Megértéssel kérek mindenkit, hogy tényleg csak üzleti ügyben írjon nekem, mert privát tanácsok és tőzsdei kérdések megválaszolására sajnos nem futja az időmből és energiámból. Mindenkinek sok szerencsét kívánok a tőzsdéhez!

 

2007.11.12.  Crox krach – Egydolláros papucsok 10000-ért

 

 

Már Magyarországon is kaphatók Crocs papucsok. Nemrég láttam egy plázában 10000-ért. Előállítani szerintem nem kerül többe mint 1 dollár. Egy fröccsentő GMK sorozatban legyártja egy panelház biciklitárolójában másodállásban. Azt meg végképp nem értem, hogy az évente megrendezésre kerülő melegparédékon kívül hova lehet ezeket felvenni???

 

Szóval itt egy termék, amit baromi olcsó előállítani és divat lett. Reprodukálni meg olyannyira egyszerű, hogy ezzel a hamisítók rózsaszín álma vált valóra. Egy ilyen divattermék jellemzően pár év alatt lecseng, a reprodukált másolatok pedig elárasztják a piacot és leviszik az árat az előállítási költség duplájára, azaz 2 dollárra. Nulla hosszú távú perspektíva van egy ilyen cégben. Pár év és úgy kimegy a divatból, hogy le is húzhatja a rolót, nem kell majd senkinek. Ezalatt a pár év alatt kellene kitermelni a potenciális profitot. 

 

Nézzük ehhez képest mit áraztak a Crocs részvények a csúcson! A részvénytársaság értéke pár napja 6 milliárd dollár volt. Elmúlt 12 hónap árbevétele 735 millió, nyeresége 150 millió. Tehát az éves nyereség 40-szeresét, illetve az árbevétel több mint 8-szorosát kellett fizetni ezért a kérészéletű divatrészvényért. Ez utóbbi Price/Sales mutató olyannyira magas, hogy amelyik cégnek 5-nél nagyobb, az valószínűleg akkor is túlértékelt, ha a halál utáni életet is belediszkontáljuk. (Jellemzően csak akkor indokolt magas P/S mutató, ha valami másolhatatlan, monopolisztikus szellemi termékről van szó.)

 

Hogy mennyire sok ez a 6 milliárd dolláros részvényesi érték, arra vegyük példának a 6 milliárdos cégértéket el sem érő Good Year gumiabroncsgyártót. A Good Year éves árvebétele 20 milliárd dollár, vagyis 37-szer több pénzt kaszál be mint a Crocs, és tulajdonképpen olyan mintha a világ minden járművének az egyik kereke Good Year lenne. (Amelyeknek több kereke van, azoknak nyílván arányosan még több.) És ezeket a gumiabroncsokat bizony pár évente cserélni kell, vagyis újakat kell venni, míg a Crocs állítólag "elnyűhetetlen". Hogy ez így van-e, nem tudom, de addig biztos kitart egy pár Kroki, amíg ki nem megy a divatból, mint a cicanadrág, moncsicsi, márványfarmer, rózsaszín öltöny, makkos cipő, militari gatya, vagy az idei nyár gülüszemű rovarnapszemüvege.

 

Az elmúlt fél év egyik kedvenc piramisjátéka egyik napról a másikra összeomlott.

 

 

 

Az automatikus stop loss arra volt jó, hogy 30% bukóval azonnal ki lehessen szállni a későbbi felezés helyett.

 

 

Fél évnyi piramisépítés "munkája" pár nap alatt semmivé foszlott. Irány a pince, aztán pár év múlva le is lehet majd húzni a rolót!

 

 

 

 

 

2007.11.12.  A subprime mindenhol ott van – Az ingatlan-hitelválság globális hatásai

 

Az elmúlt 8 hónapban szinte a subprime hitelválság magyar tudósítójává váltam. Főleg azért erőltettem ezt a témát, mert fél évig szinte senki nem vette ezt elég komolyan, a jéghegy csúcsa miatt senki nem aggódott, pedig a válság még sokkal tovább fog mélyülni, a világgazdaság pedig évekig fog még emiatt szenvedni. A subprime elől nem lehet elbújni. Mindenhol ott van, mindenre kihat. A pénzügyi szféra egyetlen szereplője sem immunis. Ugyanúgy fertőzöttek az európai bankok, biztosítók, nyugdíjalapok, de még a kínaiak is. Sőt, a magyar bankok és pénzpiaci alapjaik sem mentesek ezektől. A közvetett hatás pedig mindenhová elér.

 

Lássunk is erre egy tipikus példát! 2007. március 12-i cikkemben írtam először a subprime hitelválságról, a New Century Financial csődjéről, és hogy ez komoly válságot fog eredményezni. A New Century fizetésképtelensége miatt minden létező eszközét kénytelen értékesíteni a csődeljárás folyamata során. Egész véletlenül láttam meg az alábbi hírt a Portfólión:

 

2007.11.05 08:18 Amerikai kiárusítás Romániában: Újabb bukaresti ingatlanját értékesítette a New Century Holdings (NCH) amerikai ingatlanalap. A Ziarul Financiar értesülései szerint a Cotroceni Park 50%-áért 78.8 millió eurót fizetett az Africa Israel. Az NCH az elmúlt 10 év egyik legaktívabb ingatlanalapja volt Romániában, ebben az évben azonban jelentős értékesítésekbe kezdtek. A portfóliójukból eddig kb. 67 millió euró értékben adtak el ingatlant 2007-ben. Cotroceni Park egy multifunkcionális fejlesztés, melyben a tervek szerint helyet kap majd egy bevásárlóközpont, négy irodaépület és egy szálloda. Az egész projekt 200 ezer négyzetméteres beépítést jelent.

 

Miről is van itt szó? Arról, hogy az amerikai ingatlanhitelezési-lufi expanzió egy idő után globálisan is terjeszkedni kezdett. Az üzleti modellt és a könnyen jövő forrásokat és a profitokat pedig kiterjesztették külföldi projektekre is. Ezek az eröltetett projektek pedig ingatlan-beruházási hullámot okoztak Amerikán kívül is, például Romániában is. [Természetesen nem biztos, hogy ezek mind rossz projektek. Elképzelhető, hogy az eröltetett menet épp egy kedvező konjunktúrával párosult. Ez most a cikk szempontjából mindegy.] Most viszont az amerikai anyacégek összeomlásával ezektől az ingatlanoktól és beruházásoktól kénytelenek megválni és értékesíteni, hogy az amerikai hitelezők legalább részben a pénzükhöz juthassanak a csődeljárásban.

 

(Természetesen a New Century csak egyike a sok bedőlt jelzáloghitelezőnek, nem egymaga okozza a hitelválságot. Csak azért vált legendássá, mert ő volt az első nagy szereplő, aki fizetésképtelenné vált, és mint első bedőlt dominó indította be a láncreakciót.)

 

 

Némileg hasonló globális gyarmatosítás zajlik nálunk is. A brutális spanyol ingatlanláz [lakásártöbbszörözés] után a spanyol ingatlanfejlesztők Budapesten és Magyarországon is megjelentek forrásaikkal, tőkéikkel, kapacitásaikkal, építészeti tapasztalatukkal, és szintén eröltetett menetben végeznek beruházásokat. Ha a spanyol ingatlanlufi kidurran, és a spanyol anyacégek is gondba kerülnek, akkor valószínűleg a spanyolok magyarországi gyarmatosítása is kényszerű véget ér.

 

 

                                                                              (Grafikon: Portfólió)

 

 

 

 

2007.11.09. Újabb szarkupac – Ezúttal a Citibank vezetője fulladt bele (2)

 

Na megszólalt a szaudi herceg a 3.6%-os pakkjával:

 

"Let me tell you the facts. Basically when Citigroup pre-announced the $6 billion writeoff, Chuck Prince called me within five minutes of the announcement and informed me of that loss and I told him bluntly and openly, "Is this the end of the story? Did you think of everything?" His answer was "yes" and he expected normalization in the fourth quarter. So obviously, this gave me comfort that this was a onetime event and only an aberration and I backed off. But what happened two or three weeks later, another $8 to $11 billion additional write-off, the situation changed completely.  You cannot come to the public and say that this normalization is expected in the fourth quarter and then three weeks later, not three months later, you come and say there is an $11 billion writeoff. This is unacceptable. I am extremely disappointed with Chuck Prince and I believe that Chuck Prince let down the shareholders completely. Citibank did not conduct itself in the right way. The risk-management situation was very wrong at Citibank."

 

 

PS:  Q: You once said that you would hold your Citi shares forever. You still stand by that?

        A: I will sell nothing. We are selling nothing.

 

 

 

 

2007.11.05. Újabb szarkupac – Ezúttal a Citibank vezetője fulladt bele

 

 

Alig telt el pár nap előző cikkem óta, és máris előbukkant egy újabb 11 milliárd dollárnyi veszteséget tartalmazó szarkupac. Hol is tartunk most szumma? Az állítólagos semmiből már 40-45 milliárd dollár veszteség lett.

 

Portfólió és CNN híreiből a lényeg dőlt kékkel:

 

"Az elmúlt egy hétben már a második vezérigazgató kényszerült távozásra az amerikai másodlagos jelzáloghitelpiac összeomlása következményeként. A Merrill Lynch után most a Citigroup elnök-vezérigazgatója is távozik, mintegy négy éves szolgálatot követően. Ugyanakkor a társaság bejelentette, hogy további 8-11 milliárd dollár közötti veszteségleírásra kerülhet sor a folyó negyedévben annak ellenére, hogy három héttel ezelőtt még a menedzsment azt nyilatkozta, hogy a negyedik negyedévben már nem jelentkeznek a hitelválság hatásai."

 

Tehát ami józan paraszti ésszel teljesen nyílvánvaló volt 2007. március 12-én a New Century csődjével, vagyishogy az egész subprime hitelezés szőröstől bőröstől össze fog omlani, azt 6 hónapon keresztül a Citibank teljesen figyelmen kívül hagyta, szőnyeg alá söpörte, elhallgatta, eltitkolta, elsikkasztotta. Fél évig azt állították, hogy nincs semmi gond, minden rendben, és semmi hatása nem lesz a subprime hitelválságnak. 327000 ember dolgozik a Citibanknál. Fél évig ezek közül nem volt egyetlen egy sem, aki előállt volna azzal, hogy "Hé górékáim, nincs esetleg valami gond ezzel a subprime lendinggel itt a házunk táján???"  A világ legnagyobb bankjánál nem volt senki, aki észrevette volna ezt a triviális és brutális 17 milliárdos veszteséget, és közölte volna a részvényesekkel, hogy azért van itt egy "kis" bibi, miközben év eleje óta percenként hangzik el a hírekben hogy "subprime hitelválság" ??? Hát akkor a Citibanknál vagy mindenki hülye, vagy mindenki konspirációs sikkasztás bűncselekményét követette el.

 

Egy hónapja aztán elismerték, hogy a semmi helyett azért lesz némi veszteség a subprime miatt. A két hete közzétett gyorsjelentésben pedig beismertek 3 milliárd dollár subprime veszteséget, és másik 3 milliárd bukót:

 

"Citi announced $3 billion in writedowns because of bad subprime bets and tighter credit market conditions.  Citi has revealed losses totaling just under $6 billion, including $3 billion for defaulted loan provisions…. "I would say this quarter's performance was well below our expectations and frankly surprising," Prince [the CEO] said during a conference call following the release of the results.

 

Meglepődött a menedzsment??? Hát ha erre nem számítottatok faszikáim, akkor hülyék vagytok mind a 327 ezren. És még csak ezután robbant fel a bomba: Most két héttel a gyorsjelentés után kiderül, hogy mégsem 3+3 milliárd a bukó, hanem valószínűleg kb 10-zel több, azaz 14-17 milliárd dollár a veszteség.

 

"Két hete a gyorsjelentésben is azt közölték, hogy minimális hatása van a subprime-nak, és a következő negyedévre már újra vissza is zökkennek a normál kerékvágásba. … A Citigroup vezetősége szerint a negyedik negyedév eredményeire már nem lesz hatással a hitelpiaci válság. Az elemzői konszenzus szerint a folyó negyedévben 1.09 dollár körül alakul az egy részvényre jutó nyereség 25.8 milliárd dolláros bevétel mellett, míg a teljes 2007-es üzleti évben 3.8 dollárra rúghat az egy részvényre jutó nyereség 97.7 milliárd dolláros bevétel mellett."

 

Ez a nyílvánvaló gátlástalan hazugság nemhogy a 3 hónap múlva esedékes következő gyorsjelentésig, de 3 hétig sem bírta ki. És ezzel a 2007-es évre várt 20 milliárdos nyereséget és EPS-t kapásból le is felezhetjük. A "olcsó" 10-es PE-ből pedig egycsapásra máris drága 20-as lett. Jó esetben. Hiszen ki tudja mennyi szar van még raktáron a világ legnagyobb bankjában.  

 

És ugyanazzal a szánalamas mentegetőzéssel próbálkoznak, mint a Merrill Lynch, vagyishogy az egészről csakis a főnök, Chuck Prince tehet, és hogy most őt kirúgták, majd minden baj távozik vele együtt.  "Prince, 57, was paid just under $26 million in salary, bonus, stock and other benefits, according to Citi's filings."  Ennyi pénzért, vagy O'Neal 8 milliárd forintnyi éves fizetéséért én is szívesen befogtam volna a pofámat, és nyugodtan rám is kenhették volna a szart. Mást nem is kellett nekik csinálni. Csak kussolni. És valószínűleg a börtönt is megússzák.

 

 

 

PS: Kíváncsi lennék mit mond most a szaudi herceg, aki a Citibank legnagyobb tulajdonosa. Pár éve azt mondta, hogy "Vi vill nevör szell it! Vi vill nevör szell it!", azaz SOHA nem adja el a Citibankot. Oké, rendben, megértettük, hogy soha nem adja el. De venni se sok értelme volt az elmúlt 10 évben.

 

 

 

 

 

 

 

 

2007.10.29. Kenjük rá a szart a négerre!

 

Stanley O'Neal, a Merrill Lynch vezetője eltapsolt 8 milliárd dollárt. "Egymaga."

 

Fél éve, március óta mást se hallunk a nagy bankházaktól, minthogy semmi komoly hatása nem lesz a subprime hitelválságnak. Aztán mostmár ott tartunk, hogy ez a semmi ideáig már 30 milliárd dolláros veszteség beismerésére késztette őket. (És ez természetesen még mindig csak a jéghegy csúcsa, az a veszteség, amit már nem tudnak tovább rejtegetni, titkolni, halasztgatni.)

 

"A múlt heti bejelentés szerint a Merrill 8,4 milliárd dolláros harmadik negyedéves leírása a mindenkori legnagyobb pénzügyi veszteségnek számít, amelyből 7,9 milliárd dollár jelzáloggal kapcsolatos eszközök újraértékeléséből ered. A Merrill Lynch & Co veszteségessége után nem csak a jövedelmezőségtől, de ügyvezető igazgatójától is megválik a negyedévben, hiszen a jelenlegi igazgató, Stan O'Neal várhatóan ma adja be lemondását. … A világméretű hitelválság, amelyet a másodlagos jelzálogok értékzuhanása és a hitel-visszafizetési megbízhatóság csökkenése váltott ki, immáron 27 milliárd dolláros károkat okozott a pénzügyi szektorban, köztük az UBS AG svájci banknak is. A 3,4 milliárd dollár veszteség miatt a befektetési részleg vezetője múlt hónapban lépett ki. A Citigroup Inc ügyvezetője is a jelzálogveszteségek miatt mondott le." (Tőzsdefórum)  "A Merrill Lynch & Co. októberben közzétett profit warningjában még 5 milliárd dolláros veszteségleírást jósolt, amelyet a befektetők meglehetősen pozitívan fogadtak akkor, hiszen úgy vélték, hogy végre tisztában lehetnek azzal, hogy mekkora vesztesége származott a cégnek subprime kitettségéből." (Portfólió) Méghogy tisztában lehetnek, hogy mekkorák a veszteségek??? Japánban 17 éve szenvednek a bankok a befagyott hitelek veszteségeitől. Majd ha az utolsó 30 éves jelzálogszerződés is lejár 2037-ben, akkor majd mérleget vonhatunk, hogy mekkora is a veszteség. Addigis óvatos becslések szerint maradjunk annyiban, hogy több száz milliárd dollár. "O'Neal took center stage last week when Merrill announced that it took a $7.9 billion writedown on the value of its investments, due primarily to problems in subprime mortgage holdings.That announcement came only three weeks after the company had estimated that the hit would be about $4.5 billion. What on earth happened that caused the brokerage to suddenly find another $3.4 billion of losses? … Including salary and annual bonuses, O'Neal took home a total of $46 million in compensation in 2006. … O'Neal was born into poverty in Wedowee, Ala. He worked as a young boy picking cotton on a family farm, while his mother worked as a cleaning lady.  " (CNN)

 

 

Visszaesett a részvény oda, ahol már 4 éve is volt.

 

 

Az egész Wall Street akkora szarkupacot gyűjtött össze, hogy majd bele fulladnak. A pénzügyi szféra összes szereplője tele van a több ezer milliárdnyi irreális könyvértéken nyílvántartott bóvli hitelderivatívokkal, melyek piaca befagyott, az instrumentumok értékesíthetetlenek és értékelhetetlenek, cashflowjuk többszörösen bizonytalan, bonyolultságuk átláthatatlan, fizetési garanciájuk behajthatatlan. Nyílvánvalóan hatalmas gebasz van, ha 30 milliárd dollárnyi veszteséget már kénytelenek voltak elismerni a wall streeti szarkeverők, miközben fél éve azt szajkózzák, hogy semmi hatása nem lesz a subprime válságnak. De a Merrill Lynch már meg is adta a magyarázatot, hogy ki is ezért a felelős: Stanley O'Neal, a Merrill Lynch vezetője, aki eltapsolt 8 milliárd dollárt. Egyedül. És ebben sem az igazgatóság, sem a félszáz vice president, sem a sztárelemzőik, sem neves közgazdászaik, sem a könyvvizsgálók, sem a többi 53600 Merrill Lynch dolgozó nem tudta megakadályozni. J

 

Már eleve abszurd, hogy egy fekete fickót tesznek a legnagyobb befektetési bank élére, és majd egy néger fog dirigálni a többi zsidónak. Olyan mintha a 100 Tagú Cigányzenekarnak kínai prímása lenne. Nyílván egy báb, akire most természetes egyszerűséggel rá lehet kenni a szart.

 

 

PS: Az egészről a Halálos fegyver jelenete jut eszembe, amikor úgy verik ki a balhét a dél-afrikai követségen, hogy a néger nyomozó ki akar emigrálni az apartheid Dél-Afrikába. A jelenethez klikk ide! J

 

 

 

 

 

2007.10.28. Marc Faber

 

 

KLIKK IDE A VIDEÓHOZ, MELYBEN ELŐÁLL FABER A FARBÁVAL!

 

A nagy tőzsdei színjátékban nagyon kevés emberre érdemes figyelni. A nagy bankházak hangadóira például szinte semennyire, hiszen azok mind abban érdekeltek, hogy minél tovább menjen az intézményesített színjáték, minél jobban pörögjön a jutalékgyár, minél tovább manipulálhassák a plebszet, amelyek előtt ők maguk futnak és aratják le elsőként a termést. Aki viszont nem tartozik a nagy bankházak holdudvarába, az nehezen kerül médiafókuszba. Ezeknek az igazi guruknak saját maguknak kell kiharcolni státuszukat a tőzsde hektikus hullámai által korbácsolt vizeken.

 

Alapjában véve is, de a 2007-es évben különösen, leginkább Marc Faber nézeteivel értek egyet. Ezúttal szinte majdnem mindenben. Az általa említett dolgok egy részéről én magam is írtam már, de a többi téma is jóideje várakozik már a tarsolyomban, amelyekről érdemes (és talán érdekes) lenne írnom. Ebbe a félórás beszélgetésbe a Bloomberg egyetlen igazán értelmes műsorvezetője, Pimm Fox próbálja beletömöríteni Marc Faber mondanivalóit.

 

Pár hónapja egy másik gururól, Jim Rogersről is esett szó nálam. A napokban az ő rövid helyzetértékelését is hallhattuk, melyben persze semmi újdonság nincs a részéről. (Bár az már inkább abszurd humor kategória, hogy annyira temeti a dollárt, hogy hamarosan eladja a házát és a bútorait is, és a pénzt átváltja dollárból más valutába. Egy érdekes riportban pár éve szerényen de elégedetten mutatta be 1000 m2-es manhattani luxuslakását, melynek 17 szobájának mindegyikében van kandalló, és mindegyik tele van műkincsgyűjteményével. Ha ennyire nem bízik a dollárban, ahhoz azért nem kell eladni a házát és bútorait. Elég egy klikkelés, és a derivatív forex piacon azonnal bármit lefedezhet vagy spekulálhat. :-)

 

JIM ROGERS VIDEÓHOZ KLIKK IDE!

 

Marc Faber és Jim Rogers

 

 

 

 

2007.10.22. Magyar subprime lending – "500% hozam.  Az árak növekedése nem lehet kérdés."

 

 

 

Először nem akartam hinni a szememnek, amikor megláttam az alábbi cikket a Portfólión:

 

Ingatlanbefektetés hitelből - nem úri passzió  2007.10.19 16:27

 

2007. végén, amikor az egész világgazdaság a felelőtlen subprime hitelezésbe látszik belerokkanni, akkor ezek a magyar csávók előállnak tök ugyanezzel, mint valami új, innovatív befektetési csodafegyverrel, amivel szerintük bárki könnyedén 500% hozamot fog tudni elérni.

 

Hát hol élnek ezek??? Átaludták az elmúlt 5 évet???

Hahóóóó! Ébresztő! 2007-et írunk! Nem hallják percenként a tőzsdei, gazdasági és ingatlanpiaci hírekben, sőt a RTL Klub híradóban, hogy pont emiatt mekkora pénzügyi és ingatlanpiaci válság van??? Ez a "bomba üzlet" subprime hitelezési koncepció a 30 éves hitelezési ciklusnak már az első éveiben összeomlott [omlik össze a szemünk láttára] életképtelensége miatt. (És még 20-25 évnyi szenvedés van még hátra a futamidőkből.) Ezekután most ezek a magyar csávók újra előállnak ugyanezzel???

 

 

NÉHÁNY IDÉZET A PORTFÓLIÓS  CIKKBŐL: Csak idő kérdése, hogy az újépítésű lakások alsó ára Budapesten is áttörje a négyzetméterenkénti ötszázezer forintos szintet - mondják az Elephant Holdingnál. … Mivel jelenleg még háromszázezer forintért - vagy az építkezés kezdeti szakaszában akár ennél olcsóbban is - lehet lekötni lakást, egyre időszerűbb ingatlanbefektetésben gondolkozni, akár hitelből is. … Négy évvel ezelőtt a bankok csak annak adtak jelzáloghitelt, aki 40-50% önerőt le tudott tenni az asztalra. 2005-ben már elég volt 20%, ma már több bank jelzáloghitel portfoliójában megtalálható a 0%-os konstrukció. "És ez közel sem minden" - emelte ki a Zaragoza Kert és a Vigo Ház pénzügyeit igazgató, Csikós Balázs - "még a közelmúltban megjelent legújabb finanszírozási megoldások (pl. 5 éves türelmi idő, 40 év futamidejű jelzáloghitel) is csupán előjelei a hitelpiac átalakulásának. Nemsokára akár 100 évre vehetünk fel jelzálog hitelt, de az is elképzelhető, hogy azt mondjuk a bankunknak: egyáltalán nem szeretnénk tőkét törleszteni." … Pálinszki Iván, a Portfolio Money hiteltanácsadó cég vezetője szerint éppen a hitelfelvétel ténye teszi az újépítésű ingatlanbefektetést vonzóvá. A banki finanszírozás nyújtotta tőkeáttéttel miatt ugyanis az elérhető hozam sokszorosa lehet az ingatlan valódi érték növekedésnek 10 éves hozam 500%Az árak megkétszereződését körülbelül nyolc-tíz évre teszi Zelei Zoltán, az Elephant Holding értékesítési vezetője, aki szerint a drágulás mértékével ugyan lehet vitatkozni, de az árak növekedése nem lehet kérdés. … Zelei szerint elképzelhetetlen, hogy a hazai árak tartósan a régiós piac alatt maradjanak és hosszabb távon megvan az esély a felzárkózásra a jóval magasabb árakat diktáló Nyugat Európai szinthez.

 

 

Dettó ugyanaz a bepalizós szöveg, mint amivel a vérszívó subprime ügynökök loholták bele a buta amerikaiakat ugyanilyen konstrukciókba. Elképesztő kijelentések 100% garantáltnak beállítva. 10% önrésszel kalkulálva 500% hozamokat vízionálnak. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy ilyen feltételek esetén, ha netán mégsem emelkedik az ingatlan ára az első évben, akkor a kamatok kb már le is darálnak a 10% saját tőkének megfelelő összeget, tehát az eddig befektetett pénzünk felét már el is buktuk. Ha meg 10 év alatt fognak duplázni az árak, ahogy a cikkben jósolja az egyik ficek, akkor az csak évi 7% növekedésnek felel meg, amennyibe legalább kerül a kamatköltség is, tehát nulla nyereséggel járna a konstrukció. Nyereség csakis akkor képződik ilyen konstrukciókon, ha a kamatköltségnél jobban emelkedik az ingatlan ára. Tehát magyar viszonylatok között legalább évi 10% lakásáremelkedés szükséges. (Mondjuk ha kiadjuk a lakást, akkor a befolyó nettó bérleti hozamot is hozzáadhatjuk, ami Mogyoróországon viszont elég alacsony.) Ha viszont a hitelköltségnél alacsonyabb a lakásáremelkedés (plusz az esetleges bérleti hozam), akkor a tőkeáttétel miatt piszok gyorsan darálja le a kamatköltség a tőkénket. És miért "elképzelhetetlen", hogy  a magyar árak a régiós átlag alatt maradnak? Ha egyszer ÁTLAGról van szó, akkor vannak az átlagnál magasabb és alacsonyabb árú részpiacok is, nem? Miért ne lehetnének pont a magyar árak alacsonyabbak a nulla GDP növekedésünkkel, 10%-os költségvetési hiányunkkal, adóemelésekkel, megszorításokkal, APEH ÁVH-val? Az exponenciálisan növekvő rezsiköltségekről nem is beszélve. És egyébkéntis miért kellene mindenképpen emelkedni az ingatlanáraknak? Japánban 15 évig egyfolytában csökkentek az árak míg végül ötödére estek. Budán meg már most is félmillióért akarja  mindenki eladni a 160 ezerért felépített lakásokat.

 

De amúgymeg tök felesleges ezen morfondírozni, hiszen ilyen subprime válság után egyetlen bank sem lesz, amely ilyen feltételekkel (0-10% önrész + 5 év teaser rate) nyújtana hitelt magyar ingatlanspekulánsoknak. Az egyik ilyen hazárdőr bank, a brit Northern Rocknál az ingatlan értékének 125%-ára is lehetett hitelt felvenni, vagyis az ingatlant önerő nélkül ingyen lehetett vinni, ráadásul az ingatlan értékének 25%-ának megfelelő plusz készpénzzel is megdobták az embert, hadd költsön a brit barom, mondván pár éven belül úgyis több mint 25%-kal emelkednek az ingatlanárak, tehát úgysem bukhat rajta a bank. Aztán az ilyen puszi fedezetű hitelek miatt végül effektíve csak csődbe ment a Northern Rock.

 

 

 

 

 

 

 

2007.10.16. Egy kis kijózanító – Ericsson –24%

 

…hogy a tőzsde azért nem habostorta.

 

 

 

 

Stop loss ezúttal is csak annyit ért, mint halottnak a csók. Kapasból 4 éves mélypontra küldte az árfolyamot a mai terített betli.

 

 

 

 

 

 

 

2007.10.15. Totális idiotizmus az olajpiacon (is)

 

Már sokszor említettem, hogy a tőzsdei olajáraknak semmi köze a valós olajkereslethez, kínalathoz, hiszen effektíve nincs is fizikai teljesítés, hanem csak egy virtuális kaszinójáték az egész, ahol senki se akar valódi olajat venni, se olajat eladni, hanem csak papíron pénzre játszani. Csak sajnos ennek a virtuális nyereményjátéknak a virtuális árai határozzák meg a valós olaj árát is, egyszerűen azért, mert a spekuláció már ezerszer nagyobb mint a valódi olajkereslet.  Ezt az idiotizmust példázza az is, hogy most ott tartunk, hogy a finomítói marzs, vagyis a benzin és az előállításához szükséges nyersolaj árkülönbözete szinte nullára csökkent, vagyis jelenlegi árakon (hacsak nincs valakinek fedezeti pozíciója korábbról) nem éri meg nyersolajból benzint előállítani. Micsoda??? Hogy a fenébe lehetséges ez??? Úgy, hogy miközben a 10-15 dolláros költséggel kitermelt olaj tőzsdei árfolyama folyamatosan emelkedett, és már a 80 dolláros tőzsdei árakhoz igazítják, ennek ellenére a benzinkutaknál a benzin árjegyzése nem emelkedett, hanem még le is morzsolódott.

 

Kékkel 1 hordó nyersolaj ára a bal skálán, pirossal 1 gallon benzin átlagos tankolási ára az USÁ-ban a jobb skálán.

 

 

Oil futures jumped above $84 a barrel for the first time ever during trading Friday, and they're up more than 20 percent since August. But gasoline prices have moved the opposite direction. Since peaking at $3.23 a gallon in late May, pump prices have declined to an average of about $2.76 a gallon nationwide for regular unleaded, according to AAA and the Oil Price Information Service. Add all that up and the result has been a startling decline in domestic refining margins. They plunged from a record of $37.40 a barrel in May, when gas prices were peaking and oil futures traded around $65 a barrel, to $2.90 a barrel on Oct. 1, according to Barclays Capital PLC. On Friday, the average margin hovered around $6.

 

Tehát tizedére csökkent a finomítói árrés, és ilyen árak mellett tulajdonképpen pillanatnyilag veszteséges a finomítói iprági körenyezet. Mindezek ellenére ugyanúgy veszik a finomító részvényeket, mint a cukrot…vagyis mint az olajat, és ugyanannyi a finomítók részvényárfolyama most 3 dolláros finomítói marzsnál, mint májusban volt 37 dolláros rekord finomítói árrésnél.

 

 

 

 

Közgazdaságilag ez az egész olajidiotizmus egy nonszensz. Minden ellentmond mindennek. Milyen kamu magyarázatokkal, alibi indokokkal állnak mindig elő a 70-80 dollárig menetelő olajra? Most nem is az elektromos vezetékek között ugrabugráló mókusokra gondolok, akik rövidzárlatokkal fenyegetik meg az egész világ olajtermelését. Igen, ez most halál komoly, volt hogy a mókusokkal kezdték el megmagyarázni a 70 dolláros olajárat. Aztán jönnek mindig azzal, hogy kevés LESZ az olaj, kevés LESZ az olaj, kevés LESZ olaj. Aztán valahogy mindig és mindig elég LETT az olaj, és a nyersolajkészletek folyamatosan növekednek és 8 éves csúcsokon vannak a szezonnak megfelelően.

 

USA kereskedelmi olajkészletei (millió hordó)

 

 

Aztán jönnek mindig azzal az alibikifogással, hogy szűkek a finomítói kapacitások. Ezt már alapból sem értem, hogy akkor a nyersolajnak miért kellene emelkednie, hiszen ha a fínomítói kapacitás kevés, akkor elvileg az alapanyagból vagyis a nyersolajból relatív túlkínálatnak kell lennie. No és ha állítólag ennyire szűkek a finomítói kapacitások, akkor hogy eshet nullára a finomítói árrés, a crack spread, és válhat veszteségessé a finomítói környezet, amikor állítólagosan finomítói szűkkeresztmetszet van, vagyis ponthogy a benzin árának kellene legjobban emelkednie???  Hát ilyen állítólagos benzintúlkeresleti környezetben a finomításnak a világ legnagyobb haszonkulcsú üzletének kellene lennie!! Most akkor mi a fasorról hablatyolnak össze vissza az elemzők mókusokról meg szűkös finomítói kapacitásokról meg csökkenő olajkészletekről??? Miről kamuznak ezek össze vissza??? Saját maguknak is ellentmondanak ezek a kamu alibiindokok.

 

Eddig minden állítólagos magyarázat gagyi kamu alibikifogás volt. Emlékezzünk csak a Katrina és Rita hurrikán idején, amikor tényleg akadozva ment a termelés, az OPEC saját készleteiből 3 hónapig korlátlan mennyiséget ajánlott fel bárkinek, akinek szüksége van olajra. Senkinek nem kellett egyetlen hordó sem. A helyzetre való tekintettel megnyitott USA stratégiai készletéből is alig kértek pár millió hordót az olajcégek logisztikai könnyítés céljából. Nem kell az olaj senkinek. Csak az olajsorsjegy-nyereményjáték. Az viszont nagyon. (Van vagy fél tucat magyarországi befektetési alap is, amelyek olajsorsjegy-nyereményjátékot játsznak Kovács urak, Józsi bácsik és családjaik pénzén több milliárd forint értékben.)

 

 

NYMEX tőzsdei olaj forgalma és október hónapra fizikai teljesítére maradt mennyiség kifutáskor:

3952 kontraktus, azaz kevesebb mint 4 millió hordónyi olaj kerül fizikai teljesítésre egész október hónapban. Vagyis napi 130 ezer hordónyi valódi olaj cserél gazdát ebben a hónapban a new yorki olajtőzsde által, miközben a forgalom napi 4-500 millió hordó. Ugyanerre az amerikai olajra a londoni tőzsdén is lehet kereskedni, megfordul ott is napi 200 millió hordó. Emelllet pörög napi 2-300 millió brent is. Szóval napi átlag 1 milliárd hordó körüli spekulatív tőzsdei forgalomból maradt alig több mint százezer fizikai teljesítésre. Tizezerszeresen nagyobb a spekuláció mint a valódi igény.  Ez a valódi magyarázat az olaj emelkedésére, a relatív kicsi piacra áramló aberrált mértékű spekuláció. Értékben kicsi a világ olajfogyasztása (nap 80-90 millió hordóval is csak 6-7 milliárd dollár), ezen belül icipici a tőzsdei olaj iránti kereslet (napi 1 millió hordóval is kevesebb mint 100 millio dollár), és ehhez képest több ezer milliárd dollár spekulatív tőke próbál nyerészkedni a globális kaszinókban, amiből csupán pár tízmilliárdnyi áramlik a határidős olajkaszinóba, és az már százszoros és ezerszeres spekulatív pumpálást okoz. (Olyan ez, mintha a Humet részvényekre nem napi tízmilliós kereslet lenne, hanem 100 milliárd. Civin úr meg rövid úton lenyomná Bill Gatest :-)

 

 

És mennyibe is kerül az olaj és a benzin előállítása valójában? Az oroszok a nagyobb nehézségek árán kitermelhető olajukat kihozzák 15-20 dollárból. Az arabok meg csak leszúrnak egy botot bárhol a sivatagban, aztán jön fel magától. A norvégok annyit kaszálnak az olajon, hogy 18 éves korban állampolgári jogon ingyen jár a lakás. (Nem gagyi, hanem válogathat, hogy hol és milyet szeretne. Nem kell dolgozni sem, mindenkit eltartanak, a drogosoknak meg még szükséges drogot is biztosítanak, nehogy valami rosszat csináljanak.) 

 

Volt egy érdekes riport a Panorámában pár hónapja, hogy Iránban is fel kellett emelni a benzin árát, mert emelkedtek a költségek. Megemelték a benzin árát több mint 10%-kal. Az eddigi valami 8 dollárcentnyi árról 9 centre emelkedett 1 liter benzin ára. Kevesebb mint 20 forintra. Vagyis hordóban számolva kevesebb mint 15 dollárba kerül egy hordó benzin tankolása a benzinkutaknál, olajkitermeléssel, külföldi finomítással, visszaimportálással, szállítással, benzinkút költségeivel, haszonkulcsokkal, profittal…. Tokkal, vonóval, szélvédőmosással 15 dollár/hordó áron lehet nyomatni a kocsiba a benzint a kutaknál. És ráadásul Iránban drágább a benzin, mert Irán nagyrészt benzin importra szorul, ugyanis hiába van olaja, speciál Iránban tényleg nagyon gyengék a finomítói kapacitások. Benzinszükségletét nagyobb részt külföldön kell finomíttatnia. Vicces, mi?

 

És ugye itt van ez a Közel-Keleti para. Ovodás korom óta mást se hallok a hírekben, mint hogy ott állandóan lőnek, robbantanak meg háború van. A zsidók letakarítottak mindenkit a környéken, ezért gyűlöli is őket mindenki arrafelé. "Bejrutban pokolgép robbant" minden nap … jött Iránban az elsöprő forradalom… Afganisztánba bevonultak a szovjetek… 80-as éveket végigháborúzta Irak és Irán… aztán lerohanták Kuvaitot az Irakiak… aztán az amerikaiak lebombázták Irakot… jöttek a tálibok és az "Alkaloida" terroristák… aztán az amerikaiak lerohanták Afganisztánt… megdöntötték Szaddamot… Ez az egész Közel-Kelet fél évszázada folyamatosan egy puskaporos hordó. Itt ez a normál helyzet, ebben környezetben termelik ki az olajat már félszáz éve. Izraelnek, Pakisztánnak és lassan mindenkinek a környéken atombombája van. Mostanában meg ugye Irán az aktuális parázás oka  Hát akkor és azt bombáz le Amerika, amit csak akar. Attól még az olaj ugyanúgy folyni fog, mert mindenkinek ez a létérdeke. Méghogy Irán fog majd fenyegetni az olajjal??? Hát azonnal megbénítanák saját magukat. Irán szorul rá legjobban a benzinimportra. Ha elkezdenék zárogatni a csapokat, megbénulna az egész ország, az iráni vezetők meg pillanatok alatt elvesztenék hatalmukat. Rosszabb esetben még a fejüket is.

 

Szóval kamuzás és alibi kifogások, csakhogy minél több embert rángassanak be a globális olajszínjátékba azok, akik nyerészkednek a piramisjáték által.

 

 

PS: És ugyanez az idiotizmus van már szinte minden instrumentumban. Évek óta agyonhajszolt spekulatív trendek, túlfeszített pilótajátékok, amelyek alól már rég kifutottak a fundamentumok.

 

 

 

 

2007.10.03.  Freiheit

 

Westernhagen - Freiheit  (Klikk ide!)

 

A Brandenburgi Kapu és a berlini fal nyugati oldala 1989-ig.

 

 

 

A fal helyén. Szabadság.

 

 

Aki nem élt akkor és ott, az el sem tudja képzelni milyen kegyetlen volt a kettéosztott Berlin. Kettévágták a várost, rokonokat, barátokat, szerelmeket. 30, sőt több mint 40 évig. Átjárás nincs, mindenki marad a falnak azon az oldalán, ahova született. Aki megpróbált átszökni, lelőtték. Jobb esetben 5-10 év börtönnel megúszta. Borzalmas, ha egy ilyen természetes dolog, mint a szabadság, korlátozva van. Csak akkor érezzük igazán mennyire nagyon fontos, ha elveszik tőlünk. Ezt talán a berlinieknél jobban nem is érzi át senki. És hihetetlen érzés átsétálni vagy áthajtani kocsival a város jelképe, a Brandenburgi Kapu alatt, amelyet még megközeliteni sem lehetett 40 évig. 

 

Checkpoint Charlie, az egykori központi határátkelőhely, ahol emberek százait probálták nyugatra csempészni. Ma már egy átlagos utcakép, csak a tábla emlékeztet.

 

A szabadság határtalan érzés. Becsüljük meg és éljünk vele, ha már nekünk végre megadatott a lehetőség, hogy szabadságban élhetünk!

 

 

 

 

 

2007.09.30.  Welcome to Miami – Már csak féláron lehet eladni a lakásokat

 

 

Mivel az amerikai ingatlanlufi továbbfújódására már semmi remény, ezért aki csak teheti, próbálna szabadulni a befektetési céllal vásárolt/épített házától, lakásától. De valódi otthont kereső vevő ilyen árakon már nincs, a spekulánsok nyakán maradtak az ingatlanok. A hatalmas ingatlanspekuláció milliós nagyságrendben gerjesztett házépítéseket, azonban ez a többletkínálat a spekulációs kereslet kifulladásával ilyen magas árakon már nem talál fizetőképes valós otthonkereső vásárlókat. Ilyen magas árakon eladhatatlanok a lakások. Aki viszont el akarja adni, vagy kénytelen eladni, annak a drága árakból jócskán engedni kell.

 

Miami központjában most vadi új part menti luxuslakásokat próbáltak árverésen értékesíteni, azonban az eredeti ár feléért tudták csak eladni azokat. 

 

Miami ingatlankrach videohoz klikk ide!  

 

 

És hogy mennyire irreális szinte minden árazása ma a világban, érdekes, hogy az ingatlanlufi irreálisan magas árainál talán még nagyobb irrealitás a dollár alulértékeltsége. Úgyhogy a 180 forintos dollár ajándék. Legrosszabb esetben budipesti árakon lehet lakást venni belőle az összeomló Miami ingatlanpiacon. Félmillió forintos négyzetméterárakért tengerparti luxusapartman Miamiban??? A budai szutykos földutas periférikus kerületek kerülnek ennyibe a Római parton, Máriaremetén meg a (Pali)Madárhegyen, stb…

 

Nem volt semmi a Las Vegas-i ingatlanriport sem a CNBC-n. A kaszinókban dolgozó helyiek is spekulatív lakásvásárlásba fektették a pénzüket. Egy kártyadealernek már 9 háza volt, egyszerre 4-5 is, és valami 6-800 ezer dolláros hitelt halmozott fel, és most hogy lehetetlen eladni a lakásokat és nem bír kiszállni belőlük, a havi törlesztőrészletek elviszik az összes pénzét.

 

Az egyik legnagyobb amerikai házépítő részvényeinek 5 éves pályafutása. Négyszerezés után hetedelés. Kevesebbet ér mint 5 éve.

 

 

 

PS: Itt pedig J ügynök rappel: Welcome to Miami

 

 

 

 

2007.09.24.  …mint halottnak a csók.

 

Minden csoda három napig tart. A szeptember 18-i keddi FED kamatcsökkentés után a helyzet a következő: Azok a szektorok, amik igen nagy szarban vannak, pénzügy, házépítők, azokban a FED kamatcsökkentés okozta eufórikus rally behalt. Legtöbb ilyen papper a kamatdöntés előtti szintre, illetve alá esett. Ezeknek a kamatcsökkentés annyit ért, mint halottnak a csók. Ezeken kívül minden másban egyelőre tartja magát a FED rally, mert azt hiszik, hogy majd ezeket nem fogja lemorzsolni a szerintük nem fenyegető recesszió. A globális piramisjátékoknak viszont nagyon jót tett az amerikai jegybank kamatcsökkentése, hiszen újabb és újabb túlfeszített csúcsokra hajszolta a féktelen mohóság: olaj, arany, dollárshort, Apple, Google, Rim, Amazon… Brazília, Ruszkik, India, Kína… (és persze járási szinten említsük meg a magyar BÓVLIMIX, akarom mondani BUMIX index veszteséggyárait is.)

 

Integrált nagy bankok: vissza oda, ahonnan indultak kedden.

 

 

 

 

Befektetési bankok: elbukott a FED rally, a kamatdöntés előtti szint alá estek.

 

 

 

 

 

Jelzálog bank: Behalás után irány a pince! Nulláig még sokat lehet esni.

 

 

 

 

Házépítők: Már 10%-kal lejjebb, mint ahonnét a 10-20-30%-os keddi shortcovering rally indult. (Méghogy vége a válságnak??? Hát ne vicceljenek már!!! Még csak most kezdődik igazán! Eddig még nem is estek az ingatlanárak. Hovnanian viszont már 20%-kal leértékelve akciózgatja a vadi új, kulcsra kész házait az egész országban. Kalifornia, Florida, Nagy Tavak vidéke 20-30% áresés elé néz. Évekig nem lesz itt talpra állás. Csak rosszabb és rosszabb!)

 

 

 

 

Minden ami a házhoz kell, az amerikai "Praktiker". Behalás után tovább a lejtőn. Hajszálra a 4 éves mélyponttól.

 

 

 

 

Apple és a többi piramisjáték viszont mind szárnyal tovább. (Ha eddig sem volt semmi kapcsolata a részvény árfolyamának a fundamentumokkal, akkor ezután sem kell, hogy legyen. Ha divatos a termék, divatos a részvény.)

 

 

 

Egyelőre az olajszektorban sem halt be a FED rally. Bár ez a pár százalék halványka rally, de arra elég volt, hogy a szektor nagy részét kivigye új csúcsra.

 

 

 

 

BRIC mánia is új csúcsokon: Brazil-Ruszki-India-Kína 1 éves távon

 

 

 

 

Tehát összegezve: jelen állás szerint a FED kamatcsökkentés nem segített azokon a szektorokon, amik tényleg nagy bajban vannak, viszont tovább pumpálta a már egyébként is aberáltan túlfújt tőzsdei piramisjátékokat.

 

Hogy meddig marad még életben a bull, továbbra is a 2007.07.28. Zizegés című cikkem konklúzióját tartom meghatározónak: "a  pénzügyi részvények lufiját már (végre) elkezdte darálni a piac. Azok már nem fognak feltámadni. Ha az eddigi jolly joker olajpapírok elesnek, akkor nem lesz hova menekülni, nincs másik bika, amire át lehetne ülni, nem lehet tovább részvényben megúszni a piac romlását, és akkor vége a bullnak. Még a technológiai bikát próbálják hergelni végső próbálkozásként, de az nem lesz elég, mert kicsi súlya miatt egyedül nem bírja megtartani az indexeket."

 

Az elmúlt 6 hónap tőzsdei szektorrotációja: a korábbi nagy kedvenc Russel 2000 kispapírok fél év alatt sehova nem jutottak. Technológiailag túlsúlyban lévő Nasdaq részvények 10%-ot emelkedtek. ExxonMobil és olajszektor 20-30%-ot emelkedtek, a pénzügyi szektor (Lehman Brothers) pedig 20%-kal morzsoldódott le

 

 

 

 

PS: A FED és a piac reakciója nevetséges. A FED 6 hónapja hajtogatta, hogy jelentéktelen a subprime hitelek hatása, és minden rendben van a gazdasággal. Fél évig ennek örült a piac, hogy ha a FED mondja, akkor biztos így is van, és nem lesz baj. Most fél év után nagy nehezen a FED észreveszi és elismeri, hogy baj van. Tehát most akkor annak örül a piac, hogy mégis baj van. Hurrrá, ez aztán a jó hír! Ha baj van, az szuper, és tényleg jogos hogy a több mint 4 éves bull ciklus legnagyobb napi emelkedését produkálja a Dow Jones index. J

 

 

The Dow Jones industrial average jumped roughly 336 points, the biggest one-day point gain since Oct. 15, 2002, when the Dow added 378.28 points. On a percentage basis, the Dow added 2.5 percent, its best one-day gain since April 2, 2003, when it gained 2.67 percent.

 

 

Emlékezzünk csak, márciustól augusztusig mást sem hallottunk az amerikai jegybankároktól, minthogy minden a legnagyobb rendben van! Pl. 2007.03.29. Megakadt a lemezjátszó – Mr.President csak a Coco Jambot nyomatja

 

 

 

 

 

 

 

2007.09.09. Arcukba köpött a recesszió, de még mindig vigyorognak

 

4 év után újra negatív tartományba esett a havi munkahelyteremtés:

 

 

 

A 4 éve tartó foglalkoztatás-bővülés 4 éve táplálja a gazdasági konjunktúrát és a tőzsdei bullt. Az augusztusi negatív adat azért is durva, mert a markánsan bővülő amerikai demográfiához viszonyítva nagyságrendileg kb havi 100 ezer plusz munkahely teremtése szükséges a munkaerőpiac szinten tartásához. A hullámzó kurzus már közel egy éve romló, (egyre kevesebb lett a 200 feletti adat, és egyre több a 100 közeli), az utóbbi hónapokban pedig már ezzel a százezres szinttel flörtölgetett az adatsor, ami ugye nemzetgazdasági szinten csak stagnálást jelent. Ennek megfelelően a munkanélküliségi ráta nem is csökkent tovább az elmúlt egy évben az egyébként rendkívül alacsony 4.5%-os szintről:

 

 

 

 

A tőzsde a rendkívül rossz adatra már szokás szerint csak minimálisan mozdult, gagyi 1-2%-ot mérséklődtek csak a részvényárak. Pedig összesen 200 ezerrel kevesebb munkahely jött létre, mint amennyit átlagosan vártak, a júniusi és júliusi adatokat is masszívan lefelé módosították, vagyis katasztrófálisan szar adat jött ki pénteken, és ezzel effektíve le lett fejezve a konjunktúrális ciklus. A már 12 hónapja vaksi közgazdászoknak most az arcába köpött a recesszió, de még mindig vigyorognak, és még mindig mindenki a végletekig ragaszkodik a bullhoz és a részvényeihez, és várja, hogy új csúcsra menjen a Dow Jones… és aztán onnan is tovább.

 

Erre viszont már semmi remény. A recesszió itt van az ajtóban, és már nincs lehetőség elkeregetni. Az eszetlen hitelexpanziónak vége. A lakásáremelkedéseknek vége. Az 1000 milliárd dollárnyi home equity withdrawalnak [lakásárnövekedésre mint újabb fedezetre felvett újabb és újabb fogyasztási hiteleknek] vége. A tőzsdei árfolyamemelkedésnek vége. Nincs több virtuális vagyonnövekedés, aminek "fedezetéből" tovább lehetne nyújtózkodni, mint ameddig a takaró ér, és tovább fűteni a túlfeszített fogyasztási lázat. (Sőt, több száz milliárdos veszteségek vannak a gazdaságban és a pénzügyi rendszerben.) És mostmár nincs több új munkahely sem. Nincs több levegő, amivel a túlfeszített fogyasztási lufit tovább lehetne pumpálni: a consumer spending "össze fog omlani", és piszok szar fogyasztási adatok fognak jönni.

 

A pénteki katasztrófális adat azonban ezúttal is alig szült félelmet. (A tőzsdei forgalom jóideje gyenge. Nem nagyon akar eladni senki.) Sokkal inkább szült újabb és újabb mohóságot, újabb és újabb vételeket spekulatív pozíciókban: kötvény, arany és a megatonna dollárshortok mind kint vannak mohóbbnál mohóbb új csúcsokon. De a legnagyobb nonszensz, hogy a konjunktúraciklusokra különösen érzékeny olaj is. Vagyis szinte az összes befektetési eszköz piaca ellentmond egymásnak, és csak egy közös van bennük: hogy mindegyik árfolyama emelkedik. Az olaj tulajdonképpen minden hírre, illetve annak ellenkezőjére is emelkedik. Ezekből is látszik, hogy totális sötétség van a fejekben, és már csak nyereményjáték-mánia zajlik. Félelem nulla, mohóság dupla. A kirakatban meg egy hulla. (Hogy az előző cikkre utaljak.)

 

 

PS: Ugyanerről itt meghallgathatjuk a munkaügyi miniszter véleményét, aki el'Gitározza, hogy szerinte minden szuper és fantasztikusan teljesít a gazdaság.

 

Nyilasi Attila    http://nyilasi.tozsdeforum.hu

Korábbi cikkek olvasása