Megértéssel kérek mindenkit, hogy tényleg csak üzleti ügyben írjon nekem, mert privát tanácsok és tőzsdei kérdések megválaszolására sajnos nem futja az időmből és energiámból. Mindenkinek sok szerencsét kívánok a tőzsdéhez!

 

2008.04.23.  Csőd után újra csőbe húzták a részvényeseket – 10 milliárd dolláros veszteség a Deltánál és Northwestnél

 

Na itt ez a mai szemet szúró hír a légitársaságok negyedéves riportjából.

 

Delta said its net loss for the latest period was $6.4 billion, including a $ 6.1 billion non-cash goodwill impairment charge owing to the decline in market capitalization, which the airline said stemmed from sustained record fuel prices. Excluding the charge, the loss widened to $274 million from $6 million a year ago, as the company spent an additional $585 million on fuel during the quarter. Revenue at the Atlanta airline increased 12% to $4.77 billion. Northwest took a non-cash impairment charge of $3.9 billion, which pushed the company's bottom line to a loss of $4.1 billion. On an operating basis, the Minneapolis-based company lost $191 million, compared with a profit a year earlier of $73 million, as fuel expenses increased $445 million. Revenue rose 8.8% to $3.13 billion.

 

Ugyanaz a szitu mint a Sprint-Nextelnél. A két légitársaság valójában 10 milliárd dollárral kevesebbet ér, mint ahogy eddig a részvényeseikkel elhitették. Megintcsak nem tökmagra való pénzről van szó, mert ezzel a veszteséggel lefeleződött a cégek saját tőkéje, es a két légitársaság tőzsdei értéke együtt sem ér már el a 4 milliárd dollárt.

 

És azért is különösen nagy genyóság, amit csinálnak ezek a légi-szarkeverők, mert ez a két cég másfél éve csődbe ment, és akkor a részvényeseik effektíve mindent elbuktak. A csődeljárásban megalkudtak a hitelezők, és - tulajdonképpen folyamatos működés mellett – a cégeket a tőzsdére is visszahozták, természetesen teljesen új részvényekkel és tulajdonosi körrel. Tehát másfél éve jól megszívták a cég előző részvényesei, akik mindent elbuktak, aztán a csődeljárás során egy évvel ezelőtt új részvényeket bocsátottak ki az új tulajdonosoknak, újra bevezették a részvényeket a tőzsdére, megint bárki vehetett Delta és Northwest részvényt, (és kiszállhattak a csődalku bennfentes részvényjegyzői), és most megint jól átverik a balek részvényeseiket, hiszen 10 milliárd dollár hiányzik a "kasszából".

 

 

A csőd után kibocsátott új Delta és Northwest részvények tőzsdei szereplése. Kevesebb mint 1 év alatt lenegyedelődtek.

 

 

 

 

 

A Delta és a Northwest nemrég jelentették be, hogy egyesülnek, mellyel a világ legnagyobb légitársasága jön létre. Emlékszünk még, hogy ki volt 20 éve a világ legnagyobb légitársasága? Minden bizonnyal a PanAm, amíg 1991-ben végleg tönkrement. És a PanAm felkoncolásakor került az eszközök nagy része a Deltához.

 

Volt PanAm.

 

Nincs PanAm.

 

PS: Méghogy jó üzlet a repülés??? Egy csődtömeg iparág az egész. Előbb utóbb minden légitársaság csődbe megy, mellyel a részvényesei elbuknak. Aztán ugyanazzal a névvel, vagy esetleg másikkal, újra elkezdik égetni az újabb balek részvényesek pénzét.

 

 

 

 

 

2008.04.23.  30 milliárd dolláros veszteség a Sprint-Nextel távközlési óriásnál

 

A mai Delta hír kapcsán jutott eszembe ez a február végi hír:

 

Sprint is admitting defeat in its 2005 merger with Nextel. The struggling telco posted a fourth-quarter loss of $29.5 billion, or $10.36 a share, reversing the year-ago profit of $261 million, or 9 cents a share. The latest quarter was hit by a $29.7 billion writedown of merger-related goodwill, reflecting the difference between the price Sprint paid and the actual value of the assests purchased. Excluding that gargantuan charge, Sprint made 21 cents a share on an adjusted basis, beating the 18-cent analyst consensus estimate. Revenue fell 6% from a year ago to $9.8 billion, missing the $9.95 billion Wall Street target. “ The fourth quarter financial results reflect the challenges facing our wireless business,” said CEO Dan Hesse, who took over late last year for Gary Forsee. Adjusted operating income at the wireless business plunged to $168 million from $652 million a year earlier, as Sprint continued to lose customers … In the fourth quarter, the company said, total post-paid subscribers declined by 683,000. In response, Hesse said Sprint is taking steps to bolster its financial flexibility, by saying it won’t declare any dividends in the forseeable future and letting its $6 billion stock buyback plan expire. (CNNfn – 2008.02.28.)

 

Miről is van itt szó? Arról, hogy a két távközlési óriás egyesülésének eredményeként az egyik legnagyobb amerikai távközlési vállalat valódi értéke 30 milliárd dollárral kevesebbet ér, mint amivel eddig évekig hitegették a részvényeseket. Valójában 30 milliárd dollárral kevesebb értéket jelent ez a vállalatfúzió, mint amennyibe belekerült. Leegyszerűsítve, olyan mintha tegnapig azt mondták volna [a könyvvizsgálókkal egyetértésben] hogy 30 milliárd dollár van a kasszában, ma meg azt mondják, hogy az a 30 milliárd valójában nem is volt a kasszában, csak évekig úgy tünt mintha a kasszában lett volna.

 

Elég sokkoló ez a 30 milliárdos hiány a "kasszából", hiszen egyik napról a másikra kiderül [évekig tartó szemfényvesztés után nagy nehezen bevallják], hogy valójában felét sem éri a vállalat az eddig hitt értéknek, hiszen nem 50, hanem csak 20 milliárd dollárnyi a vállalat valódi értéke. Azok a részvényesek, akiknek ettől nem állt meg azonnal a szíve, a vállalati perspektívákból is kaptak egy nagy adag desszertet: csökkenő árbevétel, negyedére zsugorodó üzemi nyereség, folyamatosan lemorzsolódó ügyfelek (utolsó 3 hónapban 683 ezer ügyfelet vesztett), osztalék jó darabig nem lesz, a meghirdetett 6 milliárdos sajátrészvény vásárlásokból pedig nem lesz semmi.

 

 

 

 

Az elmúlt egy évben lenegyedelődött a Sprint-Nextel részvények árfolyama. És csak tized annyit érnek, mint 2000-ben.

 

 

 

PS: Még hogy jó befektetés a telekommunikáció???

 

 

 

 

 

2008.04.22.  Czeizel Endre

 

    

 

Akárhányszor Czeizel interjúba botlok, mindig olyan érdekeseket mond, hogy végig kell hallgatnom. Még a cikkeket is végigolvasom, pedig rettenetesen utálok olvasni. Hálistennek a bájgúnár Lakat T. sokszor meghívta Czeizelt, így sok érdekes téma van a NAPKELTE VIDEOTÁRÁBAN. (Klikk a témákra a videókhoz, aztán ott pedig klikk a megtekintés-re!)

 

 

 

A természetes szelekció hiánya miatt az emberi génállomány szinte már teljesen selejtessé vált. Egyre több pár már szaporodni sem képes. A természet erői főlé kerekedett az ember, de ezzel saját fajának hanyatlását is okozta. Eljött az idő, amikor az állatvilágból felemelkedett ember az evolúció csúcsára érve most isten szerepét is átveszi.

 

 

De nincs is más út, és valójában ez maga az evolúció csúcsának beteljesedése. Szerintem száz éven belül egy laptopon fogjuk megtervezni gyermekeinket a különböző variációkból. Sőt, tulajdonképpen a semmiből, genetikai szülők nélkül is lehetne majd embert teremteni, csupán 3 milliárd szerves bitet kell generálni egy játéktéren belül. (Akár egy freemail postafiókban is elférne a teljes emberi genom.) Persze inkább majd tulajdonságokat meghatározó géneket fognak majd összeollózni a szülők kijavított génjeibe: természetesen makk egészséges gyerekek lesznek, sas szemmel, abszolút hallással, szuvasodás mentes fogakkal, kevés zsírsejttel… hasonlítson rám is, meg az anyjára is, de keverjünk bele egy kis Claudia Schiffert, legyen olyan hangja mint Madonnának, és legyen olyan okos mint Einstein. J  A variációk száma végtelen. Eredetileg a természetben úgyis elpusztult a peches selejt, a szerencsés mutáns pedig életképesebb lett és életteret nyert. Most majd nem lesz selejt, hanem csak a legjobb 1% kerül legyártásra.

 

PS: Aztán persze előbb utóbb az ember kiírtja majd saját faját vagy talán az egész Földet is, hiszen matematikai képtelenség, hogy ilyen exponenciális fejlődéssel ez ne történhessen meg soha az idők végezetéig…. Aztán majd kezdődik megint újra az evolúció. Vagy a majmok bolygója (Klikk ide!) J

 

 

 

 

 

2008.04.18. Észak-Korea    Diktatórikus elszigeteltség a globalizációtól

 

Észak- és Dél-Korea éjszakai műholdképe

 

Kivégeztek az észak-koreai hatóságok 13 nőt és két férfit, azzal vádolva őket, hogy átszöktek Kínába élelmet keresni, közölte szerdán egy dél-koreai emberi jogi szervezet. A szöuli központú, Jó Barátok nevű szövetség szerint a nyilvános kivégzéseket még február 20-án hajtották végre az északkeleti Dzsuvongu körzet Onszong városában. A dél-koreai országegyesítési miniszter nem erősítette meg a hírt. A szövetség név nélkül idézett egy helyi tisztségviselőt, aki szerint a kivégzések célja az volt, hogy elriasszák az embereket az egyre gyakoribb illegális határátlépésektől. "Egyeseknek szokásukká vált, hogy eltűnnek, és átszöknek a határon, hogy meglátogassák rokonaikat. A kivégzésükkel üzenni akartunk."  A krónikus élelmiszerhiány és az elnyomás elől menekülő észak-koreaiak ezrei próbálnak átjutni a szomszédos Kínába, de onnan általában visszaküldik őket. Peking megtagadja tőlük a menekültstátust, úgy ítélve meg, hogy "gazdasági előnyök" reményében érkeznek Kínába. A visszaküldöttekre gyakran munkatábori internálás, kínzás vagy azonnali kivégzés vár a nemzetközi emberjogi szervezetek szerint. (Index/MTI  - 2008. március 5., szerda 15:15)

 

 

PS: Minket meg a felesleges pénzünkkel tőzsdei kaszinókban dorbézolva maximum az érint, hogy a (dél)koreai tőzsdeindex, a Kospi éppen merre mocorog.

 

 

 

 

2008.04.14. Jim Rogers is begurult

 

 

JIM ROGERS VIDEOK:

 

A FEDet meg kellene szűntetni!

 

A Bear Stearns megmentéséről

 

Kínai rizsa   Rizsa2    Rizsa3

 

 

És szingapuri otthonukban kínaiul is taníttatja lányait Jimmy papa

 

 

 

 

2008.04.10.  Marc Fabe(a)r

 

MARC FABER VIDEOK

 

Bloomberg március5

 

CNBC  április2A  április2B 

 

CNBC  március18A   március18B

 

CNBC  március3

 

CNBC  január31

 

"...mert csak ez vethet véget a felelőtlenségnek." 10 nappal később fizetésképtelenné vált, és ezzel összeomlott a Bear Stearns bankház.

 

Faber papa a legkorrektebb guru, de ő is egyre jobban bedurvul, pedig csak az igazat mondja: a FED és a kormányzat magatartása felháborító. A gigantikus hitellufit éveken, évtizedeken keresztül együtt fújta a FED és kormányzat a pénzintézetekkel. Az ég vilagon nem tettek ez ellen semmit, tétlenül nézték a hitelexpanzió parazitáinak garázdálkodását, sőt, még olajat is öntöttek a tűzre az évekig mesterségesen negatívban tartott reálkamatokkal. Most meg hogy kidurrant a hitellufi, minden áron görcsösen próbálják a százmilliárdos lyukakat [az állampolgárok pénzén] ingyenesen osztogatott pénzkötegekkel betömni, és BÁRMI ÁRON szembemenni a túlfűtött kapitalizmus természetes korrekciójával, az elkerülhetetlen recesszióval. Amit a FED és a kormányzat az elnökválasztási hatalmi harc miatt csinál [megpróbálják bármi áron kihúzni a novemberi elnökválasztásig a pénzügyi összeomlást], azzal csak brutálisan rontanak a helyzeten.  A recesszió elkerülhetetlen, és már egy évvel ezelőtt is teljesen nyílvánvaló volt, hogy egy ilyen brutális expanzió után nem lehet tenni ellene semmit. A recesszió egy természetes piacgazdasági korrekció. Viszont a minél gyorsabb természetes megtisztulás helyett évekig tartó gazdasági szenvedést, szarban dagonyázást, vagy rosszabb esetben mindenkit kegyetlenül ledaráló gyilkos stagflációt eredményező inflációs spirált okozhat a rendkívül felelőtlen monetáris politika. A FED kizárólag a politikai és gazdasági maffia tőzsdemanipulátorává vált, de mint [a pénz értékállóságáért felelős] jegybank, (a világ jegybankja), megbukott.  

 

 

 

 

 

 

2008.04..08.  Feneketlen kút (2)    Már 1000 milliárd dollárt nyelt el

 

150 méter mély guatemalai gödör

 

Fed auctions another $50 billion to banks. The Fed auction marked the ninth in a series that began in December that so far have pumped $310 billion in short-term loans into the nation's banking system.

 

Vagyis már 310 milliárd dollárt öntött a feneketlen kútba az amerikai központi bank. De az Európai Központi Bank sem kispályázik, 425 milliárd eurót öntött bele a feneketlen kútba az ECB. Együttesen már 1000 milliárd dollárnyi pénzt pumpáltak bele a bankrendszerbe, hogy össze ne omoljon. 

 

 

Azaz eddig ÖSSZESEN 425 milliárd eurót öntött az ECB a feneketlen kútba.

 

 

PS: Azt mondja erre Boci haverom: "Olvasom ezt az 1000 mrd-ot. Nem lehetne ott valahogy lecsippenteni 1-2%-ot?" J

 

 

 

 

 

2008.04.07. Soros a soros

 

 

Én már károgtam eleget, most Soros a soros. Szinte mindenhol ugyanazt mondja, talán a Financial Times a legjobb (és a legmacerásabb is), melyben azt is megvilágítja, hogy a J.P.Morgan miért mentette meg a Bear Stearnst a csődtől. (Azért, mert a Bear Stearns csődjével felborulhatott volna a 45000 milliárd dolláros CDS (credit default swap) piac, aminek egyharmadáért a J.P.Morgan bankház a felelős.)

 

Bloomberg video

 

Financial Times video1  video2  video3

 

CNBC video

 

 

PS: Én már azt hittem pár éve, hogy még a végén beleőrül a Bush elleni keresztes hadjáratába, de abszolut kristály tiszta az öreg. Majdnem 80 éves, és még egy hajszála sem hullott ki.

 

 

 

 

2008.04.03.  UBS    Újabb Bazinagy Szarkupac (2)

 

És mégegyszer röviden erről az újabb 19 milliárd dolláros UBS szarkupacról. 2007.12.12-én kommentáltam a legnagyobb európai bank előző bazinagy buktáját. Szánalmas egy banda az egész bankvezetés. BALFÁCÁNOK! HAZUDOZÓK! CSALÓK! BŰNÖZŐK! Fél évig azt szajkózták, hogy semmi hatása nem lesz a subprime válságnak, ment a szőnyeg alá söprés, elhallgatás, eltitkolás, elsikkasztás… fél éven keresztüli hessegetés és hazudozás, hogy nincs semmi gond, minden rendben, és semmi hatása nem lesz a subprime hitelválságnak… majd nagy nehezen közel 5 milliárd dollárnyi veszteség beismerése a harmadik negyedéves jelentésben… aztán pár héttel később újabb 10 milliárd dolláros veszteség bukik ki. Aztán most 3 hónappal később újabb 19 milliárd dollár bukta. Folyamatosan duplázódnak a veszteségek. Eddig összesen már 37 milliárd dollárnyi a bukta. Irdatlan mennyiségű pénz.

 

Képzelem hogy "örülhetnek" a részvényesek, ahogy a világ csúcsbankárai egy éven keresztül vidáman mosolyogva a képükbe hazudtak, és elbukták a pénzüket. Európa legnagyobb bankja elbukta az elmúlt 4 év teljes nyereségét, a bank elvesztette saját tőkéje nagy részét. A részvények elvesztették értékük 70%-át, miután 80 frankról 25-ig estek, a részvényesek kb 100 milliárd dollárnyit buktak.

 

Ezekután pedig a téli 13 milliárd dolláros S.O.S. életmentő új részvénykibocsátás után újabb 15 milliárd dollárnyi részvénnyel hígítják a részvényállományt. Tehát ha netán rendeződnek a dolgok, a régi részvényesek a hatalmas veszteségen felül elvesztették a tulajdoni hányaduk jelentős részét is, mert a bank 30-40%-a már új részvényesek kezébe kerül(t).

 

 

 

UBS részvények árfolyama a zürichi tőzsdén az elmúlt egy évben (svájci frankban)

 

 

 

 

 

   10 éves mélységekben a UBS árfolyama

 

 

 

 

 

2008.04.01. Minden nap bolondok napja – Hurrá!

 

 

Nemcsak április elsején, de már másfél éve minden nap bolondok napja van. Több száz milliárdos veszteségek a subprime hiteleken? Hurrá! Befagytak a pénzpiacok? Hurrá! Összeomlott az ingatlanpiac? Hurrrá! Kétmillió ember feje fölül elárverezik a házát? Hurrá! Összeomlott a Bear Stearns bankház? Hurrrá! Százmilliárd dolláros tőkeemelésre és 500 milliárd dolláros kormányzati tőkeinjekcióra szorul a bankrendszer hogy össze ne omoljon? Hurrá! Recesszióban a feldolgozóipar? Hurrá! Recesszióban már a szolgáltató szektor is? Hurrrá! Recesszióban a teljes amerikai gazdaság? Hurrá! Több százezres elbocsátások és növekvő munkanélküliség? Hurrá! 10 dollár helyett 100 dollár az olaj? Hurrá! Triplájára emelkedett a gabona ára? Hurrá! Évtizedes és évszázados mélységekben a dollár? Hurrá! Brutálisan gerjed az infláció? Hurrá! A  cégvezetőknek, a könyvvizsgálóknak, a kormányzatnak, a FED-nek lövésük sincs mi folyik a valóságban, csak bla bla überoptimista hazugságokkal állnak elő, amelyekkel pár hónapon belül mindig leégnek? Hurrá! Hurrá! Hurrá!

 

Mondjatok egyetlenegy jelentősebb jó hírt az elmúlt másfél évből! Adok két perc gondolkodási időt… … … … Nem tudtok, mi? Semmi jó hír az elmúlt egy-másfél évben, csak az egyre brutálisabb HORRORCUNAMI! Mindezek ellenére a tőzsde csak emelkedni hajlandó, esni semmiképpen. A hitelválság kirobbanása óta egy dekát sem esett a tőzsde, hanem csak emelkedett.

 

Lássuk az április elsejei, bolondok napi menüt!

 

19 milliárd dolláros újabb brutális veszteség Európa legnagyobb bankjánál, a UBS-nél. Azaz a korábban hónapokig határozottan állított semmilyen subprime hatással szemben összesen már 37 milliárdos a bank bevallott vesztesége. Eddig. Annyira nagy a baj, annyira nincs tőkéje és hitele a banknak, hogy a veszteségeket, akárcsak a korábbiakat, újabb 15 milliárd dolláros részvénykibocsátással (újabb 20-25%-os hígítással) kell fedeznie, nehogy összeomoljon a likviditása és azzal az egész bankház. Hurrá!

 

Lehman Brothersnek, a világ egyik legnagyobb befektetési bankjának, 4 milliárd dollár értékben új részvényeket kellett kibocsátania tőkeemelésre, nehogy becsődöljenek, mint pár hete a Bear Stearns. Hurrá!

 

REAKCIÓK: Dow Jones +400 pont. Világ tőzsdéin 3-5% emelkedés. UBS 12-14%os szárnyalás a tőzsdéken. A Lehman Bratyók 14%-os részvényhígítására pedig 18%-kal rakétázott az árfolyam.

 

Magyar desszert: a koalíciós kormány bukására BUX emelkedés, forint erősödés, állampapír hozamcsökkenés [=árfolyam emelkedés].

 

 

PS: Dilibogyókból itt van néhány jó összeállítás. Video1Video2

 

 

 

 

 

2008.03.30.  Nyári időszámítás

 

 

Jó lenne már abbahagyni ezt az időzónásdit meg téli/nyári időszámításosdit a 21. század globalizált világában. Csak a felesleges macera és túlbonyolítás van vele, ahelyett hogy egész Európa áttérne a CET-re, Amerika meg a chicagoi középidőre, hogy ugyanazt mutassák az órák Izlandtól Moszkváig és Alaszkától New Yorkig. Kínában praktikusan csak egyetlen időzóna van. Úgyis tök mindegy mit mutatnak az órák, annak csak az emberek egymás közti koordinációjában van jelentősége. Akkor miért nem koordinálunk még jobban? A különböző országokban attól még úgyanúgy a nap valódi járáshoz lehet igazítani a munka- és életritmust, Moszkvában reggel 6kor indulna a munka és 10-kor ebédelnének, Izlandon meg délelőtt 10kor kelnének, és délután 3-kor lenne ebédszünet. És persze a valóságban semmi sem változna az egésszel, csak az órák mutatnának mást mint most. Pontosabban végre ugyanazt mutatnák mindenhol egész Európában.

 

 

 

 

2008.03.30.  Következő áldozat: önkormányzatok –  A piaci kamat 20%

 

A január-februári "téli szünet" millió horror hírei közül íme egy, melyben a lényeg, hogy akinek mindenképp kell a pénz a működésre, annak akár 20%-os piaci kamatot kell fizetnie, hogy megkapja. Például a Port Authoritynek, New York City közlekedéséért felelős vállalatának, aki üzemelteti a reptereket, kikötőket, hidakat, alagutakat, buszpályaudvarokat. A hitelválság az önkormányzatokat is elérte, mellyel drasztikusan emelkednek az önkormányzati kötvények kamatköltségei. Ugyanakkor az ingatlanpiac szenvedése és a hanyatló gazdaság miatt csökkennek az adóbevételek is, vagyis duplán romlik a helyzet az önkormányzatoknál.

 

The credit crisis that began in the subprime mortgage market last year has now spread to municipal bonds. Governments and public authorities face steep increases in borrowing costs because investors are losing confidence in the credit markets and the companies that insure the debt. … In recent weeks, many larger governments - and other credit issuers - have faced unexpected interest rate spikes when auctions of their debt drew no bidders. The interest rate on this debt is variable so it soared after the auctions failed. For example, the Port Authority of New York & New Jersey saw its interest rate skyrocket to 20%, up from 4%.

 

One reason these auctions are failing is because much of the debt is backed by struggling bond insurers such as Ambac (ABK) and MBIA Inc. (MBI) About $1.5 trillion of municipal bonds - half of all municipal debt outstanding - is insured, according to the Federal Reserve. But several bond insurers are at risk of losing their AAA-rating - some already have - because of their exposure to securities related to subprime mortgages. Investors now fear that the insurers won't have enough capital to cover potential defaults of these securities so the guarantees are not worth much. Without trustworthy insurance, these governments must pay higher interest rates to lure investors. It could mean the difference between paying 4.5% on a bond backed by a solid insurer and 5.3% on a bond with no insurance

 

This spike in borrowing costs comes at a time when governments can least afford it. Many are already facing a budget squeeze from the national economic downturn. The drop in housing prices and sales and increase in foreclosures mean they are taking in less revenue from transaction fees and property tax revenue. On top of that, the pullback in construction and consumer spending translates into fewer sales tax dollars. The lost revenue could total billions of dollars, according to the United States Conference of Mayors. The group sampled 10 states and estimated the total tax revenue loss at $6.6 billion. The hardest hit:California, which faces a loss of $3 billion in property taxes or nearly $1 billion in sales taxes and $39 million in real estate transfer taxes. [A kieső 6.6 milliárd dollár egyébként nagyjából a magyar költségvetés teljes hiánya.]

 

All the trouble in the bond insurance industry has led some to question whether the guarantee is needed at all. [20 év után kezd leesni nekik a tantusz, hogy valójában a nagy semmiért fizetik a kötvénybiztosításokat. A reakcióidő világrekordja nem volt veszélyben.] The number of municipalities that default on their debt is miniscule - less than half of 1% over the past 100 years, according to Mousseau. But the municipal bond market is not as transparent as other fixed income arenas so the insurance makes it easier to sell. (CNN Money – Credit crisis hits Main Street – 2008/02/20)

 

 

 

 

 

2008.03.29. Mint a mókus fenn a fán…

 

 

Gyerekkoromban, a 80as években a városszéli Kiserdőbe szervezték a táborokat. Ma meg téli szörftábort Balira. Szerintem a mi unokáink meg azzal jönnek majd, hogy "Papa, lökj már meg egy kis zsetonnal, mert a tavaszi szünetben osztálykirandulás lesz a Holdra!" J

 

 

 

 

 

2008.03.27.  "A hollywood gyár"

 

 

Véletlenül botlottam bele a Vén Kujon portréfotós fiának, Szipál Péternek írásába, aki szintén fotóművészként 30 évig dolgozott Hollywoodban. Az eredeti BLOG ITT OLVASHATÓ, én csak kiollóztam ide azokat a főbb gondolatokat, amelyekkel 100% egyetértek. Éljük meg minél teljesebben az életet, használjuk ki az éveket és a pillanatokat, ragadjuk meg a lehetőségeket, hogy a végén boldogan és elégedetten sommázhassuk [akárcsak egy isteni finom kajálás… frenetikus szex….tőzsdei kaszálás … sikeresen elvégzett munka… teljesített cél… szeretteink boldogságának átélése… kellemes sportolás vagy kultúrális kikapcsolódás… vagy egy fergeteges buli VÉGÉN]  EZ JÓ VOLT!!!

 

 

Mert, ha hiszed, ha nem, tényleg azt mondom, a jót is meg lehet szokni. De mennyire! Talán ez az egyik legrégibb klisé. Kellemetlen, de igaz. Amerikában értettem meg, akármilyen olcsó fordulatnak is látszik, mégis igaz. Ha az álmaink hétköznapivá válnak, s már a másoké sem tűnik olyan izgalmasnak, jön az előremenekülés.

 

Ami nekem magától értetődő, az neked elérhetetlen, vagy éppen érdektelen. Mindenesetre bevándorlóként egy csomó dolog feldobott, ami az ott élőknek természetes volt. Pesten még csempészett lemezeken hallgattam azokat, akikkel ott együtt bulizhattam.

 

Igaziból ott tanultam meg azt is, mit jelent ’ commercial’ fotósnak lenni. A szó, ugye, kereskedelmit, tehát haszonszerzéssel-járót jelent. A haszon alatt ne a fizetséget értsd, hanem amit az hoz, amit a képekkel eladnak. Szerintem ilyen értelemben a régi reneszánsz festők, Raffaello is ilyen művészek voltak. Festményeikkel adták el a vallást. Merész?

 

A lényeg az, hogy Hollywoodban a munka volt minden. Ahhoz, hogy holnap is dolgozhassunk, hajtani kell. A tegnapi babérok nem játszanak. Kit érdekel, milyen volt az elmúlt harminc év? Az számít milyen az utolsó munkád. Mennyire vagy képben. Így is, úgy is, amúgy is, (ha érted, mire gondolok), szabadúszóként marad a következő dolog kiötlése, hogy holnap is sikerüljön. Kemény. Jó, tudnod kell, hogy rettenetesen jól megfizetik, persze csak addig, amíg produkálsz. Így könnyen előfordulhat veled, amit Katona Klári mondott egyszer: Mindent elért, amit akart az életben, csak nem volt élete! Csak vettem a porschékat egymás után, barátaim lear jet-tel röptettek ide-oda, természetes lett playmatekkel randevúzni, valahogy mégis minden a munkához kötődött. Nem volt lazítás. Az utazások is a munka kapcsán voltak. Minden. Így bármennyire is sikeres volt a munka, egysíkúvá lett. …Hülyén hangzik, hogy tíz gyönyörű lánnyal vagy a világ legszebb helyein, s csak az újabb munkát látod benne, s rutinná válik, de látod azt, ha semmi másra nincs időd! … Legjobb barátom, Christopher Crowe, nagyon sikeres, show runner, író, rendező. Óriási kúriákon élve, ki sem mozdult az épp aktuális 15 négyzetméteres irodából, ahol dolgozott. Időnként kitört rajta a lakberendezhetnék, olyankor szétröhögtük magunkat: „Mit akarsz, ki sem jössz az odúdból?!”

 

Nem panaszkodom. Azt sikernek mondhatod, ha meg is tudsz élni abból, ami a hobbid. Ilyen szinten sikeresnek mondhatom magam. Csak azt éreztem, kéne egy másik hobbi. Egy szűz. Egy idő után, a házakat is úgy néztem, mennyire lennének alkalmasak stúdiónak. Ez már gáz. Besokalltam. Lazítani akartam. Lazításképp átjöttem Hamburgba dolgozni. Miután életem, felnőtt életem nagy részét odaát töltöttem, nekem az óvilág nagyon újnak, frissnek tűnt. Ízlelgettem, vajon tudnék-e itt élni? Minden más. Az európaiak azért dolgoznak, hogy élhessenek, az amerikaiak pedig azért élnek, hogy dolgozhassanak. Ez valahol igaz is. Gondolkodtam, tépelődtem, felbátorodtam, megijedtem. Néha a sorrend változott. A karácsony itthon talált. Csodás élmény volt. Csábító lett az Adrássy úti sörözés nyugalma. Magamra gondoltam. A megélések után maradt hiányaimra. Most mondjam, hogy a pénz nem minden, s hogy a hírnév sem az, aminek előre látszik?! Mondom.

 

 

 

 

 

2008.03.25.  A profi

 

 

 

Tekintetével megbabonázott több pénztárost egy hipnotizőr rabló Olaszországban. A férfi áldozatai szemébe nézett, majd azok akaratuk ellenére átadták neki a kasszában található pénzt. Hipnózissal rabló férfit keres a rendőrség Olaszországban. Áldozatai áruházi vagy bankpénztárosok, akik a rablás után csak arra emlékeztek, hogy hozzájuk hajolt a férfi, és megkérte őket, nézzenek a szemébe. Amikor aztán feleszméltek, a kasszát üresen találták.  A hipnotizőr legutóbbi rablását felvette egy anconai bank biztonsági kamerája. A férfi, miután tekintetével "rabul ejtette" a pénztárosnőt, átadatott vele csaknem 800 eurót - 200 ezer forintot -, és nyugodtan kisétált a pénzintézetből.  A pénztárosnő még akkor sem emlékezett a történtekre, amikor bemutatták neki a felvételt. A rendőrség azt gyanítja, hogy a hipnózisos rabló indiai vagy dél-afrikai származású lehet. MTI

 

 

PS: Ha ez nem összejátszás, akkor ez a fickó egy zseni. Ráadásul gondolom csajozásban is hasonló profizmussal arat. Megdönti a topmodelleket, aztán még a pénzükkel is lelép. Azok meg még szólni sem mernek a rendőrségnek, mert akkor rajtuk röhögne mindenki. J

 

 

 

 

2008.03.25.  Feneketlen kút

 

 

Fed auctions another $50 billion. The eighth sale of short-term loans designed to inject liquidity into the banking system brings the total to $260 billion since December.

 

Vagyis már 260 milliárd dollárt adott a FED a felelőtlen bankoknak, hogy ne omoljon össze az egész bankrendszer.  (És persze hogy -5%os negatív reálkamaton lehessen rajta 30-as PE-vel "olcsó" részvényeket venni… hogy tovább pumpálhassák az olajárakat, aranyat, nyersanyagokat… az állampolgárok pénzén finanszírozhassák a kapzsi spekulánsokat, hogy azok extraprofithoz juthassanak a gabona- és élelmiszerárak gerjesztésével...  hogy lehessen benyitni nagy tőkeáttétellel a dollárshortokat a devizaspekulánsoknak… szándékosan elértékteleníteni a dollárt és gerjeszteni az inflciót, ami ugye egy jegybanknak elsődleges "feladata"… vagyis hogy a lakosság pénzén és a lakosság sokszoros kárára megmentsék a wall streeti haverjaikat, akik az egész szarkeverésért felelősek.) Kb hasonló nagyságrendű pénzt kellhetett bepumpálnia már az EKB-nak is. Jól haladnak a japán úton, akiknek végül több ezer milliárd dollárnyi jent kellett belepumpálni a japán bankrendszerbe, amellyel elérték, hogy a gyors piaci megtisztulás helyett 18 éve tart a depresszió és agónia. A FED és a wall street együtt fújta a gigantikus hitellufit, amit most kétségbeesetten bármi áron megprobálnak fenntartani még több és több pénzt pumpálva a luftballonba. Akkora lyukat akarnak betömni pénzzel, mint ez a 150 méter mély guatemalai gödör, amit évekig mosott ki a víz a felszín alatt, aztán egyszercsak beomlott, akárcsak az amerikai hitelpiramis

 

 

PS: Az előző cikkhez kapcsolódóan tulajdonképpen az egész olyan, mintha a FED kifizetné a bankoknak a subprime veszteségeket. A wall streeti szarkeverők évekig fejték a lakosságot a hitelgépezettel, zsebre rakták a hatalmas extraprofitot, bónuszokat, szárnyaló árfolyamokon adhatták el részvényeiket, aztán amikor összeomlik az egész, akkor a lakosság pénzén a FED kifizeti a veszteséget a wall streeti szarkeverőknek. Tehét az extraprofit a bankoké, a veszteség pedig a lakosságé, méghozzá nem is duplán, hanem triplán, mert a FED szándékosan gerjeszti a dollár elértéktelenedését és az inflációt, vagyis a lakosság pénzét harmadszor is megcsapolja. 

 

 

 

 

2008.03.22. Szarkupac szarkupac hátán    Már 200 millárd dollár a "semmi"

 

 

"Semmi hatása nem lesz subprime hitelválságnak"' szajkózták fél évig a bankok, brókercégek, közgazdászok, elemzők, hitelminősítők, az amerikai kormányzat és a FED. Mint pár hónapja 80 milliárdnál írtam, úgy buknak ki egymás után a nagy nehezen bevallott veszteségek, hogy mire összeadja az ember, másnap előkerül egy újabb pár milliárd dolláros szarkupac. Már exceltáblában is nehéz követni hol tartunk, úgy repkednek a millárdok, követhetetlen tempóban buknak ki a veszteségek. Lassan célszerú lenne a makroadatok mellett valami subprime-loss indexet és riportot csinalni, ahol mint az inflációt, munkanélküliséget, a subprime veszteségeket is rendszeresen publikálnák hó végi összesítésben. Bloomberg is megpróbálta összesíteni a február végi állást, azonban mire összeadta és publikálta, még aznap kibukott az AIG újabb 10 milliárd dolláros buktája. Azóta kb 200 milliárdnál tarhatunk... már aki képes követni az állást.

 

Subprime Losses Reach $181 Billion With European Banks: Feb. 29 (Bloomberg) -- The following table shows the $181 billion in asset writedowns and credit losses since the beginning of 2007, including reserves set aside for bad loans, at more than 45 of the world's biggest banks and securities firms. European banks and brokers, many of which reported earnings this week, have racked up losses of $79 billion, compared with $86 billion for U.S.-based institutions. The charges stem from the collapse of the U.S. subprime- mortgage market. The figures, from company statements and filings, also reflect some credit losses or writedowns of mortgage assets that aren't subprime. Charges taken on leveraged- loan commitments are not included. All figures are in billions of U.S. dollars, converted at today's exchange rate if reported in another currency. They are net of financial hedges the firms used to mitigate losses.

 

Firm                    Writedown     Credit Loss(a)   Total
 
Merrill Lynch             24.5                          24.5
Citigroup                 19.9            2.5           22.4
UBS                       18.1                          18.1
HSBC                       0.9            9.8           10.7
Morgan Stanley             9.4                           9.4
IKB Deutsche               8.7                           8.7*
Bank of America            7              0.9            7.9
Washington Mutual          0.3            6.2            6.5
Credit Agricole            5.1                           5.1
Credit Suisse              4.8                           4.8
Wachovia                   2.7            2              4.7
Societe Generale           3.7                           3.7
Barclays                   3.2                           3.2
JPMorgan Chase             1.6            1.6            3.2
Canadian Imperial (CIBC)   4.2                           4.2
Mizuho Financial Group     3.3                           3.3
Bayerische Landesbank      2.9                           2.9
Dresdner                   2.7                           2.7
Bear Stearns               2.6                           2.6
Royal Bank of Scotland     3.1                           3.1
Deutsche Bank              2.4                           2.4
ABN Amro (b)               2.4                           2.4
Natixis                    1.8                           1.8
Fortis                     1.8                           1.8**
Wells Fargo                0.3            1.4            1.7
Lehman Brothers            1.5                           1.5
DZ Bank                    1.5                           1.5
National City              0.4            1              1.4
BNP Paribas                0.9            0.3            1.2
Nomura Holdings            1                             1
Gulf International         1                             1
Asian banks excluding      3.3            0.6            3.9
  Mizuho, Nomura (c)
Canadian banks             2.2            0.1            2.3
  excluding CIBC (d)
European banks not         5.2            0.1            5.3
  listed above (e)
                          ____          _____          _____
 
TOTALS***                154.5           26.4          180.9
 

 

*   IKB parent company KfW Group took over about $7 billion of the writedowns resulting from an off-balance-sheet fund IKB controlled as part of its bailout of the German bank. **  Estimate based on the profit guidance provided by company. *** Totals reflect figures before rounding. (a) The difference between writedown and credit loss: Investment banks, and the investment-banking units of financial conglomerates, mark their assets to market values, whether they're loans, securities or collateralized debt obligations, and label that a ``writedown'' when values decline. Commercial banks take charge-offs on loans that have defaulted and increase reserves for loans they expect to go bad, which they label ``credit losses.'' Commercial banks can have writedowns on holdings of bonds or CDOs as well.

 

(b) ABN Amro Holding NV was acquired by Royal Bank of Scotland Group Plc, Fortis and Banco Santander SA. The assets that were written down were parceled out to the acquiring banks. RBS said it reduced the value of ABN Amro assets it was incorporating into its balance sheet by 978 million pounds ($1.9 billion). This figure isn't included in the RBS writedown number on the table. The other buyers didn't specify their share of the ABN writedown.

 

(c) Asian banks whose losses are smaller than $1 billion are in this group, which includes Bank of China, Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui, Shinsei, Sumitomo Trust, Aozora Bank, DBS

Group, Australia & New Zealand Banking Group, Abu Dhabi Commercial and Arab Banking Corp.

 

(d) Canadian banks included in this group: Bank of Montreal, National Bank of Canada, Bank of Nova Scotia, Royal Bank of Canada.

 

(e) European banks with writedowns below $1 billion each: ING Groep, Allied Irish Banks, Bradford & Bingley, Aareal Bank, Deutsche Postbank, Lloyds TSB Group, Landesbank Sachsen

Girozentrale, Standard Chartered, Northern Rock, HBOS, Dexia, WestLB, Commerzbank.

 

 

Szép nagyra (több ezer milliárd dollárra) híztak a rizikósabb és subprime piteszeletek a jelzálogkötvény tortában

 

(És ezeken kívül még van pár ezer milliárdos hitelállomány értékpapírosítás nélküli natúr hitelként közvetlen pénzintézeti finanszírozásban.)

 

 

 

Subprime hitelezés növekedése évenként (milliárd dollár)

 

 

 

A subprime jelzálogkötvények és egyéb ABS értékpapírok újracsomagolásából újabb hitelderivatív értékpapírok (CDO-k) képződtek, mellyel a kockázatos hitel-értékpapírok állománya megduplázódott.

 

A legsúlyosabb probléma a pénzügyi rendszerben, hogy a hitel-értékpapírok újabb és újabb újracsomagolásával, az ABS derivatívák derivatíváinak derivatíváival, a kockázatos hitelek multiplikálódtak, sokszorozódtak. 100 milliárd dolláros subprime jelzálogkötvény veszteség így akár ezer milliárd dolláros kárt is okozhat a multiplikálódott hitelderivatívákban.  Így a várható néhány száz milliárdos subprime veszteség akár több ezer milliárd dolláros további veszteséget erdeményezhet a pénzügyi rendszer szereplői körében a túlburjánzott hitelderivatívákban. 

 

 

Hitelderivatívák állománya több tízezer milliárd dollárnyira fújódott az utóbbi pár évben

 

(milliárd dollár)

 

 

Közben a fizetésképtelen hitelek miatti ingatlanárverések egy év alatt már duplájára nőttek, mellyel a valószínűsített subprime veszteségek is lassan elkezdenek realizálódni.

 

 

 

 

 

 

 

2008.03.14.  Strong  Zero dollar policy

 

 

 

Több évtizedes és évszázados mélységben a dollár.

 

 

 

 

PS: Küldjétek az információkat az auto- és giroszindexhez, aztán megpróbálok nekirugaszkodni egy táblázatnak!

 

 

 

 

2008.03.12. Méghogy a jövőt árazza a tőzsde??? – Az egyéves múltat sem volt képes még beárazni

 

 

Pontosan egy éve, tavaly március 12-én vált fizetésképtelenné a subprime hitelezés egyik nagyágyúja, mely hírt akkor így kommentáltam 2007.03.12. Game Over – Eldőlt az első dominó: New Century cikkemben.

 

Mi is ez a részvény? New Century Financial Corp., Amerika második legnagyobb másodlagos jelzáloghitelezője évenkénti 50 milliárd dolláros hitelkihelyezéssel. És most több mint 8 milliárd dollárral vált fizetésképtelenné. Ezzel a cég effektíve tönkrement, a hitelezői pedig már hiába futnak a pénzük után. És ezzel az első dominóval az egész másodlagos jelzálogpiac össze fog omlani, mert a további ezer milliárd dolláros nagyságrendű másodlagos jelzáloghitelek al- és végfinanszírozói kezdenek el majd futni a pénzük után, hogy mentsék azt, ami esetleg még menthető. Vagyis ezzel az első dominóval egy pánikszerű láncreakció fog beindulni, és az egész ezer milliárdos szektor szőröstől bőrőstől, a bóvli jelzálogpapíroktól kezdve, a pénzügyi közvetítőkön keresztül, az ingatlanosokon át, a házépítésekig, a bútorokkal együtt össze fog omlani. És kik is ennek az egésznek a mozgatórugói??? (Szarkeverői???) A J.P.Morgan Stanley-CiciBankOfAmerica-WellsFargoLehman-GoldmanSucks & Co. Vagyis az egész mögött a Wall Street-i befektetési bankok állnak. És ha komoly válság lesz belőle, akkor ezeknek az árfolyama bizony le fog feleződni, és esni fog a tőzsde mint disznó a jégen. A házépítő szektor pedig évekig nem fog tudni talpra állni. (És akkor még örülhetünk, ha ez az egész nem rántja magával a mélybe a több ezer milliárd dolláros Asset Backed Securities [=Tesco Gazdaságos Szar Szemét] ultragagyi bóvlikötvény szektort is, mert az aztán még nagyobb lavinát indítana és még nagyobb hitelválságot okozna.)

 

Vagyis már egy évvel ezelőtt teljesen nyílvánvaló volt a subprime szektor teljes összeomlása, és ennek hatása a pénzügyi szférára. Persze a wall streeti bankárok és a FED fél évig csak legyintettek az egészre, elhessegették az ügyet, hogy nem lesz itt semmi gond, a veszteségeket a szőnyeg alá söpörték, elhallgatták, eltitkolták, a beszámolókat manipulálták, meghamisították. Aztán most, egy év után ott tartunk, hogy 200 milliárd dollárnyi veszteség már kibukott. Ez azonban még mindig csak a jéghegy csúcsa, aminek tizszerese van a víz alatt [főleg hedge fundokban és pénzpiaci alapokban], de mivel szabad szemmel nem látható, ezért a piaci szereplők továbbra sem hiszik el, hogy a víz alatt is jéghegy van.

 

A tőzsdei befektetők, spekulánsok, játékosok a nagy nehezen utólag bevallott veszteségeken kívül semmilyen rossz hírt nem áraztak be az elmúlt egy évben. Mintha minden a legnagyobb rendben lenne, a tőzsde az egy éve tartó hitelválság alatt is ugyanolyan rózsaszínben látja a világot mint előtte, minden szuper, csak annyi történt, hogy bankok és értintett cégek helyett inkább más részvények után kapkodtak a félelmet nem ismerő mohó tőzsdei szereplők. Semmit sem esett a tőzsde a subprime kirobbanása óta, sőt, jellemzően végig emelkedett az elmúlt évben, mintha nem is lenne semmilyen ingatlan-hitel válság.

 

 

Várakozásaimnak megfelelően a wall streeti szarkeverők részvényeit azért megviselte a válság, egy részük nemhogy lefeleződött, hanem harmadolódott.

 

 

Integrált nagy bankok árfolyama az 1 éve tartó hitelválságban

Árfolyamveszteségek a csúcstól az aljáig: Citibank -64%, Wachovia -54%, Bank of America -37%, J.P.Morgan Chase -31%, Wells Fargo -36%

 

 

 

 

Befektetési bankok árfolyama az 1 éve tartó hitelválságban

Árfolyamveszteségek a csúcstól az aljáig: Bear Stearns -67%, Merrill Lynch -56%, Morgan Stanley -58%, Lehman Brothers -50%, Goldman Sachs -39%

 

 

 

 

Jelzálogbankok árfolyama az 1 éve tartó hitelválságban

Árfolyamveszteségek a csúcstól az aljáig: Counrtywide -90%, Washington Mutual -77%, Freddie Mac -75%, Fannie Mae -73%.

 

 

Mint az összes fenti grafikonból látható, a piaci szereplők hónapokig, fél évig teljesen figyelmen kívül hagyták a hitelválságot, és hogy annak bármiféle hatása lenne a pénzintézetekre. Fél évig észre sem vették, hogy szakadék felé száguldanak a vonatok. Olyannyira, hogy a szakadék előtt még tovább nyomták a gázpedált, és még gyorsítottak is.

 

Ugyanakkor a tőzsde egészében az 1 éve tartó válságban még mindig semmit sem esett, sőt, a közvetlenül érintett részvényeken kívül szinte minden más emelkedett a válság kirobbanása óta. A tőzsdének olyannyira semmit sem ártott a suprime válság, hogy minden idők leghoszabb bikafuttatását erdeményezte. Szinte kifejezetten jót tett a tőzsdének az ingatlan-hitel válság. (Esés nélkül vígan korcsolyázott a disznó a jégen.)

 

 

Dow Jones tőzsdeindex árfolyama az 1 éve tartó hitelválságban

A válság kirobbanása óta még semmit sem esett. Sőt, az elmúlt 12 hónap nagy részében csak emelkedett, és azóta sem volt képes a subprime válság kirobbanása előtti szint alatt zárni.

 

 

Ha ilyen csigatempóban halad tovább az ingatlan-hitelválság megemésztése, mint az elmúlt 1 évben, akkor 5-10 évbe is bele fog telni, mire elmondhatjuk, hogy a nehezén már túlvagyunk. (Japánban is csak szüttyögtek, húzták, halasztották, aminek az lett az eredménye, hogy már 18 éve tart. És mondjatok egy globális szinten mértékadó japán bankot! Ugye nem tudtok? Nem hát, mert még mindig tele vannak a 20 évvel ezelőtt belükbe ragadt szarral, amitől nyaktól lefele lebénultak. Pedig egykoron mind japán bankok voltak a világ legnagyobbjai.)

 

 

 

PS: Természetesen a házépítók is lefeleződtek, harmadolódtak az 1 éve tartó ingatlan-hitel válságban.

Ezek az elmúlt évek során mind lenegyedelődtek, tizedelődtek. Kiváncsian várom, mikor megy csődbe néhány közülük.

 

 

 

 

 

2008.03.10. Még hogy jó befektetés a csúcstechnológia???  8 év alatt 10 millió forint kevesebb mint 3-ra morzsolódott a Nasdaqon

 

Pontosan 8 éve érte el csúcsát a Nasdaq Composite index, vagyis az összes, több ezer Nasdaqon jegyzett részvény árfolyamát integráló tőzsdemutató. Tavalyi március 10-i cikkemben már kommentáltam a Nasdaq 7 éves teljesítményét, azóta nem sok minden változott, sőt, a 8 éves helyzet még siralmasabb. De nem is akarom ezzel kapcsolatban újra szaporítani a szót, a mondókámat már elmondtam tavaly, nézzük inkább a puszta számokat: 5132 pontról 2169-re esett a Nasdaq Composite index, ami 57%-os veszteség 8 év alatt. Ha pedig egy magyar befektető szempontjából nézzük a dolgokat forintban számolva, akkor még katasztrófálisabb a kép, hiszen 8 év alatt a dollár is jelentősen gyengült a forinthoz képest, 265-ről 172 forintra, azaz önmagában elvesztette értéke harmadát, így a Nasdaqra befektetett 10 millió forint kevesebb mint 3 millióra morzsolódott le 8 év alatt.

 

 

 

 

 

 

PS: Ezalatt a nyolc év alatt magyar állampapírokban és prémium bankbetétekben megduplázódott a pénz, 10 millió forintból kb 20 millió lett, vagyis nyolc év alatt kb hétszer több pénze lett annak, mint aki a Nasdaqon 3 millió forint alá darálta tőkéjét. És a 20 millió helyetti 3 olyannyira hatalmas lemaradás, hogy emberi léptékkel valószínűleg már soha nem lehet behozni a hátrányt.

 

 

 

 

 

 

 

 

2008.03.09. Breaking news – Kötvénybiztosítók

 

 

Ami a kötvénybiztosítók körül zajlik az utóbbi hetekben, az már tényleg olyan mint Győzike a Blikk címlapján. Minden második-harmadik nap, (amikor zárás előtt másfél órával új mélypontra csúszik a tőzsde), gyorsan breki nyúzként újra és újra és újra legyártásra kerül valami hír, hogy majd jövő héten megmentik (az egyébként teljesen menthetetlen) kötvénybiztosítókat. És ezt a piac mindig, már vagy tizedjére is, hurráoptimizmussal fogadja és kilőnek az indexek. (Persze sokadjára már egyre kisebb és kisebb erővel, de összességében már legalább 1000 pontnyi Dow emelkedés köszönhető ezeknek a zárás előtt szándékosan shortzárási pánikot gerjesztő breaking newsoknak.)

 

A hitelminősítőknek eleve egy szavát sem szabad többet elhinni, hiszen AAA minősítéseket adtak egy csomo subprime tartalmú ABS értékpapírnak. Hogy lehet az amerikai államkötvénnyel megegyező (legbiztonságosabb és leglikvidebb) minősítést adni olyan ABS értékpapíroknak, amelyek illikvidek, cashflowjuk biztonytalan, kibocsátójuk pedig simán csődbe is mehet??? A hitelminősítőknek, Standard and Poor's, Moody's, Fitchnek már maximum a WC papírok puhaságát szabadna minősíteniük, nem pedig továbbra is több tízezer milliárd dollárnyi befektetőt manipulálniuk és átverniük. Hát ki az a barom, aki a tőzsdemaffiával összeesküvő lebukott hazudozókban és minősítéseikben továbbra is megbízik, és fizet nekik a hazugságaikért??? (Ez pont olyan, mintha olyan ügyvédhez mennénk ingatlan adás-vételi szerződést kötni, akiről már kiderült, hogy a lakásmaffiának játszott ki ingatlanokat.)

 

Ez meg eleve nonszensz, hogy a legmagasabb AAA minősítést adjanak a hitelminősítők egy kötvénybiztosítónak, vagy bármilyen pénzügyi cégnek, amelyik ha elvesztené az AAA minősítését, akkor azzal csődbe is menne. Az ilyen cégeket a csődveszély figyelmeztetés lista legelejére kellene rakni, nem pedig az amerikai és német állammal egy kategóriába.

 

Ami pedig a kötvénybiztosítókat illeti, az aztán alapból átverés a köbön. Már az alapkoncepció is botrányos lehúzás. Biztosítás értékpapírra??? Mi ez a hülyeség??? A portfóliószemlélet és az (agyon)diverzifikáció korában, számos derivatív [piaci alapú, vagyis nulla költségű] fedezeti lehetőség áradatában, BIZTOSÍTÁSI DÍJAT FIZETNI EGY AMÚGY FIZETÉSKÉPTELEN ALIBICÉGNEK A SEMMIÉRT??? Ez még nagyobb lehúzás, mint az opciók kiírása. Hiszen ezek a kötvénybiztosítók csak beszedni tudják a pénzt, de ha kicsit is nagyobb baj van, akkor nem tudnak fizetni, mert azonnal csődbe mennek. Nem azért alapították a kötvénybiztosítókat a menedzsmentbe bebástyázott alapító tulajdonosaik, hogy a beszedett milliárdokat netán egyszer vissza kelljen majd adni. (Hanem azért, hogy a pénzt kiszedjék a cégből osztalék, részvényopció, és egyéb privát csatornákon keresztül. Aztán ha baj van, akkor bukhat a cég, ők már kiszedték belőle a pénzüket, vissza nem fogják adni.)

 

Aki a mai pénzügyi világban egy kötvényre biztosítást köt, (amelyben millió költség, díj, adó, haszon és extraprofit benne van), az egy közgazdasági barom. A semmiért fizeti ki / fizettetik ki vele a "biztosítási díjakat". Hát aki fél, hogy majd nem fizet egy kibocsátó kötvénye, az diverzifikáljon… könnyedén kialakíthat egyedi kibocsátói kockázatokat kiküszöbölő kötvény- és értékpapír-portfóliókat… [költségmentes, piaci alapon árazott] fedezeti ügyleteket köthet az ultralikvid credit default swap piacokon… vagy ha nem bízik egy konkrét kötvényben, akkor ne vegyen olyat / adja el. Ezeknek a kötvénybiztosítóknak semmilyen létjogosultságuk nincs. Egy nagy átverés és lehúzás az egész. Épp úgy el kell hogy söpörjék őket az üzleti szférából mint a subprime-osokat, meg a Holdon telkeket árusító ingatlanügynökségeket, vagy hogy friss magyar példát említsünk: a nyílvánvalóan átverés IL Ferro "reklámautófinanszírozási" pilótajátékot. 

 

Teljesen hiteltelenné vált az egész pénzügyi szféra, a befektetési bankok, közgazdászok, elemzők, tanácsadók, hitelminősítők, könyvvizsgálók, a kormányzat, a felügyelet (SEC), a FED, és a szaksajtó is. Szinte mind mind kókler hazudozó harácsolók.

 

 

Íme a két nagy kötvénybiztosító "alibicég" tőzsdei pályafutása. Évtizedekig koppasztották ügyfeleiket, míg végre kiborult a bili.

 

 

 

 

PS: "Dobó Kata újra szerelmes. A színésznő új kapcsolatáról többször írt már a Bors is, de az igazsághoz legközelebb Csisztu Zsuzsa unokatestvérének lapja, a bulváros.hu jutott, amely a párost egy Nyíregyháza melletti tó környékén rajtakapó juhász állítására alapozva tudni vélte, Dobó Kata megtalálta a szerelmet." (Index/Velvet cikke) Na ez is pont annyira komoly hír, mint amikor három naponta breki nyúzként hozza a CNBC, hogy Wall Street Journalhoz közeli források szerint majd jövő héten megmentik a kötvénybiztosítókat. Nem csodálkoznék, ha legközelebb majd a CNBC is Csisztu Zsuzsa unokatestvéréhez közel álló nyíregyházi juhász információira hivatkozna, aki szerint Győzike jövő héten majd megmenti a kötvénybiztosítókat. J

 

 

 

 

 

2008.03.08.  Ribancok

 

 

A modell hét hónappal azután szakított Tim Steel vágóval, hogy összejött jövendőbeli férjével, Sir Paul McCartney-val. Mills és volt barátja az átmeneti időszak alatt többször is lefeküdt egymással. A vallomás meglehetősen rosszkor jött a zenész nejének, ugyanis hétfőn folytatódik a válóper a londoni felsőbíróságon. Tim Steel vágó azt állítja, hogy Heather Mills, aki három évig volt a barátnője, azután is találkozgatott vele, miután 1999 augusztusában összejött Sir Paul McCartney-val. A férfi pár hónapig külföldön dolgozott, akkor talált egymásra a modell és a zenész. "Kiderült, hogy ugyanabban a vegetáriánus étterembe, a Hove-ba beszéltük meg a találkát, ahol többször is randiztak. Paul még egy szerelmes sms-t is küldött neki, miközben ettünk" - emlékezett vissza a férfi. Szex Macca háta mögött. Mills ekkor még nem vallotta be, hogy az érzés kölcsönös, úgy tett mintha McCartney hajtana rá. "Mindketten jót nevettünk ezen, aztán visszamentünk a lakásba, ahol a nővérével, Fionával lakott, és szeretkeztünk egyet. Természetesen most is óriási volt a szex" - mesélte a férfi, aki állítása szerint azelőtt is ágyba bújt Millsszel, mielőtt Paul McCartney-val elrepültek egy romantikus karibi nyaralásra. Végül 2000 februárjában Mills kiadta a vágó útját. Tim Steel és a modell ennek ellenére továbbra is barátok maradtak, a férfi ugyanis bízott abban, hogy a románc nem tart majd sokáig. "Egy öreg csóka volt, és én jól ismerem Heathert. Csak azért szerette Pault, mert a férfi sokat tehetett érte. Tetszett neki, hogy ő lehet Lady McCartney" - olvasható Steel nyilatkozata a DigitalSpy oldalán. Folytatódik a válóper Steelre meglehetősen rossz időpontban tört rá az őszinteségi roham, ugyanis hétfőn kezdődik a házaspár döntő - ötnaposra tervezett - hivatalos válópere a londoni felső bíróságon. Az első napon az ex Beatle-nek számot kell adnia arról, hogy mennyit is keresett legutóbbi világkörüli turnéja alkalmával. Ő ugyanis azt állítja, hogy a koncertkörút hárommillió fontos veszteséget termelt, de Mills szerint, akinek betekintése volt a könyvelésbe, férje milliókat kaszált. Mivel kirúgta ügyvédjeit, Mills magát fogja képviselni, míg a zenésznek az a Fiona Shackleton lesz segítségére, aki Károly herceg jogi képviselője volt válópere során. Bár mindketten reménykedtek abban, hogy a tárgyalás előtt meg tudnak állapodni, Mills azt állítja, hogy a zenész eddig még nem tett ajánlatot. Múlt szombaton mindenesetre az a hír járta, hogy a modell beéri tízmillióval, igaz korábban 50 millió fontot (18 milliárd forintot) akart férje 825 millió fontra (csaknem 300 milliárd forintra) becsült vagyonából, emellett ingatlanokra is igényt formált, valamint jogot arra, hogy házasságuk éveiről könyvet írjon. Harc Picassoért. Az ingatlanokkal kapcsolatos követelést továbbra is fenntartja, szerinte ugyanis csak úgy tudják megoldani a közös gyermekfelügyeletet, ha McCartney londoni és nyugat-sussexi otthona mellett is lesz lakása. Bennfentesek szerint a modell emellett harcba száll több Renoir- és Picasso-képért, valamint egy huszonkétmillió fontot (közel 8 milliárd forintot) érő Beverly Hills-i házért, amelyet állítólag ajándékba kapott. Sőt, szeretné, ha hites ura fizetné a biztonsági szolgálatot, ugyanis többször is halálosan megfenyegették , amióta szakítottak. Sir Paul McCartney cserében azt szeretné, ha Mills aláírna egy szerződési rendelkezést, melynek értelmében nem beszélhet házasságukról, valamint egy másik iratot, amiben megígéri, hogy nem költözik el Londonból, míg lányuk, Beatrice tizennyolc éves nem lesz. A zenész eközben tovább csapja a szelet Rosanna Arquette-nek. A két celebet rajtakapták, amint múlt hét kedden együtt vacsoráztak, majd csütörtök este újra találkoztak. (Index.hu – 2008. február 11., hétfő 11:20)

 

 

No igen. A létező legrosszabb befektetés a házasság. Pont olyan mint egy részvény: előbb vagy utóbb, de (szinte) biztos, hogy csődbe megy. 

 

 

PS I love you  I should have known better with a girl like you

 

 

 

 

2008.03.06. Rocky Horror Show – Egyetlenegy nap szalagcímei

 

 

Másfél éve kommentálom ahogy az egyre rosszabb híreket teljesen figyelmen kívül hagyva minden körülmények között csak emelkedni akar a tőzsde. Másfél éve már látszott, hogy nem stimmel valami, mert a kedvezőtlen híreket semmibe vették. Aztán egyre rosszabb hírek jöttek, de a tőzsde csak emelkedett. Aztán nagyon rossz hírek jöttek, és a tőzsde még mindig csak emelkedett, minden idők leghosszabb bikafuttatását eredményezve. Most ott tartunk, hogy minden nap horror hírek áradata lepi el a piacot: HORRORÖZÖN!!!! A tőzsde azonban ezekre is csak legyint, és inkább emelkedik. A befektetők és spekulánsok szinte élvezik ahogy az arcukba fröcsög a vér, imádják a vér izét, szagát, és csak vesznek és vesznek és vesznek. Tiszta Rocky Horror Show az egész.

 

Íme egyetlenegy nap, a múlt kedd szalagcímei, amelyeket ki is gyűjtöttem:

 

Stocks closed higher Tuesday, for the third session in a row, as upbeat news from IBM and bond insurer MBIA helped offset a number of discouraging economic reports [showed spiking wholesale inflation, weakening consumer confidence and more problems for the housing market] released earlier in the session. On the New York Stock Exchange, winners beat losers by roughly 2 to 1.

 

– U.S. light crude oil for April delivery rose $1.65 to $100.88 a barrel on the New York Mercantile Exchange, breaking the previous record of $100.74 set last week

– The U.S. dollar sank to a record low against the euro.

– COMEX gold for April delivery rose $8.40 to $948.90 an ounce

– consumer confidence dropped to a five-year low in February, falling to a reading of 75

– Wheat prices surged past $12 a bushel for the first time on supply concerns.

– Inflation at the wholesale level soared in January by the fastest pace in 16 years, wholesale prices have risen over the past 12 months by 7.5%, the fastest increase since the fall of 1981, when the country was in a deep recession.

– January foreclosures up 57%. In Rhode Island filings rose 279%; in Maryland they spiked 430%; and in Virginia they leapt 634%.

– Another report showed that home prices in 20 key markets slumped 9.1% in 2007. The S&P Case/Shiller Home Price index showed the biggest annual drop in its 20-year history. ..Merrill Lynch, for example, is forecasting home prices will fall by 15% in 2008 and another 10% in 2009. That will likely continue to fuel high foreclosure rates.

Home Depot profit falls 27%. HD reported weaker quarterly earnings that missed forecasts and warned that 2008 will continue to be challenging.

– Target (TGT, Fortune 500) reported earnings that fell from a year ago and topped estimates on revenue that rose from a year ago and missed estimates. Shares gained.

– Shares of Internet giant Google fell nearly 5% in afternoon trading following reports that the search engine's "paid clicks," a measure of advertising effectiveness, were flat last year.

CBS profit falls more than 14%

– Office Depot profit slumps 85%

– Federal Reserve Vice Chairman Donald Kohn, signaled that the Fed will "do what is needed" to keep the economy on track. (Miről beszélsz Kohn bácsi??? Már rég kisiklott az egész trágyavonat, és mindent elborít a szar.)

 

A fenti horrorisztikus hírek bármelyikére több százalékkal kellett volna esnie a tőzsdének a félelemtől, de így egyben ez egy HORRORCUNAMI, amire csoda hogy nem kracholt be a világ összes tőzsdéje. De félelemnek szikrája sincs a tőzsdéken. Itt továbbra is csak egyetlenegy dologtól félnek: hogy kimaradnak az emelkedésből. Nemhogy estek az indexek ezekre a horror hírekre, de még emelkedtek is, harmadik napja egyfolytában.

 

 

PS: Az eredeti Rocky Horror Picture Showhoz KLIKK IDE! Még a refrénhez is passzolna a "Let's do buy more again!" Bár én EZT A FELDOLGOZAST jobban szeretem. (Mondjuk a buzicsóka egy hányinger. Jobb, hogy "aurájával" 20 évig megkímélt.)

 

 

 

2008.03.05. Semmit sem esett még a tőzsde – Csak jót tett az egy éve tartó subprime válság

 

Lassan közeledünk a subprime válság kirobbanásának egy éves évfordulójához, úgyhogy a mostani 1 éves árfolyamgrafikonok megmutatják, hogy hogyan teljesítettek a tőzsdék az egy éve tartó ingatlan-hitel válság alatt.

 

Mint az alabbi Dow Jones index grafikonon látható, a subprime kirobbanása óta a tőzsde szinte végig emelkedett, és sosem volt képes a subprime válság kirobbanása előtti szint alatt zárni. Vagyis az egy éve tartó ingatlan-hitel válság semmit sem tudott ártani, csak jót tett a tőzsdének.

 

 

 

A DAX és BRIC sztártőzsdék is csak legyintettek a subprime-ra. Úgy emelkedtek a katasztrófális hírekre mint a rakéta. 

 

NÉMET BRAZIL OROSZ INDIAI HONG-KONGI tőzsdeindexek 1 éves teljesítménye

 

 

És annak ellenére, hogy a subprime kirobbanásával tulajdonképpen 1 évvel ezelőtt borítékolható volt a gazdasági aktivitás visszaesése, a recesszió, a nyersanyagok is rakéta módjára emelkedtek 20-50-70-150%-kal az ingatlan-hitel válság egy éve alatt. 

 

OLAJ BÚZA ARANY KUKORICA KÁVÉ

 

 

 

Mellesleg a BUX indexnek sem tudott ártani a subprime. Sőt, nagyon jót tett neki is, és 50%-os szárnyalással jutalmazta a válság. A subprime kirobbanása óta nem került mínuszba a BUX index, és most is feljebb van mint egy évvel ezelőtt. 

 

 

 

 

PS: Mint láthatjuk ezúttal is, a tőzsdének jellemzően semmi köze a gazdasághoz. A tőzsde csupán egy pénzre játszott nyereményjáték.

 

 

 

 

2008.03.01.  Welcome back to the bear market

 

 

Az elmúlt két hónap lényege, hogy irtózatosan nehezen, elképesztően hosszan, de végül csak megdöglött a bika, és végre eljött a medve piaca.

 

A rendkívül keményfejű piaci szereplők azonban még mindig nagyon nehezen akarják ezt belátni, egyelőre még nehezen őrlődnek fel az évek óta minden esésben csak vételi alkalmat kereső űberoptimista játékosok idegei, a tőzsdék még csak a medve piac korai fázisában vannak, vagyis nagyon nehezen bírnak esni, és még nagyon könnyen emelkedni, de összességében szép lassan - nagyon lassan - morzsolódnak lefele. Már a medve az úr a terepen, de az egyes tőzsdék piaci szentimentje még vegyes: Bovespa még teljesen bika módjára viselkedik…DAXban még csak nagyon korai medve hangulat van… Amerikában is még csak kiscserkész a medvebocs… CAC, FTSE és Európában már előrehaladottabb a medvepiac, itt már azért kezdenek őrlődni az idegek….Ázsiában pedig hatalmas amplitúdókkal csapkodnak a piacok, (volt honnan, igy van is hová), véres harcok zajlanak a medvék és bikák között.

 

A medve hatalomátvételével tovább szűkülnek az előremenekülő utak. Az energia- és olajszektor részvényei is elfáradtak, kimerültek. A Nasdaq bikáit egymás után mészárolták le: Apple, Google, Amazon, RIMM, Garmin 40-50-60%-kal lett kivéreztetve, de még a túlsúlyos Cisco és Microsoft is úgy leadott 30%-ot, mintha Norbi update módszerrel fogyasztották volna. A kínai részvénypiramis sem bír már tovább épülni, inkább csak omlik lefele. A részvénypiacokon szinte teljesen beszűkültek az előremenekülés útvonalai, a Bovespa az utolsó vár, aminek még nem omladoznak a falai, és spekulatív tőke már csakis abba áramlik, amiben még sértetlen a bika hit, ez pedig –a dollár shortokon kívül - szinte kizárólag a relatíve pici nyersanyagpiac, amelyet kisebb tőkével is tovább lehet pumpálni, így ott még (egy rövid ideig) tovább fújhatják a lufit a pilótajátékosok. Azonban mivel minden globális spekulatív tőke mostmár csakis ezekre a kicsi és szűk nyersanyagpiacokra áramlik, ezért ez a már exponenciális szárnyalás nagyon rövid időn belül törvényszerűleg be kell hogy haljon, és ezekben is elkerülhetetlen lesz a bukás. Mivel minden létező pénzügyi piacon gigantikus lufi van - amiket már nem nagyon tudnak tovább fújni- ezért nem lehet már sehova előre menekülni, csak hátra. Eljött a globális medve piac ideje, a semmiből képződött virtuális profitokat most vissza is kell adni.

 

A bika piacon nagyon könnyű nyerni, hiszen csak be kell szállni, és jön a profit magától, mindenki nyer. A medve piac ennek minden szempontból a forditottja: nagyon kegyetlen, nagyon durva, nagyon nehéz meglovagolni, szinte mindenki csak veszít. Váratlan szakadások és brutális shortcovering rallyk pofozzák a piacot mindkét irányba, miközben szép lassan morzsolódnak  le az árfolyamok. A medve a longosokat beszopatja, a shortosokat kiszopatja, és a végül szinte mindenkit ledarál. Az erős sodrású folyóban nagyon nehéz az árral szemben felfelé úszni… nem csak kishalaknak, de a nagy halaknak is. Lehet küzdeni, de a halak nagy része egyszercsak a medve szájában találja magát, aki élve megeszi őket vacsorára.

 

Nyilasi Attila    http://nyilasi.tozsdeforum.hu

Korábbi cikkek olvasása