Megértéssel kérek mindenkit, hogy tényleg csak üzleti ügyben irjon nekem, mert privát tanácsok és tőzsdei kérdések megválaszolására sajnos nem futja az időmből és energiámból. Mindenkinek sok szerencsét kivánok a tőzsdéhez! (Hosszú í betűket pedig sokáig nem tudtam írni.)

 

 

 

2006.08.01. Nyulak a cilinderben – Pannonplast gyorsjelentés

 

Nyers számokban a második negyedéves teljesitmény, miközben a nettó hitelállomány majdnem 1 milliárdra csökkent:

 

 

 

 

EBITDA (üzleti cashflow)

Üzleti eredmény

Nettó eredmény

Saját tőke

Negyedéves EPS

 

826 mFt

513 mFt

555 mFt

3229 Ft/részvény

143 Ft/részvény

 

 

A teljes gyorsjelentés letöltéséhez klikk a cilinderre!

 

 

 

 

 

 

2006.07.28.USA GDP: Megörült vagy megőrült a piac???

 

 

 

 

 

GYENGÉBB NÖVEKEDÉS

MAGASABB INFLÁCIÓVAL

 

Reál GDP növekedés = 2.5%

 

 

 

 

INFLÁCIÓS MUTATÓK:

 

GDP deflátor = 3.3%

(átfogó áremelkedés üteme)

 

PCE árindex = 4.1%

(lakossági kiadások áremelkedése)

 

PCE magindex = 2.9%

(lakossági kiadások áremelkedése

energiát és élelmiszert kiszűrve)

 

 

 

 

Hogy a piac hogyan reagál, annak sok oka lehet. Előzetesek az adatok is, amelyek akár jócskán módosulhatnak kedvezőbbre is. De az tény, hogy jóval gyengébb GDP adat jött ki, jóval magasabb inflációval. Lassulás magas infláció mellett. Ez bizony elég negativ hir. Kevesebb érték teremtődik nagyobb elértéktelenődés mellett. Ez aztán az igazi pocsék hir a részvényeknek. Erre mit magyaráznak bele? Hogy ez egy baromi jó hir, mert véget vethet a kamatemeléseknek. Na ja... ez kb annyira jó hir, mint amikor közlik a beteggel, hogy le kell vágni a lábát, de ez végülis jó hir, mert igy többet nem lesz gombás a lába. Hurrrá!!! Hurrrá! Hurrázik a beteg. Hurrázik a piac. De azért az 8 általánossal is belátható, hogy a kamatszint másodlagos a vállalati profitokhoz képest (amely a GDP legérzékenyebb komponense)

 

 

 

A globális szaksajtó magyarázkodása pedig már egyszerűen szánalmas. (Mivel emelkedett a piac, ezért pozitivan értékeli a GDP riportot. De ha esett volna, akkor tuti negativan. Utólag keresnek ráfogható alibi hireket a túlspekulált piac mozgásaihoz.)

 

 

 

 

Tőzsdezárás utáni komment:

 

 

 

Ennél "jobb" hir talán már csak a recesszió lehetne, mert akkor akár csökkenthetne is a FED, nem? Ezen az állandó túlmisztifikált kamattalálgatáson kivül úgyse számit semmi ezeknek a birkáknak.  Az lesz majd nekik a jó, ha magas inflációnal leredukálódnak a vállalati profitok???

 

Ráadásul a legdurvább ebben a GDP riportban, hogy a pakliban benne van, hogy a lassulást esetlegesen pont a magas infláció okozta, (az emelkedő árak miatt kevesebbet tudnak költeni), igy potenciális veszéllyé válhat a stagfláció (=stagnálás magas infláció mellett), és akkor a FED első számú ellensége az infláció lesz, és akkor aztán még további kamatemelések is jöhetnek. Azt még nem látni első olvasatban, hogy ez lesz-e, de ezzel a riporttal ez egy potenciális veszéllyé lépett elő, úgyhogy erre a GDP riportra hurrázni semmiképpen nem lehetne.

 

 

 

 

2006.07.17. Mindenki nyakik ül Synergonban és várja a Nyári Mikulás ajánlatát.

 

Mindenki agyonvette magát Synergonnal. Nap mint nap kijön valami hir, hogy ez a bennfentes vett, az bennfentes kötötte át a pakkját, ilyen brókercég részesedése nőtt meg, olyan bank vásárolt százmilliókért, amolyan befeketői csoport szállt be. Már egy csomó tőzsdéhez abszolut nem értő haver is leadta nekem a drótot (amikor már persze 700-800 forint lett), hogy 100% tuti infója van: vegyek Synergont, mert fel fogják vásárolni.

 

Hát tény, hogy ennyire talán még sosem volt forró a Synergon körül a levegő, mint most, de ha már mindenki erről beszél, és mindenki agyonvette magát a tutival, és már ennyire forró a pite, akkor abból általában nem szokott az évszázad üzlete kisülni. Ugyanis azt nem értem, ha már mindenki vett Synergont, mert annyit vehetett a tőzsdén, amennyit csak akart, akkor az állitólagos felvásárló miért nem vette már meg rég az összes részvényt a strómanjaival a tőzsdén, ha tulajdonképpen minden mennyiségben kapható??? Ha meg már megvette (lefixálta) valahogy a döntő pakkot, akkor minek adjon többet a maradékért a kötelező 180 napos átlagárnál? Ha Ő nem veszi meg a kisebbségi részvényeket a 721 forintos átlagáron, akkor senki sem. 

 

Nem tudom lesz-e ebből a tuti bizniszből valami. De ha lesz is, könnyen lehet, hogy csak annyi mint a Borsodchemből. Annál is vagy másfél évig ment a spekuláció, hogy "ha Rahimkulov elvtárs vesz, akkor az tuti biznisz". Aztán csak hullámzott és hullámzott az árfolyam, mig végül másfél év után ki is jött a hir, hogy felvásárolja valaki. 0-1-2 év alatt 10-20% (rendkivül szerencsés vétellel 30%) nyereség lett belőle. Ennél azért láttam már jobb tőzsdei üzletet is:

 

 

 

Synergon felvásárlási pletykáról meg egyébkéntis már vagy 5 éve folyamatosan lehet hallani. Elég sokan baziroztak már erre, és égették meg magukat miközben 4650-ről 234Ft-ig morzsolódott le, majd újabb és újabb pilótajátékok indultak be és omolottak össze.

 

 

 

 

Synergon utolsó 3 éve és a spekulációs hullámok:

 

 

 

Egyébként, ha tényleg van felvásárló, én a helyében nem lépnék semmit, hanem húznám az időt, amig csak lehet. Annyira agyonvették magukat a spekulánsok, hogy ha hónapokig nem történne semmi, valószinűleg összeomlana az árfolyama és lefeleződne. (Mint a Fotexnél is történt.) Aztán a nagy forgalmú esésben bevásárolhatna, és közben a 180 napos átlagár is csökkene. 500Ft-os átlagos áron megvehetné az egész kócerájt. Nemzetközi szinten sok ilyet lát az ember. Általában ott sincs nagyobb prémium 20%-nál. De ha nem jön össze, akkor sokszor nagy bukás a vége. Mindenesetre mostmár elég forró a pite, úgyhogy kiváncsian várom végül mi sül ki belőle. J

 

 

 

 

2006.07.13.  80 dollár közeli csúcson az olaj a baktalórántházi geopolitikai konfliktus miatt 

 

Újabb rekordmagasságba emelkedett a kőolaj ára a világ olajellátását veszélyeztető baktalórántházi cigány családok konfliktusa miatt. Az etnikai feszültség kiváltó oka egy hurkatöltő és egy élő féldisznó volt, amelynek eldurvulása mára globális olajválsággal fenyeget. Amennyiben a konfliktus tovább eszkalálódik a térségben, könnyen polgárháborús helyzet alakulhat ki a szomszédos rohodi és ramocsaházi cigányok évszázados ellenségeskedéseinek kiújulása miatt. A geopolitikai konfliktus eredményeként szabotázsakciók áldozatává válhat a térségen áthaladó Európát Oroszországgal összekötő Barátság kőolajvezeték, mellyel egész Európa kőolajellátását veszélyeztetné. CNN-nek nyilakozo olajszakértők szerint a rendkivül feszült európai polgárháborús helyzet könnyen továbbterjedhet a Közel Keletre, igy a 15 dolláros kitermelési költségeken felül indokolt a 60 dolláros geopolitikai kockázati prémium. Az OPEC szaudi képviselője Ahmed ol' Ajbanfürdő és az Európai Unió holland energiaügyi biztosa Brent van Bőven válságtanácskozásba kezdett, melynek következményeként elképzelhető, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül az ügy.  George Bush a baktalórántházi konfliktus kapcsán elmondta, hogy nincs ok aggodalomra, az USA és a világ kőolajkészletei folyamatosan nőnek és sokéves csúcson vannak, de amennyiben szükséges akár a stratégiai készleteket is megnyitják, ha a baktalórántházi konfliktus globális olajválságot idézne elő. XVI. Benedek pápa vatikáni szóvivőjének nyilatkozata szerint a szentatya  imádkozik a globális válsággal fenyegető baktalórántházi roma konfliktus békés rendezése érdekében. J

 

 

 

 

2006.07.12.Újabb Pannonplast kitörés – Folytatódik a fundamentális sztori

 

 

Pannonplast árfolyama az elmúlt fél évben. Ma újabb csúcskitörés:

 

 

Fundamentális oldalról a gyenge forint = erős euró adhat lökést a vállalati profitnak. A jövőbeli exportárbevételek magas euró árfolyamon való rögzitésére vélhetően kedvező fedezeti üzleteket kötött a Pannonplast igéreteinek megfelelően. Ezekkel a fedezeti ügyletekkel akár több százmillió forint extraprofitra is szert tehet a vállalat, ha jövőbeli termelési-értékesitési folyamataikat ügyesen hedzselték a devizapiacon az utóbbi idoszakban kinálkozó kedvező lehetőségekkel.

 

 

És ha már a hedzselésnél tartunk. Döbbenten vettem észre a Portfólió kommentárját: 

 

         2006.07.12 14:31  A határidős piacon spekulál a Pannonplast

 

NEM SPEKULÁL APAFEJ!!! HANEM FEDEZ!!! Teccikérteni??? FEDEZ, ELŐRE LEFIXÁL, BEBIZTOSIT, KOCKÁZATOT HÁRIT, BIZONYTALANSÁGOT KIKÜSZÖBÖL. MAGYARUL HEDZSEL. Nem spekuláció, hanem fedezeti ügylet. Hedging. A fedezeti ügyleteket pedig a határidős piacon lehet kötni. Hiszen pont fedezeti ügyletek miatt találták ki az egész határidős piacot. És azért fedez, mert opciókhoz kapcsolódóan eladási kötelezettsége lesz, és ehhez a részvényeket előbb utóbb majd meg kell vennie a tőzsdén. És ráadásul nagyon ügyesen fedez, mert amig alulértékeltek a részvények, addig olcsóbban bebiztosithatja a majd számára csak később szükséges részvényeket, ha időben fedezi határidős vételi poziciókkal olcsó áron. A most 3000Ft-nál is többet érő részvények nagy részét még 2005-ben 2000Ft alatti olcsó áron fedezeti vételekkel biztositotta be, és igy most lejaratkor (amikor szükség van/lesz a részvényekre) az egyébként 3000Ft-os árfolyam helyett a bebiztositott 2000Ft alatti áron vásárolhatja meg. Mert ügyesen fedezett. Hedzselt, vagyis kockázatot háritott és küszöbölt ki. Nem pedig spekulált, ami kockázat vállalást jelent. Teccikérteni???

 

 

 

Pannonplast sikersztori 2005-től:

 

 

 

 

 

2006.07.09. Attraktiv kötvényhozamok – Külföldiek számára most ajándék a magyar államkötvény

 

 

Az elmúlt hónapban jelentős árfolyamesés következett be a magyar államkötvények piacán, melynek következményeként a hozamok igen attraktiv szintekre emelkedtek. A 3-10 éves kötvények önmagukban is szép hozamokat hordoznak a 8.5-8%-os szinteken. Az euro bázisú (LEJÁRATIG) befektetők pedig JELENLEG SÁVKÖZÉPI  EURHUF árfolyamnál már mindenképpen jobban járnak magyar forint államkötvénnyel, mintsem a 3-4%-os hozamokat hordozó eurokötvényekkel. A jelenlegi helyzetben ugyanis a forint sávközéptől való 15%-os maximális potenciális árfolyamveszteségénél már mindenképpen többet hoz a forintkötvények magasabb kamatozása. Vagyis legrosszabb esetben is jobb befektetés magyar államkötvényt tartani, mintsem eurokötvényeket. Eurobondok tartásához képest most rosszabbul járni nem lehet magyar államkötvénnyel, miközben változatlan status quonál évi 4-5%-kal hoznak többet a most vásárolt magyar kötvények. A pakliban ugyanakkor benne van két nagy adag potenciális nyereségfaktor: egy 0-15%-os potenciális forinterősödés, és egy kb 5-15% elérhető potenciális kötvényárfolyam emelkedés  (eurobund-MÁK hozamspread szűkülés.) Tehát az eurobilliókat kezelő európai kötvényalapok számára rendkivül jó lehetőség most eurokötvényeik magyar államkötvényre cserélése, hiszen tartós befektetésként rosszabul járni nem lehet vele, miközben elméletileg akár 10-20-30%-os ajándék extraprofitot is elérhetnek MOST magyar kötvény vásárlásokkal. (Extrém esetben 10-15 éves kötvénnyel akár 40-50% is lehet a nyereségtöbblet euróban számolva.)

 

Természetesen ez önmagában nem jelent 100% garanciát arra, hogy most majd megáll az állmakötvények mélyrepülése. Akár még tovább is tágulhat ez a már igy is eléggé kitágult spread, és ettől függetlenül önmagukban is tovább csökkenhetnek a magyar államkötvény árfolyamok, és akár további veszteség is képződhet rajtuk. A forint árfolyama is kulcsfontosságú a külföldiek aktivitása és döntése szempontjából, hiszen ha erősödik, akkor nő a veszteségpotenciál és csökken a nyereségpotenciál. Ha gyengül, akkor viszont persze még vonzóbbá válnak számukra a magyar kötvények. Mindenesetre az tény, hogy a jelenlegi helyzetben a nagy külföldi eurokötvénybefektetők számára már ajándék a magyar államkötvény. (Egyelőre azonban ezt még nem nagyon vették észre. J)

 

 

Magyar állampapirok hordozott hozamainak változása az elmúlt hónapban:

 

 

 

 

 

A forint a az elmúlt hónapban az euróhoz fixált +/- 15%-os lebegtetési SÁV KÖZEPÉIG GYENGÜLT. Innen sávközéptől legrosszabb esetben is már csak maximálisan 15%-ot erődöshet az euró, vagyis gyengülhet a forint.  (A jelenlegi sávközép körüli helyzetben viszont a potenciális forint árfolyamveszteségnél már mindenképpen tobbet hoz a magyar államkötvények évi 4-5%-os kamatprémiuma.)

 

 

 

 

 

Jelenlegi német hozamgörbe:

 

 

 

 

 

 

2006.06.24.  E-maileket legkorábban csak két hét múlva tudom megválaszolni.  Megértéssel kérek mindenkit, hogy tényleg csak üzleti ügyben irjon nekem, mert privát tanácsok és tőzsdei kérdések megválaszolására sajnos nem futja az időmből és energiámból. Mindenkinek sok szerencsét kivánok a tőzsdéhez! (Hosszú i betűket pedig jelenleg nem tudok irni.)

 

 

 

2006.06.23.    "Bizza pénzét szakemberre!" – tanácsolják a szakemberek

 

 

Nos, a hatalmas tőzsdei emelkedésben, majd esésben felmerül a kérdés, hogy ezek a profi "szakemberek" mit tudtak kezdeni a rájuk bizott pénzzel. Nezzük meg hogyan teljesitettek a magyar részvénylapok az elmúlt 3 hónapban illetve 1 évben. (Minden alapkezelőtől a nem-indexkövető, hanem az elvileg profitmaximumra törekvő folyamatos befeketetési döntéseket igénylő aktivan kezelendő, belföldi részvényalapját hasonlitjuk össze.)

 

 

 

Magyar részvényalapok teljesitménye az elmúlt 3 hónapban.

 

Jól látható, hogy az összes magyar (elvileg aktivan kezelt) részvényalap az ég világon semmit nem csinált, csak ült a részvénypozicióiban, majd tátott szájjal bambán végignézte a hatalmas esést részvénnyel teletömve, és az ég világon nem csinált semmit. Az összes magyar alap bentragadt az esésben teletömve részvénnyel, és ezzel másfél hónap alatt 15-20%-os árfolyamveszteséget okoztak a befektetési jegyek tulajdonosainak.

 

 

 

 

1 éves időtávú grafikonon még drasztikusabban látszik a katasztrófális teljesitmény. Másfél hónap alatt szinte teljes évi nyereségüket lenullázták a magyar részvényalapok. Aki az elmúlt 11 hónapban fektetett magyar részvényalapba, azok most mind veszteségben vannak.

 

 

 

A kék BUX grafikonnal való szinte tökéletes hasonlóság alapján még szembetűnöbb, hogy ezek az elvileg aktivan kezelt, mindennapos alapkezelői döntéseket igénylő magyar befektetési alapok szinte az ég világon nem csináltak semmit az elmúlt egy évben, hanem csak valamiféle BUXhoz hasonló passziv portfóliót alakitottak ki, oszt jó lesz az a magyarnak. 

 

Döbbenetes, hogy mindegyik alap teljesitménye totálisan hasonló. Tehát nem is nagyon probálkozott egyetlen alapkezelő sem az ég adta világon semmivel. Senki nem csinált itt semmit, csak passzivan felszállt a BUX vonatra, aztán lesz ami lesz. Tulajdonképpen a magyar alapkezelők ugyanúgy beszálltak a pilótajátékba, és ugyanúgy bent is ragadtak. 

 

 

 

 

3, 6, 12 hónapos részvény befektetési alap hozamok számokban. Nem sokkal hoztak többet mint a nulla kockázatú bankbetét. Sőt, némelyik még annyit se.

 

 

 

 

 

2006.06.23. Kellett nektek pilótajáték, vaze? (4.) – Magyar részvények

 

Elérkeztünk ahhoz a részhez, ami sok magyar "befektetőnek" (hú... de nem jó szó ez ide...) komoly anyagi veszteséget eredményezett, úgyhogy beszéljünk a dologról komolyan. Én nagyon sajnálom azokat akik nyerni szerettek volna, de vesztettek. Elsősorban azért sajnálom, mert valószinűleg nem voltak tisztában azzal, hogy milyen játékba szálltak be. Ebbe a játékba mindenki azért száll be, hogy pénzt keressen, vagyis a nyereségvágy keltette mohóság miatt. Csakhogy mint már sokszor irtam a Tőzsdefórum hasábjain, (a vállalat-részvényes vonatkozásában megtestesülő cashflow-t kivéve) maga a tőzsde, a részvények adás-vétele nem értékteremtő folyamat, hanem egy zéró összegű játék. Csak egymás pénzét lehet elnyerni. Magával a részvények adás-vételével nem képződik semmiféle érték, hanem csupán az egyik "befektető" zsebéből a másik "befektető" zsebébe vándorol a pénz illetve a részvény. Nyilvánvaló tehát, hogy az elszámolásnál végül mindenki nem nyerhet, hanem csak azt lehet megnyerni, amit más elbukik. Igy működik a játék, aminek a neve: tőzsde. Ez nem a könnyű pénzkereset világa. Ez egy nagyon veszélyes, nagyon kemény világ, ahol a játékosok 90%-a veszit és kiesik. A kiesők helyére viszont mindig jönnek új játékosok új pénzekkel, akik megintcsak azt hiszik, hogy ebben a játékban könnyű nyerni. Pedig valójában nagyon nehéz.  

 

 

Három hónappal ezelőtti helyzetértékelésem magyar vonatkozását gondolom sokan komlytalannak vélték, és elképzelhetetlennek tartották a 20000 alatti BUXot és 6000 alatti OTP-t.  Pedig nem is kellett rá oly sokat várni.:

 

 

2006.03.10.  BÚÉK 2005! BÚÉK 2006! (részlet)

 

BUX: a részvények drágák, az esetleges további dollárerősödés jót tehet ugyan a gyógyszercégek fundamentumainak, (és egyben rosszat a MOL-nak), de ezen kívül felfelé nincs nagy potenciál. A nagy kaszálás már régesrég megvolt, az is szép teljesítmény hogy a 20000-es szintet tartani tudja az index. A MOL fundamentuma valószínűleg tetőzött, az OTP-t elkaphatja ugyan egy európai bankhullám, de hogy igazán jó vétel legyen, ahhoz ugye legalább 10-es PE-n kellene megvenni, az meg 6000Ft.  Elfogytak az olcsó részvények a BÉT-en.

 

 

Nézzük ennek visszhangjában hogyan alakult a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett magyar részvények kurzusa az elmúlt három hónapban:

 

 

A csúcshoz képest 30%-kal esett vissza a BUX. (25551 >>> 18098)

 

 

 

 

 

 

Egy éves távon a BUX részvényindex szinte teljesen leerodálta nyereségét.

 

 

 

 

 

 

MOL részvények a csúcshoz képest értékük egyharmadát vesztették el az esésben. (26665 >>> 17700)

 

 

 

 

 

 

Mindenki kedvence OTP 8790Ft-os csúcsáról 40%-kal esett.

 

 

 

 

 

 

A "rendithetetlen" OTP 1 éves grafikonján még jobban látszik ahogy a "10000Ft-os elemzői célárfolyamú", "bombabiztos befektetés" , "tuti nyerő sztárrészvény" megrendül.

 

 

 

 

 

 

 

FHB krach: A két hónapja még 1500Ft közelében mozgó részvényre csak 850Ft-on jelentek meg a vevők. 

 

 

 

 

 

 

 

FHB 1 éves grafikonján még durvábban fest az összeomlás. 1690Ft-os csúcshoz képest lefeleződött a részvény.

 

 

 

 

 

 

 

A pár hete még 50000Ft felett forgó RICHTER is elvesztette értéke harmadát. 34250Ft-ig zuhant.

 

 

 

 

 

 

EGIS se nő az égig. 35470Ft-ról 21220-ig esett, mely 40%-os kemény veszteség.

 

 

 

 

 

 

 

A 2000. évi nagy MATÁV pilótajáték után, mikoris 2655Ft volt a teteje, szerencsétlen Magyar Telekom nem nagyon tud érdekelni senkit. Önmagában a kutyának sem kell, hiszen elég nehezen lehetne bármiféle alibisztori kifogást találni egy újabb pilótajáték beindulásához a korábbi 80%-os összeomlás után. Valószinűleg index követő alapok és portfólió befektetők vették csak az utóbbi évek bull trendjében. Az esést azert nem úszta meg most sem, és 20%-kal ő is bedőlt, mellyel visszaesett két éves mélypontra.

 

 

 

 

 

 

 

És végül FOTEX, az össznépi magyar pilótajáték: 842Ft-ról 390-ig esett, amely több mint 50%-os zuhanás. 

 

 

 

 

 

 

 

2006.06.23. Kellett nektek pilótajáték, vaze? (3.) – Emerging markets

 

A feltörekvő piacokat egy kalap alatt egy mondatban el lehetett intézni:

 

 

2006.03.10.  BÚÉK 2005! BÚÉK 2006! (részlet)

 

A feltörekvő nagy hozamú részvénypiacok nagy része szintén pilótajátékká vált, ennyi év után a végtelenségig nem fognak másfél évente duplázódni.

 

 

 

Nézzük ennek visszhangjában mit produkáltak a feltörekvő részvénypiaci pilótajátékok az elmúlt három hónapban!

 

 

A brazilok nemcsak fociban, de tőzsdei esésekben is mindig a világ élmzőnyébe tartoznak: A 25%-os zakó most azonban kevés a döntőbe jutáshoz.

 

 

 

 

 

 

A másik dél-amerikai favorit, Argetina hajszállal lemaradva a brazilok mögött 23%-os eséssel.

 

 

 

 

 

 

 

Mexikói tőzsdeindex Desperados vérfürdővel szintén 25%-kal esett. 

 

 

 

 

 

 

Indiai pilótajáték 30%-os összeroppanása.

 

 

 

 

 

 

Korea 20%-on belüli korrekcióval megúszta.

 

 

 

 

 

 

Prágai tavasz: 30%-os eséssel éves mélypontig kracholt a tőzsde.

 

 

 

 

 

 

Majdnem 30%-ot esett a lengyel WIG index is.

 

 

 

 

 

 

Osztrák pilótajáték 25%-kal esett.  (Zu Risiken und Nebenwirkungen lesen Sie die …)

 

 

 

 

 

 

Bronzérmesek az orosz rulett csúcson beszállt játékosai. Az RTS index értékének egyharmadát vesztette el.

 

 

 

 

 

 

Ezüstérem a török pilótajátékba "befektetőké". 4 hónappal ezelőtti 48192-es csúcshoz képest 35%-kal eresztett le a lufi.

 

 

 

 

 

 

És a győztes: az egyiptomi piramisjáték 37%-os eséssel, mellyel éves mélypontra esett a tőzsdeindex. Gratulálunk az egyiptomi "befektetőknek"! (Éves grafikon)

 

És ezek mind mind INDEX ESÉSEK voltak, azaz többé kevésbé tipikus, átlagos több részvényből álló portfóliót reprezentálnak. Egyedi részvényekben sokkal brutálisabb esések is adódtak.

 

 

 

 

2006.06.23. Kellett nektek pilótajáték, vaze? (2.) – Fejlett globális tőzsdék

 

Ahogy 3 hónappal ezelőtti (2006.03.10. BÚÉK 2005! BÚÉK 2006!) új év inditó cikkemben óvakodtam, a tőzsdék töretlen trendelése igencsak pilótajátékszerűvé vált, amely félelem nélküli töretlen emelkedésre ráférne már egy cunami korrekció: (2006.04.19.  Nulla félelem a nemzetközi piacokon)

 

 

2006.03.10.  BÚÉK 2005! BÚÉK 2006! (részlet)

 

Az amerikai részvénypiac továbbra is alulértékelt. Európa talán már kissé szelektívebb vételi tereppé vált, igazán attraktív vételi lehetőség egy markánsabb korrekcióban adódna. A német piac sem túl drága, de már kissé pilótajáték gyanus, ráférne egy nagyobb korrekció hogy aztán új erővel építkezhessen, lehetőleg tovább javuló fundamentumokra. Mindenesetre ha egyszer végre a méreg drága európai kötvényekből elkezd majd az olcsóbb részvénypiacra áramolni a hatalmas mennyiségű tőke, akkor még nagy emelkedés jöhet Európára. Japán: drága és már színtiszta pilótajáték.

 

2006.04.19.  Nulla félelem a nemzetközi piacokon

 

A tőzsdéket a nyereségvágy keltette mohoság és a veszteségtől való félelem generálta vételi és eladási megbízások mozgatják. Jelenleg elképesztően nincs semmiféle félelem a tőzsdéken. A félelem legkisebb szikráját sem látni. Olyan a hangulat, mintha nem is lehetne veszíteni a tőzsdéken, csak nyerni. Úgy tűnik bárhol is száll be az ember, csak nyerhet, úgyhogy a mohóság is egyre kifizetődőbb. A nyersanyagárak naponta annyit emelkednek a pilótajátékban, mint amennyi 1 teljes évi kamat.  Egy hónap alatt 60-ról 74-re jött fel az olaj, miközben a világ részvényindexei erre fittyet hányva mind folyamatosan emelkednek és 4-5 éves csúcsokon állnak. Hatalmas a mohóság és nulla a félelem. (Úgyhogy ráférne már a piacokra egy cunami korrekció.)

 

 

Nézzük ezek visszhangjában az elmúlt három hónap alatt hogyan muzsikáltak a vezető globális indexek!

 

 

Rögtön kezdjük egy hárompólusú összehasonlitással: USA, Európa, Japán. Jól látható, hogy az amerikai S&P 500 index mindössze 5%-ot esett a három hónap alatt, miközben a német Dax index 10%-ot, a japán Nikkei 225 index pedig 15%-ot. (A csúcshoz képest természetesen még nagyobb az esés.) Mindhárom index egyelőre csak az esés harmadát tudta visszadolgozni az utóbbi napokban.

 

 

 

 

 

 

 

Az amerikai Standard and Poor's 500 index csúcshoz képest csak 8%-ot esett

 

 

 

 

 

 

Hasonlóan 10% alatti korrekcióval úszta meg a Dow Jones index is.

 

 

 

 

 

 

A Nasdaq kompozit index már nem úszta meg 10%-on belüli korrekcióval

 

 

 

 

 

 

Talán nem véletlenül, a leginkább pilótajáték gyanús amerikai index, a kisebb vállalatok részvényeit tömöritő Russel 2000 bukta a legnagyobbat: minusz 15%-kal büntette a csúcson beszálló játékosokat.

 

 

A brit Financial Times 100 index sem úszta meg 10%-on belüli korrekcióval.

 

 

 

 

 

 

A német Dax indexet már jobban megviselte a pilótajáték behalása. Csúcshoz képest 15%-os korrekciót mutatott be.

 

 

 

 

 

 

A francia CAC40 is közel 15%-ot bukott.

 

 

 

 

 

 

Svájc sokak szerint maga a pénzügyi biztonság és stabilitás. Na pont ez az, ami a tőzsdén nincs. Még a svájcin sem. 12%-os eséssel ez az index is féléves mélypontra került.

 

 

 

 

 

És az első kör végén, a pilótajátékban mindig éremesélyes Japán. Aki a csúcson 40-es PE-n kamikáze vásárolt bele a Nikkeibe, azoknak jött a 20%-os mélyrepülés.

 

 

 

 

 

 

 

2006.06.15.    Quadruple witching –  Áll az alku! (A shortosok bedobták a törölközőt)

 

Ahogy abszolut várható volt, a pénteki negyedéves futures és opciós kifutás (quadruple witching) előtt célegyenesbe érkező esésre játszó több mint 100 milliárd dollárnyi játékban maradt júniusi shortos a markáns nyereséget mélyponton bebiztositandó massziv poziciózárásba kezdett, hiszen nagy részük számára a shortjáték a pénteki kifutásnál a prompt árfolyamon mindenképp véget ér. Ez aztán láncreakció szerű shortcoveringet váltott ki, amely gerjesztette emelkedéssel az olvadó shortprofitok védelmében a shortosok sorra dobták be a törölközöt a holnapi bizonytalanabb kifutás előtt. Ezzel a mai shortcoveringgel és a holnapi kifutással véleményem szerint az utóbbi időszak massziv shortnyomásának valószinűleg vége az amerikai piacon. A nagy shortzáró lehetőség megadatott szerda-csütörtök és végül a pénteki kifutással. Áll az alku! / Vágó úr, megállok. A massziv spekulativ shortok egyelőre zárodnak (szép profittal), és csak esetleges jó új lehetőségre, kedvező shortsetupra épülnek majd ki újra.

 

 

 

 

 

 

 

2006.06.15    A FED elnök poziciói (???) – Bernanke felbeszéli az olajat és próbálja betámasztani a földgázt J

 

A beszédhez klikk a képre!

 

 

 

 

 

 

2006.06.15.    Bill Gates visszavonul

 

Két év múlva feladja a Microsoft vezetését és elsősorban az alapitványának szenteli szent életét, amellyel már eddigis tizmilliárd dolláros nagyságrendben jótékonykodott a high-tech terézapa. Bill Gates bejelentéséhez klikk a képre!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2006.06.15.    Mit mond Békesi?

 

Szintén semmi különöset, ő is csak a valós helyzetet. Békesi László még a Közgázon tanitott engem, (ez volt az egyetlen dolog, aminek volt értelme a "Büféegyetemen"), és amennyire ki tudtam ismerni, elég jól látja a dolgokat. Azt mondanám, hogy 80%-ban általában igaza van, de 20%-ban rugalmatlanul begyepesedett. (Mondom én, akinek lehet hogy még 80%-ban sincs igaza.) Amellett hogy zseniálisan tanit, egy rendkivul kemény, szinte könyörtelen gazdaságpolitikus. Ha rajta múlna, példás lenne a makróhelyzet, viszont a lakosság emiatt valószinűleg nyomorban élne. És emiatt hiába az egyik legjobb szakember, a magyar politikában ez a fajta mentalitas nem életképes. Egy sebész, aki azonnal amputálna tanköny szerint, ha szikét kapna a kezébe. Politikusnak ma már nem is nevezném, emiatt objektivitása és szakmai véleménye viszont talán még hitelesebb. Lássuk mit mond, klikk a képre!

 

 

 

Érdekesség képpen itt egy 1999-es interjúm Békesi Lászlóval, hogy akkor hogyan látta a dolgokat:

 

Exkluzív interjú Békesi Lászlóval, volt pénzügyminiszterrel

 

Exkluzív interjú Békesi Lászlóval, volt pénzügyminiszterrel II. rész

 

 

 

 

 

2006.06.14.    MOL idegroham

 

Napi 10%-os sávban mozgott a hullámvasút, de ezen se sokan kerestek, az biztos. Aki ebbe belenyúlt napon belül, és nyereséggel kikeveredett, az már indulhat a Nasdaqon is.  J

 

 

                                    (chart: Portfolio)

 

Hogy egy kedvenc idevágó mondásomat idézzem: A tőzsde olyan mint a hullámvasút, csak itt néha felfelé is sikitanak.  J

 

 

 

2006.06.13.    Mit mond Soros?

 

Bár nem csodálkoznék, ha lassan kezdene beleőrülni a Bush elleni keresztesháborújába, (ezúttal is a legújabb senkit nem érdeklő politikai témájú könyve promóciós apropója miatt nyilatkozott a CNBC-nek), de azért hallgassuk mit mond az öreg! (Ezúttal semmi különöset, csak a valós helyzetet, amit bárki láthat, ha kinyitja az arany és társai által elvakitott szemeit.)  Klikk a képre!

 

Link to this CNBC video highlight.

 

 

 

 

2006.06.12.    Depeche Mode – Népstadion

 

 

Én leragadtam a 80-as éveknél, igy az első óra elég langyos volt nekem ezekkel a túleröltetett új zenékkel. Az utolsó félórára azért sikerült pár jól bevált régi slágert is előbányászni a srácoknak, Enjoy the silence, Question of time, Never let me down again, Behind the wheel és társait, amelyeket a 30-as generáció dominált közönség is sokkal nagyobb lelkesedéssel fogadott. Mindenesetre ha már eljött ide a  hun ugarra a banda, annyit mindenképp megért, hogy kimentünk a stadionba, hiszen 40 ezer rajongóval a DM koncerthangulat frenetikus. De azert nekem Master and servant, Everything counts és Strange love nélküli Depeche Mode koncert utan némi hiányérzetem maradt, minthacsak egy Soltész Rezső koncertből maradt volna ki a Szóljon hangosan az ének. Úgyhogy legalább a Strange love-ot pótoljuk gyorsan melegében playbackről J

 

Klikk ide: http://nyilasi.tozsdeforum.hu/strangelove.mp3

 

 

 

Bojtos Gábor barátommal, miközben az első sorban Kovács Péter Tőzsdefórum CEO éppen Dave Gahannel pacsizik.  J

 

 

 

2006.06.08.  Kellett nektek pilótajáték, vaze?

 

Úgy tűnik, a tőzsdei pilótajátékok mintha kicsit megzakkanának, és a 3 hónappal ezelőtti helyzetertékelésem kezdene beérni:

 

2006.03.10.  BÚÉK 2005! BÚÉK 2006! (részlet)

 

Az amerikai részvénypiac továbbra is alulértékelt. Európa talán már kissé szelektívebb vételi tereppé vált, igazán attraktív vételi lehetőség egy markánsabb korrekcióban adódna. A német piac sem túl drága, de már kissé pilótajáték gyanus, ráférne egy nagyobb korrekció hogy aztán új erővel építkezhessen, lehetőleg tovább javuló fundamentumokra. Mindenesetre ha egyszer végre a méreg drága európai kötvényekből elkezd majd az olcsóbb részvénypiacra áramolni a hatalmas mennyiségű tőke, akkor még nagy emelkedés jöhet Európára. Japán: drága és már színtiszta pilótajáték. A feltörekvő nagy hozamú részvénypiacok nagy része szintén pilótajátékká vált, ennyi év után a végtelenségig nem fognak másfél évente duplázódni. BUX: a részvények drágák, az esetleges további dollárerősödés jót tehet ugyan a gyógyszercégek fundamentumainak, (és egyben rosszat a MOL-nak), de ezen kívül felfelé nincs nagy potenciál. A nagy kaszálás már régesrég megvolt, az is szép teljesítmény hogy a 20000-es szintet tartani tudja az index. A MOL fundamentuma valószínűleg tetőzött, az OTP-t elkaphatja ugyan egy európai bankhullám, de hogy igazán jó vétel legyen, ahhoz ugye legalább 10-es PE-n kellene megvenni, az meg 6000Ft.  Elfogytak az olcsó részvények a BÉT-en.

 

 

Nyilasi Attila    http://nyilasi.tozsdeforum.hu

Korábbi cikkek olvasása