Megértéssel kérek mindenkit, hogy tényleg csak üzleti ügyben írjon nekem, mert privát tanácsok és tőzsdei kérdések megválaszolására sajnos nem futja az időmből és energiámból. Mindenkinek sok szerencsét kívánok a tőzsdéhez!

 

 

2007.06.07.  Vissza az alapokhoz – Conundrum

 

Két év után is mindig ugyanide lyukadunk ki. J

 

2005. június 10.  Conundrum, avagy Greenspan és a Nagy Kérdés

 

 

 

 

10 éves amerikai államkötvény hozamszintje az elmúlt 2 évben

 

 

 

 

 

2007.06.03.  19 év kómában

 

Tizenkilenc évet töltött kómás állapotban egy lengyel férfi. Amikor visszanyerte öntudatát, meglepődve tapasztalta, hogy hazájában időközben a demokrácia és a piacgazdaság vette át a kommunizmus és a tervgazdaság helyét. "Amikor kómába estem, a boltokban csak teát és ecetet lehetett kapni, a húst jegyre adták és a benzinkutaknál hatalmas sorok kígyóztak. Most pedig azt látom, hogy az emberek mobiltelefonnal járnak-kelnek az utcán, a boltokban pedig annyi az áru, hogy szinte beleszédülök" – álmélkodott Grzebski.

 

1988., a szöuli olimpia éve mintha csak tegnap lett volna. Aki viszont az elmúlt 19 év minden napját végigélte, az alig érzékeli a folyamatos változást. Az elképesztő fejlődést, a szabadság, a kényelem és a jólét beteljesedését. Soha nem élt még ilyen jól a magyar. És áldhatjuk minden napunkat, hogy nem 20, 50, 70 vagy több száz évvel ezelőtt kell élnünk a nyomorban, éhezve, fázva, piszkosan, büdösen, háborúban, pestisben, teljes létbizonytalanságban. Hiszen bármikor jöhetett valaki, aki elvette mindenünket, az életünket, és kiírtotta családunkat is. Az utóbbi évtizedeket leszámítva az ember sorsa szenvedés volt a túlélésért. Na ehhez képest ma az a legnagyobb problémánk, hogy a sok jó dolog közül éppen melyikben lubickoljunk. Úgyhogy becsüljük meg egy kicsit, hogy ilyen szerencsés korba (és helyre) születtünk, és élvezhetjük az életet, nem pedig a túlélésért kell szenvednünk, mint minden felmenőnknek. 

 

PS: Persze egy dolog mindig jobb volt a múltban: az hogy fiatalabbak voltunk. Ez vitathatatlan. De aki azzal a hülyeséggel jön, hogy régen sokkal jobb volt, azt legszívesebben visszaküldeném a múltba. Belepusztulna a visszarendeződésbe.

 

 

 

2007.05.31.  USA GDP – A gyengébbnél is gyengébb

 

Szokásos felülvizsgálat során az első nekifutásnál is gyengébb lett az amerikai GDP mutató: mindössze 0.6%-os éves növekedési ütemben vánszorgott az amerikai gazdaság az első negyedévben.

 

 

 

Az adat belső pikantériája, hogy eközben a lakossági fogyasztás töretlen, 4.4%-os ütemben bővült. Mindent megvesznek. (Hitelre.)

 

 

"A tőzsde a gazdaság tükre" – tanítják a közgazdsági könyvek. Csak kicsit torzít ez a tőzsdei tükör. Az izmos gazdaság illúziója mögött már csak hitelekből hízlalt túlfeszített zabálás folyik. (A jövedelmek negyede már hitelkamatokra megy el. )

 

 

 

 

PS: A "remek" hírre természetesen újabb csúcsra ment a tőzsde.

 

Egyébként mint tartani lehetett tőle, mindenkit beszippant(ott) a bull.  A katasztrófális GDP hírre meg sem rezdült az egyébként izgága és mindenek felett irányadó volumenű S&P futures. Egy deka eladási order sem jött. Shortolni már senki nem mer, (minek ha csakis bukni lehet vele?), longot zárni meg senki nem akar, (minek, ha úgyse bír esni és úgyis újabb és újabb csúcsra megy a piac és minden másnap dől a lé magától a margin számlára?) Mindenki bebullozódott. Bloombergen, CNBC-n csak űberbull csókák csicseregnek. A korai bearregők már mind kipusztultak, újak meg már nem nagyon mernek előállni. 20-ból 1 aki károgni mer, a többi 19 meg 100% eltökéltséggel és hittel űberelő versenyt játszik, hogy ki tud nagyobb Dow Jones célárat mondani. (Most már 15000-es Dowt várnak év végére, és 2000 pontos S&P-t 2008-ra.) Olyannyira bebullozódott mindenki, hogy egyre olcsóbbnak és olcsóbbnak véli mindenki a részvényeket, és egyre jobbnak és jobbnak tartják [az egyébként katasztrófálisan szar] makró és [a végletekig életben tartott reménnyel és hittel átitatott] vállalati híreket. Csak a mai adag: a 0.6%-os csiga GDP adatba belemagyarázzák, hogy az milyen jó. Az S&P 7 év utáni keserves rekordját pedig úgy kommentálják, hogy most 45%-kal alulértékeltek a részvények, hiszen már 7 éve is ennyi volt az index, és azóta ugye jobbak a vállalati mutatók. Ehhez képest mit összeparáztak tavaly nyáron 1200-as S&P-nél sokkal jobb fundamentumokkal??!! Hát igen… de végülis a tőzsdén minél többe kerül egy részvény, annál olcsóbb, nem? ;-)

 

Mai CNBC gyöngyszemek:

Video 1: Osztja az észt, csak nincs miből. (Trend Macrós fazon minden színvonal alatti.)

Video 2: Belemagyarázós erőlködés

 

 

 

 

2007.05.31.  Végre csúcson az S&P500    7 év alatt 0% emelkedés

 

-Mi újság Sajókám?

-Képzelje Hacsek, csúcson a tőzsde.

-No ne mondja Sajókám…

-"Eszem ¶"-t 1530-ért adják most.

-1530??? Húúú micsoda infláció?? Iskolás koromban még csak 3.14 volt. És mondja Sajókám, legalább jó az íze? Én még soha nem ettem. 

 

 

 

 

7 évbe telt mire új csúcsra bírta magát küzdeni a Szent Tehén "Eszempí", a Standard and Poor's 500 index. Azaz 7 év alatt nulla árfolyamnyereséget eredményezett a részvényportfólió. Dollárban. Forintban számolva még katasztrófálisabb a helyzet, ugyanis 2000-ben 300Ft volt a dollár, most meg 200 sincs. Eközben ultranyugis magyar állampapírban duplájára nőtt a pénz. Tehát míg egy 3 millió forintos kezdeti befektetés magyar állampapírban 6 milliósra duzzadt, addig S&P portfólióban 2 millió forintra olvadt. Vagyis 3x több pénze lett annak aki állampapírba fektetett, mint annak aki amerikai részvényportfólióba. (Ez emberi léptékkel megint egy szinte behozhatatlan relatív hátrány. Várhatóan több mint 20 évig fog tartani mire ledolgozza a háromszoros lemaradást.)

 

"Még hogy jó üzlet a részvény hosszú távon??? Magyarázhatok én magának Hacsek mint egy vak majomnak..." J

 

 

 

 

Eközben 7 év alatt a piac belsejében egyszerű rotáció ment végbe: a felfújt információ-technológia és telekommunikáció lefeleződött, energia és pénzügyi szektor súlya megduplázódott. 

 

 

2007.05.15. Mintha fogyna kicsit a hélium

 

Az elmúlt másfél hónap töretlen menetelésében elképzelhetetlen volt az esés. Bármilyen rossz hírek is jöttek, az index legrosszabb esetben stagnált. Egy kevésbé rossz hír pedig mindig relief rallyt hozott a piacra: "Nincs nagy baj, emelkedhetünk." Ezért úgy emelkedett felfelé a tőzsde, mint egy héliummal teli luftballon, amelyet a rossz hírek mint nehézékek fékeztek, a kevésbé rossz hírek pedig mindig elvágták néhány nehezék madzagját. A héliummal teli lufi így egyre magasabbra került, miközben süllyedés ugye fizikailag nem lehetséges. Mivel a piaci szereplők állandóan ezt tapasztalták, ezért ez aztán egy önmagát erősítő folyamattá vált, amiben elképzelhetetlenné vált az esés, és minden idők leghosszabb bikafuttatását eredményezte.

 

Talán talán, egy icipicit mintha fogyna a lufiból a hélium, a piacból a kakaó. Korábban minden icipici csökkenésbe azonnal belevettek, amely lendület aztán újabb csúcsokra vitte az indexet, az utóbbi napokban viszont már nem az első intraday kitörés halt be. Sőt, két hónap után a semmiből egyszercsak előkerült egy csúnyácska fekete gyertya is, a tegnapi dojiból pedig mára hullócsillag szerű képződmény lett. Ilyen market pattern eddig nem volt jellemző.

 

 

 

 

 

Jóideje elképzelhetetlennek tűnő 20 pontos esés jött az S&P-be, és egyre gyakoribbak a korábban szintén abszolut nem jellemző behalt napon belüli kitörések.

 

 

 

 

A Dow ma még ki bírt menni új csúcsra is, a Russell és Nasdaq viszont még az S&P-nél is csúnyácskább. A semmiből egyre több markáns fekete gyertya kerül elő, miközben Dow rekordmenetelés asszisztálása mellett ugyanoda jutottunk, ahol már 3 hónapja is voltunk.

 

 

 

Ebből a legfontosabb következtetés az, hogy valószínűleg változás alatt van az utóbbi idők market patternje, a piac (rövid távú) mintázata, a piacon uralkodó jellemző hozzáállás, mentalitás. Vagyis ami eddig jóideje nyerő stratégiának bizonyult, nem biztos hogy továbbiakban is az marad. Ez pedig váratlan hidegzuhanyt is hozhat jónéhány elkényelmesedett, megszokásból cselekvő piaci szereplőre.

 

 

 

 

2007.05.15. Anomália (3) – Hidegrekord után melegrekord

 

Alig két héttel azután, hogy a május elsejei rekordmínuszban elfagyott az ország gyümölcsöseinek fele, a napokban pár tized fok híján majdnem megdőlt a melegrekord is. Azaz nem nagyon mértek ennél a 33 foknál melegebbet még soha május közepén.

 

 

 

Kánikula után aztán ma megérkezett a markáns hidegfront, ami ismét extrém anomáliat okozott. Egyidőben 20 fok különbség volt az ország két része között: keleten 30-33, míg nyugaton már csak alig több mint 10 fok volt.

 

 

 

 

Rekord meleg volt az ősz, rekord meleg volt a tél. Már most tavasszal kaptunk egy kis ízelítőt a 33 fokos kánikulából. Mi lesz itt nyáron???? Attól tartok jönnek majd a 40 fokok, és 42 fokkal meg fog dőlni az abszolut melegrekord, és szétfő majd az agyunk. L

 

Markánsan emelkedő a trend. Kár hogy nem lehet belongolni. Vagy valami jó kis 42 fokos knock out opciót kiírni a nagy volatilitásban. J

 

PS: Egyébként a CME chicagói tőzsdén vannak ilyesmi időjárás kontraktusok. És ha jó a tőzsdei termék, akkor ez jó és jobb konstrukció is lehet a mezőgazdasági termelők számára mint egy biztosítás. Hiszen egy biztosításba a biztosító kockázata, kockázati tartaléka, költsége, haszna, de még nyereségadója is bele van kalkulálva, miközben egy tőzsdei termék mindig színtiszta kétoldali fogadás és pénzügyi elszámolás költségek nélkül.

 

 

 

 

2007.05.13. Eurobuziós unalomfesztivál  

 

 

Én aztán nem vagyok homofób, de ennyi exhibicionista homár és leszbikus főműsoridőben szerintem még az RTL Klubban sem szerepelt még soha. De nem is ez a csömör volt az igazi gond, hanem a páneurópai összunalom. Ilyen gyenge zenei produkcióknak maximum a járási Ki-Mit-Tudig szabadna eljutni, de nem az egymillárdos összeurópai dalverseny döntőjébe.

 

Egyetlenegy igazi sláger volt csak, a SZERB. Meg is nyerték. Ezen kívül nekem csak a balkáni dallamú MACEDÓN, a transzos BULGÁR és a rockos MOLDÁV tetszett. (Érdekes, hogy mind a négy a Balkánról. Lehet azért, mert tényleg jó zenéket csinálnak arrafelé?) A többi felőlem mehet a zúzdába, a buziparádék meg a Capella színpadára.

 

Azt meg végképp nem értem magyar fejjel, hogy egy olyan gigantikus összeurópai médiaeseményen és kiugrási lehetőségen, ahol egyetlenegy hallás után szavaz egész Európa, aktuális magyar ütőkártya hiányában miért nem Berkes Gábor, Pierrot, Benkő László vagy Presszer Gábor profi slágergyáros kifejezetten kivételes alkalomra tartogatott, bevetésre kész, polcon álló fülbemászó slágerével indul a magyar versenyző. Ebben a gyenge mezőnyben egy dallomos, fülbemászó slágerrel győzelemre is esély lett volna. Csak a szerbekkel kellett volna versenyezni.

 

 

 

2007.05.08. Soha nem volt még hosszabb bikafuttatás

 

A tegnapi nappal a Dow Jones index megismételte 80 évvel ezelőtti páratlan nyerőszériáját. 27 kereskedési nap alatt 24-szer emelkedett az index, és mindössze csak 3-szor csökkent.

 

 

 

 

A mostani 2007-eshez hasonló 1927-es menetelés volt az eszement eufória előszele. Tulajdonképpen egészen az 1927-es menetelésig maga tőzsde viszonylag kordában tartott emelkedést produkált. Igazából semmi extrém tőzsdei mozgás nem volt 1921. és 1927. között, (hiszen ilyen hozamokat produkált most is szinte minden emerging market az utóbbi években, pl a BUX is), csupán egyre jobban bullozódott a hangulat: egyre kitartóbb bikafuttatásokat egyre rövidebb tökölődések [konszolidációs időszakok oldalazó mozgásai] követték. Igazi eufórikus szárnyalás azonban az 1927-es menetelést követő egyéves erőgyűjtés után alakult ki. (Talán nem is véletlen, hiszen ez a menetelés volt a bizonyítéka, hogy a "tőzsdével nem lehet veszíteni", és könnyen lehet, hogy ez az esemény volt a kiváltója, hogy szinte mindenkit beszippantott a tőzsdemámor.)

 

 

 

 

A 8 évnyi (csupán évi 20%-os átlagos) emelkedést követő összeomlás 40 éves mélypontra küldte a tőzseindexet. Arról nem is beszélve hogy a vállalatok nagy része (pl a bankok 40%-a) tönkrement.

 

 

 

 

 

És ezután 25 év kellett mire újra el tudta érni 1929-es csúcsát a Dow Jones index.

 

 

 

 

 

2007.05.05.  80 éve nem menetelt így a bika

 

80 éve, 1927. óta nem volt ilyen nyerő széria a Dow Jones rulettasztalnál. 26 napból 23 alkalommal emelkedett az index, és mindössze csak 3 nap csökkent. És ezalatt az 5 hét alatt 1000 ponttal szárnyalt az index. 

 

 

 

Érdekes, hogy az 1929-es összeomlás előtti eufórikus meneteléshez hasonló ismétlődik meg. Az 1929-es összeomlás feltételei természetesen most nem állnak fent. Ehhez hasonló eufória majd pénzügyi és gazdasági válság csak a Nikkei 1990-es összeomlása, illetve a Nasdaq 2000-es összeomlása volt. A jelenlegi helyzet inkább az 1987-eshez KICSIT hasonló krach felé sodródik, amelyet aztán pár év alatt ledolgozott a piac.

 

 

 

 

 

Pár év alatt ledolgozta az 1987-es krachot a piac.

 

 

1987-ben 20 fölötti PE-ről esett alsó tizes tartományba az értékeltség. Most jelenleg 2007-ben pedig 19-es PE-nél tartunk.

 

 

 

Az osztalékhozamok viszont jelenleg még az 1987-es minimum felét is alig érik el. Jelenleg vészesen alacsonyak az osztalékhozamok. (A vállalati profitok nem a részvényesekhez kerülnek, hanem saját részvényük árfolyamának mesterséges pumpálására fordítják a cégek.)

 

 

 

 

 

 

 

2007.05.03. Anomália (2) – Ami nem száradt el, az most elfagyott

 

Soha nem mértek még ilyen hideget május elsején. Úgyhogy amit a szárazság még nem tett tönkre, az most elfagyott. A szatmári barack az szinte teljesen, az ország gyümölcsöseinek pedig a fele fagyott el.

 

 

 

Üzletileg katasztrófa ez az egész mezőgazdaság. Ha kevés a termés, akkor kevés lesz a bevétel is. Ha bő a termés, akkor meg a túlkínálat miatt alacsony lesz az ár, ami még a termelési költségeket sem fedezi. Szóval bármilyen is az időjárás, a magyar mezőgazdaság szinte mindig szív.

 

 

 

 

2007.05.02. Brókerarcok – filmből valóság

 

Nagyon ritkán nézek filmet, de mivel belebotlottam az esti híradó után, így kiváncsiságból megnéztem a Brókerarcok című filmet. Elég uncsi volt, meg nem is tőzsdéről szólt, hanem tőzsdei ügyleteknek álcázott csalási gépezetről. Semmit nem érő, szar szemét részvényeket vásárolt össze a "brókercég" tulaja, majd intenzív telefonos marketingkampánnyal jóval drágábban rápirította a bepalizott balekokra.

 

No de a vicc az egészben, hogy a film készítése után az ötlet alapján egy fehérgalléros maffiacsoport budapesti marketingesekkel megcsinálta ugyanezt. Vagy másfél évig hirdettek hatalmas  állashírdetésekkel egy csomó újságban állandóan, angolul jól beszélő fiatalokat keresve több ezer dolláros havi fizetést ígérve. Érdeklődve vettem én is észre a hírdetést, és kíváncsiságból még fel is hívtam őket. Állítólag nem is kellett előre bejelentkezni, csak valamelyik szombat délután besétálni a Westend Hiltonba, ahol minden szombaton felvétel volt angolul jól beszélő telemarketingesekből. Érdeklődő telefonhívásom után természetesen nyílvánvalóvá vált, hogy valamiféle csalásról lehet csak szó, mert mint kiderült, a munka annyi volt, hogy amerikai telefonszámokat kellett hívogatni, és részvényeket ajánlani. Úgy kb másfél év után bukhattak le, a magyar híradók beszámoltak akkor róla, de azóta se hallottam semmit az ügyről, pedig úgy 100 millió dolláros nagyságrendűre becsülték a csalást. Szóval egy az egyben megcsinálták Budapesten azt, amit a filmben láttak.

 

Valószínűleg persze jónéhány ilyen jellegű próbálkozás volt már a film előtt is. És lesz, és van, és zajlik napjainkban is. Ráadásul ma már mindenkit elérnek. Hiszen az emailes részvény-marketing kampányok ugyanilyen jellegű csalások modern internetes változata. A csaló bevásárol valami ici-pici bodegacég pár centes, semmit nem érő szar szemét OTC részvényeiből, majd milliós email-kampányt indítva, ha már pár tucat balekot aktíválni tud, és azok elkezdik venni a részvényét, akkor jó eséllyel drágábban tudja rájuk pirítani a papírokat, mint ahogy ő vette korábban.

 

A 2007.04.01- es HUMET spam cikkem sem áprilisi tréfa volt, hanem egy pontosan ilyen valós marketing-kampány. 

 

PS: Közben a hazai pilótajáték-szervezés úttörője és koronázatlan királynője, a legendás Tribuszerné valószínűleg már rég szabadult. J

 

 

 

 

2007.04.29. USA GDP – Tovább a lejtőn

 

Mint ahogy várható volt, folytatódott a negatív tendencia, és tovább romlott az amerikai gazdasági konjunktúra: még lassabb növekedés, még nagyobb inflációval.

 

Reál GDP növekedés üteme = 1.3%

 

GDP árindex [legszélesebb inflációs mutató, az áremelkedés átfogó üteme] = 4.0%

 

PCE árindex [lakossági fogyasztási kiadások inflációja] = 3.4%

 

PCE magárindex [lakossági kiadások inflációja élelmiszert és energiát kiszűrve] = 2.2%



Egyre lassuló gazdaság, az utóbbi évek legkisebb növekedése.

 

 

 

Az évezred legnagyobb inflációja: 4%-os ütemben emelkedtek az árak 2007 elején.

 

 

Ráadásul a legdurvább, hogy a lakossági fogyasztás lendülete még nem is esett különösebben vissza 2007. első negyedévében, masszív 3.8%-kal nőtt, és egyéb más romló tényezők eredője eredményezte a gyenge GDP-t. Még egy utolsót pumpáltak a lakossági hitellufiba mielőtt negyedév végén aztán kidurrant a subprime lending. Úgyhogy az első negyedéves számokban ezek a durvaságok még nem is tükröződnek igazán, hanem csak az alapjárati lassulás köszön még csak vissza. A fekete leves még majd csak ezután jön, és majd csak a következő negyedévekben fog igazán begyűrűzni, és nem lepődnék meg, ha egyszercsak bekopogtatna a recesszió.

 

9 hónapja tart a negatív hírözön, 9 hónapja romlik az amerikai konjunktúra, 9 hónapja hónapról hónapra bárki láthatja hogy baj van, és egyre nagyobb baj lesz, ennek ellenére 9 hónapja szárnyal a tőzsde, és nem akar tudomást venni róla. 9 hónap alatt eközben 2000 pontot emelkedett a Dow Jones index. 9 hónapja 2006.07.28. USA GDP: Megörült vagy megőrült a piac??? cikkem óta kommentálom a romló amerikai konjunktúrát, és az ezzel párhuzamos irracionális tőzsdei reakciókat. Ehhez már semmi újat nem tudok mondani, mert csak magamat ismételném. (Semmi többet nem tudok mondani. Kérem kapcsolja ki!)

 

 

 

 

2007.04.25.  Dow 13000 – Meddig szárnyal még a tőzsde???

 

Válaszol a legbefolyásosabb ember. Klikk ide!

 

 

 

 

 

 

2007.04.18. Budapesti Olimpia??? – Álmodik a nyomor BOMmeg!

 

Egyetlen szavazat sem támogatta a horvát-magyar foci európa bajnokságot. Tehát még egy fél EB rendezését sem bízná a magyarokra senki. Na most akkor mi a fenének erölködik itt bárki is olimpiával, ahol 100 sportág van, ha egy fél sportág fél szervezésére sem tartják képesnek Magyarországot??? (Igen, egy fél sportág felére, mert az olimpián még női foci is van.)

 

Amikor a Bokros csomag után alig pár évvel 1999-ben Orbán Viktor előállt az olimpiával, akkor röhögőgörcsöt kaptam. Akkortájt egyetlenegy építmény lett volna alkalmas olimpiai rendezvény lebonyolítására, a Budapest Sportcsarnok, ami viszont pár hónap múlva porrá égett. Tehát semmilyen alkalmas sportlétesítménye nem volt az országnak, amikor elkezdték fűteni az olimpiai lázat. 5 évbe telt mire újra felépítették a sportcsarnokot, és sportlétesítményileg most ugyanott tartunk mint 10 évvel ezelőtt: 1db alkalmas sportcsarnokunk van. Na most ilyen sportlétesítményből kellene legalább 20.  Az elmúlt 10 évben két EB-t tudott Magyarország rendezni. Atlétikai EB-t az életveszélyes félszáz éves Népstadionban, és nagy nehezen legutóbb a Margit szigeti úszó EB-t, amely építkezése botrányba fulladva az utolsó utáni pillanatban készült el.

 

Tehát egy olimpiához teljesen nulláról kellene indulni. A görögöknek 6 milliárd euróba került az olimpia, és ott is botrányba fulladt a katasztrófális elcsúszás. (Az állami költségvetési hamisítási botrányáról nem is beszélve, ahol lazán kamu költségvetési adatokat kajáltattak be az Unióval.) Legalább 10 milliárd euróba kerülne egy olimpia. (Sőt, nálunk még 20-30%-kal többe, mert ennyi pénzt legalább kilopnának tradícionális magyar népszokás szerint az éppen hatalmon lévők.) Tehát 10 milliárd euró, azaz 2500 milliárd forint. Ez 10 évre leosztva is évi 250 milliárd forint plusz költségvetési kiadás. Na most ezt hogyan is képzeljük a 3% alatti uniós kritérium helyetti 10%-os világranglista vezető költségvetési hiány mellett? A 20 billiós magyar GDP-hez viszonyítva maximum 600 milliárd forint lehetne a költségvetés éves hiánya. Ehelyett 2000 milliárd a hiány. 1400 milliárd forinttal több. Na most akkor ehhez még csapjunk hozzá plusz évi 250-300 milliárdot??? Katasztrófális a magyar költségvetés önmagában is, és semmire nincs benne pénz, és legalább 1000 milliárdot kell vérrel verítékkel lefaragni. Ilyen katasztrófális körülmények között elképzelhetetlen egy magyar olimpia. Nyugdijra és egészségügyre sem lesz pénz, nemhogy olimpiára, emberek!!!

 

És nézzük már meg kik tudtak eddig olimpiát szervezni! Japán, Németország, Kanada, Ausztrália, Szovjetunió, Egyesült Államok. Mind bazi nagy országok, amelyek költségvetése elbírja. Csak 3 kis ország tudott bekerülni a klubba: Szöul, Barcelona, Athén. De a katasztrófális görög szerencsétlenkedés után mégegyszer soha nem adják kicsi és szegény ország kezébe a rendezést, mert az ultra nagy rizikó. Csakis tőkeerős rendező országnak van esélye. A következő olimpiákat Peking és London rendezi. Tehát vagy nagynak, vagy gazdagnak kell lenni. Mi viszont mindkét szempont alapján a lista alján vagyunk.

 

Izgalom, mozgalom, népszavazás! – Tessék választani: Csatorna vagy olimpia?

 

A másik, hogy Magyarországon már így is rendkívül nagy életszínvonalbeli és életkörülmények közötti különbségek vannak Büdipest és vidék között. Egy budapesti olimpia 10 évre teljesen elvágná a vidéket bármiféle fejlődéstől, hiszen egyetlen fillért sem lehetne akkor a vidékre költeni, és minden infrastruktúrális erőforrás és kapacitás a fővárosban koncentrálódna. Na most akkor elképzelem, hogy Józsi bácsi és 4 millió falusi társa felveszi a gumicsizmáját, (mert aszfalt út nincsen az utcában, csak fél méteres sártenger), és elmegy népszavazni, hogy neki Szamostatárfalván budapesti olimpia kell-e, vagy esetleg csatorna, hogy ne a saját szarának a szagát kelljen szagolnia az udvari emésztőgödör bűzében majd 80 éves korában is.

 

Szóval ez az egész budapesti olimpia közgazdasági nonszensz. Maximum paraolimpiát tudnánk rendezni. Rokkantnyugdíjasból úgyis nálunk van a legtöbb a világon.

 

 

PS: Ha az olimpián kívül esetleg érdekel, mi Szamostatárfalva legfrissebb infrastruktúrális fejlődése, akkor klikkelj ide!

 

 

 

 

2007.04.17.  Of course Jim Rogers

 

Sok érdekes dologról lehetne írni, csemegézni, mazsolázni… ha lenne erre valakinek ideje és energiája. Így legtöbbször neki sem kezdek, aztán amikor van egy kis ideje és ereje az embernek, akkorra aktualitását veszti a téma.

 

Soros György egykori partnerére, Jim Rogersre érdemes figyelni. Bár elég szkeptikus vagyok azzal szemben, hogy mennyire gondolja komolyan amit mond. Egyrészt azért, mert minden mondatát azzal kezdi, hogy "of course". Márpedig a tőzsde világában ilyen aztán pláne nincs hogy "of course" mert a tőzsde világában semmi sem értődik "természetesen". Senki nem tudja előre megmondani, hogy hogyan fog viselkedni a birkacsorda, vagyis a piac. Még Jim Rogers sem. Másrészt 80 dollárnál is azt mondta, hogy "Persze hogy 100 dollár lesz az olaj!", aztán pár hónappal később 50 dollárnál is ugyanezt mondta. 700 dollár feletti aranyárnál is azt mondta, hogy "Persze hogy 1000 dollár lesz az arany", aztán pár hónappal később 550 dollárnál is ugyanezt mondta. Persze már régóta mondja, időben szólt még az elején, és lehet hogy 1000 dollár is lesz az arany, meg 100 dollár az olaj, de ezt így "of course" természetes egyszerűséggel nem lehet letrédelni ekkora visszaesésekben és volatilitásban. Vagy akkor olyan kicsi pozíciót lehet csak bevállalni, hogy azon meg orbitálisat biztosan nem lehet majd keresni. (Of course not. Persze hogy nem. J )

 

De azért érdekes és elgondolkodtató dolgokat mond a világutazó spekuláns, meghallgatni mindig érdemes. Február végén az alábbiakat mondta az esésről, akarom mondani zizegésről. (Egyébként ő már jóval Greenspan beszólása előtt borítékolta a recessziót 2007. végére. Tutira. Of course.)

 

 

 

video 1: 2007. februári esés

 

video 2: 2007. január

 

 

 

2007.04.16. Eredményszezon

 

Várhatóan jelentősen lassul az amerikai vállalatok eddigi 15-20%-os profitnövekedési dinamikája. Az elmúlt 14 negyedév mindegyikében 10% feletti volt az aggregált vállalati profitnövekedés,  2007. első negyedévére azonban csak 3%-os profitnövekedést várnak az S&P500 index komponenseitől. Persze a végleges eredményszámok a becsléseknél általában jobbak, tipikusan 3%-kal, hiszen a becslésekkel mindig óvatos az ember. 6%-os eredménybővülés önmagában már nem is lenne rossz, de még ez is alatta marad a jelenlegi bull market konjunktúrájának bármelyik negyedévének. Jelenlegi überoptimista hangulatot azonban valószínűleg csak profitrecesszió [profitcsökkenés] tudná letörni. Mivel azonban az utólagos vállalati jelentések majd fél évet (egy kis kreatív könyveléssel pedig akár további negyedéveket is) késnek az előremutató indikátorokhoz képest, ezért az első negyedéves számokban erre nincs túl sok esély, de a tendenciáknak jelezhet iránymutatást, hogy az elmúlt 9 hónap negatív hírözönéből mi fog realizálódni a vállalati profitszámokban. A profitnövekedés lassuló dinamikája az már biztos, de ez még önmagában nem lenne katasztrófa. Sokkal kérdésesebb, hogy tovább tart-e a lassulás és stagnálás lesz belőle, vagy esetleg visszaesnek a profitok, és hogy időben meddig lesz tartós ez a lassulási tendencia. 

 

A vállalati profitok tetőzését jelezheti az is, hogy 50 éve nem látott szintre emelkedett a vállalati profitok nagysága a GDP-hez viszonyítva. A 9%-os historikus átlaghoz képest a GDP (vagyis tulajdonképpen a nemzeti jövedelem) 12%-át zsebelték be a vállalatok. (Érdekes, hogy hasonlóan nagy arányú vállalati profitok a nagy gazdasági válság és tőzsdei összeomlás előtt, 1929-ben voltak.)

 

Másrészről viszont az egyre globálisabbá váló világpiacnak köszönhetően, az S&P 500 vállalatainak profittömege már 40%-ban származik külföldről. Márpedig a világgazdaságra rendkívül prosperáló várakozások vannak 2007-re, így az amerikai exportpiacok masszív eredményeket hozhatnak. Különösen, hogy az agyonshortolt, ultra alacsony dollárnak köszönhetően Amerikából importálni rendkívül olcsóvá vált [tehát az olcsó ár miatt volumennövekedési hatás], ráadásul a külfoldi pénzek és profitok dollárban még többet érnek [vagyis az árfolyamnyereség értéknövelő hatással is van az exporteredményekre]. Tehát kétszeresen kedvező tendencia a dollár gyengülése az amerikai exporteredményekre, vállalati profitokra.

 

 

 

Alul az S&P500 index az elmúlt 10 évben, felül az index pontértékéhez viszonyított aggregált profittartalom.

        

 

Az ábrán mellesleg szemléletesen lehet látni, hogy miért félelmetes dolog a recesszió a vállalatokra nézve. Ugyanis a vállalati profitok a legérzékenyebbek a konjunktúra változásokra. A 2001-es röpke kis recessziócskában felére estek a vállalati profitok, és onnan kellett újra kinőniük magukat, és így összességében a 10 éves periódusra jutó átlagos profittömeg a ciklus elejére jellemző szintet jelentette csak. Szemben az optimista piaci várakozásokkal, amely ha bekövetkezett volna, akkor a 10 év alatt kb dupla akkora vállalati profittömeget jelentett volna, mint ami valójában végül bekövetkezett. Mindeközben 2000-ben valójában 50-es forward PE felé sodrodott a piac, szemben az elemzők által vélt 25-össel szemben. (Amely 25 is már borzalmasan drága értékelési szintet jelent.) Így nem is csoda, hogy az optimizmusra rácáfoló recesszióban tulajdonképpen lefeleződött a tőzsdeindex, és 7 év után még máig sem sikerült elérnie korábbi magasságait.

 

 

 

 

ÉRTÉKELÉSI SZINTEK – OLCSÓ VAGY DRÁGA?

 

Az S&P500 index P/E mutatója jelenleg 18, vagyis átlagosan a 2006-os vállalati eredmények 18-szorosát érik a részvények. Ez teljesen normálisnak mondható, kicsit a 17-es historikus átlag felett van. Az átlagos osztalékhozam viszont csak 1.74%, mely ultra alacsony, durván fele a historikus átlagnak. Pedig ugye lenne miből, de a vállalatok nem nagyon akarnak osztalékot fizetni. Sokkal inkább saját részvényük vásárlására költik a pénzt, hogy a piacon a vételi oldalt erősítsék. (És ha sikerül feljebb pumpálni ez által az árfolyamot, akkor "mellesleg" a vezetői részvényopciós programokkal a górék brutál nagy pénzeket tudnak kiszedni a vállalatokból [a többi részvényes rovására]. Pláne ha simlisen kedvező bázis időpontra dátumozzák vissza a szerződéseket utólag. Ahogy ez sok esetben ki is derült.)

 

Nyilasi Attila    http://nyilasi.tozsdeforum.hu

Korábbi cikkek olvasása