Megértéssel kérek mindenkit, hogy tényleg csak üzleti ügyben írjon nekem, mert privát tanácsok és tőzsdei kérdések megválaszolására sajnos nem futja az időmből és energiámból. Mindenkinek sok szerencsét kívánok a tőzsdéhez!

 

2008.01.02.  BUEK 2007!!! BUEK 2008!!!

 

 

 

Bonds

USD

Equity

Kommodity

2008 (pont)

Kötvénypiac kerülendő! Nulla reálkamatszint mellett magas árfolyamkockázat. Teljesen kiszámíthatatlan.

Dollár: vétel! Jelenleg a világ legértékesebb pénze, melyért megkaphatjuk a legjobbat legolcsóbban.

Részvények: esés minden fronton.

Nyersanyagok: esés minden fronton.

= kínai tőzsdeindex célárfolyam

 

Immáron negyedik éve, hogy év elején "jóslásokba" bocsátkozom.  Ezeket a "jóslatokat" persze nem kell véresen komolyan venni, sokkal inkább elképzelésekről és várakozásokról van szó, amire az év folyamán esetleg kereskedési stratégiát lehet építeni. (Vagy nem.) Lássuk tavalyi évre vonatkozó elképzeléseim hogyan teljesítettek, és mit várok 2008-tól!

 

BONDS – KÖTVÉNYPIAC

 

KÖTVÉNYPIAC 2007:  "A jelenlegi hozamszinteken most ismét kevés értéket hordoznak a globális kötvények, magasabb hozamszint lenne indokolt. Ezzel együtt leginkább az utóbbi időszakban kialakult hozamsávok regnálását várom a piacon. 10 éves amerikai kötvényektől 4.5-5.5%, németnél 3.5-4.5%, és 1.5-2.5% között ingadozó japán kötvényhozamszint-sávot valószínűsítek 2007-re. A hozamsáv alsó részén short-eladással, felső részén pedig vétellel próbálkoznék pár százalák árfolyamnyereséget kihasítani a sávból."

 

A kötvénypiac nagyjából várkozásaim szerint alakult 2007-ben.

 

10 éves amerikai államkötvények hordozott hozama  (%)

 

 

Az amerikai, német és japán 5,10,30 éves államkötvények hordozott hozamai 2006-2007. (%)

 

  

  

 

 

 

 

KÖTVÉNYPIAC 2008: A kötvények továbbra is nagyon drágák, a kötvényhozamok rendkívül alacsonyak, nulla reálkamatot fizetnek, miközben kifejezetten magas a globális árfolyamkockázat. A kötvényárfolyamok két tűz közé szorultak, és mind short mind long irányban magas potenciális árfolyamkockázattal fenyegetnek. Az amerikai recessziós félelmek pánikreakciót okozhatnak a pénzügyi piacokon, hiszen egy recesszió szinte minden befektetési-eszközosztály árfolyamát megviseli, és mivel ezáltal nincs semmilyen pozitív hozamperspektíva a piacokon, így a mínuszok helyett még a rendkívül alacsony (de legalább pozitív) kötvényhozamokkal is megelégednek a befektetők. Így recessziós félelmek esetén a várható veszteségek helyett (jó minőségű/állam-) kötvényekbe próbál menekülni a tőke, ami kötvényárfolyam-emelkedést és ezzel hozamcsökkenést eredményez. Ugyanakkor a kettős front másik oldalán a gerjedő infláció és a kötvények nulla reálkamata veszélyeztetik a kötvénypiacot. A kötvények méreg drágák, befektetésként valójában semmit sem hoznak, így ha meglódul az infláció, a negatív reálkamatokat hordozó kötvénypiac összeomolhat. Azok a befektetők, akiknek netán még van kötvénybefektetésük, adják el még most méregdrágán, és aztán egy darabig felejtsék is el a kötvényeket! A kötvényspekuláció viszont mind short mind long oldalon egyaránt túl kockázatos. Röviden összefoglalva: a kötvénypiac kerülendő.

 

 

 

DEVIZAPIAC – Dollár, jen, euró

 

Tavalyi évi várakozásaim: "röviden összefoglalva dollár és jen erősödést, euró gyengülést várok 2007-re." nem jöttek be.  Sőt, a dollár tovább gyengült, még tovább feszítve a túlfeszített húrt.

 

A dollár tovább csúszott a lejtőn, és szinte majdnem minden mértékadó devizával szemben 0-10%-os leértékelődést szenvedett el 2007-ben.

 

(Dollár árfolyama 2007. folyamán az euróval, jennel, forinttal, ausztrál és kanadai dollárral, brit fonttal, svájci frankkal és mexikói pesoval szemben.)

 

 

Az euró árfolyamkurzusa vegyes képet mutat 2007-re. Tulajdonképpen az euró egy stabil pénz volt a tavalyi évben, volt amikhez képest erősödött, volt amikhez képest gyengült, de igazán nagy mozgásokat önmagában az euró nem produkált.

 

(Euró árfolyama 2007. folyamán dollárral, fonttal, jennel, svájci frankkal, török lírával, forinttal, cseh és szlovák koronával, lengyel zlotyival és román lejjel szemben.)

 

 

 

A japán jen évek óta tartó globális gyengülési trendje mintha kezdene kifulladni, és a 2007-es évben nem igazán tudott már gyengülni a jen, miközben egyes devizákkal szemben már erősödött is.

 

A jen árfolyama 2007-ben erősödött a dollárral és fonttal szemben, miközben euróval és svájci frankkal szemben nem igazán tudott már gyengülni

 

 

 

A globális spekulánsok kedvenc jendevizapárai közül még a kanadai dollár erősödni tudott a jennel szemben, azonban a 6-7%-os kamatelőnyt meglovagló ausztrál és új-zélandi dollár jen shortokkal szemben (a kamatkülönbözeten kívül) már nem hoztak árfolyamnyereséget 2007-ben.

 

Ausztrál, kanadai, és új-zélandi devizák jen shortokkal szembeni árfolyama.

 

 

DEVIZAPIAC 2008: Azon kívül, hogy mostmár az általam csak "antigyarmatosító brit neofeudalizmusnak" hívott gazdasági lufi és a méreg drága font is összeomolhatna, megintcsak a tavalyi rizsával tudok előállni, azaz a dollár és a jen erősödését várom. A dollár rendkívül olcsó és irtózatosan túlshortolt. Jelenleg a világ legértékesebb pénze, amelyért Amerikában megvásárolhatjuk a legjobbat legolcsóbban. (Egyszer majdcsak bejön, és akkor majd "elégedetten" lehet sommázni, hogy "Na ugye! Megmondtam!" J

 

 

 

EQUITY – RÉSZVÉNYPIAC

 

2007.01.04. Részvénypiaci várakozásaim 2007-re:

 

A jóval tisztább tavalyi képnél 2007-re bizonytalanabb vagyok a részvénypiacokat illetően. Tömören összefoglalva vegyes képet várok a különböző börzéktől. Egy dologban azonban sablonos a véleményem, egy jó nagy korrekció minden tőzsdére ráférne már, mert ismét féktelen orgiába burjánzott a pilótajáték. A félelem teljes hiánya, és a felelőtlen mohóság gerjeszti tovább az árfolyamokat ebben a jelenleg futó nyereményjáték mániában. Úgyhogy a lomhább piacokra ráférne vagy 10% korrekció. Az izgágákra meg legalább 20-30%.

 

FEJLETT RÉSZVÉNYPIACOK ugyanakkor továbbra sem drágák. Markáns alulértékeltségről ugyan már kevésbé beszélhetünk, de az árazások reális szintek körül mozognak. Sőt, van még a piacban fundamentális potenciál is, azonban a jelenleg mindent rózsaszínben látó űberoptimizmus nehezen fog kitartani egész évben, így éves szinten a fejlett tőzsdéken a tavalyinál szerényebb, 0-15% körüli emelkedést várok. (JAPÁN egy külön téma. Alapvetően jóval drágább piac. Az agyonshortolt jen és a kamatok elszabadulása pedig felbolygathatja a japán befektetések piacát.)

 

EMERGING MARKETS: A feltörekvő piacokat illetően vegyes szereplésre számítok, az egységes, sablonos bull trend szétzilálódására. Még minidig a MÚLT több száz százalékos trendjének álomvilágában élnek a játékosok, és várják hogy idén is szájukba repüljön a sült galamb. Nem lepődnék meg azonban, ha 2007-ben több lenne a mínuszos piac, mint a plusszos. Mindenesetre izgalmas szerencsejáték, az biztos. 

 

BUX - MAGYAR RÉSZVÉNYEK. Továbbra sem látok nagy felfelé potenciált a BUX-ban. Sőt, a 2007-es megszorítások jelentőségét alábecsüli a magyar tőzsde. Veszélyben vannak a magyar vállalati perspektívák. Leginkább az OTP, másodsorban a gyógyszercégeké. A kispapírok sem fognak minden évben duplázni. A Pannonplast valószínűleg nem ér 4000Ft-nál többet. A bennfentesek csurig vannak, nekik is ki kell szállni majd valamikor, úgyhogy jobb előttük lépni, és a négyszerezés után már csak egy jó kiszálló kell a hatalmas profit bezsebeléséhez. Synergon: az eredeti triplázásra még talán van esély, de már elég forró lett a pite. A két részvény tulajdonosi köre ráadásul több szálon is összekuszálódott, nagy kavarások mennek. (Nem egyértelmű hogy az irányítóknak mely érdekszegmensükben érdeke leginkább a profit. Ők elviekben már akár a többi részvényes kárára is nyerészkedhetnek.)

 

RÉSZVÉNYTIPP: A pesti börzén nem látok csábító lehetőséget, így ezúttal a New York-i parkettről választok reményteli favoritot: Aetna.

 

 

 

FEJLETT RÉSZVÉNYPIACOK 2007

 

Az amerikai tőzsdeindexek pont az általam várt sávban teljesítettek tavaly.  Legjobban a Nasdaq emelkedett 10%-kal, a Dow Jones elitklub, az S&P500, valamint a teljes részvénypiacot reprezentáló Wilshire index  egyszámjegyű emelkedést produkáltak, míg a 2000 kispapír Russel indexe enyhe mínuszban zárta az évet.

 

 

                                                      Grafikon: Portfólió

 

A fejlett európai tőzsdék is nagyrészt várakozásim szerint teljesítettek, az indexek 2007-es teljesítménye -10% +15%-os sávon belül szóródott.

 

Az európai A kategória nyertese a német DAX index volt. (Hogy miért is, arról írtam 2007.08.05. DAX pumpálás című cikkemben.) a brit Financial Times 100 Index alig pár százalékot tudott csak emelkedni. A francia CAC40 semennyit se, a svájci börzemutató enyhe mínuszban végzett, míg az olasz tőzsdeindex majd 10% veszteséget produkált 2007-ben.

 

 

 

Az EU másodvonal is egyszámjegyű nyereségeket és veszteségeket ért el 2007-ben.  10%-os emelkedést ért el az olajtúlsúlyos norvég tőzsde. A spanyol és holland tőzsde alig emelkedett, az osztrák pedig semennyire. A svéd és belga tőzsde pedig veszteséget produkált.

 

 

                                            Grafikon: Portfólio

 

 

A fejlett ázsiai tőzsdék is nagyrészt várakozásaim szerint teljesítettek. A nagyon drága japánok össze is hoztak egy 10%-os bukót. Új-Zéland sem bírt emelkedni. Ausztrália és Szingapúr pedig 15% nyereséggel zárt. Fejlett részvénypiacok két legnagyobb nyertese a hong kongi és kóreai tőzsdék viszont 30-40%-os nyereséget értek el.

 

 

 

EMERGING MARKETS – FELTÖREKVŐ PIACOK 2007

 

Várakozásaimmal szemben nem tört meg a bull trend a feltörekvő piacok nagy részén, így tavaly is belerepült a sült galamb a potyaleső játékosok szájába. Az év nyertese duplázással ismét a kínai piramisjáték lett, de az ázsiai feltörekvő piacok szinte mind markáns nyereséget értek el.

 

Kína, Indonézia, India, Malajzia, Tajvan

 

 

 

Thaiföld, Fülöp-szigetek.  A brazil Bovespa töretlen szárnyalásával szemben az argentin Merval 2007-ben már képtelen volt emelkedni, kifulladt.

 

 

 

A török tőzsde 2006-os visszaesése után 2007-ben újabb csúcsra lódult, az orosz ruletten pedig újabb 20%-kal emelkedett a zsetonok értéke. A Baltikumban (Riga, Tallin) azonban 10-20%-os esés volt.

 

 

 

 

BUX ÉS KÖZÉP-EURÓPAI RÉGIÓ TŐZSDÉI 2007

 

A bulgár rakétakilövéstől eltekintve régiónk tőzsdéi is a 0-15%-os sávban emelkedtek. Szófia, Bukarest, Prága, Varsó, Pozsony, Budapest

 

 

 

 

BUX - MAGYAR RÉSZVÉNYEK 2007

 

Gyengécske régiónkban is az egyik leggyengécskébb teljesítményt nyújtotta a BUX index, mindössze 5%-kal emelkedett. A magyar blue chipek teljesítménye nagyjából 2007-es várakozásaimmal összhangban volt: "Továbbra sem látok nagy felfelé potenciált a BUX-ban. Sőt, a 2007-es megszorítások jelentőségét alábecsüli a magyar tőzsde. Veszélyben vannak a magyar vállalati perspektívák. Leginkább az OTP, másodsorban a gyógyszercégeké."  És valóban, a bankok és a gyógyszercégek nyújtották a bux leggyengébb teljesítményét. Ugyanakkor az agyonmanipulált kispapírok árfolyama 2007-ben ismét markánsan emelkedett 20, 30, 50, 100, 150%-kal, annak ellenére, hogy ezen vállalatok szinte mindegyike súlyos veszteséget termel. (Már amelyik termel egyáltalán valamit.)  De ami ennél is súlyosabb, a budapesti tőzsde a világ legmanipuláltabb tőzsdéjévé vált. Az íratlan etikai szabályok és kőkemény jogszabályok sárbatiprása által a részvények nagy része szándékos manipuláció, aminek a vége előbb utóbb az lesz, hogy a rászedett részvényesek hatalmasakat fognak bukni. Már nemcsak haveri körök döglődő cégeit felvásárló mutyizós holdingok, és nem csupán alibi terméket gyártó egyszemélyes "kft"-k árfolyamát manipulálják, hanem már a részvények többségét, immáron élen a MOL-lal, amely vezetése a kapitalizmus helyett a szocializmus útjára lépett, és betonozza be magát a "pártfőtitkári" székekbe. A részvényesek érdekével szemben csakis saját pecsenyéjüket sütögetik a részvényések pénzén, a részvényesek kárára. A vezetés által visszautasított és aláásott 31000 forintos ÖMV ajánlat óta lassan 10000Ft-tal kevesebbet érnek a részvények, azaz 1000 milliárd forinttal károsították meg a MOL részvényeseit a "kommunista" cégvezetők . És előbb utóbb ugyanez vár a többi manipulált részvény tulajdonosaira is: ki fog borulni a bili, és hatalmas bukásokat fognak elszenvedni azok, akiken végül rajta maradnak részvények.

 

 

 

Lássuk hogy állnak korábbi részvénytippjeim! 2005-ös részvénytippem, a Pannonplast 3 év alatt már hétszeresét éri. (Természetesen már brutálisan túlértékelt.)

 

 

2006-os részvénytippemnek, a Synergonnak pedig két év alatt sikerült a várt triplázás.

2006.03.10. "az évek óta rendkívül alulértékelt Synergon akár duplázhatna vagy netán triplázhatna is"

2007.01.04. "Synergon: az eredeti triplázásra még talán van esély, de már elég forró lett a pite."

 

 

2007-es részvénytippem a New Yorki Tőzsdén jegyzett Aetna volt. Az egészségbiztosító áfolyama 33%-kal emelkedett tavaly, mely nem rossz teljesítmény egy viszonylag konzervatív részvénytől. 

 

 

 

RÉSZVÉNYPIAC 2008: Esést várok minden fronton, a globális medve piac eljövetelét. A fejlett tőzsdékre ráférne úgy 20-30% esés, az izgága feltörekvő piacokra pedig akár 30-40-50-60% zuhanás is. (Persze ha nem jönnek össze 12 hónapon belül a felezések és harmadolások, hanem kicsit tovább tart, az még talán belefér a hibahatárba. J) Mindenesetre hogy kapcsolódjon valami a 2008-as évszámhoz is, legyen 2008 pont a kínai tőzsdeindex célárfolyamom, ami (elég merészen) több mint 60%-os zuhanást jelentene. Magyar részvények esetében is átfogó esést várok, főleg a BÓVLIMIX… akarom mondani BUMIX index agyonmanipulált veszteséggyárainak kidurranását.

 

 

 

COMMODITY – NYERSANYAGOK

 

2006-os tetőzés majd esés után "2007-re további átfogó lemorzsolódást" vártam a nyersanyagoktól. Várakozásaimmal szemben azonban jellemzően inkább emelkedtek a nyersanyagárak. 2007. nagy nyertesei a gabonaárak és a nyersolaj voltak. Bronzérmes pedig az arany lett, (és a tej, bár azért ezt nem egyszerű és elég rizikós is meglovagolni.) Az év vesztese a narancslé, a fémek közül az alumínium, és továbbra is a faanyag, az amerikai lakáspiac nyűglődése miatt. A néhány nyertes és vesztes mellett azonban jellemzően a 2006-os eséseket tornázták vissza a nyersanyagárak 2007-ben, és ezzel a CRB nyersanyagindex év végére tulajdonképpen újra elérte 2006-os csúcsát.

 

  CRB nyersanyag index 2005-2007

 

 

 

Gabona árrobbanás 2007-ben. BÚZA  SZÓJA RIZS KUKORICA GYAPOT

 

 

 

2-3 év alatt a búza ára triplázódott, a kukorica, szója, rizs duplázódott.

 

 

 

 

OLAJ ARANY FÖLDGÁZ SERTÉS FAANYAG árak 2007-ben

 

 

Miközben az olajárak tavaly szinte duplázódtak, a földgáz ára továbbra sem képes emelkedni, és csak fele annyit ér mint a 2005-ös földgázmánia csúcsán. (Ez egyébként tipikus energia paradoxon, de nem is a földgáz döglött meg, hanem inkább az első számú spekulációs célpont, az olaj emelkedik "indokolatlanul", ugyanis például a másik alapvető energiaforrás, a szén sem képes követni az olajárak spekulációs piramisjátékát, és az olaj fajlagosan már több mint 5-6x drágább mint a szén, miközben normál esetben relatív egyensúlyban kellene lennie energia egyenérték alapján.)

 

 

Az sertés és marha árak jellemzően enyhén csökkenő trendbe kerültek. A faanyag ára pedig az elmúlt években lefeleződött az amerikai lakáspiac nyűglődése miatt.

 

 

 

ALUMÍNIUM PALLÁDIUM PLATINA EZÜST RÉZ 2007-ben

 

 

 

A fémek jellemzően a 2006-os szinteken oldalaztak tovább 2007-ben.

 

 

 

 

CUKOR TEJ NARANCSLÉ KAKAÓ KÁVÉ 2007-ben

 

 

Ezek az igazi ultra rizikós puha nyersanyagok. Egy év alatt tudnak duplázódni, de feleződni is. Messziről kerülendők! Akkor már inkább a kaszinó, ott legalább ingyen adják a piát. J

 

 

Cukor: duplázás után felezés. Narancslé hasonló kaszinó. A japán tejárak viszont valami 15 év csökkenés után tavaly végre emelkedtek. Hurrá – örvendezhetnek a japán parasztok. (Ha maradt egyáltalán valaki, aki nem követett el harakirit az elmúlt 15 évben.)

 

NYERSANYAGPIAC 2008: Esést várok minden fronton.

 

Nyilasi Attila    http://nyilasi.tozsdeforum.hu

Korábbi cikkek olvasása