Megértéssel kérek mindenkit, hogy tényleg csak üzleti ügyben írjon nekem, mert privát tanácsok és tőzsdei kérdések megválaszolására sajnos nem futja az időmből és energiámból. Mindenkinek sok szerencsét kívánok a tőzsdéhez!

 

2008.12.28. Ami a MOL gyorsjelentésből kimaradt (2) – Elbukta saját tőkéjét a MOL

 

Előző, 2008.11.24. Ami a MOL gyorsjelentésből kimaradt írásomban felhívtam a figyelmet, hogy a menedzsment strómanjainál parkoltatott gigantikus mennyiségű saját részvény állományon valójában 600-800 milliárd forint veszteséget szenvedett el a MOL, és ezen hitelből vásárolt saját részvények miatt 1000-1200 milliárd forintos hitelállományt kell maga előtt görgetnie, melynek kamatai el fogják vinni a következő évek profitjának nagy részét. (Ha egyáltalán képes lesz refinanszírozni a hiteleit.)

 

Most december 31-ével azonban nemcsak a könnyedén manipulálható auditálatlan negyedéves gyorsjelentési kötelezettség lesz, hanem év végével közeledünk a mérlegkészítési fordulónaphoz is, amely alapján majd könyvvizsgáló által auditált éves beszámolókat is kell készíteni. A MOL részvényeket, legyen az bárki kezében, a fordulónapi tőzsdei áron kell értékelni a mérlegben. Vagyis a kimutatásokban eddig ignorált több száz milliárd, sőt az ÖMV pakettjeivel együtt összesen ezer milliárdos árfolyamveszteség fenyegető réme minden jelentősebb MOL pakett tulajdonost rettenetesen kényelmetlenül érint. (Az összes részvényest figyelembe véve a veszteség természetesen ennél sokkal nagyobb, 2000 milliárd feletti nagyságrendű.)

 

A MOL részvényeket a mérlegkészítés fordulónapján tehát át kellene végre értékelni a tőzsdei árfolyamra és elkönyvelni azt a több száz milliárd forintos veszteséget, amely a 2007-ben 27000 forint feletti átlagáron tőzsdén vásárolt részvényekre költött ezer milliárd forint kiadásából ered. (Tehát a pénzt nem a leértékeléskor bukná el a MOL, hanem már akkor elbukta, amikor a részvényeket a tőzsdén megvette és értük az 1000 milliárd forintot kiadta. Valójában lényegtelen, hogy leértékeli-e a részvényeket piaci árfolyamra vagy sem. A pénzt elbukta. A leértékelés, csak a veszteség hivatalos bevallása, beismerése lenne. Ha nem értékeli le, akkor is elbukta már a pénzt, csak nem vallja be a valós veszteséget, és így nem a valós képet mutatja a társaság pénzügyi kimutatása, mérlege, beszámolója. Hazudnak, akárcsak a banki szarkupacok esetében – Citibank, UBS, Merrill, és társaik –   amelyek sumákolását végigkommentáltam 2007-ben, és ma már 1000 milliárd dollár veszteségnél tartunk.

 

Legyen az bárki kezében, tulajdonában, birtokában, zálogában, kimutatásaiban, de valakinél lennie kell ezeknek a MOL részvényeknek, és azokat le kell értékelni és elkönyvelni a veszteséget. Legyen az maga a MOL, vagy a strómanjai, de még az ÖMV is. És az eddig ignorált de most elkönyvelendő brutális veszteség rémétól mindenki szeretne valahogy megszabadulni, hogy a fordulónapon ne az ő beszámolójában kelljen ezt elkönyvelni.

 

Ezen eddigi ténymegállapításaimat támasztják alá az utóbbi hetek tulajdonosi akciói is. Egyrészt, a vetélytárs ÖMV is menekül a fordulónapi mérlegkészítéssel járó leértékelés elől, és a MOL menedzsment mintájára az ÖMV labanc strómanokhoz helyezte ki és parkoltatja 20%-os pakkját. Másrészt a MOL menedzsment arab barátai, az Oman Oil Company (OOC) is menekül a 25 ezer forintos bekerülési áru pakkjától, melyen a veszteség 60% lenne, így ezt a pakkot inkább visszaadta a MOL-nak, és helyette vásárolt most 60%-kal olcsóbban 10000 körüli áron részvényeket a tőzsdén:

 

A Mol Nyrt. és az Oman Oil Company S.A.O.C. (OCC) megállapodott az eszköz- és részvény-adásvételi szerződések felbontásáról - közölte a társaság kedden a BÉT honlapján. Ennek megfelelően az Oman Oil Budapest Limited (az OOC leányvállalata) visszajuttatja a Mol Nyrt. részére a 2008. március 12-én átruházott 8.774.040 darab "A" sorozatú Mol törzsrészvényt, amely a Mol alaptőkéje 8,7 százalékának felelt meg. Az Oman Oil Budapest Limited 2008. december 19-én bejelentette, hogy megvásárolt [tőzsdei aukció keretében a szabad piacról] 7.316.294 darab "A" sorozatú Mol törzsrészvényt, amely a Mol-alaptőke 7 százalékának felel meg. (Tőzsdefórum hírek)

 

 

A MOL tulajdonosi struktúrája 2008 őszén:

 

 

 

A MOL tulajdonosi struktúrája 2008 december 24-én:

 

A két pitéből remelkül látszik, hogy a MOL és az ÖMV hogyan is keveri a lapokat a strómanok között. Az ÖMV is strómanokhoz helyezte ki a pakkját. (Neki is fájna a részvények leértékelése a saját mérlegében.) A menedzsment ománi barátai visszaadták pakkjukat a MOL-nak, és inkább vásároltak 60%-kal olcsóbban a tőzsdén. (Nem csodálkoznék, ha az arabok bepöccentek volna.) A közkézhányad pedig tovább csökkent. De a lényeg, hogy a MOL-hoz visszakerült egy 25000 forint feletti beszerzési áru 8.4%-os saját részvény csomag az ománi strómantól. Íme egy újabb bizonyíték, hogy ezek a részvények igenis a MOL saját részvényei.

 

 

Kiváncsi leszek ki fogja elvinni a szilveszteri balhét, mert elvileg valakinél lennie kell majd a részvényeknek december 31-én is. És akkor azokat le kell(ene) értékelni a piaci árra, és elkönyvelni a veszteséget, ami csúnyán fog mutatni a MOL, az OTP vagy a CEZ kimutatásaiban. Bár a MOL esetében nagy hagyománya van a sárkeverésnek, ezért lehet hogy december 31-én érdekes módón nem lesz senkinek sem a tulajdonában/birtokában részvény, hanem különös módon éppen elakadnak a pakkok valahol a transzferben, vagy esetleg rövid átmeneti időre offshore cégekhez kerülnek, amelyekre nem vonatkozik semmilyen számviteli törvény. Vagy esetleg primitív egyszerűséggel a strómanok azt mondják majd, hogy valójában nem az övék a részvény, hanem csak zálogban van náluk. (Mindenesetre bátor könyvvizsgáló lesz az, aki majd aláírásával hitelesítve asszisztál több száz milliárd forintnyi veszteség elsikkasztásához.)

 

Én már nem lepődnék meg semmin, de ettől függetlenül a MOL valódi vesztesége a brutális mennyiségű saját részvényeken 600-800 milliárd forint. Egyelőre, hiszen ez a veszteség könnyedén hízhat tovább, amint a MOL részvényeket a valós fundamentumok alapján kezdi árazni a piac. A csökkenő piaci ár pedig tovább növeli a veszteséget a saját részvényeken, vagy ha úgy tetszik: csökkenti a saját  részvényektől való szabadulás esélyeit. (Ez a két dolog valójában ugyanaz. Realizálatlan veszteség. Pontosabban a veszteség már egy éve realizált, az 1000-1200 milliárd forint, amit kifizettek a részvényekért. És valójában ezzel szemben áll egy egyre csak olvadó realizálatlan potenciális bevétel, a részvények piaci értéke, amennyin ezektől a részvényektől meg tudna szabadulni. Tők mindegy tehát, hogy leértékelik a részvényeket vagy sem, mert a pénzt már akkor kiadta azaz elbukta a MOL, amikor a részvényeket 27000 forint feletti átlagáron megvette a tőzsdén.) Ha pedig a MOL nem tud elfogadható áron megszabadulni a gigantikus mennyiségű saját részvényektől, legalábbis nagy részüktől, akkor a MOL csőd felé sodródik.

 

Ha nem tud – vagy nem akar – elfogadható áron megszabadulni saját részvényeitől, akkor a jelenlegi MOL konszern 1000 milliárdnyi hitelt vélhetően soha nem fog tudni törleszteni, és mivel a saját tőkéje nagy részét valójában elbukta, (eltőzsdézett hitelből nagyjából a saját tőkének megfelelő összeget a saját részvényekkel), ezért előbb utóbb nem fogja tudni refinanszírozni a hiteleit. (Mert olyan cégnek senki nem fog hitelt adni, amelynek nincs saját tőkéje, csak tartozása.) A MOL konszern jelenlegi állapotában sodródik a fizetésképtelenség felé. Vagy el kell adni néhány leányvállalatát nyomott áron, vagy állami tőkeemelésre lesz szükség. A MOL fundamentális értéke így jó esetben néhány ezer forint, rosszabb esetben 0, azaz NULLA forint. A MOL hitelből tőzsdézett, és elbukta saját tőkéjét, mint egy amatőr felelőtlen spekuláns, aki csúcson szállt be lombard hitellel. A fedezetlenné vált tőzsdei spekulánsokat pedig ki szokták likvidálni a hitelezők. Előbb utóbb a MOL-t is ki fogják.

 

Mint előző írásomban már megjegyeztem: óriási szarba lavírozta bele a MOLt a menedzsmentje. A menedzsment bukása a részvények mélyrepülésével megpecsételődött, most már csak az a kérdés, hogy a részvényesek végül teljesen kizsebelve végzik-e, vagy esetleg marad pár ezer forint a zsebükben. Innen már csak két út van: vagy el kell adni leányvállalatokat, vagy tőkét kell emelni. Ez utóbbi pedig azt jelenti, hogy vagy az ÖMV veszi át a kontrollt, vagy az állam, vagy esetleg egy harmadik fél. A jelenlegi status quo azonban minden bizonnyal csőd felé vezet. A saját részvényeket előbb utóbb mindenképp értékesíteni kell, és az abból befolyó pénzből törleszteni kell a hitelekből. Mivel azonban az  értékesítés árfolyama valószínűleg nyomott lesz, ezért vélhetően tőkét is kell majd emelni a további hiteltörlesztésekhez. A menedzsment elbukott, bármely verzió azzal jár, hogy egyik fél a háromból átveszi az irányítást. Legjobban egy újonnan feltűnő tulajdonossal járnának a jelenlegi részvényesek, aki esetleg hajlandó lenne valamilyen szintű prémiummal beszállni a cégbe, hagyva valami értékelhető tulajdonosi hányadot a jelenlegi részvényeseknek is. Alapesetben az ÖMV hatalalomátvétele történne, amint a saját részvényekből kénytelen lesz majd eladni a MOL. Ez esetben azonban valószínűleg az állam is beszállna. Legrosszabb pedig az egyoldalú állami tőkeemeléses hatalomátvétel lenne, hiszen elvileg a MOL nagyrészt elbukta saját tőkéjét, így a jelenlegi részvényeseknek nem sok hányaduk maradna egy nyomott árfolyamú állami tőkeemelés után. (Lásd Postabank)

 

 

 

 

 

2008.12.24.  Boldog Karácsonyt!

 

 

 

 

 

 

2008.12.23.  Mikulás rally???

 

 

 

 

 

 

2008.12.22.  Múlt, jelen, jövő

 

MÚLT: TÖRTÉNELMI TŐZSDEVÁLSÁG VIDEÓ (magyar nyelven)

 

JELEN: JOHN BOGLE VIDEO

 

JÖVŐ: MARC FABER VIDEO

 

Egy egész jó kis magyar nyelvű történelmi összeállítás volt minap a gazdasági válságokról és tőzsdekrachokról az MTV-n. Véletlenül vettem észre a műsorújságban pár perccel a kezdés előtt, de az archívumban újranézhető. Jól rámutat a kisfilm is, hogy a mostani válságban nincs semmi különös. A válságok a kapitalizmus ciklusainak a része. A rendszerbe vannak kódolva, annak velejárói. Több tucat (világ)válság volt már, és még lesz is. (Egyedül csak Bernanke bácsi hiszi, hogy soha többet nem lesz már recesszió.) Minden válság egy picit más, de az alapvető okuk ugyanaz: A félelem és óvatosság elsorvadásának és a mohóság és felelőtlenség elburjánzásának a folyamata. A reálszférában túltermelés és/vagy túlfogyasztás, a pénzügyi szférában pedig hitel- és/vagy spekulációs légvárpiramis. (Ezek közül a legsúlyosabb a hitelpiramis problémája, ez húzza el időben legtovább a válságot.)  A műsor második része egyébként a karácsonyi ünnep hagyományának magyarországi kialakulásáról szól.

 

A múlt után a jelenről esetleg érdemes meghallgatni John Bogle-t. Nem ő találta fel a spanyol viaszt, csak az index követő befektetési alapot. És ő alapította a Vanguard alapkezelőt. Egy egyszerűen gondolkodó értelmes pasas fél évszázados tapasztalattal. A jövővel kapcsolatban pedig ki másra lenne érdemes figyelni, mint Marc Faberre. De nem sok újat mond, és csak egyetlen egy dologban biztos, hogy 2009-ben nagy lesz a volatilitás. Én azonban még ebben sem vagyok biztos. J

 

 

 

 

2008.12.21. Pláza a senkiföldjén (2)

 

Egy kis adalék a 2008.09.04. Pláza a senkiföldjén című írásomhoz. A buta brit vevő, akire az izraeli építtetők rásózták 100 milliárd forintért az akkor még el sem készült Aréna Plázát, azóta már csődbe is jutott.

 

Újabb skalpot szedett a globális pénzügyi válság: lemondásra kényszerült az Arena Plazát megvásárló brit AAIM befektetési csoport vezérigazgatója, James Elton. A lépésre azután határozta el magát a vezető, hogy a cég egyik alapja (JCCO 114) csődvédelem alá került. … Elton még 2007 áprilisában került a cég élére - adta hírül az PropertyEU című internetes szaklap. A csoport működését kitüntetett sajtófigyelem övezi, hiszen a főrészvényesek között ott van például Sir Alex Ferguson, a Manchester United vezető edzője vagy Sir David Frost vezető tévés személyiség. Mindkettőjük több kampányban is szerepelt a bevezetés idején. Az AAIM még 2006 szeptemberében kétmilliárd font értékű alapot indított a Bank of Scotland-dal, utóbbi 110 millió fonttal szállt be az üzletbe. Az alap brit valamint nyugat-és kelet-európai kereskedelmi ingatlanokat vásárolt, köztük van a budapesti Arena Plaza is, azt 2007 augusztusában vette meg közel 400 millió euróért. Az elmúlt években a különböző tőkegyűjtő tranzakcióhoz felhasználták Ferguson, Frost és mások, köztük Simon Cowell pop sztár ismertségét. Összesen 500 millió font gyűlt így össze. Most megerősítették, hogy az AAIM négy milliárd fontra akarja emelni az alapban összegyűlt pénzt. (Világgazdaság cikke)

 

 

 

 

 

2008.12.20. Harvardos lúzerek

 

Íme a világ első számű üzleti egyeteme, a Harvard. 30%-ot bukott befektetésein az elitegyetem. A világ legokosabbnak tartott okostojásai. Úgy látszik nem jutott el az elit agyukig, hogy itt válság, recesszió, és medve piac lesz. Arról nem is beszélve, hogy milyen nagyot lehetett ezen kaszálni short pozíciókkal. Hogy ezekután mire fizetnek ki 22 millió dollár alapkezelési díjat a veszteségtermelő alapkezelőiknek pedig végképp nem értem. Lehet azért nem értem, mert nem jártam a Harvardra. J

 

Rekordnagyságú prémiumot kapnak még a válság kellős közepén is a világ legvagyonosabb egyetemének számító Harvard befektetéskezelői a lezárt pénzügyi évben elért eredményekért cserébe. A közel 40 milliárd dollárt forgató intézményt ugyanakkor a válság súlyosan megviselte, ami akár a költségvetésének megnyirbálásához is vezethet. 22.4 millió dollárt fizet ki a befektetéseit kezelő menedzsereknek a világ leggazdagabb egyeteme, a Harvard University az AP értesülése szerint, miután az intézmény vagyonát kezelő alapítvány 8.6 százalékos növekedéssel zárta legutóbbi pénzügyi évét, és így elérte a 36.9 milliárd dollárt. Természetesen a válságot az egyetem sem kerülhette el, ez az eredmény a június 30-án lezárult pénzügyi évre vonatkozik. Azóta viszont az egyetem a befektetésein több mint 20 százalékot veszített, de az intézmény elnöke szerint az aktuális pénzügyi év végére a veszteségek meghaladhatják a 30 százalékot is. Mindez akár a költségvetés felülbírálására is késztetheti a Harvardot, amely az elmúlt években szinte töretlenül hizlalta vagyonát az alapítvány befektetései révén, amelyekben ugyanúgy helyet kapnak különféle alternatív eszközök - például hedge fundok, nyersanyagok -, mint a tradicionális részvény és kötvénybefektetések. Az egyetem a rendelkezésére álló vagyon nagyságán túl azzal is kitűnik a hasonló intézmények közül, hogy az alapítvány befektetéseit javarészben saját hatáskörben, főállású vagyonkezelőkkel intézi, és csak a vagyonnak kevesebb, mint felére ad külső vagyonkezelési mandátumot. Az egyetem berkein belül egyébként állandó vita forrása a menedzserek prémiuma, de a vezetés álláspontja szerint külső partnerekkel még költségesebb lenne a vagyonkezelés. (Portfolio.hu cikke)

 

 

 

 

 

2008.12.19. FED: Totális bankóprés

 

 

Ehhez már kevés a szívgyógyszer. Ide mostmár inkább egy ördögűző kellene, aki a szabad világ piacgazdaságát minden áron romba dönteni akaró antikrisztust megsemmisíti.

 

Íme a FED hivatalos közleménye. Az első rész a szokásos maszlag, ami az elmúlt másfél évben csak hazugságokat és mellébeszéléseket tartalmazott, úgyhogy annak semmi jelentősége, hogy ők miket gondolnak közölni a gazdaság állapotáról. A második rész azonban minden képzeletet felülmúlóan a totális bankóprés beindításáról szól, fedezetlen pénznyomtatásról, a pénz hígításáról, szándékos elértéktelenítéséről.

 

 

FOMC STATEMENT  December 16, 2008

 

The Federal Open Market Committee decided today to establish a target range for the federal funds rate of 0 to 1/4 percent.  Since the Committee's last meeting, labor market conditions have deteriorated, and the available data indicate that consumer spending, business investment, and industrial production have declined. Financial markets remain quite strained and credit conditions tight. Overall, the outlook for economic activity has weakened further. Meanwhile, inflationary pressures have diminished appreciably. In light of the declines in the prices of energy and other commodities and the weaker prospects for economic activity, the Committee expects inflation to moderate further in coming quarters. The Federal Reserve will employ all available tools to promote the resumption of sustainable economic growth and to preserve price stability.  In particular, the Committee anticipates that weak economic conditions are likely to warrant exceptionally low levels of the federal funds rate for some time. 

 

The focus of the Committee's policy going forward will be to support the functioning of financial markets and stimulate the economy through open market operations and other measures that sustain the size of the Federal Reserve's balance sheet at a high level.  As previously announced, over the next few quarters the Federal Reserve will purchase large quantities of agency debt and mortgage-backed securities to provide support to the mortgage and housing markets, and it stands ready to expand its purchases of agency debt and mortgage-backed securities as conditions warrantThe Committee is also evaluating the potential benefits of purchasing longer-term Treasury securitiesEarly next year, the Federal Reserve will also implement the Term Asset-Backed Securities Loan Facility to facilitate the extension of credit to households and small businesses.  The Federal Reserve will continue to consider ways of using its balance sheet to further support credit markets and economic activity.

 

 

A FED hivatalos közleményét lefordítom újmagyarra. Kapcs. ford.!

 

 A bankoknak 0% kamatra korlátlan mennyiségű hitelt nyújt a Hazudós Amerikai Jegybank, azaz a FED.

 

  Jóideig marad a 0% kamat és az irgalmatlan mértékű pénznyomtatás. (A követett japán minta alapján akár 10-20 évig is.)

 

  Szinte minden létező pénzügyi WC papírt megvásárol a FED az általa nyomtatott neki semmibe nem kerülő pénzen. Ha valakinek van egy semmit sem érő értékpapírja, azt megvetetheti a FED-del, aki nyomtat egy adag újabb bankóköteget és becséréli erre a pénzre a WC papírt. Dollárt cserél WC papírra korlátlan mennyiségben. 

 

  Az elmúlt hónapokban már közel 2000 milliárd dollárnyi friss bankót nyomtatott ki és cserélt be WC papírra az amerikai jegybank, vagyis jórészt fedezetlen pénznyomtatás folyt, a pénz hígítása, de törik a fejüket, hogy a fenébe tudnának még több pénznyomót üzembe állítani.

 

 

 

                                             Grafikon: Tőzsdefórum, Concorde elemzés

 

 És végül a legdurvább: "A FED azon morfondírozik, hogy hosszabb lejáratú államkötvényeket vásárljon" = TOTÁLIS BANKÓPRÉS! FEDEZETLEN PÉNZNYOMTATÁS! A PÉNZ ÉRTÉKÉNEK MINDEN ÁRON TÖRTÉNŐ FELHÍGÍTÁSA.

 

Azaz a Felelőtlen Elmebeteg Debilek társulata (röviden FED), az amerikai állam fiskális ágával összejátszva beindítja a totális fedezetlen pénznyomtatást, a brutális pénzhígítást, a bankóprést. Az amerikai kongresszus több ezer milliárdos "mentőcsomagokkal és stimuláló programokkal" önti bele a költségvetési pénzeket a feneketlen kútba, a már így is 200%-on túlpörgetett, túlstimulált, túlfeszített, hitelpiramisra épült gazdaságba. Mivel a költségvetésnek nincs ennyi plusz bevétele, ezért ezt a több ezer milliárd dolláros plusz kiadást csak államadósságból lehet finanszírozni, vagyis több ezer milliárd dollárnyi államkötvényt kell majd kibocsátani. Ekkora mennyiségű államkötvényt talán már meg sem vennének a befektetők, ám itt lép be a rendszerbe a FED, aki előre közli, hogy irgalmatlan mennyiségű államkötvényt akar megvenni majd a piacon. A piacon, vagyis a befektetőktől, akiknek onnan van állampapírjuk, hogy közvetve/közvetlenül állami kibocsátásokból vették és veszik azokat meg. Vagyis a befektetők megveszik készpénzért az államkötvényeket az államtól, az Államkincstártól, amely államkötvényeket ezekután majd megveszi a befektetőktől készpénzért a FED, vagyis az állam egy másik intézménye. Az áttételt kiszűrve azonban valójában olyan mintha nem is lenne államkötvénykibocsátás – az állam elvileg tartozik saját magának (az Államkincstár a Jegybanknak), ami valójában kiüti egymást így a több ezer milliárd dolláros plusz állami kiadást – egy primitív áttételen keresztül – a FED által újonnan nyomtatott pénzek Államkincstárnak történő átadásával az állam tulajdonképpen a saját maga által frissen nyomott fedezetlen bankóval fizeti. Ezt hívják bankóprésnek, amely tulajdonképpen pénzhamisításnak felel meg, hiszen a pénz mint elszámolási pontrendszer zárt rendszere sérül, mert az egyik szereplő (jelen esetben az állam) a valódival megegyező pénzt hamisított, amely által több lett a forgalomban lévő fedezetlen készpénz.

 

A bankóprés alkalmazását minden kicsit is fejlettebb ország törvényei tiltják – Magyarországon is tilos a költségvetés jegybank általi finanszírozása – ugyanis pénzteremtés zárt rendszere helyetti önkényes pénznyomtatás felelőtlen költségvetési politikához vezet – hiszen semmi nem kényszeríti a költségvetést kiadásainak kézben tartására, ha bármennyi pénzt ki szabad nyomtatniuk, és azzal fizethetnek – mely aztán kontrollálhatatlan láncreakciót idézhet elő, amelynek következménye a fizetőeszköz elértéktelenődése lehet, azaz egy hiperinflációs spirál. (Elméletileg nem garantált a bankóprés hiperinflációs kimenetele, ha szigorú kontroll alatt marad és értékteremtő folyamatokat finanszíroznak vele, gyakorlatilag azonban jellemzően hiperinfláció szokott kisülni belőle.)

 

A hitelpénzrendszer pénzteremtési mechanizmusa a bankóprés által sérül. A jelenbeli pénzteremtés nem a gazdasági szereplők közötti jelen és jövőbeli pénzek zárt rendszerű áttranszformálásából keletkezik, hanem lejárati idő nélküli fedezetlen addícionális pénznyomtatásból, "pénzhamisításból", amely pénzekkel szemben nem áll kikényszeríthető visszafizetési garancia. (Azaz ha az állam nem akarja, akkor nem fogja visszaadni a kinyomtatott bankókat megsemmisítésre a jegybanknak az állampapírok lejáratakor.) Ha pedig ezeket a lejárat nélküli addícionálisan nyomott bankókat nem hívják vissza, azaz belátható időn belül önként nem semmisíti meg saját készleteiből a kinyomtatott fedezetlen bankóit a pénzhamisító állam, (és miért is tenné???), akkor ugyanabban a gazdasági környezetben több fedezetlen pénz fog cirkulálni, vagyis a pénz felhígul, azaz ugyanannyi dologra több pénz oszlik meg, így egységnyi pénzt kevesebb dologra lehet majd becserélni, azaz vásárolni. Ez a bankóprés által gerjesztett infláció tipikus esete. (Ha egy étterem túl sok ebédjegyet nyomtat ki, és ehhez nem tud elég ebédet főzni, akkor több ebédjegy került forgalomba, mint ahány ebédet meg lehet főzni. Így az ebédjegyek egy részéért nem lehet majd ebédet kapni, és nem fog érni semmit. Ezekután lesznek majd olyanok, akik inkább 2 ebédjegyet is adnak majd 1 adag ebédért, hogy nekik mindenképp jusson ebéd. És ezzel már be is indult az infláció.)

 

 

A FED tőzsdemaffia a világ legnagyobb pénzhamisító bűnbandájává vált, és lefogadom, a következő lépése az lesz, hogy részvényeket fog vásárolni a tőzsdén a frissen nyomott fedezetlen bankóival. Kinyomtat újabb pár ezer milliárd (neki semmibe nem kerülő) dollárt, mellyel felpumpálja a tőzsdét is. És ha kell, akkor még több dollárt nyomtat ki, és azokért cserébe az összes részvényt felvásárolja. A korábbi részvénytulajdonosoknak lesz egy bazinagy köteg papírjuk, amire az van írva, hogy "az állam tartozik eme bankók bemutatóinak 20-30 ezer milliárd dollárnyi szivességgel", és végre megvalósul Amerikában a termelőeszközök és javak teljes állami tulajdona, a kommunizmus. Senkinek nem lesz semmije, csak pénze, amely pénzköteg azonban nem fog érni semmit.

 

A FED, mint az összeesküvés elméletek rémálmaiból valóságossá váló antikrisztus, minden erejével azon van, hogy a szabad világ piacgazdaságát minden áron romba döntse a gazdaság alapjának, a pénznek az elértéktelenítése által.

 

 

 

PS: Természetesen a sokszor említett kinyomtatott bankó illetve készpénz alatt a modern világban már főként számlapénzt értünk. E kettő lényegében ugyanaz, annyi a különbség, mint a postai levél és az email között, de lényegét tekintve mindkettőben kötelezettséget tud valaki vállalni.

 

 

 

 

2008.12.12. Hiperinfláció – Diszkósinvázió

 

Gyerekek, a Demján-Csányi Plázába már be is gyűrűzött a hiperinfláció???

 

 

 

Azt hiszem kicsit le vagyok maradva a trendtől. Ha egy nullát levágnának az árcédula végéről, én még akkor is sokallanám. Hasonlóan, amikor hangosan bosszankodom, hogy "mi kerül ebben a fotelben…" akarom mondani Graham kenyérben hétszáz forintba? Anyum erre: "Jesszusom, már kétszáz forint egy kiló kenyér???" Mondom neki: "Nem 200, hanem 700!!!"

 

Amire még rácsodálkoztam, hogy diszkós nélkül ma már elképezlhetetlen egy trendi ruhabolt??? J

 

 

 

Csak annyit még ehhez az inflációs témához, hogy ha netán végül csökken is majd az infláció, az ugye csupán azt fogja jelenteni, hogy nem értéktelenedik MÉG TOVÁBB a pénz. De az eddigi években elszenvedett brutális elértéktelenődés nem fog visszájára fordulni. Az elmúlt 4-5 évben duplájára emelkedett az életvitel költsége, vagyis 100% volt az infláció. A pénz értéke nem fog visszajönni, ha lecsökken az infláció, csupán nem értéktelenedik még tovább. Reálértékben elbuktuk a pénzük felét az elmúlt pár évben, és a "jó" hír az, hogy nem bukunk tovább. Olyan ez az inflációs örömködés, mintha azzal örömködnénk, hogy miután a 10000-es OTP leesett 3000-re, jövöre már nem esik tovább. Tényleg jó hír, csakhát az eddigi veszteség ettől nem fog visszajönni.

 

PS: Nem tudom észrevettétek-e, hogy a Pannon percdíjat is felemelték 37-ről 39-re. Arról nem is beszélve, hogy feltöltőkártya kedvezményt még év közben csökkentették. Ez a két lépés pont 10%-os áremelést jelent. És akkor még a WAPot meg sem említem, aminek a tarifája 50 fillérről 10Ft-ra emelkedett pár év alatt: 1900% infláció.

 

 

 

 

 

2008.12.08. A recesszió nem a betegség, hanem a gyógyszer

 

Hihetetlen mennnyi idióta ül kormányzati csúcspozícióban. Pontosabban tulajdonképpen csak idióták ülnek kormányzati csúcspozícióban. Teljesen értelmetlenül öntik a feneketlen kútba a közpénzeket ezekkel a már több ezer milliárd dolláros, fontos, eurós stimuláló programokkal. Amellyel csak még nagyobb válságba lavírozzák bele a világgazdaságot. Nem értik ezek a szellemi rokkantak, hogy egy ekkora évtizedek óta tartó fogyasztási és hitelezési lufi után a recesszió ellen küzdeni baromság, mert a recesszió nem a betegség, hanem a gyógyszer. A betegség a felelőtlen, hitelből történő túlfeszített zabálás (fogyasztás) volt. Az ellen kellett volna fellépni! MEGELŐZNI! De ezek a kormányzati barmok ezt a túlfeszített fogyasztást minden erőből még támogatták és ösztönözték is. Az a jó, ha fogyaszt a nép. És ha elfogyott a pénze, akkor fogyasszon hitelből! És ha nem tudja a hiteleket törleszteni, akkor adjunk nekik újabb hiteleket, amiből a korábbi hiteleket tudják törleszteni, és még többet fogyasztani. Amerikában a hitelkamatok már kb a jövedelmek negyedét emésztik fel.

 

És amikor nincs több hitel, és összeomlik a hitelpiramis, és végre visszatérnénk a realitás talajára, akkor az államok megpróbálják még tovább fújni a már számtalan lyukból eresztő gigantikus fogyasztási luftballont közpénzből, azaz újabb hitelekből = államadósságból. Ennek pedig az lesz a vége, hogy az államok sem fognak több hitelt kapni, azaz államcsőd felé sodródnak a kormányok.

 

A túlfeszített fogyasztási luftballon kidurrant. Vége! Nincs több új hitel a korábbi hitelek törlesztésére és a fogyasztás még tovább növelésére. El kell kezdeni valójában is törleszteni a tartozásokat, azaz visszafogni a fogyasztást és megtakarítani. Ez a gyógyszer, vagyis a fogyasztás recessziója és a megtakarítások növelése a hiteltörlesztések érdekében.

 

A recesszió a ciklikus természetű gazdaság természetes korrekciós folyamata. A túladagolás gyógyszere. Ezzel szemben a kormányok a recessziós gyógyszerrel teljesen ellentétesen megpróbálják még tovább feszíteni a tarthatatlan fogyasztási lázat, még több hitelt pumpálni a luftballonba, a 0% kamatlábakkal még kevésbé ösztönözni a megtakarításokat, vagyis gyógyszer helyett mérget pumpálnak a már így is súlyos állapotú betegbe.

 

A legrövidebb út az egyenes. A gazdaság azonban a természeténél fogva hullámzó. Minél nagyobb expanziós hullámok futnak fel a gazdaságban, annal nagyobb visszaeséseket okoz. Hosszú távon akkor optimális a konjunktúrális fejlődés, ha ez a hullámzás minél kiegyensúlyozottabb. Ezt a kiegyensúlyozottságot pedig az állami gazdaságpolitikával kellene segíteni. Azaz nem szabadott volna hagyni ekkora gigantikus fogyasztási- és hitelpiramisba futni a gazdaságot, amely most így törvényszerűen évekig tartó brutális visszaesést fog eredményezni. A felelőtlen expanzióban a kormányoknak tartalékokat kellett volna felhalmozni, mérsékelni a fogyasztási lázat, öszötönözni a megtakarítást, csökkenteni a költségvetési hiányt és az államadósságot. És amikor a gazdasági konjunktúra visszaesik, akkor ezekből a tartalékokból az állam tudna tompítani, ösztönözni a gazdasági aktivitást, lenne mozgástere a költségvetésnek és lehetne államadósságból beruházni.

 

Azonban a hosszú expanziós konjunktúrális ciklusban a kormányok nem halmoztak fel tartalékot. Sőt, ők maguk is fűtötték ezt a felelőtlen expanziót. És most, amikor eljött a természetes korrekció ideje, nincs tartalékuk az államoknak, és nem értik meg, hogy nem lehet tovább feszíteni a húrt, mert az csak még nagyobb összeroppanáshoz fog vezetni.

 

Egy egyszerű példával élve, az embernek tartósan akkor maximális a szellemi és fizikai teljesítménye, ha nem dolgozza halálra magát és kellően kipiheni magát. 16 órát lehet dolgozni 1-2 napig, de utána pihenni kell, vissza kell fogni. Kibír az ember 24 órát is alvás nélkül, de akkor a másnapja katasztrófális lesz és használhatatlan. Amit most a stimuláló programokkal csinálnak a kormányok az olyan, mintha 16 óra munka után, egyre erősebb kávékat itatnának az emberrel, hogy még tovább és még tovább dolgozzon, és nem engedik, hogy pihenjen, aludjon. Egy idő után azonban a kávé sem segít. Az ember összeesik, és pihennie kell. Sokat. Nagyon sokat!

 

A néhány év alatt hitelből eltapsolt felelőtlen fogyasztás és befektetés után most a hiteltörlesztés 20-30 éves időszaka következik. 

 

 

 

 

2008.12.06. Jééé, mégiscsak recesszió van már egy éve???

 

 

Az Egyesült Államok gazdasága már "hivatalosan" is recesszióban van; a gazdasági ciklusokat értékelő Nemzeti Gazdasági Kutatóiroda (NBER) megállapította: az amerikai gazdaság 2007 decembere óta a recesszió állapotában van - közölte hétfőn a CNN hírtelevízió. A független, nem kormányzati szervezetként működő NBER aznapi közleménye szerint a gazdasági recesszió nagyjából egy éve tart.  (Tőzsdefórum – 2008. december 2. 7 óra 25 perc )

 

Nocsak nocsak! Én megmondtam, hogy a hivatalos statisztikák mind manipuláltak, és Bernanke, Paulson, Bush és az egész kormányzat hazudnak. Ezekután mindenki eldöntheti, hogy akkor kinek is hisz: a hivatalos statisztikáknak vagy nekem. ;-)  (Magyarul a szemének vagy az eszének.)

 

Egy kis visszatekintés, hogyan is hazudták végig az elmúlt másfél évet:

 

 

 

HIVATALOS ÁLLÁSPONT (HAZUGSÁG)

 

2007.03.29. Megakadt a lemezjátszó – Mr.President csak a Coco Jambot nyomatja

 

 

Úgy látszik csak ezt tudja rappelni a FED elnök: 2% GDP növekedés és 2% infláció várható. A másodlagos jelzálogcsődök pedig szerinte nem jelentenek veszélyt a gazdaság egészére.

 

2007.05.09. FOMC STATEMENT

 

Nevertheless, the economy seems likely to expand at a moderate pace over coming quarters.

 

2008.07.28. FOMC STATEMENT

 

The economy seems likely to continue to expand at a moderate pace over coming quarters.

 

2007.08.07. FOMC STATEMENT

 

Nevertheless, the economy seems likely to continue to expand at a moderate pace over coming quarters, supported by solid growth in employment and incomes and a robust global economy.

 

2007.12.11. FOMC STATEMENT

 

Incoming information suggests that economic growth is slowing... Today’s action, combined with the policy actions taken earlier, should help promote moderate growth over time

 

2008.01.30. FOMC STATEMENT

 

Today’s policy action, combined with those taken earlier, should help to promote moderate growth over time and to mitigate the risks to economic activity. 

 

2008.04.30. FOMC STATEMENT

 

The substantial easing of monetary policy to date, combined with ongoing measures to foster market liquidity, should help to promote moderate growth over time and to mitigate risks to economic activity

 

2008.05.18.  Manipuláció (3) – Méghogy nincs recesszió??? De van! De van! De van…

 

 

 

2008.06.25. FOMC STATEMENT

 

Recent information indicates that overall economic activity continues to expand.

 

2008.08.05. FOMC STATEMENT

 

Economic activity expanded in the second quarter

 

2008.10.08. FOMC STATEMENT

 

Incoming economic data suggest that the pace of economic activity has slowed markedly in recent months. [= CSAK LASSULÁS, NEM VISSZAESÉS!!!]

 

2008.10.28. FOMC STATEMENT

 

The pace of economic activity appears to have slowed markedly. [= CSAK LASSULÁS, NEM VISSZAESÉS!!!]

 

2008.11.04. USA ELNÖKVÁLASZTÁS

 

2008.12.02. Az Egyesült Államok gazdasága már "hivatalosan" is recesszióban van; a gazdasági ciklusokat értékelő Nemzeti Gazdasági Kutatóiroda (NBER) megállapította: az amerikai gazdaság 2007 decembere óta a recesszió állapotában van - közölte hétfőn a CNN hírtelevízió.. 

 

 

NYILASI BLOG ÁLLÁSPONTJA (VALÓSÁG)

 

2007.03.29. Megakadt a lemezjátszó – Mr.President csak a Coco Jambot nyomatja

 

A hitelek beszűkülésével a mögöttes reálgazdasági folyamatok is beszűkülnek. Ez pedig mindenképp további gazdasági lassulást fog eredményezni, mely jelen alig 2%-os növekedésről jó esetben nullára esést, stagnálást jelent, rosszabb esetben pedig recessziót.

 

2007.04.10.  "2007 is going to suck" – and has been doing so in deed

 

A szenvedő amerikai autógyártás vezetésével a gyáripar már egy ideje stagnál. A házépítő szektor súlyos visszaesésben, "2007 egésze szopás lesz". A pénzügyi szektor perspektíváit a jelzáloghitelek bedőlésének láncreakciója veszélyezteti. Ez már elég nagy visszahúzó erőt képvisel, de ha még a szolgáltató szektor is beáll, amely az amerikai gazdaság legnagyobb szelete, akkor borítékolható a recesszió. Nem tudom mi a fene tudná még hajtani a gazdaságot, ha minden csökken???

 

2007.04.29. USA GDP – Tovább a lejtőn

 

A fekete leves még majd csak ezután jön, és majd csak a következő negyedévekben fog igazán begyűrűzni, és nem lepődnék meg, ha egyszercsak bekopogtatna a recesszió.

 

2007.05.31.  USA GDP – A gyengébbnél is gyengébb

 

"A tőzsde a gazdaság tükre" – tanítják a közgazdsági könyvek. Csak kicsit torzít ez a tőzsdei tükör. Az izmos gazdaság illúziója mögött már csak hitelekből hízlalt túlfeszített zabálás folyik. (A jövedelmek negyede már hitelkamatokra megy el. )

 

2007.09.09. Arcukba köpött a recesszió, de még mindig vigyorognak

 

A már 12 hónapja vaksi közgazdászoknak most az arcába köpött a recesszió, de még mindig vigyorognak, és még mindig mindenki a végletekig ragaszkodik a bullhoz és a részvényeihez, és várja, hogy új csúcsra menjen a Dow Jones… és aztán onnan is tovább. Erre viszont már semmi remény. A recesszió itt van az ajtóban, és már nincs lehetőség elkeregetni. Az eszetlen hitelexpanziónak vége. A lakásáremelkedéseknek vége. Az 1000 milliárd dollárnyi home equity withdrawalnak [lakásárnövekedésre mint újabb fedezetre felvett újabb és újabb fogyasztási hiteleknek] vége. A tőzsdei árfolyamemelkedésnek vége. Nincs több virtuális vagyonnövekedés, aminek "fedezetéből" tovább lehetne nyújtózkodni, mint ameddig a takaró ér, és tovább fűteni a túlfeszített fogyasztási lázat. (Sőt, több száz milliárdos veszteségek vannak a gazdaságban és a pénzügyi rendszerben.) És mostmár nincs több új munkahely sem. Nincs több levegő, amivel a túlfeszített fogyasztási lufit tovább lehetne pumpálni: a consumer spending "össze fog omlani", és piszok szar fogyasztási adatok fognak jönni.

 

2008.04.01. Minden nap bolondok napja – Hurrá!

 

Nemcsak április elsején, de már másfél éve minden nap bolondok napja van. Több száz milliárdos veszteségek a subprime hiteleken? Hurrá! Befagytak a pénzpiacok? Hurrá! Összeomlott az ingatlanpiac? Hurrrá! Kétmillió ember feje fölül elárverezik a házát? Hurrá! Összeomlott a Bear Stearns bankház? Hurrrá! Százmilliárd dolláros tőkeemelésre és 500 milliárd dolláros kormányzati tőkeinjekcióra szorul a bankrendszer hogy össze ne omoljon? Hurrá! Recesszióban a feldolgozóipar? Hurrá! Recesszióban már a szolgáltató szektor is? Hurrrá! Recesszióban a teljes amerikai gazdaság? Hurrá! Több százezres elbocsátások és növekvő munkanélküliség? Hurrá! 10 dollár helyett 100 dollár az olaj? Hurrá! Triplájára emelkedett a gabona ára? Hurrá! Évtizedes és évszázados mélységekben a dollár? Hurrá! Brutálisan gerjed az infláció? Hurrá! A  cégvezetőknek, a könyvvizsgálóknak, a kormányzatnak, a FED-nek lövésük sincs mi folyik a valóságban, csak bla bla überoptimista hazugságokkal állnak elő, amelyekkel pár hónapon belül mindig leégnek? Hurrá! Hurrá! Hurrá!

 

2008.04.10.  Marc Fabe(a)r

 

a FED és a kormányzat magatartása felháborító. A gigantikus hitellufit éveken, évtizedeken keresztül együtt fújta a FED és kormányzat a pénzintézetekkel. Az ég vilagon nem tettek ez ellen semmit, tétlenül nézték a hitelexpanzió parazitáinak garázdálkodását, sőt, még olajat is öntöttek a tűzre az évekig mesterségesen negatívban tartott reálkamatokkal. Most meg hogy kidurrant a hitellufi, minden áron görcsösen próbálják a százmilliárdos lyukakat [az állampolgárok pénzén] ingyenesen osztogatott pénzkötegekkel betömni, és BÁRMI ÁRON szembemenni a túlfűtött kapitalizmus természetes korrekciójával, az elkerülhetetlen recesszióval. Amit a FED és a kormányzat az elnökválasztási hatalmi harc miatt csinál [megpróbálják bármi áron kihúzni a novemberi elnökválasztásig a pénzügyi összeomlást], azzal csak brutálisan rontanak a helyzeten.  A recesszió elkerülhetetlen, és már egy évvel ezelőtt is teljesen nyílvánvaló volt, hogy egy ilyen brutális expanzió után nem lehet tenni ellene semmit. A recesszió egy természetes piacgazdasági korrekció. Viszont a minél gyorsabb természetes megtisztulás helyett évekig tartó gazdasági szenvedést, szarban dagonyázást, vagy rosszabb esetben mindenkit kegyetlenül ledaráló gyilkos stagflációt eredményező inflációs spirált okozhat a rendkívül felelőtlen monetáris politika. A FED kizárólag a politikai és gazdasági maffia tőzsdemanipulátorává vált, de mint [a pénz értékállóságáért felelős] jegybank, (a világ jegybankja), megbukott.  

 

2008.05.18.  Manipuláció (3) – Méghogy nincs recesszió??? De van! De van! De van…

 

A kormányzati statisztika szerint az amerikai gazdaság reálértéken számolva is töretlenül növekszik, nincs visszaesés, csupán a növekedés üteme lassult.

 

Szinte minden indikátor az ameriai gazdaság visszaesését, azaz recessziót tükröz, miközben rendkívül ellentmondásos módon az aggregált REÁL GDP mutató a gazdaság töretlen növekedését próbálja elhitetni velünk.

 

2008. július 4.   Függetlenség Fejetlenség napja

 

 

 

 

 

 

2008.12.04. Válság vásárlási láz

 

Így hívja Kinga az idei karácsonyi vásárlási rohamot. J Én magam már be sem teszem a lábam ilyenkor a bevásárló központokba. Nem is értem minek is, ha februárban úgyis mindent féláron adnak mindig. Évente kétszer elég vásárolni, februárban és augusztusban. Féláron, harmadáron, negyedáron. (Amerikában meg ötödéért, tizedéért!!!) Én már lehetőleg nem is veszek semmit. Minek??? Már annyi kacatot összevásárolgatott az ember az évek alatt, amelynek a negyedét sem hordja / használja, és már nem férnek el a dolgok a lakásban. Én egyébkéntis még az alapjáratot sem bírom, ezért mindig éjszaka vásárolok az üres Tescoban egy-egy buli után. (És aki szidja ezeket a nyugati üzletláncokat, azokat azért visszaküldeném a 80as évekbe sorba állni az egy kiló banánért. Hátha sorra kerülnek a szombat déli zárásig, anélkül, hogy a vizezett zacskós tej közben teljesen elcsöpögne. Ha ezek a "multik" nem lennének, szinte semmit sem lehetne itthon kapni, és azt is csak drágábban, mert akkor a magyar áruknak nem kellene versenyeznie a világ jobbnál jobb és olcsóbbnál olcsóbb portékáival.)

 

A másik jópofa az volt mostanában Kingától, amikor októberben a híradók másról sem szóltak, csak a VÁLSÁGRÓL. Értetlenkedve hallgatja a híradókat: "Ezeknek most esik le, hogy válság van??? Én már ezt hallgatom másfél éve minden áldott nap." J

 

 

 

Még attól megy fel bennem a pumpa, hogy ilyenkor télen a karácsonyi vásárlási lázban, amikor kint 0 fok van, az emberek jégeralsót hordanak, vastag pulóverrel, télikabáttal, sállal, sapkával, kesztyűvel, akkor mi értelme van felfűteni a bevásároló központokat 27 fokra, hogy még az eladókról is folyik a víz, pedig azok csak egy szál rövidujjúban dolgoznak??? Negyed óra után menekülnek a vásárlók, mert majd megfulladnak. Ha majd egyszer nekem is lesz egy plázám – miért is ne lehetne, ha egyszer Csányi úrnak is lett J – akkor ott télen az eladók fognak beöltözni, mert csak 15 fok lesz. Nehogymá' elüldözzük a potenciális vásárlókat, ha már egyszer betévedtek!!

 

 

 

 

2008.11.30.  Hálaadás  – 11 éves mélypont

 

Hálát adhatnak a részvénytulajdonosok, hogy egyelőre ennyivel megúszták. Az S&P500 kiütötte 2003-as recessziós mélypontját, mely 11 éves minimumot jelent. Tulajdonképpen a Dow(n) Jones index is szinte megnyalta ezt a mélypontot, de aztán ebből a pánikból egy 1400 pontos visszapattanás következett. Ahogy már írtam, ez az október 10-i mélypont lényegén már nem sokat változtat, ráadásul a globális tőzsdék nagy része nem is ütött azóta újabb mélypontot. A hírek természetesen katasztrófálisak, és a jövő is, de ez a "megvolt az alja" talán egy kis ideiglenes fellélegzésre elég lesz. 

 

 

S&P500 index 12 éve. Kiütötte a 2003-as recessziós mélypontot.

 

 

 

11 éves mélypont után masszív visszapattanás

 

 

 

 

Dow(n) Jones: 1400 pontos rally a mélypontról 5 nap alatt

 

 

 

 

 

2008.11.29. Marc Faber, Jim Rogers, Robert Shiller és az INFLÁCIÓ

 

 

MARC FABER VIDEÓK:   NOV25    NOV11    OKT30    OKT21     OKT14     SZEPT

 

JIM ROGERS VIDEÓK:   NOV25    NOV3    OKT10

 

BONUSZ VIDEÓK:  RobertShiller30perc     DennisGartmanOKT30     RoubiniOKT30

 

Kezdjük a bónusz videóval, Robert Shillerrel, aki az ingatlanpiaci indexek és azokból képzett derivatívák tőzsdére vitelének úttörője. (Pl a S&P Case-Shiller index egy nagyon korrekt index, hiszen ugyanazon ingatlanok tranzakcióiból állapítja meg az árszinvonal változását.) Elég jól látja a helyzetet anélkül, hogy érdekelt lenne bármilyen pozícióban is. Jimmy papát továbbra is csak félig tudom komolyan venni – persze a "szakértők" 99%-át meg semmennyire sem – de azért rá mindig érdemes figyelni. És ő legalább szókimondó, nem kímél senkit, odacsap a sok balféknek. Faber, akivel az utóbbi időkben szinte teljesen egyetértettem, most megint előjött az arannyal. (Az aranylázzal én nem tudok egyetérteni. Lehet, hogy az utolsó lufi lesz ami kipukkad, de valójában az aranynak szinte semmi hasznavehető értéke nincs. Csak egy védőtalizmán, ami majd megvéd a bajtól, és ha elég sokan így gondolják, akkor a vételek miatt jó eséllyel önbeteljesítő folyamattá is válik.)

 

Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben a legfontosabb kérdés szerintem az, amire Marc Faber is bizonytalan valaszt ad: az INFLÁCIÓ. Minden másban szinte teljesen egyertelmú a kép, de ezen én is sokat morfondírozom az utóbbi hónapokban, és szintén bizonytalannak ítélem a helyzetet. Egyrészről több ezer milliárd dollárnyi, eurónyi, fontnyi, franknyi, … pénzt "nyomtattak" a jegybankok és adtak oda 0% kamatra a bankoknak. Egy részét már valójában fedezetlenül. Ez hiperinflációs nyomás lenne, csakhogy a pénz forgási sebessége drasztikusan lecsökkent, a jegybankok által a bankrenszerbe pumpált gigantikus mennyiségű készpénzt nem forgatják tovább a bankok, hanem szinte csak saját likviditásukat fedezik belőle, így a pénz körforgása szinte leállt, befagyott. A pénzpiac befagyott állapota azonban nem fog örökké tartani, és amikor elkezd majd olvadozni, akkor ez a brutális pénzmennyiség elkezd majd egyre jobban cirkulálni a pénzpiacon és a világgazdaságban inflációs nyomást gerjesztve. Másrészről hálistennek ezzel szemben áll egy drasztikus eszközárcsökkenés, hiszen több tízezer milliárd dollárnyi korábban virtuálisan felpumpált értékpapírvagyon olvadt el az elmúlt időszakban – az ingatlanárakról nem is beszélve – mely a vagyonvesztés miatt drasztikusan keresletcsökkentő hatású, így a túlkínálat miatt árcsökkentő hatással is járó recessziót eredményez. Ezen erők sodrásában alakul majd az infláció, amely erők eredőjét még nem nagyon lehet tisztán látni.

 

És a probléma ebben az, hogy az infláció a megtakarítók és tőkebefektetők legnagyobb ellensége, amely ellen nem nagyon lehet védekezni. Egyetlen dolog tudna megvédeni az inflációtól: a magas kamat, azonban a jegybankok "jóvoltából" a globálisan 0%-hoz konvergáló kamatokkal erre már semmi reményük a befektetőknek, a jegybankok mindenáron megpróbálják elértékteleníteni a pénzt, hogy ezzel egyúttal az irdatlan mennyiségű rossz hiteleket is elértéktelenítsék, reál értékben minél előbb "lekicsinyítsék", elpárologtassák, de sajnos ezzel a vagyonokat és jövedelmeket is elértéktelenítik, így már csak reménykedni lehet, de védekezni nem az infláció ellen. (Erre mondja Marc Faber, hogy a pénz értékállóságában már nem lehet bízni, hiszen a jegybankok mindenáron el akarják értékteleníteni a pénzt, és ezért pénz helyett széfbe zárt aranyrudakban kell tartani a tőke nagy részét.) Az infláció ellen védekezni azért is reménytelen a mostani helyzetben, mert a világ összes jegybankja összehangoltan nyomtatja és ajándékozza 0% kamatra a zsetonokat fedezetlenül, a kormányok pedig ész és kontroll nélkül öntik a feneketlen kútba a pénzt egyre nagyobb válságba lavírozva bele a világgazdaságot az értelmetlen stimuláló csomagok áraként egekbe emelkedő államadósságokkal.

 

És mi magyar befektetők és megtakarítók még örülhetünk, hogy most nálunk legalább nem nulla a kamat, hanem végre sok évnyi negatív reálkamat után legalább nem értéktelenednek mégtovább hazai megtakarításaink, és végre megállt a hazai megtakarítók kizsákmányolásának és a hitelfelvevők agyontámogatásának felháborító folyamata, mely brutális inflációs környezetben a szorgos hangyák megtakarításait elherdálhatták a hitelből dorbézoló tücskök.

 

Mindeközben, mivel az inflációs pálya bizonytalan, viszont az infláció ellen nem nagyon lehet védekezni, (20%-os infláció magától is lehet bármikor, de 20% hozamot kitermelni már nem egyszerű dolog), ezért spekulánsként inkább az infláció csökkenésére érdemes játszani, mivel az infláció emelkedéséből a jelenlegi katasztrófális irányba haladó globális fiskális és monetáris politika okozta pénzügyi környezetben nem nagyon lehet profitálni. Két választás van, fej vagy írás: az egyikkel csak bukni lehet, a másikkal talán nyerni is. Erre bazírozva javasoltam októberi cikkemben a magyar államkötvények illetve kötvényalapok vételét, mely szerencsés esetben akár 20%-os hozamot is eredményezhetnek viszonylag mérsékelt kockázat mellett. Ha viszont netán jön a hiperinfláció, az ellen úgysem tudja a tőkét megvédeni semmi.

 

 

 

 

2008.11.24. Ami a MOL gyorsjelentésből kimaradt – 800 milliárd veszteség a saját részvényeken

 

Mivel a menedzsment által illegálisan vásárolt és baráti kezekben parkoltatott több mint 40%-os sajátrészvény pakett nincs benne a MOL mérlegében, gyorsjelentésében – hanem ezek úgy szerepelnek mint sima külső tulajdonosoknál lévő részvények – ezért az ezeken a részvényeken elszenvedett 800 milliárd forintos árfolyamveszteség sem szerepel a gyorsjelentésben. Pedig ezeket a részvényeket a MOL pénzén vásárolgatta össze a menedzsment 1100-1200 milliárd forintért 27 ezer feletti átlagárral, és baráti kezekben parkoltatva titkos zsebszerződésekkel kontrollálja, vagyis ezek valójában a MOL saját részvényei. És a veszteség is a MOLé, amely mostanára úgy 7-800 milliárd forintra hízott.

 

És ezekkel a részvényekkel nem is tud semmit sem csinálni, beleragadtak, mint az amatőr spekulánsok. Ekkora mennyiséget képtelenség eladni ilyen tőkepiaci klímában. Az árfolyam már így is csak harmada mint amennyiért a MOL vette a részvényeket, és majdnem negyede mint amennyit az ÖMV adott volna értük a MOL menedzsment által ellehetetlenített ajánlatában. 1200 milliárd forintért vásárolt a menedzsement MOL részvényeket a MOL pénzén, amelyek már csak 400 milliárdot érnek. A menedzsment "eltőzsdézett" és elbukott 800 milliárd forintot. HITELBŐL!!! Bizony bizony, nem csak a 800 milliárd veszteségről van itt szó, hanem a teljes 1200 milliárdnyi KÉSZPÉNZről, amelyért a részvényeket HITELBŐL megvásárolta, és mely után évente legalább 100 milliárd forint kamatot is kell fizetni. (Ha egyáltalán fog nekik tovább biztosítani hitelt valaki.) Ha pedig ezt az évi 100 milliárd forintnyi kamatveszteséget levonjuk a romló olajiparági környezetben kitermelhető éves nyereségből, akkor végül azt kapjuk, hogy a MOL menedzsment eltőzsdézte és elbukta a következő 5-10 év nyereségét. Vagyis óriási szarba lavírozta bele a MOLt a menedzsmentje. Csak az menthetné meg, ha felmenne az árfolyam, és elfogadható áron ki tudna szállni a saját részvényekből, de ez pont amiatt nem lehetséges, mert ilyen helyzetbe lavírozta bele a MOLt a menedzsment, ami miatt a MOLnak most duplán rossz. 

 

 

Egy tulajdonosi leosztás az év folyamán, amely kártyákat néha újrakeveri a menedzsment a strómanok között.

 

 

 

 

MOL kötelezettségei és HITELÁLLOMÁNYA  2007.06.30  vs  2008.09.30  (millió forint)

Összes hosszú lejáratú kötelezettség    438611 vs 1204787

Összes rövid lejáratú kötelezettség       496692  vs  719395

 

Vagyis a mérleg mutatja, hogy a sajátrészvény vásárlások időszaka alatt 1000 milliárd forinttal nőtt a MOL hitelállománya. (Hogy konkrétan mit finanszíroz cashflowból és mit hitelből az végülis mindegy. A lényeg, hogy ha nem vette volna meg ezt a sok saját részvényt, akkor 1200 milliárddal kevesebb hitelre lenne szüksége.)

 

Arról nem is beszélve, hogy a részvények parkoltatásának finanszírozása részben vélhetően mérlegen kívüli kötelezettség: titkos zsebszerződésekben rögzített kötelezettségvállalás a részvények bekerülési áron való visszavásárlására. Ezekben az esetekben a MOL valójában szivességet kért a stróman bankoktól, hogy azok vegyenek meg tőle MOL részvényeket, vagyis a bankok pénze áll a részvényekben, (nem a MOL-é), amelyért a bankok tisztes díjat/kamatot számítanak fel a MOL-nak, a visszavásárlást pedig titkos zsebszerződés biztosítja. Vagyis valójában ez mérlegen kívüli finanszírozási hitel és kockázatvállalás.

 

PS: Ha bevonnák a részvényeket, az ugye a legrosszabb verzió, hiszen ekkor megsemmisíti a 40-50 millió papírdarabot, amiért kiadta az 1200 milliárd forintnyi készpénzt, mely aktussal 1200 milliárd forintnyi visszavonhatatlan és életbevágó tőkekivonást hajtana végre a cégben, és 1150 milliárd végérvényesen realizált veszteséget eredményezne. (A 40-50 milliárd forintnyi jegyzet tőke mint tulajdonosokkal szembeni kötelezettség megszűnése bevételi tényező. Az 1000Ft névérték bevétel vs a 27ezer forint feletti beszerzési ár ráfordítás)

 

PS2: Azóta közben azon morfondírozom, hogy az első 10-15% saját részvényről (Magnolia és társaik) határozottan úgy rémlik, hogy azokat alacsonyabb áron vette a MOL, mert az az ÖMV ajánlat előtt volt, és csak a gigantikus pánikvásárlások voltak a portfolio.hu által számított 27 ezres átlagár fölött. Nagyságrendileg nem sokat változtat a képen, de talán így 100-150 milliárddal kisebb a veszteség illetve a hitel.

 

 

 

 

 

2008.11.23.     

 

 

KLIKK A KÉPRE A VIDEÓHOZ, amelyben a szaudi herceg, a Citibank legnagyobb részvényese nyilatkozott a CNBC-nek. Érdemes kinagyítani a videót, és akkor láthatjuk, hogy a befektetéselemzésnek mennyire nélkülözhetetlen eszköze az éjszaka hordott napszemüveg, a kashmír sál, a sétapálca, a kézben buzerálandó koboloj, és különösen a háttérben tébláboló lovak és nyakukat nyújtogató tevék. J

 

Tavaly ilyentájban írtam a Merrill Lynch, Citibank és a UBS hazugságairól. Hogy hazudnak, a szőnyeg alá söprik a hatalmas szarkupacokat, eltitkolják a valós helyzetet, elhessegetik a katasztrófális problémákat, és még saját részvényeseiket is átverik, amikor azt szajkózzák, hogy nincs semmi gond, minden rendben, és semmi hatása nem lesz a subprime hitelválságnak.

 

A három bankról szóló írásomból most felidézek pár gondolatot:

 

2007.10.29. Kenjük rá a szart a négerre!

Fél éve, március óta mást se hallunk a nagy bankházaktól, minthogy semmi komoly hatása nem lesz a subprime hitelválságnak. Aztán mostmár ott tartunk, hogy ez a semmi ideáig már 30 milliárd dolláros veszteség beismerésére késztette őket. (És ez természetesen még mindig csak a jéghegy csúcsa, az a veszteség, amit már nem tudnak tovább rejtegetni, titkolni, halasztgatni.)  "A múlt heti bejelentés szerint a Merrill 8,4 milliárd dolláros harmadik negyedéves leírása a mindenkori legnagyobb pénzügyi veszteségnek számít, amelyből 7,9 milliárd dollár jelzáloggal kapcsolatos eszközök újraértékeléséből ered. …"A Merrill Lynch & Co. októberben közzétett profit warningjában még 5 milliárd dolláros veszteségleírást jósolt, amelyet a befektetők meglehetősen pozitívan fogadtak akkor, hiszen úgy vélték, hogy végre tisztában lehetnek azzal, hogy mekkora vesztesége származott a cégnek subprime kitettségéből." (Portfólió) Méghogy tisztában lehetnek, hogy mekkorák a veszteségek??? Japánban 17 éve szenvednek a bankok a befagyott hitelek veszteségeitől. Majd ha az utolsó 30 éves jelzálogszerződés is lejár 2037-ben, akkor majd mérleget vonhatunk, hogy mekkora is a veszteség. Addigis óvatos becslések szerint maradjunk annyiban, hogy több száz milliárd dollár.  … Az egész Wall Street akkora szarkupacot gyűjtött össze, hogy majd bele fulladnak. A pénzügyi szféra összes szereplője tele van a több ezer milliárdnyi irreális könyvértéken nyílvántartott bóvli hitelderivatívokkal, melyek piaca befagyott, az instrumentumok értékesíthetetlenek és értékelhetetlenek, cashflowjuk többszörösen bizonytalan, bonyolultságuk átláthatatlan, fizetési garanciájuk behajthatatlan. Nyílvánvalóan hatalmas gebasz van, ha 30 milliárd dollárnyi veszteséget már kénytelenek voltak elismerni a wall streeti szarkeverők, miközben fél éve azt szajkózzák, hogy semmi hatása nem lesz a subprime válságnak.

 

 

2007.11.05. Újabb szarkupac – Ezúttal a Citibank vezetője fulladt bele 

Alig telt el pár nap előző cikkem óta, és máris előbukkant egy újabb 11 milliárd dollárnyi veszteséget tartalmazó szarkupac. Hol is tartunk most szumma? Az állítólagos semmiből már 40-45 milliárd dollár veszteség lett. Tehát ami józan paraszti ésszel teljesen nyílvánvaló volt 2007. március 12-én a New Century csődjével, vagyishogy az egész subprime hitelezés szőröstől bőröstől össze fog omlani, azt 6 hónapon keresztül a Citibank teljesen figyelmen kívül hagyta, szőnyeg alá söpörte, elhallgatta, eltitkolta, elsikkasztotta. Fél évig azt állították, hogy nincs semmi gond, minden rendben, és semmi hatása nem lesz a subprime hitelválságnak. 327000 ember dolgozik a Citibanknál. Fél évig ezek közül nem volt egyetlen egy sem, aki előállt volna azzal, hogy "Hé górékáim, nincs esetleg valami gond ezzel a subprime lendinggel itt a házunk táján???"  A világ legnagyobb bankjánál nem volt senki, aki észrevette volna ezt a triviális és brutális 17 milliárdos veszteséget, és közölte volna a részvényesekkel, hogy azért van itt egy "kis" bibi, miközben év eleje óta percenként hangzik el a hírekben hogy "subprime hitelválság" ??? Hát akkor a Citibanknál vagy mindenki hülye, vagy mindenki konspirációs sikkasztás bűncselekményét követette el. ... Egy hónapja aztán elismerték, hogy a semmi helyett azért lesz némi veszteség a subprime miatt. A két hete közzétett gyorsjelentésben pedig beismertek 3 milliárd dollár subprime veszteséget, és másik 3 milliárd bukót: "Citi announced $3 billion in writedowns because of bad subprime bets and tighter credit market conditions.  Citi has revealed losses totaling just under $6 billion, including $3 billion for defaulted loan provisions…. "I would say this quarter's performance was well below our expectations and frankly surprising," Prince [the CEO] said during a conference call following the release of the results. Meglepődött a menedzsment??? Hát ha erre nem számítottatok faszikáim, akkor hülyék vagytok mind a 327 ezren. És még csak ezután robbant fel a bomba: Most két héttel a gyorsjelentés után kiderül, hogy mégsem 3+3 milliárd a bukó, hanem valószínűleg kb 10-zel több, azaz 14-17 milliárd dollár a veszteség. "Két hete a gyorsjelentésben is azt közölték, hogy minimális hatása van a subprime-nak, és a következő negyedévre már újra vissza is zökkennek a normál kerékvágásba. … A Citigroup vezetősége szerint a negyedik negyedév eredményeire már nem lesz hatással a hitelpiaci válság. Az elemzői konszenzus szerint a folyó negyedévben 1.09 dollár körül alakul az egy részvényre jutó nyereség 25.8 milliárd dolláros bevétel mellett, míg a teljes 2007-es üzleti évben 3.8 dollárra rúghat az egy részvényre jutó nyereség 97.7 milliárd dolláros bevétel mellett." Ez a nyílvánvaló gátlástalan hazugság nemhogy a 3 hónap múlva esedékes következő gyorsjelentésig, de 3 hétig sem bírta ki. És ezzel a 2007-es évre várt 20 milliárdos nyereséget és EPS-t kapásból le is felezhetjük. A "olcsó" 10-es PE-ből pedig egycsapásra máris drága 20-as lett. Jó esetben. Hiszen ki tudja mennyi szar van még raktáron a világ legnagyobb bankjában. … PS: Kíváncsi lennék mit mond most a szaudi herceg, aki a Citibank legnagyobb tulajdonosa. Pár éve azt mondta, hogy "Vi vill nevör szell it! Vi vill nevör szell it!", azaz SOHA nem adja el a Citibankot. Oké, rendben, megértettük, hogy soha nem adja el. De venni se sok értelme volt az elmúlt 10 évben.

 

 

2007.12.12.  UBS    Újabb Bazinagy Szarkupac 

A subprime mindenhol ott van. Mindenki sorra fog kerülni. Többször is. … Ugyanaz a szarkeverés, majd figyelmen kívül hagyás, szőnyeg alá söprés, elhallgatás, eltitkolás, elsikkasztás… fél éven keresztüli hessegetés és hazudozás, hogy nincs semmi gond, minden rendben, és semmi hatása nem lesz a subprime hitelválságnak… majd nagy nehezen közel 5 milliárd dollárnyi veszteség beismerése a harmadik negyedéves jelentésben… aztán pár héttel később újabb 10 milliárd dolláros veszteség bukik ki. Dettó ugyanaz a szitu, mint a Cicibank vagy a Merrill esetében. Ugyanolyan szarkeverő banda a svájci is, mint a wall streeti gengszterek. … miről is van még szó a hírben? Arról, hogy a réges rég tudva levő veszteség nyílvánosságra hozatalát hetekig titkolták és késleltették, mert most a veszteségbeismeréssel párhuzamosan azt is közlik, hogy 13 milliárd frank értékben már befektetőket is találtak a tőkeinjekcióhoz. Tehát már olyan régen tudták és titkolták hogy mekkora nagy a baj és a veszteség, hogy bőven volt idejük új tőkebefektetők után nézni, és alkudozni, megegyezni velük. Márpedig ez nem megy egyik napról a másikra, hiszen hatalmas tőkéről van szó. Jó nagy szarban lehet a UBS is, ha ekkora brutális tőkeinjekció kellett neki is. Már nagyobb pénzekről van szó ezekben a S.O.S. tőkeinjekciókban, mint a világ eddigi legnagyobb részvénykibocsátásai, amiket hónapokon keresztül készítettek elő.

 

2008.04.03.  UBS    Újabb Bazinagy Szarkupac (2) 

És mégegyszer röviden erről az újabb 19 milliárd dolláros UBS szarkupacról. 2007.12.12-én kommentáltam a legnagyobb európai bank előző bazinagy buktáját. Szánalmas egy banda az egész bankvezetés. BALFÁCÁNOK! HAZUDOZÓK! CSALÓK! BŰNÖZŐK! Fél évig azt szajkózták, hogy semmi hatása nem lesz a subprime válságnak, ment a szőnyeg alá söprés, elhallgatás, eltitkolás, elsikkasztás… fél éven keresztüli hessegetés és hazudozás, hogy nincs semmi gond, minden rendben, és semmi hatása nem lesz a subprime hitelválságnak… majd nagy nehezen közel 5 milliárd dollárnyi veszteség beismerése a harmadik negyedéves jelentésben… aztán pár héttel később újabb 10 milliárd dolláros veszteség bukik ki. Aztán most 3 hónappal később újabb 19 milliárd dollár bukta. Folyamatosan duplázódnak a veszteségek. Eddig összesen már 37 milliárd dollárnyi a bukta. Irdatlan mennyiségű pénz. … Képzelem hogy "örülhetnek" a részvényesek, ahogy a világ csúcsbankárai egy éven keresztül vidáman mosolyogva a képükbe hazudtak, és elbukták a pénzüket. Európa legnagyobb bankja elbukta az elmúlt 4 év teljes nyereségét, a bank elvesztette saját tőkéje nagy részét. A részvények elvesztették értékük 70%-át, miután 80 frankról 25-ig estek, a részvényesek kb 100 milliárd dollárnyit buktak.  … Ezekután pedig a téli 13 milliárd dolláros S.O.S. életmentő új részvénykibocsátás után újabb 15 milliárd dollárnyi részvénnyel hígítják a részvényállományt. Tehát ha netán rendeződnek a dolgok, a régi részvényesek a hatalmas veszteségen felül elvesztették a tulajdoni hányaduk jelentős részét is, mert a bank 30-40%-a már új részvényesek kezébe kerül(t).

 

 

 

Sok hozzátennivalóm nincs az egy éve leírtakhoz, inkább nézzük meg, hogy az írás óta eltelt 1 évben, illetve a boldog békeidőktől számított 2 évben mit produkáltak a részvények.

 

 

A Citibank, Merril Lynch, UBS részvények az elmúlt 1-2 évben nagyjából LETIZEDELŐDTEK. 10 milliós befektetésből 1 maradt.  De szinte mindegy is, hogy milyen idősíkon nézzük a dolgokat, bárhol szállt is be valaki, minden időhorizonton oltári nagyott lehetett bukni a Citibank részvényekkel. Íme csak a múlt heti teljesítmény: -70% egy hét alatt.

 

 

 

Az egykor majdnem 60 dolláros Citibank részvények pénteken 3 dollárig estek. Oda jutott a részvény, ahol 20 éve volt.

 

 

 

Még szerencse, hogy van ennyi balek, aki önti bele a pénzét a feneketlen kútba, és lejegyzték ezeket a több száz milliárd dollárnyi új részvénykibocsátásokat, és az ő pénzükből ki lehet fizetni betéteseket.  Az arabok úgyis 100 dollárért adták a 10 dollár alatt kitermelt olajat, cserébe vehettek 50 dollárért Citibank részvényeket, amik 3 dollárt érnek most. A semmiért cserébe kaptak semmit. Így korrekt az üzlet.  "Vi vill nevör szell it! Vi vill nevör szell it!"  – Ezek az ideális balekok, akik csak befele dobálják a zsetont a tőzsdei gépezetbe, és sosem kérik vissza. J

 

 

 

Már lassan 1000 milliárd dollár az állítólagos "semmi".

 

 

 

 

2008.11.21. Csak egy dolog van csúcson

 

A tőzsdei oldalak látogatottsága. J  A nyilasi.tozsdeforum.hu oldal is olvasottsági rekordot ért el októberben, 55 ezerszer olvasták a hónap folyamán. Nem is rossz, ahhoz képest, hogy nincs mire klikkelgetni, csak heti 1-2 gondolat kerül közlésre. A friss statisztikák másik érdekessége, hogy a kb 1000 fős aktív magyar tőzsdei játékoson kívül, a tőzsdében érintetteket leginkább az OTP részvény érdekli. Rengetegen olvasták el a 3000 forintos OTP-ről szóló elemzésemet, és néha-néha már az utcán is megszólítanak, hogy vajon mostmár 2300-on jó vétel-e. Úgy tűnik, a hazai befektetőket nem a MOL részvények 2300 milliárd forintos árfolyamvesztesége rázta meg leginkább, valószínűleg sokan kiszálltak 20-30 ezer között az ÖMV ajánlatára. Az OTP részvények összeomlása viszont úgy tünik szinte mindenkit érint hazai körökben. A szintén nagyjából 2300 milliárd forintnyi árfolyamveszteséget elszenvedett OTP részvénytulajdonosok körében több száz milliárd forintnyi hazai pénz is elolvadt. Mindenkit csak az OTP érdekel, mert tulajdonképpen két részre oszthatók a magyar befektetők: akinek van már OTP részvénye, és most hatalmas bukóban ülve már megbánta, illetve akinek még nincs OTP részvénye, de nagyon szeretne ilyen "olcsón" venni. Ez a fele-fele arány azonban kezd vészesen eltolódni, hiszen az utóbbiak táborából egyre többen az előbbiek táborában találják magukat.

 

Már többször hangsúlyoztam, hogy a tőzsdei befektetés és spekuláció nemcsak vételből és eladásból áll. Sőt, gyakran az a legracionálisabb döntés, ha az ember nem csinál semmit. Kivár. Óvja a tőkéjét, és várja a jó, illetve mégjobb alkalmakat. Egy profi spekuláns akkor is spekulál, ha nem csinál semmit: ekkor arra spekulál, hogy most nem éri meg spekulálni. J  Én például egy nagyon türelmes spekuláns vagyok, de jómagam is jóval többet kereshettem volna az általam előre megjósolt összeomláson, ha jóval türelmesebben, szinte a "végteleségig" húzva vártam volna ki azokat az alkalmakat, amiket egy évvel előre már borítékoltam. OTP vétel vagy eladás? Ez itt már nem igazán jó kérdés. Akinek van, az már megszívta. A nagy bukó már lement a torkukon. Aki 10 ezren vett, az már elbukott 7-8000 forintot, és nekik sokat már nem oszt vagy nem szoroz ha egy újabb ezrest lecsúszik innen. Ugyanígy innen shortolni sincs már értelme, azt 10000 magasságban volt racionális bevállalni, és lehetett keresni rajta 5-6-7000 forintot, de ha innen leesne egy újabb ezrest, az már nem jelent akkora plusz nyereséget, vagyis nem érdemes tovább tartani a shortokat. Az OTP belépett a túl sokat esett, ezért már túl kockázatos részvények kategóriájába. Ennek pedig az a lényege, hogyha valami 80-90%-ot esik, akkor a korábbi bázisok miatt a jelenlegi árfolyamon radikálisan megnő volatilitás. Akinek pl 10000 forintos árról van részvénye, vagy netán onnan shortol, annak 100Ft elmozdulás még mindig csupán 1%-os nyereség vagy veszteség, 1000Ft elmozdulás pedig 10%-ot jelent. Ezeknek a magas bázisú szereplőknek pár száz forint nem sokat számit, ők relatíve nagyvonalúan adhatják a megbízásokat. Aki viszont most nyit pozíciót 2500 körül, annak 100Ft már 4% elmozdulás, 1000Ft pedig 40% veszteség vagy nyereség. Vagyis amíg a korábbi, jóval magasabb bázisból pozíciókat tartó szereplők dominálnak, addig a részvény volatilitása nagyon magas marad, ezért a jelenben pozíciót nyitni most nagyon kockázatos. Az OTP profi spekuláns szemmel most egy kalkulálhatatlan kockázatokat hordozó instrumentum, vagyis kerülendő. 

 

 

 

 

 

2008.11.17. Amerikai vízummentesség

 

 

2008. november 17-től a magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretében üzleti vagy magáncélból 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba. RÉSZLETEK ITT: http://hungarian.hungary.usembassy.gov/vwp_hu.html

 

Ezt is megértük. Hálistennek határtalanul terjed a szabadság! (No persze csak azért, mert most nagyon kell nekik a mi pénzünk is.)

 

 

 

 

 

2008.11.16. Humor Herold

 

 

Azt mondja anyum, hogy mostanában kevesebb itt a humor. Na jó, de most mivel viccelődjek? A 32000 forint helyett 8000-es MOL-lal, vagy a 11000 helyett 2300 forintos OTP-vel? Vagy a magyar ingatlanalapokba befagyott több száz milliárd forintnyi megtakarítással? Vagy a magyar nyugdíjalapok 20%-os veszteségével, amelyek a magyar lakosság több éves, keserves munkájának nyugdíjmegtakarításait bukták el? A befektetők 99%-a veszteséget ért el az emúlt évek alatt. Szóval nem túl vicces most a klíma, nem olyan egyszerű olyan zseniálisan finom és igényes humorral előallni mint Dani videoklipjében. 

 

PS: Apropó, tudjátok hogy Henry Paulson, az amerikai pénzügyminiszter miért vág állandóan idétlen pofákat, és mond annyi nyögve nyelős baromságot? Jay Leno leleplezte, klikk IDE! J

 

 

 

 

 

 

2008.11.11.  A Nagy Ho-Ho-Ho Horgász és a pénzügyi válság

 

Klikk a képre a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász legújabb tőzsdei kalandjaihoz! J

 

Róka Dani cimborám (www.dandog.hu) készítette ezt a videoklipet. Egyszerűen zseniális!!! (A "more info"-ra klikkelve a szöveg is olvasható.)

 

 

Nyilasi Attila    http://nyilasi.tozsdeforum.hu

Korábbi cikkek olvasása