Megértéssel kérek mindenkit, hogy tényleg csak üzleti ügyben írjon nekem, mert privát tanácsok és tőzsdei kérdések megválaszolására sajnos nem futja az időmből és energiámból. Mindenkinek sok szerencsét kívánok a tőzsdéhez!

 

Autó- és giroszindex – Felhívás globális csoportmunkára. Klikk ide a részletekhez!

 

2007.12.24.  Boldog Karácsonyt!

 

New York Stock Exchange

 

 

 

 

2007.12.21.  Ha én kapu volnék…

 

 

Szerintem még Bródy és Koncz Zsuzsa sem gondolta volna, hogy ezt egyszer tényleg megéljük. KLIKK IDE A DALHOZ!!!

 

Magyarország teljes jogú schengeni taggá válásával a magyar állampolgárok határellenőrzés nélkül, bármikor és bárhol – tehát nem csak a korábbi kijelölt határátkelőhelyeken – átléphetik majd a belső határokat, amennyiben más schengeni országokba utaznak be. Ez az ún. schengeni övezet 2007. december 21-től 24 tagot foglal majd magába: az Európai Unió 27 tagja közül 22 országot (Ausztriát, Belgiumot, Csehországot, Dániát, Észtországot, Finnországot, Franciaországot, Görögországot, Hollandiát, Lengyelországot, Lettországot, Litvániát, Luxemburgot, Magyarországot, Máltát, Németországot, Olaszországot, Portugáliát, Spanyolországot, Szlovákiát, Szlovéniát és Svédországot), valamint Norvégiát és Izlandot.


 

 

 

 

2007.12.18.  …mint halottnak a csók (2)

 

 

Minden csoda három napig tart, ahogy szeptember végi cikkemben a FED első kamatcsökkentését kommentáltam: "A szeptember 18-i keddi FED kamatcsökkentés után [pár nappal] a helyzet a következő: Azok a szektorok, amik igen nagy szarban vannak, pénzügy, házépítők, azokban a FED kamatcsökkentés okozta eufórikus rally behalt. Legtöbb ilyen papper a kamatdöntés előtti szintre, illetve alá esett. Ezeknek a kamatcsökkentés annyit ért, mint halottnak a csók. Ezeken kívül minden másban egyelőre tartja magát a FED rally, mert azt hiszik, hogy majd ezeket nem fogja lemorzsolni a szerintük nem fenyegető recesszió. A globális piramisjátékoknak viszont nagyon jót tett az amerikai jegybank kamatcsökkentése, hiszen újabb és újabb túlfeszített csúcsokra hajszolta a féktelen mohóság: olaj, arany, dollárshort, Apple, Google, Rim, Amazon… Brazília, Ruszkik, India, Kína…"

 

Nos, a FED első kamatcsökkentése után mostmár nem három nap, hanem három hónap telt el, és már háromszor vágott a kamatokon az amerikai jegybank. Az irányadó hitelkamatláb 5.25%-ról 4.25%-ra csökkent. Úgy várták a játékosok a "csodatevő" kamatcsökkentéseket, mint a messiást. A feltámadás azonban nem jött el, az indexek és részvényárfolyamok lejjebb vannak mint az első kamatvágás előtt.

 

 

     Grafikon: Portfólió

 

 

Dow Jones index és a FED három kamatvágása. 3 hónap és 3 kamatvágás után lejjebb van a Dow mint az első kamatvágás előtt.

 

 

 

 

A teljes amerikai részvénypiacot reprezentáló Wilshire index, a technológiával túlsúlyos Nasdaq Kompozit és a 2000 kispapír Russell indexe is 5-10%-ot esett ezalatt a 3 hónap alatt.

 

 

 

 

Nézzük mint produkáltak ezalatt a 3 kamatvágás és 3 hónap alatt a kulcsfontosságú szektorok!

 

 

Legnagyobb integrált bankok vannak a legnagyobb szarban, ezek számára lenne a legfontosabb az enyhítés, hogy saját magukon kívül ne sodorják bajba a gazdaság egészét! J.P.Morgan, Wells Fargo, Bank of America, Citibank részvényein azonban nem segített a kamatcsökkentési hullám.

 

 

 

 

Befektetési bankok (Goldman Sachs, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch, Morgan Stanley). Egy sincs feljebb mint a FED első kamatvágása után, a többség azonban 20%-os veszteséget ért el azóta.

 

 

 

 

Jelzálogbankoknak (Fannie Mae, Fraddie Mac, Countrywide, Washington Mutual) annyit ért a kamatcsökkentés, mint halottnak a csók. Itt már az is kérdés, hogy túlélik-e egyáltalán a totális összeomlást.

 

 

 

 

Házépítők bár totálisan agyon voltak már shortolva, azért a pár év alatti harmadolás, negyedelés, ötödölés, hatodolás és hetedelés után is képesek voltak esni további 10,20,30, 40%-ot az elmúlt 3 hónapban. Ezeknek is annyit ért a kamatcsökkentés, mint halottnak a csók.

 

 

 

 

Olajszektor, mely a bika piac életben maradásának legfontosabb tényezője, az elmúlt 3 hónapban nem bírt emelkedni. Egyelőre még tartja magát, és ezzel az indexeket és a teljes globális részvénypiacot. Mint már többször hangsúlyoztam, ha az olajszektor elesik, akkor valószínűlg vége a bull marketnek.

 

 

 

 

Túlhevült piramisjátékok viszont nagyrészt még tovább pumpálódtak a FED első kamatcsökkentése után, azonban a második kamatcsökkentés után már elkezdtek kicsit ereszteni lufik. Az Apple, Google, RIM tech-trió még meg bírta tartani a nyeresége nagyját, a GPS gyártó Garmin, és a webshop Amazon azonban már csak végigvergődte a 3 hónapot. A Crox Papucs Gmk viszont összeomlott. (Helyette most a napelem lett a divat, amelyeknek a grafikonját nem raktam ki, mert kilógna fent a képernyőből.)

 

 

 

 

BRIC légvártőzsdék (a globális tőkeáramlás elsődleges célpontjaivá vált emerging piacok) azonban még nagyrészt tovább tudtak szárnyalni, (Brazilia, Ruszkik, India), de Kínában már lefele döcögött a szekér az elmúlt 3 hónapban.

 

 

 

Szóval nagyrészt annyit ért a tőzsdének a messiásként várt kamatvágások, mint halottnak a csók. Arra jó, hogy a remény haljon meg utoljára.

 

 

 

 

 

2007.12.17.  Kuszkusz, Líbia, olaj

 

 

A Körúton a Blahánál van egy jó kis arab fűszeres, ott szoktam venni marokkói kuszkuszt. Legutóbb egy fiatal líbiai manus volt a boltban, kicsit elbeszélgettem vele. Kérdeztem, hogy van Kadafi elvtárs. Gondolom, most jól, hogy 100 dollár az olaj. És tényleg, most elég jól megy Líbiának, hogy a 10 dolláros olaját 70,80,90,100-ért tudja eladni a tőzsdei spekulánsok által egekbe pumpált világpiacon. Líbiai informátorom is ugyanazzal jött amivel korábbi cikkemben én is, hogy csak leszúrnak a sivatagban egy botot, és jön fel magától az olaj. A világ kőolajtermelésének 2%-at adja Líbia, ami az 5 milliós lakosságra vetítve még akkor is jólétet eredményez, ha egy unatkozó diktátortól szenved az ország és a gazdaság már lassan 40 éve. Ez az olajtermelés ekkora lakosságra kb akkora jólét forrása lenne, mint Norvégiában, amely a világ egyik leggazdagabb országa. (Ráadásul informátorom szerint Líbia lakossága fogy, mert sokan külföldre mentek/mennek Kadafi miatt. Ő is. Így a valódi lakosság 4 millió körül lehet.)  Ilyen 70,80,90,100 dolláros olajárak mellett Líbia évente 30,40,50 milliárd dollárnyi tiszta nyereséget kaszíroz be olajexportjával. Efelett a folyamosan befolyó pénzek felett pedig korlátlanul rendelkezik Kadafi diktátor, aki minden bizonnyal a világ leggazdagabb embere… amellett persze, hogy egy egész ország és 4 millió lakosa is a magántulajdona. Informátorom arról is beszámolt, hogy nemrég emelkedett a benzin ára Líbiában. Eddig 7 forint volt egy liter benzin, most 12 forint lett. Milyen benzinárat is jelent ez 1 hordóra vetítve dollárban? Kevesebb mint 7 dollárba került egy hordónyi benzin, ami most 11 dollárra emelkedett hordónként. És ez már a finomított benzin fogyasztói ára, amit lehet nyomatni a kocsiba a benzinkutaknál, nem nyers kőolaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2007.12.15. A vállalat-felvásárlásoknak befellegzett (2)

 

November végi cikkemhez íme egy másik példa, hogy a vállalat-felvásárlásoknak befellegzett. Az SLM diákhitel bank 25 milliárd dolláros felvásárlása az egyik legnagyobb tranzakció lett volna. Mindenki örült a 60 dolláros ajánlatnak, aztán végül mégsem jött össze. A részvény még a felvásárlási ajánlat előtti szintnél is jóval mélyebre esett, és 60 helyett már csak 26 dollárt ér a papír.

 

 

 

Több mint 5 éves mélységbe esett a részvény.

 

 

 

 

 

PS: Erről az egész 2007-es felvásárlási lázról az alábbi történet jut eszembe, amit pár hete küldött nekem a Tőzsdefórum tulajdonosa.

 

Valamikor réges-régen egy messzi indián faluban megjelent egy ember, s bejelentette, hogy szeretne 10 dollárért majmokat vásárolni. Mivel a falusiak látták, hogy a környéken hemzsegnek a majmok, elkezdték őket begyűjteni az erdőkből, hogy átadhassák őket a kereskedőnek. Az idegen több száz majmot vett meg 10 dolláros értéken, ám amint a "készletek" megfogyatkoztak, a falusiak is felhagytak a majomfogással. Ekkor azonban az ember ismét a közösség elé állt, s kihirdette, hogy immár hajlandó 20 dollárt is adni egy állatért. Több sem kellett hát a falusiaknak, akik újult erővel nekiláttak a majomfogásnak. Nemsoká azonban a majomállomány úgy megcsappant, hogy a helyiek visszakényszerültek ültetvényeikre. Ajánlati ár ekkor 30 dollárra emelkedett, de már alig volt majom az erdőben. A kereskedő azonban ismét árat emelt: immár 50 dollárt szánt egy majomért. Mivel azonban ő ügyeit intézte a városban, egy idő után segédjét hagyta hátra a fizetség rendezésére. Az pedig a következő ajánlatot tette a falu lakóinak: "Nézzétek csak azt a hatalmas ketrecnyi majmot, melyet a főnököm összegyűjtött! Amíg távol van, én eladom nektek az összeset 40 dollárért, és ha visszajön, ti továbbadhatjátok neki 50-ért." A falubeliek erre minden vagyonukat összdobták, s megvették a majmokat 40-ért, hogy 50-ért továbbadhassák a kereskedőnek. Ám, amikorra feleszméltek, a kereskedőt és asszisztensét többé nem találták sehol, hisz majmok mindenhol vannak. Üdvözlünk a tőzsde birodalmában!

 

Nem csodálkoznék, ha egyszercsak kiderülne, hogy az OMV is elpirította már a MOL pakkját. Neadjisten pont a MOL menedzsmentnek 30000-en. J

 

 

 

 

2007.12.12.  UBS    Újabb Bazinagy Szarkupac

 

Még neki sem fogtam Frédi és Béni, akarom mondani Freddie és Fannie novemberi krachjának kommentálásához, máris itt egy újabb szarkupac. Úgy dobálóznak a pénzintézetek a több milliárd dolláros veszteségekkel, hogy már követni sem bírom hány milliárdnál tartunk. Mire összeadom a veszteségeket, előkerül egy újabb szarkupac. Ime a legújabb, de lefogadom, hogy a héten még hozzácsaphatunk majd pár újabb milliárdot. A subprime mindenhol ott van. Mindenki sorra fog kerülni. Többször is.

 

"Európa legnagyobb bankja, a UBS AG amerikai jelzáloghitel befektetéseiből további 10 milliárd dolláros veszteséget könyvelhet el, részesedések szingapúri és közel-keleti eladásával ugyanakkor 11,5 milliárd dollárra tehetnek szert. A cég veszteséges negyedik negyedévvel számol és a teljes 2007-es évet is negatív mutatókkal zárhatja. A Government of Singapore Investment Corporation Pte. 11 milliárd frankot fordít átalakítható kötvényekre, egy ismeretlen közel-keleti befektető pedig 2 millió frankot fektet be. Biztosítók és bankok együtt összesen 66 milliárd dollár veszteségről számoltak be idén az amerikai jelzálogpiac krízise kapcsán, az UBS öt év után először jelentett deficitet, a harmadik negyedévben a kötvényekből származó veszteségek 4,66 milliárd dollárt tettek ki. Az ABN Amro Holding NV elemzője tartásra ajánlja a bank papírjait, véleménye szerint a leírások jóval a piaci átlag alatt vannak. Az UBS a Citigroup Inc. példáját követi, a New York-i bank a múlt hónapban 7,5 milliárd dolláros tőkeinjekcióról tett bejelentést." (Tőzsdefórum: Hírek a bankszektorból 2007. december 10. 11 óra 33 perc)

 

Ugyanaz a szarkeverés, majd figyelmen kívül hagyás, szőnyeg alá söprés, elhallgatás, eltitkolás, elsikkasztás… fél éven keresztüli hessegetés és hazudozás, hogy nincs semmi gond, minden rendben, és semmi hatása nem lesz a subprime hitelválságnak… majd nagy nehezen közel 5 milliárd dollárnyi veszteség beismerése a harmadik negyedéves jelentésben… aztán pár héttel később újabb 10 milliárd dolláros veszteség bukik ki. Dettó ugyanaz a szitu, mint a Cicibank vagy a Merrill esetében. Ugyanolyan szarkeverő banda a svájci is, mint a wall streeti gengszterek.

 

Sőt, gerinctelenségben szerintem még a wall streeti szarkeverőket is felülmúlják. (No persze erkölcsben sosem voltak erősek a náci aranymosáson, és holokauszt áldozatok rajtuk ragadt pénzén meggazdagodott svájci bankárok. A véres kezű diktátorok több milliárdos titkos bankszámláiról nem is beszélve.) Hiszen miről is van még szó a hírben? Arról, hogy a réges rég tudva levő veszteség nyílvánosságra hozatalát hetekig titkolták és késleltették, mert most a veszteségbeismeréssel párhuzamosan azt is közlik, hogy 13 milliárd frank értékben már befektetőket is találtak a tőkeinjekcióhoz. Tehát már olyan régen tudták és titkolták hogy mekkora nagy a baj és a veszteség, hogy bőven volt idejük új tőkebefektetők után nézni, és alkudozni, megegyezni velük. Márpedig ez nem megy egyik napról a másikra, hiszen hatalmas tőkéről van szó. Jó nagy szarban lehet a UBS is, ha ekkora brutális tőkeinjekció kellett neki is. Már nagyobb pénzekről van szó ezekben a S.O.S. tőkeinjekciókban, mint a világ eddigi legnagyobb részvénykibocsátásai, amiket hónapokon keresztül készítettek elő.

 

 

United Banks of Switzerland, Svájc és Európa legnagyobb bankja. Puritán egyszerűség a zürichi főutcán. (No persze kicsit furcsa is lenne a fényűzés, amikor az utca alatti páncéltermekben egymillió aranyfog van beolvasztva.)

 

 

 

 

                                  

2007.12.10.  Etanol humbug

 

"A Pacific Ethanol Inc. a kedvezőtlen piaci helyzetre tekintettel leállította kaliforniai etanol üzemének építését. A cég tájékoztatása szerint amint jobbra fordul a helyzet, folytatják az Imperial Valley projektet. Két másik üzem építése ugyanakkor továbbra is folyamatban van, a 2008-as évre tartják a 220 millió gallonos termelési célkitűzést. Az etanol termelőkre negatív hatással vannak a magas kukoricaárak, a termelési nehézségek és a megnövekedett költségek." (Tőzsdefórum 2007. december 10. 16 óra 11 perc)

Jó vicc, mi? Ezt nevezik kedvezőtlen piaci helyzetnek, hogy az olaj 10 dollárról 100ra emelkedett, egy gallon benzint pedig 1 dollár helyett 3 dollárért lehet most eladni. Ha ilyen irreálisan magas olaj és üzemanyagáraknál kedvezőtlen eme alternatív üzemanyagforrás piaci környezete, akkor milyen létjogosultsága van egyáltalán ennek az egész etanol humbugnak??? Valószínűleg előbb megy csődbe az egész iparág, mielőtt felépülnek az új gyárak. Szánalmas. Ez az etanol biznisz is csak egy buta légvárpiramis, több milliárd dolláros legális csalás, hiszen hatékony energiát nem is képesek termelni ezek a cégek, arra viszont kiválóak, hogy a most éppen divatos "alternatív energia befektetésnek" álcázott tőzsdei piramisjáték segítségével elszedjék a bennfentesek a balekok pénzét, és az értéktetlen papírok alternatív energia befektetési alapokban landoljanak, ahol vár rájuk a biztos halál.

 

 

 

Tényleg "szuper" befektetés az etanol biznisz! Mínusz 90% másfél év alatt. 10 millióból 1 maradt. Legszomorúbb, hogy mostanság ilyen szutykokba rakják a nyugdíjra gyúró áldozatok pénzét a "befektetési tanácsalók" 10-20 éves víziókkal és szlogenekkel hogy "gondoljon a jövőre". Jövőre? Jövőre ezek az éppen divatos piramisjátékok és életképtelen cégek valószínűleg mind be is csődölnek majd.

 

PS: Gyí Paci! Gyí Paci! Legalább a vágóhídig bírd ki, te nyűves gebe, hogy ne döghúsként végezd!

 

 

 

 

2007.12.10.  Újabb szarkupac – Florida a csőd szélén

 

Cikk olvasása a Tőzsdefórumon: Florida a csőd szélén? (2007. december 4. 8 óra 46 perc)

 

A probléma tipikus. A pénzpiaci alapok tele vannak a gagyi bóvli subprime és egyéb értékelhetetlen és értékesíthetetlen ABS értékpapírokkal, amelyeket még mindig irreális [irreálisan magas] értéken prezentálnak a befektetőik felé. Ezt azonban az okosabb befektetők már tudják, és vonják ki pénzüket a pénzpiaci alapokból. Aki minél előbb kiszáll, az jobban jár, mert a valós értéknél sokkal jobb árfolyamon jut a pénzéhez. Aki viszont nem száll ki időben, azok mind rosszul fognak járni, és az utolsók pedig beragadhatnak az alapba, amikor az alap befagy, mert elfogynak a likvid eszközei, és csak az eladhatatlan kaka marad az alap portfóliójában. A dollár pénzpiaci alapok összeomlása elkerülhetetlen. A befektetési jegyek tulajdonosai sorra fogják kivonni pénzüket az alapokból. A Titanic el fog süllyedni.

 

A nem banki hátterű pénzpiaci alapok be fognak fagyni. A bankok saját pénzpiaci alapjainak ügyfeleit azonban végül valamilyen szinten ki kell majd fizetniük, aminek következményeként viszont megincsak a bankoknál fog lecsapódni a zavaros kakazacc, újabb veszteséghullámot okozva. És természetesen jóidőre megbélyegződik a pénzpiaci alapok üzletága is. A piaci kamatok pedig valószínűleg emelkedni fognak, nem pedig csökkenni, mert ahhoz kevés lesz a FED.

 

 

PS: Érik az akciós Miami pecó. J

 

 

 

 

 

 

2007.11.29.  A vállalat-felvásárlásoknak befellegzett – Az ingatlan-hitelválság globális hatásai (3)

 

 

A sokszor idézett március 12-i cikkemben írtam, hogy "És akkor még örülhetünk, ha ez az egész nem rántja magával a mélybe a több ezer milliárd dolláros Asset Backed Securities [=Tesco Gazdaságos Szar Szemét] ultragagyi bóvlikötvény szektort is, mert az aztán még nagyobb lavinát indítana és még nagyobb hitelválságot okozna"

 

Hát az ABS piac felét bizony magával rántotta a subprime. Ezek az Asset Backed Securityk azok a refinanszírozás jellegű értékpapírok, amelyek mögött nincs konkrétan hozzárendelt fedezet, hanem csak a kibocsátó mérlegében található eszközök jelentenek bizonyos szintű fedezetet, vagyis legtöbbször követelések jövőbeli cashflowja az ABS értékpapírok "fedezete". Egy leegyszerűsített szemléltető példa mondjuk az, hogy én mint Agárdi Béla Sándor (ABS) kibocsátok 1000 db 10000 forintos ABS váltót, amelyeknek az a "fedezete", hogy nekem is tartoznak páran összesen 10 millióval. Valójában lehet ez a mögöttes jövőbeli pénzáram jelzáloghitelekből való követelelés [például egy OTP jelzáloghitel kötvény is egy ABS értékpapír; de lehetnek pl kevesbé jó besorolású amerikai subprime jelzáloghitelekből eredő követelések is ABS fedezetek; vagy akár kiváló adósok jelzáloghiteleiből eredő pénzáram is lehet ABS fedezete], vagy autófinanszírozási törlesztőrészletek, lízingek, áruhitelek, személyi kölcsönök, diákhitelek, hitelkartya adósságok, vagy akár vállakozások működési cashflowja. De nincs mögöttük konkrétan, egyértelműen és kizárólagosan hozzárendelhető, biztosítékba adható fix értékkel rendelkező dolog, hanem csak közvetett, áttétel(ek)en keresztüli cashflow, vagyis valójában csak puszi fedezet van az ABS értékpapírok mögött. Ha nem fizet a kibocsátó, akkor lehet menni a bíróságra, hogy talán a pénzünk egy részét még visszakaphassuk. Ideális esetben azonban magasabb hozamokkal hálálják meg a befektetők bizalmat az Asset Backed Securityk.

 

Szép lassan azonban kezdenek rájönni, hogy azért ezek a puszi fedezetű ABS értékpapírok talán mégsem annyira biztonságosak, mint mondjuk az amerikai államkötvények. (Főleg, ha klasszikus pilótajáték elven jellemzően a törlesztéseket csak újabb értékpapírok kibocsátásával tudják biztosítani). De a legdurvább, hogy olyan újabb értékpapírokat (CDO-kat) is konstruáltak, amelyeknek maga a fedezete is ABS értékpapírokból áll. És ezekből aztán olyan újabb CDO-kat konstruáltak, amelyeknek már a fedezete is CDO, tehát egy elvileg értékpapírnak számító valami, ami hitelderivatívák derivatíváinak a derivatívája. És még ezeknek is lett derivatív swap piaca. És ezekből aztán bárki tetszése szerint alakíthat ki portfóliókat, hozzákeverheti például ezt a sok szart apránként államkötvényekhez, és aztán felhígítva eladhatja mint kiváló minőségű biztonságos kötvényportfóliót hedge fundoknak, nyugdíjalapoknak, befektetési alapoknak, de még bankok pénzpiaci alapjainak is. És ezt így is csinálták, a pénzpiaci alapok is tele vannak ezekkel. Így ez az eredetileg pár ezer milliárd dollárnyi kaka (kockázataival és mellékhatásaival együtt) multiplikálódott és összekeveredett több tízezer milliárdnyi minőségi papírral, aminek végül 100 ezer milliárdos swap piaca lett. (Nyílvánvalóan azonban ezzel a multiplikációval a kockázatok és cashflow pénzáramlások bizonytalansága is sokszorozódott a pénzügyi rendszerben.) A pénzpiac minden területére bele lett keverve egy kis szar, ami most érződik mindennek az ízén, és még jópár évig fog is, bármit is szeretnénk enni, venni, tenni. Mostmár minden kihat mindenre, minden összefügg mindennel a pénzpiacon, (és még a hitelderivatívok derivatíváinak derivatíváinak swap piaca is visszahat a reálgazdaságra), ezért írtam anno, hogy "És akkor még örülhetünk, ha ez az egész nem rántja magával a mélybe a több ezer milliárd dolláros Asset Backed Securities [=Tesco Gazdaságos Szar Szemét] ultragagyi bóvlikötvény szektort is, mert az aztán még nagyobb lavinát indítana és még nagyobb hitelválságot okozna"

 

A hitelderivatívák derivatívái, vagyis a komplex CDO-k piaca szinte teljesen befagyott. Értékelhetetlenek és értékesíthetetlenek, átláthatatlanok, cashflowjuk többszörösen bizonytalan, ezért senki nem akar olyasvalami "fekete dobozt" venni, amiről fogalma sincs hogy mi lehet benne, és elképzelhető hogy az ég világon semmit sem ér. A swapok nem fagytak be, de azok ilyen "underlying" eszközökkel kockázatvállalási oldalon totál szerencsejátékok.

 

Ami a reálgazdasághoz elsődlegesen kapcsolodó ABS hitelderivatív értékpapírokat illeti, azok is nagyon megszenvedik a hitelválságot. A pénzpiacokon pedig a felelőtlen, korlátlan és szinte ingyenes hitelezésnek vége. Drasztikusan csökkent a bizalom, jóval keményebbek lettek a hitelfeltételek, szűkebbek a hitelforrások, és magasabbak a hitelkamatok. Eme korábbi pénzbőség szűkűlése közvetve kihat a reálgazdaságra, így a részvénytársaságok eredményeire is, de közvetlenül is kihat a tőzsdére, hiszen a tőzsdére áramló pénzek beszűkülését is okozza. 

 

 

Nézzünk erre egy-egy példát két különböző ABS értékpapírfajtát fókuszba állítva!

 

 

VÁLTÓ PIAC - COMMERCIAL PAPER

 

A klasszikus váltó modern formáját testesíti meg tulajdonképpen a "commercial paper". Nagyvállalatok és bankok rövid lejáratú refinanszírozási eszköze értékpapírban megtestesítve, melyre tényleg csak puszi fedezet van. Finanszírozzák vele a termelést, megfinanszírozzák az értékesítést [majd ráér később fizetni a vevő, csak vigye a terméket], illetve pénzintézetek primitív refinanszírozási forrása, amely mostanára komoly ABS piaccá fejlődött.

 

Emlékszünk a nagy nyári bikafuttatásra, ugye? A pénzszükségletet akkor még remekül lehetett begyűjteni commercial paper, azaz váltók segítségével. Aztán ez a pénzcsap nyár közepén kiapadt, (emlékezzünk csak, hogy ekkor dobtak be több száz milliárd dollár és eurónyi zsetont a jegybankok a pénzügyi rendszerbe), és azóta nagyon nehéz új forrást bevonni illetve a lejáró váltókat újrafinanszírozni új váltók kibocsátásával [ami mellesleg színtiszta pilótajáték], és így a 2200 milliárd dolláros állomány folyamatosan apadva már 1900 alá csökkent. A váltópiacon nyár óta 350 milliárd dolllár száradt ki a pénzügyi rendszerből, (és így közvetve/közvetlenül részben a tőzsdéből/reálgazdaságból is.)

 

A patinás kibocsátói márkanév nélküli "fekete doboz" ABS CP váltók állománya különösen megcsappant, vagyis nagyon nehéz újakat kibocsátani, miközben a folyamatosan lejáró régieket valamiből ki kell fizetni. Nyílván elgondolkodtak a befektetők, vajon biztosan lesz-e miből visszafizetni az utoljára maradó váltókat, ha nincs új beszálló a pilótajátékba. (Mellesleg az ábra 2001-2003. közti szakasza sem érdektelen. Ezen időszak alatt is csökkent a kibocsátott [kibocsátani bírt] váltok állománya. És mi is történt ezen időszak alatt? Recesszió és tőzsdei medve piac.)

 

 

 

VÁLLALAT-FELVÁSÁRLÁSOK ABS FINANSZÍROZÁSA

 

A tőzsdét közvetlenül érintő példa pedig a vállalatfelvásárlások. A már 4 éve tartó tőzsdei bikapiac egyik legjelentősebb táptalaja a vállalatfelvásárlások voltak. És mivel a globális kamatok hihetetlen alacsonyak, és rendkívül egyszerű (volt) nagyon olcsó hitelhez jutni, ezért hitelből is megérte a tőzsdéről kivásárolni a viszonylag olcsó részvénytársaságokat, mert a működési cashflow bőven fedezte az olcsó hiteltörlesztéseket. A hitelből történő felvásárlásokban rejlő extraprofit pedig egyre több tőketársaságot vonzott mágnesként, így 2007-re már valóságos felvásárlási láz alakult ki. Ez duplán, triplán, sőt multiplikálva hatot a részvények árfolyamának emelkedésére. Egyrészt a felvásárlási ajánlatnak érdemileg a tőzsdei árfolyam felett kell történnie, hogy a részvényesek döntő többsége el is fogadja, így a felvásárolni szándékozott részvénytársaságok árfolyama megugrik a markáns ajánlattól. Másodsorban közvetett hatásként a kivásárolt részvények miatt az összrészvénypiac kínálati oldala lecsökken, kevesebb részvény maradt a tőzsdén, miközben a potenciális vételi oldal növekszik, hiszen a készpénzes felvásárlással plusz pénz áramlott a tőzsdén befektető játékosok zsebébe. Kevesebb megmaradt részvényre több pénz jut. Ez a felvásárlási láz aztán olyannyira felhevült, hogy egyre több tőketársaság lendült be, egyre több felvásárlási ajánlat árasztotta el a tőzsdét, (úgy kb ezer milliárd dollár az elmúlt években), már minden héten, majd később szinte minden nap előrukkoltak egy-egy felvásárlási ajánlattal, és már kezdtek egymásra licitálni az ajánlattevők, illetve egyre gálánsabb felárakat fizetni a tőzsdei árfolyamhoz képest. Ezzel aztán multiplikálódott a felvásárlások árfolyamemelő hatása, mert az összes potenciális felvásárlási célpont tőzsdei részvénytársaság árfolyama emelkedni kezdett, mondván nem maradhat olcsó egy részvény, mert akkor mindenképp fel fogják vásárloni a céget. (Különösen az ideális méretű célpontot megtestesítő  kis és közepes kapitalizációjú részvények rallyját fűtötte leginkább ez a jelenség.)

 

    Vállalat-felvásárlási kölcsönök kibocsátása ($milliárd)

 

Ez a felvásárlási láz mindaddig működik, amíg van olcsó hitelforrás a vállalat-felvásárlásokhoz. De mivel nem kis összegekről van szó, egy-egy tranzakció több milliárd, majd egyre nagyobb célpontokkal végül már több tízmilliárd dollárnyira rúgott, ezért a finanszírozásuk még bankkonzorciumoknak is túl nagy egyedi kockázatot jelent. A megoldást és a kifogyhatatlan fűtőanyagot szintén az Asset Backed Security hitelderivatívák jelentették. A vállalat-felvásárláshoz kötvényeket kell kibocsátani. De még így is nagy falat egy-egy kötvénysorozat értékesítése a sok sok  különböző befektető számára, akiknek nagy egyedi kockázatot jelenhet egy-egy ilyen konkrét kötvény, ha netán becsúszik egy banánhéj, és részben vagy egészben, de nem tud törleszteni a kibocsátó. Ekkor jött a hitelderívatívák innovációja, hogy ezeket az elsődleges kötvényeket [illetve cashflowjukat] keverjük bele egy-egy ABS értékpapírportfólióba, ahol sok más dolog mellett tartalmaznak majd ilyet is. Aztán persze ezen ABS papírokból lehet megint újabb hitelderivatívákat (CDO-kat, CLO-kat, swapokat) képezni, és megint ugyanoda jutottunk, hogy multiplikálódnak, sokszorozódnak a rendszerben a rossz hitelek és kockázatuk, minden összekeveredik mindennel, így mindenbe belekeveredett egy kis szar, amitől mindennek szar íze lett. Aminek szar íze van, azt meg nehéz eladni. Ezért az ABS értékpapírok döglődése miatt a a vállalat-felvásárlások finanszírozási forrása is elapadt. A befektetési bankok nem tudnak több pénzt összekalapolni vállalat-felvásárlásokhoz a "fekete doboz" ABS értékpapírok eladásából, mert már így is csurig van mindenki ezekkel a multiplikálódott Tesco Gazdaságos Gagyi Bóvlikkal, amikről azt sem lehet tudni, hogy mennyit érnek valójában, bejönnek-e majd a többszörösen bizonytalan mögöttes pénzáramok.

 

 

Itt egy konkrét részvény, amelynek már sínen lévő felvásárlása a hitelválság miatt elbukott. A United Rentals építkezésekhez nyújt kölcsön nehézgépeket, szerszámokat, felszereléseket. A 3-4 millárdos árbevételből úgy 700 millió üzemi cashflowt képes kitermelni. A nagy felvásárlási láz közepette áprilisban a menedzsment bejelenti, hogy örülnének egy felvásárlási ajánlatnak. A részvények ennek hatására 20-30%-kal emelkednek. Júliusban bejelentik, hogy a menedzsment megállapodott a Cerberus tőketárasasággal, amely $34.50-es áron felvásárlasi ajánlatot tesz a részvényekre. Minden sínen volt. A részvényesek örültek és a közgyűlésen jóváhagyták a felvásárlást. A Cerberusnak az átvállalt tartozásokkal együtt 4 milliárd dollárt kellett volna összekalapolni befektetési bankok segítségével ABS értékpapírokba csomagolva, hogy meglegyen a felvásárláshoz szűkséges készpénz. Novemberben azonban kiderült, hogy nem tudják összeszedni a szükséges tőkét. A hitelből történő vállalat-felvásárlásoknak a hitelválság miatt befellegzett.

 

 

 

 

A felvásárlás elbukásának hírére azonnal összeomlottak a részvények.

 

 

 

A papírok árfolyama 2 éves mélypontra esett vissza. Oda ahol már 4 éve is tartózkodott.

 

 

 

 

 

 

 

 

2007.11.29.  Anomália (4) – Dermesztő hideggel búcsúzik az ősz

 

 

 

Megtört a hőmérsékleti bull trend. Meleg volt a tavalyi ősz, a tél, a tavasz, és brutál meleg a nyár. Most ősszel viszont megtört a trend, ez az évszak hideg volt, így kiéheztek a medvék, amelyek most nagyon veszélyesek. Városi legendák szerint ilyenkor még a Mikulásra is képesek rátámadni. J

 

 

 

 

2007.11.28. Kanadai tudósítónk jelenti

 

 

Húúúú….de nincs kedvem, időm, energiám mostanában a tőzsdeképregény blogba írogatni. Pedig lenne mit bőven, zajlanak az események, és már vagy tíz téma is feltorlódott a fejemben, de lustaságból most egy kis segítséggel inkább egy sokat rágott csontot dobok be újra. Többször jöttem már a dollár alulértékeltségével. Nemrég Kanadából kaptam levelet. És ha már Kanadából megkerestek, akkor én is kérdeztem valamit: Nem irríális-e a kanadai dollár erőssége? Ime a válasz:

 

Roviden valaszolva a kerdesere: de. Csak, hogy szemleltessem, hogy mi a helyzet errefele es, hogy ez mennyire "szokatlan": az egyik ismerosom valamelyik nagy kanadai bankban dolgozik (apropo, itt csak 5 bank van osszesen, erdekes ugye?). Szoval azt meselte, hogy egy par honappal ezelott, mikor mar latni lehetett, hogy atlepi a CAD az 1:1-et, akkor megkerte a fonoke az ismerosomet, hogy ugyan futtasson mar le egy tesztet, hogy hogyan reagal a rendszer az 1 dollar alatti arfolyamra. A rendszer nagyon rosszul reagalt, minden osszeborult. Azota is ezt heggesztik. Szoval nem irigylem a kanadai kozponti bank donteshozoit. A problema rettenetesen komplex. Az orszag nyugati fele (leginkabb Alberta) "felelos" reszben az eros dollarert mivel ott termelik ki az olajat, ez viszont megoli Ontarioban a gepgyartast, mert az export nagyresze az allamokba megy. Itt (Ontarioban) a lakossag jelentos resze dolgozik az autoiparban kozvetve vagy kozvetlenul. Eppen most zartak be egy kozepes meretu alkatreszgyarat a kornyeken. A kozponti bankon jelenleg nagy a nyomas, hogy kamatot emeljen a makrogazdasagi adatok alapjan, ugyanakkor viszont nagy rajtuk a nyomas, hogy megtartsak legalabb ezen a szinten, hogy lelassitsak a dollar emelkedeset (mert szerintem meg nem fogjak tudni allitani, tul kicsik vagyunk mi, 1/10-e az amerikai gazdasagnak). Hat ennyi... hogy mi lesz itt, bele sem merek gondolni. A kanadai export fele delre megy, szoval ha az Allamok bedol, akkor mi is :( thanks George W.  Es meg nem is beszeltem a kisfogyasztokra "nehezedo nyomasrol". Pl. Honda Accord alapar Ontarioban 25k CAD, kicsit delebbre 20k USD (18.6k CAD). Azert ez mar meger egy 4 oras turat Buffalo-ba. En mar honapok ota az amerikai Amazonrol rendelek, a kanadai Amazonra csak ugy neha tevedek be... Erre a jelensegre reagalva egyes kanadai cegek (pl. Bombardier) mar megtiltottak az amerikai kepviseleteknek, hogy kanadaiaknak eladjanak. udv, Csaba

 

 

Az amerikai dollár árfolyama kanadai dollárban kifejezve az elmúlt 5 évben.

 

Az amerikai dollár értéke szinte lefeleződött, vagyis a kanadai dollár értéke megduplázódott az elmúlt 5 évben.

 

 

FELHÍVÁS GLOBÁLIS CSOPORTMUNKÁRA!!! És ha már Csaba is példaként hozta az autó árakat… Én nem sokat értek az autókhoz, meg nem is nagyon érdekelnek, de már régóta akarok közös erővel egy táblázatot összehozni, ahol a globális autómárkák lokális árait hasonlítjuk össze a különböző országokban, és hogy ezek alapján melyik deviza hogyan van értékelve. Legyenek képviselve a főbb devizák, nagyhatalmak, autógyártók. Legyenek olyan márkák és típusok, amiket mindenhol lehet kapni. Persze Amerikában 3 literes motor alatt fűnyírót sem adnak, de azért próbáljunk meg összehasonlítható alaptípusokat összeszedni. (Automata / nem automata az mindegy. A tipikus alaptípus legyen. Motorban fél liter különbség még megengedett.) Legyen mondjuk akkor Honda Accord 2.0, BMW 320-325 és 530, meg mondjuk a Fordtól valami 3 literes SUV vagy minibusz, vagy valami amerikai, amit mindenhol a világon lehet kapni. Írjátok meg nekem, hogy ezek az autók mennyibe kerülnek helyi valutában Japánban, Amerikában, Németországban, Magyarországon, (Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Nagy-Britanniában, Romániában, Szlovákiában, Lengyelországban, Svájcban, Brazíliában, Kínában, Koreában, Dubaiban, stb. Minden aktív hozzájárulást szívesen veszek a különböző országokból. Ahonnét több levél jön, akkor majd legalább átlagolok.) 

 

És még arra is kíváncsi lennék, hogy mennyibe kerül most helyi valutában egy helyi girosz/kebab. Aztán majd csinálok belőle egy excel táblát.  Előre sejtem, hogy borzalmas nagy eltérések lesznek az árakban. Amerikában közel fele annyi lehet most az autók ára mint Magyarországon. A girosz/kebab árakban pedig még nagyobb eltérést várok. (Emlékszem amikor még DeutschMark volt, akkor 3 és fél márka volt egy akkora dőner kebab Berlinben, hogy másnap estig nem éheztünk meg utána. Azóta sem ettem olyan jó kebabot sehol. Ez akkor úgy 450 forintnak felelt meg. A méreg drága Zürichben ugyanekkor 10 frank volt, azaz 1600 forint. A skandinávoknál 1200  körül. És ugyanez Magyarországon akkor 2-300 forint lehetett. Amerikában meg 1 dolláros isteni finom hamburgereket zabáltuk reggelire, ebédre, vacsorára a méreg drága 300 forintos dolláron. A japán barátaim meg 1000 forintos tejről meg arról panaszkodtak, hogy valami egymillió forintba kerül Tokióban a jogosítvány megszerzése. És azon is csodálkoztam, hogy a brazilok mindent felvásároltak az 1:1-es reáljukkal a manhattani ruhaboltokban. Elképesztő árkülönbségek voltak a világban akkor is, azóta meg pont lezajlott egy sokéves devizatrendváltás. De az egyszerűség kedvéért maradjunk az autóknál és a girosznál. Várom a leveleket a világ minden tájáról!)

 

Budapest: 500 HUF

 

 

 

 

2007.11.20.  Színház, infláció

 

 

 

és 2008. januártól pedig 4500Ft.

 

Pár év alatt duplájára emelkedett a színházjegyek ára. És szinte minden másé is. A kormányok a képünkbe hazudják az alacsony inflációt, mint mindenhol a világban, miközben Magyarországon kb dupla annyi pénzt kell elkölteni ugyanahhoz az életvitelhez, mint 3-4 évvel ezelőtt. A valódi infláció kb évi 20% volt az utóbbi években. Akárhogy számolhatjuk, összesen kétszer annyi pénz megy el mint pár éve.

 

A pesti színházjegyek globális összehasonlításban azonban még így is olcsók. Bár 1-2 év alatt most úgy megugrottak az árak, hogy ez a tempó szerintem nem tartható egy ekkora színházi metropoliszban. Gondolom brutál megnyírbálhatták az állami támogatásokat, mert már a B és C kategóriás színházak is 3000Ft feletti jegyárakkal nézetik a pocsékabbnál pocsékabb darabjaikat. És szerintem még így is alig jön ki nullszaldó. De ezekre a szarságokra nincs is szükség. Hulljon a férgese! Aki nem képes jó színházat csinálni, amire az emberek szívesen adják ki a pénzüket, arra nincs szükség! A színházi világban is csak most ér véget a szocializmus. Súlyos állami pénzeken pocsékabbnál pocsékabb szarságokat játszottak és untatták vele a közönséget. Dolgozzon meg mindenki a pénzéért! Akkor fog jól járni mindenki.

 

A Macskák 24 év után is elsöprő siker. Sőt, minél többször nézi meg az ember, annál jobb. És el is lehet kérni érte a 4-5000 forintot. De kapunk is ennyit a pénzünkért, és mostmár élő zenekar is van hozzá. A Pokolgépes Kalapács Józsi pedig továbbra is lealázza a világot Mefisztulészként. És még kapunk hozzá desszertként egy nagy adag Détár Enikőt és/vagy Gallusz Nikit is. ;-)

 

Kalapács Józsi féle verziót nem találtam, de az eredeti Mefisztulész dalához klikk ide!

 

 

 

 

2007.11.17.  Medvébe fordult a Goldman Sachs

 

Úgy látszik az egyik legnagyobb (és legagyafúrtabb) wall streeti szarkeverő banda, a Goldman Sachs feladta az "űberbull űber alles" propagandahadjáratát. Nyílván belátta, hogy a lufiparádét már nem nagyon lehet tovább pumpálni, fordulni kell időben, és miután felvették a pozícióikat, most megpróbálják átmanipulálni a piacot a saját oldalukra, ezúttal beparáztatni a népet, hogy ismét lefölözhessék róluk a hasznot lépéselőnyük és propagandahadjáratuk által. Ennek most az első lépéseként előretolták a közgazdászukat, aki "hirtelen" előállt a valóságos helyzet értékelésével. (Na ja, 8 hónappal a hitelválság kirobbanása után nagy nehezen leesett a tantusz. A reakcióidő világrekordja nem volt veszélyben.) És ugye mit is tudtunk meg az utóbbi időkben több belső forrásból a Goldmanról? Azt, hogy nincs várható vesztesége a hitelválság miatt, sőt már nettó shortban vannak ABS derivatívokban, vagyis még nyernek is a válságon. Tehát amíg longban voltak, addig "űberbull űber alles" minden fronton, de most hogy, hogy már medvébe és shortokba fordultak, el is kezdték gyártani a gyászjelentéseket. Nem lepődnék meg, ha mostantól beindulna a Goldman Bear-Marketing gépezet.

 

Amúgy amit a fickó mond, az most kb valós helyzetértékelés. Szerintem is ez várható optimista forgatókönyv szerint.

 

GOLDMAN SACHS HELYZETÉRTÉKELÉSHEZ KLIKK IDE!

 

 

PS: Joseph Stiglitz-cel is volt egy jó kis riport globális témákban. Ő is csak az igazat mondja. Klikk ide a Stiglitz videohoz! 

 

 

 

 

 

2007.11.17.  A subprime mindenhol ott van – Az ingatlan-hitelválság globális hatásai (2)

 

November 12-i cikkemben a subprime hitelválság globális hatásairól írtam egy konkrét példát kiemelve. A Portfólión most egy ingatlanmájer is erről nyilatkozik ITT "Nagyon megváltozott az ingatlanpiac" címmel. Pár mondatban kiemelem a lényeget:

 

"A másodlagos hitelpiaci válság drasztikusan változásokat hozott a kereskedelmi ingatlanpiacon, a likviditás szűkülése mellett újraárazást és több meghiúsult tranzakciót erdményezett - véli John Verpeleti, az AXA REIM Közép- és Kelet Európáért felelős vezetője. A másodlagos hitelpiaci krízis nagyon megváltoztatta a piacot, nagyságrendileg nehezebb most finanszírozást szerezni mint a válság előtt. A másik következmény véleményem szerint az újraárazás jelensége, a harmadik pedig a piacra "visszatérő" ingatlanok. Sok olyan ingatlan van ugyanis, amit már a piac eladottnak hitt vagy nagyon előrehaladott tárgyalások folytak, azonban a tranzakciók nem valósultak meg, s az eszközök így most visszakerültek a piacra. Úgy gondolom, hogy a piaci körülmények valóban drasztikusan megváltoztak. Még mindig hihetetlenül sok tőke van a piacon, ami keresi magának az új otthonát, azonban a következő hónapok legfontosabb kérdése a kockázat árazása lesz, a válság előtti időszakban ugyanis nem megfelelően árazott a piac. A befektetők éppen ezért most kezdik újragondolni az árazást és azt, hogy ezt hogyan tegyék a jövőben." (Portfólió)

 

A subprime válság nem fog egyik napról a másikra megoldódni. Évekig fog tőle szenvedni a világgazdaság. És az eszetlen hitelexpanziónak, vagyis a rendkívül olcsó kiapadhatatlan pénzforrások és felelőtlen felhasználásuk korszakának jóidőre befellegzett.

 

 

 

2007.11.14.  E-Trade krach és a sztárelemzők

 

Csődpletykák miatt bekracholt az E-Trade, a legnagyobb online brókercég részvénye.

 

Nyitásban kapásból -36%, aztán nap végére -58%. Szinte minden tulajdonos el akart adni, hogy valami pénzt még kiszedjen a részvényből, és csak az vett, aki abban bízik, hogy mégsem megy tönkre.

 

 

 

Nem csak hogy a teljes bull market 5 éves nyereségét visszadta már a papper, de kvázi totális mélypontra is esett a részvény.

 

 

 

Lássuk hogyan vélekedtek a wall streeti bankházak sztárelemzői az E-Trade részvényekről 2007. során, miközben az árfolyam néhány hónap alatt 26 dollárról 4 dollár alá porlott, azaz kb 85%-os veszteséget szenvedett el. Mellékésen megjegyzem, hogy a tegnapelőtti krach csak kegyelemdöfés volt, a részvény nyár óta folyamatosan morzsolódott le 26-ról 8-ig, azaz a veszteség döntó részét (a mínusz 85%-ból 70-et) nem a tegnapelőtti krach okozta, hanem az elmúlt hónapok drasztikus lemorzsolódása.

 

Csak STRONG BUY, BUY és HOLD ajánlások, vagyis ERŐS VÉTEL, VÉTEL és TARTÁS 85%-os esésen keresztül végig 26-ról 3 és félig. Egyetlen komoly elemző, szakértő, bankház sem volt, aki eladást javasolt volna. Hát mireföl kapják ezek a kétszázezer dolláros fizetésüket??? Azért, hogy a szerencsétlen megvezetett befektetőknek 85%-os veszteséget okoztak??? Botrányos és felháborító!!! Ennyit érnek a nagy bankházak és sztárelemzőik ajánlásai. Nem hogy semmit se, de MÍNUSZ 85%-ot! Tízmillióból másfél lett.

 

 

PS: És az is elképesztő, hogy miközben a legnagyobb online brókercég részvénye csődpletykák miatt bekrachol, ezalatt a tőzsdeindexek rekordközelben virgonckodnak, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.

 

 

 

 

2007.11.13.  Következő áldozat – Műkincspiac

 

Van Gogh, de nincs üzlet. $28-35 millióért próbálták eladni, de nem ment el.

 

30%-ot estek a világ legnagyobb aukciós házának részvényei, miután múlt heti impresszionista árverése csalódást keltett. Ez volt a Sotheby's történetének harmadik legnagyobb aukciója, az optimista várakozásokhoz képest azonban csak fele akkora összeget sikerült összekalapálni. A kikáltásra kerülő műtárgyak negyede nem kelt el. 

 

A key Sotheby's auction Wednesday evening netted $269.7 million, below an estimated range of $355.6 million to $494.2 million, which could suggest a slowdown in the market. … According to JMP Securities analyst Kristine Koerber, approximately 22% of the lots sold below the expected range, 32% sold in-line, and 20% sold above the range. Some 26% failed to sell.Sotheby's took a serious hit on the night. It had to pay the owners a fixed price on 27 lots, even if the works did not sell. One expert put the value of guarantees at up to Ł120 million.

 

 

 

Másfél évi árfolyamemelkedés egyetlen pillanat alatt összeomlott már a nyitásban.

 

 

 

Sok jóval nem kecsegtet a hosszú távú kurzus. Ekkora zakózás jellemzően sok éves visszaesés kezdetét jelentette a műkincspiacon. 1990-ig a japán piramisjáték, 2000 körül pedig a Nasdaq lufi virtuális milliárdjaiból realizált pénzek áramlottak a műkincspiacra. Érdekes chart és összefüggés. Könnyen lehet, hogy a Sotheby's részvénye már jó előre jelzi a tőzsei bull végét, és a medve piac kezdetét?

 

 

PS: A világméretű műkincsárverési maffiáról csak annyit, hogy év(tized)eken keresztül összejátszott a két monopolisztikus szereplő, a Christie's és a Sotheby's. A Sotheby's vezetőjét és legnagyobb tulajdonosát Alfred Taubmant börtönbe is csukták. A Christie's vezetőjét csak azért nem kasznizták be, mert brit, és a tárgyalási idézés után már nem tette be a lábát Amerikába. Aztán a két aukciós ház végül inkább fizetett a károsultaknak és együttműködtek az ügyészséggel. 

 

 

 

 

2007.11.13.  Szlovákia

 

 

 

 

                    Európa Unió és Magyarország

(Grafikonok:Portfolio)

 

 

No comment.     

 

Nyilasi Attila    http://nyilasi.tozsdeforum.hu

Korábbi cikkek olvasása