Megértéssel kérek mindenkit, hogy tényleg csak üzleti ügyben írjon nekem, mert privát tanácsok és tőzsdei kérdések megválaszolására sajnos nem futja az időmből és energiámból. Mindenkinek sok szerencsét kívánok a tőzsdéhez!

 

2007.09.06. Akcióművészet

 

A Lángoló Ember fesztivál utolsó napjai sem teltek botrány nélkül múlt hétvégén, egy férfi felakasztotta magát a sátrában, ráadásul az arra tévedő több ezer járókelő két órán keresztül hitte azt, hogy amit lát, az dekoráció. … az öngyilkos férfi két órán keresztül lógott a sátrában, ám ez mégsem tűnt fel az arra elhaladó 36 ezer embernek, többek között a barátainak sem, mindenki azt hitte ugyanis, hogy amit lát, az csupán akcióművészet. (Index cikkéhez klikk ide!)

 

 

Na a tőzsde is pont ilyen "akcióművészet."  Több mint 10 évnyi tőzsdei akcióművészetet látva én már nem lepődőm meg semmin. Sőt, ha ilyeneken meglepődnék, akkor valószínűleg már rég tönkrementem volna.

 

És ezért nincs mit csodálkozni a tőzsdei manipulációk áldozatain sem. Ők az értéket látják benne, miközben valójában elszedik a pénzüket: Ez az igazi akcióművészet!

 

 

 

 

 

 

2007.08.30.  A nagy tőzsdei átverőshow

 

 

Mivel a professzionális tőzsdei szereplők 99%-a sem tud hosszú távon magas hozamot elérni a tőzsdén, (hiszen nekik is egymástól kellene elnyerniük a pénzt a játékban), ezért sokkal inkább fókuszálnak a nagy bankházak is a kétszáz éve bevált fejőstehén koncepciókhoz: nyerészkedni a manipuláláson, illetve a valójában nem is létező virtuális árfolyamnyereségek alapján valós pénzek leakasztása díjak formájában. A lényeg, hogy menjen minél tovább a színház és ezáltal legyen jegybevétel. Ha pedig sikerül valakit beszopatni, az már extraprofit.

 

Lássuk ennek az örök igazságnak megfelelő mai hírt a Tőzsdefórumon:

 

Csődben a Basis Yield Alpha (2007. augusztus 30. 11 óra 10 perc)  (Klikk, ha érdekel az eredti hír!)

 

A témánkba vágó részt ide is kiemelem: Basis Capital Fund Management Ltd. ausztrál alapkezelő, mely korábban bejelentette: Basis Yield Alpha alapjának vesztesége elérheti a 80%-ot a másodlagos hitelezési piac összeroppanása után most csődvédelmi eljárást kért maga ellen az extrém piaci körülményekre hivatkozva. … Az 1999-ben Steve Howell és Stuart Fowler által alapított Basis Capital májusban még több, mint 1 milliárd dollár értékű eszközökkel rendelkezett, azután jelentős összegeket vesztett, miután a kockázatosabb kölcsönök csődhulláma elérte a hitelezési piac szélesebb körét is.… Korábban még az Alpha alap a legmagasabb "ötcsillagos" értékelést kapta a Standard & Poors befektetési szolgálatától, 2005-ben pedig elnyerte az "év alapja" címet.

Mekkora szopatás volt ez is már!!! A világ elsőszámú, legpatinásabb hitelminősítő intézete - aki abból él, hogy a szava és hitele alapján több ezer milliárd dolláros értékben bíznak meg benne az emberek - a legmagasabb "5 csillagos" parasztvakítással fémjelzi ezt az alapot. Képzelem milyen fejet vághatnak szerencsétlen beszopatott befektetők, akik májusban betették a pénzüket az "év alapjába", aztán most 3 hónappal később eltűnt minden az utolsó fillérig.

 

És a Strandard and Poor's on kívül megint kik állnak a háttérben? A Basis hitelezői közt szerepel a JP Morgan Chase Bank NA, a Goldman Sachs International, a Citigroup Global Markets Ltd., a Morgan Stanley, a Lehman Brothers International (Europe) és a Merrill Lynch International, mely mind fizetési meghagyásokat igényelt a júniusi zuhanás után. Vagyis megint a wall streeti szarkeverők, akik jót kerestek azon, hogy eladták 5 csillagos áron ezeket a szar szemét hiteleket ennek az alapnak tesco gazdaságos értékpapírokba csomagolva. Sőt még hitelt is nyújtottak az alapnak, hogy minél több ilyen bóvli kacatot vehessen meg tőlük, és most hogy kiborult a bili, és folyik a szar mindenfelé, mossák kezeiket és kérik vissza a pénzüket az utolsó centig, a beszopatott befektetőknek pedig megint nem marad semmi. A befektetők mindent elbuktak, a pénz a wall streeti szarkeverők zsebébe került.

 

Sok alap fog még bedőlni, és nagy perek is lesznek még ebből. Sok-sok milliárdosak, ami lehet hogy elsöpör majd néhány bankházat vagy hitelminősítőt, mint ahogy elsöpörte a könyvvizsgáló Arthur Andersent is az Enron manipuláció bukása.

 

 

 

PS: Ez persze Mutyisztán országban is ugyanígy megy ám, csak kicsiben. Ugye nem gondolja senki komolyan, hogy az állandóan szászmilliós és milliárdos veszteségeket termelő tőzsdei cégek esetében megalapozott az árfolyamok sorozatos évenkénti duplázása? Ezek a nyereséget termelni képtelen veszteséggyárak valójában egy fillért sem érnek. Kivétel nélkül mind manipuláció. Jellemzően a bennfentesek a felmanipulált árfolyamú vagy új részvénykibocsátás által hígított részvényeket megpróbálják a piaccal felszívatni, vagyis a virtuális árfolyamnyereséget külső szereplők valós pénzére váltani.

 

Néhány esetben pedig összeesküvés-elméleteket idéző manipuláció zajlik az alábbi menetrend szerint. (Hamár épp a napokban az összesküvés-elméletek valóságalapjának tényére hívta fel figyelmem egy IEB-es kolléga, rajtam ne múljon: Konspiráljunk!  ;-)

 

1. Befektetői csoportok kiszemelnek egy alkalmas illikvid részvényt, és bevásárolnak a sok éves, sokszor 80-90%-os esés alján. Olyan értéken, amikor legrosszabb esetben talán már kiszedhető annyi pénz a cégből, mint amennyibe a részvény kerül. Az irányító szavazatok bírtokában átveszik az irányítást a cég felett, és magukat vagy strómanjaikat helyezik az igazgatóságba.

 

2. Ezekután részvényopciós programmal elkezdik a cég pénzén venni a cég saját részvényeit, mely vételi erőtől markánsan emelkedik tovább a részvények árfolyama.

 

3. Az opciós részvényeket jól megérdemelten ingyen megkapja a menedzsment, hiszen jól dolgoztak, mert emelkedett a részvények árfolyama. (Naná hogy emelkedett, hiszen a cég pénzén manipulálták fel azáltal, hogy az opciós részvényeket megvették.)

 

4. Miután a bennfentesek már csurig vannak részvénnyel és már a cégnek is elfogyott a pénze hogy újabbakat vegyen és aztán odaajándékozza menedzsementnek, és már duplázás után triplázáson is túl van az árfolyam, akkor találni kell egy aranybohócot, egy vevőt, akire rá lehet pirítani a méreg drágára felpumpált részvényeket, vagyis a virtuális profitot valós pénzre kell váltani. Ekkor jön a képbe egy befektetési alap vagy vagyonkezelő akivel szövetkeznek, és a befektetők pénzén az alap is elkezdi venni a tőzsdén a részvényeket egyre magasabb és magasabb áron, miközben a másik oldalon a bennfentesek adnak el és szállnak ki. Ráadásul ez duplán, (sőt triplán) jó az alapkezelőnek is, hiszen az egyre nagyobb pakkot egyre magasabb árfolyamon tudja kimutatni, egyre magasabb a kezelt portfólió értéke, a befektetési alap árfolyama, és ezáltal csábító múltbeli (virtuális) hozamokat tud felmutatni az alap árfolyamában, melyre felizgulnak a befektetőik és még több pénzt öntenek be az alapba, még több pénzt bíznak a vagyonkezelőre. Másrészről a magas virtuális árfolyamnyereségek alapján szépen lehet leszedni a vastag alapkezelési/vagyonkezelési díjakat/sikerdíjakat. (Meg persze biztos tesz majd a Télapó pár Milkát a karácsonyfa alá. Finom csoki az, mindenki szereti.) Így lehet a valójában nem is létező, hanem csak felmanipulált virtuális árfolyamnyereségből valódi pénzeket leszakítani.

 

Tehát tömören összefoglalva a bennfentesek a cég pénzén saját zsebre felhalmozva a részvényeket felmanipulálják az árfolyamot, majd a csúcson eladják egy alapnak, aki más pénzén [a befektetőikén] megveszi a pénzügyileg kizsigerelt méreg drága szemetet. Ezen a körön nem lehet veszíteni annak aki benne van. Sőt, ha szerencséjük van, eddigre már a múltbeli folyamatos árfolyamnyereségeket látva már beindul egy jó kis pilótajáték, ahol a tőzsdei kisbüfögtetők már tényleg elhiszik, hogy ezen egyszerűen nem lehet veszíteni, csak nyerni, így rájuk is lehet szépen pirítani a papírokat. Aztán hogy mi lesz a beszopatott mutyisztáni befektetési alap tulajdonosokkal, amikor majd valamikor összeomlik a szarkupac, az már egy másik történet lesz. Mindenesetre jó, hogy mi nem Mutyisztánban, hanem Magyarországon élünk, ahol ilyenek nem fordulnak elő.

 

 

 

 

 

2007.08.30. Válság a köbön (3.) – Szétzilált kamatok

 

Ebből a kissé nyakatekert grafikonból is jól látszik, hogy augusztusban mennyire szétzilálódott a globális bankközi hitelpiac. A különböző dollár kamatláb-kontraktusok árfolyamának határidős jegyzésének relatív változását tettem egy grafikonra. Júniusban és júliusban még szokásosan a nagyjából hasonló szinteken mozgott a FED nyílt piaci o/n kamatlába, az 1 hónapos LIBOR hitelkamatláb és a 3 hónapos eurodollár betéti kamatláb határidős jegyzései. Augusztusban először mindegyik kamatláb jegyzése csökkenni kezdett [a grafikonon a kurzus emelkedett] a FED kamatcsökkentésére számítva. Ekkor még csak hitelválságról beszélhettünk, aminek fájdalomcsillapítója lenne a FED kamatvágása. De aztán augusztus második felére az addícionális likviditási és bizalmi válság szétzilálta a piacot, és a piaci kamatlábak jegyzése emelkedni kezdett [a grafikonon a LIBOR és eurodollár kurzus csökkent], miközben továbbra is a FED kamatok 25 bázispontos csökkenését várják kétségbeesetten [a grafikonon a FED funds kurzus emelkedett]. Vagyis a kamatfajták közti jellemző minimális kamatkülönbözetek brutálisan kitágultak, recseg-ropog a kiszáradt bankközi piac. A hitel kamatlába megdrágult 5.5% felett, a bankközi betét kiszáradt 5.5% alatt, mert nem bíznak a szereplők egymásban, és inkább a garantáltan biztos kincstárjegyekbe menekül a betéti pénz 3-4.5% között, a FED-től pedig 25 bázispontos csökkentést várva 5%-os rátára számítanak.

 

 

 

 

Jól tükröződik ez a "válság a köbön" a kamatok alakulásán. A hitelválságot FED kamatjegyzések csökkenése jelzi: várja mindenki a fájdalomcsillapítást. A likviditási válságot a bankközi kamatok emelkedése tükrözi. A bizalmi válságot pedig a betéti és hitel kamatok között különbözet kitágulása tükrözi.

 

Mindenki kamatvágást vár a FED-től, pedig már a mostani 5.25%-os piaci célkamat biztosításához is megatonna pénzeket kell bevetnie. Mennyi pénzt kellene akkor ahhoz bevetni a szabad piacon, hogy még lejjebb tolja a kamatokat??? Épp ezért csökkentette a FED  inkább a direkt finanszírozásra használt diszkont rátát, mintsem a szabad piacba kelljen százszor nagyobb pénzeket belepumpálni. Ez most nem harvardi teadélután, hanem "válság a köbön", ahol a FED elsőszámú szerepe most a bankközi piac mesterséges lélegeztetése, likviditásának biztosítása, hogy a bankrendszer fizetőképessége meg ne akadjon, nem pedig a kamatszint. Egy likviditási válságot még lekezelnek a jegybankok, de egy bizalmi válság során nagyon nagyon sok pénzt kellhet betolni, hogy még a kamatokat is leszorítsa, ami jelenleg most sem nagyon sikerül, hiszen teljesen szétzilálódott a piac, a bankközi kamatok pedig a FED kamatcsökkentési várakozások ellenére is 5.50%-ig emelkedtek. Óvatosabb megoldás lenne, ha még 25 bázispontot csökkentene a FED a diszkont rátán 5.50%-ra, mely elfogadható erőfeszítéssel talán megállíthatná a piaci kamatok emelkedését, de a nyílt piaci fed funds targetet csökkenteni akkor, amikor már a mostani szintet sem nagyon bírja tartani, az lehet hogy húzós lesz. Nem túl kellemes, ha minden szereplő csak a FED-del akar üzletet kötni, senki mással. Három műszakban kellene üzemeltetni a nyomdát, ha most a FED minden áron mindenkit olcsóbban akarna finanszírozni.  

 

 

 

 

PS: A részvénypiac pedig egyszerűen abszurd humor katagóra a jelenlegi helyzetben. Aki 13000-es Dow felett vesz, az ugye legalább arra számit hogy 14000 fölé megy. Vagyis új csúcsra. Eszméletlen, hogy még mindig mindenki abban reménykedik, hogy majd minden megy tovább, ahogy eddig.

 

 

 

 

 

2007.08.26.  Lángoló Hellász

 

 

A görög kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki az ország egész területén, miután az erdőtüzek kiterjedtek a Peloponnészosz-félsziget teljes déli részére és más területekre. Vasárnapra már 57 ember halt meg az országban az erdőtüzek miatt. Több száz ház semmisült meg eddig a tűzvészben, több ezren menekültek el otthonaikból, több tízezer hektár erdő pusztult el eddig az ország történetének legpusztítóbb tűzvészében.

 

PS: Persze ez még mindig semmi egy sima szokasos kínai árvízhez képest, ahol 1 millió ember válik hajléktalanná, és Magyarországnyi területek kerülnek víz alá. És az csak apróbetűs lábjegyzet a globális hírekben egy-egy gagyi new yorki gázrobbanás címlapsztorija alatt.

 

 

 

2008.08.26.  Válság a köbön (2.)

 

The Aug. 20 letters from the Fed to Citigroup and Bank of America state that the Fed, which regulates large parts of the U.S. financial system, has agreed to exempt both banks from rules that effectively limit the amount of lending that their federally-insured banks can do with their brokerage affiliates. The exemption, which is temporary, means, for example, that Citigroup's Citibank entity can substantially increase funding to Citigroup Global Markets, its brokerage subsidiary. Citigroup and Bank of America requested the exemptions, according to the letters, to provide liquidity to those holding mortgage loans, mortgage-backed securities, and other securities. This unusual move by the Fed shows that the largest Wall Street firms are continuing to have problems funding operations during the current market difficulties, according to banking industry skeptics. The Fed's move appears to support the view that even the biggest brokerages have been caught off guard by the credit crunch and don't have financing to deal with the resulting dislocation in the markets. … The regulations in question effectively limit a bank's funding exposure to an affiliate to 10% of the bank's capital. But the Fed has allowed Citibank and Bank of America to blow through that level. Citigroup and Bank of America are able to lend up to $25 billion apiece under this exemption, according to the Fed. If Citibank used the full amount, "that represents about 30% of Citibank's total regulatory capital. … So, how serious is this rule-bending? Very. One of the central tenets of banking regulation is that banks with federally insured deposits should never be over-exposed to brokerage subsidiaries; indeed, for decades financial institutions were legally required to keep the two units completely separate. This move by the Fed eats away at the principle. (Fortune - Fed bends rules to help two big banks.)

 

 

Ejjjjj, de durva ez is!!! Az 1929-es gazdasági összeomlást (és azt követő évtizedes depressziót) pont az okozta, hogy az össznépi tőzsdei piramisjátékhoz felelőtlenül nyújtották a bankok a hiteleket, így aztán a tőzsde összeomlásával az egész bankrendszer is összeomlott. A bankok fele tönkrement, és még azoknak a pénze is megsemmisült, akiknek közük sem volt a tőzsdéhez: betétesek, vállalatok, biztosítások. Épp ezért, hogy ez még egyszer meg ne ismétlődhessen, komoly törvényi szabályozást vezettek be szövetségi szinten. Ennek az elsőszámú alappillére az volt, hogy a bankok, biztosítók és brókercégek csak saját szegregált piacukon működhetnek, és nem végezhetik a másik két tevékenységet. [Leegyszerűsítve a bankoknak és biztosítóknak elvi lehetősége se legyen a betétesek és biztosítottak pénzével tőzsdei szerencsejátékot játszani vagy finanszírozni.] Ez a szabály vagy 60 évig volt érvényben, amikoris (sajnálatos módon) pár éve felpuhult: szígorú szabályok betartásával beléphettek a pénzintézetek a másik két piacra is. Ezen szigorú szabályok alól pedig most a FED mentességet adott a legnagyobb bankoknak. És ez a nagyon durva, hogy épp amikor komoly válságban van a bankrendszer, akkor engedik kikapcsolni az automatikus védelmet: újra a betétesek pénzéből akarják finanszírozni az összeomlás előtt álló piramisjátékot.

 

 

 

PS: Néhány érdekesség a '29-es összeomlás és depresszió kapcsán:

 

Bankok száma az USÁ-ban (ezer). (Akkoriban jellemzően rengeteg kis bank volt, amelyeknek majdnem fele tönkrement. Ez eleve nagyon rossz bankszerkezet volt, de ha az 1990-es Japán összeomlást és azt követő szinte máig tartó depressziót nézzük, ott sem élte túl a bankok fele: jellemzően két fél lábbal a sírban lévő bank egyesült egy már menthetetlen harmadikkal.)

 

 

Munkanélküliségi ráta. (Nulláról 25%-ra. Az aranykor pillanatok alatt nyomorrá vált.)

 

 

Dow Jones tőzsdeindex. (90%-os esés után 1954-ben tudott csak újra csúcsra érni. Persze már nem ugyanazokkal a részvénykomponensekkel. És gyanítom, az eredeti Dow 30-as portfólió értéke soha nem érte már el újra a korábbi szintet.)

 

 

 

 

 

 

2007.08.20. Válság a köbön

 

A 13 hetes amerikai kincstárjegy hozama [hordozott kamata] az elmúlt 5 napban. Innen is látszik, milyen brutálissá gerjedt a hitelválság.

 

 

 

Miközben a bankok egymásnak már nem is mernek hitelezni, és a jegybankoknak kell biztosítani napi (száz)milliárd dollárokkal és eurókkal a pénzügy rendszer likviditását, és hogy a bankközi kamatok nehogy elszabaduljanak az egekbe, ezalatt egyetlenegy adós maradt csak a piacon, akiben biztonsággal meg lehet bízni: az (amerikai) állam. A 3 hónapos amerikai kincstárjegy befektetői múlt héten még 4.5% feletti hozamot vártak el az államtól, ma meg már majdnem fele annyival is megelégedtek. Tulajdonképpen annyira brutális a helyzet valójában, hogy "Mindegy mennyi kamat, csak biztonságban legyen a pénzünk, és majd kapjuk is vissza."  Senki másban nem bízik senki, csak az államban. Nem szívesen adnak kölcsön pénzt senki másnak, most csak egyetlenegy dolog garantáltan biztonságos: az állampapír. Minden másban ott a bizonytalanság, hogy nem-e gond van azzal is: Biztos hogy vissza fogom kapni a pénzem?

 

 

Válság ez már a köbön.

 

Hitelválság, ami már februárban borítékolható volt. 

 

Likviditási (fizetőképességi) válság.  (Egy hete már defibrillátorral tartják életben a globális bankrendszert a jegybankok.

 

És brutális bizalmi válság. És ez utóbbira bizony nincs azonnal ható pirula. (A FED potenciális kamatvágásai sem oldanak meg semmit. Az csak fájdalomcsillapító.)

 

 

 

 

És ez a "válság a köbön" piszkosul megszorongatja a bankok tökeit… akarom mondani tőkéit. Hiszen a bankolás prioritási aranyszabálya a következő:

 

1. Biztonság

2. Likviditás

3. Jövedelmezőség

 

Úgyhogy ne is álmodjon senki jövedelmezőségről, ha nemhogy a likviditással is gond van, de már az elsődleges prioritású biztonsággal szemben is komoly aggályok feszülnek a bankrendszerben. Miközben ugye február óta folyamatosan, (ma is), egymást minősítgetik fel és ajánlgatják vételre a bankházak, hogy milyen olcsók a pénzügyi részvények (vagyis saját maguk), és szajkózzák milyen alacsonyak a 10-es P/E mutatóik. Szerintem meg jövőre lesz az mínusz 10 is, és az még alacsonyabb.

 

 

 

 

2007.08.09. "Napi egyenlege lemerült. Kérjük dobjon be 100 milliárd eurónyi zsetont!"

 

 

"Három újabb alap értékelését és forgalmazását függesztették fel az amerikai jelzáloghitelezési piac válsága miatt. Az érintett alapok ezúttal már nem tengerentúli, hanem európai befektetési alapok. … A három alap a Parvest Dynamic ABS, BNP Paribas ABS Euribor és a BNP Paribas ABS Eonia egyaránt úgynevezett eszközfedezetű értékpapírokba (asset-backed securities, ABS), azaz strukturált termékekbe fekteti tőkéjét.

 

Példátlan módon reagált az Európai Központi Bank (EKB) arra a piaci helyzetre, hogy közel 6 éves csúcsra emelkedtek ma reggel az egynapos bankközi kamatok az eurózónában. Utóbbi oka az, hogy az amerikai másodlagos jelzáloghitelezési válság európai bankszektorba való begyűrűzése egyre inkább látszik … Ennek nyomán rendkívül óvatossá váltak a bankközi piaci szereplők az egymásnak nyújtandó hitelezésben, így az egynapos (O/N) bankközi hitelkamat közel 6 éves csúcsra, 4.7% körülig ugrott ma délelőtt, holott az irányadó ráta (a refinanszírozási műveletek minimális ajánlati kamatlába) 4.00%-on van. A dolláralapú londoni bankközi kamatláb (dollár Libor) is közel 50 bp-tal bő 6 éves csúcsra, 5.85%-ig ugrott 5.25%-os amerikai irányadó kamatláb mellett.  Az EKB délelőtt azt jelezte: kiemelt figyelemmel követi az eseményeket, majd kora délután közölte: hajlandó korlátlan mennyiségben kielégíteni 4.00%-os kamat mellett a bankok likviditási igényét…. 49 hitelintézet összesen 94.8 milliárd eurónyi rövid lejáratú hitelt "kért" tőle. Az EKB hasonló lépést, a piaci likviditás jelentős bővítését utoljára a 2001-es amerikai terrortámadások kapcsán hajtott végre." (Portfólió)

 

Miről is van itt szó? Arról, hogy az európai bankoknak nehézségekbe ütközik teljesíteni a megnövekedett kifizetési igényeket, és mai nap folyamán 100 milliárd euró hiányzott a pénzügyi rendszerből, amit utolsó mentsvárként az Európai Központi Banknak kellett kölcsönöznie. És miért is hiányzott ez a 100 milliárd euró tegnap? Mert csurig vannak a bankok és befektetési alapjaik a Tesco Gazdaságos Szar Szemét  = Asset Backed Security ultragagyi bóvlikötvényekkel, amelyek piaca befagyott: értékesíthetetlenek a papírok, senkinek nem kellenek. Arról nem is beszélve, hogy ezeken száz milliárd dolláros nagyságrendű a veszteség, amelyek nagy része még ki sincs mutatva a befektetők felé, akik még nem is tudnak róla, hogy eltűnt a pénzük. (Majd akkor fognak csak igazán pánikolni, ha majd megtudják.)

 

Pontosan az zajlik, amit már a New Century csődjénél aznap borítékolni lehetett, és 5 hónappal ezelőtti 2007.03.12. Game Over – Eldőlt az első dominó: New Century cimű cikkemben leírtam: "És ezzel az első dominóval az egész másodlagos jelzálogpiac össze fog omlani, mert a további ezer milliárd dolláros nagyságrendű másodlagos jelzáloghitelek al- és végfinanszírozói kezdenek el majd futni a pénzük után, hogy mentsék azt, ami esetleg még menthető. Vagyis ezzel az első dominóval egy pánikszerű láncreakció fog beindulni, és az egész ezer milliárdos szektor szőröstől bőrőstől, a bóvli jelzálogpapíroktól kezdve, a pénzügyi közvetítőkön keresztül, az ingatlanosokon át, a házépítésekig, a bútorokkal együtt össze fog omlani. És kik is ennek az egésznek a mozgatórugói??? (Szarkeverői???) A J.P.Morgan Stanley-CiciBankOfAmerica-WellsFargoLehman-GoldmanSucks & Co. Vagyis az egész mögött a Wall Street-i befektetési bankok állnak.  És ha komoly válság lesz belőle, akkor ezeknek az árfolyama bizony le fog feleződni, és esni fog a tőzsde mint disznó a jégen. A házépítő szektor pedig évekig nem fog tudni talpra állni. (És akkor még örülhetünk, ha ez az egész nem rántja magával a mélybe a több ezer milliárd dolláros Asset Backed Securities [=Tesco Gazdaságos Szar Szemét] ultragagyi bóvlikötvény szektort is, mert az aztán még nagyobb lavinát indítana és még nagyobb hitelválságot okozna.)"

 

Ehhez képest 5 hónapja hadoválnak, hessegetnek, legyintgetnek a wall streeti szarkeverők, az egészért felelős nagy bankházak, az elemzők, közgazdászok, a FED, a szaksajtó, a média, hogy nincs itt semmi gond, sőt, minden a legeslegnagyobb rendben van, és egyszerűen szuper jó a helyzet, és nagyon olcsó minden, úgyhogy most kell csak igazán venni, venni, venni… Mindenkit beszippantott a bull, és minden idők leghosszabb bikafuttatásával gerjesztették magukat, minthacsak a kánaán beköszöntése jönne el. Miközben az is csoda, hogy márciusban nem kracholt már be a piac.



 

 

2007.08.05. DAX pumpálás

 

Anélkül hogy bármiféle felesleges elemezgetésbe belemennénk, ez a baj a DAX-szal. Hogy a német tőzsdeindex kétszer/háromszor/négyszer annyit emelkedett egy év alatt mint francia, angol, olasz, svájci, holland, belga társai.

 

 

 

Egy ennyire integrált európai gazdasági közösségben aligha indokolható az egyébként legnagyobb és leglomhább ország tőzsdéjének ilyen brutális felülteljesítése. A valódi magyarázat csak annyi, hogy a DAX a leglikvidebb és legnépszerűbb európai célpont. Egyrészt sok sok európai befektetési alap tekinti benchmarknak [viszonyítási alapnak] a német DAX indexet, és ezáltal túlfavorizálják a német részvényeket. Másrészt nagyon komoly derivatív piac alakult ki. Ultralikvid a határidős DAX futures kaszinó, ahol naponta több tízmilliárd eurónyi zsetont is felraknak az asztalra, és úgy másfél éve már párhuzamosan végig nyitva tart az amerikai piacokkal. Emellett nagyon komoly az opciók és egyéb derivatívok piaca is. ETF, CFD, TurboBika, TurboMaci, TúróRudi, stb… Egyszóval a spekulatív tőke is legkönnyebben, leglikvidebben, legkényelmesebben, legkoncentráltabban DAX dervatívokba áramlik. Ezáltal a német részvénypiac és az ennél sokkal nagyobb derivatív piac egymást húzza és erősíti, és ez pumpálja túl a DAXot. (Viszont épp ezért esésben is jóval nagyobb mozgást produkálhat európai társainál.)

 

 

 

 

2007.08.01. Csapkodás

 

Látszólag csapkodás és vagdalkozás jellemezte a mai kereskedést. Nem sokan kerestek a mai napon, az biztos. A vagdalkozás valójában két nagy erő összecsapása volt: egyedi részvények öntése által gerjesztett (a nap egészét tekintve jellemzően inkább) eladási orderek, valamint az S&P 500 index 200 napos mozgóátlag elérése/alábukása által gerjesztett masszív program trading vételek. A bull trend legnagyobb vudu mágiája, a 200 napos mozgóátlag elérése/alábukása masszív vételi impulzusordereket gerjesztett: program trading portfólió vételeket, és index-futures és -derivatív vételi ordereket (már a nyitás előtti pre-marketben is többször). Ezeken a szinteken aktivizálódó masszív program trading order mennyiségnek köszönhetően több intraday rally indult. A program trading vételi ordereinek teljesülése után azonban magasabb szinteken egyedi részvényekben egyre több eladó aktivizálódott, amely újra eladói fölényt eredményezett, amitől megint csökkenni kezdtek az egyedi részvényárfolyamok, és ez húzta vissza az indexet is. Ezen két erőhatás között passzírozódott az index. (Minél mélyebbre ment az index, annál több progran trading order jött, és annál magasabbra csapott vissza, egyre nagyobb amplitúdókat generálva.)

 

 

 

 

 

A bull trend legerősebb vudu mágiája a 200 napos mozgóátlag. A 4 éves bull ciklus elejét kitűnően jelezte, és ezt követően sem bukott sokáig illetve mélyen a 200 napos mozgóátlag alá az S&P 500 index, így mindig jó vételnek bizonyult a 200 naposon illetve az alatt venni. Ez az reakció aztán egy önmagát erősítő vudu mágiává vált: minél többször ismétlődött, annál inkább kezdtek hinni benne az emberek, hogy "működik."

 

 

 

Látható azonban, hogy nem jelent mindig az érintés automatikus támaszt és visszapattanást. Néhány hónapot is elodázhat körülőtte, vagy akár 50 ponttal is aláeshet. (Természetesen valójában semmi jelentősége nincs a kerek 200 napnak, lehetne 189  vagy 257 is. Valami hosszabb távú indikátor kellett, ami nagyjából a részvények jellemző teljes rotációjához igazodik, és gyanítom csak azért vált ez a gyakorlattá, mert 200-zal nagyon könnyen lehetett osztani a régi időkben is.)

 

Mindenestre a 200 napos mozgoátlag vuduja miatt rengeteg "hívő" próbálkozik vételekkel, hatalmas mennyiségű program tradinget generálva. Ugyanakkor hosszú távon nem lehet megtartani a piacot program tradinggel. A program-kereskedés impulzusszerűen zúdít egyszerre akár 500 részvényre is market ordereket, piaci áras megbízásokat, amelyek viszonylag rövid ideig okoznak masszív vételi nyomást. Ezek az impulzusok ismétlődhetnek sokszor, de ha a részvények egyenként romlanak sorról sorra tömegesen, az előbb utóbb az indexet is le fogja húzni.

 

 

PS: A különböző kapitalizációjú / tagszámű főbb indexek jól mutatják, hogy mennyire szétzilált volt a mai piac. Azok az indexek zártak jól leginkább, ahol végre lehetett hajtani a program tradinget: Dow 30, S&P 500, Nasdaq 100. A program tradingre alkalmatlan illikvid smallcap és a kompozit indexek alig bírtak emelkedni. Ennyire eltérő mértékű mozgásokat ritkán látni:

 

Dow Jones 30 Industrial (megakapitalizáció) +1.14%

S&P 500 (nagy kapitalizáció) +0.72%

Nasdaq 100 (legnagyobb 100 Nasdaq részvény) +0.67%

Nasdaq Composite (összes Nasdaq részvény) +0.30%

Russel 2000 (kispapírok) +0.23%

NYSE Composite (összes NYSE részvény) +0.19%

 

És mindezen emelkedések ellenére jóval több részvény esett mint amennyi emelkedett.

 

 

 

 

2007.07.28. Zizegés

 

Az utóbbbi két napban már megint zizeg egy kicsit a piac, mint márciusban. New Yorki Tőzsdén a szokásos forgalom dupláját öntötték a piacra, de még a korábbi 4 milliárdos rekordvolumen is bőven megdőlt a csütörtöki 6 és a pénteki 5 milliárd részvénnyel. Napi 400 milliárd dollárnyi részvényt öntöttek a piacra az amerikai tőzsdéken. S&P futures forgalma is megfejelte a márciusi zizegésben felállított rekordot, 300-300 milliárd dollárnyi zsetont tettek fel csütörtökön a rulettasztal piros és fekete mezőire, a pénteki zárószakasz pedig még a spot index alá is esett, és fél százalékkal a fair value alatt forrongott.

 

De még mindig csak zizegésről beszélhetünk, hiszen a márciusi mélypontokról való markáns elrúgaszkodás felét  adta csak vissza a teljes részvénypiac, hét elején pedig még rekordon volt a Dow 14K felett. 

 

 

         A teljes amerikai részvénypiacot reprezentáló Wilshire index

 

 

 

 

Hogy mennyire csak zizegés mértékű még az egész, jól mutatja hogy a 4 éves bull ciklus duplázásának effektíve a tetején vagyunk a zizegés ellenére is.

 

 

 

Lassan 1 éve romlanak a fundamentumok, amit a piac végig ignorált, teljesen figyelmen kívül hagyott. Ugyanakkor az utóbbi pár hónapban a Dow Jones index folyamatos rekorddöntögetése közben már elkezdett rothadni a piac belseje. Két "egészségtelen" folyamat zajlódik párhuzamosan a tőzsde két kulcsfontosságú húzóágazatában: az egyik, hogy (egyébként teljesen irracionálisan) megint brutálisan emelekedik az olaj és az olajrészvények. A másik, hogy a pénzügyi szektor részvényei jellemzően már a márciusi mélypont alá estek.

 

 

A Dow Jones index, az olajóriás ExxonMobil, és a befektetési bank Lehman Brothers féléves teljesítménye.

 

Olajrészvények a márciusi mélypont óta 20-30-50%-ot jöttek feljebb, a bankszektor viszont már jellemzően lejjebb van mint a márciusi mélypontok. (Direkt nem a hedge fundokkal befuccsolt  Bear Stearnst választottam, hanem a jobb reprezentáns Lehmant.)

 

 

Na itt a Bear Stearns bankház és másik véglet, a legnagyobb amerikai olajfinomító, a Valero, mely 50%-ot emelkedett fél év alatt. Mindeközben az 500 legnagyobb vállalatot reprezentáló S&P index szinte alig jutott valahova fél éves távon.

 

 

Micsoda divergencia és pánikszagú rotáció zajlik közvetlenül a felszín alatt, miközben a média csak az újabb és újabb Dow csúcsokat szajkózza, a szakértők, elemzők és nagy bankházak pedig mind mind csak vásárlásra buzdítanak: VENNI VENNI VENNI!!!! Holott a pénzügyi részvények lufiját már (végre) elkezdte darálni a piac. Azok már nem fognak feltámadni. Ha az eddigi jolly joker olajpapírok elesnek, akkor nem lesz hova menekülni, nincs másik bika, amire át lehetne ülni, nem lehet tovább részvényben megúszni a piac romlását, és akkor vége a bullnak. (Persze ezt legtöbben csak akkor lesznek hajlandók beismerni, ha az indexek is a márciusi mélypontok alá esnek. Ha ez megtörténik, akkor viszont megerősítést nyert, és be is kracholhat a piac.) Még a technológiai bikát próbálják hergelni végső próbálkozásként, de az nem lesz elég, mert kicsi súlya miatt egyedül nem bírja megtartani az indexeket. Egyébkéntis borzalmas legvárpiramis az összes tech sztárpapír: Apple, Google, a parasztvakítás Blackberry, és az ultrabéna Amazon, amely 10 év alatt sem bírt életképes üzleti modelt összehozni, ami hatékony nyereséget tudna termelni. Ám 100-as PE-n nagyon olcsó volt még tegnapelőtt, mert kilőtt újabb 20%-ot, hiszen az éves nyereségének 120 szorosán és a könyvérték 60 szorosán is megérte venni egyeseknek (arra a pár évre amíg csődbe nem megy végleg.)

 

 

A másik kiemelendő tényező, hogy újra tovább romlott a korábbi űberbull hozzáállás. 2007.05.15-i cikkemben már írtam, hogy Mintha fogyna kicsit a hélium, változás alatt van a piaci hangulat, hozzáállás: "Ebből a legfontosabb következtetés az, hogy valószínűleg változás alatt van az utóbbi idők market patternje, a piac (rövid távú) mintázata, a piacon uralkodó jellemző hozzáállás, mentalitás. Vagyis ami eddig jóideje nyerő stratégiának bizonyult, nem biztos hogy továbbiakban is az marad. Ez pedig váratlan hidegzuhanyt is hozhat jónéhány elkényelmesedett, megszokásból cselekvő piaci szereplőre. " Ez a figyelmeztetés be is jött, hiszen míg korábban jellemzően minden icipici csökkenésbe azonnal belevettek, mely lendület aztán újabb csúcsokra vitte az indexet, ezzel szemben az utóbbi két hónapban egyre több a gödröcske, és egyre nehezebben és nehezebben akar a gödröcskékből kijönni a szekér, mígnem jött is egy bazinagy  3-400 pontos napi gödör a Dowba, amiből nem bírt kikapaszkodni, hanem egész nap csak esett tovább. Aztán másnap sem bírt kikapaszkodni, hanem esett tovább. Ez megint a market pattern, a piac mintázatának, a piaci hangulatnak a változását jelzi. Tovább romlik a piaci optimizmus, rothad a bull market.

 

Szintén nagy hangulatváltozást mutat és a korábbi űberoptimizmus sorvadását jelzi a hírekre adott piaci reakció változása. Az elmúlt egy évre jellemző negatív hírözönben minden rossz hírt figyelmen kívül hagytak kivéltel nélkül. Elképzelhetetlen volt az esés, rossz hírekre sem bírt esni a piac, csak stagnált vagy néha még emelkedett is. Ha nem kifejezetten rossz hír jött ki, akkor pedig törvényszerű volt az emelkedés vagy a rakéta, vitte fel a lufit a hélium. Ezzel szemben pénteken olyan reakciót adott a piac, mint az elmúlt egy évben soha: a jó headline news GDP hírek ellenére is zuhant tovább mint a kő.

 

 

 

 

 

2007.07.27. Rekordözön – Dow 14K, Magyarország 42C

 

Az elmúlt két hétben aki tehette elmenekült a hőhullám elől. Egyébként sem történt semmi érdekes, csak a szokásos: szinte minden tőzsde és tőzsdei termék újabb és újabb csúcsokra tört, minden fronton épül tovább a piramisjáték. Bux, Mol, OTP, és persze az összes agyonmanipulált kispapír, Varsó, Prága,  Moszkva, Bovespa, Korea, Kína, India, Hong Kong, Ausztrália, Új-Zéland, Isztambul, és szinte minden de minden létező dolog árfolyama újabb és újabb rekordon. Virtuális olajpiramisjáték effektíve abszolút csúcson, miközben senkinek nem kell a fizikai olaj, a készletek 8 éve nem voltak ilyen magasak. Ennél nagyobb piramisjáték talán már csak a kiépült dollár és jen shortok gigantikus állománya. A búza tőzsdei ára soha nem volt még ilyen drága, de még a tőzsdetej ára is kétszer annyi mint tavaly. Na a tej aztán a tuti befektetés, mi? Egyszerűen annyi a felesleges pénz, hogy bőven van mit a tejbe aprítani. Kiváncsi lennék mit kezdene vele a sok hedge fund, ha fizikailag leszállítanák nekik, aztán 3 nap alatt rájuk savanyodna. J 

 

A Dow Jones index átlépte a 14000-es határt. Apple, Google, Amazon, RIMM tisztára mint a 2000-es Nasdaq agyeldobásnál. De nincs is ebben már semmi érdekes, mindennapos dolgok. Ami igazán érdekes és brutális csúcs, hogy két tized fokkal megdőlt a magyarországi melegrekord. Július 20-án a hivatalosan mért legmagasabb levegőhőmérséklet Kiskunhalason 41.9C fok volt. De az egész országban 40 fokos volt a levegő hőmérséklete, még az északi zugokban is.

 

 

 

 

 

PS: Május közepi írásomban borítékoltam a 42 fokos új csúcsot. Bárcsak a tőzsdén is ilyen menetrendszerűen teljesülnének a várakozásaim.

 

 

 

 

 

2007.07.14. Hét év után végre új csúcsot ütött a DAX

 

Pénteki napon több mint 7 év hosszú év után végre túl tudta haladni több mint 7 évvel ezelőtti abszolút csúcsát az ameriai S&P500 és a német DAX részvényindex. Az S&P 500 záróárfolyam csúcsát már május 31-én kommentáltam, és már akkoris csupán pár tucat pont hiányzott a két indexnek, hogy eddigi legmagasabb abszolút csúcsukat is megüssék. A pénteki nap most sikerült. A DAX és a német részvények számára azonban ez az utóbbi hét év még keservesebb volt mint amerikai társuké.

 

A DAX index 8136 pontos millenniumi csúcsmagasságból 2188 pontig morzsolódott le, majd évekig tartott mire mostanra végre visszamászott oda, ahol már a hét éve is volt.

 

Egyedi részvényeket tekintve persze még szánalmasabb a kép. Az egykori szupersztár Deutsche Telekom az összeomlást követően azota sem bírt talpra állni, és töredékét éri csak 7 évvel ezelőtti 100 eurót meghaladó értékének.

 

 

Még hogy jó üzlet a részvény hosszú távon??? Ezt ugyan várhatják szegény bentragadt tulajdonosok az idők végezetéig, hogy valaha is visszamásszon 100 euró fölé. Pedig 2000-ben mindenki ezt akart venni 100 euróért is, merthogy úgyis legalább 200 euró lesz. Hát nem lett. Ma meg már 20-at sem ér.

 

 

Node azért nehogy úgy tűnjön a fiatalabb olvasóknak, hogy én mindig csak a részvények ellen beszélek, (az utóbbi időkben több ilyen "panaszkodó" kritikát is kaptam), ezért a mostani indexcsúcsok megütésével egyben pozitív mérleget is vonhatok. Egészen az utóbbi évig sokáig kifejezetten vételre ajánlottam a fejlett részvénypiacokat, és a mostani csúcsokkal beteljesültek a 8000-es DAX és 1550 feletti S&P célárfolyamaim. Beidézek egy-egy idevágó írást, amit sebtében találtam a Tőzsdefórum archivumában, hogy nehogymár az ragadjon rajtam, hogy én mindig csak a részvények ellen beszélek. J

 

Szerző: Nyilasi Attila


2005. június 10. 20 óra 32 perc

Cím: DAX

Hozzászólás

Kedves DAX Shortoló Mester! Nem vagyok a német részvények szakértője, nekem a DAX és esetleg egy-két Aktiengesellschaft csak egy részpiac, amit csak úgy nagyjából követek. Biztos vannak, akik nálam alaposabban ismerik és jobban tudnak nyilatkozni a témáról, de szerintem a fejlett részvénypiacok alapvetően olcsók, különösen az irdatlan drága kötvényekhez képest. 1998 és 2000-es csúcsokon borzalmasan túlértékelt volt a DAX. 30-as átlagos P/E mutatóik voltak akkor a részvényeknek. Aztán persze a pilótajáték 8000-ről 2000 pontig omlott össze. Most még mindig csak az abszolut csúcs felénél járunk, és 2006-os eredményvárakozásokkal a német piac átlagos P/E mutatója csupán 12-es. Az amerikai részvényeké meg 15-ös. Olcsó a részvény mindenhol, a kötvények meg méreg drágák. Ezért előbb utóbb át fog áramolni a borzalmas mennyiségű tőke kötvényekből részvényekbe. Pár éven belül a DAX akár 7-8 ezer pont is lehet.

 

Ezidőtájt a DAX 4500 pont körül állt, és azóta 75%-ot száguldott az index két év alatt. Piszok jó üzlet volt a német részvénypiac ezalatt a két év alatt!!! (És szóltam is, úgyhogy egyáltalán nem igaz, hogy mindig a részvények ellen beszélek.)

 

Amerikai részvényeket és az S&P 500 indexet is évekig ajánlottam vételre. Még a Hedge Fund Trading Blogban is többször írtam a vételekről, az alábbi kommentárban még egy kis elemzésben indokoltam is:

 

Szerző: nyilasi attila

2005. október 20. 0 óra 23 perc

 

 

Az S&P 500 index és ami mögötte van

Érdekes a héten nyitott pozíciónk, az 500 legnagyobb amerikai tőzsdei vállalatot reprezentáló Standard and Poor's 500 index mozgatórugója. 2005-ben döntően az energia részvények szárnyalásának volt köszönhető a részvénypiaci indexek langyos emelkedése, miközben a piac szélesebb része, a részvények többsége jellemzően inkább lemorzsolódott. Vagyis az S&P 500 index is a kb 20%-os energia komponensek súlya miatt emelkedett, mikozben a piac egésze egyre olcsóbbá és olcsóbbá vált. Az utóbbi hetekben azonban a túlfűtött eufórikus szárnyalás után az olajrészvények árfolyama közel 15-20%-kal esett, mely magával húzta az S&P 500 indexet is éves mélypontja közelébe.

Jelenleg két erőviszony sodrásában van az index: egyrészt a domináns részpiaci trend, az energia szektor SPEKULATÍV sodrásában, másrészt a szélesebb átfogó részvénypiac invesztorainak BEFEKTETÉSI étvágyának sodrásában. Így jelenleg az energia részvények esése húzza le magával az indexet eladói nyomást gerjesztve, másrészről az index alacsony értéke egyre jobban csábítja vételre a részvénypiac szélesebb szegmensére/átfogó egészére fókuszáló értékszemléletű portfólió befektetőket, akik a részvénypiac egészébe, így döntően a 11000 milliárd dollárnyi értéket megtestesítő S&P index 500 vállalatába fektetnek.

A helyzet paradoxona, hogy az energia részvények esetleges további esése (hiszen duplázások/triplázások után bőven lenne hova visszaesni) tovább húzhatná lefelé az indexet, de az INDEX EGÉSZE (az 500 vállalatból álló portfólió) az esés miatt fundamentálisan egyre csábítóbb ÁTFOGÓ PORTFÓLIÓT jelent. Tehát míg azon lehet vitatkozni, hogy olcsók vagy drágák az energia részvények, illetve hogy az egyedi részvények jól vannak-e árazva, a PORTFÓLIÓ EGÉSZE attraktív árazási szinten van, amely fundamentumát egyébként nagyrészt pont a borzalmas nagy nyereséget termelő energiacégek fejelik meg az extraporfitjukkal. Vagyis az energiaspekulációt akár teljesen figyelmen kivül hagyva, az index egészét tekintve az energia részvények húzhatják lefelé / sodorhatják felfelé az index ÁRFOLYAMÁT, azonban az index (vagyis a portfólió) FUNDAMENTUMÁT, az 500 vállalat aggregált nyereségét erőteljesen növelik.

Az S&P 500 index vállalatinak 2005. június 30-ig terjedő időszak jelentései alapján megtermelt nettó 12 havi profitja 63.36 pont. Ez az 1170-es spot belépési szintünknél 18-as elmúlt 12 havi P/E mutatót jelent. A 2005-ös év becsült nyeresége 70 pont (16-os PE), a 2006-os év becsült 80 pontos nyereségtartama pedig 15-ösnél alacsonyabb PE mutatót hordoz 1170 pontos belépési szintünkre vetítve. A kamatok és kötvények implicit PE mutatója 25 körül van, ráadásul az S&P 500 index vállalatainak aggregált profitnövekedési üteme 10-15% körül várható, így összességében az 1170-es belépési szintünkön mérsékelt kockázatu vonzó befektetési lehetőségnek tűnik az S&P 500-as portfólió (amelynek teljesítménye egy szép bikapiaci szárnyalásban 1-2 éven belül akár új történelmi csúcsra is érhet az 1500-as tartományban.)

 

 

Másfél év alatt meg is ütötte az index az új csúcsot, és másfél év alatt több mint 30%-ot emelkedett. Erre az időtávra megintcsak remek üzlet volt a részvény és a részvényindex!!!

 

 

 

Mint látható a cikk első és második feléből, nem az a legfontosabb, hogy milyen részvényt veszünk és milyen hosszú távra. Ennél sokkal fontosabb, hogy MIKOR veszünk. És az is, hogy mikor adunk el. Ha jól időzítjük a vételeket és az eladásokat, akkor tényleg időarányos extraprofit érhető el a tőzsdén. De a hosszú táv önmagában semmit nem garantál, akár évek, sőt évtizedek után is veszteségben ücsöröghet a részvénytulajdonos. Szerencsésebb esetben viszont a hosszú (sok éves) táv csak átlagos hozamokat fog produkálni, hiszen minél hosszabb az időtáv annál inkabb simul az átlagos értékre a hozam, ami viszont nem túl nagy, hiszen csak átlag körüli.

 

 

 

 

2007.07.12. Kaszálni a jéghegyen – 9 hónap alatt 110% profit

 

Ha ez az írtóra idegesítően interjúvoló izgága irritáló liba hagyná, akkor az írtóra izgulós ideges igazgató is ki tudná nyögni, hogy hogyan ért el 9 hónap alatt 110% profitot a hedge fundja:

 

Klikk ide a riporthoz!

 

 

És egyúttal izgulós intelligens igazgatónk is ismételten irányítaná rá a figyelmet, (ha hagynák), hogy ránézésre csak a jéghegy csúcsa látszik ki a vízből, amitől nem hajlandó senki megijedni, (még a patinás hitelminősítő intézetek sem, mert ezzel ők is maguk alatt vágnák a fát), pedig az igazi nagy veszély a vízfelszín alatt van, és a hajó már nem tud kitérni. Valójában száz milliárd dolláros nagyságrendű veszteséget szenvednek el a fizetésképtelenné váló jelzáloghitelekből (is) álló asset backed security értékpapírkonstrukciók tulajdonosai (hedge fundok, befektetési alapok, alapítványok, biztosítók és természetesen a mögöttük álló befektetők, magánszemélyek.)  Akik még mindig abban a tudatban vannak, hogy ez a pénz továbbra is a zsebükben van, és semmi veszteség nem érte őket, pedig ezen (olykor magas tőkeáttétellel működő) konstrukciók mögötti hitelek egy részét nem fogja senki kifizetni, (még a Télapó sem), vagyis ezen gagyi bóvlikötvények lényegesen kevesebbet, illetve már semmit sem érnek, miközben idealista könyvértéken vannak még mindig kimutatva és a befektetők felé virtuálisan prezentálva.

 

 

 

 

2007.07.11. Fortune Global 500 (árbevétel, nyereség)

 

Top 500 lista

 

 

PS:  Hát nekem ez eléggé aberráltnak tűnik, hogy a 100 legnagyobb vállalat között szinte semmi más nincs, csak olaj, pénzügy és autó. Nem akarok összeesküvés-elméletet gyártani, de mintha a New York-London-Tel Aviv-Kuvait-Tokió tengely arra szövetkezett volna, hogy mindenkinek adnak olcsón autót drága hitelre, aztán az irreálisan drága benzint majd úgyis mindenki kénytelen lesz beletölteni. Mindeközben a zsidók és mohamedánok csak látszatbalhéznak a Közel-Keleten, hogy felverjék a 15 dolláros olaj árát. A világ kormányai pedig csendben hallgatnak, mert a legtöbb adóbevételt a benzin adótartama adja, ami nekik is jó.  Az egészet pedig Kennedy, Elvis és Komeini ajatollah koordinálja, akik valójában nem is haltak meg, hanem pont ezért tűntek el a nyílvánosság elől, hogy a háttérből irányítsák a titkos szabadkőműves szövetséget.  J

 

 

 

 

2007.07.03. Hol vegyünk digitális kamerát? – És ki is akkor a hülye???

 

Leáldozóban a filmes fényképezőgépek korszaka. A digitális kamerák minősége lassacskán eléri a hagyományosakét, és áruk is egyre elfogadhatóbbá kezd válni, anélkül hogy másfél év alatt teljesen leamortizálódnának technikailag. (Persze a maiak is elavultak lesznek majd 5 év múlva, de legalább nem 200 ezret bukik az ember 2 év alatt, mint régen, hanem csak 50 ezret 5 év alatt.)

 

Szemezgetek most én is párral. Elképesztő árkülönbségek vannak. Sokszor egy régi elavult masina beragadt árcédulával többe kerül mint egy modernebb tipus. De az üzletek között is brutális árkülönbségek adódnak ugyanazon tipusra.

 

Például Canon Digital IXUS 900 Ti (10 megapixel) Média Marktban 110000 Ft, az Indexen agyba-főbe hirdető cégnél 87600 Ft-ért vásárolható meg, miközben ITT A BAL ALSÓ SAROKBAN található bannerre klikkelve a CCS Fotónál 82800 Ft-ért is beszerezhető.

 

 

Nem azért mondom… én csak szívességből helyezem ki a bannert, de ezek az elképesztő árkülönbségek engem is megleptek. A másik szimpatikus 10 megapixeles zsebkamera a Pentax Optio A20. Ez 50 ezer az Indexesnél, a CCS Fotónál pedig csak 40 volt legutóbb. Bár ott most épp nem találom. Lehet már el is avult??? J

 

 

PS: Ez aztán a bear market, mi? J

 

 

 

 

 

2007.06.19. UPDATE: 2007.06.14. "Nyugodjanak meg, nincs itt semmi gond!"  (mondta a Titanic kapitánya)

 

Na már CNBC is foglalkozik a témával: Ezt hallgassátok meg! "Option three: there will be no margin calls." Hát én még ilyet az elmúlt 10 évben nem sokat hallottam. Azt fontolgatják a hitelezők [wall streeti szarkeverők], hogy hadd menjen csak negatívba a hedge fund, nem probléma. Úgy látszik a Télapó tényleg jó mentő ötletnek tűnik, és utólag remélhetőleg majdcsak rendezi a számlát, ha más nem lesz rá képes. (Ilyesmik miatt omlott össze az egész amerikai gazdaság az 1929-es krachban, és hozott 20 év depressziót.)

 

 

 

 

 

2007.06.18. FTC : Baktalórántháza 0:0 – Nem sikerült feljutni a Fradinak az NB1-be

 

Ennyit a magyar fociról. Egy fillérrel nem szabadna támogatni a focit. Aki szeret focizni, az focizzon ingyen. Semmi nem kell hozzá, csak egy labda. Aki meg a fociból akar megélni, meggazdagodni, élősködni, az termelje ki maga a pénzét! De ezt az egész pénznyelő gépezetet csak azért működtetni, hogy a garázda csőcselék szórakoztatását biztosítsuk??? 

 

Magyar foci??? Gól nincs is, csak garázdaság, gyűlölet, balhé és lila köd az agyakban. Ezt finanszírozzuk állami pénzből??? Klikk a képre!

 

 

 

 

 

2007.06.15. Színház az egész tőzsde

 

0.14978 < 0.15000  Hurrrráááá! Komolyan mondom lassan már annyi komolyság sincs a tőzsdei gépezetben, elemzőkben, médiában, "szakértőkben" mint a Jerry Springer Showban. Színház az egész, egy banális vígjáték, ahol azt játsszák a színészek (szakértők, elemzők, média), amit a közönség hallani akar. (És ha jól mulat a közönség, akkor jó lesz a jegybevétel is.)

 

Ma a "szuper" amerikai inflációs adatnak örültek, mely szerint 1 hónap alatt 0.7%-kal emelkedtek a fogyasztói árak. Borzalmas havi adat. És semmilyen éves inflációs adat nincs a 2%-os tűréshatár alatt. Vállalati és átfogó gazdasági szinten pedig 4% az infláció. És ezt nevezik a "szakértők" goldilocksnak, vagyis arany középútnak. (No meg a 0.6%-os GDP-t.)

 

De legjobban a magindex értelmezésén lehet látni, mennyire színház az egész. A legnagyobb lelkesedést a "várt alatti" magindex okozta: a maginfláció csak fele a vártnak. Harsognak az elemzők, lelkesedik a média, hogy ez milyen szuper jó dolog, hogy csak fele a vártnak, és ezzel hipp-hopp elillant az inflációs félelem. De mi is valójában az adat? Unrounded, the core CPI rose 0.14978 percent in May. Vagyis annak örülnek, hogy a 0.14978 az kisebb mint a 0.15000, és így nem 0.2-re kell kerekíteni, hanem csak 0.1-re. 0.00022% miatt lett fele akkora a plebsz elé dobott kerekített adat. Ez vicc!!!! Havi 3000 dollár/fő (core) kiadással számolva is ez a 0.00022% kevesebb mint 1 cent. Annak örülnek, hogy 1 centtel kevesebbet emelkedett egy átlagos amerikai havi 3000 dolláros kiadása, mint az elemzői várakozás. Ez már a közgazdaságtan halála.

 

Ez meg nonszensz, hogy vegyük ki az inflációból a kaját, és az üzemanyagot. Pont ez a két dolog emelkedik a legdurvábban Amerikában, és ráadásul egymást fogják húzni a bioetanol miatt is. Az üzemanyagárak háromszorosára emelkedtek 10 év alatt. Ha az energia nem megy vissza, akkor az élelmiszer árak is minimum duplázódni fognak. Szerintem vegyük ki a kaján és üzemanyagon kívűl a csillagászati pénzekbe kerülő egészségügyi költségeket, a duplázódó lakásárak miatti lakbéreket, a brutálisan emelkedő egyetemi tandíjakat, és végülis elég ha bent tartjuk a fogyasztói kosárban a plazma TV-ket,  és a digitális kamerákat, és akkor tényleg rózsás képet mutatna az inflációs mutató.

 

Teljesen értelmetlenné vált a közgazdaságtan, a tőzsdék már a valóságtól teljesen elrugaszkodva csakis önálló pilótajátékként funkcionálnak, aminek életben tartásához banális színházi műsort csinálnak a wall streeti ripacsok a jegybevétel megőrzésének érdekében. Pontosan úgy, mint legutóbb 2000-ben.

 

 

PS: Jerry Springer – Mindent a nézettségért. Klikk ide! J 

 

 

 

2007.06.14.  A nap grafikonja: Genesis – Land of confusion

 

Plusz 14%-ról mínusz 19%-ig mindent megjárt a Genesis Sorsjegy Rt. mai árfolyama. Aki csúcson vett, az nap végére 25% mínuszba került. (6 év banki kamat visszanyerni.)

 

            grafikonok: portfolio.hu

 

Ha jól látom a BÉT.hu adatlapján, akkor a közkézhányad tízszerese pörgött meg ma a parketten, azaz félóránként minden tulajdonos eladott. Ez aztán a "befektetés"! J

 

Olvasói helyreigazítás szerint nem jól láttam, mert nem a tízszerese, hanem "csak" 100%-a pörgött meg a floatnak. No, azért az se semmi, ha szinte mindenki elad.

 

Holnap új menet, a rulett pörög tovább! J

 

 

Persze az országos csúcsot továbbra is a Humet(eorit) tartja. +/- 20%-os limit uptól limit downig esett napon belül. J

 

 

 

A meggazdagodás legegyszerűbb útja továbbra is a legális lopás, csalás, átverés intézményesített formája: a tőzsde. A recept egyszerű. Egy minimális közkézhányaddal rendelkező pár százmilliós virtuális papírcég semmitmondó árfolyamát belső körben feltornázni a tőzsdén, és ott az egekben aztán részvénykibocsátást csinálni, vagyis ELADNI, és beszipkázni a sok balek valódi pénzét. A cég számára egyébként teljesen felesleges pénzből aztán megint lehet saját részvényt venni és ezzel tovább pumpálni a részvények árfolyamát, majd ingyenes opciókkal odaadni a részvényeket a menedzsmentnek, akik majd megint rápirítják a belekokra a tőzsdén. Miközben a cég nem csinál semmit, a külső tőzsdei szereplők pénze szép lassan és folyamatosan a bennfentes menedzserek zsebébe kerül.

 

Ha neadjisten mégis csinálna valamit a cég, akkor az csak azért van, hogy a manipulációhoz legyen valami ALIBI. Mit is tudott felmutatni a Genesis Sorsjegy Rt. gazdálkodása 2006-ban? 73 millió forint árbevételt és 577 millió veszteséget. Ez aztán a hatékony gazdálkodás! A 73 milliós éves bevétel egyébként egy kiskocsma napi 200 ezres bevételével egyenlő. A félmilliárd veszteséget meg úgy gondolom felesleges kommentálni.

 

 

PS: És ha már Genesis, akkor Land of confusion 1986. Klikk ide!

 

 

 

2007.06.14. "Nyugodjanak meg, nincs itt semmi gond!"  (mondta a Titanic kapitánya)

 

A hedge fund managed by Bear Stearns Cos. Inc. is trying to sell large amounts of mortgage-backed bonds in a potentially troubling sign for the broader mortgage-backed bond market, The Wall Street Journal reported in its online edition. Bear Stearns' High-Grade Structured Credit Strategies Enhanced Leverage Fund is facing losses and, together with a sister fund, is trying to sell about $4 billion in bonds to raise cash for redemptions and to prepare for likely margin calls, according to the report, which cited people close to the fund. Bids for the bonds, many of which are backed by risky subprime mortgages, are due Thursday, shortly after Bear reports quarterly results. The fund could be shut down if the sale is not a success, the Journal reported.

 

Bear Stearns was not immediately available for comment.  Na ja, a rossz hírekről síri csend és no comment, miközben 3 hónapja egyfolytában azt hajtogatja éjjel-nappal az egész szarkeverő banda, hogy felesleges aggódni, hiszen abszolut semmi hatása nem lesz a subprime lending válságnak. Na persze... majd a Télapó rendezi a fizetetlen számlákat.

 

 

 

 

2007.06.07.  Három fekete katona

 

Ha már múltkor felhoztam, hogy a mostani szitu esetleg az 1987-eshez hasonló véget érhet…

 

Krach tábornok ismét ultimátumot adott előre küldött követeivel, a három fekete katonával. J

 

1987. október (Dow Jones Index)

 

 

 

MOST (S&P500)

 

 

 

Nyilasi Attila    http://nyilasi.tozsdeforum.hu

Korábbi cikkek olvasása