Megértéssel kérek mindenkit, hogy tényleg csak üzleti ügyben írjon nekem, mert privát tanácsok és tőzsdei kérdések megválaszolására sajnos nem futja az időmből és energiámból. Mindenkinek sok szerencsét kívánok a tőzsdéhez!

 

 

2007.01.04.     BÚÉK 2006! BÚÉK 2007!

 

Bonds

USD

Equity

Kommodity

 

Lassan tradícióvá válik részemről is, hogy év elején "jóslásokba" bocsátkozom.  Ezeket a "jóslatokat" persze nem kell véresen komolyan venni, sokkal inkább elképzelésekről és várakozásokról van szó, amire az év folyamán talán majd stratégiát lehet építeni. (Vagy nem.) 2005-ös évre szóló várakozásaimat még a Fórumban, 2006-os várakozásaimat pedig ezen Blog indulásakor 2006.03.10-én tettem közzé. Lássuk tavalyi évre vonatkó elképzeléseim hogyan teljesítettek, és mit várok 2007-től!

 

BONDS – GLOBÁLIS KÖTVÉNYPIAC

 

2006.03.10. BONDS 2006: A globális kötvények ha ma már nem is annyira méreg drágák mint voltak, de még mindig nagyon drágák, nem sok érték van bennük 2-3%-os (vállalati szinten 4%-os) inflációs mutatók mellett. Az amerikai kötvények hozamának legalább 5% fölé, a német kötvényeknek legalább 4% fölé kellene menniük, hogy valami értéket hordozzanak. (Persze a hozampadlótól / árfolyamplafontól elrugaszkodva mostmár azért kockázat van a gépezetben az ellenoldali mozgásban is. )

 

2006-ban az amerikai államkötvények hozama szépen túl is lendült az 5%-os hozamszinten, azonban az év második felében aztán visszakorrigált egészen a 4.5%-ig.

 

A 10 éves amerikai államkötvény hordozott hozamszintje 2006-ban

A német és japán államkötvények is követték a globális trendet. 2006. első felében folytatódott a hozamok emelkedése, (és ezzel a kötvényárfolyamok csökkenése), a 10 éves német kötvények 4% fölé, a japánok 2%-os hozamszintig gyengültek, majd az év második felében valamelyest visszakorrigáltak.

 

A globális államkötvény-hozamszintek az alábbiak szerint alakultak 2005-2006-ban

 

 

 

GLOBÁLIS KÖTVÉNYPIAC 2007:  A jelenlegi hozamszinteken most ismét kevés értéket hordoznak a globális kötvények, magasabb hozamszint lenne indokolt. Ezzel együtt leginkább az utóbbi időszakban kialakult hozamsávok regnálását várom a piacon. 10 éves amerikai kötvényektől 4.5-5.5%, németnél 3.5-4.5%, és 1.5-2.5% között ingadozó japán kötvényhozamszint-sávot valószínűsítek 2007-re. A hozamsáv alsó részén short-eladással, felső részén pedig vétellel próbálkoznék pár százalák árfolyamnyereséget kihasítani a sávból. (Hozamgörbék tekintetében a dollárnál már a short pozíciónak van kamatelőnye, euró és jen állampapíroknál pedig továbbra is a long oldalon van némi kamatelőny.) Összeségében azonban az év nagy üzlete aligha köthető majd a globális kötvénypiacokhoz. 

 

 

USD – DEVIZAPIAC

 

2006.03.10. DEVIZAPIAC 2006: A dollár erősödő kurzusát 2005-ben több mint 500 milliárd dollár hazautalt vállalati tőke segítette, melyre egyszeri adókedvezményt kaptak az amerikai vállalatok a korábban felhalmozott külföldi profitok hazautálásának motiválása céljából. Ez az egyszeri markáns dollárerősítő többlethatás 2006-ban már nem érvényesül, de a dollár továbbra is alulértékelt. A reális EUR/USD árfolyam 1:1 lenne. Japánban viszont felforgathatja a helyzetet, ha elkezdik emelni a japán kamatokat, és a zéró kamatok okozta évtizedes számüzetésből elkezdenek visszatérni Japánba a külföldi parkolópályán kamatoztatott pénzek. Ez markáns jenerősödést okozhatna, holott az exportorientált japán gazdaságnak életbevagóan fontos, hogy a jen ne erősödjön vissza, sőt, kívánatos lenne, hogy lehetőleg gyengüljön tovább. Megint két tűz közé kerülhet a japán gazdaság, így elég bizonytalan (és felesleges) bármit is tippelni, de ha az évtizedes zéró kamatpolitika után végre kamatemelés lesz Japánban, a tőkeáramlás okozta piaci erőknek és ezzel a jenerősödésnek nehéz lesz gátat szabni. A dollár azonban sok más valutához képest még mindig alulértékelt (pl HUF, CAD, AUD), persze a realitás a legkevesbé kiszámítható és legirracionálisabb piacon, a devizapiacon nem sokat számít. Az esetleges legnagyobb meglepetést talán a svájci frank okozhatja.

 

 

Devizapiaci várakozásaim nem igazán jöttek be. Sőt, ezekkel szinte teljesen ellentétes trendek alakultak ki 2006-ban. Mentségemre legfeljebb csak a már eleve nagyon bizonytalan és óvatos fogalmazás lehet, de tény hogy mind a dollár mind a jen 10%-ot vesztett tavaly. Az évet két domináns folyamat határozta meg: tavaszi dollárcsuszamlás, majd az év második félében jen erózió, így a három globális kulcsvalutából egyedüli nyertes az euró lett.

 

 

Globális dollárcsuszamlás – 2006-ban 10%-ot erősödött az euró a dollárral szemben:

 

 

 

Globális jenerózió – Az euró a jennel szemben is 10%-ot erősödött:

 

 

 

A két vesztes, a dollár és a jen keresztárfolyama a mozgalmas évközi események (tavaszi dollárcsuszamlás, majd második félévi jen erózió) után nagyjából év eleji szintre billent vissza:

 

 

 

A dollár (és a jen is) szinte minden valutával szemben leértékelődött úgy 10%-ot. Ezt jól tükrözi a Dollár Index is, mely több ország fizetőeszközéből álló valutakosárral szembeni általános értékvesztést mutat.

 

 

 

DEVIZAPIAC 2007: Most sem tudok jobbal előállni, mint amivel tavaly. Sőt, az egyensúlytalanság még extrémebb lett. Jelenlegi szinteken a dollár ismét rendkívül alulértékeltté vált szinte mindennel szemben. Legalább 20%-kal.  Az euró drága, a jen pedig vészesen túlshortolt és továbbra is extrém méretű globális hitelállományok vannak benne felduzzadva. A jen short pilótajátéknak előbb-utóbb össze kell omlania. Az általam várt japán jegybanki kamatemelés-sorozatnak csak a legelső, kezdeti lépése történt meg 2006-ban. További japán kamatemelést várok, ami aztán ki fogja húzni az eddigi ingyen jen hitelek alól a talajt. (Itt jegyzem meg, hogy az általános véleményekkel szemben szerintem nem a devizák közti kamatkülönbözet az elsődleges oka az extrém méretű jen hitelezésnek. Ez csak felerősíti a folyamatot, de a táptalaja az maga az ultra alacsony, szinte még mindig zéró japán kamatszint. Ennek az extrém mértékűre felduzzadt egészségtelen underlying és derivatív jen hitelállománynak pedig mindenképpen csökkenni kell majd, ha az ingyenessége és hozzáférhetősége, amit a japán jegybank ezüst tálcán kínál évek óta, megszűnik. A Bank of Japan által borzalmasan felduzzasztott excess liquity =mértéktelen pénzfelesleg korának előbb utóbb végeszakad, és akkor az eddig ingyenesen felvehető jen hitelek nagy részét vissza kell majd fizetni. Hiszen nulla kamatra mindenki nyugodtan felvehette a hitelt, és ha nem tudta nyereséggel forgatni a pénzt, akkor sem vesztett semmit a nulla kamaton. De ha fizetni kell majd érte valamicskét, akkor ezeket a "Mit veszíthetünk? Semmit. Próbáljuk meg!" alapon felvett és hatalmas mértékűre felduzzadt japán hiteleket vissza fogják fizetni. A korábbi jen konverziókat pedig vissza kell majd váltani jen vételekkel.) Dollár/jen keresztárfolyamra nem mernék tippelni, de röviden összefoglalva dollár és jen erősödést, euró gyengülést várok 2007-re.

 

 

EQUITY – RÉSZVÉNYPIAC

 

2006.03.10. RÉSZVÉNYPIAC 2006: Az amerikai részvénypiac továbbra is alulértékelt. Európa talán már kissé szelektívebb vételi tereppé vált, igazán attraktív vételi lehetőség egy markánsabb korrekcióban adódna. A német piac sem túl drága, de már kissé pilótajáték gyanus, ráférne egy nagyobb korrekció hogy aztán új erővel építkezhessen, lehetőleg tovább javuló fundamentumokra. Mindenesetre ha egyszer végre a méreg drága európai kötvényekből elkezd majd az olcsóbb részvénypiacra áramolni a hatalmas mennyiségű tőke, akkor még nagy emelkedés jöhet Európára. Japán: drága és már színtiszta pilótajáték. A feltörekvő nagy hozamú részvénypiacok nagy része szintén pilótajátékká vált, ennyi év után a végtelenségig nem fognak másfél évente duplázódni. BUX: a részvények drágák, az esetleges további dollárerősödés jót tehet ugyan a gyógyszercégek fundamentumainak, (és egyben rosszat a MOL-nak), de ezen kívül felfelé nincs nagy potenciál. A nagy kaszálás már régesrég megvolt, az is szép teljesítmény hogy a 20000-es szintet tartani tudja az index. A MOL fundamentuma valószínűleg tetőzött, az OTP-t elkaphatja ugyan egy európai bankhullám, de hogy igazán jó vétel legyen, ahhoz ugye legalább 10-es PE-n kellene megvenni, az meg 6000Ft.  Elfogytak az olcsó részvények a BÉT-en. Ha egy tisztességes profitmarzsot és nyereséget végre el tudna érni, akkor az évek óta rendkívül alulértékelt Synergon akár duplázhatna vagy netán triplázhatna is, de ahhoz végre le kellene tenni valamit az asztalra, ez pedig már jópár éve nem sikerül, így addig nem csoda ha állandóan csak a nyomott árfolyamra ciklikusan beinduló majd részben behaló pilótajátékról van szó.

 

 

2006-os próféciámban a részvénypiaci jóslatom telitalálat lett. Szinte sorról sorra teljesült.

 

 

A Dow Jones index 15%-os emelkedéssel új történelmi csúcsokra ért.

 

 

 

 

 

Az 500 legnagyobb tőzsdén jegyzett amerikai vállalatot reprezentáló Standard and Poor's 500 index is kiváló teljesítményt nyújtott szintén közel 15%-os emelkedéssel.

 

 

 

 

 

A NASDAQ részvényei nem tudták a tartani az iramot. Az összes részvényből álló kompozit index nagyobb korrekció révén csak enyhébb, de még így is szép, 10% alatti nyereséget ért el.

 

 

 

 

 

Az év első fele szelektívebb piacot hozott. A 2006-os év nagy kedvencei, a kispapírok teljesítménye (Russel 2000) felülmúlta a nagy kapitalizációjú részvényekét (S&P 500), míg a technológia (Nasdaq Composite) alulteljesített. Az év második felében egyöntetű bull market repítette a részvényeket.

 

 

 

 

 

Az európai részvénypiacoknál jött is a várt markáns korrekció, az attraktív vételi lehetőség, majd szépen újult erővel építkeztek új csúcsokra.

 

 

A favorit német DAX több mint 10% esés után több mint 20% emelkedéssel tört ki újra

 

 

 

 

 

A brit Financial Times 100 Index is átment egy 10%-os korrekción, majd onnan újúlt erővel megfejelte korábbi sokéves csúcsát.

 

 

 

 

 

A francia CAC is markáns korrekción esett át, majd 20%-os hegymenettel szintén újult erővel tört újabb csúcsokra.

 

 

 

 

 

Az ázsiai régióban általam leginkább követett japán Nikkei 225 részvényindex is várakozásaimnak megfelelően alakult. A várt nagy (20%-os) korrekcióból ugyan részben felállt, de érdemben már nem bírt 2006-ban emelkedni, hanem csak nyűglődött.

 

 

 

 

 

Az általam kevésbé követett ázsiai és más feltörekvő részvénypiacok vegyes képet mutattak. Fussuk azért őket is át, hogy átfogó képet kapjunk 2006-ról!

 

 

A fejlettebb ázsiai tőkepiacok közül a kínai eufória oldalvizén Hong Kong lett a nagy nyertes. 2006-ban 30%-ot emelkedett.

 

 

 

 

 

Az ausztrál tőzsdeindex trendje követte a fejlett tőzsdékét.

 

 

 

 

 

A koreai Kospi index viszont csak nyűglődött.

 

 

 

 

A feltörekvő piacokon (emerging markets) megtört ugyan az általános másfél évente duplázós trend, azonban többnyire így is rávertek a fejlett tőzsdékre. A nyár elejéi hatalmas esésekből viszont már vegyesen jöttek ki. A rakéták mellett voltak amelyek már nehezebben bírtak új csúcsra menni, és voltak amelyek már nem bírtak visszakapaszkodni. 

 

 

f(x)= x^2 képlet alapján duplázódott a kínai Shanghai Index

 

 

 

 

Indonézia is szintén nagy nyertes lett

 

 

 

 

A nem éppen szívbeteg nyugdíjasoknak való 30%-os korrekció után tovább ömlött a pénz Indiába

 

 

 

 

Latin-Amerika sem úszta meg 20%-os korrekció nélkül, de év végére ezek a piacok is fel bírtak állni:

 

Brazil Bovespa Index

 

 

 

 

 

Argentin Merval Index is új csúcsra tudott kapaszkodni az év végével

 

 

 

 

 

A nemrég még nagy sztár török tőzsde a 30%-ot meghaladó esés után viszont nem bírt felállni. Március eleje óta még mindig majd mínusz 20% a vesztesége.

 

 

 

 

 

Az egyiptomi piramisjáték összeomlása után szintén az egész évet kemény mínuszokban töltötte

 

 

 

 

 

Az orosz rulett is brutálisat esett nyár elején. A 30%-ot meghaladó zuhanásból azonban volt energiája új csúcsra kapaszkodni az év végével. Így éves szinten ismét nagy nyereséget ért el.

 

 

 

 

 

A román tőzsde szintén hatalmas esés után éppen hogy csak vissza bírt kapaszkodni az év eleji szintre.

 

 

 

 

 

És eljutottunk régiónkhoz, mely alulmúlta az európai tőzsdék teljesítményét, és egy-egy nagy kilengéstől eltekintve leginkább oldalazó mozgással próbált kicsit felfelé kúszni 2006-ban.

 

Magyar, cseh és lengyel tőzsdeindex 2006-os relatív teljesítménye

 

 

 

 

 

BUX – MAGYAR RÉSZVÉNYEK

 

2006. a kis részvények éve volt a magyar tőzsdén. Ezek közül több is duplázni tudott. A nagy blue chipek viszont nem sokra jutottak tavaly.

 

 

A BUX próbálkozott felfelé, próbálkozott lefelé, de éves távon nem jutott sokra.

 

 

 

 

 

Márciusi eleji írásomkor nyolcezres magasságban tartózkodó OTP-ről kevesen gondolták volna hogy tényleg be lehet vásárolni majd 6000Ft alatt is.

 

 

 

 

 

A MOL árfolyama nem sokra vitte 2006-ban. Kb ott van ahol év elején. Sőt, inkább lejjebb.

 

 

 

 

 

Éves távon a Richter sem jutott sokra.

 

 

 

 

 

Magyar Telekamu örülhet, hogy a botrány ellenére nem morzsolódott le. 

 

 

 

 

 

2006-os részvénytippem, a Synergon, duplázott márciusi ajánlásom óta.

 

 

 

 

 

2005-ös részvénytippem, a Pannonplast, 2005-ös duplázása után 2006-ban is duplázni tudott, és ezzel már közel négyszeresét éri a tipp óta.

 

 

 

RÉSZVÉNYPIAC 2007

 

A jóval tisztább tavalyi képnél 2007-re bizonytalanabb vagyok a részvénypiacokat illetően. Tömören összefoglalva vegyes képet várok a különböző börzéktől. Egy dologban azonban sablonos a véleményem, egy jó nagy korrekció minden tőzsdére ráférne már, mert ismét féktelen orgiába burjánzott a pilótajáték. A félelem teljes hiánya, és a felelőtlen mohóság gerjeszti tovább az árfolyamokat ebben a jelenleg futó nyereményjáték mániában. Úgyhogy a lomhább piacokra ráférne vagy 10% korrekció. Az izgágákra meg legalább 20-30%.

 

FEJLETT RÉSZVÉNYPIACOK ugyanakkor továbbra sem drágák. Markáns alulértékeltségről ugyan már kevésbé beszélhetünk, de az árazások reális szintek körül mozognak. Sőt, van még a piacban fundamentális potenciál is, azonban a jelenleg mindent rózsaszínben látó űberoptimizmus nehezen fog kitartani egész évben, így éves szinten a fejlett tőzsdéken a tavalyinál szerényebb, 0-15% körüli emelkedést várok. (JAPÁN egy külön téma. Alapvetően jóval drágább piac. Az agyonshortolt jen és a kamatok elszabadulása pedig felbolygathatja a japán befektetések piacát.)

 

EMERGING MARKETS: A feltörekvő piacokat illetően vegyes szereplésre számítok, az egységes, sablonos bull trend szétzilálódására. Még minidig a MÚLT több száz százalékos trendjének álomvilágában élnek a játékosok, és várják hogy idén is szájukba repüljön a sült galamb. Nem lepődnék meg azonban, ha 2007-ben több lenne a mínuszos piac, mint a plusszos. Mindenesetre izgalmas szerencsejáték, az biztos. 

 

BUX - MAGYAR RÉSZVÉNYEK. Továbbra sem látok nagy felfelé potenciált a BUX-ban. Sőt, a 2007-es megszorítások jelentőségét alábecsüli a magyar tőzsde. Veszélyben vannak a magyar vállalati perspektívák. Leginkább az OTP, másodsorban a gyógyszercégeké. A kispapírok sem fognak minden évben duplázni. A Pannonplast valószínűleg nem ér 4000Ft-nál többet. A bennfentesek csurig vannak, nekik is ki kell szállni majd valamikor, úgyhogy jobb előttük lépni, és a négyszerezés után már csak egy jó kiszálló kell a hatalmas profit bezsebeléséhez. Synergon: az eredeti triplázásra még talán van esély, de már elég forró lett a pite. A két részvény tulajdonosi köre ráadásul több szálon is összekuszálódott, nagy kavarások mennek. (Nem egyértelmű hogy az irányítóknak mely érdekszegmensükben érdeke leginkább a profit. Ők elviekben már akár a többi részvényes kárára is nyerészkedhetnek.)

 

RÉSZVÉNYTIPP: A pesti börzén nem látok csábító lehetőséget, így ezúttal a New York-i parkettről választok reményteli favoritot: Aetna.

 

 

 

COMMODITY – NYERSANYAGPIAC

 

NYERSANYAGPIAC 2006: Fundamentális szívmelengető lenne, ha végre az utóbbi évek legnagyobb pilótajátékai, a nyersanyagpiaci lufik végleg kidurrannának.

 

CRB nyersanyagindex az elmúlt 5 évben. Megtört a trend, megtört a hit és a remény.

 

 

Kidurranásról ugyan nem igazán beszélhettünk 2006-ban, inkább csak ereszt a lufi, mindenesetre megtört a trend, és ezzel megtört a hit és a remény.

 

NYERSANYAGPIAC 2007: További átfogó lemorzsolódást várok.

 

Nyilasi Attila    http://nyilasi.tozsdeforum.hu

Korábbi cikkek olvasása