Megértéssel kérek mindenkit, hogy tényleg csak üzleti ügyben írjon nekem, mert privát tanácsok és tőzsdei kérdések megválaszolására sajnos nem futja az időmből és energiámból. Mindenkinek sok szerencsét kívánok a tőzsdéhez!

 

 

 

2006.09.20. Aki magyar, velünk tart! – Irány a Nemzeti Bank!

 

 

 

Amennyi erővel ez az anarchista csőcselék betört a TV-be, és kifosztották a büfét meg a csokiautomatákat, ugyanezzel az erővel a szemközti MNB-be is betörhettek volna, és a két marék csokoládé helyett 10-20 milliárd forinttal is hazasétálhattak volna. Egy profi bűnözői csoport ezt simán meg tudná szervezni ezekben a kaotikus állapotokban, hiszen a rendőrparancsnokok és politikai vezetők még előre be is mondják és hangsúlyozzák, hogy lőfegyvert nem használhatnak a tömeg oszlatására. Amíg a rendőrség teljes állománya szombaton Orbán Viktor százezres marketingkampányát biztosítja majd a Hősök terén, addig Kaiser Ede féle alakok ügyesen felbőszített pár ezres tömeggel odasétálnak a Nemzeti Bankhoz, barikádokat gyűjtenek, autókat gyújtanak, majd amíg a csőcselék Himnuszt énekelve és zászlókat lengetve behatol és szétveri az épületet, addig a profik berobbantják sutyiban a páncéltermet, majd végül hazasétálnak szép csendben észrevétlen otthagyva a sok száz bunkót, de magukkal véve a milliárdnyi bankót.

 

 

 

 

 

 

 

2006.09.18.  De kurva erős ez a forint! – 3 hónapos csúcsra káromkodta fel a miniszterelnök

 

 

Reggel a Tőzsdefórum és a Portfólió is közölte a nagy külföldi bankházak és sztárelemzőik helyzetértékelését és ajánlását. Mondanom sem kell, szokás szerint szinte pont az ellenkezője jött be annak, mint amit ezek a nagy bankházak és elemzőik jósoltak.

 

Íme példaként egy konkrét reggeli forint short / euro long ajánlás a patinás francia nagybankokból összeolvadt Calyon bankháztól: "we recommend buying EUR/HUF at 272.55, with a target of 280 and a stop loss of 270."  

 

Na lássuk mi lett ezekből a ma reggeli shortos károgásokból!

 

 

Az euró forintárfolyama a mai nap:

 

 

A forint kora reggel előbb gyengült [euro erősödött ], majd a bankközi időszak beindulásával a forint erősödni [euró gyengülni] kezdett. Sőt, délutánra már új több hetes csúcsra erősödött a forint miután 270 alá is befigyelt az euro.

 

 

 

És akkor mi is lett a Calyon forintshortjával? 2-3 forint bukót 2-3 óra alatt realizáltak is, miután koradélutánra már ki is stoppolódtak 270-en.

 

 

 

3 hónapja nem volt ilyen erős a forint mint ma. (3 hónapos mélypont közelébe került az euró forintárfolyama.)

 

 

 

 

 

 

A BUX index a kezdeti pár száz pontos mínusz után szinte folyamatosan emelkedett, majd végül pluszban zárt. Az állampapírhozamok szinte meg sem mozdultak a mai nap:

 

 

 

 

Ugye ugye… nem is olyan egyszerű játék ez a tőzsde. A nagy kaszálás reményében pillanatok alatt össze lehet szedni egy jó kis bukót. Még a nagy bankházaknak is. Úgyhogy nem kell a nagy bankházaktól sem bármit is bekajálni. Ők sem tudnak semmit se előre a piacról, mint ahogy senki sem. Az árfolyamot nem ők és az okos elemzőik fogják meghatározni, hanem a piacra érkező és aktivizálódó orderek (megbízások). Azokról meg ők sem tudnak semmit, csak a sajátjaikat. 

 

 

 

 

 

2006.09.18.  Végre egy őszinte politikus, bazmeg!

 

 

HANGANYAGHOZ KLIKK A KÉPRE!

"Nem baj, hogy kikerült a hangfelvétel. Mert a magyar politika igazi kérdése ma már nem az, ki, mikor nem mondott igazat, hanem az, ki tudja ezt abbahagyni. Ki az, aki [...] szembe mer nézni az elmúlt 16 év hazugságaival és féligazságaival. A hazugság az egész magyar politikai elit bűne. Mi sem tudtuk ezen változtatni a választások előtt, és nem tudtuk kirángatni a kampányt sem a gügyögés, a féligazságok kelepcéjéből."

 

Video 1: Gyurcsány reagál az MTV-n

Video 2: Gyurcsány a Napkeltében

 

Azért a bazmegek és lószarok között komoly sorok bújnak ám meg. Végre egy vezető, aki az álszent mellébeszélés és az élősködő vegetáció helyett őszintén beszél és tenni is akarna???

 

"Reform, vagy bukás. Nincs más. És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.

Most az adja [a hitet, ambíciót], hogy történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok. Egyáltalán nem érdekel, hogy benne leszünk-e, én személy szerint. Egyáltalán nem érdekel. Csinálunk-e valami nagyot? Azt mondjuk-e, hogy: a rohadt életbe, jöttek páran, akik meg merték tenni és nem szarakodtak azon, hogy hogy a francban lesz majd az útiköltség elszámolásunk, basszameg. Jöttek párak, akik nem szarakodtak azon, hogy a megyei önkormányzatban lesz-e majd helyük, vagy nem, hanem megértették, hogy másról szól ez a kurva ország. Hogy megértik azt, hogy azért érdemes politikusnak lenni itt a XXI. század elején, hogy csináljunk egy másik világot. Csak azért. Egzisztenciát lehet még találni sokat. Tudom, hogy nekem ezt könnyű mondani. Tudom. Ne vágjátok mindig a képembe. De csak azért érdemes. Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni. Vagy megcsináljuk, és van hozzá egy emberetek, vagy mással kell csinálni. De csak azért érdemes csinálni, hogy hozzányúljunk a nagy dolgokhoz. Elmagyarázni és majd hosszú bizottságokban ücsörögni és majd új munkabizottságot tartani, aztán majd kideríteni, hogy soha egyetlenegy törvényben nem tudunk megállapodni, mert újra csak azok a kompromisszumok születnek meg, ami lényegében a semmittevés kompromisszuma, hogy fönnmaradjon, ami eddig volt. Mert minden más sérti valakinek az érdekét. Ahhoz másik madám kell.

Mindenki döntse el magában, hogy 4-500 ezer forintért csinálja a dolgot, ami kurva fontos, különösen, ha az embernek már egyébként nincsen más szakmája, csak ez, tudom én. Hogy képes-e az elmúlt 15 év összes történetén fölülemelkedni és megkötni új ….eket, vagy azt gondolja, hogy ez is egy olyan négy év lesz, hogy á, francba, túléltük az eddigit is, most is túl leszünk. Volt már elég miniszterelnökünk, hát ezen a pasin is túl leszünk majd. Mi úgyis maradni szoktunk. Lehet. És azt is mondom, hogy ez egy legitim érvelés...

Az a személyes sztorim, hogy változtassuk meg ezt a kurva országot, mert ki fogja megváltoztatni. Orbán Viktor fogja megváltoztatni a csapatával? Vagy C változat: nem történik semmi. El lehet még így egy darabig lébecolni. Persze, hogy bonyolult az egészségügynek a dolga. De hát amelyikünk bemegy egy egészségügyi intézménybe, tudja, hogy hazugságok sokaságára épül. Persze, hogy az oktatásban borzasztón nehéz bármihez hozzányúlni. De igen, azt látjuk, hogy nem egyenlően osztja a tudást széjjel. Valamelyikötök mondta, az mégis csak – talán az Arató Gergő – azért mégis csak a legnagyobb igazságtalanság, kérem szépen, hogy a magyar oktatási rendszer egyik oldalról a köztünk lévő társadalmi különbségeket fölerősíti, nem gyengíti, aztán meg szegregál is. Hát ez az igazi nagy probléma, ez a nagy gond. És az a nagy gond, hogy azoknak adjuk az ingyenes állami oktatás, kérem szépen, akik a legjobb családokból jönnek. Hát ehhez képest nem az a botrány, hogy ki kell fizetni 3 százalékonként. Ha van társadalmi botrány, akkor az, hogy a felső tízezer termeli magát újra közpénzen. Mi meg ezt nem merjük kimondani, és be vagyunk szarva, hogy azt mondjuk, hogy egyébként a 7 százalékot akkor tessék fizetni. Ne áltassuk itt egymást. Ez az igazi botrány. Az az igazi botrány, hogy akiről a Laci beszél, az ő cigány embereinek, annak tized olyan jó minőségű egészségügyi szolgáltatás jut, mint nekem. És mióta az anyám, az anyámnak ismerik a nevét Pápán és Gyurcsány Katusnak hívják, azóta neki is jobb jut, a kurva életbe! Nem tudta, hogy mi történt. Megjavult az egészségügyi rendszer, fiam? Mondom: egy lószart, mama. Az az igazság, hogy fölismerik a nevedet. Ez botrány. Hát ehhez képest, társadalmi értelemben a vizitdíj semmi. Az nem botrány, az kényelmetlen politikailag, meg kifizetni. Mert politikailag lehet neki súlyos következménye. De őszintén szólva ez a következmény legfeljebb bennünket érint, ha idióták vagyunk. A társadalmi következménye, az meg mindenkit érint. Mi azért nem merünk hozzányúlni egy sor nyilvánvaló társadalmi hazugsághoz, mert félünk a ránk ható politikai következményektől.

De nem azért kell politikusnak lenni, mert ebből olyan kurva jól meg lehet élni. Mert már elfelejtettük, hogy milyen autófényezőnek lenni. Hanem azért, mert meg akarjuk ezeket oldani. Erről szól a politika. Nem arról, hogy melyikünkből lesz kerületi polgármester, mégis hány darab helyettese lesz. Fontos az is, tudom én, nem vagyok naiv. De nincs benn az ország első száz legfontosabb ügyébe."

 

 

PS: Eddigis tudta mindenki, hogy minden politikus lop, csal, hazudik, nem? Mi ebben az újság? Vagy tényleg csak bazmegekből ért a magyar?

 

 

 

 

2006.09.17.  Ruszkij muzik ocseny haraso

 

Azért be kell valljam, hogy ritkán nézek pankrációt, így nem igazán értek a pankráció részvényekhez (sem). Ha nagy ritkán átkapcsolok a tőzsdei csatornákról, melyek logoja lassan beleég a képernyőbe, akkor inkább csak pörgetem a műholdakat, amíg valami érdekeset nem találok, vagy átkapcsolok egy kicsit orosz és ukrán zenei csatornákra. Egész sok jó, dallamos zene van, amit máshol sose hallana az ember, csak a szovjet blokkban.

 

 

Ez volt idén a kedvencem. Klikk a képre!

 

 

 

 

2006.09.16.  Pankráció. Politika. Tőzsde.

 

Apropó pankráció! Ezt a komolytalan műfajt Amerikában olyan komolyan veszik, hogy Jesse Ventura pankrátort a nép megválasztotta Minesota állam kormányzójának.

 

 

Jesse Ventura, Minesota állam kormányzója éppen Hulk Hogant püföli.

 

 

Ami pedig a tőzsdét illeti, a World Wrestling Entertainment pankrációs vállalat részvényei szépen teljesítenek. Az 1 milliárd dolláros cég nemrég a vártnál sokkal jobb gyorsjelentéssel rukkolt elő, melyre több mint 10%-kal ugrottak meg a részvényei. Az elmúlt egy évben pedig robosztus 30%-kal izmosodtak a pankráció-papírok.

 

 

 

A WWE domina vezérigazgatónője pedig továbbra is optimistán nyilatkozott a CNBC-nek. A videohoz klikk ide!

 

 

PS: milyen szofisztikált kifejezés a püfölésre az "in ring action activity". J

 

 

 

 

2006.09.15  Jim Cramer, a tőzsdei parasztvakítás pankrátora

 

Magyar tőzsdei fórumokon is gyakran próbálkoznak egyesek aktív marketingmunkával részvényeket pumpálni, vagyis pozícióból másokat vételekre buzdítani. Ha sikerekes a kampány, akkor az árfolyamot a rábeszélt palimadarak vételei tovább lendíthetik, és a korábban bevásárolt részvényeket nyereséggel lehet eladni. (Főleg a palimadaraknak.) Nos, a tőzsdei marketing vitathatatlan császára Jim Cramer, aki esti főműsoridőben teli torokból ordibálja fel kedvenc részvényeit. Ez a fickó normál emberi alaphangon szinte képtelen beszélni, és állandóan úgy üvöltözik, mint akinek erőspaprikát dugtak a fenekébe. Szerintem eredetileg pankrátor akart ő lenni, csak nem volt elég nagy darab hozzá. Így pankráció helyett abból él, hogy az általa (strómanjai által) bevásárolt részvényeket megpróbálja a CNBC tőzsdei televíziós csatornán agyonreklámozni, árfolyamukat szabályosan felkiabálni, behülyíteni a belekokat, hogy azok vételei pumpálják fel a részvényei árfolyamát. Annyira ordibál fickó, hogy nekigyűrközve feltűrt ingjének hónalja is tocsog, és műsor közben is állandóan innia kell, hogy bírja szuflával az ordibálást, és ki ne száradjon. A CNBC-n minden este jelentkező vehemens részvénymarketing műsorának már a címe is bizarr: Mad Money, azaz őrült pénz. Ő az amerikai Győzike, akinek üvöltözése már az ötödik másodpercben sérti a jóérzésű ember dobhártyáját, és pavlovi reflexként menekül és nyúl a távirányítóért: EL INNEN! De úgy látszik a nép nemcsak itthon, hanem Amerikában is megeszi a maszlagot. 

 

Video 1: Cramer extázisban a Michigan egyetemen

 

Video 2: Cramer részvénymarketing műsora

 

Video 3: Cramer balekhipnotizációja: "Vegyetek Visage részvényt, mert az jó!" (Neki.)

 

 

 

 

 

2006.09.14.  "Ha még egyszer berúgsz, levágom a fejedet!"

 

 

Nagy valószínűséggel bérgyilkos végzett az orosz jegybank első elnökhelyettesével, a 41 éves Andrei Kozlov-val az éjjel. Kozlov elszánt küzdelmet folytatott az orosz bankrendszer tisztulásáért, a korrupció és a pénzmosás visszaszorításáért a fokozódó transzparencia érdekében. Még a múlt héten egy banki konferencián is szigorúbb büntetés kiszabását sürgette azon bankárok számára, akiket pénzmosással gyanúsítanak. A bankok felügyeletét irányító Kozlov hetente két-három bank működési engedélyét vonta meg, mely pályafutása alatt összesen több százra tehető. Magas rangú politikusok, illetve bankárok, valamint gazdaság üzletemberek bérgyilkossága az 1990-es évekre volt jellemző, mióta Vlagyimir Putyin került hatalomra, ezek háttérbe szorultak. Az éjszakai tett 2005 márciusa óta a legmagasabb rangú célszemély meggyilkolását jelenti.

 

 

Ezek a szovjetek nem viccelnek. A csecsenek pedig aztán borzalmasan barbár emberek. Bár egykori orosz barátnőm szerint nem is emberek. 1998-ban egy mini-ösztöndíjjal lett volna lehetőségem Moszkvába menni 6 hétre, de aztán jött az orosz válság, és inkább jobbnak láttam nem menni. Egy-két bátrabb cimborám azért kiment, (főleg lányok!!!), és aztán meséltek. Az egyik cimbi az orosz vodkával való ismerkedés után az első nap kifeküdt a liftben, és nem bírt lábra állni. Ott liftezett a padlóhoz tapadva fel-le a kollégiumban, ahogy mások jöttek-mentek. Egyszercsak egy csecsen gyerek fenyegetően beszólt neki, hogy "Ha még egyszer berúgsz, levágom a fejedet!". Többet nem rúgott be.

 

PS: Messziről kerülni kell ezeket az orosz érdekszférákat, mert az egészségnek nem tesz jót. Szász Karcsi szinte örülhet, hogy seprűnyéllel megúszta. Amennyiben orosz szálak is érintettek, semmiből nem állt volna egy csecsen "ügyintézőt" idehívni. 

 

 

 

 

2006.09.11.     2001. szeptember 11.    

 

 

Himnusz

 

 

 

Video

 

 

 

1997

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2006.09.05.  Kukucs! Megjöttem.

 

 

 

Üdvözlöm az olvasókat, Kovács Áron Bendegúz vagyok, a Tőzsdefórum leendő tulajdonosa. Hamarosan átveszem a Tőzsdefórum irányítását a papától, és egy nemzetközi tőzsdei médiabirodalmat hozok létre, amivel lenyomjuk a Bloomberget, a Reuterset és a CNBC-t is. Csak pár év türelmet kérek, amíg az őrületbe kergetem a papát, és akkor majd kezembe veszem az irányítást.

 

PS: Ja, és addigis vegyetek dollárt! Jó üzlet lesz, nekem elhihetitek, öreg róka vagyok én a devizapiacon, és eddig még sosem buktam.

 

 

 

 

2006.09.04. Még hogy jó üzlet a kötvény??? – Hazai kötvényalapok 1 éves teljesítménye. (Veszteség minden szinten.)

 

 

A kamatadóval mostantól új időszámítás kezdődik, a zsebre tehető kamatok, profitok az adó miatt 20%-kal alacsonyabbak lesznek. Lássuk hogyan muzsikáltak a hazai kötvényalapok az elmúlt 1 évben:

 

 

 

 

 

Hazai kötvényalapok 3, 6, 12 hónapos teljesítménye. (Szinte minden szinten veszteség.)

 

Mint láthatjuk a hazai alapkezelők nem törték magukat halálra befektetőik érdekében. Szinte mind veszteséget értek el minden időtávon!!!

 

Még hogy jó üzlet a kötvény??? Sokan téveszmében élnek, amikor azt hiszik, hogy a kötvényalapok, kötvények, államkötvények kockázatmentes befektetések. Egyáltalán nem, mint ahogy fentebb is láthatjuk, hozzá nem értő kezekben veszteséget is ereményezhetnek a befektetések.

 

PS: Kamatadó??? Ha nincs nyereség, nem fenyeget.

 

 

 

 

2006.09.01.  20% kamatadó és árfolyamnyereségadó

 

 

 

Az új jogszabályok és értelmezése több forrásból is:

 

Apeh tájékoztató a tőzsdei ügyletekből származó jövedelem adókötelezettségéről 2006.08.22.

Apeh tájékoztató a kamatjövedelem adókötelezettségéről 2006.08.22.

 

http://www.bet.hu/file/Sajtoanyag_ado_060825.pdf

 

http://www.equitas.hu/index.php?page_id=98

 

http://www.cib.hu/actual/cibhirek/cibhirek?id=d6466c

 

https://www.otpbank.hu/OTP_Portal/online/BH01010309000000.jsp

 

 

 

 

 

2006.08.31.  Záróra! Holnaptól kamatadó. – Mik voltak a legattraktívabb fix hozamú adómentes forint befektetési lehetőségek?

 

A sok apróbetűs, sunyizós banki konstrukciók között, nézzük melyek voltak a legattraktívabb kamatadómentes fix hozamú forint befeketetések!

 

 

LEGJOBB ÉVEN BELÜLI HOZAM: D070801 DISZKONTKINCSTÁRJEGY éves 8% hozam. A legjobb éven belüli befektetés a likvid diszkontkincstárjegy legkésőbb, azaz 2007.08.01-jén lejáró sorozata volt, melynek 8%-os vételi hozamánál egyetlen bank sem tudott magasabb kamatot kínálni. (Ennek a konstrukciónak a hozama szeptember 1-jétől 10%-os éves adóköteles kamatnak felelne meg.)

 

 

LEGJOBB BANKBETÉT: HVB 2 ÉVES LEKÖTÖTT BETÉT 7.245% lineáris kamatláb = 7% effektív éves kamatos kamatláb a 2 éves futamidő alatt. Bárki által könnyen, egyszerűen, kis összeggel is nyitható, rendkívül rugalmas betéti konstrukció, bármikor, bármely összegben kamatveszteség nélkül feltörhető részben vagy egészben napra pontos időarányos kamatot jóváírva. (Az augusztus 31-ig vásárolt 2 éves államkötvénnyel kb pont megegyező hozamot eredményez majd, viszont az állampapírral szemben 2 éves lejárat előtti kiszállásnál nincs árfolyamkockázatunk, és nem kényszerülünk esetlegesen áron alul eladni a sokszor nyomott vételi árfolyamokat jegyző állampapír-dílereknek, ha idő előtt kell a pénz, hanem csak szimplán feltörhető a betét időarányos kamattal) Ennek az adómentes betéti konstrukciónak augusztus 31. után 9.05% nominális (8.68% effektív 2 évi kamatos kamat) adóköteles bruttó kamatláb felelne meg.

 

 

LEGMAGASABB FIX HOZAM LEGTOVÁBB KAMATADÓMENTESEN: RAIFFEISEN 3 ÉVES LEKÖTÖTT BETÉT 8.01% lineáris kamatláb, mely 7.44% effektív éves kamatos kamatlábnak felel meg a 3 éves futamidő alatt. Egyetlen hibája, hogy 3 év előtti feltörésnél jóval kevesebb kamatot fizet csak, ezért csak a teljes 3 éves periódusra erdemes befektetni. Viszont 3 évig effektív kamatos kamatlába 7.44%, mellyel ezen a távon egyetlen fix hozamú konstrukció sem tudja felvenni a versenyt. (A legattraktívabb 3 éves államkötvény [lásd alább] várható kb nettó 7.00%-os effektív kamatos kamat hozamát is szignifikánsan veri a Rajfi az adók miatt. (A 3 éves futamidő alatti adómentes 7.44% effektív kamatos kamatláb szeptember 1-jétől 9.15%-os effektív adóköteles kamatos kamatlábnak felelne meg.)

 

 

LEGATTRAKTÍVABB HOZAMÚ ÁLLAMKÖTVÉNY: a 3 ÉVES 2009/F 8.25%-os vételárban hordozott hozammal. A legtávolabbi kamatkuponfizetésű (2007.08.12.) vagyis legtovább kamatadómentes legvonzóbb középlejáratú kötvény. Az első kamatperiódus után adókötelessé váló kuponok így átlagosan évi 7.15% nettó kamatot jelentenek, mely holnaptól majdnem 9% bruttó kamatnak felel meg. (Kuponokat pénzpiacon újrabefektetve 3 éves távon vegül kb pont 7.00% effektív nettó kamatos kamatot hordoz vs. 7.44% Raiffeisennel összevetve). Ez a kötvény azonban egyéves távon is elég vonzónak ígérkezik. Ha változatlan hozamkörnyezetben az első kamatfizetés (2007.08.12) előtt eladjuk még teljesen adómentesen, akkor éves szinten 8.25%-kal ketyegett benne a pénz. Egy esetlegesen mérséklődő hozamkörnyezetben pedig egy kis árfolyamnyereséggel akár 10% tiszta adómentes hozamot is realizálhatunk rajta.

 

 

 

 

 

 

2006.08.27.  Mit mond Békesi?

 

Nyugdíj, egészségügy, konvergencia terv, aktualitások. Klikk a képre!

 

 

 

 

 

 

2006.08.27.  Aki talán még Csányinál is gazdagabb – Kapolyi László

 

 

 

Klikk a képre!

 

Egy nem túl vérpezsdítő interjú Kapolyi Lászlóval az új Vásárosnaményi erőműje kapcsán. Az egykori KGST ipari miniszter, aki mellesleg Csernomirgyin Gazpromvezér majd miniszterelnök puszipajtása is volt, hazai és szovjet kapcsolatait felhasználva egyedüliként képes az orosz államadósságot részleteiben valahogy behajtani. Ennek az adósságnak az utolsó 50 millió dolláros adagja integrálódik bele ebbe a legújabb vállalkozásába is. A nagy zsetont szép csendben és folyamtosan ezzel az államadósságot behajtó hihetetlen kapcsolati tőkéjére épülő vertikális energiaholdingjával csipegeti le, amely orosz szénbányákban, ukrán erőművekben és hazai villamosenergia-importban integrálódik. Vállalkozásai döntően így Ukrajnában és Oroszországban vannak, amelyekről keveset lehet tudni, de az utóbbi évek energetikai vállalatainak felértékelődésével akár százmilliárd forintos nagyságrend is lehet.

 

 

PS: Mennyi régi káder?!! Sőt, Kádár is előkerült a Napkeltében. Úgyhogy akit érdekel a téma, és a vérszegény Kapolyi interjú alatt félálomba merült, azoknak itt egy igazán ütős, vérpezsdítő, már már botrányba fulladó össztűz Moldova Györgyre

 

 

 

 

2006.08.25.  Hollywood Hedge Fund

 

Egy érdekes nyúlfarknyi riportocska, hogy egyre több hedge fund száll be a filmgyártásba egy-egy nagy költségvetésű hollywoodi szuperprodukcióba. A hedge fundoknak azért jó, mert diverzifikálnak a tőzsdei kaszinóktól független kockázati befektetéssel, a filmgyártóknak pedig azért jó, mert könnyen jutnak nagyon komoly finanszírozási forrásokhoz úgy, hogy a hedge fundok (a hagyományos szakmai finanszírozókkal szemben) nem pofáznak bele semmibe. Klikk a képre!

 

 

 

 

 

 

2006.08.24  MOL és OTP jelentések

 

A nyári vakáció alatt jelentett a két vezető blue chip is. És ha már ilyen frappáns tömör táblázatba foglalta az eredményeket a Portfólió, akkor írjuk fel ide egy lapra, hogy kéznél legyenek.

 

OTP 2006 Q2

 

 

 

 

MOL 2006 Q2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2006.08.08.  Nem emelt tovább a FED. 5.25%-on hagyta az irányadó dollárkamatlábat. – "Beértek a kamatemelések. Hűl a gazdaság, hal az infláció. De ha kell, odacsapunk újra!"

 

 

FED STATEMENT:  "The Federal Open Market Committee decided today to keep its target for the federal funds rate at 5-1/4 percent. Economic growth has moderated from its quite strong pace earlier this year, partly reflecting a gradual cooling of the housing market and the lagged effects of increases in interest rates and energy prices. Readings on core inflation have been elevated in recent months, and the high levels of resource utilization and of the prices of energy and other commodities have the potential to sustain inflation pressures. However, inflation pressures seem likely to moderate over time, reflecting contained inflation expectations and the cumulative effects of monetary policy actions and other factors restraining aggregate demand. Nonetheless, the Committee judges that some inflation risks remain. The extent and timing of any additional firming that may be needed to address these risks will depend on the evolution of the outlook for both inflation and economic growth, as implied by incoming information."

 

 

TÖMÖREN A FED KÖZLEMÉNY LÉNYEGE: A korábbi rendkivül erős gazdasági növekedés mérséklődik. Habár az infláció az utóbbi hónapokban magasabb szinten kezdett beágyazódni, és továbbra is potenciális veszélyeket hordoz, az idő múlásával enyhülése várható.  A korábbi kamatemelések remekül kezdenek beérni, mert nagyon ügyesek vagyunk itt a FED-nél.

 

 

 

2006.08.03. Hullócsillagok – Török kötvényalapok összeomlása

 

 

Pont egy éve török kötvényalapokról morfondiroztunk Frankyvel emailben és a Tőzsdefórum hasábjain. (A Fórumon 2005. augusztus 11. 0 óra 44 perckor kelt irásomban is elemeztem a befektetést, mely aztán forgatókönyv szerűen vált valósággá. A Fórumból vagy a "Tőzsdefórum kommentárok" menüpontből visszakereshető.) A török lirakötvényeket magas kockázatú, de jó befektetésnek tartottam, melybe a tőke 10-20%-át érdemesnek láttam diverzifikálni 1 éves belátható időtávon.

 

 

 

A 4 eredményfaktor kombinációja várhatóan szép nyereségpotenciállal kecsegtetett:

 

1. rendkivül magas, 15% körüli kamat [Ez biztos nyereségfaktor]

2. inkább várható potenciális kötvényárfolyamnyereség, mintsem veszteség (-12%/+12%) [Ebben a faktorban utólag túl optimista voltam] 

3. lira árfolyamkockázata (-30%/+20%) [Legnagyobb kockázat, mely be is ütött]

4. forint erős sávszél közelében volt (245Ft/euro körül), ahonnan potenciális gyengülése szintiszta extraprofittal jár (0-10%). [Ez veszteséget nem, csak nyereséget okozhat.]

 

A 4 faktor kombinációjának szerencsés kimenetele esetén forintban akár 50%-os hozamon sem lepődtem volna meg, de mindenesetre kb 20% hozam elég korrekt elvárásnak tűnt, miközben éves távon legrosszabb együttállás esetén sem tűnt fenyegető veszteséget eredményező befektetésnek a magas kamat jótékony ketyegése miatt. A kockázat mértéke ugyan behatárolható volt, azonban ott lebegett a szemem előtt egy bármelyik pillanatban bekövetkező nagy esés potenciális veszélye. Ugyanis már akkor erősen pilótajátékgyanús volt a török lira irdatlan spekulációja, másrészt kisebb veszélyként azért a kötvénypiac átmeneti megroppanása is benne volt a pakliban valamiféle terrorcselekmény, EU integrációs vagy geopolitikai válság okozta tőkekivonási pánik esetén. (Szerintem sose lesz EU tag Törökország. Hisz nem is Európa.)  Igy a legnagyobb kockázatot abban láttam, hogy a már pilótajáték gyanus liratrendbe esetleg pont egy kisebb-nagyobb összeomlás előtt sikerül beszállni, amellyet aztán több hónapig, akár fél-egy évig is eltart majd kiheverni, mire újra nullán lesz az ember. Mindennel együtt azonban a magas lirakamatok csökkenő trendjére számitva, kecsegtető befektetésnek itéltem a török kötvényeket a magas devizakockázat ellenére is. 

 

Közvetlen saját számlás török államkötvénybefektetés komplikációi helyett európai székhelyű befektetési alapokat keresgéltünk Frankyvel. Volt is néhány, de egyik sem tetszett. Borzalmasan magas jutalékokat fejtek le mind a befektetőiktől, amiért valójában nem csináltak semmit, hiszen passzivan kötvényekbe fektető [buy and hold] alapokról van szó. Ilyen dij, olyan dij, amolyan dij, és máris ott tartunk, hogy egy beszállás és kiszállás 10%-ba került. Na ez pofátlanul nagy lehúzás a semmiért. Ráadásul a kiszállás sem túl egyszerű, pedig a gyorsaság alapvető, ha összeomlás jeleit mutatja egy ilyen törékeny feltörekvő piac.  A legtöbb török alap ráadásul kisebb-nagyobb arányban török részvényeket is tartalmaz(hat), csakhogy akkor már számomra az isztalmbuli börze borzalmasan pilótajátékgyanússá vált, úgyhogy én török részvényvásárlásról hallani sem akartam.  Lényeg a lényeg, annak ellenére hogy akkor 2005. közepén kedvező beszállási lehetőségnek itéltem, mivel nem találtam számomra megfelelő befektetési alap instrumentumot, nem ragadtam le a témánál, hanem inkább hagytam a fenébe.

 

Nézzük hogyan teljesitett azóta az egyik legnépszerűbb török kötvényalap, mely sokáig a Morningstar toplistájának éllovasa volt!

 

Mind a várakozásaim, mind a félelmeim beigazolódtak. A pilótajáték szépen trendelt tovább szinte töretlenül 50%-os nyereségig, majd kb 1 év után összeomlott a lira és a kötvénypiac, és ezzel a török kötvényalapok.

 

 

 

Türkisfund török kötvényalap bruttó árfolyamának elmúlt 14 hónapos teljesitménye euróban (2005.06.01-2006.07.31.)

8-9 hónap töretlen trendben 50%-kal emelkedett az alap árfolyama, majd néhány hét kötéltáncolás után MINDÖSSZE 4 ÉRTÉKNAP ALATT ÖSSZEOMLOTT, ÉS ELVESZTETTE 1 ÉVES NYERESÉGÉT.  A valós hozam 14 hónapos távon még tovább romlik a kb 10%-ot kitevő dijkavalkáddal (beszállási dij, kiszállási dij, alapkezelési dij, levegővételi dij, lélegzetvisszatartási dij, stb...), viszont forintban számitva a befektetést a forint gyengulése miatt kb 10%-os árolyamnyereség képződött az euró  245 ŕ 270/280 erősödésén. Összességében tehát 14 hónap alatt kb nullát hozott az alap. Pont az erősen pesszimista hozamforgatókönyvem valósult volna meg.  (Persze ha valaki ügyesen észrevette a kötéltáncolást, és gyorsan kiszállt még az összeomlás előtt, az jól járt... de valószinűleg nem sokan lehettek ilyen ügyesek és szerencsések. Egyrészt azért a sok más befektetés mellett ilyen alapokba is diverzifikáló befektetőktől nem várható el, hogy egész nap a török CNBC előtt ücsörögjenek török szinkrontolmáccsal, és azonnal cselekedjenek...  Másrész nem egyszerű a csúcson kiszállni egy ilyen nehézkesen forgalmazott alapból, hiszen az exit szándékot követően csak több nap csúszással lehet kiszállni, amennyi idő alatt simán bekracholhat a piac, miközben semmit sem tudunk már csinálni. Ráadásul már évek óta töretlen volt a trend, és hirtelen, egyetlen értéknap alatt következett be a hatalmas esés fele. Látatlanban is lefogadom, hogy a befektetők 90-99%-a tuti bentragadt és megégette magát.)

 

Gyors áttekintés a 4 faktor tekintetében, hogy mi okozta szárnyalást, majd az összeomlást:

 

1. a magas kamat az ketyegett.

 

2. kötvények árfolyama szép lassan tartósan emelkedett [kamatszintcsökkenési trend], majd heves intenzitással óriásit zuhant [brutális kamatszintemelkedés]

 

Az 1 éves piaci lira kamatok alakulása

 

A kamatszint meredek emelkedése a kötvényárfolyamok drasztikus esését eredményezte.

 

 

3. Lirapilótajáték összeomlott. Az euró liraárfolyama 1.6 alól 2.2-ig lőtt fel, mely 30%-os leértékelődése a török lirának.

 

 

 

 

4. Az euró forintárfolyama 245 körüliről 270/280Ft-ig erősödött, igy ez kb 10-15%-os nyereségfaktort jelent.

 

+1.  A konkrét alap maximum 25%-ban részvényeket is tartalmazhatott.

 

Isztambuli buli – A török tőzsdeindex szárnyalása és összeomlása

 

 

(A vicc az egészben, hogy a török pilótajáték részvények (amitől sokkal jobban féltem, mint a kötvényektől) végül nagyjából ugyanúgy teljesitettek 14 hónapos távon mint a kötvények.)

 

 

Konklúzió: (Hacsak nem szállt ki valaki nagyon ügyesen és/vagy szerencsésen a pilótajátékból), mindazok akik az elmúlt egy-másfél év folyamán szálltak be török kötvényalapba, azok 0 és 40% közötti veszteséget szenvedtek el.

 

Persze mostani beszállással várhatóan sokkal jobban lehetne járni, hiszen magunk mögött van az a hatalmas esés, amitől pont tartottam anno. Vagyis innen nagy összeomlás nem valószinű, hiszen már megvolt, és abban mindenki kipakolt, aki ki akart, vagy muszáj volt neki. A hatalmas nyereséget persze még a jelenlegi 20% közeli kamatszint ellenére sem lehet garantáltan boritékolni, minthogy arra sincs garancia, hogy végül nem bukóval végződik ez a komplex befektetés. De azert nagy buktának ezek után már kicsi az esélye. Az alapkezelési dijak azonban botrányosan magasak az ilyen egzotikus alapoknál. (A valós nettó realizált hozam akár 10 százalékponttal is alacsonyabb lehet az alap árfolyamjegyzésénél a pofátlanul magas dijak levonása után.) Ráadásul jelen helyzetben a forint esetleges erősödése elviekben akár 10-15%-os veszteséget is okozhat a lira kötvényekbe fektető (nyilván nem forintban denominált) kötvényalapok tekintetében.

 

 

 

Mellesleg a TÖRÖK RÉSZVÉNYALAPOK is hasonlóan csúnyán végezték:

 

 

A kékkel ábrázolt török részvényalap euro árfolyama 70%-os emelkedést követően szintén teljes nyereségét visszaadta 4 értéknap alatt. Akik az elmúlt 14 hónap folyamán fektettek török részvényalapba, azok mind 0-40%-os veszteséget szenvedtek el. (Hacsak nem szálltak ki a pilótajáték összeomlása előtt.)

 

 

 

 

2006.08.02. Gyorsjelentések

 

Amerikai részvénytársaságok: http://money.cnn.com/data/earnings/index.html

 

Magyar tőzsdei vállalatok: http://www.tfo.hu/index2.phtml?text=off&menu=1&submenu=search&search=2006q2

 

 

Nyilasi Attila    http://nyilasi.tozsdeforum.hu

Korábbi cikkek olvasása