak a beszervezők jutalékát csengeti az évek óta gyesen lévő 3 gyermekes anyukáknak és Bíró Icáknak, akik 1 hónap alatt a Brókernet "Akadémia" segítségével hirtelen a pénzügyek komoly szakértőivé váltak.) De azért kiváncsiságból csak megnyitottam azt a Brókernet táblázatot. Nem csalódtam. 15x210 sorban mindenféle számítások és adatok. Egy bibi van csak ezzel a 3000 számmal és adattal: az hogy legelső kiinduló alapadat, amiből az összes többi következik, kamu.

 

Azt állítja ugyanis a táblázat legelső alapadata, hogy 20 éven keresztül az éves várható nettó [mindenféle díjjal már csökkentett] hozam 26%.

 

Ez egy hihetetlen, megígérhetetlen, kalkulálhatatlan, épp ezért hiteltelen és 99%-ban teljesíthetetlen állítás. 20 éves hiteles hozama elég kevés alapkezelőnek van. (Az évek múltán a tényleg jók kiválnak és önállósodnak, aztán még 20 év előtt abba is hagyják, hiszen élni is szeretnének, nem csak pénzt keresni… az átlagosak és a gyengék meg variálva és átalakulgatva ködösítenek, hogy ne látszódjon valójában mennyire átlagosak és gyengék.)  De akinek van 20 éves hiteles folytonos hozama, azok közül szerintem egy kézen meg lehetne számolni, hogy ki ért el 26%-os nettó hozamot ügyfelei számára. A világ leggazdagabb emberének, Warren Buffettnek a Forbes Magazin szerint 39 éves annualizált hozama 24%. Egy másik guru, Bill Miller az egyetlen alapkezelő a világon, akinek konkrét alapja folytonosan verni tudta az S&P 500 indexet az elmúlt 15 évben. (Idén azonban olyan relatív hátrányba került az indexhez képest, amit gyakorlatilag már nem nagyon lehet ledolgozni.) Bill Miller hosszú távú hiteles annualizált hozama évi 13%. Pont fele, mint amit a Brókernet "ígér".  Soros György 30 éves távon 30% átlagos hozamot tudott elérni spekulatív kockázatos ügyletei révén. És ezzel eljutottunk egy másik sarkalatos ponthoz, hogy nagy hozamot csak nagy kockázattal lehet elérni, ekkor viszont nem lehet semmit sem előre beígérni, mert nagyon nagy a bizonytalanság a hozamok kimenetelét illetően, nem beszélve a tőke részleges vagy akár teljes elvesztésének potenciális lehetőségéről, ami aligha jelent 100% garanciát a gondtalan nyugdíjas évekre.

 

Nyílvánvaló tehát, hogy 26% nettó ügyfélhozamot 20 éven keresztül tőkeáttétel nélkül elérni lehetetlen. Ekkora hosszú távú hozamot csakis optimálizált tőkeáttételi pozíciók segítségével érhet el néhány nagyon nagyon ügyes és rendkívül szerencsés alapkezelő. A tőkeáttétel azonban rendkívül veszélyes szerszám, hiszen tőkeáttétel esetén a kockázatok is sokszorozódnak, ami növeli a potenciális veszteség mértékét, és rendkívüli mértékben teszi kiszámíthatatlanná az eredményeket. Vagyis tőkeáttétel esetén nemhogy nettó 26%-ot, de egyáltalán bármit is megígérni teljesen komolytalan. Tőkeáttétel esetén többszörös a szisztematikus kockázat, bármikor, egy teljesen váratlan pillanatban is bekövetkezhet egy drasztikus részleges, vagy extrém esetben akár teljes tőkevesztés.

 

Összegezve: a Brókernet 20 éves 26%-os várható hozama kamu, egy komolytalan ígéret. Ígérgetni lehet bármit, de ezt a hosszú távú hozamot elérni szinte lehetetlen, megígérni viszont teljes felelőtlenség és komolytalanság. Tőkeáttétetel nélkül lehetetlen elérni ilyen hozamot, tőkeáttételi befektetések esetén pedig nem lehet beígérni ekkora várható hozamot. Arról nem is beszélve, hogy utóbbi konstrukciókban hatalmas szisztematikus kockázat van, amely hordozza a tőke részleges vagy teljes elvesztésének lehetőségét is, mely a boldog és biztonságos nyugdíjas évekre aligha nyújt 100%-os garanciát.

 

 

PS: A táblázat tehát értelmetlen adathalmaz. Ha netán mégse jönne össze a 26%, hanem csak a fele, (mint Bill Millernek, a világ egyik legjobb alapkezelőjének), akkor pedig mi is a differencia? 20 év alatt  26% az 100-szoros tőkenövekmény. 20 év alatt 13% az viszont csak 11-szeres. Vagyis a 13%-os hozam ezen a távon kb tízszer kisebb végösszeget jelent. Na ezért nem mindegy hogy mi hány százalék.

 

 

 

 

2006.11.30.  Gagyi a Citigroup is – MOL "értékelés" a világ legnagyobb bankjától

 

Na itt Citigroupos "értékelés" a MOL gyorsjelentés után a Tőzsdefórum hírei közt:  Az eredmény után is eladáson a MOL a Citigroupnál (2006. november 15. 8 óra 0 perc)

 

"Az elemzők fenntartották eladási ajánlásukat, miközben a 2006-os 2.120 forintos EPS várakozásukat 2.725 forintra, a 2007-es évi előrejelzést 1.943 forintról 1.969 forintra, a 2008-ast pedig 1.978 forintról 2.010 forintra növelték."

 

Azon már nem is csodálkozom hogy a nagy bankházak profi elemzőinek (ultraprofi elemző csapatának) halvány lila gőze nem volt a MOL eredmény reális megtippeléséhez. Tényleg nem olyan egyszerű dolog ez, épp ezért szinte felesleg is ezzel probálkozni egyéni invesztor szinten. De hogy ha így mellétrafálnak ezek a patinás bankházak is, akkor nem tudom ezek a profi elemzők mireföl kapják a százezer dolláros fizetésüket. Ez az egyetlen dolguk lenne, de ha ennyire mellétrafálnak, akkor több kárt okoznak, mint hasznot. (A Mol eredménye 65%-kal haladta meg az elemzői konszenzust. Itt a Tőzsdefórum eredményriportja: MOL: csak ámulunk és bámulunk (2006. november 13. 6 óra 45 perc)

 

No de a lényeg: tehát a jelentés után azt mondja a Citibank,  hogy 2006-ra a korábbi 2120Ft-os várakozás helyett 2725Ft-os részvényenkénti eredményt vár. Namost a MOL eredménye már az első 9 hónapban 300 milliárd forint fölött van, tehát a teljes évi 2006-os Citigroup EPS targetet már az első 9 hónapban realizálták. Hogy a francba gondolják akkor ők a 2725Ft-os éves EPS-t??? Ez ugye csak úgy jöhetne ki, ha 120 milliárdos Q3 profit után utolsó negyedévre veszteség jönne ki. Most ezek szerint akkor ők erre számítanak??? Ha ez így lesz, én visszaszívok mindent, és a Magasztaló Fatimai Szent Szűz áldja meg csodálatos lábnyomukat, amit meg is csókolok, de erre azért nem sok esélyt látok. Úgy látszik ezt gondolja a világ legnagyobb bankháza, amely ugye magába olvasztotta a patinás Salomon Brothers és Smith Barney befektetési bankházakat is. (Szegény alapítók, örülhetnek, hogy ehhez ma már nem az ő nevüket használják fel.)

 

 

 

Amúgymeg ha ennyire mellétrafáltak az elemzők a 2006-os eredménybecsléssel, (nyílván azért mert ezek szerint tényleg szinte lehetetlen ezt még nagyságrendileg is megbecsülni), akkor minek egyáltalán 2007-es és 2008-as eredménybecsléseket adni?? Aki 3 hónappal előre (sőt, 45 nappal visszafelé) sem lát, az miből gondolja hogy 1-2 évre előre majd fog?

 

 

PS: A MOL brutális eredményén én is csak ámulok és bámulok, de egyébként Pletser Tomi 2005. nyarán a szigeten két sör között már előre borítékolta, és azt mondta nekem, hogy ő úgy számolja, hogy 3000 feletti EPS-sel tetőzik majd 2006-2007-ben, és max csak azután fullad ki a brutális fundamentális trend. A sok mellétrafált sztárelemző prémiumalapját kéretik inkább Pletser Tamás Erste számlájára utalni.

 

 

 

 

2006.11.30.  Gagyi ez a Financial Times

 

Most futom végéig az elmúlt 2-3 hét "magyar" híreit. (Nem sok kedvem volt olvasni, se írni mostanában.)

 

Ezt olvasom a Portfólió 2006.11.22 08:05 Ez még csak a kezdet? - Veszik, mint a cukrot a magyar állampapírt a külföldiek  cikkében:

 

"Financial Times egyik szakírója a lap keddi hasábjain arról írt: jó üzlet a magyar állampapír. Ezt arra alapozta, hogy az euróra "játszó" (konvergencia)-befektetők a magyar papírokkal évente mintegy 9%-ot nyerhetnek, ami több, mint bármilyen más hasonló kockázatú befektetés hozamkínálata."

 

Hát a Financial Times-nál kissé le vannak maradva. A 2006.07.09. Attraktiv kötvényhozamok – Külföldiek számára most ajándék a magyar államkötvény cikkem óta euróban a 3-5 éves államkötvényeken 12-13%,  a 10-15 éves kötvényeken 16-17% profit képződött. Profit, azaz 5 hónapos nyereség, és nem pedig éves 9% amit a Financial Times már jó üzletnek tart most.

 

(A forinterősödést vegyük csak 280 ---> 260-nak, azaz lazán is legalább 7%. A hozamok 60-100 bázispontot csökkentek, mely szignifikáns árfolyamnyereséget okozott. És közben ketyegett majd 5 hónapot a kamatkupon.)

 

Finoman szólva, kisse le vannak lassulva ezek a Financial Times-nál. Majd 5 hónappal. Wake up dudes!!! Ébresztő faszikáim!!! A 2-3 éves papírokat lassan inkább már érdemes eladni az erős forinton a gyorsekezű külföldi befektetőknek, és bezsebelni a markáns és viszonylag gyors nyereséget, ezeknek meg most jut eszükbe hogy bevásároljanak??? No, legalalább van kire rápirítani. J  (Azért arra kiváncsi lennék, mi a francról írogattak ugyanezek a londoni sztárelemzők 5 hónappal ezelőtt. Nem lennék meglepődve, ha magyar összeomlással riogattak volna.)

 

 

PS: De a legjobb a Citigroupos MOL "értékelés". Na azon behaltam. Majd délután kommentálom, addigra talán magamhoz térek a röhögőgörcsből. J

 

Nyilasi Attila    http://nyilasi.tozsdeforum.hu

Korábbi cikkek olvasása