Megértéssel kérek mindenkit, hogy tényleg csak üzleti ügyben írjon nekem, mert privát tanácsok és tőzsdei kérdések megválaszolására sajnos nem futja az időmből és energiámból. Se sörözésekre. Mindenkinek sok szerencsét kívánok a tőzsdéhez!

 

2009.09.20. Szeptemberi száguldás

 

Az augusztusi semmittevés után rövid távú várakozásaim szerinti túlfeszített rally ismét menetrend szerint jött. Szeptember ezideáig nyílegyenes felívelést hozott, lényegében 14 kereskedési napja nincs esés, csak nyílegyenes menetelés, és itt vagyunk egy low-rúgásnyira a 10000 pontos Dow Jones indextől.

 

 

(Mellesleg ilyen nyerőszéria után kell egyre óvatosabbnak lenni, mert elbízhatja magát az ember, hogy mégiscsak konyít valamit a tőzsdéhez, ha minden úgy alakul, ahogy számította, miközben a tőzsdekaszinóban mindig rengeteg múlik a szerencsén. Ha vesztünk, akkor nyílvánvaló, hogy valamit rosszul csináltunk, hiszen vesztettünk, és jobban jártunk volna, ha nem csináltunk volna semmit. Ha viszont nyertünk egy üzleten, akkor valójában sose tudhatjuk, hogy azért nyertünk-e, mert okosak voltunk, vagy csak azért, mert mázlink volt. Ráadásul a kaszinóban is kijöhet a piros tízszer egymás után, és a tőzsdén is. Tíz egymást követő sikeres tőzsdei üzlet után azonban már nem gondolja azt az ember, hogy ez csak szerencsesorozat volt, pedig könnyen megeshet, hogy tényleg ugyanarról van szó, mint amikor tízszer egymás után kijön a piros a ruletten. Nagy nyerősorozat, illetve bukósorozat után is, nem árt kicsit mentálisan pihenni, lehiggadni, kikapcsolni, emócionálisan lenyugodni. Higgadság a tőzsde egyik alapszabálya. Aki nem tud higgadt maradni, az nem tud racionális döntéseket hozni, hanem csak emócionálisat, amivel előbb utóbb garantált a bukás.)

 

 

Ott tartunk tehát, hogy a Nyilasi féle menetrend szerinti 5. fázis kiteljesedése folyik. Az 5 hangulati fázis az elmúlt száz év legintenzívebb rallyját okozta, és a világgazdaság totális összeomlásának rémképétől fél év alatt újra eljutottunk oda, hogy mintha minden visszaállna a régi kerékvágásba. Nem győzőm hangsúlyozni, hogy ez illúzió. Legalább 10-20 évig nincs visszatérés a hitelpiramisra épülő gazdasági modellhez, hiszen a következő 10-20 év az előző hitelpiramis ledolgozásával fog telni. Rövid távon azonban nem a 10-20 éves perspektívákra kell fókuszálni, hanem erre a frissen kialakult illúzióra, ahogy 2009.09.06. ILLÚZIÓ PSZICHOLÓGIÁJA című írásomban kifejtettem, aminek most csak a végét idézném, és aztán fűzném hozzá a friss mondanivalót:

 

…az körvonalazódik, hogy a tőzsdei szereplők többsége inaktív, viszont jelentős mennyiségű bevethető készpénz van a partvonalon, és az aktívizálódható játékosok nagyobb része potenciális vevő, így rövid távon elvileg lehet még potenciál az emelkedésben. Ez az alapfelállás lényegében addig tarthat, amig ezek a fenti játékosok nem kezdenek el egyre jobban aktivizálódni, kicserélődni, átcsoportosulni, átpozícionálódni. Ami történhet az idő múlásával, illetve egy intenzívebb esés vagy emelkedés miatt. (Például további impozáns emelkedésben egyre több beragadt játékos fog eladóként megjelenni ; egy esésbe pedig belevásárolhatnak az eddig semleges készpénzben ücsörgők, miközben az eddigi longosok védelemből zárják az olvadó nyereségű pozícióikat.)

 

Szeptemberben úgy tűnik meg is történt a rally újabb kiteljesülése, így a fenti zöld idézetből az aláhúzott rész mutatja az új erőhatásokat, azaz az impozáns emelkedéssel egyre több eddig óriási bukásba befagyott játékos részvényének vesztesége kezd olvadozni, vagy akár teljesen felolvadni. A szűnni nem akaró emelkedésben régóta reménytelennek tűnő lehetőségek nyílnak, hogy a korábbi óriasi bukó helyett most végre veszteség nélkül ki lehessen szállni egy-egy konkrét részvényből. Sokan fognak élni ezzel az exit lehetőséggel, azaz a további emelkedéssel egyre nagyobb és nagyobb lesz az eladói nyomás. Az eddigi egyértelmú vételi potenciál mellett egyre több potenciális eladó is előbújik. Az erőhatások egyre jobban egymásnak feszülnek. Hogy mi sül ki ebből rövid távon, az persze továbbra is kaszinó, ahogy már múltkor is értékeltem az esélyeket. 

 

Egy lényeges következtetés azonban ezúttal is leszűrhető: A tőzsdeindexek sasolása helyett mostmár egyre inkább a szektorokra kell fókuszálni. Ugyanis mostmár az indexek nem tükrözik hűen az erőviszonyokat, az egyedi részvények kártyáival azonban nyílt lapokkal játszik a piac. Ne feledjünk, a piaci ILLÚZIÓ az, hogy visszatérnek a dolgok a régi kerékvágásba… no de azért nem azokon is túl. Márpedig egyedi részvényeket tekintve sok részvény veszteségének nagyobb része jött vissza, jónéhány újra már a válság kitörése előtti szintre jutott, egyesek pedig már csúcsközelben tartózkodnak. Ezeknek a részvényeknek felfelé potenciálja limitált, hiszen az illúzió arról szól, hogy visszaállnak a dolgok a régi kerékvágásba, és a részvények visszamásznak oda, ahol voltak. No de azért abban már nagyon kevesen hisznek, hogy a részvények ebben a gazdasági helyzetben majd újabb és újabb csúcsokra is mennek. Ez már nem valósnak vélt illúzió, hanem csak komolytalannak tartott vágyálom. Az illúzió csupán annyi, hogy visszamásznak a részvények oda, ahol voltak. No de azért új Dow Jones csúcs nincs benne ebben a pakliban.

 

Tehát a részvények két táborra szakadtak: Egy részüknek sikerült a veszteség nagyjából regenerálódni, másik részük viszont még mindig a porban fetreng. Előbbiek felfele potenciálja egyre jobban beszűkül, az utóbbiakban viszont az illúzió tovább él, így ezekben a részvényekben van még potenciális tér felfelé. Az indexek mozgása pedig másodlagossá válik, és csak lefele irányban lesz igazán jelentőségük: az eladási nyomást pontosan fogják mutatni, de a piacban rejlő vételi erőt már nem fogják ilyen megbízhatóan jelezni. Márpedig egy lehetséges forgatókönyv, hogy a következő hónapokban egy rotácios bull zajlik majd le, azaz marad a vételi nyomás, de szektorok illetve régiók között zajlik le, miközben a tőzsdeindexek lényegileg nem sokat mozognak. (Tehát miközben a felülteljesítőkben profitrealizáció zajlik, az alulteljesítők felzárkóznak.)

 

 

Lássuk miről beszélek, és beszélnek a 2 éves es grafikonok, hiszen 2007. októberében még 14000 pont feletti történelmi csúcsokat ütött a Dow Jones index:

 

 

Az egyébként is volatilis technológiai szektor lényegében regenerálódott és abszolút felülteljesítette a Dow Jones (DJI) indexet. Apple, Qualcom, Oracle, IBM a válság kirobbanása előtti szintnél is magasabban, illetve csúcsközelben tartózkodnak.

 

 

 

Fogyasztási szektor is nagyon jól állja a sarat. Szinte minden fogyasztási részvény jobban teljesített a Dow Jones (DJI) indexnél. Az elmúlt félszáz év legnagyobb tőzsdei összeomlásához képest az árfolyamveszteségek jelenleg már nagyságrendileg szinte inszignifikáns tartományba regenerálódtak. Sőt, Wal-Mart, McDonalds, Johnson and Johnson, Coca Cola a válság kirobbanása előtti szintre, illetve efölé kerültek.

 

 

 

Pénzügyi szektor az atomcsapás után teljesen szétzilálódott. A részvények jelentős része lényegében lenullázódott, megsemmisült (subprime hitelintézetek, AIG, Lehman Brothers, Bear Stearns, Freddy, Fannie, Countrywide, Washington Mutual, Wachovia, Citibank agyhalottak… és további száz regionális bank ment csődbe). Sokan túlélték, de súlyos sérüléseket szenvedtek (Bank of America, Merril Lynch, Morgan Stanley, AmEx). Ugyanakkor a cunami hullámait legjobban álló és agyontámogatott JP Morgan, Goldman Sachs és a Wells Fargo részvények árfolyama lényegében a válság kirobanása előtti szint közelébe ért. 

 

 

 

 

A márciusi mélyponton általam ajánlott ipari mamutvállalalok ugyan azóta már dupláztak, tripláztak, vagy akár négyszereztek is, a boldog békeidőkhoz képest azonban jócskán alulteljesítik a Dow Jones (DJI) indexet, és még mindig a porban fetrengnek. Tizedelés utáni háromszorozás még mindig csak az egykori ár harmada. Az illiúziónak itt még mindig lehet további ereje.

 

 

 

 

Olajszektor az olaj árának évek óta tartó irracionalitása miatt szintén szétzilálódott. A nagy kitermelők az olajspekuláció által állandóan magasan tartózkodó olajáraknak köszönhetően szignifikáns árfolyamveszteséggel ugyan, de megúszták a nagy összeomlást. A finomítók azonban nagyon súlyos veszteséget szenvedtek el a leredukálódott haszonkulcsok miatt. Az olajipari infrastruktura kiszolgálói-szolgáltatói ennek megfelelően köztes állapotú kemény árfolyamveszteségeket szenvedtek el.

 

 

Mint láthatjuk, tényleg vegyes a kép, de lényegében két részre oszlottak a részvények: amelyek nagyjából regenerálódtak, illetve amelyek súlyos sérüléseket szerezve még mindig nem bírtak felállni. Azok, amelyek regenerálódtak illetve csúcsközelben tartózkodnak a fundamentális határ mellett egy pszichológiai ellenálláshoz is érnek: az még megemészthető, hogy visszamásztak, no de vajon innen most mehetnek-e tovább újabb és újabb csúcsra ezek a részvények ilyen gazdasági helyzetben? A válasz az, hogy NEM. Hiszen a regeneráció csupán azon az illúzión alapul, hogy ha normalizálódnak a dolgok, akkor a részvényárfolyamok is normalizálódnak. De épp attól tűnik valósághűnek ez az illúzió, hogy kezdetben ugyan kevésbé, de közben egyre jobban elérhetőnek tűnik, mert egyre közelebb is kerülünk a délibábhoz. Egy elérhetetlennek tűnő illúziót azonban már nem fognak hajszolni. Az alulteljesítő, illetve a porban fetrengő részvények egy részénél azonban még életben maradhat az alapillúzió, azaz hogy másznak vissza tovább egykori békebeli áruk felé.

 

 

A részvényekhez és szektorokhoz hasonló kettéosztottság figyelhető meg regionális szinten is. A tőzsdeindexek többsége még mindig súlyos veszteségben van, miközben egyes regionális indexek már a válság kirobbanása előtti szintnél már újra magasabban járnak. Nem nyújtom tovább a rétestésztát, csak gyorsan fussuk át ezeket a 3 éves grafikonokat, amelyek jól mutatják, hogy a válság 2007. eleji kirobannásához képest újra ugyanott iletve magasabban vannak:

 

 

 

Brazil és argentin tőzsde magasabban áll mint a válság kirobbanása előtt 

 

 

 

 

 

Hong Kong és Shanghai tőzsdeindex ugyanott jár mint a válság kirobbanásakor

 

 

 

 

 

 

Indiai és malajziai tőzsdeindex magasabban áll mint a válság kirobbanásakor

 

 

 

 

Fejlett országok tőzsdéi között is találunk nettó nyertesket. A kanadai tőzsde megközelítette a subprime válság kirobbanása előtti szinteket, a dél-koreai tőzsdeindex pedig magasabban áll, mint a válság kirobbanásakor.

 

 

 

 

A nyersolaj ára és a török tőzsdeindex is ugyanott áll, ahol a válság kirobbanásakor

 

 

 

 

És jééé, még a magyar BUX index is újra a 20000 pontos szinten jár, olyan magasságok közelében, mint amikor kirobbant a subprime válság.

 

 

Sok esetben ugyanott vagyunk, mintha nem is lett volna semmiféle válság, miközben az elmúlt félszáz év legnagyobb pénzügyi és gazdasági összeroppanásában vagyunk benne. Pfff….

 

 

 

 

 

 

2009.09.19. André Kosztolany   + lentebb pirossal Marc Faber frissítés magyar nyelven

 

 

Józsi haverom említette tegnap, hogy volt egy egyórás riport Kosztó papával az m2-n. A sok más rendkívül érdekes műsor mellett ez is visszanézhető az MTV Videótárból. (Az évi sok milliárdos MTV költségvetésből legalább egy hangyafarknyi értelmes dologokra is megy.) Nem a legfergetegesebb interjúja, de mindig élvezet Kosztó papát olvasni, és legfőképp hallgatni.

 

Én még személyesen is láttam, amikor egyszer bejött a pesti tőzsdére. Évszázados tapasztalata volt már neki 90 éves korára, és látszott is rajta, hogy a börze az élete. Imádja, és imád róla beszélni, mesélni, sztorizni, visszaemlékezni. Jók a könyvei is, hasznosak, szórakoztatóak, kellemes olvasmányok, amit nem akar letenni az ember, és a tőzsde mellett az életre is tanít. Örök igazságai mellett azért nyílván közben eljárt felette is az idő, hiszen a világ és a tőzsde világa is folyamatosan változik. Vannak örök igazságok, de a világ közben folyamatosan változik, amihez folyamatosan alkalmazkodni és változni kell. A házépítés, autógyártás, orvoslás is ma már teljesen másképpen történik, mint száz éve, és évről évre változik, fejlődik, miközben a lényegi alapelvek ugyanazok. A tőzsde esetében is ugyanígy van. Alkalmazkodni és változni is tudni kell, mert különben alulmaradunk a változó világban. No de ezt csak halvány kiegészítésként mondtam, halljuk Kosztó papa örök igazságait!

 

ANDRÉ KOSZTOLANY VIDEO ITT

 

 

 

 

 

2009.09.17. Az ősz legszebb napja

 

 

Boldog születésnapot Szöszipamacs! :-)

 

 

PS: Rövid távú várakozásaim szerinti továbbfeszített rally úgy tűnik szintén menetrend szerint jött. Hétvégén jelentkezem majd az ennek megfelelő frissített helyzetértékeléssel, de most ennél sokkal fontosabb dolgok is vannak. :-)

 

 

 

 

 

2009.09.16. "Now you need a machine gun!"  (Körkapcsolás)

 

Szeptemberi körkapcsolásomban nincs újdonság, ezúttal kicsit "unalmas" gazdaságfilozófikusok a kedvenc mókusok. A HÓNAP POÉNJÁT ITT ismét Faber papa jegyzi 7'00"-nál:

 

Riporternő: 5 hónappal ezelőtt azt tanácsolta, hogy önellátásra rendezkedjünk be, vegyünk egy farmot és szerezzünk fegyvert.

Faber: Mostmár inkább egy gépfegyvert.

 

MARC FABER TELEFONINTERJU  -1-   -2-   -3-

 

JOSEPH STIGLITZ

 

NIALL FERGUSON

 

KAUFMAN + FERGUSON

 

HENRY KAUFMAN

 

 

PS: MARC FABER MAGYARUL ITT A TŐZSDEFÓRUMON (A videók alapján egy magyar nyelvú cikket is publikált a Tőzsdefórum)

 

 

 

 

 

2009.09.14. Kivéreztetés (2)

 

 

A Herz szalámigyár felszámolását végző Mátraholding felszámoló biztosa úgy véli, hogy két héten belül elkészül a húsipari vállalat értékesítési pályázata. A Népszabadságban megjelent cikk szerint a vállalatot három érdekcsoport is nagyon szeretné megvenni:

 

1.      Csányi Sándor, OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségei (Pick-Délhús csoport).

2.      A szlovák kockázati és magántőke társaság, a Penta, amelynek érdekeltségei az elmúlt években a második legnagyobb magyar húsipari szereplővé nőtték ki magukat.

3.      Egy elsősorban német befektetőket tömörítő csoport is jelezte vásárlási szándékát.

 

 

Ugye-ugye… Előzmény: 2009.05.19. Kivéreztetés

 

 

PS: Akik előszeretettel szidják a külföldi tőkét, befektetőket, multikat, azoknak esetleg érdemes elgondolkodni, hogy mi is a jobb illetve rosszabb egy országnak:

 

Egy külföldi, profitorientált befektető, beruházó, aki 200 ország közül épp ide akarja hozni számunkra addícionális pénzét, technológiáját, termelését, munkahelyeket teremtve a semmiből béreket, járulékokat, adókat termel ki és fizet, miközben világszinvonalú termékeinek előállításához további termékeket és szolgáltatásokat igényel a magyar gazdaság többi szereplőitől. Mindezt hatékonyan, pazarlásmentesen, addícionális értéket teremtve kizárólag a hosszú távú tisztes profit érdekében.

 

Vagy az a jobb, ha az ország népének munkájából összekapart, összesarcolt közpénzekből magyar oligarchákat hízlalunk fel a korrupt és gátlástalan politikai maffia összefonódásaival, akik semmi új értéket nem termelnek, csak irgalmatlan pocsékolás, herdálás és fosztogatás közepette új értéket nem teremtve csak újraosztják a pénzt, javakat, hatalmat saját zsebre, birodalmuk építése érdekében.

 

És ha nem megy a szekér, mert nincs további értékteremtés, akkor Suzuki úr, az IKEÁs bácsi, a General Motors összepakolják a cuccukat, ami az övék, és továbbállnak. A szarba került magyar oligarchák viszont itt maradnak, akik megint a nép pénzén, munkáján, sarcolásán húzatják ki magukat a szarból és építik újra fel elbukott birodalmukat.

 

 

 

 

 

2009.09.06. Augusztusi semmittevés    A tőzsde mechanizmusa és az illúzió pszichológiája

 

 

Vége a nyárnak, augusztusban lényegében semmi nem történt a tőzsdéken. Kegyesen kényelmes volt a piac a nyaraló játékosokhoz. Nem is írtam sokat, mert egyébként sem tudtam volna újat mondani. Ennek ellénére most nézem, hogy a márciusi rekord közelében volt a havi olvasottság. No akkor valamit most írok, ha tényleg ennyien kiváncsiak a Nyilasi Rizsára, de lényegében csak az eddigi gittet tudom rágni.

 

A tömör de velős tőzsdei helyzetjelentésemet Mélyvíz című bejegyzésemben passzíroztam össze: "Lassan véget ér a felhőtlen nyári lubickolás. A sekély, biztonságos, kellemes vízben elpancsoltunk a veszélyesebb mélyvíz határáig." Vagyis a könnyű és gyors pénzkereset, az évszázad legintenzívebb rallyjának döntő része megvolt. A globális tőzsdeindexek olyan gyorsan és olyan sokat emelkedtek, amely trend tovább már nem nagyon tartható, és újra elérkeztünk egy fifty-fifty állapotba, a "mélyvízbe", amikor innen már bármerre mehet a piac, emelkedhet tovább is, de vissza is eshet, nem valószínűsíthetők egyértelműen az irányok, a kaszinóban ugyanakkora valószínűsége van a feketének mint a pirosnak, vagyis innen már nem lehet tovább megalapozott kockázatot vállalni, a zsetonokat egy kedvező széljárásban vissza kell váltani a kasszában valódi pénzre, mielőtt visszavenné tőlünk a rullettkerék.

 

Aki nem akarja tovább kockáztatni a kaszinóban az eddig összejött extraprofitot, annak ki kell szállnia. Aki mélyponton vett, és 50% os indexemelkedésen van túl, vagy részvényei dupláztak, tripláztak, netán négyszereztek, azok nagyvonalúan még kockáztathatnak egy kicsit, és akkor az extraprofitból kedvező esetben szuperextraprofit is lehet, de ha nem jön ki jól a rulettkerék, akkor extraprofitból csak a sima vaskos profit marad. Lehet játszani vérmérséklet szerint, de ez már kaszinó. Jómagam rövid távon inkább még egy kicsit tovább feszített emelkedést valószínűsítenék, hosszú távon természetesen szóba sem jöhet a long, hiszen valójában semmi nem oldódott még meg, csupán a szabadesésből sikerült felrántani a gépezetet. 

 

Az eddigi és az esetleges további rövid távú emelkedés mellett két érvet hoznék fel: az egyik a tőzsdei gépezet mechanizmusa, a másik az illúzió pszichológiája, azaz az optikailag beugratós gazdasági indikátorok. (Lám lám, a károgós Nyilasi Armageddon Attila fél éve az egyik legnagyobb bika. :-)

 

 

 

A TŐZSDEI GÉPEZET MECHANIZMUSA – A potenciális vevők és eladók köre

 

A tőzsdei gépezet árfolyamait két tényező befolyásolja: Az egyik a gépezetbe beáramló / kiáramló készpénz, a másik az árelfogadás. (Nyilvánvaló, hogy ha jönnek új vevők, és sok pénzért vesznek, akkor emelkedni fog az árfolyam. De mint tipikusan a magyar kispapíroknál is láthatjuk, szinte forgalom nélkül is tud emelkedni egy részvény. Ha a játékosok elfogadják az új árat, és közben nem jelentkezik eladói vagy vételi nyomás, akkor illikviditásban is emelkedni (vagy esni) tud az árfolyam. Sőt, az illikvid részvényekre kifejezetten jellemző is, hogy forgalom nélkül emelkednek, "ugrálnak". Például kijön egy jó vagy rossz hír, néhány kisebb tétel miatt az árfolyam jelentőset változik ugyan, de nem jelentkezik vételi vagy eladói nyomás. Aktivitás nélkül elfogadják az árat a piaci szereplők.)

 

Nos, a globális tőzsdei összeomlásban nagy szerepe volt a részvényekből való pénzkiáramlásnak, viszont a mélypontról indult extrém rallyhoz már kevésbé járult hozzá a pénzáramlás, az árfolyamok maguktól jöttek fel mint a talajvíz, mert ez ellen már senkinek nem volt kifogása, nem kellett pénzáramlással megtörni az ellenállást, mert nem is volt. ÁRELFOGADÁS volt, nem ütközött ellenállásba az áfolyamok emelkedése, amely valójában csak a korábbi árfolyamok irányába történő visszatérés volt. A piac elfogadta az emelkedő árakat, sőt, áhítozott mindenki a maguktól emelkedő árak iránt, nem kellett hozzá különösebben nagy vételi erő. Véleményem szerint ez egy fontos magyarázata annak, hogy miért nem fogy el a rallyból a puskapor. Azért mert nem is kellett hozzá túl sok puskapor, és így még mindig maradt belőle: van bevethető készpénz a játékosoknál, mert a rally elsődleges oka az emelkedő árak egységes elfogadása volt. 

 

Ha megnézzük a játékosokat, akkor jelenleg nagyságrendileg az alábbi csoportokba sorolhatók bele:

 

70% BERAGADT, LEBÉNULT BEFEKTETŐ. A tőzsdei szereplők döntő többsége beragadt befektetőkből áll. Ez az elsöprő többség oltári nagy bukóban van, és várják, hogy visszmásszanak a részvényeik. Ezek a szereplők lényegében évekre beragadtak a pozíciójukba, mind lebénult játékos, akik semmit nem fognak csinálni a következő években, csak reménykedni. Vélhetően csak akkor fognak aktivizálódni rövid időn belül, ha netán egy-egy konkrét részvényükből nullán ki tudnának szállni. Aztán évek múltán majd meggyötörten feladják a reményt. Ezek a játékosok rövid távon nem számítanak, nem fognak és nem tudnak csinálni semmit. Eladni nem akarnak brutális veszteséggel, venni meg nem is tudnak, hiszen készpénzük nincs, és már így is tele vannak részvénnyel jóval magasabbról kitömve. TARTÓSAN INAKTÍV JÁTÉKOSOK KÉSZPÉNZ NÉLKÜL.

 

20% AKIK KISZÁLLTAK 2007-2008-BAN A BULL TETEJÉN VAGY AZ ESÉSBEN, DE NEM MERTEK VENNI A MÉLYPONTON ILLETVE AZ EMELKEDÉSBEN: Ezeknél a játékosoknál van a puskapor, hiszen náluk van a bevethető készpénz, mivel korábban kiszálltak. Tipikusan ezek azok a játékosok, akik a Nyilasi féle tőzsdei hangulati menetrendben az 5.fázisban vételi pánikban törnek ki. Ezek a játékosok kiszálltak, tehát nem buktak (túl) nagyot, elkerülték az összeomlást, viszont a mélyponton nem mertek újra beszállni, így az eltelt fél évben a benchmark indexek irgalmatlanul elhúztak mellettük, és a friss statisztikákban totálisan alulteljesítenek az alapjaik. Ezek azok a játékosok, akik nem azon aggódnak, hogy mekkorát buktak, és hogyan fognak abból valaha kikászálódni, hanem azon idegeskednek, hogy miért nem kerestek egy fillért sem az elmúlt száz év legintenzívebb rallyján. EZEK A JÁTÉKOSOK TELE VANNAK PÉNZZEL ÉS MIND MIND EGYRE TÜRELMETLENBBÉ VÁLÓ POTENCIÁLIS VEVŐ.

 

5% SHORTOS: Lényegében mindegy, hogy honnan shortoltak, 14000es Dow csúcsról vagy a mélypontról, nekik az emelkedés fáj, mert olvad a profit vagy hízik a veszteség. Ők voltak a nagy, agresszív vevők, de aktív számuk a rally extrémitásával fokozatosan csökkent, hiszen zártak. JELENLEG EGYRE INKÁBB INAKTÍV JÁTÉKOSOK, DE AZONNAL BEVETHETŐ KÉSZPÉNZEN ÜLNEK. JELENTŐSÉGÜK AZONBAN NEM TÚL NAGY.

 

5% A RALLY MEGLOVAGLÓI: Ezek azok az aranykezű játékosok akik belevettek a mélypontba, illetve beszálltak a rallyba. Oltári nagy nyerőben vannak, nincs min aggódniuk, csak azon, hogy el ne olvadjon az extraprofit. RELAXÁLT POTENCIÁLIS ELADÓK. JELENTŐSÉGÜK NEM TÚL NAGY.

 

A fenti négy játékoscsoport alapján az körvonalazódik, hogy a tőzsdei szereplők többsége inaktív, viszont jelentős mennyiségű bevethető készpénz van a partvonalon, és az aktívizálódható játékosok nagyobb része potenciális vevő, így rövid távon elvileg lehet még potenciál az emelkedésben. Ez az alapfelállás lényegében addig tarthat, amig ezek a fenti játékosok nem kezdenek el egyre jobban aktivizálódni, kicserélődni, átcsoportosulni, átpozícionálódni. Ami történhet az idő múlásával, illetve egy intenzívebb esés vagy emelkedés miatt. (Például további impozáns emelkedésben egyre több beragadt játékos fog eladóként megjelenni ; egy esésbe pedig belevásárolhatnak az eddig semleges készpénzben ücsörgők, miközben az eddigi longosok védelemből zárják az olvadó nyereségű pozícióikat.)

 

 

 

AZ ILLÚZIÓ PSZICHOLÓGIÁJA

 

Az emelkedés irányába ható másik tényezőre pedig hó eleji írásomban hívtam fel a figyelmet 2009.08.03. Csiribi, Csiribá, Atti bá (2)    Itt az 1000 pontos S&P cikkemben, ahol jeleztem, hogy várhatóan jónéhány gazdasági adat és indikátor pozitív képet fog festeni a közeljövőben, amelyre alapozva a legtöbb tőzsdei, gazdasági szereplő arra számít, hogy mind a gazdaság, mind a tőzsde visszatér az eddigi 25 évben normálisnak gondolt állapotába. Ez illúzió, azonban a széles körben áhított és valóságosnak vélt illúzió jótékony hatást fejthet ki rövid távon a tőzsdékre, amíg a gazdasági indikátorok újra be nem fulladnak:

 

A gazdasági indikátorok jelenlegi javulása pontosan beleillik a hosszú távú dekonjunktúrális ciklusba: Ősszel kidurrant a 20 éve fújt lufi, és összeroppantak a pénzügyi piacok. Ebben az összeroppant pénzügyi helyzetben pedig télen leállt a világgazdaság 20-30%-a, mert leállt a hitelfinanszírozás, és senki nem mert termelni a bizonytalan piacokra. Ez eredményezte a márciusi tőzsdei összeomlást. Ebben a visszafojtott "őrláng üzemmódban" a készletlikvidációk és termelésleállások miatt azonban a világgazdaság jelentős szeleteiben a kínálat már a kereslet alá esett, így a visszafogott "őrláng" termelés újra erőre tud most kapni, és valószínűleg be fog kalibrálódni a korábbi maximum és a téli minimum közé az aktuális keresleti viszonyoknak megfelelően. Röviden: a termelés összeroppanása után egy normalizáltabb állapotba áll be a világgazdaság. Ez zajlódik most, emiatt javulnak az adatok, és lesznek még szép és jó hírek az év folyamán, ami akár tovább pumpálhatja a tőzsdei optimizmust is. De nincs visszatérés az elmúlt 20 év hitelbuborékra épülő gazdasági modelljéhez! A következő 20 év a hitelek visszafizetésével fog telni, a hitelpöcegödörból való kikászálódással, és a világgazdaságra 5-10 év sárban dagonyázás vár kisebb kilengéseket produkáló hullámzó ciklusokkal. Vagyis nem szabad bedőlni a következő évek konjunktúrális hullámzásának éppen felfelé ívelő szakaszainak.

 

És tényleg, ahogy "ígértem", jónéhány gazdasági indikátor jelez egyre inkább pozitív irányt, amit az örök optimista tőzsdei közönség a válság végének, és az aranykorba való ismételt visszatérésnek gondolnak. Amíg kitart ez a rózsaszín illúzió, addig sokakat késztethet vételre, illetve a részvények tartására.

 

 

Úgy tűnik megállt a lakásárak esése. (Felfelé kunkorodik az első grafikon vége = lakásáremelkedés). Ugyanakkor hónapok óta egyre több új lakást értékesítenek. (második grafikon szürkével)

 

 

 

 

 

 

Munkaerőpiac: a munkanélküliség továbbra is növekszik, de mérséklődik a korábbi brutális leépítések száma.

 

 

 

 

 

Feldolgozóipar már növekedést jelez.

 

 

 

 

 

A roncsprémiumnak köszönhetően feltámadt az autóipar is.

 

 

 

 

 

 

Szolgáltató szektor mélyrepülése is kezd a stabilizáció irányába fordulni. Az utóbbi hónapok kiskereskedelmi adatai sem rosszak.

 

 

 

 

Az amerikai gazdaságot egyáltalán nem kell temetni. A markáns és hosszú korrekció elkerülhetetlen, de a gazdaságuk továbbra is az egyik legerősebb és leghatékonyabb marad. A globális munkamegosztásban az amerikai külkereskedelem egyenlege 10 éve a legkedvezőbb képet mutatja. Az irracionális árakon elszámolt olajimportot kiszűrve a külkereskedelmi mérleg évek óta trendszerűen javul, és akár pozitívba is fordulhat. A világ változik, de a Föld forog tovább: az USA globális fogyasztó szerepe a globális termelő felé tolódik el.

 

 

 

 

A hatékonyságjavulás, mely a súlyos gazdasági válság ellenére sem esett vissza, az amerikai gazdaság valódi motorja. Amíg ez tartósan pozitív, az USA gazdaságának vezető szerepe rendíthetetlen. Fundamentumok továbbra is vannak, de az áraknak jobban kell tükröznie a realitást, mint az elmúlt évtizedek felelőtlen optimizmusában. 

 

 

 

 

 

 

 

 

2009.08.22.  +50% rally: "Ha nem veszek, teljesen kimaradok a soha vissza nem térő lehetőségből."

 

Lényegében március óta a Nyilasi féle tőzsdei hangulati menetrend szerint zajlanak a globális tőzsdei események.

 

+10% rally: "Ez csak az esés korrekciója."

+20% rally: "Ez csak egy tipikus medvepiaci rally."

+30% rally: "Nem hiszem el, hogy már itt is a bikapiac.'"

+40% rally: "Basszus, tombol a bull!"

+50% rally: "Ha nem veszek, teljesen kimaradok a soha vissza nem térő lehetőségből."

-30% esés: "GRRRRRRRRR…már megint beszoptam!!!"

 

Jómagam is nagyokat vigyorgok, amikor tényleg menetrend szerint csatlakoznak az egyre később és később ébredő újabb és újabb balekok. Íme itt is van az 5. fázis vételi pánikolása :-)

 

 

Portfolio.hu hírek 2009.08.20 13:54: Eldurrant az alapkezelők agya - Megvesznek mindent

 

Elképesztően optimisták lettek a világ intézményi befektetői augusztusban - derült ki a Merrill Lynch havi alapkezelői felmérésének legfrissebb számából. A világgazdaság fellendülésével kapcsolatos bizalom 6 éves csúcsra szökött, a pénzt pedig két kézzel lapátolják a részvényekbe. A világ minden tájáról 204 alapkezelő vett részt a Banc of America Securities-Merrill Lynch havi rendszerességű alapkezelői felmérésének augusztusi fordulójában, ezek a szakértők pedig összesen mintegy 554 milliárd dollár felett rendelkeznek. Az eredmények magukért beszélnek, a márciusi felmérésben tapasztalt "apokaliptikus pesszimizmushoz" képest az augusztus óriási fordulatot hozott. A válaszadók 75%-a úgy véli, hogy a világgazdaság megerősödik az elkövetkezendő 12 hónapban, ez az arány pedig olyan magas, amilyet 2003 novembere óta nem láthattunk a felmérésben (azaz 6 éves csúcs). A vállalatok "egészségi állapotához" fűzött bizalom mindeközben 2004 januárja óta nem látott csúcson van a MarketWatch beszámolója szerint: az előző havi 51%-kal szemben már válaszadók 70%-agondolja úgy, hogy a vállalati profitok emelkednek majd a következő évben. A alapkezelők optimizmusa a pozíciójukban is visszatükröződik, ugyanis az alapjaik készpénzaránya olyan alacsonyan van, mint 2007 júliusa óta egyszer sem. A részvényarány a júliusi 7%-ról augusztusban 34%-ra ugrott fel. A profi befektetők kedvenc szektora a technológia, ugyanis a válaszadók 28%-a felülsúlyozza portfóliójában ezeket a részvényeket, miközben az ipari és a nyersanyag papírokat kerülik, csakúgy, mint a bankokat. A felmérésből az is kitűnik, hogy az intézményi befektetők sokkal jobban kedvelik a fejlődő országokat, mint a fejletteket: az USA-t, az Eurózónát és Japánt is inkább alulsúlyozzák. A fejlődők közül Kínából már egy picit elege van a profiknak és megfigyelhető, hogy elkezdtek a távol-keleti ország helyett inkább Oroszországra fókuszálni. A válaszokból kiderül, hogy a profik azért tartanak attól, hogy a fellendülés nem lesz tartós, hiszen ötből négyen trend alatti növekedést várnak a következő évre és hangsúlyozzák, hogy a következő hónapok makroadatainak üzenete kulcsfontosságú lesz a befektetési döntések meghozatalakor.

 

 

 

 

 

 

2009.08.18. Mélyvíz

 

Lassan véget ér a felhőtlen nyári lubickolás. A sekély, biztonságos, kellemes vízben elpancsoltunk a veszélyesebb mélyvíz határáig.

 

 

 

PS: (A táblán kívül) mi sem jelzi jobban, hogy mélyvízhez érkeztünk, minthogy megint előbújt a Goldman Sucks híres megmondóembere, Abby Joseph Cohen, aki szerint vége a recessziónak: "Recession is ending right now." VIDEO ITT. Jaaaaaaj neeeeee! (Úgy látszik az 50%-os tőzsdeindex emelkelkedések után ő is bebullozódott a Nyilasi féle hangulati menetrend szerint.) Legutóbbi nagy bemondását épp pár hónapja kommentáltam 2009.05.04. Goldman Sucks bejegyzésemben, amikoris visszajátszottam mit is mondott jóval a subprime válság kipattanása után, amikor én idiótának tűnve már fél éve vertem a vészharangot 2007.október 17-én 14000 pontos Dow Jonesnál, 1550 pontos S&P-nél: "Nem lesz recesszió. Olcsók a részvények. S&P target 1600." Bemondta a rózsaszín bullt a csúcson, és aztán jött a 60%-os összeomlás. 

 

 

 

 

 

 

2009.08.15. Körkapcsolás – Marc Faber és a többiek 

 

Aki szerint én túl pesszimista vagyok, annak okostojáskodásom után ajánlom gyúrjon egy kicsit kedvenc gurum, Marc Faber vízióira is. Kár, hogy a sületlen vendégművészek sokszor belekotyognak – akiken jót kuncog Faber papa – de azért könnyen össze lehet foglalni a lényeget: Garantált a (hiper)infláció elszabadulása. A rossz válságkezelésben nem tisztult meg a pénzügyi rendszer, ezért még nagyobb válság jön: a teljes összeomlás [széles vigyorral]. A tőke nagy részét fizikai aranyrúdban tartja Faber papa, ezen kívül Ázsiában találhatók kedvező befektetések számára: szelektív egyedi részvények (főleg Szingapúr, Thaiföld, Malajzia), REITek, ingatlanok, és termőföld formájában. No és könnyen jöhet egy háború is.


 

 

 

CNBC1

CNBC2

CNBC3

CNBC4

CNBC5

CNBC6

CNBC7

CNBC8

CNBC9  (június)

 

A többi általam hitelesnek tartott guru is eléggé pesszimista:

 

Joseph Stiglitz video   Katasztrófális a válságkezelés. Hosszú lesz a regeneráció. A munkanélküliség feltartóztathatatlanul növekedni fog. Sokkal sokkal hatékonyabban kellene költeni a költségvetési pénzeket produktív beruházásokkal. A gazdaságélénkítés-válságkezelés forrása nem lehet korlátlanul az eladósodás, elkerülhetetlen lesz az adóemelés is.

 

Mort Zuckerman video   Sokkal rosszabb a helyzet, mint amilyennek tűnik.

 

Robert Shiller  június  augusztus   Vannak reménykeltő jelek a lakáspiacon, de még korai bármiféle trendfordulóról beszélni.

 

David Tice  video1   video2   Lényegében ugyanaz a két video. Semmi sem változott. Továbbra is a teljes összeomlás felé tartunk. S&P target 400 pont.

 

Robert Prechter video    Vélhetően nagy trendforduló előtt állunk: Részvények és nyersanyagok tetőznek, a dollár kifeneklett. Úgyhogy jöhet a dollár erősödés melletti nyersanyag és részvénypiaci esés.

 

A MUMUS MUMUSA:  Ha én vagyok a károgó mumus az OTP és MOL részvényeseknek, akkor ez a fickó meg az én mumusom: a mumus mumusa. Minden hónapban előbújik, és előáll valami szörnyűséggel, mint amilyenekkel én szoktam a MOL és OTP kapcsán, csakhogy ez a fickó az én kedvenc cuki részvénykémet, a világ legnagyobb vállalatát, a rendíthetetlen titánt, a General Electric-et becsmérli, hordja le a sárga földig, bántja szegény drágaságomat, és olyan hihetetlennek tűnő szörnyűségeket mond róla, hogy elképesztő. Kérdés, hogy kinek van igaza? Netán mégis neki, vagy az elsöprő 99%-nak? Egy biztos, hogy nekem szinte fogalmam sincs róla, és nem is akarok túlságosan belemélyedni a világ legnagyobb fekete dobozába, de inkább hiszek ennek a mumusnak, mint a szarkeverő menedzsmentnek, meg a wall streeti birkáknak. Jobb lesz ebből valami kedvező lehetőségnél jó áron kiszállni. (Amiről már korábban is így vélekedtem 2009.06.04-i cikkemben.) Az egyedi részvények nagyrészt mind fekete dobozok. A menedzsment által agyonmanipulált, átláthatatlan, felpumpált luftballonok. Részvények hosszú távra??? Pfffff…ez a legnagyobb mókushülyítés. Amikor már bazi nagyra fel van pumpálva a luftballon, jobb továbbadni jó pénzért, mielőtt még a végén az én kezemben kezd el leereszteni, vagy netán kidurran. 

 

 

 

 

 

 

2009.08.10. Svájcinéger uzsorások

 

 

Akinek van svájci frank hitele, de nem ismerős a fenti "svájcinéger" arca, annak majd beugrik, ha jön megint duplán behajtani a svájci frank uzsorát. (Magyarul, az ő képe van a 100 frankoson: Alberto Giacometti.) 

 

Ilyen állat nincs! "De van! De van! De van!" Csak valójában nem is svájci, hanem csak annak látszik, és nem is néger, hanem magyar. Viszont tényleg uzsorás. Valódi neve: Svájci Frank Alapú Bankhitel Magyarországon.

 

 

 

Ez a fenti ábra lényegében szinte az egész cikkem mondanivalóját összfoglalja, és a sok rizsa már csak szócséplés. Jól látható, hogy például lakáshitelek esetében a magyarországi bankok évekig a 3% körüli kamatlábú svájci frankot adták tovább 6-8% körüli kamatokkal a svájci frank alapú hitelfelvevőknek. Vagyis a kihelyezett hiteleken a bankok 3-5%pont kamatmarzsot kaszíroztak. (Mindeközben a magyar bankok a világ legjövedelmezőbb, legnagyobb haszonkulcsú bankjai voltak 2-4% körüli ROA és 20-40% körüli ROE tőkemegtérülési mutatóikkal.) Ezek után a globális válság begyűrűzésének alibijával a magyarországi bankok brutálisan megemelték a svájci frank alapú hitelkonstrukcióik kamatlábát, miközben a svájci jegybank gyakorlatilag nullára csökkentette a pénzpiacon a svájci frank hitelek kamatlábát, és mindenki zsebébe korlátlanul tömködi a 0%-os jegybanki frankhiteleket. Vagyis ahelyett, hogy a magyar bankok a pénzpiaci helyzetet korrektul követve 3%(ponttal) csökkentették volna a svájci frank alapú hiteleik kamatlábát, totálisan ellentmondó, felháborító, és indokolatlanul kizsegerelő módón még meg is emelték 3%-kal az általuk alakalmazott svájci frank kamatlábakat. Ismétlem, mert ez a +/- 3% nem véletlenel előjeltévesztés: a magyarországi bankok 3%-os kamatcsökkentés helyett uzsorás módon 3%-kal emelték a hitelkamatokat. És mostmár a korábbi 3-5%pontnyi kamatmarzs helyett dupla és tripla annyi hasznot nyúznak le az ügyfeleikről: 8-9%pontot.

 

MIT JELENT A KAMATLÁBVÁLTOZÁS A HAVI TÖRLESZTŐRÉSZLETEKBEN?

 

1%pontnyi kamatlábváltozás a hitelek havi törlesztőrészleteiben 5-10%-os változást eredményez a futamidő függvényében. Vagyis a kb 3%pontos pénzpiaci kamatlábcsökkenés miatt a svájci frank alapú hitelek törlesztő részleteinek frankértékének 15-25%-kal kellett volna mérséklődnie. Ehelyett a csökkentés helyett a magyar bankok uzsorás módon 3%-kal megemelt kamatlábai miatt a törlsztőrészletek frankértéke 15-30%-kal emelkedett. A kettő közti különbség pedig óriási, hiszen ahelyett, hogy egy havi 1000 frankos törlesztés indokoltan 850-750 frankra csökkent volna, indokolatlanul 1150-1300 frankra emelkedett. Vagyis a havi törlesztőrészletek frankban számolt korrekt értékének kb másfélszeresét, hosszú futamidő esetében pedig szinte dupláját zsigerelik ki a magyarországi bankok a svájci frank hiteleseikből.

 

DEVIZAÁRFOLYAM

 

Mindezeken felül természetesen a svájci frank és a forint árfolyamáról még nem is beszéltünk. Az a fentiektől teljesen független, második faktor. Azzal még mindenki szorozgathatja a frankban számolt havi törlesztőrészleteket, és akkor tényleg ki is jönnek forintban dupla akkora havi törlesztők, mint indokolt lenne. 

 

Ha pedig a két faktor eredőjét nézzük, akkor a jelenlegi 180 forint körüli frankárfolyam csupán 0-25%-kal erősebb mint a svájci frank alapú hitelek igénylése és folyósításakori 140-180 közötti árfolyam az elmúlt évek során. Vagyis a frankárfolyam változás negatív (0-25%) hatásánál erősebb (15-25%) pozitív hatása lenne a svájci jegybank által 3%-ponttal lenyomott pénzpiaci kamatoknak a svájci frank alapú hitelek forintban fizetett törlesztőrészleteire (jelen pillanatnyi állás szerint). Valójában a svájci frank alapú hitelek [155-175 közötti árfolyamnál felvett] döntő többségénél már soha nem látott alacsony szinten kellene lennie a forint törlesztőrészleteknek: 0-20%-kal olcsóbbnak mint a kezdeti törlesztőrészletek. 

 

 

 

Apropó, ha már aktualitás, nézzük meg mit mondanak ebben a témában az előbbi cikkhez kapcsolódóan a Merrill Lynch "sügérei":

 

A BoA-ML londoni részlege a minap, egy másik átfogó elemzésében a közép-kelet-európai magánszektor devizaalapú eladósodásának kockázatait nevezte "mítosznak", mondván: jóllehet a Közép-Európában kihelyezett devizahitelek a jelenlegi válság egyik "legdivatosabb témájává" váltak, a jelenség egyes elemeit azonban a piac eleve aránytalanul eltúlozta, más kockázati elemek pedig gyakorlatilag eltűntek a térségi makrohelyzet javulásával. Ez az elemzés "teljes félreértésnek" nevezte azt a "hiedelmet" is, hogy a térségi valuták korábbi külső értékvesztése nyomán súlyosan romlott a pénzügyi szektoron kívüli magánadósok fizetési helyzete. A cég szerint ugyanis az adott devizáknál - például az eurónál vagy a svájci franknál - lezajlott kamatcsökkentések hatása felülmúlta a helyi valuták korábban lezajlott árfolyamgyengüléseinek hatását. (http://gazdasagiradio.hu/cikk/27056)

 

 

Elméleti síkon ugyanazt mondja a Merrill Lynch, amit én is kifejtettem, hiszen ennek így kellene lennie a valóságban. A Merrill Lynch "sügérei" azonban nincsnek tisztában azzal, hogy ebben az egyedülállóan különleges országban, Magyarországon a -3% az +3%, mert nem a pénzpiaci elmélet, hanem az uzsorabankok gyakorlata működik, és nem kamatcsökkentés volt itt, hanem kamatemelés, és a törlesztő részletek nem csökkentek, hanem másfélszeresre-duplájára nőttek.

 

 

De nem csak eméleti, hanem gyakorlati síkon is triviálisan bizonyítható a bankok inkorrekt kamatemelése: A svájci frank swap offer kamatlába már jóideje 0.30-0.40% körül van, a CHFHUF swapshort pozíció pedig az utóbbi időben már rekordszintű 8% körüli implicit kamatnyereséget hordozott, amely derivatív devizainstrumentukokkal svájci frankosítják a valójában forinthiteleket. Ez a swap kamatmarzs az MNB kamatcsökkentése óta most 7% körülire mérséklődött, de még így is rekordszintű profitot hoz, vagyis nincs alapja banki forrásköltségek növekedésére hivatkozni, mert az pont hogy rekord alacsony szintre csökkent, a svájci frankosítás pedig mostanában szinte soha nem látott extraprofitot hoz. És bárki által könnyedén elérhetők ezek a devizainstrumetumok, csak kamuzások és hüppögések a bankok magyarázkodásai. Ha állítólagosan továbbra is rekordszintű eredményeket és extraprofitokat termel az OTP, akkor milyen alapon emelték meg önkényesen és indokolhatatlanul a svájci frank hitelkamatlábakat, zsigerelnek ki dupla törlesztő részleteket, miközben a világon mindenütt nullára csökkent a svájci frank kamatlába??? (A válasz: A magyarországi bankok a felelőtlenségük okozta titkolt veszteségeiket uzsorázással próbálják kompenzálni.)

 

 

PS: A cikk alternatív konklúziója, hogy a svájci frankban történő eladósodás a várakozásoknak megfelelően nagyon is megalapozott és utólagosan igazoltan is rendkívül sikereses spekuláció volt. Igen, jól spekulált az, aki svájci frankban adósodott el. Hangsúlyozom, hogy a svájci frankban eladósodás spekuláció, de racionális és megalapozott spekuláció volt egyéni mikroszinten. Kivéve Magyarországon, ahol a jogállamiságot kipackázó magyar bankok ügyfeleikkel szembeni magatartása totálisan etikátlan, inkorrekt, illegális. Ezeket a "túlszámlázásokat" a bankoknak majd bírosági perek után kamatos kamatokkal kell majd visszafizetniük. Ugyanakkor ahogy azt már évekkel ezelőtt is többször hangsúlyoztam: makroszinten, a magyar nemzetgazdaság és a bankrendszer stabilitása szempontjából nem szabadott volna magánszemélyek devizahitelezését, különösen a derivatívákra épülő svájci frank alapú forinthitelezést megenegedni. Ez volt a magyar monetáris politika öngyilkossága.

 

 

 

 

 

 

2009.08.09. Merrill Lynch, a tornatanár

 

 

Egy anonimitást kérő kolléga küldte el nekem az alábbi táblázatát, melyben összegyűjtötte az aktuális EURHUF árfolyamot és a Merrill Lynch bankház forintra vonatkozó ajánlásait. (Szerintem alulról érdemes kezdeni a táblázatot, mert úgy jön időrendben.)

 

 

Vettem a fáradtságot és a lehetőségekhez mérten végigkerestem az utóbbi időszakban mikor milyen javaslatot, véleményt fogalmazott meg a fenti szakértő cég elemzője. Lássuk:

 

2009.07.30 267 pozitív Észbe kapott a Merrill - brutálisan erős forintot jósol
2009.05.22 274 negatív A leginkább veszélyeztetett devizák között a forint (Merril Lynch)
2009.05.13 275 negatív Zavarba ejtette a forinterősödés a Merrillt
2009.04.30 280 negatív Nehéz hónapok előtt áll még a forint (Merrill)
2009.04.01 282 negatív Forinteladást javasol líravétel mellett a Merrill
2009.03.11 290 negatív Átmeneti lehet a mostani forint erősödés (Merrill Lynch)
2009.03.02 292 negatív Merrill Lynch: vedd a dollárt a forint ellenében !
2009.02.18 300 negatív 330-as eurot jósol szeptemberre a  Merril Lynch
2008.10.30 260 pozitív Add a zlotyt, vedd a forintot ! (Merrill Lynch)
2008.06.27 238 pozitív London: 225 forint alá mehet az euró

 

Magyarul az utóbbi időszakban 3x változtatott véleményt, mindig rosszkor. Vajon ilyen sügérek vagy ilyen nyilvánvalóan manipulálnak?

 

 

Én ehhez különösebb kommentárt nem is fűznék. Mit is várhatunk a világ egyik legnagyobb befektetési bankházától, amely a csőd elől a Bank of America szoknyája alá menekült, mert lényegében belebukott abba a válságba, amelyről sokáig az volt a véleményük, hogy semmi hatása nem lesz. 

 

Aki tudja, csinálja. Aki nem tudja, tanítja. És aki tanítani sem tud, az tornatanár.

 

 

 

 

 

 

 

2009.08.03. Csiribi, Csiribá, Atti bá (2)    Itt az 1000 pontos S&P

 

 

S&P500 index is elérte az általam "borítékolt" 1000 pontot – Hurrá, már újra ott vagyunk ahol 1998-ban voltunk!!! – mellyel a 666 pontos mélypontról meg is van a +50% emelkedés. Egyébként az összes amerikai részvényt integráló Wilshire indexnél is megvolt a több mint 50%-os rally: 6772>>>10300. A Nasdaq összes részvényét integráló Composite index közel 60%-ot emelkedett a mélypontról: 1265>>>2000. A 2000 db smallcap kisrészvényt integráló Russel index pedig több mint 60%-ot emelkedett: 342>>>565. (Egyben ritka és erdekes együttállás, hogy az 1000 pontos S&P500 indexhez jelenleg éppen 2000 pontos Nasdaq Composite Index tartozik. Vagyis az arány most pontosan 2:1. A Nasdaq mániában 3 felett volt ez az arány, a 2003-as mélyponton pedig másfél körül.)

 

A hangulat is kezd frenetikussá válni az ütemtervemnek megfelelően: +50% rally: "Ha nem veszek, teljesen kimaradok a soha vissza nem térő lehetőségből."  És tényleg, már egyfolytában azt hallja az ember a tőzsdei médiában és a wall streeti álguruktól, hogy hamarosan vége is a recessziónak, vége a válságnak, innen már csak jobb lesz, egyre jobb adatok jönnek, és jöhet újra a konjunktúra és a tőzsdei emelkedés korszaka, vagyis "venni kell!"

 

Lófaszt! Pacifütyit! A gazdasági indikátorok jelenlegi javulása pontosan beleillik a hosszú távú dekonjunktúrális ciklusba: Ősszel kidurrant a 20 éve fújt lufi, és összeroppantak a pénzügyi piacok. Ebben az összeroppant pénzügyi helyzetben pedig télen leállt a világgazdaság 20-30%-a, mert leállt a hitelfinanszírozás, és senki nem mert termelni a bizonytalan piacokra. Ez eredményezte a márciusi tőzsdei összeomlást. Ebben a visszafojtott "őrláng üzemmódban" a készletlikvidációk és termelésleállások miatt azonban a világgazdaság jelentős szeleteiben a kínálat már a kereslet alá esett, így a visszafogott "őrláng" termelés újra erőre tud most kapni, és valószínűleg be fog kalibrálódni a korábbi maximum és a téli minimum közé az aktuális keresleti viszonyoknak megfelelően. Röviden: a termelés összeroppanása után egy normalizáltabb állapotba áll be a világgazdaság. Ez zajlódik most, emiatt javulnak az adatok, és lesznek még szép és jó hírek az év folyamán, ami akár tovább pumpálhatja a tőzsdei optimizmust is. De nincs visszatérés az elmúlt 20 év hitelbuborékra épülő gazdasági modelljéhez! A következő 20 év a hitelek visszafizetésével fog telni, a hitelpöcegödörból való kikászálódással, és a világgazdaságra 5-10 év sárban dagonyázás vár kisebb kilengéseket produkáló hullámzó ciklusokkal. Vagyis nem szabad bedőlni a következő évek konjunktúrális hullámzásának éppen felfelé ívelő szakaszainak.

 

 

Íme egy élő példa a szekuláris medvepiacra: az aberált japán luftballon kipukkadása, és 20 éve tartó sárbandagonyázás.

 

26 éves mélypontra esés után manapság is ott van a Nikkei tőzsdeindex mint 1983-ban, amikor előrukkolt Mike Oldfield a Moonlight Shadow-val. A hosszú szekuláris medvepiacon több rövid bikapiaci ciklus is indult, de lényegében 20 éve folyamatosan morzsolódik le, és csak negyedét éri, mint az aberált csúcson. (Még hogy jó befektetés a részvény hosszú távon???)

 

 

 

 

A katasztrófálisan rossz válságkezelés következményeként, az egyetlen alternatív forgatókönyv a jelenlegi globlis világgazdasági helyzetben az általam is többször riogatott globális bankóprés lehetséges következményeként begerjedő hiperinflációs spirál, amit majd végül nem lehet megállítani. De az mindenkinek sokkal sokkal sokkal sokkal sokkal rosszabb lesz, mint a fenti alapforgatókönyv. A pénz összeomlása a világgazdaság teljes összeomlását hozná évtizedekre. A világkereskedelem és a szolgáltatások szinte teljesen eltűnnének, csak a cserekereskedelem maradna, a bankárok meg mehetnének napszámba kapálni a krumpliföldekre 1 kiló krumpliért, ha enni akarnak majd valamit. Rettenetes világ lenne ez a 21.századba született modern embernek. Reméljük nem ez vár ránk a felelőtlen politikusok és bankárok miatt! De akkor nem ártana tenni valamit, hogy a palackból semmiképpen se szabadulhasson ki a hiperinfláció pusztító szelleme, akit azután majd nem lehet újra visszatuszkolni a palackba.

 

Több cimbora és kollléga is érdeklődőtt, hogy miért várok ennyire hiperinflációt. Hogy világos legyen: nem konzerveket és fegyvereket felhalmozva várom a hiperinflációt, és nagyon remélem, hogy nem ez lesz. Ráadásul koránt sem egyértelmű, hogy mi lesz az inflációval. Ez a legbizonytalanabb dolog most a világgazdaságban. Viszont ilyen brutális globális bankóprés még soha nem volt a világban. Olyan veszélyeket hordozhat ez, amire még soha nem volt precedens. És nehéz okosnak lenni a közgazdaságnak nevezett humbug áltudományban ebben a precedens nélküli helyzetben. Vagyis ez egy rendkívül frusztráló, fenyegető veszéllyé lépett elő. Olyannyira, hogy már kalkulálni kell vele. De nem ezirányba rendezkedik be az ember, már csak azért sem, mert a hiperinfláció ellen sehogyan sem lehet hatékonyan védekezni, hiszen belerokkan a gazdaság, és mindenképpen drasztikusan csökken az életszínvonal. A jelenlegi luftballon reáleszközárakon pedig végképp nem lehet hatékonyan és racionálisan védekezni. Hiszen ha mégsem lesz infláció, akkor az eszközárak akár teljesen összeomolhatnak: (10 dolláros olaj, 200 dolláros arany, 3-4000 pontos Dow Jones, elértéktelenedő ingatlanok, 100-200ezer Ft/m2 budai lakásárak, és veszteséggel termelő mezőgazdaság a földeken), miközben a sima kockázatmentes készpénz ebben az esetben nagyjából megőrizné vásárlóértékét.

 

És ez a legnagyobb bajom a hiperinflációval, hogy aktív spekulációval sem lehet hatékonyan védekezni ellene. Ha pedig megpróbál valaki védekezni ellene, és mégsem lesz hiperinfláció, akkor abból 50-80% bukták is kisülhetnek a luftballon eszközárakon történt defenzív stratégiai vásárlások miatt. A hiperinfláció mindenképp oltári nagy szopás. 100x rosszabb mint a recesszió. A pénz elértéktelenedésével a jóléti rendszer lenullázása: vissza a középkorba.

 

 

 

 

 

 

 

 

2009.07.31. Urbán Számviteli Standard

 

Úgy látszik akad olyan, aki hozzám hasonlóan gondolkodik erről:

 

Az OTP Bank Nyrt. tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy dr. Urbán László vezérigazgató-helyettes munkaviszonyát az egységes menedzsmentszemlélettől eltérő vezetői felfogás miatt, a felek közös megegyezéssel 2009. július 31-ei hatállyal megszűntették. … Dr. Urbán László 2007. január 15-étől volt az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, a stratégiai és pénzügyi divízió vezetője, 2008. április 25-étől az igazgatóság tagja. (Hír olvasása a Tőzsdefórumon)

 

 

 

 

2009.07.29. Nyilasi Számviteli Standard

 

Az OTP ukrán leánybankja 565 millió hrivnyás veszteséget termelt a második negyedévben. Az ukrán számviteli standardok szerinti veszteség forintban meghaladja a 13,6 milliárdot, azonban a befektetők inkább a nemzetközi standardok szerint számokra kíváncsiak a leányvállalat esetében. A veszteség a Bloomberg tudósítása szerint nagyrészt a rossz hitelekre képzett céltartalékoknak tudható be. Az OTP ukrán bankja az első negyedévben nemzetközi számviteli standardok szerint 9 milliárd forintos veszteséget termelt. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 4,7 százalékról 10,4 százalékra nőtt az első negyedév során. (Tőzsdefórum hírek)

 

Tudjátok mi a különbség az ukrán, magyar, nemzetközi számviteli szabványok és a Nyilasi Számviteli Standardok között? Szinte semmi. Nulla. Egy nulla a végéről. Nem 13 milliárd forint a veszteség, hanem 130 milliárd forint.

 

Ha én veszek bármit a pénzemen, akkor többé nincs az a pénzem. Helyette van egy dolog, ami már tök mindegy mibe került, hiszen már csak annyit ér, amennyiért meg tudok szabadulni tőle, illetve amennyi pénzt ki fog termelni. Hiszen csakis azért vettem azt a dolgot, hogy majd később pénzért eladjam, illetve pénzt termeljen nekem. Ha vettem tavalyelőtt 27000 forintért MOL részvényt, és most csak 13500Ft-ért van rá vevő a tőzsdén, akkor csak ennyiért tudom eladni, vagyis csak a vételár fele jönne vissza, és a vételár másik felét elbuktam. Ha valaki vett 42 millio db MOL részvényt 27000 Ft-os átlagáron, akkor az a 1134 milliárd forintja nincs többé. Kiadta a kezéből a pénzt, amely most már mások zsebében van. Ez a pénz már másé. Ez kiadás. Mínusz. Veszteség. Van helyette 42 millió darab MOL részvénye, ami a mostani 13500Ft-os árfolyamon már csak a felét éri a tőzsdén, de valószínűleg még ennél is kevesebbet, annyit, amennyiért ezt a 42 millió db részvényt el lehetne adni. Az 1134 milliárd korábban kiadott forintjából csak 600 milliárd körüli jönne vissza, vagyis 600 milliárdot elbukott, és örülhet ha a másik 600-at visszakapja a részvényekért cserébe. Mert lehet, hogy még ennyi sem fog visszajönni belőle. Egy dolgot kell világosan látni, ha veszünk valamit a pénzünkön: a pénzkiadás megtörtént, ez a pénzünk már nincs többé, és ezekután már csak az a kérdés, hogy mennyi pénz fog a dologból majd visszajönni. Csupán ez utóbbit kell megbecsülni a reális értékeléshez, és a vételárat már el is felejthetjük, mert az a pénz már nincs, hiszen kiadtuk a kezünkből. A kiadás már megtörtént, a kérdés már csakis az, hogy mennyi lesz majd a bevétel.

 

Az OTP 650 millió euróért vette meg az Ukrán bankot a Raiffeisentől, majd tőkét emelt 120 millió euróval, és 1.8 millárd euró hitelt nyújtott neki. Aztán a válságban még pumpáltak bele plusz pénzt, (talán 50 millió dollárt ha jól emlékszem). Az OTP összesen több mint 700 milliárd forintot öntött bele az Ukrán bankba. Ez a pénz már nem az OTP Banké, az OTP kiadta a kézéből, és ez a pénz már mások zsebében van. Nyilasi Számviteli Szabványok szerint 700 milliárd forintot elköltött és kiadott a zsebéből az OTP, ennyivel csökkent a pénze, ez a pénz már nem az övé. Van helyette egy ukrán bankja, és követelése az ukrán bankjával szemben. Mennyit ér ez az ukrán bank, és mennyit ér ez a követelés? Mennyiért lehetne eladni a bankot? SEMENNYIÉRT. Mennyi pénzt fog ez az ukrán bank kitermelni a jövőben? Jó esetben fele annyit, mint a 700 milliárd, amit beleöntöttek. Rossz esetben pedig a 700 milliárdból semmenyit sem lát viszont az OTP. Még rosszabb esetben pedig további pénzeket kell beleölnie az OTP-nek, és abból sem fog látni semmit. Bárhogy számolunk, több százmilliárdos nagyságrendű a veszteség, ha beismeri az OTP, ha nem, hiszen a pénzt már kiadta, a 700 milliárd forint már nincs többé, nem az övé, hanem az ukránoké, és az OTP-nek már csak követelési igénye van az ukrán bank felé, amelynek szintén nincs tulajdonában ez a pénz, hanem csak követelési igényei vannak ukrán ügyfelek felé, akiknek szintén nincs a birtokában ez a pénz, mert ők már elköltötték, és a fele nem is nagyon fogja tudni visszafizetni. Csak az a kérdés, hogy a 700 milliárd kiadásból mennyi bevétel fog végül visszajönni. Nem a veszteséget kell megtippelni és leírogatni, hanem hogy a 700 milliárdból mi fog visszajönni. És a válasz: töredéke.

 

 

 

 

 

2009.07.26. Csiribi, Csiribá, Atti bá    Itt a 9000 pontos Dow Jones

 

A 12 éves tőzsdei mélypontot telibetrafáló 2009.03.09. Éljen a válság!!!    Akciós részvények szaré-húgyé cikkemben hívtam fel a figyelmet a különlegesen ritka akciós részvényvásárlási lehetőségekre, amelyek 6500 pontos Dow Jones és 666 pontos S&P indexek környékén adódtak. Két héttel későbbi cikkemben pedig arra hívtam fel a figyelmet, hogy az akciós részvényektől nem érdemes túl korán megszabadulni vékonyabb profittal, mert hihetetlen tőzsdei szárnyalás és vastag extraprofitok jöhetnek:

 

2009.03.23. Feltámadnak a bikák a klinikai halálból  [részlet]

 

Tulajdonképpen most csak annyit akarok mondani, hogy ez a rally nagyon magasra is törhet. Az extrém helyzet továbbra is extrém árfolyamokat eredményezhet. Olyan magasra is emelkedhetnek az árfolyamok, amelyekre sokan most azt gondolják, hogy ekkora összeomlás után már elképzelhetetlen, hogy oda visszamásszanak. A tőzsdén azonban semmi sem elképzelhetetlen. Dow Jones gond nélkül egyhuzamban elmehet 9000-ig, S&P akár 1000-ig is. Már előre látom: először mindenki csak az esés korrekciójáról beszélt, majd aztán medvepiaci rallyról, aztán egyre jobban bebullozódnak majd, és 9000-10000 Dow Jonesnál arról fognak diskurálni a CNBC-n, hogy a rengeteg jobbnál jobb és olcsóbbnál olcsóbb részvény közül melyek fognak legjobban teljesíteni az előttünk álló bull marketben.

 

Nos, a Dow Jones index négy és fél hónap alatt szinte példátlan emelkedést produkálva el is érte az általam "beígért" 9000 pontos értéket, és az S&P is már csak egy low-rúgásra van az 1000 ponttól. Arról nem is beszélve, hogy az általam ajánlott földbedöngölt ipari mamutok nagy része duplázott, néhányuk triplázott.

 

 

 

Lényegében a márciusi mélypont beletrafálása után már csak a sokat idézett előre meghirdetett tőzsdei hangulati ütemtervem stratégiájához kellett igazodni, és türelmesen várni, várni, várni, és nem meginogni:

 

+10% rally: "Ez csak az esés korrekciója."

+20% rally: "Ez csak egy tipikus medvepiaci rally."

+30% rally: "Nem hiszem el, hogy már itt is a bikapiac.'"

+40% rally: "Basszus, tombol a bull!"

+50% rally: "Ha nem veszek, teljesen kimaradok a soha vissza nem térő lehetőségből."

-30% esés: "GRRRRRRRRR…már megint beszoptam!!!"

 

 

Nos, lassacskán közeledünk az 50%-os indexemelkedés hangulatához: +50% rally: "Ha nem veszek, teljesen kimaradok a soha vissza nem térő lehetőségből."  és lám lám mit látok 6-8 hónapos tőzsdeindex csúcsokon a Portfólió nyitólapján vezércikként virítani egész nap:

 

 

 

Ez aztán a szuper hír! Nekünk. A világ egyik legnagyobb befektetési bankja szerint most kell beszállni, itt az idő vásárolni 9000 pontos Dow Jonesnál és 1000 pont közeli S&P-nél. Halleluja! Éljen a Credit Suisse és társai, a Megváltó, az ügyeletes balek, aki végül kifizeti a számlát és megveszi tőlünk a 6500 pontos Dow Jones mélypontnál vásárolt részvényeinket dupla és tripla áron. :-)

 

Ne feledjük, és tartsuk szem előtt az időhorizontokat, hiszen vélhetően egy hosszú távú szekuláris medvepiacban vagyunk benne, amelyben egy rendkívül impozáns bika piaci ciklus indult, amibe nagyon ügyesen, és persze szerencsésen sikerült beletrafálni. De ebből a bika piacból valamikor mindenképp ki kell szállni. Nem most bevásárolni, mint ahogy a Credit Suisse utcahosszal lemaradva bekiabálja, hanem lassan mostmár jó exitpontokat kell keresni a kiszálláshoz, hogy realizáljuk a virtuális profitokat, és besöpörhessük a valódi pénzt. A piac most újra kedvező lenduletet kapott, könnyen viheti magával a momentum az indexeket, miközben a részvények az utóbbi időben már egyre szelektívebb képet festenek a rally kezdeti vehemenciájához képest. Innen már egyre bizonytalanabb megjósolni meddig tart még a rally, de nem is az a lényeges, hogy ezután még kimegy-e 10000-ig a Dow Jones. A rally lényegi része megvolt, hiszen 40-50% körüli indexemelkedésen és részvények duplázásán és triplázásán vagyunk túl. Ebből kell majd ügyesen kiszállni valahol, mielőtt netán újra összeomlik az egész koceráj, és jön a -30% esés: "GRRRRRRRRR…már megint beszoptam!!!" fázis.

 

Aztán ha a kiszállás megvolt, akkor majd újra kivülálló nyugalommal lehet várni a következő setup lehetőséget, amely lehet short, ha nagyon elszállnak az indexek, vagy lehet long, ha netán újra összeomlanának. De előtte még ügyesen le kell szüretelni a mostani rallyt, és be kell zsebelni profitot!

 

 

 

 

 

2009.07.25. A nagy tőzsdei átverőshow (2)

 

Természetesen nemcsak a banki ügynökök és pénzügyi tanácsaLók verik át a népet a zsíros jutelékokért, hanem direktben is megy a befektetőként eufémizált áldozatok kifosztása a részvénytársaságok tőzsdei manipulációja által. Mint sokszor említettem, a Budapesti Értéktőzsde a világ talán legmanipuláltabb tőzsdéjévé vált, ahol a részvénytársaságok nagy része jól szervezett legális, illegális, illetve legalizált átverés gépezetének eszközei. A tőzsdemaffia célja virtuális hazugságok alapján elszedni a balekok valódi pénzét. És hitelválság, tőzsdekrach, recesszió ellenére ez a gépezet nem állt meg, valahogy valakiknek a pénzét ilyen válságos időben is el kell szedni.

 

A nagyágyú MOL és OTP klánt már épp eleget szidtam, de gyakorlatilag szinte az összes magyar részvény manipuláció – talán a Richtert kivéve, amely menedzsmentje egyébként az utóbbi kritikus években (is) ügyesen, okosan és óvatosan lavírozott. Különösebben nem is akarok a témán lovagolni, és a helyi magyar tőzsdemaffia jól kifőzőtt levesébe köpködni, úgyhogy csak a 3 örökzöld + 1 friss tragikomikus példát említek futólag, amelyek már már abszurd vígjátékba illenek, hiszen totál hülyének nézik a balekokat, akik tényleg dalolva mennek a vágóhídra. Ezek az átverések már a sírva röhögés kategóriája, mint az egyik kedvenc Rendőr Akadmémia jelenetem: KLIKK IDE!  A konkrétumokat továbbiakban csak halványan írom, hogy csak az olvashassa el, akit kifejezetten érdekel és meg akarja tudni bárminemű hivatalos megalapozottságot nélkülöző szubjektív kocsmafilozófikus magánvéleményemet:

 

1. Az aranyérem kétségtelenül a Hígítómestert és a Humeteorit Bt-t illeti. Válság ide, tőzsdekrach oda, bármilyen alacsony is a tőzsdei árfolyam, a 6Ft-os részvényeket gyártó privátnyomda mindig üzemel.

 

2. Kiváló befektetés fényevőknek. Így összegezném a Genesis "fantomcégre" szervezett tőzsdei pilótajátékot. Se gyár, se termék, se telephely. Így nem csoda, hogy mostmár pénz sincs.

 

3. Régi motorosok az Econetesek is. Én leragadtam ott pár éve, hogy állítolag a Magyar Posta majd lehúzhatja a rolót, mert az Econet kitalált valamit, ami átveszi a postai csekk szerepét, és ez százmilliárdos biznisz lesz. Nem meglepő módón ebből se lett semmi. Így ki kellett találni valami új humbugot, amivel be lehet szopatni a balekokat: SZIGET!!! Ez lesz a nagy biznisz. Megvetetni a Sziget Fesztivált alapító haverok Kft-jét a részvényesekkel méreg drágán, miközben ugyanúgy lehet kiszedni a pénzt a gépezetből alvállalkozói szinten mint eddig. A biztos haszon az alvállalkozók mögé bújt alapítóké, a kockázat és az esetleges veszteség pedig mostantól a részvényeseké. És jééé, hogyhogynem amíg a magyar állam 100-200 milliós nagyságrendben támogatta a Sziget fesztivált, addig az mindig veszteséges vagy nullszaldós volt. Most pedig, hogy tőzsdei cég lett, és egy fillér állami támogatást sem kapnak, az általuk szervezett tucatnyi fesztivál mindegyike állítólag százmilliós nyereséget termel a soha nem látott gazdasági recesszióban. Honnan jött most a pénz??? És akkor hová lett a korábbi pénz??? Az biztos, hogy nem a részvényeseknél van, mert a Mutyi Rt részvényei lenegyedelődtek.

 

+1. Végül pedig ITT OLVASHATÓ egy "véletlen" egybeesés azzal, amit két évvel ezelőtti alábbi cikkem 4. pontjában lépésről lépésre, szószól szóra leírtam:

 

2007.08.30.  A nagy tőzsdei átverőshow   [részlet]

 

Ez persze Mutyisztán országban is ugyanígy megy ám, csak kicsiben. Ugye nem gondolja senki komolyan, hogy az állandóan szászmilliós és milliárdos veszteségeket termelő tőzsdei cégek esetében megalapozott az árfolyamok sorozatos évenkénti duplázása? Ezek a nyereséget termelni képtelen veszteséggyárak valójában egy fillért sem érnek. Kivétel nélkül mind manipuláció. Jellemzően a bennfentesek a felmanipulált árfolyamú vagy új részvénykibocsátás által hígított részvényeket megpróbálják a piaccal felszívatni, vagyis a virtuális árfolyamnyereséget külső szereplők valós pénzére váltani.

 

Néhány esetben pedig összeesküvés-elméleteket idéző manipuláció zajlik az alábbi menetrend szerint. (Hamár épp a napokban az összesküvés-elméletek valóságalapjának tényére hívta fel figyelmem egy IEB-es kolléga, rajtam ne múljon: Konspiráljunk!  ;-)

 

1. Befektetői csoportok kiszemelnek egy alkalmas illikvid részvényt, és bevásárolnak a sok éves, sokszor 80-90%-os esés alján. Olyan értéken, amikor legrosszabb esetben talán már kiszedhető annyi pénz a cégből, mint amennyibe a részvény kerül. Az irányító szavazatok bírtokában átveszik az irányítást a cég felett, és magukat vagy strómanjaikat helyezik az igazgatóságba.

 

2. Ezekután részvényopciós programmal elkezdik a cég pénzén venni a cég saját részvényeit, mely vételi erőtől markánsan emelkedik tovább a részvények árfolyama.

 

3. Az opciós részvényeket jól megérdemelten ingyen megkapja a menedzsment, hiszen jól dolgoztak, mert emelkedett a részvények árfolyama. (Naná hogy emelkedett, hiszen a cég pénzén manipulálták fel azáltal, hogy az opciós részvényeket megvették.)

 

4. Miután a bennfentesek már csurig vannak részvénnyel és már a cégnek is elfogyott a pénze hogy újabbakat vegyen és aztán odaajándékozza menedzsementnek, és már duplázás után triplázáson is túl van az árfolyam, akkor találni kell egy aranybohócot, egy vevőt, akire rá lehet pirítani a méreg drágára felpumpált részvényeket, vagyis a virtuális profitot valós pénzre kell váltani. Ekkor jön a képbe egy befektetési alap vagy vagyonkezelő akivel szövetkeznek, és a befektetők pénzén az alap is elkezdi venni a tőzsdén a részvényeket egyre magasabb és magasabb áron, miközben a másik oldalon a bennfentesek adnak el és szállnak ki. Ráadásul ez duplán, (sőt triplán) jó az alapkezelőnek is, hiszen az egyre nagyobb pakkot egyre magasabb árfolyamon tudja kimutatni, egyre magasabb a kezelt portfólió értéke, a befektetési alap árfolyama, és ezáltal csábító múltbeli (virtuális) hozamokat tud felmutatni az alap árfolyamában, melyre felizgulnak a befektetőik és még több pénzt öntenek be az alapba, még több pénzt bíznak a vagyonkezelőre. Másrészről a magas virtuális árfolyamnyereségek alapján szépen lehet leszedni a vastag alapkezelési/vagyonkezelési díjakat/sikerdíjakat. (Meg persze biztos tesz majd a Télapó pár Milkát a karácsonyfa alá. Finom csoki az, mindenki szereti.) Így lehet a valójában nem is létező, hanem csak felmanipulált virtuális árfolyamnyereségből valódi pénzeket leszakítani.

 

Tehát tömören összefoglalva a bennfentesek a cég pénzén saját zsebre felhalmozva a részvényeket felmanipulálják az árfolyamot, majd a csúcson eladják egy alapnak, aki más pénzén [a befektetőikén] megveszi a pénzügyileg kizsigerelt méreg drága szemetet. Ezen a körön nem lehet veszíteni annak aki benne van. Sőt, ha szerencséjük van, eddigre már a múltbeli folyamatos árfolyamnyereségeket látva már beindul egy jó kis pilótajáték, ahol a tőzsdei kisbüfögtetők már tényleg elhiszik, hogy ezen egyszerűen nem lehet veszíteni, csak nyerni, így rájuk is lehet szépen pirítani a papírokat. Aztán hogy mi lesz a beszopatott mutyisztáni befektetési alap tulajdonosokkal, amikor majd valamikor összeomlik a szarkupac, az már egy másik történet lesz. Mindenesetre jó, hogy mi nem Mutyisztánban, hanem Magyarországon élünk, ahol ilyenek nem fordulnak elő.

 

 

Vagyis az OTP által kezelt befektetési alapok és NYUGDÍJPÉNZTÁRAK a befeketetőik és NYUGDÍJASOK  [=mit sem sejtő áldozatok] pénzén méreg drágán megvetetnek egy minden hájjal megkent önkormányzati rókákkal pacsizó csókos KFT-t.

 

 

PS: Oda jutottunk, hogy ha valaki meghallja ezt a három betűt, hogy OTP, bármiről is legyen szó, menekülni kell, mert átverés.

 

 

 

 

 

2009.07.24. Jó üzlet más faszával verni a csalánt  – Nagyot kaszáltak ügyfeleik tönkretételével a magyar pénzügyi tanácsaLók

 

 

Csak most botlottam bele kíváló barátom, Brückner Gergely és Ács Gábor leleplező-tényfeltáró cikkébe. Gergő az az ember, akit első helyre tennék az általam személyesen ismert legbecsületesebb, legtisztességesebb, legkorrektebb emberek listáján. Brückner for President! Ács Gábor pedig a magyar tőzsde és a magyar tőzsdei újságírás elválaszthatatlan része. Amikor én először néztem szét életemben a pesti tőzsdén, akkor ő volt az egyetlen ember, aki profinak tűnt a sok szerencselovag közt. És akkor a cikk harmadik szerzőjét se felejtsük ki, Szép Ildikót, akit ugyan nem ismerek, de neki is jár a pirospont.

 

A Figyelőben megjelent cikk ITT OLVASHATÓ, eredeti címe nálam kissé finomabban fogalmaz: A kapzsiság csapdájában, melyben a szerzők bemutatják az elmúlt évek legnagyobb magyarországi banki és ügynöki bepalizásait, amivel magyar ügyfelek százmilliárd forintos nagyságrendben buktak, miközben azok akik csőbe húzták őket vaskos jutalékokat kaszáltak be lenyúzott áldozataik kitömött bőréből.

 

TANULSÁG: Sose bíznám olyan emberre a pénzem, akit nem ismerek, illetve nem tudom, hogy mit csinál a pénzemmel.

 

 

PS: Mellesleg a 7 legnagyobb magyarországi átverés közül 5 "leleplezése" az elmúlt években a Nyilasi Tőzsdeblogban is megtörtént:

 

1. Subprime kötvényekről, és CDO-król, magyarul a SZARKUPACOKRÓL 2007.márciusa óta tucatszor írtam.

2. A Lehman Brothers bukása sem érhetett senkit váratlanul a buta Wall Street-i tőzsdemaffiát ostorozó számtalan cikkem után. 

3. Brókernetet, 4. Kínai tőzsdét, 5. Ingatlanalapokat szintén "lelepleztem" néhány cikkemben. 

 

A K&H és Raiffeisen tőkeáttételes csőbehúzásairól viszont korábban én még nem is hallottam. Aki ilyen átláthatatlan fekete dobozokba dobálja bele tudatlanul és felelőtlenül a pénzét, az tulajdonképpen meg is érdemli, hogy nagy részét elbukja, mert az eszéhez képest túl sok pénze volt neki. Visszaadták a sok pénzt, amit valószínűleg meg sem érdemeltek. Maradjunk annyiban, hogy már a sima plain vanilla opció is lehúzás, és messziről kerülendők, nemhogy az ezeknél bonyolultabb derivatív mokushűlyítések.

 

 

 

 

2009.07.18. Anomália

 

 

Egyidőben 20 fokos eltérés az országban. Nyugaton már szélvihar, jégeső, felhőszakadás, keleten viszont még brutális kánikula.

 

Rövidem összefoglalom az idei nyár időjárását: hétközben kibírhatatlan gatyaizzasztó kánikula, hétvégére meg mindig elromlik a strandidő.

 

 

 

 

 

2009.07.17.  Globális bankóprés

 

Nem csak az általam sokat szidott Wall Street-i tőzsdemaffia, rövidített nevén a FED nyomtatja, hamisítja, hígítja brutális mennyiségben a pénzt, hanem a többi globális jegybank is. Gyakorlatilag fél év alatt duplájára hígították a kibocsátott pénzmennyiséget, nagyjából 3 ezer milliárd dollárnyi friss ropogós jegybankpénzt nyomtattak ki, és adták oda a gazdaság felelőtlen szereplőinek.

 

Mellesleg ebből az ábrából az is látszik, hogy hol a legnagyobb a baj: Nagy-Britanniára súlyos gazdasági összeroppanás vár. Ez elkerülhetetlen. A gigantikusra fújt brit gazdasági luftballonon óriási lyukak tátonganak. A Bank of England (BOE) gyakorlatilag bankóprést üzemeltetve fedezetlenül fizeti a fizetésképtelenné vált brit gazdasági szereplők számláit. A japán jegybank (BOJ) pénzkibocsátása pedig csak azért nem nőtt duplájára az elmúlt egy évben, mert az már korábban triplájára nőtt az elmúlt 20 évben. És láthatjuk mi lett ennek a jennyomdának a következménye: 20 éve tartó japán depresszió, és jenhitelből épült gigantikus világpiramis. Japán csak ezért nem érintett annyira a mostani hitelválságban, mert a perverz japó apók még mindig a 20 évvel ezelőtti brutálisra fújt luftballongazdaságuknak leeresztését nyögik. És Svájcban is megy a bankóprés ezerrel, ott a jegybank minden eszközt bevet a pénznyomtatásra: vállalati kötvényvásárlások mellett még külföldi devizát is vásárol a piacon tizmilliárdos nagyságrendekben a svájci jegybank (SNB) az általa frissen nyomott svájci frankokért. (Elég viccesen a svájci jegybank pénzteremtésének fedezete a fedezetlenül hígitott dollár és euró. Így kell szarból várat építeni. :-)

 

 

 

Az amerikai jegybank pénzkibocsátása

 

 

 

 

 

Az angol jegybank pénzkibocsátása

 

 

 

 

 

Az Európai Központi Bank pénzkibocsátása

 

 

 

Némi reménysugár a felelőtlenséggel szemben, hogy a jegybankok valamicskét már visszaszívtak a pánikszerű bankóprésből. Ennek ellenére nagyon úgy néz ki, hogy a bankóprés állapotát tartósan konzerválni akarják, hiszen az újra és újra meghosszabítgatott rövid futamidejű pénzteremtési konstrukciók helyett egyre hosszabb futamidejű hitelezési és pénzteremtési konstrukciókkal állank elő a jegybankok, egyre szemetebb fedezeteket, illetve fedezetlenségeket is befogadva ellentételezésül.

 

442 milliárd eurónyi 1 %-os kamatozású, ráadásul különösen hosszú, 12 hónapos futamidejű hitellel segíti meg az eurózóna 1,121 bankját az Európai Központi Bank. A monetáris enyhítés eddig nem alkalmazott eszközéről van szó, mellyel a jegybank elismerte, hogy kamatcsökkentéssel, egy-kéthetes hitelekkel és három-hathónapos repóval nem érte el azt a célt, amelyet a banki hitelezés újraindulása jelentett volna az európai gazdaság számára. (Portfolio.hu)

 

A 442 milliárd eurót pillanatok alatt ki is osztotta az EKB, jelenleg 6-700 milliárd eurónyi (kb ezer milliárd dollárnyi) plusz pénz van kinyomtatva és bepumpálva az európai bankrendszerbe.

 

 

 

 

Egyre több szemetet (vállalati értékpapírt) fogadnak el biztosítékként a jegybankok a pénzkibocsátásukkal szemben, mellyel növekszik a pénzteremtés visszahívhatatlansági kockázata, azaz a végleges pénzhígulás, kvázi pénzhamisítás veszélye. A közvetett költségvetési bankópréssel párhuzamosan egyre nő a kvázi fedezetlen pénznyomtatás. Ez a Bank of Japan adataiban is tükröződik.

 

 

Lényeg a lényeg: Gigantikus virtuális piramisok epültek ki a világgazdaságban az elmúlt 20 évben.  Ezeknek a virtuális piramisoknak a fele most összeomlott, és a pénz forgási sebessége lelassult. Ennek a régóta tartó túlfeszített, és tarthatatlanná vált állapotnak a leeresztését a globális jegybankok eddig 3000 milliárd dollárnyi jegybankpénzzel próbálják újra felpumpálni és visszállítani az irracionális állapotba. Ezzel a pénzmennyiség elsődleges, jegybanki forrása megduplázódott. Ha a hitelezési tevékenység és a globális pénzáramok újra erőre kapnak, vagyis a pénz forgási sebessége a lecsökkent állapotból újra felpörög, akkor a megduplázott a jegybankpénz táptalaján a teljes monetáris pénzmennyiség is drasztikusan bővülhet. Magyarul – ha nem hívják vissza a felesleges jegybankpénzmennyiséget – akkor ebben az esetben már sokkal sokkal több pénz lesz a világban mint eddig bármikor is volt. Ugyanannyi ebédre dupla annyi ebédjegy lesz kibocsátva mint korábban. Dupla annyi pénz jut ugyanannyi dologra, ez pedig ÁREMELKEDÉSEK irányába hat, vagyis TERMÉKINFLÁCIÓ illetve újabb virtuális ESZKÖZPIRAMISOK gerjedhetnek, legrossszabb esetben pedig globális hiperinflációs spirált indukálhat.  

 

 

 

 

 

2009.07.12.  A Magyar Nemzeti Bank nem hisz az euróbevezetésben

 

Új 200 forintos érméket hozott forgalomba a magyar jegybank, melynek számítása szerint így sokat lehet spórolni a sérülékeny, gyorsan leamortizálódó papír kétszázasok leváltásával: 3 éven belül megtérül a csere.

 

Ha 3 éven belül térül meg ez az akció, akkor ezek szerint az MNB nem hisz abban, hogy 3-4 év múlva Magyarországon is euró lesz a hivatlos pénz. Ez nem igazán jó közvetett üzenet egy európai uniós jegybanktól, de valószínűleg ezt a közvetett összefüggést talán nem is veszik észre olyan sokan. Személy szerint úgy gondolom, hogy 3-4 év múlva nagy valószínűséggel simán be lehetne majd vezetni az eurót Magyarországon. Márcsak azért is, mert az EMU (Európai Monetáris Unió) országai közül kevesen fogják tudni tartani magukat a maastrichti kritériumokhoz, hiszen a felelőtlen és hazárdőr állami stimuláló programok brutális költségvetési hiányokat és drasztikusan megugró államadósságokat fognak okozni. Ezáltal pedig recsegni és ropogni fognak az EMU gerendái, és előbb utóbb kritikussá válhat, hogy az euró mint egységes közös pénz egészségi állapotát meg lehessen tartani a beteg és sunyizva önző nemzeti költségvetések felelőtlenségével szemben. Ez nagyon nehéz feladattá is válhat, ha a kontroll kicsúszik az Európai Központi Bank kezéből. Ilyen környezetben pedig könnyen előfordulhat, hogy a kényszerpályán mozgó Magyarország referenciamutatói sokkal jobbak lesznek, mint a már eurót használó országok mutatói. Ilyen helyzetben majd nem lehet Magyarország euróbevezetési kérelmét elutasítani, hiszen Magyarország EMU felvétele nem gyengítené, hanem erősítené az EMU-t.

 

Mindenesetre én lennék a legboldogabb, ha minél tovább maradna meg a jó öreg Magyar Forint és ez brutális forint kamat, hiszen addig minden más biztonságos befektetésnél jobb és kamatozóbb pénz éppen a miénk. A jelenlegi helyzetben iszonyú szerencsések a magyar megtakarítók, hogy a világ legjobb pénze automatikusan rendelkezésünkre áll, és nem kell egy ismeretlen, távoli országban macerák közepette rizikós devizakockázatot vállalni azért, hogy kedvező kamatot kapjunk a pénzünkért. Ha Magyarországon is euró lenne, akkor éveken keresztül inflálódnának el a megtakarítások a hatalmas magyar infláció melletti nulla eurókamatok által. Kell a francnak a csóré euró, amíg tartósan ilyen magas a magyar infláció! Ha már a pénzem értékét úgysem tudja megőrizni, akkor védje a pénzem reálértékét a Nemzeti Bankom! Hiszen ez a legfőbb törvényi feladata is. És ezt most az Európai Központi Bank nem tudná ellátni Magyarországon. (Természetesen velünk megtakarítókkal, tőkebefektetőkkel, nyugdíjszámla tulajdonosokkal szemben a nettó hitelfelvevőknek az alacsony kamat illetve alacsony reálkamat kedvezne, tehát nekik velem, velünk szemben a mielőbbi euróbevezetésért kell szurkolniuk.)

 

Új 200as, régi 100as, régi 200as, 50es, 1 euró, 100as. Fél dollár, régi és új 1 dolláros, 5 dán korona. 5 német márka, 100 görög drachma, 1000 olasz líra, 2 svájci frank.

 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de gyanítom a legtöbben úgy mint én, hogy utálom magammal hordozni ezeket a bazinagy és nehéz érméket. A legtöbb országban ezek az érmék nem tudják elnyerni a lakosság szimpátiáját, és kiszorulnak a közforgalomból. Az MNB már a korábbi ezüst 200-assal, és a végképp kezelhetetlen gólem 100-assal is felsült, amelyeket ki kellett vonni a forgalomból. Arról nem is beszélve, hogy az 50es is írtózatosan behemót, akkora mint a 2 eurós, ami viszont tízszer annyit ér. Belegondolni is rossz, hogy milyen kellemetlen lesz majd euróerszényt cipelni magunkkal, hiszen legkisebb euró papírcímlet ugye az 5-ös, ami többet ér mint 1000 forint.

 

 

 

 

 

 

2009.07.08. Michael Jackson utolsó interjúja

 

 

Úgy hozta a sors, hogy Michael Jackson utolsó interjúját én készíthettem el a Nyilasi Tőzsdeblog olvasói számára. Az angolul készült interjúban a gazdasági válságról és a tőzsdei összeomlásról kérdeztem. Michael válaszaira klikkelve dalban is hallhatóak.

 

- What do you think about the economic situation?

- Bad.

 

- Who should be blamed for the credit crisis?

- Don't blame it on the sunshine! Don't blame it on the moonlight! Don't blame it on good times! Blame it on the boogie!

 

- And what do you think about the bankers?

- Smooth Criminals. They don't really care about us.

 

- What do you think motivated the bankers?

- Don't stop till you get enough.

 

- How did you feel when the stock market crashed?

- It was a thriller.

 

- And what do you think about investing in the stock market now at much lower prices?

- Dangerous. It's like a casino, betting on black or white.

 

- Maybe you should find alternative investments. What is your oppinion on daytrading?

- It's like a speed demon. We should heal the world from these gamblers, and make it a better place.

 

- So where do you keep your money now?

- In the closet.

 

- Who is your financial advisor?

- A Liberian girl. Dirty Diana.

  

- Do you read the Nyilasi Blog?

- Who is it?

- It's me, the Hungarian guy with his finance blog: http://nyilasi.tozsdeforum.hu

- Oh yeah, I remember the time when I read regularly, but that was just another part of me.

- And what do you think about my blog writings?

- You mean the way you make me feel?

- Yes.

- I just can't stop loving you.

 

- Would you like me to drive you out of your personal financial crisis? I can tell you useful advices being on your side.

- Will you be there? You are not alone, but say, say, say!

- All right, but you should give me 20% performance fee. 

- Beat it! Leave me alone!

 

 

 

 

 

2009.07.07. Gyorsjelentések – Strandnaptár

 

Remek előzetes gyorsjelentési naptárat állított össze a Portfolio.hu. Egyetlen hibája, hogy az időjárás előrejelzés nem szerepel benne. Ezt a hiányosságot gyorsan pótoltam, és máris előállt a tőzsdei strandnaptár. Így sokkal kellemesebb a munka, nem? :-) Nyitás előtt (BMO) és zárás utáni (AMC) gyorsjelentések között, ha jó az idő, ki lehet menni a vízpartra. Végre nagy nehezen mostmár a tavak vize is felmelegedett. (Természetesen ezek csak tervezett időpontok, és akár változhatnak is.)

 

 

 

 

 

 

2009. július 4.

 

Tavalyi Függetlenség Napi bejegyzésemhez nem sok újat tudok idén hozzátenni. A kormányzat, az elnök, a FED, a pénzügyminisztérium, a közgazdászok, a Wall Street és a szaksajtó szerint ekkor, 2008.július 4-én egyáltlán nem volt recesszióban Amerika. Aztán fél évvel később 2008. decemberében hogyhogynem utólag mégis megállapítják, hogy valójában már egy éve, 2007.decemberétől recesszióban van az USA. Ezekután mindenki eldönheti, hogy akkor kinek is hisz: A FED-nek, a Wall Streetnek, a közgizdászoknak, a CNBC-nek, a Bloombergnek, az IMF-nek, a Világbanknak, a Wall Street Journalnak, a Financial Timesnak, az amerikai elnöknek, vagy a Nyilasi Tőzsdeblognak. ;-)

 

2008. július 4.   Függetlenség Fejetlenség napja

 

Klikk IDE az amerikai kutyakomédiához méltó ünnepléshez!

 

 

Sajnálattal látom, hogy a világ legviccesebb videóját, az amerikai himnuszt tökéletesen éneklő rotweilert időközben eltávolították. (Ha valaki megtalálja máshol, mindenképp küldje el nekem!) ITT VAN helyette egy másodosztályú B verzió.  :-)

 

 

PS: Könnyen lehet, hogy még jövőre is hordhatom a pólót. :-)

 

 

 

 

 

2009.06.28. A subprime mindenhol ott van – VIP ügyfelei 30 milliárd forintját bukta el a magyarországi K&H Bank subprime értékpapírokon

 

 

2007-ben – a tőzsdeindexek újabb és újabb csúcsdöntögetései  közepette – írásaimban folyamatosan azon lovagoltam, hogy a subprime válság mindenhová be fog gyűrűzni, mindenhová el fog érni a közvetlen és közvetett hatása, és a veszteségek jelentős részéről nem is fogunk tudomást szerezni, mert azok nem a bankok mérlegeiben, hanem közvetlenül az ügyfeleknél (1 milliárd embernél) fognak keletkezni: egyéni számlákon, pénzpiaci alapokban, befektetési alapokban, nyugdíjalapokban, hedge fundokban, amelyeknek végbefektetői még arról sem tudnak, hogy az ő biztonságosnak vélt tarsolyukba, portfóliójukba is raktak a kedves bankárok kisebb-nagyobb adag szarkupacokat. 

 

Nos, eltelt több mint 2 év a subprime válság kirobbanása óta, és lám lám szép lassan kiderül, hogy még a magyarorszagi K&H VIP ügyfeleit is szépen kitömte a bank szeméttel, akik 30milliárd forintot buktak klasszikus subprime bombákon: CDO értékpapírokon.

 

Az Index.hu ezzel kapcsolatos cikke itt olvashato, melyből a lényeget alább ki is zanzásítottam:

 

http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/06/26/penzuk_utan_futnak_a_k_h_bank_kiemelt_ugyfelei/

 

Biztos befektetésnek indult, de a töredékére csökkent azoknak az értékpapíroknak az értéke, melyeket a K&H Bank kiemelt ügyfeleinek ajánlott még a válság kirobbanása előtt…. bírósági perek is indultak a bank ellen, mert az ügyfelek szerint nem tájékoztatták őket megfelelően a befektetésről, azok értékvesztéséről. A K&H Bank saját bevallása szerint nagyságrendileg mintegy 30 milliárd forint a névértéke ezeknek a CDO kötvényeknek, az ügyfelek pontos számáról azonban nem nyilatkoztak…. Olvasónk összesen 37,5 millió forintot fektetett be, kötvnyeinek piaci értéke februárban már csak 3 289 250 forint volt. Persze ez nem jelenti azt, hogy ennyiért el is tudná adni, hiszen a másodlagos piac megszűnt, nincs kinek eladni…. Azért fektetett be ennyi pénzt, mert telefonon azt a tájékoztatást kapta, hogy tőkegarantáltak a papírok (vagyis a befektetett tőkét nem veszítheti el az ügyfél), és van másodlagos piacuk (vagyis a bank bármikor visszavásárolja névértéken a papírokat, legfeljebb kezelési költséget számol fel)…. A K&H Bank kérdésünkre azt mondta, hogy alapvetően nem biztosított az ügyfeleinek formális tőkegaranciát vagy tőkevédelmet. Ennek ellenére ellenőrizni fogják minden ügyfélnél, hogy milyen információt kapott. Arra a kérdésünkre, hogy megvannak-e a beszélgetés hangfelvételei, hiszen így könnyedén kiderül, hogy ki milyen információt kapott, nem adtak választ. Annyit mondtak, hogy egyesével vizsgálják a kérdéseket és panaszokat…. A történethez még hozzátartozik, hogy olvasónk állítása szerint még a befektetése előtt a bank készített egy kockázatviselési kérdőívet, ez alapján úgynevezett védekező besorolást kapott, vagyis a lehető legkockázatmentesebb befektetéseket ajánlhatta neki a bank….A PSZÁF azt is kifogásolta, hogy több befektető – köztünk olvasónk is – tíz éves CDO befektetést szeretett volna vásárolni, csak később szembesültek azzal, hogy a befektetésük akár 35 éves lejáratú is lehet, vagyis nem volt biztosított, hogy a kötvények lejárata valóban tíz év….

 

 

 

 

 

 

2009.06.27. A recesszió nem a betegség, hanem a gyógyszer (2) – 15 éves csúcsra emelkedett az USÁ-ban a megtakarítási ráta

 

 

2008.12.08. A recesszió nem a betegség, hanem a gyógyszer cikkemben röviden összefoglaltam a RECESSZIÓ MINT EGYEDÜLI ORVOSSÁG lényegét, szemben a "szakmai" idiótizmus csapból folyó riogatásával. Ebből a cikkből most csak a pirossal írt végső konklúziót emelném ki: "A túlfeszített fogyasztási luftballon kidurrant. Vége! Nincs több új hitel a korábbi hitelek törlesztésére és a fogyasztás még tovább növelésére. El kell kezdeni valójában is törleszteni a tartozásokat, azaz visszafogni a fogyasztást és megtakarítani. Ez a gyógyszer, vagyis a fogyasztás recessziója és a megtakarítások növelése a hiteltörlesztések érdekében. "

 

És lám, ha hagyják funkcionálisan működni a gazdaságot, akkor be fogja szedni magától is ezt a gyógyszert: 15 éves csúcsra emelkedett az USÁ-ban a megtakarítási ráta

 

 

 

Mint sokszor említettem, a gazdaság ciklikussága, így a válságok eljövetele elkerülhetetlen. Ez kódolva van a kapitalizmus rendszerébe, a piacgazdaság létével járó kockázat és mellékhatás. A mostani válság brutális mélységét azonban az idióta kormányzati szervek állandó, sorozatos, kártékony beavatkozó szerepvállalása okozta, mely nem hagyta a piacgazdaság önszabályzó, kiegyensúlyozó mechanizmusait érvényesülni, hanem csak még tovább és még tovább fújta a fenntarthatatlan gazdasági luftballont, és így már nem is valódi, hanem egy torzult kapitalizmust eredményezett: A hanyag kormányzati szabályozás táptalaján felelőtlen és rossz döntéseket hozó játékosok jól megérdemelt büntetésük helyett, újabb és újabb életeket és (köz)pénzeket kaptak a kormányzattól. Minél tovább tartott ennek a torzult, aberrált rendszernek a kormányzati táplálása, annál nagyobbra nőtt a luftballon, melynek kipukkadása és leeresztése végül annál nagyobb és mélyebb válsághoz vezetett.

 

Pedig működik a gazdaság, ha hagyják.

 

 

 

 

 

 

2009.06.21. Eltűnhet a külkereskedelmi deficit, (valójában) nettó exportőrré válhat Amerika.

 

 

Egy kis adalék az előző, és az utóbbi egy-másfél évben már kifejtett dollár kommentárjaimhoz, amelyekben néhányszor érintettem, hogy az eddigi deficites USA külkereskedelmi mérleg az olajlufi és a fogyasztási lufi kipukkadásával egyensúlyba kerülhet, hiszen a deficit növekedését az utóbbi években már kizárólag az olaj árának irreális emelkedése hízlalta.

 

 

Az USA havi külkereskedelmi mérlegének nettó egyenlege, nettó olajimportja, és az olajimporttól megtisztított külkereskedelmi egyenlege (milliárd dollárban)

 

Látható, hogy a kék színű külkereskedelmi deficit felét az utóbbi években a fekete színű olajimport adja, amelynek tőzsdei referenciaárait a virtuális olajtőzsdekaszinó spekuláns piramisjátékosai az egekbe repítették, így a külkereskedelmi mérleg is egyre csak romlott az olaj árának 10 dollárról 147 dollárra pumpálása miatt. A fekete színű olajimport grafikont a kék színű totál deficit grafikonból kiszűrve a piros színű grafikont kapjuk, amely az olajexport-import nélküli külkereskedelmi mérleget mutatja, vagyis az olajtermékeken kívül minden más áru és szolgáltatás havi külkereskedelmi egyenlegét. Ez a tisztított amerikai külkereskedelmi egyenleg az (ál)közgazdászok kamu riogatásai ellenére már évek óta nemhogy nem romlik, hanem a gazdasági válság begyűrűzésével jóideje trendszerűen javul. Ha az egekbe pumpált olaj ára visszatér majd végre a realitásokoz – ami elkerülhetetlen, mert 19 éves csúcson vannak a világ egyre csak halmozodó felesleges olajkészletei – akkor az USA külkereskedelmi mérleghiánya lényegében megszűnne, az amerikai export és import egyensúlyba kerülne. Ha pedig számításba vesszük, hogy pl Kína a szellemi termékekért (szoftver, know-how, licensz, gyógyszerek, szabadalmak, zene és film jogdíjak, hamisított márkák, divatcikkek, stb…) jórészt nem fizet az amerikai alkotóknak és jogtulajdonosknak, hanem csak ellopja, önkényesen lemásolja és felhasználja őket, akkor a valós (= legális+illegális) termékforgalom szempontjából az USA valójában nettó exportőr lenne.  

 

Mellesleg akkor hogyan is néz ki most az USA-Kína külkereskedelem? Leegyszerűsitve: 6 kínai plazmatévét cserélnek 1 amerikai disznóra + 5 disznóutalványra [=dollárra]. Kína munkaerőforrásait, azaz lakosságát embertelenül kizsákmányolva, természeti érőforrásait, környezetét felelőtlenül tönkretéve, jórészt lekoppintott vagy lopott amerikai és japán technológiákkal a legegyszerűbb használati tárgyaktól kezdve a modern technológiai kütyükig szinte mindent olcsón előállít, megtermel, és így olcsó világpiaci árakon eladja az amerikaiaknak Az amerikaik pedig adnak cserébe disznót, hogy ne csak rizsán tengődjenek a kínaiak, hanem jusson nekik hús is. Ugyanis az USA legnagyobb sertésimportőre Kína.  :-) 

 

Ráadásul egyre több kínai enne már B rizs mellett végre húst is, úgyhogy egyre több disznót fognak tudni eladni az amerikai farmerek az émelyedett kínai rizsazabálóknak. Az egy főre jutó 1000 dolláros kínai valutatartalékot pár év alatt könnyedén fel fogják zabálni a kínaiak, és megoldódik számukra ez az 1000 milliárd dolláros "probléma".

 

 

 

PS: A reálgazdasági fundamentumok rövid és közép távon azonban nem sokat számítanak a globális devizapiacon, ugyanis eltörpülnek az aberrált méretű, napi ezer millárd dolláros nagyságrendű devizaspekuláció, és az utóbbi időszak ezer milliárdos nagyságrendű jegybanki dollárnyomtatás mellett.

 

 

 

 

 

2009.06.17. Euró, dollár, fej-váll

 

 

Tegnap kialakult egy tökéletes fej-váll formáció az euró dollárral szembeni árfolyamgrafikonján, melyből azonnali nekifutásra nem sikerült letörnie. 1.38-as lefordulásból egy visszapattanás jött majdnem 1.40-ig, likvidálva a frontvonalról agresszívan shortolókat. Kiváncsian [másodvonalbeli pozícióból] várom, hogy vajon végül letörik-e a chart. 14 figurát emelkedett egyhuzamban az euróárfolyam, ezekután nem lenne meglepő egy kis lejtmenet. Jobban fél a világ a dollár összeomlásától mint a spanyol náthától, és megint mindenki dollárt akar shortolni, rengetegen pozícionálták magukat a dollárral szemben. Az EURUSD pánikszerű válságesésének a felét már vissza is küzdötte. Eközben a dollár újra és továbbra is rendkívül alulértékelt. Közel 2 ezer milliárd addícionális dollármennyiséget nyomtatott ki a FED, és juttatott minden nyomorult globális kolduló kéregetőnek [jegybanknak]. Ha ez a brutális addícionális pénznyomtatás leállna, esetleg netán elkezdene visszaszívódni, akkor fundamentálisan erősödhetne a dollár az extra kínálati nyomás csökkenése miatt.

 

 

 

PS: Aki pedig a dollár mint globális kulcsvaluta megdőlésével riogat, az nem érti a pénz(rendszer) lényegét és definícióját. A pénz egy elszámolási pontrendszer, így a pénz keletkezése mindig kétoldalú: kell egy kibocsátó, aki szívességgel tartozik, és kell hozzá egy elfogadó, aki hajlandó elfogadni a kibocsátó ígéretét a szívességre. A kínai, orosz, stb. kezekben felduzzadó dollártartalékokról csak és kizárólag a kínaiak és oroszok tehetnek. A világkereskedelem (és tőkemozgások) folyamán több terméket (és eszközöket) adnak oda Amerikának, mint amennyit megvesznek Amerikától. A különbözetért kapnak dollárt, amely egy ígéret, amit a későbbiekben bármikor beválthatnak amerikai szívességre, azaz amerikai termékre, eszközökre, részvényre, ingatlanra, tulajdonra, kötelezettség teljesítésére, stb… végső eredetében pedig az amerikai állammal szembeni kötelezettségre, adófizetésre, hiszen ez a dollár mint pénz eredeti definíciója. Ha nem kell nekik, illetve problémásnak érzik ezt a náluk felhalmozódó nettó plusz dollármennyiséget, akkor ne örüljenek annak, hogy az amerikaiak megvásárolják az áruikat. Ne adják el nekik! Vagy vegyenek ők is hasonló értékben/mennyiségben amerikai termékeket, eszközöket, ingatlanokat, tulajdonokat. (A szellemi termékek nagy részét egyébkéntis fizetés nélkül, csak úgy simán ellopják az oroszok és kínaiak. Fizessenek érte, és máris "megoldódik" a külkereskedelmi mérleg egyensúlytalanság!)

 

 

Amerikai-kínai külkereskedelem: kínai termékek ill. amerikai termékek (milliárd dollár évente)

Elsőre brutálisnak tűnhet a különbözet, azonban fejenként csak évi 1000 dollárt költenek kínai termékekre az amerikaiak a 40 ezer dolláros fizetésükből. Így már nem is olyan sok. A kínaiak viszont fejenként csak évi 50 dollárt költenek amerikai termékekre. Napi 30 forintot, vagyis lényegében semmit. Így persze, hogy egyensúlytalanság alakul ki, amiért aztán legkevésbé sem lehet az amerikaiakat okolni.

 

 

 

Kína külkereskedelmi mérlege ugyanakkor nagyjából tartósan egyensúlyban van. Vagyis az amerikai-kínai külkereskedelem részhalmazának hatalmas egyensúlytalanságának valójában a teljes globális képet tekintve nincs jelentősége. Kína és Amerika egymást közti egyensúlytalanságát a többi játékossal szembeni pozíciójuk nagyjából ellentételezi. Többé-kevésbé működik a globális munkamegosztás és elszámolás.

 

 

A pénz egy elszámolási pontrendszer. A globális gazdaság szereplői nemcsak terméket hajlandók termékre cserélni, hanem egy megbízható partnernek – vagy megbízható partner garanciájával = pénzével – hajlandóak térítésmentesen, hitelbe is odaadni a terméküket, ha az adós megígéri, hogy a későbbiekben, amikor az igéretet beváltják, akkor majd az ígéret tevő (vagy garancia vállaló) ad cserébe valami hasonló értéket. A pénz valójában a termékek és értékek cseréjének eltérő időbeli tranzakcióját teszi lehetővé. Ebből az is következik, hogy a fizikai elszámolás előbb utóbb úgyis bekövetkezik, a rendszer előbb-utóbb magától klíringelődik. A kínai, orosz, arab dollártartalékok halmozódása egy teljesen természetes folyamat része. Amint az életszínvonal emelkedésével ezek az országok a globális termelés mellett a globális fogyasztásba is egyre jobban bekapcsolódnak, azzal dollárjaikat is egyre jobban kezdik majd elkölteni, azaz beváltják a náluk felhalmozódó amerikai szívességeket. És jobban teszik, ha minél előbb elköltik dollárjaikat, mert az elmúlt száz évben a dollár egyre csak veszített relatív értékéből. Ez az értékvesztés azonban szintén része a elszámolási rendszer önklíringjének.

 

A dollárt mint tartalékvalutát egy akciócselekvéssel a gyakorlatban nem lehet lecserélni. De elvi lecserélése sem lehetséges, hiszen ha Kína lecserélné dollártartalékait pl euróra, akkor mi is történne? Az, hogy Amerika továbbiakban nem Kínának tartozik szívességgel, hanem Európának. Kínának pedig a továbbiakban Európa tartozik szívességgel. A rendszer egésze nettóban lényegileg nem változott, csak a játékosok közti bruttó leosztás. (Ha egy ember tartozik egy másiknak szívességgel, akkor hogyan lehet megszűntetni a tartozást? Úgy, ha az a fél aki tartozik, ad valamit a tartozásáért cserébe. Befolyásos embernek pedig sokan szeretnek szívességet tenni, mondván bármikor jól jöhet még a lekötelezettsége. Pontosan ugyanígy működik a dolog nagyban is, a hitelpénzrendszer elszámolási rendszerében.)

 

A dollár kulcsvaluta szerepéből természetesen szép lassan és fokozatosan veszíteni fog a jelenlegi egyetlen hasonló pénz, az euró javára. Az euró mellett azonban elvileg más valuta is pályázhatna világpénz szerepre, ha teljesítené az ehhez szükésges alapvető feltételeket: nagy, globális szinten vezető gazdaság; megbízható adós; értékálló és széles körben beváltható pénz; de ezeken felül mindeképp szükséges a külkereskedelmi illetve fizetési mérleg időszakosan tartós deficitje, hiszen csak így lehetséges a tartalék, mint felhalmozódás képződése. Hiszen a pénzrendszer egy zárt elszámolási pontrendszer. Valutatartalék felhalmozása csakis egyensúlytalanság révén valósulhat meg.

 

 

 

 

 

2009.06.14.  Crox krach (2) – Egydolláros papucsok 10000-ért

 

 

Emlékeztek még a másfél évvel ezelőtti Crocs cikkemre? Amiben az egyik napról a másikra történő felezést követően azt írtam, hogy " Irány a pince, aztán pár év múlva le is lehet majd húzni a rolót!" Nagyjából ez is történik, úgyhogy tanulság képpen idézzük fel az írást, hiszen egy újszülöttnek minden vicc új:

 

 

2007.11.12.  Crox krach – Egydolláros papucsok 10000-ért

 

Már Magyarországon is kaphatók Crocs papucsok. Nemrég láttam egy plázában 10000-ért. Előállítani szerintem nem kerül többe mint 1 dollár. Egy fröccsentő GMK sorozatban legyártja egy panelház biciklitárolójában másodállásban. Azt meg végképp nem értem, hogy az évente megrendezésre kerülő melegparédékon kívül hova lehet ezeket felvenni???

 

Szóval itt egy termék, amit baromi olcsó előállítani és divat lett. Reprodukálni meg olyannyira egyszerű, hogy ezzel a hamisítók rózsaszín álma vált valóra. Egy ilyen divattermék jellemzően pár év alatt lecseng, a reprodukált másolatok pedig elárasztják a piacot és leviszik az árat az előállítási költség duplájára, azaz 2 dollárra. Nulla hosszú távú perspektíva van egy ilyen cégben. Pár év és úgy kimegy a divatból, hogy le is húzhatja a rolót, nem kell majd senkinek. Ezalatt a pár év alatt kellene kitermelni a potenciális profitot. 

 

Nézzük ehhez képest mit áraztak a Crocs részvények a csúcson! A részvénytársaság értéke pár napja 6 milliárd dollár volt. Elmúlt 12 hónap árbevétele 735 millió, nyeresége 150 millió. Tehát az éves nyereség 40-szeresét, illetve az árbevétel több mint 8-szorosát kellett fizetni ezért a kérészéletű divatrészvényért. Ez utóbbi Price/Sales mutató olyannyira magas, hogy amelyik cégnek 5-nél nagyobb, az valószínűleg akkor is túlértékelt, ha a halál utáni életet is belediszkontáljuk. (Jellemzően csak akkor indokolt magas P/S mutató, ha valami másolhatatlan, monopolisztikus szellemi termékről van szó.)

 

Hogy mennyire sok ez a 6 milliárd dolláros részvényesi érték, arra vegyük példának a 6 milliárdos cégértéket el sem érő Good Year gumiabroncsgyártót. A Good Year éves árvebétele 20 milliárd dollár, vagyis 37-szer több pénzt kaszál be mint a Crocs, és tulajdonképpen olyan mintha a világ minden járművének az egyik kereke Good Year lenne. (Amelyeknek több kereke van, azoknak nyílván arányosan még több.) És ezeket a gumiabroncsokat bizony pár évente cserélni kell, vagyis újakat kell venni, míg a Crocs állítólag "elnyűhetetlen". Hogy ez így van-e, nem tudom, de addig biztos kitart egy pár Kroki, amíg ki nem megy a divatból, mint a cicanadrág, moncsicsi, márványfarmer, rózsaszín öltöny, makkos cipő, militari gatya, vagy az idei nyár gülüszemű rovarnapszemüvege.

 

Az elmúlt fél év egyik kedvenc piramisjátéka egyik napról a másikra összeomlott.

 

 

Fél évnyi piramisépítés "munkája" pár nap alatt semmivé foszlott. Irány a pince, aztán pár év múlva le is lehet majd húzni a rolót!

 

 

És képzeljétek, én is vettem egyet. Mármint egy kínai álkrokit 1300Ft-ért. Állandó papcsuhiánnyal küszködöm. Kell nekem legalabb 5. Otthon, a strandcuccban, ugyanígy legalább kettő a szüleimnél, kocsiban, stb… Papcsucsból soha nem elég. És nincsenek normális papucsok. Csak gagyik, amelyek semeddig sem bírják a strapát, vagy 5-10 ezer forintért olyan, amelynek a pályafutása hasonlóan rövid véget ér, mert ellopják a strandon. Eddig egyedül a Decathlon áruházban láttam olcsó és jó strandpapucsot, vettem is belőle egy csomót, de azóta már azok sem forgalmazzák azt a fajtát. A kínai boltokban meg tonnaszám kínálják a kamu kínai krokit, gondoltam egye fene, ennyiért kipróbálom. Leginkább amiatt vettem, mert ebben talán vezetni is lehet biztonságosan, és akkor nem kell cipőt is vinnem magammal a strandra. Kezdeti benyomás alapján nem igazán vált be. Ha pánt nélkül használom, akkor kicsit lötyög a lábamon, ha pánttal, akkor meg már kicsit nyomja a lábujjamat. Szóval lehet, hogy a kukában landol a kroki. Még jó, hogy csak 1300 forintba került, és nem 10000-be. :-)

 

 

Íme a kínai krokim. No de lássuk mi történt a részvénnyel azóta az elmúlt másfél évben!

 

 

 

Nos, az eredeti tudosításomban majdnem 80 dolláros csúcsról 40-re zuhanó részvények a felvázolt sorsuknak megfelelően a felezés utáni 1 évben tényleg szinte nulláig forgácsolódtak: 79 centig. Vagyis 1 év elteltével már csak századrészét érték a részvények. Aki egy kocsi árát fektette be, az most azon már csak egy biciklit vehet. Eltűnt 6 milliárd dollár. Az a 6 milliárd, ami valójában soha nem is létezett, csak papíron és a tőzsdei piramisjátékosok elborult agyában. És ennek nem sok köze van a gazdasági válsághoz, a részvények már jóval azelőtt folyamatosan zuhantak a szakadékba, mielőtt a gazdasági válság a tőzsdére és a többi részvényre egyáltalán kihatott volna.

 

 

          Crocs részvény és a Dow Jones index az elmúlt 2 évben.

 

 

 

 

Az alábbi képet pedig pontosan egy éve szkenneltem be egy Hervis katalógusból, csak lusta voltam megírni a cikket. Már akkor 2000 forintért adták a Crocs utánzatokat, legálisan, számlával, AFÁval, munkaszerződéssel, TB-vel, adóval, garanciával, abszolút szabályszerűen. 

 

 

 

PS:  És ugye mennyivel "jobb" befektetés volt a Crocsnál a Good Year! Az nagyjából a felét még most is éri. :-)))

 

 

 

 

 

 

2009.06.04. General Electric Money – 65 százalékkal nőtt a Budapest Bank nyeresége

 

 

A Budapest Bank (BB) csoport 2009 első negyedévében 4,4 milliárd forint mérleg szerinti nyereséget ért el, ami több mint másfélszerese az egy évvel korábbi 2,7 milliárd forintnak - derül ki a hitelintézet honlapján közzétett adatokból. A bankcsoport mérlegfőösszege a magyar számviteli szabályok (MSZSZ) szerint összeállított, nem auditált, konszolidált beszámoló szerint éves szinten 19 százalékos bővüléssel 999,4 milliárd forintra emelkedett, részben a devizaeszközök és -források átértékelésének következtében. A bankcsoport ügyfélköveteléseinek állománya 19 százalékkal, 822,7 milliárd forintra, az ügyfelekkel szembeni kötelezettségeké 20 százalékkal, 808,6 milliárd forintra nőtt. A bankcsoport jövedelmezőségi mutatói közül a haszonkulcs (adózott eredmény/összes bevétel) csekély mértékben - 5,69 százalékról 5,01 százalékra - mérséklődött. Az eszközarányos megtérülés (ROA) 1,3-ról 1,93 százalékra, a saját tőke arányos megtérülés (ROE) 12,79-ről 18,05 százalékra nőtt, ami a jelentés szerint arra utal, hogy a bankcsoport tőkegyarapodásának jövőbeni alakulása továbbra is stabil. (Index.hu)

 

Ugyanaz a sunyi sumákolás, átverés, uzsorázás, saját maguknak ellentmondó hazudozás, kommunikációs paradoxon mint az OTP-nél. A valójában 0%-ra csökkenő svájci kamatlábak ellenére önkényes kamat és törlesztőrészlet emelés, hogy dupla bőrt nyúzhassanak le az svájci franKAMU hiteles áldozataikról az extraprofit érdekében. (Mellesleg a General Electric a legjobb hitelképességi besorolással rendelkezik a világban, így leányvállalata, a Budapest Bank a legolcsóbban juthat globális hitelforrásokhoz.) A Budapest Bank nyeresége állítólag 65%-kal növekedett az elmúlt félszáz év legnagyobb globális bankválságában, és a bank jövedelmezősége (ROE, ROA haszonkulcsa) is szinte duplájára növekedett. Na most akkor hogy a fenébe is lehetséges ez??? Nyílván úgy, hogy kétszínű hazudozással a hitelfelvevőiknek ájtatos sajnálkozásukat kifejezve dupla bőrt nyúznak le róluk indokolatlanul megemelve a világban mindenhol 0%-ra csökkenő svájci franKAMU kabatlábakat és törlesztőrészleteket, miközben a részvényesek felé paradicsomi állapotokat prezentálnak brutális profitnövekedéssel, bármiféle veszteségpotenciál számításba vétele nélkül. EZ KÉTSZÍNŰ HAZUDOZÁS, UZSORÁZÁS, AZ ÜGYFELEK ÉS A VÉGSŐ RÉSZVÉNYTULAJDONOSOK ÁTVERÉSE.

 

Nem is akarok ezzel a továbbiakban foglalkozni, mert már egy csomószor lovagoltam a témán. Most igazából részvényesként, a General Electric papírok miatt hozom csak fel ezt a hírt. Nyílván nem a Budapest Bank menedzsmentje veri át a tulajdonos GE Money globális pénzügyi konszernt az irreális beszámolóval, hanem a General Electric csúcsvezetése próbálja átverni a saját részvényeseit, és adta ki az ukázt a GE Money vezetőinek, hogy lehetőleg sehol semmilyen veszteséget nem szabad kimutatni, hanem a jó öreg hűséges ügyfelekről most dupla bőrt kell lenyúzni, a lehető legnagyobb nyereséget kell kierőszakolni, és rózsás számviteli helyzetet kimutatni az 55 országban található sok sok leánybanknál, amit összevont szinten Amerikában már nem lehet átlátni és átvilágítani. Ha pedig ez tényleg így történik a sok sok leánybanknál, akkor az összevont GE Money és General Electric pénzügyi beszámolóiban a tovább már titkolhatatlanná vált angolszáz veszteségeket az átláthatatlan külföldi leányvállalatok sokaságával lehet kompenzálni. És ha a GE Money nem lesz papíron veszteséges, akkor a General Electric konszern továbbra is masszív nyereségtömeget fog termelni. Ezt a naiv tőzsdei játékosok megint el fogják hinni, mint ahogy eddigis elhittek minden maszlagot és hazugságot, amíg ki nem borult a bili. Ennek a sok sok kicsi eltérően szennyezett nemzetközi bilinek a kiborulására azonban még akár éveket is várhatunk – Japánban 10 év után is jöttek bankcsődök – miközben az örök optimista tőzsdei közönség a részvényeket pár hónap alatt könnyedén újraárazza mondván "jéééé, mégsincs is itt semmi gond".  Így a korábbi extrém helyzettől való [egyébként valójában indokolatlanul túlreagált] pánikfélelem, mely szerint a GE Money pénzügyi ága magával rántja és elbukik az egész General Electric forgatókönyv teljesen kikerülhet a képből, így a 40-ről (sőt egykoron 60-ról) 6 dollára eső részvények visszatérhetnek a 20-as tartomány normál árazási szintjéhez. Ez azt jelenti, hogy a mélypontról való duplázás után a triplázás is könnyedén benne lehet a pakliban. Egy tizedére esett részvénytől ez egyébként sem irreális elvárás.

 

GE Money ugyanakkor más kategória mint a nagy hazárdjátékos Citibank, Merrill Lynch, UBS és társaik. Nem egy hatalamas befektetési [spekuláns] bank, hanem sok sok országban működő jellemzően kisebb lakossági és kisvállalati leánybankok és pénzintézetek (mint például a Budapest Bank) multinacionális sokasága. Ugyanakkor még összesített méreteivel sem ér fel a világ legnagyobb bankjainak ligájába. (A globális mérlegfőösszeg alig több mint 200 milliárd dollár.) A GE Money-t nem is a subprime jellegű veszteségek fenyegetik, (ahogy az OTP-t sem), hanem a PRIME hitelek veszteségei, vagyis a klasszikus banküzem hitelezési veszteségeinek drasztikusabb megugrása, melyet az ingatlanáresések és a globális recesszió okozta munkenélküliség növekedése miatti  fizetésképtelenségek és behajthatatlanságok váltanak ki. Ezen klasszikus PRIME hitelveszteségek nagy része ugyanis továbbra sincs kimutatva a globális bankrendszerben, miközben mértéke a subprime jellegű veszteségek ezer milliárd dolláros nagyságrendű értékéhez lesz hasonló. Ezek kibukása azonban lassú folyamat, ha a bank önként nem méri fel a károkat és nem vallja be részvényeseinek a várható veszteségeket, akkor még sokáig ellavírozhat, mire a virtuálisan szépre kozmetikázott irreális számok mögül egyszercsak elfogy a valódi pénz. (Japánban 10 év nyűglődés után is buktak el bankok. És ezt a taktikát választotta az OTP is: nem cseréli ki, erősíti meg a korhadó lépcső lépcsőfokait, hanem abban reménykedik, hogy egy pár évig megússza a nagyobb baleseteket, és csak akkor cserél ki majd egy-egy konkrét lépcsőfokot, ha az már láthatóan megrepedt és életveszélyes.)

 

Szóval most könnyedén tovább menetelhet a General Electric konszern részvénye, de nem szabad elfelejteni majd kiszállni. Mert ha el nem is bukik a GE Money miatt az egész konszern, de a globális bankválság második hulláma a PRIME hitelek bedőlésének fokozódásával még csak ezután fog felkorbácsolódni, miközben a bankok tőkéjük nagy részét már így is elbukták illetve évekre befagyott.

 

 

 

A General Electric részvények értéke visszaesett az 1994-es szintre. (Még az osztalékokat figyelembe véve is.)

 

15 év elvesztegetett idő és pénz. Szent Habakukk! Méghogy jó befektetés a részvény hosszú távon???

 

 

 

 

 

 

 

 

2009.05.30. Körkapcsolás    Marc Faber és a többiek

 

 

 

MARC FABER  Bloomberg  CNBC -1-  -2-  -3-  -4-  -5-  -6-

 

Gary Shilling video

 

Dick Bove video

 

Robert Prechter video

 

Sam Zell video

 

Roubini video

 

Bónusz video  (Vélemények az amerikai államkötvényekről)

 

 

 

 

 

 

2009.05.28. Mesék a kriptából    OTP gyorsjelentés

 

 

 

Nos, a múlt hét morbid vicce az OTP gyorsjelentés volt. Még sose láttam ezt a Mesék a kriptából sorozatot, de a leírás pontosan illik az OTP jelentésre.

 

 

Amúgy egy kommunikációs paradoxon, amit az OTP csinál. Miközben a devizahiteleseinek azt magyarázza be, hogy a nemzetközi hitelválság miatt nehéz helyzetbe került az OTP, ezért [a 0%-ra csökkenő svájci hitelkamatlok ellenére] kénytelen brutálisan megemelni a svájci frank törlesztőrészleteket, eközben a részvényeseknek azt magyarázza be, hogy micsoda szuper helyzetben van az OTP, amely tulajdonképpen a világ legjobb bankja, és nem is fog rajta a válság. Döntsék már el, hogy a kettő közül akkor melyik hazugság a hivatalos álláspont, mert így a két hazugság még egymásnak is ellentmond. J

 

OTP GYORSJELENTÉS OLVASÁSA ITT!

 

 

 

 

 

2009.05.27.  A hét vicce    "Az OTP a legjobb magyar vállalat, MOL-é a legjobb vállalatvezetés."

 

 

Portfolio.hu hírek: 2009.05.26 10:16 A MOL-é a legjobb vállalatvezetés, az OTP a legjobb magyar vállalat  (Eredeti hír olvasása itt)

 

Elemzői és piaci vélemények alapján az idén is az OTP Bankot választotta a legjobb magyar vállalatnak a Euromoney magazin, amelynek éves felmérésében több részkategóriában a MOL is első helyen végzett. A vezető londoni gazdaságpolitikai szakfolyóirat öt éve kezdte a kelet-közép-európai cégek rangsorának összeállítását, arra kérve a piaci szereplőket és az elemző intézetek szakértőit, hogy meghatározott kritériumok - piaci erő, jövedelmezőség, növekedési potenciál, eredmény és a vállalatvezetés minősége - alapján nevezzék meg a legjobbnak tartott vállalatokat az általuk figyelt térségi gazdaságokban vagy azok egyes szektoraiban. Az egyes részkategóriák közül a MOL olajipari vállalatnak ítélték a magyar cégek közül a legjobb vállalatvezetés címét, illetve a MOL lett a kelet-közép-európai térség legjobb energiaipari vállalata. A társaság tavaly a második, illetve a harmadik helyezést kapta ugyanezekben a kategóriákban.

 

 

Ez már tényleg bulvárvicc kategória. Vajon kik lehetnek ezek az elemzők és piaci szereplők??? Megrögzött shortolók??? J

 

 

PS: És ha már a tőzsdei vicceknél tartunk, a múlt hét viccét majd holnap mesélem el, hogy érdemes legyen ide holnap is visszanézni. ;-)

 

 

 

 

 

2009.05.24. Tombol a nyár    Tombol a bull

 

 

Mire hazaérek a strandról úgy elálmosodom, hogy alig bírom átvenni a tőzsdehíreket, nemhogy még én találjak ki valami okosságot. Ha jönne egy anticiklon, akkor már a tavak is kellemesre melegednének. Tombol a nyár. És tombol a bull a márciusi ütemterv szerint:

 

+10% rally: "Ez csak az esés korrekciója."

+20% rally: "Ez csak egy tipikus medvepiaci rally."

+30% rally: "Nem hiszem el, hogy már itt is a bikapiac.'"

+40% rally: "Basszus, tombol a bull!"

+50% rally: "Ha nem veszek, teljesen kimaradok a soha vissza nem térő lehetőségből."

-30% esés: "GRRRRRRRRR…már megint beszoptam!!!"

 

Az összeomlás után ismét könnyedén indultak be újra a pilótajátékok, ráadásul a részvénypiac totál le van maradva, abszolút alulteljesítő. (Hiába no, a tőzsdeindexek átfogó emelkedéséhez sokkal sokkal több pénz kell, mint bármely más piachoz.) A spekulatív instrumentumok egy része már újra a subprime válság bő két évvel ezelőtti kirobbanását megelőző szintje fölé tornázta magát: arany, olaj, brazil és kínai tőzsde, dollárshortok, és most lepődjetek meg: FORINT. Ugyanis a kamatozást is figyelembe véve a forint [1 évnél hosszabb visszamenő távon] gyakorlatilag abszolút csúcson van az euróhoz, dollárhoz, fonthoz, de szinte még a svájci frankhoz képest is.

 

A szemléletesség kedvéért el is forgattam nagyjából az évi kb 20 forint kamattal az EURHUF grafikont. Aki subprime válság kirobbanásakot 2007. márciusában 1 eurót 250 forintra váltott, annak most két évvel később forintkamatokkal kb 290 forintja van. Aki euróban tartotta a pénzét ezalatt, annak az 1 eurója most csak 275+eurokamat azaz maximum 280-285 forintot ér. Benne vagyunk az elmúlt félszáz év legnagyobb gazdasági válságában, és megintcsak jobban járt, aki forintban tartotta a pénzét, csakúgy mint az elmúlt 10 évben, hiszen a forint a világ legjobb és az egyik legstabilabb pénze. És amíg ilyen magas a kamat, addig az is marad. (Bizony bizony, a többi pénz sokkal ingatagabb. A kőkemény dollár pedig a legingatagabb.)

 

Két megjegyzés még a látszat ellenére valójában bivalyerős forinthoz:

 

1. Mivel a kamatkülönbözettel korrigált bivalyerős forintárfolyam a svájci frankhoz képest is csúcsközelben van, ezért abszolút kedvező stratégia volt svájci frankban eladósodni. A 3%-os svájci frank kamatlábak mára a világban 0%-ra csökkentek, ugyanis korlátlan mennyiségben nyújt hitelt 0%-os kamatlábra a svájci jegybank, vagyis a törlesztőrészletek tekintetében a frank forinttal szembeni erősődését nagyjából pont kompenzálta a kamatláb 3%pontos csökkenése. (1%pont kamatlábváltozás a tipikus magyar frankhitelek törlesztőrészleteiben nagyságrendileg 7% körüli változást idéz elő a duration kamatlábrugalmassága miatt.) Vagyis a svájci frank hitelek forintban számolt törlesztőrészleteinek emelkedését az ég világon semmi nem indokolja. Nagyjából ugyanannyi most a világban a frankhitelek  törlesztőrészletének forintértéke, mint a subprime válság kirobbanása előtt.

 

(Persze csak akkor, ha nem magyar uzsorás bankokkal szerződött a szerencsétlen bepalizott hitelfelvevő áldozat, amelyek nem adják tovább a 0%-ra csökkenő svájci kamatlábakat, hanem önkényesen és gusztustalanul még emelik is a kamatot, hogy dupla bőrt nyúzhassanak le a kizsákmányolt magyar igásállatokról. Kérdezzétek csak meg devizabrókereiteket, hogy mennyi is a CHFHUF short CHF swap offer kamatlába! 0.32%!!! Ennyiért juthat hozzá 1 másodperces klikkeléssel svájci frank swap hitelhez akár egy csóró magyar magánszemély is a globális forex piacon. CHFHUF short kamatkülönbözete pedig most kb pont 7%. Ennyit nyer az OTP az ügyfélre terhelt kb 10%-os svájci frank THM-en felül, azaz forintban összesen 17%-os kamatot nyúznak le ügyfeleikről a magyar bankok a 0.32% frank kamatláb helyett!! Na emiatt a kizsákmányolás miatt közel dupla a törlesztőrészlet.)

 

2. Akik 300 forint felett euróba váltották át megtakarított pénzüket, azok gyakorlatilag a pénzük kétharmadát kidobták a kukába. A 300 forinton átváltott 1 euró a szinte nulla kamatozással 10 év múlva is alig lesz több mint 1 euró. Ha viszont a 300 forintért 10 éves magyar államkötvényt vettek volna, akkor az 10 év alatt (kupon újrabefektetésekkel) legalább 700-750 forintra kamatozik fel, ami a majdani 200 forinthoz közeli átváltási árfolyamon legalább 3, de lehet hogy 4 eurót fog érni.

 

 

Amíg az autókat nem öntik a Dunába, addig csak elketyeg a világgazdaság. Mindenesetre addigis legjobb a vízen.

 

 

 

 

– "És ha már kint vagyunk a Dunaparton, akkor együnk is valamit."

– "VÉGREEE! Már azt hittem éhenhalok a tőzsdei monológ alatt."

 

Nőiesen könnyed nyári halvacsora: fogas szték mediterrán zöldségágyon (nekem). Férfiasan markáns fokhagymás harcsa fűszeres sztékburgonyával (Kingának). J

 

 

 

 

 

2009.05.20.  Válságban a szexipar is –  Szextúrkáló nyílt Pesten

 

 

Ha nincs pénze újra, vegyen használtat! Vagy hozza be megunt készülékét. Adás-vétel, csere-bere. Szextúrkáló nyílt Pesten. Rákóczi út 69. (A fordító iroda mellett.)

 

 

PS: Egyből kiszúrtam vezetés közben. Hiába no… pengeéles a szemem… és gyorsan lövök a szerszámommal. J

 

 

 

 

 

 

2009.05.19.  Kivéreztetés

 

 

Életben maradásért küzd a magyar húsipar. Nyílván a gazdasági válság a legtöbb iparágra és cégre kedvezőtlen helyzettel van. Nyílván a magyar vállalatok hatékonysága is gyenge. A gyenge forint viszont alapvetően kedvező az exportnak. A lakosság pénzügyi-jövedelmi helyzetének romlása miatt a hústermékek fogyasztása is nyílván csökken. De a magyar húsipar termékeire továbbra is lenne igény, a minőség is jó illetve elfogadható, és az árak kedvezőek. A magyar húsipar létét nem ezek, hanem hitelfinanszírozási nehézségek veszélyeztetik most. Hitel és pénz kellene a termeléshez, a munkabérek fizetéséhez, azonban a magyaroszági bankok nem adnak hitelt a húsipari vállalatok egy részének. 

 

Pedig ugye mire is kapott elvileg 400 milliárd forintot az OTP és 170 milliárd forintot az Magyar Fejlesztési Bank a magyar államtól? "A hitel-megállapodás célja a magyar vállalkozások hitellel történő ellátása, a gazdasági válság negatív hatásainak enyhítése."

 

Csakhogy mint említettem ez a pénz valójában főleg OTP és MOL részvények vásárlására és finanszírozására megy el, a leggazdagabb magyar milliárdosok érdekében. A húsipar pedig ebből a pénzből egy filllért nem kap, hagyják kivérezni és megdögleni. Pedig a húsipari cégeknek csupán százmillió forintos nagyságrendű finanszírozásra lenne szüksége, vagyis az 570 milliárd forint néhány ezrelékét sem hajlandó felhasználni az OTP és az MFB az erdetileg kifejezetten "a magyar vállalkozások hitellel történő ellátására" kapott állami pénzből. Én nem akarok állandóan ezeken az összeesküvés-elméleteken lovagolni, de újra és újra ugyanozok a mumusok bukkanak fel, és megint tisztára olyan képet fest az egész, mintha a húsipar jelentős részét is tulajdonló Csányi papa szándékosan véreztetné ki a húsipari konkurenciát.

 

 

Néhány sajtócikk a húsipari válságról:

 

VILÁGGAZDASÁG: Már most kijelenthető, hogy a húsipar a legnagyobb vesztese a pénzügyi-gazdasági válságnak a magyarországi élelmiszer-ipari ágazatok közül. Futószalagon érkeznek a hírek a cégek finanszírozási gondjairól, amelyek több társaságnál teljes ellehetetlenüléshez vezet(het)nek. Az elmúlt napok legvaskosabb meglepetését a budapesti Herz mélyrepülése szolgáltatta, mivel a magyar tulajdonosok – legalábbis korábbi nyilatkozataik szerint – a biztos német piacokra építették a patinás cég jövőjét. Kevésbé váratlan viszont a Gyulai Húskombinát esete, mert a Békés megyei vállalat már a korábbi években is „egyensúlyi gondokkal” küszködött. Ugyancsak „papírformának” tekinthető a keszthelyi Hunnia bedőlése, bár itt a munkavállalók azt is firtatják, hogy a tulajdonosok törvénytelen vagyonkimentést hajtottak végre. És akkor még nem beszéltünk a Pápai Hús 1913 Kft.-ről, amelyet – mesterséges módon – kormányzati döntéssel megtámogatott MFB-hitel tart életben. Feltűnő, hogy az összes felsorolt húsipari vállalkozásban magyar befektetők a tulajdonosok. Nem hallani viszont kedvezőtlen híreket a szlovák Pentához tartozó Debreceni Group Kft.-ről vagy az olasz érdekeltségű kaposvári és kiskunfélegyházi feldolgozókról. (Igaz, a magyar tulajdonú, piacvezető pozíciót betöltő szegedi Pickről sem, de más elbírálás esik, mivel Csányi Sándor OTP-vezér meghatározó tulajdonában van.) Az események azt igazolják, hogy a gazdasági válság felgyorsította a hazai „húsipari struktúra” összeomlását, amely a krízis nélkül is recsegett-ropogott. A versenyképességi gondokkal küzdő iparág alig hoz jövedelmet, a termelésben nincs elegendő pénz, ezért a bankok kihátrálása a finanszírozásból azonnali likviditási válságot okozott. A helyzet következményeként teljes cégek tűnhetnek el a piacról, vagy – az értékesebb márkák felvásárlásával – fokozott vállalati koncentráció mehet végbe. (A Világgazdaság cikke itt olvasható)

 

 

PORTFOLIO.HU: 2009.05.19 10:20 Felszámolást kezdeményeztek az egyik legrégebbi hazai élelmiszer-ipari cég, a Herz Szalámigyár Zrt. ellen. A vállalat nem tudott megegyezni finanszírozó bankjával, így immár a bíróságon múlik, mikor kezdődik meg az eljárás - írja a Népszabadság. Drámai napok zajlanak a hazai élelmiszeripar legnevesebb vállalatainál. A Gyulai Húskombinát Zrt.-nél a cég működésének finanszírozási gondjai miatt kizárólag a piacvezető márkák gyártására koncentrálnak, a többit lényegében leveszik a palettáról, míg a Herz Szalámigyár Zrt.-nél mára ennél is jóval súlyosabbá vált a helyzet. A több mint 120 éves múlttal rendelkező cég termelése és működése finanszírozási problémák miatt az elmúlt hetekben ellehetetlenült, majd a napokban felszámolási eljárást kezdeményeztek a cég ellen. A Herz egyik beszállítója adta be a kérelmet, a lap információi szerint egy körülbelül kétmillió forintos, ki nem fizetett számla miatt. Nagy Endre, a társaság vezérigazgatója lapnak elmondta, hogy valóban érkezett egy felszámolási kérelem, és ma lejár a 15 napos fellebbezési határidő. Ez ellen - a folyamatban lévő finanszírozási tárgyalások miatt - fellebbezést nem nyújtottak be, így ettől kezdve csak a bíróságon múlik, mikor kezdődik meg a felszámolási folyamat. A Népszabadság úgy tudja, a Mátra Holding személyében már a felszámolót is kijelölték, ezt az értesülésünket azonban a cég első embere nem kívánta kommentálni. A vezérigazgató kifejtette, hogy a napokban megélénkült a tárgyalás az élelmiszer-ipari társaság és egyetlen hitelezője, a CIB Bank vezetése között. Ezeken rendre el is hangzott, hogy a pénzintézet szeretné elkerülni a felszámolást, ám a működéshez szükséges pénzügyi forrásokat ennek ellenére továbbra sem biztosítják. Még múlt vasárnap is tárgyaltak, ekkor változatlanul olyan finanszírozási csomagról volt szó, amelynek feltételeit a Herz - Nagy Endre szerint - már négy hónapja teljesítette, vagyis a CIB-nél már akkor dönthettek volna róla. A Herz az eddigieknél több biztosítékot nem képes adni, hiszen a vagyona feletti zálogjog már így is a bankot illeti - állítja a vezérigazgató. A vállalat vezetése sok reményt most már azon 30 milliárd forintos állami hitelcsomaghoz sem fűz, amelyet kifejezetten a nehéz helyzetben lévő élelmiszer-ipari vállalatok megsegítésére szánnak. Nekünk minden perc számít. Ha a bankkal sikerülne megegyezni, akkor lenne esélyünk ebből a keretből pénzhez jutni - mondta a vezérigazgató. A Herz számára már az is késő lehet, ha a héten igényelhetővé válna a hitel, nemhogy május végén, amiről a hírek szólnak. (A Portfólió cikke itt olvasható)

 

 

HIRADO.HU: Nem tudta kifizetni az áprilisi béreket a budapesti székhelyű Herz Szalámigyár. A társaság pénzügyi nehézségekkel indokolja az elmaradt fizetéseket, amire már korábban is igyekezett felhívni a figyelmet. A vállalat vezetője korábban azt mondta, hogy a nehéz helyzetbe került húsipari cégeknek azonnali, átmeneti állami megsegítésére lenne szükségük, különben az egész sertés ágazat bajba kerülhet. A Herz Szalámigyár Zrt. keddi közleményéből kiderül, hogy a társaságnak hónapok óta nem sikerül megállapodnia finanszírozási kérdésekről egyedüli hitelező bankjával. A pénzügyi nehézségek miatt a cég a május elején esedékes áprilisi fizetéseket sem tudta kifizetni dolgozóinak. A szalámigyár termékei a gazdasági válság ellenére továbbra is keresettek mind belföldön és külföldön, azonban a finanszírozás hiánya hónapok óta ellehetetleníti a termelést és a napi működést - olvasható a közleményben. A finanszírozási problémák miatt lecsökkent termelés miatt az elmúlt hónapban 130 dolgozó csoportos létszámleépítését jelentette be a vállalat a munkaügyi központ és a dolgozók felé. A Herz vezetője múlt heti közleményében arra figyelmeztetett, hogy nehéz helyzetbe kerülhet a hazai sertés ágazat, ha nem születik rövid időn belül megoldás több neves húsipari vállalat pénzügyi problémáira. Nagy Endre akkor azt mondta: a meggyengült élelmiszeripari cégek azonnali, átmeneti állami megsegítése nemcsak az egyes vállalatok, hanem több ágazat együttes érdekét is szolgálná. A közelmúltban napvilágot látott hírek szerint a Gyulai Húskombinát és a budapesti székhelyű Herz Szalámigyár Zrt. is financiális gondokkal küzd. A két cég összesen évi 20 ezer tonna körüli sertéshúst vásárol, a szakma szerint ennek kiesése a magyar sertéspiacot is érzékenyen érintheti. A gazdasági válság elérte a Kapuvári Hús Zrt - t is. A tervek szerint jövő hétfőtől négynapos munkahetet vezetnek be a gyárban - írja a Kisalföld. A gyár szakszervezetének vezetője a lapnak nyilatkozva elmondta a rövidebb munkaidő bércsökkentést is jelent. Pászli Tibor hozzátette: várhatóan május 18-ig dolgozzák ki az új munkaszerződéseket. A társaság exportja egyébként bővült az elmúlt időszakban, de nem ellensúlyozza a magyar feldolgozó üzemek forgalom-visszaesését - olvasható a Kisalföldben. (A Híradó cikke itt olvaható)

 

 

 

 

 

 

2009.05.15.  MC Dandog    O.T.P.

 

 

KLIKK A KÉPRE A VIDEOKLIPPHEZ!!!

 

Ugye emlékeztek még a Nagy Ho Ho Ho Horgász tőzsdei kalandjaira? (Klikk ide hozzá!!!) Nos, Dandog cimborám újabb tőzsdei témájú videoklippel jelentkezik. Más témában is készítget klippeket, nézzétek meg az oldalát: www.dandog.hu , azonban ez a tőzsdei összeomlás sajnos és hálistennek mélyen megérintette, így az OTP-ről is készített egy zseniális videoklippet! DANDOG OTP PARÓDIÁHOZ KLIKK IDE VAGY A FENTI KÉPRE!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

2009.05.10.  Things can only get better

 

"Ennél már csak jobbak lehetnek a dolgok." EZ A DAL lehetne a mostani tőzsdei rally indulója. Mondtam én, hogy egyre többet fogjuk ezt hallani a közeljövőben, és az általános rettegésből egyre jobban bebullozódnak. A tőzsde szinte mindig emelkedni akar, ezért előbb utóbb emelkedik is. Nem kell túlkomplikálni. A világ egyik legnagyobb tőzsdei összeomlása után nem csoda, ha soha nem látott visszapattanás jön. Ez egyébként a világ egyik legkirályabb tőzsdei rallyja: Óriási összeomlásból, kényszerlikvidációkból, brutálisan túladott piacon mélyről indult, sok fundamentálisan olcsó részvénnyel, és óriási terek vannak felfelé – egy tizedére esett részvény könnyedén triplázhat – miközben jóideig biztosított a folyamatos utánpótlás az új beszállók részéről. Ez a legjobb táptalaja az emelkedésnek, hogy újabb és újabb beszálló játékosok jelennek meg, akik korábban nem mertek beszállni, és biztosítják az újabb és újabb vételi ordereket. Mert aki nem szállt be, és csak kívülről lesi a brutális rallyt, azok közül sokan megint attól a kórós tőzsdei elmebajtól fognak rettegni, hogy kimaradnak az emelkedésből. Amíg ezekből az elmebetegekből van utánpótlás, addig biztosított a rally.  J

 

 

 

 

 

2009.05.09.  100 billió dolláros bankjegy

 

 

100 billió dolláros bankjegy Zimbabwében. A FED már tárgyal a zimbabwei jegybankkal a know how és a licensz átvételéről. Ilyen bankjegyekkel egyszerűbben tudna a FED minden létező értékpapírt felvásárolni, pumpálni a tőzsdei árakat, és gerjeszteni az inflációt. Felesleges áltudományos bohóckodás ez a quantitative easing. A régi "jól bevált" bankópréssel sokkal egyszerűbb beindítani a hiperinflációt. 

 

A FED tőzsdemaffia ugyanis mindent megtesz, hogy beinduljon egy (hiper)inflációs spirál, ami a hiteleket reálértéken elértékteleníti, hogy az adósok (wall streeti maffia pénzintézetei, vállalatok, az állam, és a totálisan eladósodott lakosság) szabaduljanak az adósrabszolgaságból. De mivel a pénzrendszer egy zárt elszámolási pontrendszer(nek kellene lennie): pénz = hitel, ahol az adós tartozik szívességgel = pontokkal = pénzzel a hitelezőnek, ezért ezzel a folyamattal egyúttal a pénzt, vagyis a pénzügyi megtakarításokat, befektetéseket is elértékelenítik.  Akkora fedezetlen adósságot halmozott fel és bukott el az amerikai nemzetgazdaság, aminek egy részét képtelenség visszafizetni. Már több mint 1000 milliárd dolláros hitelveszteségnél tartunk a pénzügyi rendszerben. 1000 milliárd dollárt felelőtlenül felhasználva elbuktak a hitelfelvevők, és ezt a pénzt nem tudják visszafizetni azoknak a megtakarítóknak és befektetőknek, akik a hitelt nyújtották. Azaz a hitelezők szempontjából nem volt jó ötlet hitelezni, pénzt adni = szívességet tenni a gazdasági tranzakciók érdekében. NEM MŰKÖDIK JÓL A GAZDASÁG, NINCS ÉRTELME SZIVESSÉGET ADNI = HITELEZNI,  MERT NEM ADJÁK VISSZA, ÉS CSAK ELPOCSÉKOLTÁK ERŐFORRÁSAIKAT A HITELEZŐK. 

 

40 évig vágja a fát a kanadai favágó. Munkbérének felét feléli, a másik felét berakja a bankba, és rábízza a bankárokra, hogy fektessék be, hogy mire megöregszik, hízzon a summa, és kellemes nyugdíj várjon rá. A bankárok folyamatosan befektetik a pénz, aztán egyszercsak AAA minősítésű subprime kötvényekben (vagy 11000 forintos OTP, 30000 forintos MOL, Lehman Brothers, AIG részvényekben, 5000 pontos Nasdaq papírokban, Shanghai Expresszben) találja magát ez a tőke. A subprime kötvényeken (részvényeken, befektetési alapokban) pedig aztán elbukja a pénze nagy részét. Ha kiszűrjük a pénz, mint elszámolási pontrendszer hatását, akkor mi is történt? Az, hogy a favágó 10-20 évi munkájából pénzügyi áttételeken keresztül valójában a sivatag közepére építettek hasznavehetetlen házakat, hoztak létre életképtelen internetcégeket, és építettek 100 felesleges toronydarugyárat Kínában, illetve játszották el a kaszinóban. A kanadai favágó 10-20 éves munkája teljesen felesleges, értelmetlen dolgokra pocsékolódott el. Nem jól működött a gazdaság, 10-20 évnyi munkája elveszett, mert a kölcsönadott sok évnyi munkájából nem kap vissza semmit. (És ezeknek az erőforrás pazarló, valódi értéket nem teremtő, haszontalan gazdasági aktivitásoknak tisztító hatású leépülése a recesszió.)

 

Ez a társadalmi igazságtalanság vár az összes szorgos, óvatos takarékoskodóra, megtakarítóra, befektetőre, nyugdíjasra akikre a jegybankok rászabadítják a (hiper)inflációt, a felelőtlen, dorbézoló hitelfelvevők védelme érdekében.

 

A maradék tízezermilliárd dolláros nagyságrendű hitelmennyiség egy része is visszafizetethetetlen. És ahelyett, hogy azon törik a fejüket, hogy hogyan fizetéssék vissza a szinte visszafizethetetlen hitelmennyiséget, az amerikai állam ezt megfejelve újabb 2000 milliárd dollár hitelt próbál még felvenni. Az adósok számára kánaáni életszinvonalat eredményező luxus adósrabszolgaságából csak 3 féleképpen lehet szabadulni:

 

1. Kemény munkával törleszteni az adósságokat.

2. Nem visszafizetni az adósságokat: Bocsika, elbuktuk, eltapsoltuk, elmulattuk, nem tudjuk, illetve nem akarjuk visszafizetni az adósságokat.

3. Elértékteleníteni, elinflálni a pénz értékét, vagyis de facto nominálisan hiánytalanul fizetni, azonban reálértéken jóval kevesebb értéket törleszteni. (Felvenni 100 ezer pengő hitelt lakásvásárlásra, aztán 1946-ban visszafizetni a 100 ezer pengőnyi pénzt, ami már csak egy doboz gyufát ér. Azaz gyakorlatilag a hitelfelvevő ingyen szerezte meg a lakást, a hitelező pedig elbukott egy lakásnyi vagyont.)

 

Az elsőhöz büdös a munka. A másodiknak következményei is vannak, hiszen az adós, aki nem fizet, annak legközelebb nem adnak újra hitelt. A harmadik verzió, a szándékos inflációgerjesztés viszont szépen elmaszatolja a dolgokat: törlesztenek is, meg nem is … állják a szavukat, meg nem is… hogy végül még igazságos Mátyás király is összezavarodna.

 

Nem egyértelmű, hogy depresszióban tengődő világgazdaságban a darsztikus eszközáresések, és a brutális pénznyomtatásnak mi lesz az inflációs eredője, de a jegybankok mindenképpen szeretnék elinflálni a hiteleket amennyire csak lehet. De ezzel sajnos a megtakarításokat, befektetéseket, nyugdíjakat is elértéktelenítik. A dorbézoló tücskök védelmében a szorgos hangyákat büntetik.

 

Emlékezzünk a történelmi intőpéldára, hogy mekkora genyó volt a FED maffia az előző nagy világgazdasági válságban is:

 

1930as évek világválsága az elavulttá vált arany standard pénzrendszer összeomlását is hozta. 1934-ben az Egyesült Államok kormánya kisajátította az országban lévő összes aranyat, mivel 10 év börtön terhe mellett mindenkinek kötelező volt beszolgáltatni aranyát, amelynek unciájáért az állam $20.67 dollárt fizetett. Aztán miután betiltották és elvették az emberektől az aranyat, azaz a világpénz kéményvalutát, és papírdollárokat adtak helyette, azután a papírdollárokat szépen leértékelték 40%-kal az aranyhoz, és ezzel a világ többi valutájához képest. (Akinek 1 uncia aranya volt, az kapott érte 20.67 dollárt, a leértékelés utáni 34 dollár helyett.) Ezzel gyakorlatilag minden dollár pénzügyi istrumentum értékét is leértékelték. (Az aranymennyiségben deklarált szerződéseket is a kedvezőtlen árfolyamra kellett átkonvertálni, hiszen az aranyat mint fizetőeszközt betiltották.) Amerika a szabadság országa??? Se alkohol, se arany??? Alig jobbak ezek a komcsiknál. 

 

 

 

PS: Azért a magyar hiperinflációs és bankjegy világrekord még nincs veszélyben.

 

  1 000,000,000 000,000,000,000 pengő.

 

 

1 kg kenyér ára (részlet egy korabeli háztartási naplóból)

 

1945. augusztus:               6 pengő

1945. október:                   27 pengő

1945. november eleje:      80 pengő

1945. november vége:      135 pengő

1945. december eleje:       310 pengő

1945. december vége:      550 pengő

1946. január eleje:             700 pengő

1946. január vége:            7000 pengő

1946. május eleje:              8 000 000 pengő

1946. május vége:             360 000 000 pengő

1946. június:                      5 850 000 000 pengő

 

1945. augusztus és 1946. június között: 1 kg vaj ára 500-ról 630 000 000 000 pengőre emelkedett. 1 kg burgonya ára 10-ről 3 000 000 000 pengőre emelkedett

 

Forrás: http://www.batalaci.extra.hu/pengo.htm   (Meg lehet tekinteni a teljes pengő sorozatot)

 

 

 

 

 

 

2009.05.06.  Kánaán Unió – Vár ránk Európa

 

 

Dánia május elsejétől lehetővé teszi a korlátlan munkavállalást a magyar állampolgárok számára - közölte a Külügyminisztérium. A tárca közleményében üdvözölte a dán kormány döntését. Dánia a tizenkettedik tagállam, amely eltörli a munkaerő szabad áramlását akadályozó akadályokat - emlékeztet az MTI. Nem hosszabbítja meg Belgium az öt éve európai uniós taggá vált kelet-európai országok, köztük Magyarország munkavállalóit még sújtó korlátozásokat. Ez azt jelenti, hogy május 1-től Belgiumban is szabadon vállalhatnak munkát többek között a magyar állampolgárok. A 2004-ben belépett országok munkavállalóit Nagy-Britannia, Írország és Svédország már a csatlakozás óta korlátozás nélkül engedi területére. Spanyolország, Portugália, Görögország és Finnország 2006-ban csatlakozott hozzájuk, míg Franciaország, Olaszország, Hollandia és Luxemburg később döntött erről. A régebbi uniós tagországok közül eddig Ausztria és Németország jelezte, hogy továbbra is élni kívánnak bizonyos korlátozó intézkedésekkel.

 

Arról nem is beszélve, hogy a fenti kolátozások csak a munkavállalásra vonatkoznak. Munkaszerződéstől függetlenül, ha egy EU államban szeretne valaki élni, letelepedni, akkor csak besétál a polgármesteri hivatalba, és bemondja, hogy "Jónapot! Mostantól itt fogok élni a maguk országában!" Hálistennek terjed a szabadság! Így egyre szebb és jobb lesz a világ. Micsoda oltári nagy minőségi különbség ez, ahhoz képest honnan indultunk. Évtizedekig ki sem engedte a magyart saját hazája nyugatra. Hosszú évekig útlevelet sem adtak a magyarnak. Ma meg már nincs is szükség útlevélre. Át lehet sétálni a zöldhatáron, ahol korábban szögesdrót állt. A fiatal generációnak már felfoghatatlan, hogy egykoron korlátozták a ma már természetes, szabad mozgást.

 

Itt egy kis hányinger keltő VISSZAJÁTSZÁS a szocializmusról.

 

És arról se feledkezzünk meg, hogy micsoda óriási dolog az Európai Unió a határon túli magyaroknak. Hiszen ők is szabadon dönthetnek úgy, hogy továbbiakban mondjuk Magyarországon szeretnének élni. Szintén felfoghatatlan, hogy ha valaki magyar, akkor miért nem élhet Magyarországon. A szerb és horvát magyaroknak még éveket kell várni, de ennél is reménytelenebb helyzetben vannak a kárpátaljai magyarok. Nekik mindenképp valamilyen privilégiumot kellene adni, mert nagyon nehéz helyzetben vannak Ukrajnában. Ráadásul ott még a kettős állampolgárság sem lehetséges. Hadd jöjjön mostmár minden magyar Magyarországra, ha itt akar élni! (Jöjjenek csak tolni a szekeret, és fizetni az adókat!) Ők úgyis kevesebben lesznek, mint az EU-ba kivándorló magyarok. 90 éve vannak elszigetelve az anyaországtól. Csoda, hogy valaki ezekután még meg tudott maradni magyarnak. Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy megmentsük a maradékot a végső elmagyartalanodástól. (Az sem biztos, hogy rossz dolog, de egy utolsó esélyt mindenkinek adni kellene, hogy élhessen vele, ha akar.)

 

A harmadik, EURÓPAI ember számára felfoghatatlan dolog pedig, hogy egy Európai Unióval szomszédos államban, Belorusziában diktatúra van.

 

A határtalan Európával mindenki csak nyerhet! Élvezzük ki a szabadságot, és aki egy kicsit is rosszul érzi éppen magát Magyarországon, próbáljon szerencsét külföldön! Rengeteg érdekes, izgalmas, kellemes ország és hely van Európában. Semmi nem tágítja ki jobban az ember világképét, mintha világot lát. Csak nyerni lehet vele. Még az is nyerni fog, aki végül nem érzi jól magát külföldön, hiszen akkor jobban meg tudja majd becsülni ezt a szutykos magyar ugart. J

 

 

PS: Kanári szigetek, Madeira, de még a karibi Martinique is EU. Kánaán Unió!

 

 

 

 

 

2009.05.04.  Goldman Sucks

 

2007.október 17-én 14000 pontos Dow Jonesnál, 1550 pontos S&P-nél a Goldman Sachs vezető stratégája Abby Joseph Cohen: "Nem lesz recesszió. Olcsók a részvények. S&P target 1600."

 

A subprime válság 2007. márciusi kirobbanása után tántoríthatatlan szélmalomharcosként szapultam végig a hazudozó, csaló bankokat és buta (ál)közgazdászaikat, (ál)szakembereiket, akik fel sem fogták, hogy mekkora szarba levírozták bele a világgazdaságot. Főleg a Citibank, Merrill Lynch, UBS-t sikerült – jól megérdemeltenagyonpocskondiáznom, de a többi se volt különb. A Goldman Sachs is megérdemli, hogy visszadobjuk képükbe a szart, amit mosolyogva kaptunk tőlük. (Ez még mindig nem az a riport, amitől anno majdnem leestem a székről, de épp most botlottam bele egy ahhoz nagyon közelihez.) 

 

VIDEOHOZ KLIKK IDE vagy a képre!

 

 

PS: Végülis csak 1 pontot tévedtek. Egy 1-est az elejéről: 1600 helyett 600 lett. 

 

 

 

 

 

 

 

2009.05.03.  Anna Schwartz

 

 

A figyelmembe került közgazdászmatuzsálemek közül a 93 éves Anna Schwartz helyzetértékelése áll hozzám legközelebb. Az Indexen magyar nyelven is olvasható a Portfólió róla szóló cikke:

 

http://index.hu/gazdasag/vilag/ansch081024/

 

 

 

 

 

2009.05.02.  Paul Volcker

 

Klikk a képre a Paul Volcker videoriporthoz!

 

És ha már a közgazdász matuzsálemeknél tartunk, miután a pénzügyi összeomlással a Greenspan mítosz is összeomlott, előbányászták a 81 éves Paul Volckert, aki Alan Greenspan előtt volt a FED elnöke. Amikor előszőr megláttam, azt hittem itt fog meghalni élő adásban, de azért nagy nehezen csak kinyögi a mondanivalóját. J

 

 

 

 

 

2009.05.01. Éljen május elseje    A szocializmus bankára

 

 

A mai pirosbetűs ünnephez kapcsolódóan az MTV online archívumában kalandozva – rengeteg érdekes műsort lehet újranézni – találtam rá a 90 éves Fekete János elvtárssal készült valószínűleg utolsó interjúra. A szocializmus bankárának évtizedeken át tartó regnálását különösebben nem akarom értékelni, nincs is ehhez elég ismeretem, rálátásom. Nyílván kommunista volt. Mi más lehetett volna akkor?? Mindenesetre abban az időben kétségtelenül egy szakember volt, aki belekerült a legmagasabb pénzügyi döntéshozó pozícióba. Ha nem ő, akkor valaki más. Ez a közel egyórás interjú 2008. szeptemberében készült, amikor már másfél éve egyre csak gerjedt a subprime válság, és az összeomlás előtti utolsó pillanatban voltunk. Így ennek fényében talán objektíven meg lehet ítélni szakmai kvalitását. Nagyjából képben volt az öreg még 90 évesen is – jobban mint az (ál)közgazdászok 90%-a – de hogy jön az összeomlás, azt nem látta. (Pedig serdülő fiatalként átélte az 1930as évek válságát.) A magyar gazdaságra adott virágzó prognózisából pedig teljes pofáraesés lett heteken belül. Talán úgy lehetne objektíven minősíteni Fekete elvtárs szakmai kvalitását, hogy sokkal sokkal butább emberek is kerülhettek volna abba a pozícióba. Ahogyan kerültek is dögivel abban az időben. (És még most is.) 

 

FEKETE JÁNOS VIDEOHOZ KLIKK IDE!

 

 

 

 

 

 

2009.04.29.  Nyugaton a helyzet változatlan

 

Azért nem írok a részvénypiacról, mert nyugaton a helyzet változatlan: töretlenül dübörög az impozáns medvepiaci rally.  A tőzsdék továbbra is elképzeléseim szerint teljesítenek, ahogyan azt 2009.03.09. Akciós részvények szaré-húgyé  illetve  2009.03.23. Feltámadnak a bikák a klinikai halálból cikkeimben valószínűsítettem:

 

+10% rally: "Ez csak az esés korrekciója."

+20% rally: "Ez csak egy tipikus medvepiaci rally."

+30% rally: "Nem hiszem el, hogy már itt is a bikapiac.'"

+40% rally: "Basszus, tombol a bull!"

+50% rally: "Ha nem veszek, teljesen kimaradok a soha vissza nem térő lehetőségből."

-30% esés: "GRRRRRRRRR…már megint beszoptam!!!"

 

Most épp a 3. fázisban vagyunk, és egyre jobban bullózódik a hangulat. A közeljövőben valószínűleg egyre többet fogjuk hallani, hogy a válság nehezén már túlvagyunk, és indul a bull market. Egyelőre S&P500 index 3 hónapos csúcsot ütött., néhány egyedi részvény már duplázott, egyesek pedig már tripláztak is.

 

 

 

 

 

 

 

2009.04.28.  A történelem ismétli önmagát

 

Egy újabb érdekes magyar nyelvű írás olvasható ITT AZ INDEXEN az 1930as éves világválságának magyar vonatkozásairól. A mostani válság lényegileg semmiben sem különbözik a korábbi nagy gazdasági- és hitelválságoktól. Mire az előző válságot átélő kompetens közgazdászok kihalnak, már jön is a következő válság. A válság kódolva van a kapitalizmus rendszerébe, a FED és a Bush kormányzat pedig nyílegyenesen vezette bele a világgazdaságot.

 

Chamber of Commerce in the great depression

 

A történelem újra és újra ismétli önmagát. A világ azonban óriási fejlődésen ment keresztül, a vadkapitalizmus hajtásai szociális piacgazdasággá virágzottak az emberi társadalom evolúciójának köszönhetően. Az 1870-es évek gazdasági világválsága még a kezdeti VADKAPITALIZMUS korában robbant ki. Egy emberöltő elteltével az 1930as évek válsága már a KAPITALIZMUS világrendjében végezte újra el az öntisztító pusztítást. Egy újabb emberöltövel később, napjainkban pedig a SZOCIÁLIS PIACGAZDASÁGgá érett társadalmunk újabb önfenntartó mechanizmusának korrekciós szakaszába léptünk. Vagyis a világválságok okai ugyanazok, következményei azonban egyre mérsékeltebbek, hiszen a világ jóval fejletebbé, gazdagabbá, szolidárisabbá vált. Korábban még nem létező védelmi hálók alakultak ki mind a társadalmi mind a pénzügyi rendszerben. (Betétbiztositási alap, befektető védelmi alap, IMF, EU (EMU), ENSZ, WHO, G20, munkanélküli segély, nyugdíjbiztosítás, egészségbiztosítás, szakszervezet, szociális jogvédelem, stb…) Hálistennek a mostani világválságban nem az a létkérdés, hogy lesz-e mit ennünk, lesz-e hol laknunk, tudunk-e ruhát venni, hanem csak az, hogy mennyivel kevesebb finomság jut az asztalra, milyen színvonalú otthont tudunk biztosítani magunknak, mennyi pénz marad autóra, ruhára, színházra, fodrászra, sörözésre, fitneszbérletre, kutyakozmetikára. Becsüljük meg, hogy még így is sokkal sokkal sokkal sokkal jobban élhetünk, mint elődeink.

 

 

 

 

 

 

2009.04.24. Magyar Banánköztársaság –  A brutális lakossági megszorításokkal kisarcolt pénzből a leggazdagabb milliárdosokat támogatja a nemzetközi segélyen tengődő hitelképtelen magyar állam (2)

 

Banana Republic of Hungary

 

 

Nem akarok én ezeken a témákon lovagolni, de egyszerűen felhaborító ami ebben az országban folyik még ebben a rendkívül nehéz, keserves időszakban is. A nemzetközi segélyeken tengődő hitelképtelen magyar állam több száz milliárd tonna pénzzel tömi a leggazdagabb milliárdosok zsebeit az államcsőd biztonságos elkerülésére kapott nemzetközi segélyekből, miközben a lakosságra brutális megszorító intézkedések, és kegyetlenül kizsegerelő adósarcok várnak.

 

2009. március 26-án az OTP 1.4 milliárd euró, azaz több mint 400 milliárd forintnyi kölcsönt kapott a magyar államtól 4% körüli kamatra. (A hír a Tőzsdefórumon itt olvasható)

 

És mi az első dolog amire ezt a brutális mennyiségű hitelsegélypénzt használják??? Természetesen már előre OTP részvényeket vettek belőle, 24 millió darabot kb 100 milliárd forintért, hogy megtartsák, felpumpálják a részvények árfolyamát. Ugyanis még a 400 milliárdos hitelsegély aláírása előtt az OTP agyonvásárolta magát OTP részvényekkel, hiszen tudták, hogy hamarosan kapnak 400 milliárd forint rendkívül kedvezményes kölcsönt a magyar államtól.

 

 

Ezekután pedig egy illegális bűvésztrükkel kicserélte a MOL és az OTP a sajátrészvényállományát, hogy a törvény 10%-os korlátját megkerülve újabb sajátrészvényeket vásárolhassanak.

 

Az OTP Bank Nyrt. (OTP) tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy 2009. április 16-án a MOL Nyrt-vel (MOL) megkötött részvénycsere-szerződés és részvényswap-megállapodás keretében 24.000.000 darab OTP törzsrészvényt idegenített el 5.010.501 darab MOL "A" sorozatú törzsrészvény ellenében. (Tőzsdefórum hírek)

 

Ehhez még csak annyi, hogy a MOL az irdatlan mennyiségű méreg drágán 20-30 ezer forint között vásárolt sajátrészvényekből már eddigis 10%-os pakettet helyezett ki illegálisan a baráti OTP-hez árnyékbanki finanszírozás keretében, vagyis az OTP már eddigis kb 250 milliárd forint értékben finanszírozta a MOL-t.  Akárhogy nézzük, ha nem lennének a MOL és OTP sajátrészvénypakettek, akkor nem lenne szüksége az OTP-nek erre a kb 250+100= 350 milliárd forintnyi állami segélyfinanszírozásra, amely pénzt nem a leggazdagabb magyar milliárdosok érdekeinek pénzelésére, hanem a befagyott pénzpiacok miatt hitelképtelenné vált magyar állam finanszírozására, az államcsőd biztonságos elkerülésére, és a bankszektor MEGMENTÉSÉRE, a lakossági devizahitelek fájdalomcsillapítására kapta az ország a nemzetközi segélyszervezetektől. Az OTP-nek juttatott  400 milliárdból azonban kb 350 azonnal a már eddigis óriási károkat okozó magyar oligarchákhoz ment, csakúgy mint az MFB 170 milliárdjának nagy része.

 

Lassan már követni is nehéz, hány tehervagonnyi pénzzel tömi a magyar állam a leggazdagabb magyar milliárdosokat, miközben agyonsarcolva zsigerelik ki a vállalkozókat és az adófizetőket, a lakosságra pedig brutális megszorítások várnak.

 

MFB: 170 milliárd állami hitelsegélyből 25 milliárd Demján papa orosz lottóbizniszére + 100-150 milliárd MOL részvények árnyékbanki finanszírozására megy el.

OTP: 400 milliárd állami hitelsegélyből kb 100 milliárd forint OTP sajátrészvényvásárlásra + kb 250 milliárd MOL részvények árnyékbanki finanszírozására megy el.

 

A két bank állami hitelsegélye gyakrolatilag teljesen a leggazdagabb magyar milliárdosok érdekeinek pénzelésére ment el. És ha megnézzük az előző cikk ábráját, a MOL tulajdonosi szerkezetét, akkor a MOL árnyékbanki finanszírozóinak állami megsegítésében minden bizonnyal BNP Paribas és az ING következik. (Nyílván állami refinanszírozás nélkül ezek a profitorientált befektetési banki strómanok már szabadulnának a MOL pakettektől, hiszen a fizetésképtelenség felé sodródik a MOL, miközben a náluk parkoltatott részvények már felét, harmadát érik csak a 20-30 ezer forintos bekerülési árnak, vagyis a lombardhitelek totál fedezetlenek.)

 

 

 

PS: Ez pedig itt a Magyar Banánköztársaság termése: a MAGYAR BANÁN. Pelikán elvtárs szavaival élve (KLIKK IDE): "Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a MIÉNK."

 

 

 

 

 

 

 

2009.04.23.  MOL közgyűlés öngyűlés

 

A közgyűlésen már évek óta sztálinista állapotok uralkodnak. Aki nem tetszik a menedzsmentnek, azt nem engedik bejutni, szóhoz jutni, szavazni. A 400 milliárd forint értékben MOL részvényeket vásárló 20%-os pakettet birtokló orosz tulajdonost nem engedték be a közgyűlésre. Gyakorlatilag csak a menedzsment strómanjai szavazhattak az illegálisan kihelyezett közel 50%-nyi saját részvényekkel.

 

 

 

A "közgyűlés" által elfogadott botrányos [és etikátlan, törvénytelen és alkotmányellenes] HATÁROZATATI JAVASLATOK ITT OLVASHATÓK.

 

Az is hülye, aki MOL részvényt vesz/tart. A részvények valójában már semmit sem érnek. Továbbiakban nem is kommentálnám a dolgot, inkább beidézem a 4 évvel ezelőtti véleményemet a 2005-ös közgyűlésről:

 

       

 

 

PS:  Van még több is, ha rákerestek a fórumban a "pecsenyesütögető" szóra.

 

 

 

 

 

 

2009.04.22.  Ugye ugye… mondtam én, hogy lombardozik (2)

 

 

Már 2009.03.03. Ugye ugye… mondtam én, hogy lombardozik cikkemben felhívtam a figyelmet, hogy egy NAPI GAZDASÁG interjúban beismerte az OTP vezér, hogy hitelből finanszírozott OTP részvénypozíciói voltak, amelyekkel bajba került, ahogyan ezt 2008.10.19. Srácok, itt a 3000es OTPm! című írásomban már borítékoltam.

 

Ezúttal élőszóban is elismeri: CSÁNYI SÁNDOR VIDEORIPORT

 

 

 

 

 

2009.04.18. Áprilisi körkapcsolás

 

 

CNBC "DECABOX" kotkodácsolás helyett lássuk inkább az általam hitelesnek vélt szokásos gurukat! Sok újdonság nincs. Az az újság, hogy nincs újság.

 

 

MARC FABER VIDEO

 

GEORGE SOROS videok: CNBC1  CNBC2  CNBC3      BloombergReport30m     1hSpeach@LSE

 

JOSEPH STIGLITZ videok   CNBC   Bloomberg

 

DAVID TICE VIDEO  (Továbbra is rettenetesen medve. Ebben nyilván benne van Bear Fundjának marketingelése is. Ütni kell a vasat, ha meleg.)

 

JIM ROGERS VIDEO 30perc  (Jimmy papa egyre jobban elveszíti a fonalat, nem igazán képes új helyzetben új koncepcióval előállni, de azért szeretjük, és figyelünk rá.)

 

SAM ZELL VIDEO   (Ez a fickó nem egy zseni, de nagyon szerény, és józanul, egyszerűen gondolkodik. Így lett belőle milliárdos, amikor a csúcson eladta ingatlanbirodalámát. A pénz egy részét aztán a médiabizniszbe fektette, ami persze jó nagy bukás lett. Ezért mondom, hogy nem egy zseni, aki minden széljárásban jól tud pozícionálni, de érdemes meghallgatni a véleményét.)

 

 

PS:  Versenyen kívül citromdíjasként végül jöjjön a mindig űberbull MARK MOBIUS VIDEOJA (40perc), aki végigBULLogta és végiglongolta a globális tőzsdei összeomlást. Minden 10-20% esés után bekiabálta, hogy itt az alja, és most kell venni. Aki így tett, évekig nem fog tudni kijönni a mínuszból ezzel a buy and hold koncepcióval. Ráadásul, aki már bevásárolt feljebb is a tanácsára, az hogy akarna vásárolni lejjebb, amikor a pénzét már elverte korábban a még jóval drágább részvényekre??? Pffffff… Pont az különbözteti meg a "gurut" a mindig bika longos piramisjátékosoktól, hogy a széljárás változását időben felismeri, és tudja pozícionálni magát, hogy a lejtmenetben is nyerjen. De legalábbis ne bukjon. 100-ból 1.

 

Mark Mobius irányítása alatt álló egyik legrégibb befektetési alap, a Templeton Emerging Markets Fund, a válság alatt lenegyedelődött, és ott van most az árfolyama, ahol már 1992-ben is volt, 17 évvel ezelőtt.  A pár százalék alamizsna éves osztalékokat leszámítva pedig manapság fele annyit ér, mint 1994 elején. Szent Habakukk…

 

 

Ezért felesleges magánrepülőgéppel járni a világot befektetések után kutatva Mobius papának. A befektetésekkel is mindig befürdik a végén, és a magánrepülőgép költségei is csak apasztják a fundot. Egy sima bankbetét agyonveri ezt a híres neves alapot (is). Nyisson inkább egy ultrasznob öltönyszalont! Ahhoz jobban ért, és kevesebb kárt okozna.

 

 

 

 

 

2009.04.17.  Melyik a második legnagyobb magyar bank?    A MOL

 

 

 

A MOL hivatalos mérlegfőösszege 3000 milliárd forint, (1000 milliárd saját tőke és 2000 milliárd kötelezettség), mellyel a MOL a második legnagyobb bank Magyarországon. Ebben a hivatalos mérlegben nincs benne a legalább félezer milliárdos bukó a sajátrészvények árfolyamveszteségén, illetve a mérlegen kívüli kihelyezett saját részvények kb félezer milliárdos árnyékbanki hitelfinanszírozása. A valós MOL mérleg nagyságrendileg a következő lehet: maximum 500 milliárd saját tőke, és kb 2500 milliárd forint kötelezettség. Bárhogy is számoljuk, 3000 milliárd forintos mérlegfőösszeggel a MOL a második legnagyobb magyar bank. Egy kvázi betétesek nélküli befektetési bank. Pontosabban ÖNBEFEKTETÉSI BANK. 

 

 

PS: A kérdés csak az, hogy a MOL Bank hogyan fogja finanszírozni 10 milliárd dollárnyi adósságát, amikor még a magyar államot sem hajlandó finanszírozni senki. 

 

 

 

 

 

2009.04.14. Maffia Fejőstehén Bankja??? –  A brutális lakossági megszorításokkal kisarcolt pénzből a leggazdagabb milliárdosokat támogatja a nemzetközi segélyen tengődő hitelképtelen magyar állam

 

2009.04.14. A Magyar Állam a Magyar Fejlesztési Banknak két részletben, négy devizanemben, euróban, fontban, dollárban és jenben mintegy 170 milliárd forint értékű hitelt nyújt. A megállapodást Veres János pénzügyminiszter, valamint az MFB képviseletében Erős János és Czirják Sándor vezérigazgatók írták alá. A kölcsön forrását a nemzetközi szervezetektől - EU, IMF - származó 20 milliárd eurós finanszírozási csomag biztosítja. (Klikk ide az eredeti hír olvasásához a Tőzsdefórumon!)  (Teljesen mellékesen, a fent nevezett egyik úr egyébként Kulcsár Attila alatt volt a K&H első számú vezetője, és hogyhogynem a MFB vezérigazgatói székében landolt. Hiába no, aki ért a pénzügyekhez, arra mindenhol szükség van.)

 

Ez már a pofátlanság netovábbja. Ez az MFB nevű állami álbank mást se csinál Orbán Viktor óta, minthogy az éppen hatalmon lévő gazdasági-politikai oligarchiát finanszírozza állami pénzekből:

 

2009.03.23. Huszonöt milliárdos MFB-hitel Demján orosz lottóüzletéhez  (Az eredeti hír olvasásához klikk ide!)

 

Arról nem is beszélve, hogy ez az MFB finanszírozza 100-150 milliárdos állami pénzből a MOL menedzsment által illegálisan hozzá kihelyezett MOL részvénypakettet. Vagyis most, a magyar exportgazdaság összeomlásának kínkeserves időszakában, a lakossági megszoritásokkal néptől kisarcolt pénzből az ország három leggazdagabb milliárdosát pénzeli az MFB-n keresztül az a magyar állam, amely teljesen hitelképtelen, és nemzetközi segélyeken tengődik. (Ráadásul a magyar gazdaság számára totál nonproduktív hitelekről van szó. Demján papa még az országból is kiviszi a magyar nép keserves verejtékével összeizzadott pénzt, miközben senki nem hajlandó Magyarországra pénz hozni és az országnak hitelt nyújtani. A MOL esetében pedig totál destruktív, értékpusztító hitelről van szó, hiszen a MOL menedzsment szabotázsakciója már több mint 2000 milliárd forintnyi veszteséget okozott a részvényeseknek, amelyhez a magyar állam a magyar nép pénzével asszisztál.

 

 

 

Sajnos így nincs remény.

 

A magyar állam fél éve hitelképtelen, senki nem hajlandó új hitelt nyújtani az országnak, nem lehet a globális pénzpiacon reális, értelmes áron államkötvényeket kibocsátani a rettentő óvatossá váló befektetőknek. Ezért, a biztonság kedvéért Magyarország nemzetközi hitelsegélyeket vett fel az Európa Uniótól, és a világ országainak pénzügyi segélyszervezetétől, az IMF-től. A helyzet további drámai és visszafordíthatatlan rosszabbodásának elkerülése végett azonban a magyar államháztartás bevételeinek és kiadásainak különbözete nem növelheti tovább a jelenlegi piaci helyzetben effektíve finanszírozhatatlan államadósságot. Az államháztartás hiányának, a költségvetési deficitnek nincs tere, egyszerűen nem megengedhető, mert az az államcsőd iránya felé sodorná az országot. Ugyan még elegendően távol vagyunk ettől, de már nem közelíthetünk hozzá. Sőt, ha a globális pénzpiaci folyamatok tartósan nem enyhülnek, akkor az államadósság-törlesztés érdekében nem lesz elkerülhető az érdemi költségvetési szufficit bármi áron történő kiszenvedése, azaz kegyetlenül brutális kiadáscsökkentés, amely iszonyatos társadalmi elégedetlenséghullámot gerjesztene, és szinte polgárháborús állapotokat eredményezne.

 

A költségvetési deficit kontrollálása azonban nem csupán arról szól, hogy 5%-ot meg kell valahol spórolni. Ennél sokkal durvább a helyzet, ugyanis a globális recesszióban exportpiacaink erőteljes zsugorodása miatt a költségvetés adóbevételei drasztikusan vissza fognak esni, úgy 10-20%-kal. Vagyis a kiadási oldalt sem csupán 5%-kal, hanem 15-20%-kal kell majd visszavágni a deficit szűken tartása végett. 2000 milliárd forintos nagyságrendű kiadáscsökkentésről (és adóemelésről) van szó, amelyről és a következményeiről senki nem is mer beszélni, mert népfelkelés törne ki. Ezzel a brutális kiadáscsökkentéssel csak hónapról hónapra fokozatosan adagolva lehet előállni, és a következő 1-2 év folyamán minden hónapban egyre durvább és durvább megszorításokkal kell majd előállni. Ezen csakis az enyhíthet, ha globális pénzügyi válság oldódik, és a befektetők újra rávetik magukat a magyar államkötvényekre. Erre van reális esély, de nincs rá garancia. Viszont a pénzpiacoktól függetlenül a globális recesszió nem fog hip-hop elmúlni, úgyhogy csakis az a kérdés, hogy a magyarság helyzete sokkal rosszabb lesz-e, vagy rettenetesen rossz lesz. (Gazdaságélénkítő programoknak, intenzív állami beruházási szerepvállalásnak, gazdaságfelpörgető hókuszpókuszoknak a jelenlegi helyzetben nincs tere, nincs forrása, nincs fedezete, és értelme sincs. Ez humbug. Közgáz maszlag. Csak nonproduktív pazarlás lenne. Nincs értelme vállalkozás-ösztönzésnek, ha nincs vevő a vállalkozás termékeire. Ez csak pazarlás lenne, miközben minden fillérre szükség van a legszegényebb rétegek életben tartásához, és hogy fel ne lázadjanak. És akkor még a segélyeken tömegesen tengődő, finoman szólva is vehemensen lobbanékony 1 milliós cigányságról nem is beszéltünk. Ha nincs mit enni, (inni), akkor aztán se isten, se ember…)

 

Nos, ez a fekete-fehér valóság. A költségvetés bevételi oldalának csökkenése nagyjából determinált, és ehhez alkalmazkodva a kiadásokat kell 10-20%-kal csökkenteni. Vagyis kevesebbet lehet pazarolni, kevesebbet lehet lopni, és kevesebbet lehet a népnek adni, magyarországi szereplőknek juttatni. (És valószínűleg a már most is felháboritóan magas adókat is tovább fogják emelni.) Ismétlem, csak ezen a 3 fronton lehet spórolni az államnak: 1.nép 2.pazarlás 3.lopás

 

A lakosságra kényszerűen brutális megszorítások várnak. Olyan kemények, hogy egyre csak fokozódó elégedetlenségbe, állandó zavargásokba, egyre erőteljesebb búnözési hullámba fog torkolni, és sajnos egyre élhetetlenebb lesz Magyarország. A pazarlás és a lopás egyébként nagyjából elviszi a költségvetés 20%-át, kb 2000 milliárd forintot. Vagyis, ha egyik napról a másikra megszünne a pazarlás és lopás, meg is oldódna a költségvetés problémája. A pazarlás egyébként azért "szükséges", mert minél nagyobb a pazarlás, annál észrevétlenebbül lehet kilopni a pénzt a költségvetésből. (A síkságon építsünk egy dombot, hogy abba fúrhassunk egy alagutat az autópályának. Ekkora pazarlásból már remekül lehet lopni. A sehova nem vezető fideszes szekszárdi Duna híd ugyanez.) 

 

Mint az MFB példáján is láthatjuk, még a brutális gazdasági válságban is biztosak lehetünk abban, hogy az állami pénzek kisíbolása, ellopása lesz a legutolsó dolog, amin visszafognak. (És mindegy melyik párt van hatalmon. Ez párt és politika független. Azért harcolnak a hatalomért, mert pénzt akarnak. Nagyon sok pénzt. Sok politikus a saját vagyonát is beleöli a kampányba, amit extraprofittal akar visszakapni. A MaSzoP jól megszedte magát 7 év alatt, és még minden áron szeretne 1 évig lopni. A Fidesz meg úgy el van adósodva, hogy kiéhezetten várja, hogy végre visszalophassa a finanszírozásukba fektetett pénzt. A Jobbiknak nincs még semmije, de amint megízlelik a hatalom és a pénz ízét, vérszemet fognak ők is kapni. Mint mindenki, aki emberből van.) Úgy tűnik, bárki is van hatalmon, előbb fogják a népet kiéheztetni, mintsem ne tudjanak lopni, és ne jusson Dom Perignon pezsgő minden este a homárvacsorához.

 

Így sötét évek várnak az élhetetlenné váló Magyarországra. És 2009 a SÜN éve lesz. (Klikk ide!)

 

 

 

 

2009.04.12.  Húsvét

 

Bokros professzor húsvéti válságreceptje mellé ajánlom mélyen szántó gondolatokkal teli, a kor nagy társadalmi problémáit feszegető, ambivalensen boncolgató, az egyesült Európa népeken átívelő multikultúrális összetartozását kifejező, 2002-es irodalmi Nóbel díj nagy meglepetéseként mégsem nyert költészeti remekművemet.

 

 

Atti bá locsolóverse

 

Kutyáknak adtam a maradék húslét,

beköszöntött megint az idei Húsvét.

Konyhában készülnek a jobbnál jobb fogások,

halomba állnak a piros tojások.

A tegnapi kocsonyát már lepik a legyek,

Húsvét hétfőjén locsolkodni megyek.

A kölnim pacsuli. A trafikban vettem.

Százhúsz forint volt. Jól befektettem.

Minden nőszemélyt locsolással hajszolok,

útközben pedig csokinyuszit majszolok.

Minden háznál egy felest bevágok,

a nyolcadik után már pofákat is vágok.

Bírom a piát, hosszú még a lista,

disznótorossal vár Hajdu Mariska.

Én vagyok aranyom a Húsvéti Nyuszi,

locsolás után jár nekem a puszi.

Végigjártam minden takaros menyecskét,

kaptam sok tojást, meg egy ajándék kecskét.

Pacsulim bevált mindeki hajával,

gyomromat tömték jobbnál jobb kajával.

Pukkadásig zabáltam, hízott a hájam,

csoda, hogy nem ment tropára a májam.

Vége a Húsvétnak, vár otthoni odunk,

egy évig is eltart, mire kijózanodunk.

 

 

 

 

 

 

 

2009.04.08.  Az ezüsttojást tojó tyúk    A világ legjobb befektetése kockázatok és mellékhatások nélkül

 

 

Még 2008.10.14.  Biztonságos? – Is it safe? cikkemben rávilágított akciós lehetőségnél is kedvezőbb beszállási alkalom nyílt márciusban hosszú magyar államkötvényekbe, illetve kötvény befektetési alapokba. 10 éve nem volt ilyen magas hozamú vételi lehetőség. Sőt, azon morfondírozva, hogy emlékeim szerint a 90-es évek végén volt az első 10 éves kibocsátás, lehet nem tévedek (???), ha azt mondom, hogy soha nem volt még ilyen magas a 10 éves magyar államkötvény hozama. Ez ha nem is aranytojást, de mindenképp egy ezüsttojást tojó tyúk.

 

 

Grafikon: portfolio.hu

 

 

PS: Az egyetlen "bizonytalanság", hogy a 10 év alatt [kuponújrebefektetésekkel] kockázat nélkül kitermelődő 150-200% profitból, az első 50% 2-3 vagy esetleg csak 4-5 év múlva realizádódik. Luxusdilemma.

 

 

 

 

 

2009.04.05.  Déjá vu    Apa, kezdődik!!!

 

Aki bírja idegekkel, annak klikk a képre, és KEZDŐDIK!

 

Visszamenőleg több mint 60 milliárd forinttal csökkentette az OTP Bank 2008-as IFRS szerinti konszolidált profitját. A 2008-as rendkívüli tételeket is tartalmazó eredmény 302,8 milliárd forint helyett 240,5 milliárd forint lett. A több mint 60 milliárd forintos különbség döntő része a lényegesen nagyobb goodwill leírásoknak volt betudható. Mint ismeretes a bank eredetileg 35,8 milliárd forintos goodwill leírást jelentett be az ukrán és szerb leánybankkal kapcsolatban, amely most 58 milliárddal nőtt az auditori álláspont következtében. (Portfolio.hu hírek)

 

Déjá vu. Hinnye de ismerősen KEZDŐDIK ez a sztori. Tisztára ugyanúgy indulnak a dolgok mint az általam borítékolt és végigkommentált Merrill Lynch, Citibank illetve UBS hazugságai, ahol a kezdeti elbagatellizálás és szőnyeg alá söprés után egyre nagyobb és nagyobb szarkupacok buktak ki. A kezdeti állítólagos "semmi" már jóval több mint ezer milliárd dolláros veszteséggé duzzadt. (A Válság dossziémban elég rákeresni a SZARKUPAC szóra, és már ömlik is az idevágó téma 2007/2008-ból.)

 

Az OTP 700 milliárd forintját eddig elnyelő ukrán leánybanki befektetésből eredetileg leírtak 35 milliárdot. Vicc. Már most, másfél hónappal később módosítani kellett 100 milliárdra. Még ez is vicc. Több száz milliárdos veszteség lesz ebből, de akár az egész 700 milliárd is elúszhat. (Sőt, nem kizárt, hogy még ennél is nagyobb lesz a bukta, ha az OTP stop loss helyett újabb pénzeket dobál bele a feneketlen ukrán kútba.) Az 1500 milliárd forintos nagyságrendű svájci frankosított lakossági hitelei mögötti derivatív devizapozíciók több száz milliárd forintos árfolyamvesztesége sincs kimutatva. A totális veszteséget megtippelni sem lehet pontosan, hiszen nagyrészt a devizaárfolyamoktól függ, és nem állandó, hanem változik az árfolyamok függvényében. Javulhat is a helyzet, de minimum több száz milliárdos buktánál tartunk jelenleg – kb félezer milliárdnál – legrosszabb esetben pedig hip-hop 1000 milliárd főlé mehet a totális veszteség, és egyik napról a másikra inszolvenssé válhat a bankcsoport, mert eltűnik a saját tőke. A banküzem eredménytermelő képessége pedig töredékére esett.

 

Mint a MOLnál említettem, nem lesz itt önszántából kimutatva semmilyen veszteség beismerése – de a veszteség ettől függetlenül nagyon is valós, akkor is, ha nem ismerik be, nem írják le – ezt legfeljebb csak a büntetőjogi felelősséggel terhelt könyvvizsgáló fogja kimutatni a hivatalos, auditált éves beszámolóban, hiszen az aláíró könyvvizsgálónak csak veszteni valója van: börtönnel játszik, és saját vagyonával felel, miközben neki nincs milliárdos pakkja és részvényopciója.

 

Ha egy menedzsment áradozik, akkor bizos, hogy el van túlozva. Ha egy menedzsment negatív híreket közöl, akkor pedig a valóság sokkal sokkal sokkal rosszabb. A tőzsdei jelentések manipulációjának egyetlenegy aranyszabálya van: Csak akkorát szabad hazudni, amit a piac még elhisz. Ezt az aranyszabályt a menedzsment nem tartotta be, és a piac már nem hisz nekik. Ezért estek zuhanórepülésben a részvények 1232 forintig, a könyvérték 30%-ára, kb 700 milliárd forint veszteséget árazva, mert már egy szavukat semi hiszi el a piac. Nem hiszi el senki a két éve tartó globális bankválságban a friss 300 milliárdos nyereséget, hanem sokkal inkább több száz milliárd forintos veszteséget vélnek valósnak, és áraznak be a részvényekbe.

 

 

 

 

 

2009.03.29. Petőfi Sándor – Akasszátok föl a királyokat!

 

Ez a tőzsdeblog alapvetően azon olvasóknak szól, akik olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy felesleges pénzükkel nem tudnak mit kezdeni, és szeretnék minél jobban befektetni. Azonban ez a jómódú réteg, a jól élő 1 millió magyar sem tud tartósan a nép boldogulása és az általános jólét fejlődése nélkül tovább gazdagodni. Ha a nép helyzete romlik, és egyre kilátástalanabb, akkor odaáig feszülhet a húr, hogy a nép egyszercsak elsöpri az elitet. (Az igazi legfelső elitet, a poltikai vezetőket, gazdasági kizsákmányolókat pedig a történelem folyamán jellemzően fel is koncolták, karóba húzták, stb...) Nos, a nép helyzete, életkörülénye most kényszerűen és drasztikusan romlik, amit nehezen visel. A parlamenti választások, a hatalom újraelosztása hamarosan megtörténik. A felbőszült nép újra élni fog erejével, és ha nem is kiegyenesített kaszával, kapával, de a szavazatával demokratikus forradalmat hajthat végre, amelynek történelem szerinti következménye könnyen újra radikalizálódást és az elit elsöprését hozhatja.

 

Az amerikai kormányzat és a wall streeti tőzsdemaffia felháborító kollaborációjáról már sokat írtam. Nézzük meg mi a helyzet Magyarországon, mit lát, mit hall, mit él át, és mit tapasztal hazánk népe saját bőrén:

 

A nyájas bankok idiótáknak szóló reklámjaival [sík hülye Raiffeisen család, debil Emese, CIB-es doki ultranaív asszisztense, a breaktancoló suttyó K&Hs utcagyerek, ERSTE bankos Mátyás király… tényleg már csak Fekete Pákó hiányzik, aki svájci frank hitelből szeretne karácsonyra szilikoncsöcsöket csináltatni leszbikus barátnőjének kezes és jövedelemigazolás nélkül csokifasz fedezetre.] olcsó hitel címén rendkívül kockázatos üzleti modell alapján bepalizták az ügyfeleket, és 5000 milliárd forinyi svájci franknak álcázott forinthitelt sóztak rájuk. 10% a kamat, 10 millió forint hitelt felvesznek, amiből lehet venni egy lakást, és aztán 20 milliót visszafizetnek havi százezres törlesztőrészletekben.

 

Működik a gépezet, a két gyerekes magyar család beköltözhet végre a várva várt saját lakásba, és a havi 250 ezer forintos jövedelméből – ami ugye egy brit tinédzser havi zsebpénze – fizeti a havi 100 ezres törlesztőrészletet, és megpróbál valahogy megélni a maradék 150 ezerből. Aki pedig csak 5 milliót tudott felvenni, mert csak 10 milliót tud visszafizetni, mert nincs még annyi fizetése sem, mint amennyi zsebpénze egy brit tinédzsernek, az vehetett rajta egy szerény autót, kifizetheti főiskolás gyerekei tandíját, felújíthatja belőle házát. Tényleg nem nagy igények ezek a 21. századi Európai Unióban. 

 

Aztán a "semmiből, egyszercsak hirtelen, váratlanul" kitör egy globális hitelválság. (Ugye egészen pontosan másfél éve volt mindenkinek hogy felkészüljön a válságra és védekezzen. Arról nem is beszélve milyen szépen lehetett kaszálni rajta, aztán most szaré-húgyé még akciósan bevásárolni is. A bankok ezalatt a másfél év alatt észre sem vették, hogy szakadék felé tart a világgazdaság, és vele a magyar gazdaság is. A szakadékba vezető másfél év folyamán továbbra is tukmálták a debil Emesék a buta Raiffeisenes családokra a frankó svájci hiteleket. ) A svájci frankos magyar családok, akik lehetnek úgy legalább 1 millióan, azt tapasztalják, hogy az eddigi havi 50-100 ezres törlesztőrészlet 20-30%-kal megemelkedik. "Gyengült a forint" – mondják a bankárok. Nincs más választás, minden fillért össze kell kuporgatni, spórolni amin csak lehet, és fizetni a megemelkedett törlesztőrészletet. A törlesztő részletek azonban még tovább emelkednek, magasabbra, mint amit a forint gyengülése indokolna, ugyanis a bankok kamatot is emelnek. A törlesztőrészletek így 50-60-80%-kal is megugranak. (1%pontos kamatemelés futamidőtől függően kb 6-8%-kal emeli a törlesztőrészletet. Természetesen 1%pontos kamatcsökkenés hasonló mértékkel csökkentené. Vagyis a svájci jegybank kamatcsökkentési sorozata nagyjából 15%-os törlesztőrész csökkentést indokolna. Csakhogy mint már néhányszor írtam, a svájci frank alapú hitel az egy kamu, ugyanis ezek valójában forint hitelek devizaspekulációval megspékelve.) A drasztikus törlesztőrészlet emelés már mindenkit húsbavágóan érint, sokakat teljesen kilátástalan helyzetbe hozva. Az élelmen kell spórolni, a gyerekétől kell elvenni a húst, a kenyeret, semmi pénz nem jut ruhára, a fűtésen kell fázva, dideregve spórolni, de gyógyszerre már nem jut, ha megfáznak emiatt. A rezsi emelkedik, villanyszámla, víz, szemét, közös költség az új évben kapásból 10 ezerrel többe kerül. Ha aszfalt helyett netán a szutykos talajon parkolunk az autóval, az "zöldterület" és minimum 30 ezer, maximum 300 ezer forint a bírság. (Nem ártana belevenni a gusztustalan büntetések exponenciális emelkedését is az inflációs mutatóba.) A recesszió közben egyre jobban begyűrűzik, százezrek veszítik el munkájukat, teljesen kilátástalan helyzetbe kerülve, hogy hogyan fogják valaha visszafizetni a felvett hitelek négyszeresét, elveszítve fejük fölül házukat.

 

 

ÉS EZEKUTÁN, A TÖRLESZTŐ RÉSZLETEK ÉS HITELTARTOZÁSOK 50-80%-os EMELKEDÉSE MIATTI TÖMEGES EGYÉNI TRAGÉDIÁKKAL PÁRHUZAMOSAN AZ ALÁBBI HÍREKRE ÖKÖLBE SZORUL A NÉP KEZE ÉS KINYÍLNAK A BICSKÁK A ZSEBEKBEN:

 

2009. február 13-án az OTP közzétette 2008-as eredményeit: a nettó profit 303 milliárd forint rekordnyereségre hízott, mely brutális mértékben, 45%-kal haladja meg a korábbi 2007-es rekorderedményt. (Az OTP egyébként 2008. karácsonya előtt az éves fizetés 100%-át osztotta ki jutalmul 2008-as évre bankárainak, vagyis év végén karácsonyi ajándékként az egész éves fizetésükre ráduplázott.)  (OTP hivatalos jelentése itt olvasható)

 

2009. március 12-én a svájci jegybank a korábbi hónapok kamatcsökkentési sorozatát folytatva 0.25%-ra, azaz gyakorlatilag nullára csökkentette a svájci hitelkamatokat, és több tízmilliárd frankot pumpált bele a globális bankrendszerbe, hogy mindenki részesülhessen az ingyenes svájci frank hitelekből. (A hír a Tőzsdefórumon itt olvasható)

 

2009. március 26-án az OTP 1.4 milliárd euró, azaz több mint 400 milliárd forintnyi kölcsönt kapott a magyar államtól 4% körüli kamatra. (A hír a Tőzsdefórumon itt olvasható)

 

 

Vagyis kb 1 millió embert érintő havi törlesztőrészlet és hiteltartozás szintjét egyik hónapról a másikra 50-80%-kal megemelték a bankok.  A kezdeti bepalizás után, 5 millió forint hitelért már nem 10 milliót kell visszafizetniük, hanem 20-at, 10 millió forint hitelért már nem 20 millió forintot kell visszafizetniük, hanem 40-et. Ahhoz, hogy a törlesztést tudja fizetni, a gyerekétől kell megvonni a kenyeret, a húst, a ruhát, a gyógyszert, és dideregve, vacogva a fűtésen kell spórolni, ami sok esetben még mindig nem elég a megnövekedett törlesztő részletek kifizetésére, rettegésben tartva a családokat, hogy elveszíthetik fejük fölül a házukat. Aki pedig elvesztette munkáját a recesszió miatt, teljesen kilátástalan helyzetbe került. Ilyen tömeges egyéni tragédiák elszenvedői eközben az OTP brutálisan növekedő 300 milliárdos rekordprofitjáról hallanak a hírekben. A svájci jegybank drasztikus, 0%-ra redukált kamatcsökkentési-sorozata ellenére a hitelesek számára felfoghatatlan módón a magyar bankok jelentősen megemelik a svájci frankra alkalmazott hitelkamatokat. És miközben rajtuk senki nem segít, az állam a népből kizsigerelt adóbevételeken [a munkabérköltség 60%-a adóelvonás] az extraprofitot termelő bankoknak ad 400 milliárd forint hihetetlen kedvezményes, 4%-os kölcsönt, mellyel párhuzamosan a bankok egyoldalú szerződéstmódosítással jelentősen megemelik a már így is kilátástalan helyzetbe került szerencsétlen hitelesek kamatait. (A 400 milliárd egyébként elég súlyos összeg. Ebből a pénzből ha nem a bankokat, hanem 400 ezer bajba jutott devizahiteles családot támogatnának, akkor az családonként 1 millió forintot jelentene, vagyis ennyi pénzből 2 évig havi 40000 forintos támogatást lehetne nyújtani a megnövekedett törlesztőrészletekre, vagyis óriási enyhítés lenne, mely segítségével a legtöbben meg tudnának bírkózni a törlesztéssel.)

 

KI ÉRTI EZT??? HOGY LEHETSÉGES EZ??? ÉRTETLENKEDIK ÖKÖLBE SZORÍTOTT KÉZZEL LEVEGŐÉRT KAPKODVA A NÉP. És nem csoda, ha kinyílik a bicska a zsebekben, és a közhangulat a "kizsákmányoló bankok ellen fordul, akik 1-2 év beetetés után valójában átverték a népet, és most a hátralévő maradék 8-10-20 évig dupla pénzt akarnak visszazsarolni, uzsorásként elvenni minden jövedelmüket, lenyúlni fejük fölül házukat. Ráadásul az idegen érdekeket kiszolgáló hazaáruló kormányok még a néptől kizsegerelt adókkal is a bankokat támogatják, miközben a parazita bankok mégjobban szívják csapdába került áldozataik vérét."  Vagy valami hasonló fogalmazódhat meg a devizahitelek terhei alatt kétségbesetten, fulladozva nyögő nép körében.

 

És innentől (részben érthetően) elszabadulhatnak az indulatok, megerősödnek a szélsőségek, amelyeket a valásztásokon jelentős politikai hatalommal fogja felruházni a nép. Ha Petőfi élne, valószínűleg átírná költeményét: "Akasszátok föl a bankárokat!" címre. És ha a magyar nemzet legnagyobb költője, géniusza, nemzeti hőse, a magyarok példaképe így ki tud kelni magából, akkor mit várhatunk a néptől és a vérszomjas forradalmároktól??? Ne feledjük, Hitler a nagy gazdasági világválság mélypontján, 1933-ban demokratikus választásokkal került hatalomra. A Jobbik programja a Dzsihádon kívül egyelőre abból áll, hogy az TV2/RTL televíziót betiltsák, és székházukat porig rombolják. Szerintem hamarosan beveszik programjukba (pogromjukba) a bankárokat is. (Klikk ide a Jobbik programjának meghallgatásához).

 

A válság egyúttal egy óriási lehetőség, hogy végre megszabadulhasson az ország az élősködő politikai-gazdasági oligarchiától [a parlamentbe 20 éve begyökerezett pártok és a TOP100 leggazdagabb ember politikai és gazdasági összefonódásaitól] Ha most sem tudunk tőlük megszabadulni, akkor újabb 20 évig hatalmon maradnak, de lehet, hogy még a gyerekeik is, és harácsolnak, és lopnak, és lopnak, és lopnak… A probléma azonban kettős, ugyanis nem biztos, hogy azok a forradalmi erők, akik ezeket elsöprik, majd jobbak lesznek. Én még mindig inkább egy csőd szélén táncoló demokráciára szavaznék, mintsem bármilyen jól működő diktatúrára. És bármennyire is szánalmas a politikai klíma Magyarországon, a világ 80%-án a miénknél is sokkal sokkal rosszabb a helyzet. Reméljük megmarad a demokrácia, mert ha kicsírázik a diktatúra, akkor előbb utóbb mindent benő. Keres magának újabb és újabb belső ellenségeket, míg a végén az ország 9.9 millió hazaárulóból és 100 ezer hazaszerető pártkatonából fog állni. 

 

A bankároknak pedig óriási felelősségük van a jelenlegi helyzet kialalakulásában. Ha a mohóságuk, kapzsiságuk ebben a túlfeszült helyzetben nem csillapodik, akkor tényleg "fel fogják akasztani" őket, ha a nép azt látja, hogy a 45%-kal növekvő 300 milliárdos rekordnyereség sem elég, hanem a Svájcban 0%-ra csökkentett hitelkamatokkal szemben a magyar bankok még emelik is a kamatokat és a törlesztőrészleteket, és a néptől kizsigerelt adókon sem a nehéz helyzetbe kerülteket, hanem a bankárokat támogatják a kormányok, hogy meglegyen az OTP újabb rekordprofitja és évvégén a 100% bónusz.

 

A fenti "népies" gondolatmenetnél a közgazdasági valóság sokkal egyszerűbb: Az elmúlt 10 év 21. századi banküzem-stratégiája megbukott. A felelőtlen, analfabéta, kártevő, hazudós bankárok elbukták a bankok saját tőkéjét, részvényeseik pénzét, és már a betétesek pénzét veszélyeztetik és élik fel, miközben végső kétségbeesésükben kizsigerelik ügyfeleiket, megzsarolják az államot, adófizetőit, vagyis a népet. A bankstratégiát új alapokra kell fektetni, új tőkével, új részvényesekkel, új menedzsmenttel, felelősségteljes bankárokkal!

 

A régi bankárok pedig örülhetnek, hogy az átvert részvényeseik és a kizsigerelt nép nem húzza őket régi idők hagyománya szerint karóba:

 

Petőfi Sándor – Akasszátok föl a királyokat!

 

Lamberg szivében kés, Latour nyakán
Kötél, s utánok több is jön talán,
Hatalmas kezdesz lenni végre, nép!
Ez mind igen jó, mind valóban szép,
De még ezzel nem tettetek sokat –
Akasszátok föl a királyokat!

Kaszálhatd a fűt világvégeig,
Holnap kinő az, ha ma lenyesik.
Tördelheted le a fa lombjait,
Idő jártával ujra kivirít;
Tövestül kell kitépni azokat –
Akasszátok föl a királyokat!

Vagy nem tanúltad még meg, oh világ,
Gyülölni méltóképen a királyt?
Oh, hogyha szétönthetném köztetek
Azt a szilaj veszett gyülöletet,
Mitől keblem, mint a tenger, dagad! –
Akasszátok föl a királyokat!

Szivöknek minden porcikája rosz,
Már anyja méhéből gazságot hoz,
Vétek, gyalázat teljes élete,
Szemétől a levegő fekete,
S megromlik a föld, melyben elrohad –
Akasszátok föl a királyokat!

Ezerfelé bús harcmező a hon,
Arat rajt a halál irtóztatón,
Itt egy falu, amott egy város ég,
Százezerek jajától zúg a lég;
S halál, rablás mind a király miatt –
Akasszátok föl a királyokat!

Hiába ömlik, hősök, véretek,
Ha a koronát el nem töritek,
Fejét a szörny ismét fölemeli,
S akkor megint elől kell kezdeni.
Hiába lenne ennyi áldozat? –
Akasszátok föl a királyokat!

Mindenkinek barátság, kegyelem,
Csak a királyoknak nem, sohasem!
Lantom s kardom kezembül eldobom,
A hóhérságot majd én folytatom,
Ha kívülem rá ember nem akad –
Akasszátok föl a királyokat!

Lamberg:Lamberg Ferenc gróf (1791-1848) altábornagy, 1848. szeptember 25-én a király a törvényeket megkerülve kinevezte a magyarországi haderők főparancsnokává, szeptember 28-án a Lánchídon fölismerték és a pesti nép végzett vele.  Latour:Baillet von Latour gróf (1780-1848) császári táborszernagy, 1848. áprilisától osztrák hadügyminiszter, akit október 6-án - a második bécsi forradalom kitörésének napján - a felkelők lámpavasra húztak fel.  Akasszátok föl a királyokat!:a vers megírására föltehetően Ferenc József egyoldalúan bejelentett 1848. december 2-i trónralépése adott ösztönzést.

 

 

 

 

 

2009.03.27.  Tanú

 

 

Egyik ismerősömet beidézték tanúnak. (Komolyan!!!) Már magolja a vallomását:

 

"1942-ben ismertem meg Dániel Zoltánt  Soros Györgyöt. Egy ismerősöm, aki az autógyárban dolgozott, névszerint Galván Tivadar mutatta be nekem, mint illegális kommunistát, akinek társaival együtt rejtekhelyre van szüksége. Akkor még nem sejtettem, hogy a Horthy rendőrség beépitett embere, és az imperialisták aljas ügynöke. 2008. október 9-én a Soros Fund Management LLC 390.000 darab OTP részvényt kért kölcsön egy londoni székhelyű befektetési szolgáltató értékpapírkölcsönzési részlegétől, majd röviddel ezután egy swap ügylet keretében valamennyi kölcsönkért részvényre short kitettség létrehozását kérte. Egy csőszkunyhóban találkoztunk a jugoszláv határnál, és békaemberek hozták át a híreket, ürgebőrbe varrva..."

 

 

 

 

 

2009.03.23. Feltámadnak a bikák a klinikai halálból

 

 

Két héttel ezelőtti AKCIÓS RÉSZVÉNYEKRŐL szóló írásommal sikerült telibe trafálni a mélypontot és egy 20%-os átfogó rallyt. Dow Jones index és az S&P500 szinte egyhuzamban emelkedett 20%-ot, az általam favorizált ipari mamutvállalatok pedig 20-30-50%-kal is emelkedtek, üdvöskénk, a General Electric pedig 70%-kal. Ezt a két héttel ezelőtti cikkemet azzal kezdtem, hogy a részvénypiac alapvetően egy emelkedni akaró piac. Az elmúlt időszakban azonban rettentetesen szétütötték a részvényeket, az emúlt száz évben nem sokszor volt ilyen 60-70-80-90% földbedöngölés. Úgyhogy ebből az agyongyepált állapotból most hihetetlen könnyedén tud emelkedni a tőzsde. Semmi erő nem kell az emelkedéshez, magától tudnak szárnyalni az árfolyamok, szippantja vissza őket felfelé az esés után hagyott vákum.

 

Tulajdonképpen most csak annyit akarok mondani, hogy ez a rally nagyon magasra is  törhet. Az extrém helyzet továbbra is extrém árfolyamokat eredményezhet. Olyan magasra is emelkedhetnek az árfolyamok, amelyekre sokan most azt gondolják, hogy ekkora összeomlás után már elképzelhetetlen, hogy oda visszamásszanak. A tőzsdén azonban semmi sem elképzelhetetlen. Dow Jones gond nélkül egyhuzamban elmehet 9000-ig, S&P akár 1000-ig is. Már előre látom: először mindenki csak az esés korrekicójáról beszélt, majd aztán medvepiaci rallyról, aztán egyre jobban bebullozódnak majd, és 9000-10000 Dow Jonesnál arról fognak diskurálni a CNBC-n, hogy a rengeteg jobbnál jobb és olcsóbbnál olcsóbb részvény közül melyek fognak legjobban teljesíteni az előttünk álló bull marketben.

 

Nem biztos, hogy így is lesz, de benne van a pakliban. Hadd fusson a bika, ha ki akar törni és futni. Az általam említett ipari mamutok könnyen duplázhatnak, netán triplázhatnak is. Aztán ha újra elég magasra törtek az indexek, akkor be lehet söpörni a kegyes extraprofitot, és újra shortba fordulni. Mert ez tényleg csak egy medvepiaci rally! Az indexek később vélhetően vissza fognak térni a mélypontok közelébe vagy alá. A több tízezer részvény közül azonban jónéhány esetében nyílván megvolt az alja is.

 

General Electric 11 nap alatt duplázott a mélypontról. Mikor lehet bika piacon ilyen gyorsan 100%-ot keresni??? Szinte soha. Medve piacon viszont lehet. Részvénnyel. Vétellel.

 

 

 

S&P500 20%-os emelkedése után is még óriási potenciális tér van felfelé. Könnyedén kimehet 1000-ig.

 

+10% rally: "Ez csak az esés korrekciója."

+20% rally: "Ez csak egy tipikus medvepiaci rally."

+30% rally: "Nem hiszem el, hogy már itt is a bikapiac.'"

+40% rally: "Basszus, tombol a bull!"

+50% rally: "Ha nem veszek, teljesen kimaradok a soha vissza nem térő lehetőségből."

-30% esés: "GRRRRRRRRR…már megint beszoptam!!!"

 

 

 

 

 

2009.03.21. Marc Faber tavaszi helyzetértékelés + Jimmy papa ezúttal csak takaréklángon égeti a pörkölőt

 

 

MARC FABER CNBC VIDEOK:   -1-   -2-   -3-   -4-   -5-   -6-   -7-   -8-

 

MARC FABER FÉLÓRÁS BLOOMBERG VIDEO

 

JIM ROGERS FÉLÓRÁS BLOOMBERG VIDEO

 

Bónusz video: VÉLEMÉNYEK AZ ARANYRÓL

 

 

PS: Külön felhívnám a figyelmet Dr.Faber 1.számú szabályára.

 

 

 

 

 

2009.03.12.  Két éve robbant ki a subprime válság

 

 

2007. március 12-én csődbe jutott a New Century Financial, az egyik legnagyobb subprime jelzáloghitelintézet. Aznapi, pontosan két évvel ezelőtti cikkemben felhívtam a figyelmet, hogy ezzel az első dominóval egy láncreakció fog beindulni, és minden ami ezzel kapcsolatos, össze fog omlani, és esni fog a tőzsde mint disznó a jégen.

 

 

2007.03.12.  Game Over – Eldőlt az első dominó: New Century

 

[RÉSZLET]

 

Mi is ez a részvény? New Century Financial Corp., Amerika második legnagyobb másodlagos jelzáloghitelezője évenkénti 50 milliárd dolláros hitelkihelyezéssel. És most több mint 8 milliárd dollárral vált fizetésképtelenné. Ezzel a cég effektíve tönkrement, a hitelezői pedig már hiába futnak a pénzük után. És ezzel az első dominóval az egész másodlagos jelzálogpiac össze fog omlani, mert a további ezer milliárd dolláros nagyságrendű másodlagos jelzáloghitelek al- és végfinanszírozói kezdenek el majd futni a pénzük után, hogy mentsék azt, ami esetleg még menthető. Vagyis ezzel az első dominóval egy pánikszerű láncreakció fog beindulni, és az egész ezer milliárdos szektor szőröstől bőrőstől, a bóvli jelzálogpapíroktól kezdve, a pénzügyi közvetítőkön keresztül, az ingatlanosokon át, a házépítésekig, a bútorokkal együtt össze fog omlani. És kik is ennek az egésznek a mozgatórugói??? (Szarkeverői???) A J.P.Morgan Stanley-CiciBankOfAmerica-WellsFargoLehman-GoldmanSucks & Co. Vagyis az egész mögött a Wall Street-i befektetési bankok állnak.

 

És ha komoly válság lesz belőle, akkor ezeknek az árfolyama bizony le fog feleződni, és esni fog a tőzsde mint disznó a jégen. A házépítő szektor pedig évekig nem fog tudni talpra állni. (És akkor még örülhetünk, ha ez az egész nem rántja magával a mélybe a több ezer milliárd dolláros Asset Backed Securities [=Tesco Gazdaságos Szar Szemét] ultragagyi bóvlikötvény szektort is, mert az aztán még nagyobb lavinát indítana és még nagyobb hitelválságot okozna.)

 

PS: " I don't wanna be too sophisticated here", de az a helyzet, hogy valójában jó nagy szar van, csak senki nem akarja észrevenni, mert mindenki csak a tőzsdét figyeli, mondván hogy a hatékony piac úgyis mindig mindent hatákonyan beáraz, a tőzsde előre jelez, viszont a tőzsde eddig szinte alig esett, a Dow Jones rekordmagasságban, tehát nagy gond nem lehet, mert a tőzsde úgyis jelezne. Hát egy frászt! Pont ez a baj, hogy mindenki csak a piacot lesi, a piac viszont csak egymást leső játékosokból áll. Így viszont nem is aggódik senki, mert nem esik a piac. Hát majd fog! És akkor majd el lehet kezdeni aggódni is.

 

 

 

Az első dominó eldőlése után azonban fél évig még teljesen figyelmen kívül hagyták a problémákat, elbagatellizálták, mondván az ég világon semmi gondot nem fog okozni. KLIKK IDE A VIDEOHOZ, ahol mégegyszer meghallgathatjuk Bernanket, Paulsont és Busht, ahogy szőnyeg alá söprik az egészet, mondván szerintük nincs semmi komoly gond. A tőzsde is csak újabb és újabb csúcsokra emelkedett, és azoknak a pénzügyi vállalatoknak a részvényei, amelyek ma már semmit, vagy csak töredéküket érik, illetve csődbe mentek, hónapokig tartották magukat, illetve egyesek még új csúcsokra is mentek. Fél év után aztán kezdték észrevenni, hogy mégis okoz némi problémát, de még másfél évvel a subprime válság kirobbanása után is azt állították, hogy a gazdaság egészét nem fenyegeti kritikus veszély. Aztán másfél év önámítás után nagy nehezen leesett a tantusz, és az egész kóceráj összeomlott.

 

A válságot az elmúlt két évben tulajdonképpen élőben közvetítve végigkommentáltam, az erről készült írásaimat a bal oldali menüből is elérhető Válság dossziéban összegeztem, illetve az alábbi címen közvetlenül is elérhető:

 

Válság dosszié: http://nyilasi.tozsdeforum.hu/valsag.htm

 

Végezetül a kétéves évfordulón tanulság képpen beidézem az egy évvel ezelőtti írásomat, hogy mi volt a helyzet akkor. Vicces. J

 

 

2008.03.12. Méghogy a jövőt árazza a tőzsde??? – Az egyéves múltat sem volt képes még beárazni

 

[RÉSZLET]

 

Vagyis már egy évvel ezelőtt teljesen nyílvánvaló volt a subprime szektor teljes összeomlása, és ennek hatása a pénzügyi szférára. Persze a wall streeti bankárok és a FED fél évig csak legyintettek az egészre, elhessegették az ügyet, hogy nem lesz itt semmi gond, a veszteségeket a szőnyeg alá söpörték, elhallgatták, eltitkolták, a beszámolókat manipulálták, meghamisították. Aztán most, egy év után ott tartunk, hogy 200 milliárd dollárnyi veszteség már kibukott. Ez azonban még mindig csak a jéghegy csúcsa, aminek tizszerese van a víz alatt [főleg hedge fundokban és pénzpiaci alapokban], de mivel szabad szemmel nem látható, ezért a piaci szereplők továbbra sem hiszik el, hogy a víz alatt is jéghegy van.

 

A tőzsdei befektetők, spekulánsok, játékosok a nagy nehezen utólag bevallott veszteségeken kívül semmilyen rossz hírt nem áraztak be az elmúlt egy évben. Mintha minden a legnagyobb rendben lenne, a tőzsde az egy éve tartó hitelválság alatt is ugyanolyan rózsaszínben látja a világot mint előtte, minden szuper, csak annyi történt, hogy bankok és értintett cégek helyett inkább más részvények után kapkodtak a félelmet nem ismerő mohó tőzsdei szereplők. Semmit sem esett a tőzsde a subprime kirobbanása óta, sőt, jellemzően végig emelkedett az elmúlt évben, mintha nem is lenne semmilyen ingatlan-hitel válság.

 

Mint az összes fenti grafikonból látható, a piaci szereplők hónapokig, fél évig teljesen figyelmen kívül hagyták a hitelválságot, és hogy annak bármiféle hatása lenne a pénzintézetekre. Fél évig észre sem vették, hogy szakadék felé száguldanak a vonatok. Olyannyira, hogy a szakadék előtt még tovább nyomták a gázpedált, és még gyorsítottak is.

 

Ugyanakkor a tőzsde egészében az 1 éve tartó válságban még mindig semmit sem esett, sőt, a közvetlenül érintett részvényeken kívül szinte minden más emelkedett a válság kirobbanása óta. A tőzsdének olyannyira semmit sem ártott a suprime válság, hogy minden idők leghoszabb bikafuttatását erdeményezte. Szinte kifejezetten jót tett a tőzsdének az ingatlan-hitel válság. (Esés nélkül vígan korcsolyázott a disznó a jégen.)

 

Dow Jones tőzsdeindex árfolyama az 1 éve tartó hitelválságban

A válság kirobbanása óta még semmit sem esett. Sőt, az elmúlt 12 hónap nagy részében csak emelkedett, és azóta sem volt képes a subprime válság kirobbanása előtti szint alatt zárni.

 

Ha ilyen csigatempóban halad tovább az ingatlan-hitelválság megemésztése, mint az elmúlt 1 évben, akkor 5-10 évbe is bele fog telni, mire elmondhatjuk, hogy a nehezén már túlvagyunk. (Japánban is csak szüttyögtek, húzták, halasztották, aminek az lett az eredménye, hogy már 18 éve tart. És mondjatok egy globális szinten mértékadó japán bankot! Ugye nem tudtok? Nem hát, mert még mindig tele vannak a 20 évvel ezelőtt belükbe ragadt szarral, amitől nyaktól lefele lebénultak. Pedig egykoron mind japán bankok voltak a világ legnagyobbjai.)

 

 

Ugye milyen röhejes visszanézni a múltat? Pedig csak egy éve volt. Mintha tegnap történt volna.

 

 

Dow Jones tőzsdeindex a subprime válság 2 éve alatt végül nagy nehezen lefeleződött

 

Méghogy a tőzsde bármit is előre árazgat??? Pfffff…Másfél-két évig tartott mire a múltat "beárazta".

 

 

 

 

 

2009.03.10. Még hogy jó befektetés a csúcstechnológia??? – 9 év alatt lenegyedelődött a NASDAQ

 

 

Ezen a mai jeles napon, évfordulón nincs sok dolgom. Csal átírok néhány számot a tavalyi, tavalyelőtti cikkemben, melynek végén rámvigyorog Ralph Acampora, és ettől egész nap mosolygok  a régi szép idők emlékein, újra csak ámulok az akkori hihetetlen tőzsdei elményeken. J

 

"Csúcstechnológiai részvények az évszázad üzlete... Határtalan üzleti lehetőségeket hordoz az internet... A biotechnológiai részvények pár év múlva százszorosát fogják érni... High-tech befektetésből eddig mindenki milliomos lett…. A Nasdaq által egyenes út vezet a meggazdagodáshoz…" Ilyesmi lőzungokkal teli befektetési hangulat volt az ezredfordulón a Nasdaqon, és pumpálták irreális elemzésekkel a tőzsdei luftballont a nagy bankházak és elemzőik, szakértőik.

 

Pontosan 9 éve, 2000. március 10-én érte el csúcsát a Nasdaq Composite index, vagyis az összes, több ezer Nasdaqon jegyzett részvény árfolyamát integráló tőzsdemutató. 9 év alatt 5132 pontról 1358-ra esett a Nasdaq Composite index, vagyis tulajdonképpen lenegyedelődött.  (A sok esetben századrészére összeomló részvényekről, illetve az ezres nagyságrendű becsődölt és tönkrement vállalatról nem is beszélve.)

 

 

Ha pedig egy magyar befektető szempontjából nézzük a dolgokat forintban számolva, akkor egy 5 millió forintos Nasdaq befektetésből 1 millió maradt, mert az akkor 300 forint felett vásárolt dollárokat is csak jóval kevesebbért lehet most visszaváltani. (Ráadásul BEFEKTETÉSNEK nevezni azt, amikor méregdrágán megvesznek egy "sorsjegyet", és aztán reménykednek, hogy lesz belőle valami csoda, vagy várják, hogy egy másik balek majd még drágábban megvegye tőlük???)

 

Eközben jó öreg hűséges barátunk, a magyar állampapír és prémium bankbetét ezalatt a 9 év alatt simán megduplázták a pénzt. Bármiféle idegeskedés és kockázat nélkül. Tehát miközben 9 év alatt magyar állampapírban vagy prémium bankbetétben 10 millióra hízott egy  5 millió forintos befektetés, ezalatt a NASDAQ-on 1 millióra morzsolódott,. Vagyis tízszer több pénze lett annak, aki állampapírba vagy bankbetétbe fektette, mint aki NASDAQ-ba.

 

Ezekután századjára is csak ismételni tudom magam: Méghogy jó üzlet az részvény hosszú távon??? Ezt a hosszú távot, mire a Nasdaq újra csúcsra ér, még Buffett bácsi sem tudná kivárni. Előbb hal meg. De könnyen lehet, hogy még mi sem fogjuk megérni.  J

 

 

 

 

PS: A NASDAQ szó helyébe nyugodtan behelyettesíthetjük a Shanghai Expressz kifejezést is. Ez ugyanaz a történet, csak 7 évvel későbbi kínai adoptációban.

 

 

 

 

 

 

2009.03.09. Éljen a válság!!!    Akciós részvények szaré-húgyé

A részvénypiac alapvetően egy emelkedni akaró piac, hiszen szinte minden játékosnak az a jó, ha emelkedik, és rossz, ha esik. Sokkal kisebb az ellenállás felfelé – Miért lenne gond az emelkedés??? Hiszen az mindenkinek jó. – mint az ellenállás lefelé – Alacsonyabban vagy veszteséggel azonban nem szívesen ad el senki. Mindig pszichikai ellenállásba ütközik kiadni az eladási megbízást. Ezért a tőzsdei közönség a mohóság táptalaján szinte mindig optimista, hiszen a játékosok azért vesznek részvényt, mert nyerni akarnak. Azt akarják mind, hogy felfelé menjenek az árak. Ezért a részvénytőzsdék legtöbbször könnyedén emelkednek is maguktól. Az esés azonban nem megy magától, ahhoz eladói nyomás kell. Épp ezért a részvények legtöbbször vagy drágák vagy nagyon drágák. Néha azért reálisak is tudnak lenni az árak. Ritkán olcsók. És csak nagyon ritkán nagyon olcsók.

 

Ha a globálisan irányadó amerikai tőzsdéket vesszük fókuszba, mint említettem párszor, a részvénypiac egésze akár nagyon mélyre is lemehet az előttünk álló több éves globális recesszióban. Jóval a jelenlegi 6500 pontos Dow Jones és 666 pontos S&P alá. Egyrészt a vállalati profitok várhatóan lefeleződnek,

 

Részlet 2007.04.16. Eredményszezon címú cikkemből: "A vállalati profitok tetőzését jelezheti az is, hogy 50 éve nem látott szintre emelkedett a vállalati profitok nagysága a GDP-hez viszonyítva. A 9%-os historikus átlaghoz képest a GDP (vagyis tulajdonképpen a nemzeti jövedelem) 12%-át zsebelték be a vállalatok. (Érdekes, hogy hasonlóan nagy arányú vállalati profitok a nagy gazdasági válság és tőzsdei összeomlás előtt, 1929-ben voltak.)"  A vállalati profitok GDP-hez viszonyított történelmi arányainak alsó szintje pedig 6%.

 

másrészt a bika piacra jellemző nagyvonalú, optimista 20 körüli P/E tartomány [Részvényárfolyam és a részvényre jutó éves vállalati profit hányadosa] medve piacon sokkal fukarabb, számonkérőbb,  pesszimistább 10 körüli tartományra zsugorodhat. A két hatás eredőjeként a részvényindexek akár le is negyedelődhetnek. Némileg tompíthatja a potenciális esést, hogy a kispapírokat leszámítva, nem volt rettenetesen túlfújt eufórikus luftballon a részvénypiacon, így én nagyjából a maximális potenciális visszaesést az indexek harmadolása és negyedelése közé tenném. Ez 3500-4500 pont közötti Dow Jonest, és 400-500 közötti S&P indexet jelentene.

 

Szintén a negyedelés irányába hat az osztelékhozamok alapján történő értékelés,

 

Részlet 2007.04.16. Eredményszezon címú cikkemből: "Az átlagos osztalékhozam viszont csak 1.74%, mely ultra alacsony, durván fele a historikus átlagnak."

 

vagyis ha a vállalati profitok feleződnek, és az osztelékhozamok visszatérnek az átlagosan elfogadott szintre, az utóbbi évekre jellemző szint duplájára. 

 

Potenciális mélypontot jelőlhet ki a részvények számviteli könyvértéke, vagyis a vállalatok saját tőkéje. Összpiaci szinten ettől is messze vagyunk még, ráadásul a könyvértékek drasztikusan csökkennek a hatalmas leírások és várható veszteséges üzletmenetek következtében. Ez a verzió még az előbb említett Dow és S&P szinteknél is alacsonyabb lenne. Igazi totális mélypontot egyedi részvények esetében az jelent, amikor a részvény árfolyama leesik arra a szintre, ahol ugyanezt a pénzt ki lehet szedni a cégből osztalék formájában. Vagyis gyakorlatilag egy arbitrázs keretében bónuszként ingyen részvényekhez is juthatnak a vevők. Az 1933-as mélyponton a részvénytársaságok 10%-a forgott ezen a szinten, és végül ez fordította meg a részvénypiac esését a Dow Jones index letizedelődése után. 

 

Hangsúlyozom, hogy ezek potenciális mélypontok. Azonban koránt sem biztos, hogy az indexek tényleg lemennek ennyire mélyre, hiszen azzal kezdtem a cikket, hogy "a részvénypiac alapvetően egy emelkedni akaró piac." Pláne valószínűtlen, hogy egyhuzamban esik minden a szakadék mélyééig. Mivel több éves globális recesszió várható, ezért sokkal valószínűbb egy szekuláris, hosszú lefolyású medvepiac, amelyben rövidebb életű bikapiaci ciklusok is indulnak, de a hosszú évek alatt újabb és újabb mélypontokra morzsolódik. Az idő fogaskerekei alatt azonban vélhetően a részvények között heves rotáció zajlik majd le, a medvepiacon is törni fog magának utat az örök tőzsdei optimizmus, és a piaci szereplők újra és újra találni fognak maguknak vételre érdemes részvényeket.

 

És elérkeztünk ezen cikk valódi mondanivalójához: a részvénypiacra nagyon ráférne most egy alapos rotáció. A tőzsdei összeomlás darálója törte-zúzta a részvényeket, amelyek eltérő sebesüléseket szereztek. A legtöbb részvény lefeleződött, néhány részvény azonban viszonylag egész jól állta a sarat. Az autóipar, pénzügy, jelzálog és házépítő szektor tőzsdei pályafutását tekintve szinte teljesen megsemmisült, és ezek már nem is nagyon tudnak feltámadni. Azonban néhány alapvetően életképes, szívós vállalatot is úgy bezúztak, mintha reménytelen helyzetbe kerültek volna. Néhány esetben a részvényárfolyamok már azt árazzák, hogy a vállalat nem éli túl a válságot, hanem belerokkan. Nyílván lesz 1-2 ilyen is, de a világ vezető ipari vállalatai nem fognak tömegével eltűnni a süllyesztőben. Ezek a részvények már harmadukra, negyedükre, ötödükre, tizedükre zuhantak, és akciós áron, tényleg nagyon olcsón, szinte szaré-húgyé megvehetők.

 

Egy gyors blikk a Dow Jones index komponenseire, hogyan teljesítettek a subprime válság kirobbanása óta eltelt 2 évben:

 

 

A Dow Jones ütésálló sztárjai, melyek jóval kevesebbet estek mint az index

McDonald's, WalMart, Exxon, IBM, Chevron, CocaCola, Johnson & Johnson, Kraft, Hewlett Packard és a Dow Jones Index

 

 

 

Pénzügyi szutykok, szemetek, értéktelen kacatok 

JP Morgan, Ammerican Express, Bank of America, General Motors, Citigroup, AIG és a Dow Jones Index. (AIG-t már az indexből is kidobták)

 

 

Értékes, de agyongyepált ipari óriások, melyek 50-90% veszteséget szenvedtek

3M, Pfizer, Catapillar, Boing, DuPont, General Electric, Alcoa, Dow Chemical és a Dow Jones Index. (A DowChemical-UnionCarbide is már csak ex-Dow komponens)

 

 

Néhány vezető iparvállalat részvényeit már tényleg bagóért adják, szaré-húgyé megvehetők kilóra. Ezen agyondöngölt részvények jelentős részében akkoris van emelkedési potenciál, ha az indexek innen még lejjebb morzsolódnak, vagyis tényleg akciós vételi lehetőséget hordoznak. Ezen részvények emelkedéséhez ugyanis már egy rotációs folyamat is elég lehet, ami mostmár nagyon rá is férne a piacra.

 

Persze csak az tud akciósan vásárolni, akinek van készpénze. Aki óvatos volt, előre látta, de legalábbis tartott a recessziótól, a válságtól, a medvétől, a krachtól, és időben kiszállt, eladott, és végtelen türelemmel kívülállóként nézte végig az 50-90%-os összeomlásokat.

 

 

PS: Ugyanakkor a részvénybefektetések kockázatára is rávilágt a Dow Jones index komponenseinek szereplése. Egyrészt egy jól diverzifikált részvényportfólióval is lehet 50%-nál nagyobbat bukni. Másrészt gyakorlatilag az amerikai (és világ-) gazdaság 30 kiválasztott mamutvállalata közül 4 elbukott a válság első két éve alatt. (AIG biztosító, Citibank, Bank of America, General Motors.)

 

Dow Jones tőzsdeindex az elmúlt 2 évben: 12000 >>> 14000 >>> 6500 pont

 

 

 

 

 

 

2009.03.08. David Tice - Ez a fickó nem rizsázik

 

 

Régóta játszik a medve eljövetelére, tombolására, de egy abszolút korrekt, reális, világos, nagyon okos fickó.

 

VIDEO 1 – Legfrisseb 2009. március: A részvénypiac még nem feneklett ki, még mindig nem olcsók a részvények.

 

VIDEO 2 – Dow 13127 pontnál 60% esés jön

 

VIDEO 3 – S&P 1410 pontnál: Nemhogy recesszió, hanem depresszó lesz. Brutális esés vár a bankrészvényekre.

 

 

PS: Egy kis kikapcsolódás Boci haveromnak illetve Attilának köszönhetően. J

 

Jon Stewart CNBC Paródia

 

Tőzsdekrach dallamai

 

 

 

 

2009.03.07. Lufiland – Havi 250 ezer forint egy átlagos brit tinédzser zsebpénze

 

 

A mai tinik 12-szer többet költenek, mint harminc évvel ezelőtt! A huszonegyedik század tinédzserei egészen más vásárlási szokásokkal rendelkeznek, mint a hetvenes évekbeliek. Ma közel 12-szer több zsebpénzre van szükségük, az inflációs hatástól is eltekintve, mint 1975-ben! A brit statisztikai hivatal vásárlási szokásokat feltérképező kutatása szerint a mai tinik fogyasztói kosara jóval több terméket és szolgáltatást tartalmaz, mint 30 évvel ezelőtt. Már majdnem mindegyiknek van laptopja, amit elvileg házi feladatokhoz, gyakorlatilag inkább neten szörfölgetésre használnak, a szobájukban biztosan akad TV, DVD-lejátszó, mindegyiknek van mp3-lejátszója, és rendszeresen eljárnak diszkóba, moziba. Ez egy átlagos brit fiatal számára - pontosabban szüleiknek - mintegy évi 9000 fontjába kerül. Évente legalább ezer fontot költenek mobiltelefonra, mp3-lejátszókra, és zeneletöltésekre, 240 fontot fodrászra, 300 fontot sportra, de még ezeket is felülmúlja a mozira, bulikra, és ruhákra fordított összeg. Akadnak olyan termékek, amelyeket manapság olcsóbban lehet beszerezni, mint a hetvenes években, például ha a játékkonzolokra, vagy egy hifire gondolunk, míg egyéb termékek, szolgáltatások ára emelkedett. Ma egy mozijegy átlagosan 7 fontba kerül, míg 1975-ben 4,8 fontot kértek érte, de a sör is drágult azóta. Tendencia az is, hogy egyre fiatalabb korban kezdenek pénzt költeni a fiatalok. Ma már egy hat-hét éves gyerek is pénzt ad ki például egy-egy mobiltelefonra letöltött csengőhangért, vagy játékért. (Pénzcentrum)

 

Na az ilyenek miatt hívom én Nagy Britanniát Lufilandnak. Luftballon gazdaság luftballon pénzzel. Nyugodtan lefeleződhetnek az árak és a bérek, plusz még a font is. Miközben 250 ezer forintnyi egy átlagos brit tinédzser havi zsebpénze, addig egy átlagos magyar családnak két gyerekkel sem jut ennyi összjövedelem havonta. Pffff…

 

 

A brit és írországi lakásárak tíz év alatt négyszereződtek

 

 

 

PS: I owe you nothing (by Bros) Klikk!!!

 

 

 

 

 

2009.03.05. REITett átverés (3) – A legnagyobb spanyol ingatlanalap is befagyott

Nem kerülhették el 2008.08.06. REITett átverés című cikkemben leírt végzetüket a spanyol ingatlanalapok sem.

 

A legnagyobb spanyol ingatlanalapnál is likviditási gondokat szült a befektetők hirtelen, összehangolt tőkekivonása, ami miatt akár két évre is felfüggeszthetik a visszaváltási megbízások teljesítését. Nem kevesebb, mint két évre kéri a hatóságoktól a legnagyobb spanyol ingatlanalap visszaváltásainak felfüggesztését a Banco Santander, miután a mintegy 3.2 milliárd eurós Santander Banif Immobiliaro FII alap tőkéjének mintegy 80 százalékára adtak a befektetők visszaváltási megbízást, amit az alap nem tudna azonnal teljesíteni. A spanyol ingatlanpiaci buborék kidurranása komoly nyomot hagyott a főként lakásokba és kisebb részben kereskedelmi ingatlanokba fektető alap hozamain is, ennek tudható be, hogy a visszaváltások számára időszakosan megnyíló alapot a befektetők megrohamozták. Az alap egyelőre 10 százalékos előleget fizet, az intézkedési terv elfogadását követően pedig további 10 százalékot, de a befektetőknek valószínűleg várniuk kell, míg a befektetésük teljes ellenértékéhez hozzájutnak - írja a Napi a Financial Times nyomán. (2009.02.18)

 

No comment. Az ingatlanalapok nem kerülhetik el végzetüket, a borítékolt csődöt. A befagyott befektetők pedig végezetül a 20-50%-os veszteséget. Inkább nézzük meg, hogyan alakult az augusztusi cikkemben két hazai példaként felhozott "REITett átverés" sorsa.

 

A REIT azaz ingatlanrészvényeket tartalmazo K&H Ingatlanpiaci alap a cikkem óta tovább esett közel 40%-ot, és már csak harmadát éri a csúcshoz képest. Egyúttal abszolút mélyponton van, vagyis minden jelenlegi befektetője, aki a 2002-es indulástól eltelt 7 évben bárhol is beszállt, bukóban van. Mindenki.

 

 

És íme a Budapesti Tőzsdén is forgó Orco. Morgó, kétségbesetten toporgó, lehangoló longoló tulajdonosok befektetése sztornó. A kevesebb mint két éve még 30000 forintos áron magyarokra pirított ingatlanrészvény ára már csak 1000 forint. 30 milliós befektetésből 1 maradt. REITett átverés.

 

 

 

 

 

 

2009.03.03.  Ugye ugye… mondtam én, hogy lombardozik

 

 

Tavaly októberi cikkeimben megpendítettem, hogy Csányi úrnak valószínűleg hitelből finanszírozott OTP pozíciói vannak, amelyek fedezetével és finanszírozásával vélhetően gondba került.

 

PS: Amit pedig Dr.Báró Csányi Sándor az OTP mélyrepülése kapcsán az elmúlt napokban kétségbeesetten bemutatott (felfüggesztési szabály felfelé történő eltörlésének kierőszakolása, MNB zsarolása, spekulációs támadásokról szóló fikciók médiakampánya, pánikszerű OTP sajátrészvényvásárlások, miközben őmaga 12000-en adta el a szerinte 32000-en is alulértékelt MOL részvényeit, stb… csak egy dolgot jelenthet: Csányi Sándor valószínűleg nagyon nagy bajban van. Ilyen kétségbeesett pánikot még nem láttunk tőle. Ha az OTP részvények fundamentuma romlik, akkor azon úgysem lehet tartósan segíteni pár napig tartó puskaporral, médiaakciókkal, sajátrészvényvásárlásokkal, ellenséges spekulációról szóló kamu alibivel. Ha az OTP-re nehéz időszak jön, akkor az árfolyama így is, úgy is esni fog. Ez ellen nem lehet tenni. Ha az OTP illetve Csányi Sándor nem lenne bajban, akkor pedig felesleges ilyen kétségbeesetten pánikolni. Ha jó a fundamentum és biztos a profit és cashflow, akkor elvileg úgyis visszamegy magától az árfolyam a reális szintre. Semmi nem indokolja ezeket a pánikcselekvéseket, hacsaknem maga Csányi Sándor van nagyon nagy bajban. Nem lepődnék meg, ha ez a nagy pánikolása az offshore részvényeinek finanszírozási problémái miatt lenne, aholis a bekalkulálatan árfolyamesés miatt a finanszírozó banknál elolvadt az OTP részvényei vásárlásának és tartásának pénzügyi fedezete. Ebben az esetben minden nap élet-halál harcot vív az OTP vezér, hogy ne kelljen kényszerlividálni a felhalmozott pozícióiból ilyen "nyomott" áron. És esetleg ezért próbálja mindenképp minden erővel és eszközzel megtámasztani az árfolyamot, nehogy őt magát kényszerlikvidálják pillanatnyi fedezet hiányában. Tartósan megtámasztani a részvényt azonban nem lehet. A hélium elillant, a gravitáció mindenképp le fogja húzni a lufit a fundamentális talajra.

 

 

Nos, a napokban megjelent NAPI ONLINE INTERJÚ végén Csányi úr be is vallotta, hogy pontosan erről volt szó, azaz lombardhiteles OTP részvénypozíciói voltak: "Én magam ezért nem csökkentettem egyetlen darabbal sem az OTP-ben fennálló, 3,3 millió darabos tulajdonomat, még ha - az korábbi részvényvásárlásokkal kapcslatos hiteleim fedezetét növelendő- bizonyos eszközeimet, így Mol-részvényeim egy részét el is kellett adnom."  (Az interjú többi részében azt állítja, hogy 150 milliárdos profitja lesz idén az OTP-nek. Végülis, ha 130 forint lesz a frank és a dollár, 200 az euró, akkor még meglehet. De az első két hónapban a devizaárfolyamok alapján kb 500 milliárd mínusznál tartanak.)

 

A lombardozáshoz még csak annyit, hogy ha valakinek egy olyan részvényben volt tőkeáttételes pozíciója amelyik 11000-ről esik 1420-ra, azt 100% hogy kilikvidálták. Bármi is volt a bekerülési ár, már plusz 50% hitelnél is totális tőkevesztéssel végződött. Sőt, könnyen meglehet, hogy Csányi úr minuszba került, és súlyos tartozást hagyott maga után, ha egy szint után már csak a becsület szava volt a fedezet. Még az sem zárható ki, hogy Magyarország leggazdagabb emberéből Magyarország legnagyobb bukását követően Magyarország legnagyobb adósa vált.

 

Nincs olyan sok pénz, amit ne lehetne elbukni. Sőt, hitellel lehetséges még 100%-nál is nagyobbat bukni. Az extrém gazdagok előbb utóbb elbízzák magukat, és egy idő után tévedhetetlennek, érinthetetlennek képzelik magukat, miközben ennek a státusznak az eléréséhez mindig óriási szerencse(sorozat) is kell. Egyszercsak azonban nem lesz szerencséjük, hanem oltári nagy pechjük. És aki tévedhetetlennek gondolta magát, az óriásit bukik. Amiből már soha nem lehet felállni.

 

A válság egyik nagy pozitívuma, hogy a KGBs orosz maffiózó oligarchák is így jártak. Ezeket a világuralomra törő orosz gengsztereket senki nem tudta volna megállítani. Hálistennek saját hibájukból sikerült kivégezni magukat.

 

 

 

És legtöbbje sok milliárd dolláros tartozást is összehozott magának.

 

 

PS: Kicsi a világ. Ezen cikk írása után másnap felismert és leszólított egy orosz ügyfelek pénzét forgató vagyonkezelő. Élve megúsztam. Sőt, mesélt egy kicsit az oroszokról. Ott kezdődik, hogy addig senki nem köt üzletet, amig atom részegre be nem rúgtak veled. (Egyébként van benne logika, mert csont részegen kibontakozik az ember valódi énje.)  A másik, hogy tényleg rengeteg pénzük van, amivel nem tudnak mit kezdeni. Ebből szívesen bíznak bárkire, HA VÁLLALOD A FELELŐSSÉGET. Hogy ez pontosan mit is jelent, azt viszont senki nem szeretné megtudni, így emiatt inkább nem is nagyon mernek kockáztatni a vagyonkezelők. Kétség ne essék, ezek mind politikai-gazdasági maffiózók. Mind azzal kezdi, hogy hogy lehetne az állami, vállalati, önkormányzati pénzeket úgy megforgatni, hogy a haszon az ő privát számlájukra kerüljön. És mesélt még egyéb orosz nyalánkságokról is, amelyekhez képest Magyarország  a becsület és az ártatlan tisztaság mintaállama lehetne. És mesélt az orosz, ukrán nőkről is, magyar füleknek szintén hihetetlen dolgokat, de az már XXX kategória, ezt a blogot viszont gyerekek is olvashatják.  ;-)

 

 

 

 

2009.02.27.  Már 2009Ft-ot sem ér az OTP

 

 

Még két hónap sem kellett az újévi 2009Ft-os OTP célárfolyamom beteljesüléséhez. Hónapokkal a subprime hitelválság kirobbanása után 2007 nyarán még 10000 forint feletti magaságokban nevetségesnek tűnő, és tőzsdei körökben röhögőgörcsöt okozó 3000 forintos vízióm után mostmár inkább gyomorgörcse lehet az OTP tulajdonosoknak. A 3000 forintos szint elérése után év elején stílusosan 2009 forintra finomított célárfolyamom elérésével meg sem állt a 30%-os esésnél, hanem folytatólagos lendülettel le is feleződött, és 1420-ig esett. Egyelőre.

 

Néhány haver, ismerős és ismeretlen kérdezi, hogy most 2009Ft alatt akkor mostmár érdemes-e venni? Nem! Nem! Nem! A célárfolyamom nem azért 2000-3000 forint, mert ez lehet az alja, hanem mert ez lehet a teteje. Az OTP részvények történetében ez a fejezet nem most ősszel kezdődött, hanem 2007.március 12-én. És nem akkor fog véget érni, amikor már rettenetesen alacsonynak tűnik a részvényárfolyam, hanem amikor a bankrészvények a világban újra jó befektetésnek fognak számítani, azaz legalább 10 év múlva. De addig a banki iparág és a bankrészvények süllyedő hajók flottája. Vannak sérülékenyebb, és vannak strapabíróbb hajók, de végül szinte az egész globális flotta el fog süllyedni az évekig viharosan háborgó tengeren. Elvégreis nem a strandokon talponálló vattacukor árusok kerültek válságba, hanem a globális bankrendszer. 

 

Vagyis sehol sincs értelme belevenni a bankrészvényekbe. Elég megnézni a hazugságait általam végigkommentált Citibankot az elmúlt két évben. Bárhol is vett bele az ember, bármilyen alacsony áron, a pénze 80-90-97%-át elbukta. És már sosem fogja visszanyerni.

 

A Citibank részvények már csak másfél dollárt érnek. Nincs esély a feltámadásra.

 

 

 

Az OTP fundamentumaiban képződött lufi elkerülhetetlen leeresztését már 2008.10.19. Srácok, itt a 3000es OTPm cikkemben vázoltam. Természetesen a banküzem tízszeres nagyságrendű tőkeáttétele miatt nehéz pontos számszerű prognózisokat adni ebben az iparágban, a számvitel is csak sötétben tapogatózik. Sőt, mint láthattuk a világ vezető bankjai úgy manipulálnak és hazudoznak a számviteli beszámolóikban, ahogy nem szégyelnek. Nem hinném, hogy a magyar bankvezetők különbek lennének tőlük. Aztán persze a bili előbb utóbb úgyis kiborul, amikor a virtuális számok mögül egyszercsak elfogy a valódi pénz.

 

Az OTP profitábilitásának általános, természetes és kényszerű zsugorodása mellett két egyre kézzelfoghatóbb konkrét tétel borzolhatja tovább a kedélyeket. Az ukrán leánybank bedőlése, illetve a magyarországi frank alapú hitelek banki devizapozícióin halmozódó veszteség és finanszírozás igénye.

 

A kilátástalan helyzetbe került ukrán leánybank így vagy úgy, de végül több száz milliárd forintos veszteséget fog okozni az OTP-nek. A bank megvásárlása drága volt, és komoly pénzeket pumpáltak bele, az üzleti model viszont rossz volt és felelőtlen. (Az OTP 2006-ban vásárolta meg a Raiffeisentől 650 millió euróért. Augusztusban 120 millió euróval emelte meg ukrán bankja tőkéjét, és szeptember végén további 1,8 milliárd euró hitelt nyújtott. Vagyis ezt jól elkúrták Csányi papáék. Nem kicsit. Nagyon. Az összeomlás előtti utolso pillanatban még belepumpáltak 2 milliárd (tonna) eurót a feneketlen kútba, hogy az is odavesszen.) Így összesen 700 milliárd forintja áll benne az OTP-nek ukrán leánybankjában, ami akár mind odaveszhet. De még jó esetben is (több) száz milliárd forintos nagyságrendű veszteséget okozhat az ukrán bank 700 milliárd feletti jórészt törleszthetetlenné vált hitelkitettsége, illetve ezáltal maga az ukrán bank elértéktelenedése. A befektetett tőke nagy része elúszhat, és örülhet az OTP, ha nem kényszerül még újabb (feneketlen kútba dobandó) pénzekkel még további veszteségeket finanszírozni Ukrajnában.

 

A dollár árfolyama ukrán hrivnyában

Évekig tartó stabilitás után összeomlott az ukrán pénz, és mostmár kétszer annyit hrivnyát kell adni egy dollárért, mellyel helyi viszonylatban a [svájci frank magyarországi diadalútjához hasonlóan Ukrajnában dollárban denominált] dollárhitelek értéke is megduplázódott, jórészt visszafizethetetlenné válva.

 

 

Ami pedig a magyarorszagi frank alapú hiteleket illeti, mint azt októberi cikkemben írtam: "tessék csak szépen fizetni a veszteségeket, úgy ahogy minden más spekulánstól is bevasalják a margin számlán. Spekuláltak a bankok, úgyhogy tessék állni a veszteséget. A bankoknak is, és az ügyfeleknek is."  Vagyis ezen kettős fronton nemcsak arról van szó, hogy svájci frank árfolyamával az ügyfeleknek emelkedik a HAVI törlesztő részlet, hanem arról is, hogy a banknak az árfolyamveszteség a TELJES HITELÖSSZEGEN AZONNALI veszteséget okoz, amely veszteségeket azonnal kénytelen elszenvedni, és addícionális készpénzzel finanszírozni derivatív pozícióit a bankközi devizapiacon. (Akárcsak egy mezei spekuláns a határidős bux piacon, ha tartani akarja a veszteségbe csúszó pozíciót, akkor pénzt kell neki betolni.) A bank árfolyamvesztesége tehát a teljes hitelösszegen azonnal, készpénzben jelentkezik, amit saját szakállára és számlájára kell állnia és finanszíroznia, hiszen nem tudja azonnal az ügyfelekre hárítani, nem mondhatja a bérből és fizetésből élőknek, hogy az eddigi havi 100 ezer forint helyett 140-re emelkedő törlesztő részlet mellett még toljanak be fedezetként több millió forint készpénz is, hiszen nincs is miből, és nem is erről szól egy prudens bank lakáshitel szerződése. Ezt a bank általi azonnal és készpénzben elszenvedett veszteséget, majd csak a havi törlesztő részletekben a futamidő hátralévő éveire, hónapjaira elosztva fogja tudni behajtani az ügyfelektől… ha tudja. Itt alapvető, tankkönyv szerinti banküzemi kockázatokról van szó, amelyekkel elvileg minden banknak tisztában kellene lennie.

 

A magyarországi bankok az erdetileg éveken keresztüli 150-170 forintos frankárfolyamokon folyósított kb 5000 milliárd forintot kitevő svájci frank alapú hiteleiken a mostani 200-as árfolyamnál 1000-1500 milliárd forintnyit buktak el a frank árfolyamának emelkedése miatt. És minden további 10% forintgyengülés / frankerősödés nagyjából újabb 500 milliárd forintnyi veszteséget okoz. Az OTP vesztesége piaci részesedése alapján eddig nagyjából 300-500 milliárd forint lehet a devizahitelekhez kapcsolodó devizapozíción. Ráaadásul természetesen a veszteséget dollárban vagy euróban kell finanszírozni a nemzetközi devizpiacokon.

 

 

 

Ez a frank alapú hitelekből eredő banki devizapozíciós probléma és veszteség azonban egy újabb kritikus problémát eredményez(het). Méghozzá azt, hogy egy szint után maga a bank is fedezetlenné, inszolvenssé válhat. A devizában denominált lakáshitelek emelkedő frankárfolyama miatt ugyanis egy az egyben emelkednek a bank kötelezettségei, veszteségei, forrásai, mizöben eszközeinek valós értéke [az ingatlanfedezetek, illetve az adósok jövedelmi helyzetéből eredő törlesztőképesség] ezzel nem tud lépést tartani, illetve netán még csökken is.

 

Egy tipikus hétköznapi példa: 150 forintos frankárfolyamon 15 millió forintnyi frankhitellel + 5 millió önerővel vesznek egy 20 milliós házat. Ha a frank árfolyama felmegy 220-ra, akkor az eredetileg 15 milliós hitelkötelezettség felmegy 22 millióra. Vagyis a hiteltartozás összege nagyobbra hízott, mint a ház értéke. Arról nem is beszélve, hogy az ingatlan valós értéke lehet, hogy már nem ér 20 milliót, hanem csak 18-at. Ha pedig nem marad más, csak a kényszer elárverezés, akkor lehet hogy 15 millióért sem lehetne eladni a piacon. Az alaphelyzet HITEL < INGATLAN reláció megfordult HITEL > INGATLAN relációba. A fedezett, biztonságosnak vélt hitelezés részben fedezetlen, veszteséges hitelezésbe borult. A bank ezen a hitelen fedezetlenné vált, 7 millió forintot vesztett a hitelhez kapcsolodó devizapozícióin, és ha az ügyfél nem tud, vagy nem is nagyon akar fizetni – Hiszen mi értelme 20 évig nyögni 22 milliós hitelt kamatostul egy 15 millió értékű házért? Jobban jár, ha hagyja bukni az 5 millió önerőt és a házat. – akkor valószínűleg soha nem tudja teljesen bevasalni ügyfelén a tartozást, és végérvényesen több milliós veszteséggel végződik a bank számára a hitelügylet.

 

Ilyen deviza alapú hitelekből áll össze a bankok hitelportfóliójának jelentős része, vagyis a probléma nemcsak mikroszinten, hanem a magyarország bankrendszer egészében jelentkezik. Egy árfolyamszint után így az alaphelyzetben ESZKÖZÖK > FORRÁSOK közötti különbség nemhogy lecsökken, de meg is fordulhat, olyannyira, hogy a bank eszközeit meghaladó kötelezettségeire már a bank saját tőkéje sem nyújt fedezetet. A bank több pénzzel tartozik másoknak, mint amennyivel a banknak tartoznak és képesek fizetni mások illetve maga a bank. A bank ekkor elviekben inszolvenssé válik, aminek következményeként a bankrendszer többi szereplője nem fog többet vele fedezetlen tranzakciókat kötni, és a bank rövidesen csődbe megy. Rosszabb esetben pedig a betétesek is megrohamozzák a bankot, és akkor még nagyobb pusztulással végződik a történet.

 

Ilyen kritikus inszolvencia a magyar bankrendszert azert egyelőre még nem fenyegeti. (Az OTP által is érintett ukrán bankrendszert azonban igen, ugyanis ott a frank helyett divatosabb dollár alapú hitelek értéke duplájára nőtt az ukrán hrivnya dollárral szembeni lefeleződése által.) Ráadásul ezért is tukmált ránk az IMF és az EU 20 milliárd dollárt és eurót, hogy a magyar bankrendszer devizapozícióit ebből biztonságosan meg lehessen támogatni, és véletlenül se sodorják bajba a magyaroszági bankok külföldi partner- és anyabankjaikat.

 

Ugyanakkor azért a magyar bankrendszerben ha nem is életveszélyes, de jelentős veszteségek képződése van folyamatban, mellyel megbillen eddigi fedezettségük, és elégtelenné válik saját tőke ellátottságuk. A devizakötelezettség állomány növekszik, miközben az eszközállomány romlik, emiatt a saját tőke ledarálódik, és a banki tőkeáttétel túlságosan magassá, kritikussá válik, a bankok tőkemegfelelési mutatói a kívánatos szint alá csökkennek. Alárendelt kölcsöntőkével, jegybanki refinanszírozással, állami garanciákkal lehet turbózni a bankokat, de a globlis pénzügyi rendszer aggódo szereplői addig nem fognak érdemileg üzletelni egymással, amíg egy bank fedezettsége, szolvenciája megkérdőjelezhető. A világ bankjait fel kell tőkésíteni. Amíg ez nem történik meg, addig nem fog helyreállni a bizalom, és elmúlni a globális bankválság. Előbb utóbb a magyarországi bankok is tőkeemelésre fognak szorulni, hogy megőrizhessék globális klubtagságukat.

 

Az OTP esetében, ha csak az itt taglalt két tételt nézzük, Ukrajnán és a svájci frankon jelen állás szerint bukott nagyjából 500 milliárd forintott. (Ez az egyenleg persze a jövőben akár javulhat is, de tovább is romolhat.) Vagyis a korábban előre valószínűsített problémák hip hop hirtelen meg is érkeztek a "semmiből", és néhány hónap leforgása alatt az OTP nagyjából elbukott 500 milliárd forintot,  azaz saját tőkéje felét. És ez még egy viszonylag korrekt becslés a jelenlegi helyzet alapján. Ha az Ukrajnába pumpált 2.5 milliárd euró mind odaveszik, és a forint még 10-20%-ot tovább gyengül, akkor az 1100 milliárd forintos saját tőkéjét teljesen elbukja az OTP, és inszolvenssé válik. (A gyorsjelentés számaival különösebben felesleges foglalkozni. Az csak mókushülyítés. Az összes létező impresszívnek tűnő, de valójában  irreleváns információval telerakosgatták, miközben a kritikus információkról nem találunk benne érdemi adatot. Persze, hiszen szigorúan titkolják, nehogy számszerüsíteni lehessen, mekkora is a baj. Esetleg kérjük ki egy Citibank részvényes véleményét, vagy bármelyik más nyugati bank részvényesét. A fél évig jelentéktelennek titulált veszteségekből mára több mint ezer milliárd dolláros bukta lett.)

 

A magyarországi és régiós bankrendszerrel együtt exponenciálisan növekedett az OTP bankcsoport mérlegfőösszege is az elmúlt 10 évben:

 

 

 

 

OTP

csoport

 

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

 

 

Mérlegfőösszege

millió Ft

 

1.767.549
1.931.272
2.127.158
2.390.120
2.758.606
4.162.359
5.215.902
7.097.426
8.461.874
9.442.328

 

 

 

 

A valóságban azonban a mennyiséggel nem tudott lépést tartani a minőség. A mérleg hatalmasra hízott, de lezüllött.

 

Mivel az OTP mérlegfőösszege 9-10 billió [10,000,000,000,000] forintra lett hízlalva, ezért a saját tőke lefeleződését jelentő 500 milliárd forint tőkevesztést előbb utóbb friss részvényesi tőkével kell pótolni. Tőkeemelés nélkül a bank tőkeellátottséga nem megfelelő, a globális klubban nem fogják engedni asztalhoz ülni azokat a játékosokat, akiknek nincs elég saját zsetonja. Sőt, a helyzet további súlyos durvulásával akár inszolvencia határára sodródhat a bank, amivel elkerülhetetlenül kényszerű tőkeemelésre szorul. (Ez utóbbi forgatókönyv a jelenlegi részvényesek teljes lenullázását jelentené.)

 

Ha tőkeemelésre kerül sor, az azt jelenti, hogy a részvények száma várhatóan nagyságrendileg megduplázódik, felére hígítva az eddigi tulajdonosokat és lefelezve a részvények esetleges jövőbeli upside potenciálját. Ezzel a részvények reális fundamentális értéke már az 1000 forintos szinthez kerülne közelebb. De valójában már értelmetlen reális értékről beszélni, mert egyszerűen nem szabad bankrészvényt, igy OTP részvényt sem venni. Jobb ha évekig messziről elkerüljük a bankpapírokat, mert bármennyi pénzt el lehet bukni, ha egy tízszeres tőkeáttétellel rosszul működő fekete dobozba dobálja bele az ember.

 

 

 

PS: Vállalati hitelezés

 

Természetesen a vállalati devizahitelekkel is lesznek problémák a forint mélyrepülése és a súlyos recesszió miatt, de azért a vállalati hitelezésre nem volt annyira jellemző a mostani problémák velejét okozó svájci frankosítás.

 

 

Ráadásul egy vállalkozás számlájáról jóval egyszerűbb szó nélkül leemelni a pénzt bankon belül, mint behajtani egy munkanélkülivé váló kisembertől. Kilakoltatással járó tömeges elárverezések pedig szóba sem jöhetnek Magyarországon. A kilátástalan helyzetbe került kisemberek bedőlő hiteleit a bankoknak kell lenyelni.

 

 

 

 

2009.02.26. Busójárás

 

A hétvégi körkapcsoláshoz egy kis kikapcsolódás:

 

BUSÓJÁRÁS VIDEÓ: Ez a manus annyira hülye, hogy már vicces. J

 

 

 

 

 

2009.02.25. Körkapcsolás

 

Egy kis év eleji körkapcsolás a számomra mértékadó szokásos arcoktól. Klikk a nevekre, cimkékre!

 

MARC FABER  -1-  -2-  -3-  -4-  -5-  -6- 

 

SOROS GYÖRGY  CNBC   Bloomberg

  

JOSEPH STIGLITZ  CNBC   Bloomberg

 

ROBERT PRECHTER

 

JOHN BOGLE

 

WILLIAM POOLE

 

MORT ZUCKERMAN: Ez egy pörgős fél órás beszélgetés volt a milliárdos ízég vérig gyakorlati üzletemberrel. Sajnos a teljes interjut nem talaltam meg a weben, csak ezt a zanzát. 

 

NIALL FERGUSON (világválság történész szemmel)  Video1  Video2

 

 

PS: Jimmy papa ehavi ostorozását már a Bush/Obama cikkem végén tálaltam. J

 

 

 

 

2009.02.24. "Csak össze ne omoljon!" – Összeomlott a kanadai tőzsde

 

  A Kanadai tőzsdeindex és Wayne Gretsky

 

Mivel torontói tudosítónk, Csaba jóvoltából újra szóba került Kanada, idézzük is fel, hogy mit is írtunk itt róla 2008. nyarán:

 

2008.06.04. Van olyan ország, ahol nem hazudnak    Kanada recesszióban cikkünkben Csaba betekintő elemzését az alábbi bevezetővel kommentáltam: "Na most ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy ugye Kanada rendelkezik a vilagon a legnagyobb nyersanyag- és ásványkinccsel, amely termékek ára az egekben van. És még így is úgy tűnik, hogy recesszióba csúszott. Amerikában meg úgy tagadják a recessziót, és manipulálják a statisztikát, mint iszlám terroristák a holokausztot. Még hogy nincs recesszió az USÁ-ban??? Ha Kanadában enyhe gazdasági visszaesés van, akkor USÁ-ban már a dögvész pusztít." Pár nappal későbbi 2008.06.10. Csúcson a kanadai tőzsde bejegyzésemben pedig ismételten felhívtam a figyelmet, hogy mekkora ellentmondás van a kanadai gazdaság és a kanadai tőzsde között, hiszen a recesszió híre után pár nappal új csúcsot döntött a kanadai tőzsdeindex: "És hogy mennyire forró ez a kanadai pite, a több mint egy éve tartó hitelválság, és fél éve tomboló amerikai horrorcunami hírözön ellenére, a napokban új csúcsot ért el a kanadai tőzsde."  És úgy tűnik napra pontosan, a kanadai tőzsde abszolút csúcsán adtam Wayne Gretsky szájába, hogy "Csak össze ne omoljon!" 

 

És aztán össze is omlott. Az torontói index 15154 pontról 7566-ra feleződött. Csabával tulajdonképpen folyamatos kapcsolatban vagyunk, így a lejtmenetben arról diskuráltunk, hogy mivel semmi támasza és bázisa nem volt a bull trendnek, csak nyílegyenesen menetelt felfelé a tőzsde 6 éven keresztül bármiféle lényegi korrekció,konszolidáció, erőgyűjtés nélkül, ezért első nekifutásra simán lefeleződhet az index. A napokban pont meg is lett a felezés.

 

Röviden a lényeget újrasommázva Csabától azt is megtudhattuk, hogy Kanada gazdaságának két motorja volt: Kelet a detroiti autógyártásba van integrálva, Nyugat pedig a nyersanyagok és az olaj Kánaánja. Nos, mint borítékolható volt, mindkét motor lerobbant. A detroiti autógyártás már évek óta csőd szélén szédeleg, és valójában jelenlegi állapotában életképtelen. A válság meg fogja adni a kegyelemdöfést, és végre szét fogja zúzni az életképtelen üzleti model alapján termelő amerikai autógyártást, és új alapokon egy lényegileg jóval szerényebb, de kényszerűleg hatékonyabb iparággá fog átalakulni. A nyersanyag- és olajlufi pedig kidurrant, az árjegyzések leharmadolódtak, lenegyedelődtek, az iparági profitok emiatt letizedelődtek. Végetért a "dől a lé korszak" Kanadában, szerényebb idők jönnek.

 

 

 

 

2009.02.05. Kanadai tudósítónk jelenti – Nortel, Kanada büszkesége

 

Kanada egyik legnagyobb vállalatának, a Nortel Networks csődjéről kanadai tudósítónk, B. Csaba írását olvashatjuk:

 

 

Sokan kerdezik, hogy hogyan juthatott ide Kanada egyik legnagyobb cege (2000 vege fele - a dotcom lufi kipukkanasa elott - a torontoi tozsde ertekenek 1/3-at kepezte, akkor 124 dollart ert egy reszveny, a lufi kipukkanasa utan 70 centet, ma 1 centet - vagyis semmit).

 

Az egesz valamivel tobb mint 100 eve kezdotott, amikor a Bell telefontarsasagbol kivalt ez a leanyvallalat, hogy gyartsanak mindenfele telefonokat. Ez volt a Northern Electric. Ki gondolta volna akkor, hogy 100 evvel kesobb lesz egy lufi (amit eppen dotcom-nak hivnak) es a ceg 400 milliard dollart fog erni, ami aztan szepen el is parolg, 60 ezer munkahellyel egyutt. Es ez csak a veg kezdete volt.

 

 

 

Rengetegen vesztettek a kirugottakon kivul is: befektetesi alapok, nyugdijalapok, kis es nagyreszvenyesek, alapitvanyok, stb. Hatalmas ez a szam: a kanadai eves GDP 1/3-a tunt el egyik naprol a masikra. Virtualis penz ami soha nem is volt? Lehet, de ezek akkor is brutalis szamok.

 

A dotcom lufi kipukkanasa ota tart a ceg agoniaja, pedig rengeteg lehetosege volt, hogy talpra alljon - az olcso hitel meg a legrondabb bekakbol is hipp-hopp hercegeket csinalt - de a Nortel meg erre a "bravurra" sem volt kepes. Erre jott meg egy kis zaftos konyvelesi botrany - amit szerintem a mai napig nem bogoztak ki teljesen - de ez valahol mar teljesen mindegy, mert jan. 14-en az Egyesult Allamokban, Kanadaban es Nagy Britanniaban a Nortel csodvedelmet kert: vege az agonianak. Rengeteget lehet olvasni a Nortelrol, tovabbi pontos/pontatlan adatok tomkelege mindenutt elerheto, szoval ezekkel nem is farasztanek senkit. Itt van egy remek blog, aki szeretne erdekeseket megtudni egy ott dologozo blogjabol: http://nortelinsider.wordpress.com/

 

Inkabb szemelyes elmenyeimrol irnek, egesz pontosan nehany dologrol, amiket olyan emberektol halottam akik a Nortelnel dolgoztak (dolgoztam legalabb egy tucattal), esetleg volt Nortel reszvenyuk es reszt vettek a reszvenyesek pereben - ami a konyvelesi "pontatlansagok" miatt zajlott le. Neha ezek a szemelyes kis tortenetek - annak ellenere, hogy csak a vallalat egy kicsi szegletebe engednek betekinteset - sokkal pontosabban/oszintebben leirjak, hogy mi is tortent, mint a sok vallalati maszlag (ertsd Corporate PR - amirol Attila is mar ezerszer levette a keresztvizet).

 

Egy egyiptomi sraccal dolgoztam egy nagy penzugyi cegnel, 2002 kornyeken. O is software-es mint en, es ot is lapatra tettek mikor a tobbi 60 ezret 2001 vege fele. O kihuzta a vegsokig, az akkori elbocsatasi hullam legvegen tavozott. Az erdekes az O eseteben, hogy O nem a termelo reszlegeken dolgozott, hanem belso fejleszteseken, statisztikakon. 99-2000 kornyeken kezdett el dolgozni egy belso audit-on mint csoportvezeto, egesz pontosan a termek-fejlesztesi (hardware es software), ezen termekek ertekesitesi es tanacsadoi lanc auditjan. Figyelem: 99-2000-ben kezdtek el azon gondolkodni, hogy hiaba a nagy bevetelek, ha tul sokat koltenek. A srac azt mondta, hogy az elso szamokat nem hittek el a fejesek. Az allandoan elso osztalyon repulo es 5 csillagos szallodaban megszallo tanacsadok, a hatalmas fejlesztesi kozpontok koltsegei: ingatlanok megvasarlasa, atalakitasa es azok felszerelese, stb. megjelentek papiron (the shit hit the fan :(. A Nortel-nek egyfolytaban az volt a gondja, hogy nem voltak kepesek nyereseget felmutatni. Persze ekkorra ezek a jelentesek mar keson jottek. Ezt hivjak errefele Post Mortem Analysis-nak :)))

 

Egy mostani kollegam Ottawa-i (meg mindig van neki 2 db reszvenye). O "osi" Nortel reszvenyes es reszt vett a konyvelesi perben. O meselte, hogy felepitett a Nortel Ottawaban egy K+F parkot. 10-12 epulet, osszesen 200e nm-en. Az egeszet fel is szereltek a legujabb eszkozokkel. Az ember esze megall, hogy micsoda csucstechnikat halmoztak fel: egy urkozpontot is uzemeltethettek volna ott. Jelenleg csak a felet hasznalja kb. 4000 ezer ember. A csucson itt 20e-n dolgoztak, egyes reszeiben sosem dolgozott senki, mert beutott a dotcom krach. Megintcsak a pazarlas. Persze ez csak egy a sok epulet kozul. A legnagyobb torontoi ingatlanjukat egy par eve mar eladtak, a Calgary-i 30 hektaros K+F kozpontot nyaron zartak be. Aztan eladtak a 75e negyzetmeteres, 4 epuletbol allo montreali kozpontot. Es ezen kivul van meg a Nortelnek 30 E-Amerikai varosban valamilyen igatlana, amik most mind sokkal kevesebbet ernek, ugyanakkor hatalmas penzekbe kerul a fenntartasuk ma is.

 

Azt is mondhatnank, hogy ezek nem meglepo dolgok, sok helyen pazaroljak a penzt, vagy vagnak bele nem a ceg profiljaba illo tevekenysegekbe, persze nem ekkora mertekben, de ilyesmi megtortenik. A legerdekesebb kerdes az egeszben tobbek kozott az, hogy hogyan volt kepes egy ilyen ceg 400 milliard dollart erni egy adott pillanatban, egy olyan ceg aki sosem tudott komoly profitot felmutatni... Hogy nem vette ezt senki sem eszre? A kovetkeztetesek levonasat inkabb Attila-ra hagyom. Az en kovetkeztetesem (Post Mortem Analysis) csupan ennyi: ha 10 evvel ezelott az ember piat vett volna Nortel reszveny helyett ugyannyi penzert, es meg is itta volna mind, akkor is tobb penze lenne, mert az ures uvegek tobbet ernenek :)

 

B. Csaba, Kanada

 

 

 

 

2009.01.20.  Vége a majomparádénak:  "Utánam a vízözön"

 

Amerikában tényleg bármi lehetséges. Jessie Ventura pankrátort kormányzónak választotta Minesota állam népe. A jól időzített Terminátor 3 kampányfilmmel pedig Schwartzenegger Kalifornia kormányzója lett. Az ismertség, népszerűség elsöprő hatású ingyenes reklámkampányként vonzza magához a szavazatokat az Amerikai Egyesült Marketing Államokban. Ezekután már nincs is mit csodálkozni, hogy a világ egyik legbutább emberét, George W. Busht 2000-ben – példátlan választási visszáságok közepette – megválasztották elnöknek apja viszonylag sikeres 12 éves alelnökségének és elnökségének köszönhetően. (És ez a jelenség most is majdnem visszaköszönt, hiszen a 8 évnyi aranykorban elnöklő rendkívül népszerű, karizmatikus egyéniségű Bill Clinton jellemtelen, szürke egyéniségű, semmitmondó felesége, Hillary Clinton is nagy esélyese volt az elnöki széknek. És akárcsak a Bush klán, ugyanúgy a Clinton klikk pozíció is olyannyira erősek az amerikai politikában, hogy végül tulajdonképpen Hillary & Co. lett az Obama kormány második frontembere.)

 

Ami viszont felfoghatatlan, hogy miután a korábban ismeretlen ifju Bushmanról rövidesen kiderült, hogy tényleg egy Paprika Jancsi, egy buta tökfej, akit az egész világ kiröhog, és majomnak tart, ennek ellenére ezt az eddigi legbutább elnököt még újra is választották. Döbbenet, hogy ez Amerika. (Ezekután milyen magas röptű színvonalat is várhatunk más országoktól… pl Mogyoróországtól?)

 

Az erkölcsi és szellemi mélyrepülésen kívül azonban óriási károkat okozott a Bush éra. 8 évre megállt az idő. Sőt, egyes dolgok tekintetében 8 évvel korábbi szintre süllyedt vissza Amerika, amit visszatornázni újabb 8 évig fog tartani. Bush tulajdonképpen a republikánus olaj- és fegyverlobbi bábja volt, a gazdag amerikai arisztokrácia háttérből madzagon rángatott gyenge kezű buta helytartója, akiknek érdeke a status quo fenntartása, a reformok, a fejlődés, a társadalmi evolúció elfojtása. Az amerikai társadalom alapvető problémáinak, feszültségeinek, kihívásainak kezelése helyett adócsökkentés a gazdagoknak, FEGYVERKEZÉS, exit stratégia nélküli véget nem érő felelőtlen HÁBORÚK inditása és fenntartása a közel-keleti olajtérségben. Az OLAJLOBBI végletekig történő kiszolgálása, a nyolcvanas évek óta befagyasztott energiapolitika fenntartása: az olaj árának szándékos állami felhajtása, a stratégiai olajkészletek folyamatos felhalmozása új amerikai olajmezők és finomítók megnyitásának evtizedek óta tartó tiltásával párhuzamosan, (amelyet anno még az idősebb Bush alelnök adminisztrációja tiltott meg.)

 

De ezen a fő csapásirányon kívül is minden fronton óriási károkat okozott a Bush éra. Az elmúlt 30 évben szinte csak republikánus elnökök által kinevezett ortodox bírókból álló Legfelsőbb Bíróságban a 80 éves, szinte élő halottként is hatalmához végletekig ragaszkodó, a haláláig lemondani nem hajlandó makacs, szenilis, zombi vénember Rehnquist főbíró és társai szavazatai döntöttek 300 millió amerikai életéről és haláláról sokszor egyetlen szavazati többséggel. Évtizedek óta megállt az idő az amerikai jogban, mely kihat az egész világ jogi viszonyaira. És évtizedek kellenek mire ez az ultrakonzervatív elsöprő republikánus többség kihal onnan. Még kifüstölni sem lehet őket, csak ha meghalnak. (Rosszabbak mint a magyarországi nagy túlélő kommunista klánok.)

 

A legfontosabb társadalmi problémák, az egészségbiztosítás hiánya, a nyugdíjrendszer és a gyógyszerkassza kihívásaival kapcsolatban lényegében semmi előrelépés nem történt. A tudomány, a kutatás-fejlesztés 8 évig volt kivéreztetve Bush alatt:  http://index.hu/tudomany/obatud0120/   

 

UTÁNAM A VÍZÖZÖN

 

Ami pedig a gazdaságot illeti, mindenki láthatja mit művelt a 8 évnyi Bushmankodás: Amerikát és a világot a Bush adminisztráció hatalmi regnálása és wall streeti összefonódásai az elmúlt félszáz év legsúlyosabb gazdasági válságába lavírozta bele. Majd miután 2007. márciusában egyértelművé vált, hogy kiborul a bili, és ömleni fog a szar mindenfele, akkor fél évig tudomást sem akartak venni róla: "Subprime is no problem." Hallgassuk csak meg még egyszer EZEN A VEDEON, ahogy Bernanke, Paulson és Bush szőnyeg alá söprik a válságot és a képünkbe hazudnak. Másfél évig nem tettek semmit a válság ellen, arra bazírozva, hogy nem omlik össze a gazdaság az elnökválasztásig, miközben már réges rég cselekedni kellett volna, amikor még jóval kezelhetőbb lett volna az egész. Ehelyett másfél év semmittevés, majd az elnökválasztás után katasztrófális pánikreakciókba kezdtek, ami nemhogy a kilábalás felé, hanem a válság súlyos elmélyülése felé hatnak.

 

A Bush korszak minden gazdasági tartalékot felélt. A költségvetés szufficites (pozitív bevételi) egyenlegét szinte katasztrófális hiányra züllesztette. A 2000-ben még történelmi lehetőségeket hordoző költségvetési szufficitet felelőtlenül elpazarolta kontrollálhatatlan háborús költségekre, gazdagokat támogató adócsökkentésekre, vagy például az olajimport évekig irreálisan magas árával ezer milliárd dolláros kárt okozva Amerikának. Az ország eladósodottsága óriási, a hiteleket tulajdonképpen nem tudják visszafizetni, a hitelezők már több mint ezer milliárd dollár veszteséget szenvedtek el emiatt. Az államadósság az utóbbi idők értelmetlen, feneketlen kútba dobált pénzeket jelentő stimuláló csomagok által órásira fog duzzadni. Már kérdésessé válhat, hogy lesz-e egyáltalán elég befektető, aki hajlandó hitelezni és finanszírozni ekkora adósságot. Az amerikai bankrendszer gyakorlatilag az összeomlás szélén szédeleg, mert katasztrófális hozzá nem értéssel nem tudták időben és hatékonyan megelőzni illetve orvosolni a problémákat, és már csak a FED 1500 milliárdos fedezetlen pénznyomtatása tartja életben, miközben a bankok tulajdonképpen elbukták saját tőkéjüket, és már rég fizetésképtelenek lennének. A munkanélküliség duplájára nőtt. 2 millió ember feje fölül árverezik el a házát. Az egy évig tartó kormányzati huzodozással szemben már több mint egy éve recesszióban van a gazdaság. A tőzsde 11 éves mélypontra esett, a részvényekben megtestesülő vagyon lefeleződött. Az amerikai autóipar évek óta a csőd szélén táncol, valójában jelenlegi állapotában életképtelen. Legmegdöbbentőbb, hogy mindezen rémségek a dollár száz éves mélypontjával párosulnak, vagyis valójában az amerikai gazdaság nemzetközi versenyelőnye soha nem volt még ilyen kedvező, mint most. Vagyis még hátszélben is képes volt zátonyra futtatni az amerikai gazdaság hajóját Bush kapitány legénysége. Katasztrófa és csődtömeg minden, amit ezek maguk mögött hagynak.

 

 

 

Az új demokrata Obama kormánynak már semmi tartaléka nem maradt, mivel katasztrófális gazdaságot, romokban heverő bankrendszert, brutális költségvetési hiányt, gigantikus adósságot és csődtömeget örökölt. Nincs semmilyen mozgéstere. Minden puskaport értelmetlenül eldurrogtatott a Bush adminisztráció.

 

Sajnos azonban nemcsak puskapora, de friss szellemi tőkéje sincs az Obama kormánynak. Hiszen kit is tett meg Obama pénzügyminiszterének? Timothy Geithnert, azaz a New York FED elnökét, az amerikai jegybankrendszer második számú vezetőjét, amely intézmény legfőbb feladata lett volna megőrizni az amerikai pénzügyi rendszer stabilitását. Ehelyett azonban a FED trágyában gazdag táptalaján az elmúlt fél évszázad legnagyobb pénzügyi és gazdasági válságába lavírozta bele Amerikát és a világot Tim Geithner vezetésével. Vagyis, akárcsak Paulson esetében, megincsak egy olyan emberre bízták a válságkezelést, a válságból való kilábalást, aki az egyik legfőbb okozója az egésznek. Úgy látszik az amerikai politika (is) képtelen tiszta lappal újrakezdeni valamit, és nem tud elszakadni a befészkelődött klikkektől. Lásd Bush klán, Clinton klán, vagy a negyven éve a hatalmi krémbe bebetonozódott Dick Chaney vagy James Baker őskövületek és holdudvaruk, illetve a Wall Street és a Treasury összefonódásai, Rubin, Paulson és bandájuk.

 

 

PS: És akkor én még finoman fogalmaztam. Jimmy papa szokás szerint még nálam is jobban odapörköl: JIM ROGERS VIDEO

 

 

 

 

2009.01.19. Már a villanyszámlán is spórolnia kell a MOL-nak

 

Tisztelt Munkatársaink!

 

Az energiatakarékosság és a fenntartható fejlődés mindannyiunk érdeke, ennek jegyében számos épületben energia-megtakarítási programot indítottunk az elmúlt időszakban. Szeretnénk tájékoztatni Önöket a központi irodaházak területén hozott néhány alapvető épületi és irodahasználati-szabály változásról. Kérjük az Önök közreműködését energiatakarékossági programunk sikerességéhez, mely eredményeképp együttes erővel akár 15%-kal is csökkenthetjük központi épületeink villamos energia felhasználását!

 

Folyosóvilágítás:  Folyosóvilágítás tekintetében célunk a folyosók világítására használt energia minimalizálása, kényelmi és szükségességi okokból több fokozatos világítás megvalósítása. Ennek érdekében a folyosókon, közlekedőkön a régi kapcsolók mellett megjelentek zöld keretes világításkapcsolók, melyek a takarékos folyosói világítást biztosítják. A folyosók teljes világítása a régi kapcsolók segítségével továbbra is rendelkezésre áll. Kérjük munkatársainkat, hogy a jövőben a folyosók megvilágításához elsősorban a zöld keretes villanykapcsolók által biztosított világítást használják, s csak szükség esetén vegyék igénybe a teljes folyosóvilágítást. Kérjük közreműködésüket, hogy amennyiben indokolatlanul felkapcsolt folyosóvilágítást találnak, azt kapcsolják le.

 

Irodavilágítás:  Központi épületeink nappali irodai világítási elve a természetes világításra épül, azaz a nappali égbolt által biztosított fény hatékony hasznosítására. Az irodai mennyezeti világítás a szükséges, hatóság által előírt világítást valósítja meg, melynek hatása a nappali természetes fény mellett elenyésző. A mennyezeti világítás szórt fényt biztosít a kontraszt- és árnyékhatás-mentes munkavégzés biztosításához. A közvetlen munkaterület világítását asztali lámpatestekkel érdemes kiegészíteni. Az irodai világítást az esti vagy a felhősebb órákban történő időszakokban a mennyezeti és a közvetlen munkaterületet megvilágító asztali világítás összhangja alkotja. Az ablakokon beszűrődő fény a szalagfüggönyök használatával hatékonyan szabályozható. Erős napsütéskor a szalagfüggönyt érdemes úgy beállítani, hogy a fény ne közvetlenül a monitorra vagy asztalfelületre essen, hanem a falakra, ahonnan visszaverődve szórt fényt biztosít a teljes irodában. Kérjük munkatársainkat, hogy a téli időszakban 9:00-15:00 között, a nyári időszakban 7:00-17:00 között az irodai mennyezeti világítást takarékossági okok miatt mellőzzék és elsősorban az ablakokon keresztül érkező fényt használják

 

Az elmúlt években felújított irodákban az irodavilágítást csillárkapcsolóval láttuk el, ezáltal egyes armatúrák vagy armatúra csoportok irodán belül különállóan kapcsolhatóak. Kérjük azon irodákban dolgozó munkatársainkat, ahol ilyen csillárkapcsolók kerültek elhelyezésre, hogy szürkületben, borús időben használják ki a csillárkapcsoló adta lehetőségeket és az egyes fokozatokat használva, csak a szükséges mértékben használják a világítást!

 

Vizesblokkok világítása:  Jelentős villamos energiát használunk a vizesblokkok világítására, mely feleslegesen elhasznált energia, amikor a vizesblokkban nem tartózkodik senki. Ezért kérjük kollegáinkat, hogy a vizesblokkok elhagyása után a világítást mindig kapcsolják le, így jelentős mennyiségű villamos energiát takaríthatunk meg.

 

Közreműködésüket köszönjük!

 

Tisztelettel: Létesítménygazdálkodás

 

 

Nyilasi Attila    http://nyilasi.tozsdeforum.hu

Korábbi cikkek olvasása